Αρχείο κατηγορίας Γενικά

Χωρίς κατηγορία

Εξωραϊσμός της αυλής του σχολείου μας

01

Κάποιες από τις τελευταίες πινελιές για τη φετινή χρονιά ήταν… πραγματικές πινελιές για τα παιδιά της Ε2΄ τάξης του σχολείου μας και του δασκάλου τους, Μιχάλη Δούβλου. Πινέλα, χρώμα και καλή διάθεση έκαναν το αμφιθέατρο στην αυλή του σχολείου μας ένα πραγματικό στολίδι. Δε φτάνει που το έβαψαν, το έκαναν και καλά, πραγματικό συνεργείο ελαιοχρωματιστών. Εύγε! Αποστολή εξετελέσθη.

Μαθητές και μαθήτριες δαπανούν ένα μέρος από το κέρασμα της κ. Ναούμας Ταχμιντζή για τα «Χελιδονίσματα» σε μια δράση καλλωπισμού του σχολείου τους. Ευχαριστούμε θερμά την Ευεργέτιδα! Συγχαρητήρια στα παιδιά!

Ο Δήμος Βοΐου εξωραΐζει το προαύλιο του σχολείου μας με επένδυση πέτρας και τα παιδιά δίνουν τη δική τους συνέχεια…

02

03

04

05

06

07 08

Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στον Πλαταμώνα Πιερίας

01

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 η ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας με προορισμό την Πιερία. Με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Γιάννη Πορπόρη, Αγνή Μέντζα, Μαρία Κουγιούφα, Μιχάλη Δούβλο, Σάκη Χασιώτη και Αλίκη Μπαλάσκα, μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Ε1΄,  Ε2΄,  ΣΤ1΄ και ΣΤ2΄ συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πορεία στον χρόνο: Ιστορία και περιβάλλον στο κάστρο του Πλαταμώνα» του ΚΕΠΕΑ Ανατολικού Ολύμπου.

Ένα κάστρο, μια ιστορία ο Πλαταμώνας: Από την αρχαία πόλη Ηράκλειον, στην κατάκτηση από τους Ρωμαίους κι από τους Φράγκους στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Από τους Τούρκους στους Ενετούς και ξανά στους Τούρκους. Από το 1897, στους Έλληνες και βομβαρδισμός από τους Γερμανούς το 1941.

Μέρος των εξόδων μετακίνησης για τα τμήματα Ε1΄ και Ε2΄ καλύπτεται από το κέρασμα της κ. Ναούμας Ταχμιντζή από τα «Χελιδονίσματα». Είναι μια ευκαιρία για να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε ανθρώπους που στηρίζουν το πολύπλευρο έργο του σχολείου!

02 03

04

05 06 07 08 09

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πτολεμαΐδα

Ανήμερα της 570ης επετείου από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου,  τα μάτια μας συνάντησαν μοναδικούς θησαυρούς της εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς στο Εμπόριο Εορδαίας. Μοναδικά αριστουργήματα που θυμίζουν την Πόλη. Το ομοίωμα του ιερού ναού αγίας Σοφίας, οι κατακόμβες, το ομοίωμα του Πύργου του Γαλατά και ο ιερός ναός αγίου Μηνά. Μπροστά στα μάτια μας, ζωντανά, όλα όσα διδαχτήκαμε στη βυζαντινή ιστορία της Ε΄ τάξης. Μεγαλεία πολιτισμού… αφήνουν άναυδους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Συγχαρητήρια στους δημιουργούς!
29 Μαΐου 1453. Ο ήλιος είχε βασιλέψει. Και η Πόλη δεν ήταν πια βασιλεύουσα…

01

03 04 05 06 07

Λίγο νωρίτερα, προηγήθηκε η επίσκεψη μαθητών και μαθητριών στον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΤΠΕ Πτολεμαΐδας.  Μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Ε1΄ και Ε2΄, με συνοδούς τους δασκάλους κ. Γιώργο Αμπατζίδη, κ. Μαρία Κουγιούφα και κ. Μιχάλη Δούβλο, και εμψυχώτρια τη διευθύντρια, κ. Ζωή Στέφου, στο πλαίσιο του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, συμμετείχαν στο εργαστήριο: “Κατασκευάζουμε ρομποτικά οχήματα και συμμετέχουμε σε αγώνες Ρομποτικής SUMO”.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ρηνούλα Ζωγράφου, η οποία κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης μαθητών και εκπαιδευτικών στην Πτολεμαΐδα. Θέλησε να συνδράμει σε μία δράση του σχολείου που αφορά τις νέες τεχνολογίες, πεδίο της δικής της επιστημονικής κατάρτισης, των Φυσικών επιστημών. Η κ. Ζωγράφου χάρισε την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν έναν Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας και να χαρούν ένα ταξίδι στον κόσμο της Ρομποτικής.

