Αρχείο κατηγορίας Γενικά

Χωρίς κατηγορία

Στο Βουδούρειο το έκτακτο δελτίο για τη μάχη της Σιάτιστας

01

Σιάτιστα. Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19:00, Πολιτιστικό Κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη». Μαθητές και μαθήτριες της Ε2΄ τάξης του σχολείου μας βγάζουν στον «αέρα» μια δική τους δημιουργία, την εκπαιδευτική ταινία «Έκτακτο δελτίο: Η μάχη της Σιάτιστας 1912».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από την απελευθέρωση της Σιάτιστας, τα παιδιά, δείχνοντας δύναμη, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους έπειτα από ένα δεκαήμερο κινηματογράφησης σε διάφορα σημεία του τόπου μας.

Με μοναδικές ερμηνείες από τα παιδιά, η ταινία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι νεαροί και νεαρές δημοσιογράφοι κατάφεραν με το έκτακτο δελτίο τους να σκορπίσουν γνώση και συγκίνηση, με αποτέλεσμα να κερδίσουν το δυνατό χειροκρότημα πλήθους κόσμου που βρέθηκε στο Βουδούρειο.

Την εκδήλωση προλόγισε η διευθύντρια του σχολείου, κ. Στέφου Ζωή – Δέσποινα, η οποία μίλησε για τη σημασία των βιωματικών μαθημάτων και την ξεχωριστή δημιουργία των μαθητών πάνω σε ένα θέμα από την τοπική ιστορία.

Για τους στόχους της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δράσης και τη σημασία της δημιουργίας της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής ταινίας μίλησε στο τέλος ο δάσκαλος των μαθητών της Ε2΄ τάξης, Μιχάλης Δούβλος.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στη δημιουργία της ταινίας. Αποτελούν την αφορμή να γνωρίσουμε κι εμείς ένα κομμάτι της ιστορίας της Σιάτιστας, μέσω της δικής τους δημιουργίας. Αφήνουν στο αρχείο του σχολείου και του τόπου τους ένα μοναδικό οπτικοακουστικό αφιέρωμα.

Επιπλέον, μητέρες μαθητών και μαθητριών πριν την έναρξη της εκδήλωσης μοίρασαν στον κόσμο μια άλλη δημιουργία των παιδιών, ένα χειροποίητο έντυπο το οποίο δημιούργησαν στο σχολείο ως ανατροφοδότηση του συγκεκριμένου σχολικού προγράμματος. Θερμές ευχαριστίες και στους γονείς όλων των παιδιών. Βοήθησαν, συμπαραστάθηκαν, στάθηκαν δίπλα σε αυτή την προσπάθεια.

Θερμές ευχαριστίες για την παρουσία στην εκδήλωση των παιδιών στον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης Αρχιμανδρίτη π. Γεώργιο Ράνιο, στην Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Ντιό Ευφροσύνη, στον Δήμαρχο Βοΐου κ. Ζευκλή Χρήστο, στον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού κ. Τσιαούση Ναούμ, στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σιάτιστας κ. Τέρτη Μάρκο και στο μέλος του Τοπικού κ. Σφενδόνη Παναγιώτα, στον Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Σιάτιστας κ. Θεοδωρόπουλο Θωμά και στον κ. Κώτσικα Λάζαρο για την τιμή να παρευρεθούν στη γιορτή των παιδιών.

Επιπλέον, ευχαριστίες στον Δήμο Βοΐου για τη φιλοξενία στο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη» και στον υπάλληλο του δήμου μας, κ. Καραμάνη Γεώργιο, για την τεχνική κάλυψη της εκδήλωσης.

Χαρά δίνει κάθε φορά η παρουσία παππούδων, γιαγιάδων, νονών κι άλλων αγαπημένων προσώπων των παιδιών καθώς και απλού κόσμου που έρχεται να κερδίσει κομμάτια γνώσης από την τοπική ιστορία. Θερμές ευχαριστίες.

