Αρχείο κατηγορίας Γενικά

Χωρίς κατηγορία

Τρίποντα στα σχολεία

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Γ΄, Δ΄,Ε΄και Στ΄συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης «ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον κ. Καραλίβανο και τον κ. Τζιλίνη σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής του σχολείου κ. Χασιώτη.

Τα παιδιά των τάξεων αυτών βρέθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Σιάτιστας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών: Στέφου, Διαμαντοπούλου, Πορπόρη, Κουγιούφα και τη νοσηλεύτρια Λιούμπα, όπου εκπαιδεύτηκαν συστηματικά σε πάσες και λαβές και σε προσποιήσεις με την μπάλα. Στο τέλος συμμετείχαν σε καλαθοσφαιρικές αναμετρήσεις.

Σημαντικό μέρος της δράσης αποτέλεσε η ενημέρωση των παιδιών από τον κ. Καραλίβανο σε θέματα υγιεινής διατροφής και σωστής αθλητικής συμπεριφοράς.

DSCN9911DSCN9922_censored DSCN9914_censoredDSCN9916 DSCN9918DSCN9904DSCN9903

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ιστορία εφευρέσεων

«ΠΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΚΕ.ΠΕ.Α ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ-ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Την Τρίτη 5-12-2023, στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας «Απόδραση σε φύση, ιστορία και πολιτισμό», οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Ε΄και Στ΄ με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Πορπόρη, Κουγιούφα και Στέφου, παρακολούθησαν ένα εξ αποστάσεως πρόγραμμα του ΚΕ.ΠΕ.Α Βελβεντού-Σιάτιστας με τίτλο: «Προβιομηχανικά εργαστήρια. Παραδοσιακή υδροκίνηση». Το πρόγραμμα παρουσίασε ο κ. Νίκος Τσιουκαρδάνης, υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Ομάδας του ΚΕ.ΠΕ.Α.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορούσε την εντυπωσιακή ιστορία εφευρέσεων της μηχανικής με αξιοποίηση της υδροκίνησης από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τα χρόνια πριν την Βιομηχανική επανάσταση.

Η ανθρωπότητα από νωρίς επινόησε τρόπους εκμετάλλευσης της δυναμικής και κινητικής ενέργειας του τρεχούμενου νερού. Αξιοποιώντας ο άνθρωπος την ανανεώσιμη και ήπια πηγή ενέργειας του νερού, δημιούργησε καταπληκτικές εφευρέσεις, προάγοντας το βιοτικό επίπεδο και γενικά τον πολιτισμό. Έτσι δημιούργησε νερόμυλους για το άλεσμα των δημητριακών, νεροτριβές και μπατάνια για το πλύσιμο των υφαντών, νεροπρίονα για το κόψιμο σανίδων ή κορμών (όπως εκείνο που σχεδίασε ο Ντα Βίντσι), μπαρουτόμυλους κά.

Ένα πλήθος τέτοιων εργαστηρίων υδροκίνησης -νερόμυλοι, νεροτριβές, μπατάνια -υπήρχαν στο Βελβεντό, ιδίως κατά μήκος του ποταμού Λάφιστα. Σήμερα όσα απέμειναν αποτελούν σίγουρα κομμάτι σημαντικό της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τσιουκαρδάνη για την αποδοχή του αιτήματος της σχολικής μονάδας παρακολούθησης του προγράμματος και για την εξαιρετική παρουσίαση που συνοδευόταν από πλήθος τεκμηρίων (φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, τομές κατόψεις νερόμυλων-νεροπρίονων κά), με την οποία βοήθησε να κατανοήσουμε το δύσκολο θέμα της ιστορίας της μηχανικής-τεχνολογίας, βασισμένης στην υδροκίνηση.

DSCN9482DSCN9479DSCN9491 DSCN9487

Μνήμη Πολυτεχνείου

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης με την επιμέλεια του υπεύθυνου εκπαιδευτικού του τμήματος κ. Πορπόρη Ιωάννη παρουσίασαν αφιέρωμα για την ιστορική εξέγερση των φοιτητών τον Νοέμβριο του 1973 με τίτλο «Μνήμη Πολυτεχνείου». Το αφιέρωμα περιλάμβανε ιστορικά ντοκουμέντα εικόνας και ήχου, αφήγηση, μουσική και τραγούδια. Το αφιέρωμα παρακολούθησαν, εκτός από τους μαθητές της σχολικής μονάδας και πολλοί καλεσμένοι των παιδιών της Ε΄ τάξης.