02 08 09 10 11 12 13

https://pektpeptol.sites.sch.gr/?p=4037

 

Για Εράτυρα και Σισάνι, με το ΚΤΕΛ!

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του δήμου Βοΐου για διοργάνωση και πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών όλων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου, πραγματοποίησαν οι τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄ του σχολείου μας τη δική τους εκδρομή την περασμένη Τετάρτη 24 Μαΐου 2023, με συνοδούς τη διευθύντρια κ. Ζωή Στέφου και τους εκπαιδευτικούς κ. Αγνή Μέντζα, κ. Γιάννη Πόρπορη, κ. Μαρία Κουγιούφα και κ. Μιχάλη Δούβλο.

Πρώτος προορισμός μας, η αγαπημένη Εράτυρα. Αρχικά, επισκεφτήκαμε το λαογραφικό μουσείο και κατόπιν είδαμε το επιχρυσωμένο τέμπλο και την πλούσια αγιογράφηση στον ιερό ναό αγίου Γεωργίου (1844). Μια στάση στην πανέμορφη πλατεία ήταν αναπόφευκτη.

05 06 07 08 09

Στη συνέχεια, λίγο πιο έξω από το Σισάνι, περπατήσαμε μέσα στην καταπράσινη φύση και οδηγηθήκαμε στον επισκοπικό ναό (μεσοβυζαντινός, 11ου αιώνα), όπου εξηγήσαμε τον λόγο που η Μητρόπολή μας αναφέρεται ως «Σισανίου και Σιατίστης». Κατόπιν, δίπλα ακριβώς, επισκεφτήκαμε την ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου μας υποδέχτηκε ο πατήρ Φιλόθεος. Τέλος, με θέα τον Μύριχο ποταμό, παραπόταμο του Αλιάκμονα, μείναμε για αναψυχή στον ομώνυμο ξενώνα.

10

11

12

13 14 15

01

Ευχαριστούμε τον δήμο Βοΐου για την ευκαιρία που δίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, να γνωρίσουν οι μαθητές μας κομμάτια από τον τόπο τους. Αισθανθήκαμε τουρίστες στον τόπο μας!

 

Για σένα, μαμά!

01

Με τη ζωγραφική σε φλιτζάνι ασχολήθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε2΄ τάξης του σχολείου μας και ο δάσκαλός τους, Μιχάλης Δούβλος.

Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας που κάθε χρόνο έχει την τιμητική της τη δεύτερη Κυριακή του Μάη, το κάθε παιδί στόλισε τη δική του κούπα με ζεστές ευχές, προσθέτοντας όμορφες ζωγραφιές.

Αποδέκτες, οι μητέρες των παιδιών.

Δέκα ξεχωριστές κούπες για δέκα ξεχωριστές μητέρες.

Χρόνια πολλά, μαμά!

02 03 04 05 06 07 08 09 10 11

Κατασκευή ξύλινης φωλιάς για πουλιά

α

Χρησιμοποιούν υλικά από τη φύση, ξύλο, βελανίδια, κλαδάκια, φλούδες κορμού δέντρων, πετρούλες και γίνονται κατασκευαστές ξύλινης φωλιάς για πουλιά. Μαθητές και μαθήτριες της Ε2΄ τάξης του σχολείου μας, με εμψυχωτή τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο.

Μετράνε, πειραματίζονται, καρφώνουν, κολλάνε, ενώνουν, γράφουν με πετρούλες, βάφουν, αγωνίζονται, συνεργάζονται, γελάνε, δείχνουν υπομονή, δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους για τα πουλιά… γνωρίζοντας ότι το αποτέλεσμα έρχεται από δικό τους κόπο.

«Κόλλα το καλά»,

«Πρόσεχε τα χέρια σου»,

«Από εδώ βάψ” το καλύτερα»,

«Όσο περνάει η ώρα τα πάω καλύτερα»,

«“Έλα κι εσύ να κρατάς».

Φράσεις των παιδιών γεμάτες νόημα… σε ένα δεκαήμερο κατασκευής ξύλινης φωλιάς για πουλιά!

Συμμετοχή στον 24ο διαγωνισμό ξύλινης φωλιάς για πουλιά – Φεβρουάριος 2023

β ζ η θ ι κ λ μ ν ξ ο π σ φ χ

 

Και φέτος τα «Χελιδονίσματα» στη Σιάτιστα

01

Για έκτη συνεχή χρονιά, με εξαίρεση την άνοιξη του 2020 λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας τραγούδησαν τα «Χελιδονίσματα» σε καταστήματα, ευεργέτες, φορείς και υπηρεσίες του τόπου.

02 03 04 05

Λίγο πριν τις πασχαλινές τους διακοπές, τα παιδιά των τάξεων Ε1΄ και Ε2΄, με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Μαρία Κουγιούφα, Μιχάλη Δούβλο, Γιώργο Αμπατζίδη και Μαρία Χλιαρά, ξεχύθηκαν στους δρόμους για να μοιράσουν χαρά.