02 03 04 05 06 07 08 α 08 β 09 18 19 20

Πρόσκληση

Πρόσκληση

Το έκτακτο δελτίο ειδήσεων – αφιέρωμα στη μάχη της Σιάτιστας του 1912 βγαίνει στον «αέρα» το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στο πολιτιστικό κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη». Η τάξη Ε2′ σας προσκαλεί.

 

«Έκτακτο δελτίο: Η μάχη της Σιάτιστας 1912»

01

Κυρίες και κύριοι, διακόπτουμε το πρόγραμμά μας για να συνδεθούμε απευθείας με τη Σιάτιστα… Μαθητές και μαθήτριες της Ε2΄ τάξης του σχολείου μας, με εμψυχωτή τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο, γίνονται δημοσιογράφοι της εποχής κι ετοιμάζουν ένα έκτακτο δελτίο ειδήσεων.

Από το στούντιο της δικής τους τηλεόρασης, ανακοινώνουν τα σημαντικά γεγονότα που επισφράγισαν τη λευτεριά της Σιάτιστας, τη μάχη της 4ης Νοεμβρίου 1912.

Σε απευθείας σύνδεση με τον λόφο «Γκραντίστι», διαβάζουν το τελεσίγραφο του Μεχμέτ πασά το οποίο παραδόθηκε στο φαρμακείο του Θανάση Στρακαλή κι ακούν το γνωστό ποίημα του Σιατιστινού Γιάννη Τόζη… Κοιμάται η Σιάτιστα και όμως αγρυπνάει…

Στο Δημαρχείο συναντούν τον κτηνοτρόφο Νικόλαο Στρακαλή που με το φέσι του πατέρα του κι όλους τους Σιατιστινούς υψώνουν μόνοι τους την ελληνική σημαία στις 12 του Οκτώβρη 1912.

Σε ζωντανή μετάδοση από την Κίσσαμο Χανίων, ο 10χρονος Κρητικός, ο Ορέστης, συμμετέχει στο δελτίο των παιδιών και μιλάει για τη συμβολή των Κρητών στη μάχη της Σιάτιστας. Τον ευχαριστούμε πολύ, τον ίδιο και τους γονείς του.

Μέσα στα καλντερίμια της Σιάτιστας, οι γυναίκες της εποχής. Και πέτρινη καρδιά να είχε κανείς, θα συγκινούνταν με το θέαμα…

Στη συνέχεια, ο τότε δήμαρχος Σιάτιστας, γιατρός στο επάγγελμα, Μηνάς Θεοδώρου, μας ξεναγεί στο σπίτι του το οποίο είχε μετατρέψει σε τόπο διαμονής αξιωματικών, στρατιωτών και οπλιτών.

Επιπλέον, συνδέονται απευθείας με το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο το οποίο είχε μετατραπεί σε ιατρείο. Εκεί συναντούν τον Κρητικό Μιχαήλ Αναστασάκη, τον γιατρό Σκεύο Ζερβό καθώς και τον διοικητή του στρατού Αντισυνταγματάρχη Ηπίτη Αντώνιο.

Στον ιερό ναό αγίας Τριάδας Σιάτιστας κάνουν ρεπορτάζ και παίρνουν συνέντευξη από τον διοικητή της Πυροβολαρχίας Νικόλαο Κλαδά. Ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στη μάχη. Εμφανίστηκε εκεί με το άλογό του.

Λίγο αργότερα, η Θάλεια Φλωρά – Καραβία, καταξιωμένη Ελληνίδα ζωγράφος, με καταγωγή από τη Σιάτιστα – ανταποκρίτρια των βαλκανικών πολέμων που απαθανατίζει στιγμές από τις μάχες, δίνει συνέντευξη ενώ τη βλέπουμε να σχεδιάζει τον «Νικόλα της Σιάτιστας».

Σε απευθείας σύνδεση με τον λόφο «Καπιτσίνη», μιλάνε για τον ιερό ναό αγίου Ελευθερίου κι όλοι μαζί ξεφωνίζουν «Όχι, ποτέ, η Σιάτιστα έζησε, ζει, θα ζήσει…».

