" Σιάτιστα "

Τοπική Ιστορία  1ο       Δημ. Σχ. Σιάτιστας

 

 

 

 

 

Η Τοπωνυμία 

 

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια περιληπτική απόδοση εκτενούς άρθρου  του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Νικολάου Ψημμένου με τίτλο: Το τοπωνύμιον «Σιάτιστα». Προσπάθεια ετυμολογήσεως, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1972 στο Λεύκωμα του Συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης «Σιατιστέων Μνήμη». 

Στο πρώτο μέρος  του άρθρου αυτού  ο συντάκτης του παραθέτει   τα διάφορα τοπωνύμια που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς για την πόλη μας , δικαιολογεί  την καθιέρωσή τους και δίνει το χρόνο της ζωής τους / τη διάρκεια χρήσης τους. Βασική θέση του για την αιτιολόγηση του τοπωνυμίου είναι η άποψη ότι το όνομα της πόλης   εκφράζει  και το κύριο χαρακτηριστικό της  και  αλλαγή  του τοπωνυμίου σημαίνει και αλλαγή του χαρακτηριστικού της.

 

 

Κάντε Κλικ για να Εμφανίσετε το Κείμενο: Τα πρώτα Ονόματα…   Κάντε Κλικ για να Εμφανίσετε το Κείμενο: Προσπάθειες Ετυμολογήσεις…   Κάντε Κλικ για να Εμφανίσετε το Κείμενο: Η Άποψη του κ. Ψημμένου…

                                                                                                           

 

Τα πρώτα ονόματα

 

Το πρώτο, λοιπόν, όνομα της πόλης μας ήταν Καλύβια, γιατί τα καλύβια ήταν το χαρακτηριστικό της. Όταν  δημιουργείται  ο  οικισμός, είναι οικισμός ποιμένων που κατοικούν σε καλύβια. Με αυτό το όνομα αναφέρεται στα αρχεία της Μονής Ζαβέρδας (Ζάμπουρντα).

Το δεύτερο τοπωνύμιο για τη Σιάτιστα είναι το τουρκικό όνομα  Armud- Koy(= Αρμούτ - Κιόι = Αχλαδότοπος) και το συναντούμε στα τέλη του 16ου αιώνα στα βιβλία της πρώτης τουρκικής απογραφής πληθυσμού. Δεν είναι εύκολο να διαπιστώσουμε μέχρι πότε  χρησιμοποιήθηκε αυτό το τοπωνύμιο και από ποιους. Είναι πολύ πιθανό ότι  οι Έλληνες δεν το χρησιμοποίησαν καθόλου, γι’ αυτό και γρήγορα ξεχάστηκε  και αντί γι’ αυτό  χρησιμοποιούσαν  το Σιάτιστα  και Φλωροχώρι.

Και  η ιστορία μας λέει πως πράγματι  την περίοδο αυτή  και η σύσταση του πληθυσμού της έχει μεταβληθεί, αφού πολλοί Έλληνες και από διάφορα μέρη της χώρας βρήκαν καταφύγιο στην  ορεινή και άγονη Σιάτιστα,  και  πως γρήγορα  οι Σιατιστινοί ασχολήθηκαν με το  εμπόριο, ταξίδεψαν κι εγκαταστάθηκαν  σε πόλεις της  Ευρώπης και ίδρυσαν  εκεί εμπορικούς οίκους αξιόλογους. Έτσι από το τέλος του 16 αι. ως τα μέσα του 19ου  η Σιάτιστα είναι η πόλη του πλούτου. Ο πλούτος είναι το διακριτικό της γνώρισμα και έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί  το τοπωνύμιο Φλωροχώρι.  Για την ίδια περίοδο (17ο αι.) αναφέρεται ότι είναι σε χρήση και το τοπωνύμιο Σιάτιστα. Και είναι πολύ πιθανό  το κύριο τοπωνύμιο να είναι το Σιάτιστα και παρωνύμιο το Φλωροχώρι ή να εκφράζουν και τα δυο το ίδιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης και  να προηγήθηκε  -ως τοπωνύμιο-   το Φλωροχώρι και να ακολούθησε  το  Σιάτιστα.

 

   Κάντε Κλικ εδώ για να πάτε στην Πρώτη σελίδα.                                    Κάντε Κλικ εδώ για να πάτε στην Αρχή της σελίδας.        Κάντε Κλικ εδώ για να πάτε στην Προηγούμενη σελίδα.         Κάντε Κλικ εδώ για να πάτε στην Επόμενη σελίδα.