Φωνές παιδικές, συνοδεία κιθάρας, φλάουτου και φυσαρμόνικας, γέμισαν το κέντρο της Σιάτιστας και σε πείσμα των καιρών που ζούμε, μαθητές και μαθήτριες έφεραν την άνοιξη, με τον δικό τους τρόπο, μοιράζοντας τα περίπου 200 χελιδόνια, μια δική τους κατασκευή.

06 07

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλο τον κόσμο της Σιάτιστας για τη συγκινητική ανταπόκριση στην προσπάθεια των παιδιών, την περισσή αγάπη, το χειροκρότημα, τις ευχές, τα όμορφα λόγια, τα καλούδια.

Τα «Χελιδονίσματα» δεν είναι απλά μια βόλτα κι ένα τραγούδι. Είναι μια αφορμή για επαφή με την τοπική κοινωνία. Χτίζοντας γέφυρες σχολείου – κοινωνίας, αγάπη δίνεις, αγάπη παίρνεις! Ευχόμαστε κάθε ευκολία και δύναμη στο έργο του καθενός.

Ευχαριστούμε τις μητέρες μαθητών και μαθητριών για τις λήψεις βίντεο και φωτογραφιών.

Επιπλέον, θερμές ευχαριστίες στη Δημοτική Αστυνομία Βοΐου, για τη συνοδεία στα «δύσκολα» σημεία με τα έργα για την υπογειοποίηση των καλωδίων.

Τα Χελιδονίσματα καθιερωμένα πλέον και στη Σιάτιστα! Νότες ανοιξιάτικες από παιδιά του σχολείου μας!

08 09

Για το σχετικό βίντεο – οδοιπορικό στη Σιάτιστα για τα «Χελιδονίσματα», κάντε κλικ εδώ!

Δίνω ανάσα στη γη. Μέρος 2ο.

Κατά το δεύτερο μέρος της συμμετοχής μας στο εκπαιδευτικό δίκτυο «Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη», μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Δ΄,  Ε΄ και ΣΤ΄ του σχολείου μας, με την αποχώρησή τους για τις διακοπές του Πάσχα, με δική τους ευθύνη, παραλαμβάνουν από ένα αειθαλές δέντρο, για φύτευση σε δικό τους ιδιωτικό χώρο. Μια ευκαιρία για συνεργασία παιδιών – γονέων – παππούδων, στη φύτευση και περιποίηση δέντρου, για τη μετάδοση γνώσεων και πολύτιμης εμπειρίας.

Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές του δικτύου δράσης, καθώς και την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης κ. Φίλιου Δήμητρα και τον γενικό διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α.Β.  κ. Καλογερίδη Νίκο για τη μεταφορά των δέντρων από τη Θεσσαλονίκη.

01 02

Παραθέτουμε την πλατφόρμα των διοργανωτών του δικτύου με τις σχετικές παρουσιάσεις σχολείων από όλη την Ελλάδα.

Κάντε κλικ εδώ

 

Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη!

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023.

Στο πλαίσιο συμμετοχής στο εκπαιδευτικό δίκτυο δράσης «Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο»,  μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας «δίνουν ανάσα» στον αύλειο χώρο του ιερού ναού Προφήτη Ηλία στη Σιάτιστα, με τη φύτευση καρποφόρων δέντρων. Ροδιά, κερασιά, καστανιά, πράσινη μηλιά, ροδακινιά, συκιά, κορομηλιά.

Σκάψαμε, σκαλίσαμε, λερώσαμε τα χέρια μας, πατήσαμε το χώμα, ποτίσαμε, περιφράξαμε, ήρθαμε σε επαφή με τη φύση! Με την ελπίδα… μετά από λίγα χρόνια να έχουμε δέντρα με καρπούς που θα μας δροσίζουν και οι σχολικοί μας περίπατοι να έχουν τη… δική τους γεύση!

Ο καθένας και η καθεμιά από εμάς, με τη βοήθεια των γονέων μας, μπορούμε να «ξεδιψάμε» τα δέντρα μας κι απογευματινές ώρες.

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοργανώνουν τα ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Ποροΐων, Κιλκίς και Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου καθώς και η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης  Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα στο εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας αγίου Δημητρίου Σιάτιστας, στο δασαρχείο Τσοτυλίου και στο δασολογικό γραφείο του δήμου Βοΐου.

Ευχαριστούμε θερμά το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, για την κάλυψη των εξόδων – αγορά των καρποφόρων δέντρων.

IMG_20230327_114022 IMG_20230327_100321_1 IMG_20230327_111246_1 IMG_20230327_104043 IMG_20230327_102650_1 IMG_20230327_101856_1 IMG_20230327_115209_1

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το σχετικό βίντεο