Κι όλα αυτά σε μια νέα εκπαιδευτική ταινία, ένα αφιέρωμα στη μάχη της Σιάτιστας, στη μάχη της 4ης Νοεμβρίου 1912.

Μαζί, σε ρόλο συμπαραστάτη – βοηθού και οι γονείς των παιδιών. Θερμές ευχαριστίες σε όλους. Επιπλέον, θερμές ευχαριστίες και όλες τις πηγές μας καθώς κι ανθρώπους οι οποίοι στήριξαν με τον τρόπο τους κι αυτή την προσπάθεια του σχολείου. Τα ονόματα θα αναφερθούν με τη δημοσίευση της εκπαιδευτικής ταινίας.

1912 – 2022, 110 χρόνια ελεύθερη Σιάτιστα, με ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας. Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ένα έκτακτο δελτίο ειδήσεων, άλλο ένα βιωματικό μάθημα ιστορίας.

Χρόνια πολλά, Σιάτιστα.

02 04 05 06 α 07 09 11 12 14 15 16 1717 18 19 21 22

Συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Δήμου Βοΐου

01

Πραγματοποιήθηκε το βραδάκι της Πέμπτης 11 Αυγούστου 2022 η εκδήλωση της Β΄ τάξης, σχολ. έτους 2021-22, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας.

Χτίζοντας γέφυρες σχολείου – κοινωνίας, μαθητές και μαθήτριες ταξίδεψαν με τα αυτοκινητάκια τους, στέλνοντας μηνύματα οδικής ασφάλειας, μέσα από τη μουσικοχορευτική παράσταση «Ένα ταξίδι με προορισμό το καλοκαίρι». Η εκδήλωση των παιδιών περιελάμβανε κι ένα άλλο ταξίδι, ένα ταξίδι στη γνώση και την τοπική ιστορία, με την παρουσίαση της εκπαιδευτικής ταινίας «Ο κρυμμένος θησαυρός, ο Σιατιστεύς Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το Αλφαβητάρι του 1766». Στην προσπάθεια γνωριμίας της τοπικής κοινωνίας με τον Σιατιστινό λόγιο Μιχαήλ Παπαγεωργίου, τον βίο και το έργο του, τα παιδιά παρουσίασαν μια δική τους δουλειά, σε μια βραδιά θερινού σινεμά.

Παρ΄ όλα τα παιχνίδια του καιρού, πλήθος κόσμου βρέθηκε στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου «Γεώργιος Παπαγεωργίου», στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Βοΐου. Μαθητές και μαθήτριες, με ζωντάνια και ιδιαίτερη δύναμη κατάφεραν να ψυχαγωγήσουν τον κόσμο και να σκορπίσουν χαρά.

Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε κλήρωση και 10 τυχεροί αποχώρησαν, κρατώντας το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» του 1766. Είναι μια χορηγία του Δήμου Βοΐου και θερμά ευχαριστούμε.

Ευχαριστούμε θερμά τόσο για την παρουσία του όσο και τη στήριξή του τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Ναούμ Τσιαούση.

Την εκδήλωση προλόγισε η διευθύντρια του σχολείου, κα Ζωή – Δέσποινα Στέφου, κι έκλεισε με τη σύντομη ομιλία του δασκάλου των παιδιών, κ. Μιχάλη Δούβλου.

Η τεχνική κάλυψη της εκδήλωσης (ενοικίαση γιγαντοοθόνης, βιντεοπροβολέα και ηχοσυστήματος) έγινε με δαπάνη από τα λειτουργικά έξοδα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας.

Θερμές ευχαριστίες στους γονείς όλων των μαθητών και μαθητριών, για τη συνεχή και έμπρακτη στήριξη.

Επιπλέον, ευχαριστίες στον Ιππικό Σύλλογο Σιάτιστας «Ο Άγιος Μόδεστος» για τη χρήση καρεκλών στον χώρο της εκδήλωσης.

Κλείνοντας, ευχαριστούμε θερμά όλον τον κόσμο που βρέθηκε στην εκδήλωση και στηρίζει την προσπάθεια των παιδιών, σε δύσκολα χρόνια, στα χρόνια της πανδημίας και της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αφήνοντας για λίγο τις καλοκαιρινές μας διακοπές, βρεθήκαμε στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου «Γεώργιος Παπαγεωργίου». Πόσες χαρές δίνει κάθε καλοκαίρι στον κόσμο, από την ανάπλασή του από τους συμπατριώτες μας, Εθνικούς Ευεργέτες, τα αδέλφια Παπαγεωργίου. Προσθέτουμε μεγάλα κομμάτια ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπο και το έργο των Εθνικών Ευεργετών, Νικολάου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου.

02 03 04 05 06 07 08 09

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Η Διευθύντρια και το διδακτικό προσωπικό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

ευχαριστούν θερμά

τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βορεάδες-Χορευτικός Όμιλος Καλαμαριάς» κ. Οδυσσέα Καραγιάννη που την Κυριακή 7-8-2022 παρέδωσε στο σχολείο μεγάλη ποσότητα εκπαιδευτικού υλικού (επιτραπέζιων παιχνιδιών και παζλ). Ευχαριστούμε επίσης θερμά για την πρόθυμη συνεργασία με τον δραστήριο πολιτιστικό όμιλο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης την κ. Αριάδνη Αντωνιάδου και τον κ. Ανδρέα Παπουκίδη.

Το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό (επιτραπέζια παιχνίδια και παζλ) αποτελούν πολύτιμο απόκτημα, διότι εμπλουτίζουν το τμήμα εκπαιδευτικού υλικού του σχολείου που θα αξιοποιηθεί ιδιαίτερα στη διάρκεια του Ολοήμερου Προγράμματος της σχολικής μονάδας.

Θερμές ευχαριστίες στον Σύλλογο «Βορεάδες-Χορευτικός Όμιλος Καλαμαριάς» για τη δημιουργική συνεργασία και υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου του σχολείου.

thumbnail_received_793982545286275

Πρόσκληση

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας σας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022 και ώρα 21:00 στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου «Γεώργιος Παπαγεωργίου».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την παρουσίαση της εκπαιδευτικής ταινίας «Ο κρυμμένος θησαυρός, ο Σιατιστεύς Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το Αλφαβητάρι του 1766» (θερινό σινεμά), τη μουσικοχορευτική παράσταση «Ένα ταξίδι με προορισμό το καλοκαίρι» και την παρουσίαση του τραγουδιού «Η Αλφαβήτα της Σιάτιστας».

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, θα μπορείτε να φωτογραφίσετε τα παιδιά σας στα αυτοκινητάκια μας που θα βρίσκονται στην είσοδο του προαύλιου ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει κλήρωση για 10 Αντίγραφα από το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» του 1766.

Μια εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους!

1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας:
Η μεγάλη μας καλοκαιρινή αγκαλιά,
Πέμπτη 11 Αυγούστου στις 9.
Στην αυλή των Παπαγεωργίου,
ελάτε για θερινό σινεμά!

Screenshot_1

ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΟΙΜΗΣΗ» ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας
εκφράζουν για την «κοίμηση»
του Εθνικού Ευεργέτη Νικολάου Παπαγεωργίου,
ευεργέτη της πόλεως και των εκπαιδευτηρίων της Σιάτιστας
θερμά συλλυπητήρια στους οικείους.
***
Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, λαμπρό τέκνο της Σιάτιστας,
με τη ζωή και το έργο του υπηρέτησε με υποδειγματική υπευθυνότητα, συνέπεια, εργατικότητα και καινοτόμο δημιουργικότητα
την υψηλότερη αξία ζωής: την κοινωνική αλληλεγγύη
με γενναιοδωρία, φιλανθρωπία,
με συνεχή προσφορά στον πολιτισμό, στην παιδεία, στην υγεία
κι αναδείχθηκε λαμπρό παράδειγμα εθελοντή «ενεργού» πολίτη
με γνήσια κοινωνική ευαισθησία.
***
Ανάπαυση ψυχής! Αιώνια η μνήμη του!

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 οργανώθηκε στη σάλα του σχολείου με την επιμέλεια της εκπαιδευτικού εικαστικών κ. Σαπνάρα Ευδοξίας και της διευθύντριας του σχολείου κ. Στέφου Ζωής Έκθεση Εικαστικών έργων.
Η Έκθεση περιέλαβε αντιπροσωπευτικά έργα από το μάθημα Αισθητικής Αγωγής κι από Εργαστήρια δεξιοτήτων της σχολικής μονάδας. Επίσης περιέλαβε καλλιτεχνικά έργα που έγιναν στα πλαίσια Σχεδίων δράσης της σχολικής μονάδας, καθώς και τα έργα – με έμπνευση από δημιουργίες του Πικάσο – που προήλθαν από το βιωματικό εργαστήριο που οργάνωσε ο καλλιτέχνης κ. Πάντου ως δράση των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΠΕΛΕΚΟΝ.
Με την Έκθεση Εικαστικών Έργων το 1ο Δημοτικό σχολείο πλημμύρισε με χρώματα, ομορφιά, καθώς κι από τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών.
Η Έκθεση Εικαστικών έργων ήταν ανοιχτή για επίσκεψη από τους οικείους των παιδιών και μετά τη λήξη του διδακτικού έτους και συγκεκριμένα την Κυριακή 19 Ιουνίου και το απόγευμα της Δευτέρας 20 Ιουνίου 2022.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ Κ. ΛΑΖΑΡΟ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΠΕΛΕΚΟΝ»

Σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων ΠΕΛΕΚΟΝ προγραμματίστηκε εικαστικό εργαστήριο στη σχολική μονάδα την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Ε1 και Ε2 με την καθοδήγηση του σημαντικού εικαστικού καλλιτέχνη κ. Λάζαρου Πάντου, με θέμα: «Προσεγγίζοντας το έργο ενός επαναστατικού Δημιουργού».

Τα παιδιά των δύο τμημάτων της Ε΄ τάξης, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αναστάσιος Σπύρου», με τη μεθοδική διδασκαλία του κ. Πάντου, συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήριο με στόχο την κατανόηση του έργου του Πάμπλο Πικάσο και στη συνέχεια, με αφορμή έργα του μεγάλου δημιουργού, δημιούργησαν με ενθουσιασμό τα δικά τους έργα.

Στην εποπτεία των παιδιών βοήθησαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των τμημάτων κ. Πορπόρης και κ. Μέντζα, ενώ το βιωματικό εργαστήριο υποστήριξε εθελοντικά και η δασκάλα εικαστικών του σχολείου κ. Σαπνάρα.

Ευχαριστούμε θερμά την οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων ΠΕΛΕΚΟΝ και ειδικότερα την κ. Λειψιστινού Θεοδώρα για τη συνεργασία με τη σχολική μονάδα και τη διάθεση τελάρων και πινέλων στους μαθητές. Ευχαριστούμε θερμά και τον εικαστικό καλλιτέχνη κ. Λάζαρο Πάντου που πρόθυμα αφιέρωσε αρκετές διδακτικές ώρες για την αισθητική αγωγή των μαθητών της Ε΄τάξης.

Τα έργα των παιδιών εκτέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΥ του σχολείου στη διάρκεια της Έκθεσης εικαστικών έργων του σχολείου, την οποία επισκέφθηκαν γονείς των μαθητών.

«ΠΕΤΑ ΨΗΛΑ!» Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ

Την Τετάρτη 15-6-2022, τελευταία ημέρα του διδακτικού έτους, στις 10.15 πμ οργανώθηκε για οικείους των παιδιών η εκδήλωση της Στ΄τάξης με τίτλο: «Πέτα ψηλά!» με την επιμέλεια της κ. Κουγιούφα Μαρία, υπεύθυνης δασκάλας του τμήματος.
Καλωσόρισε τους οικείους των παιδιών η δ/ντρια του σχολείου και προλόγισε την εκδήλωση, εξηγώντας στους γονείς τις ενδοπροσωπικές δεξιότητες που προϋποθέτει η συναισθηματική νοημοσύνη για την επιτυχή αντιμετώπιση των δυσκολιών κατά τη μετάβαση των παιδιών στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης και στην πορεία της ζωής τους και την έννοια του «ενεργού» πολίτη κι εξήγησε τους λόγους που η σχολική μονάδα επέλεξε τη μελέτη του έργου του ποιητή Βρεττάκου και τη μελέτη του Επιτάφιου λόγου του Περικλή στα πλαίσια Σχεδίου δράσης με τίτλο: «Αξίες ζωής για την ενδυνάμωση μίας κουλτούρας συνεργασίας».
Στο 1ο μέρος τα παιδιά παρουσίασαν αφιέρωμα στον ποιητή Βρεττάκο και συγκεκριμένα τα ποιήματα: Επιφανής μαρτυρία, Το μεγάλο έργο, Σεμινάριο, Ο Σφυγμός, Μάλωμα και Ο άλλος στρατιώτης, στην ελληνική, στη γαλλική και στην αγγλική γλώσσα. Το αφιέρωμα στον Βρεττάκο, στον ποιητή της αγάπης, του φωτός, της δημιουργικότητας και των αξιών της ζωής οργανώθηκε στα πλαίσια του παραπάνω Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας, με αφορμή το έτος Βρεττάκου-30 χρόνια από τον θάνατό του- και για το συγκεκριμένο αφιέρωμα εργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί Κουγιούφα, Χατζηκώστα και Αμπατζίδης.


Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης τα παιδιά παρουσίασαν, ως θέατρο αναλογίου, τον Επιτάφιο λόγο του Περικλή, όπως τον διασώζει ο Θουκυδίδης, που αποτελεί έπαινο του δημοκρατικού πολιτεύματος και περιέχει μια πλήρη περιγραφή της επιδιωκόμενης ταυτότητας του «ενεργού» εθελοντή και δημοκράτη πολίτη. Η απόδοση του Επιτάφιου οργανώθηκε στα πλαίσια του παραπάνω Σχεδίου δράσης για την ενδυνάμωση της δημοκρατικής κουλτούρας.


Στο 3ο μέρος έγινε παρουσίαση στίχων και τραγουδιών, ενώ η κ. Κουγιούφα κατευόδωσε τα παιδιά.


Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων χάρισε σε κάθε παιδί αναμνηστικό λεύκωμα φωτογραφιών, ένα αναμνηστικό με μορφή κολλεγιακού καπέλου, από μια ανθισμένη γλάστρα και το σχετικό κέρασμα. Επίσης το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων κάλυψε το κόστος ψηφιακής εγγραφής της εκδήλωσης.

DSCN8409_resizedΕπίσης μία χρηματική προσφορά συμπολίτισσας στα παιδιά την ημέρα του εθίμου των χελιδονισμάτων μετατράπηκε σε άνθη για τα παιδιά, με την επιμέλεια της κ. Κουγιούφα, συμβολίζοντας την αγάπη του Βρεττάκου στα άνθη.
Σκηνικό στα πέτρινα σκαλοπάτια αποτέλεσαν οι μορφές παιδιών της Στ΄τάξης- με πολλές ευχές- για τις οποίες εργάστηκε η δασκάλα εικαστικών του σχολείου κ. Σαπνάρα Ευδοξία. Οι Μορφές αυτές αποτέλεσαν στη συνέχεια μέρος Έκθεσης Εικαστικών Έργων του σχολείου.
Οι τελειόφοιτοι μαθητές και μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ευχαριστούν θερμά το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της σχολικής μονάδας που πρόσφερε πολλή χαρά και τιμή στα παιδιά που αποφοίτησαν φέτος από το σχολείο.