DSCN9437DSCN9434DSCN9444 DSCN9438DSCN9442DSCN9447 DSCN9445

Η 111η επέτειος μάχης της Σιάτιστας

Φέτος τιμήθηκε η 111η επέτειος από τη Μάχη της Σιάτιστας. Μαθητές και μαθήτριες της σχολικής μονάδας βρέθηκαν το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2023 στον Λόφο Καπιτσίνη, όπου μετά τον εσπερινό τελέστηκε μνημόσυνο για τις ψυχές των αγωνιστών της λευτεριάς της Σιάτιστας και κατατέθηκαν στεφάνια από επισήμους και εκπροσώπους συλλόγων.

DSCN9403DSCN9402DSCN9410 DSCN9404

Ανήμερα της 4ης Νοεμβρίου 2023 αντιπροσωπεία μαθητών-μαθητριών παρευρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία και στο Ηρώο για την κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των αγωνιστών, ενώ το μεσημέρι τμήματα μαθητών και μαθητριών των τάξεων Δ΄, Ε΄ και Στ΄ συμμετείχαν στην παρέλαση.

DSCN9416DSCN9421DSCN9422DSCN9423

Υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα χρώματα της Σιάτιστας» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης για την Στ Τάξη

Την Τετάρτη 4-10-2023 υλοποιήθηκε για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄τάξης στο
αρχοντικό Πούλκως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με την καλλιτεχνική κληρονομιά της μεταβυζαντινής περιόδου της Σιάτιστας. Επιδίωξη του προγράμματος ήταν να γίνουν τα παιδιά ικανά να ξεχωρίζουν τις διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες (έργα ξυλογλυπτικής, λιθογλυπτικής, χαλκογραφίας, τοιχογραφίας…), να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, να γνωρίσουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των αρχοντικών και να κατανοήσουν το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής δημιουργίας των αρχοντικών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από ειδικό επιστημονικό προσωπικό και περιλάμβανε εικαστικό εργαστήριο για τα παιδιά, ώστε μέσα από την εικαστική δημιουργία να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις καλλιτεχνικές φόρμες της μεταβυζαντινής περιόδου και μέσα από εικαστικό παιχνίδι να διαμορφώσουν μια ιδέα για τα τοπικά ιστορικά γεγονότα και την καλλιτεχνική δημιουργία της εποχής.

Συνοδοί των παιδιών ήταν η κ. Κουγιούφα Μαρία, ο κ. Χασιώτης Αθανάσιος, ο κ. Αμπατζίδης Γεώργιος, καθώς και η εκπρόσωπος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων κ. Πολύζου Δέσποινα, την οποία ευχαριστούμε.

Ευχαριστούμε θερμά το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης που έκανε δεκτό το αίτημα της σχολικής μονάδας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Επίσης συγχαίρουμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και ιδιαίτερα τον αρχαιολόγο κ. Θεοχάρη Τσάμπουρα για την οργάνωση της επιστημονικής ημερίδας «Το Αρχοντικό της Πούλκως και η εποχή του» στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα χρώματα της Σιάτιστας» το Σάββατο 23/9/2023 στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σιάτιστας, με την οποία δόθηκε η εξαιρετική ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας να κατατοπιστούν για το ιστορικό πλαίσιο και για τα νέα επιστημονικά δεδομένα γύρω από τον μεταβυζαντινό πολιτισμό της Σιάτιστας.

Δράσεις για τη γιορτή σχολικού αθλητισμού

Στα πλαίσια της 10ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού και με σύνθημα «Η κίνηση δίνει ζωή» υλοποιήθηκαν στη σχολική μονάδα δράσεις για να αναδειχθεί η θεμελιώδης σημασία της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού για την υγεία και την ευημερία του ατόμου. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη 2023 επιδιώχθηκε από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής κ. Χασιώτη Αθανάσιο μέσω της μετακίνησης όλων των παιδιών της σχολικής μονάδας στους δημοτικούς χώρους άθλησης της περιοχής Αγίου Νεκταρίου, όχι μόνο να αξιοποιηθούν οι δημοτικοί αθλητικοί χώροι και ο πράσινος χώρος του ναού Αγίου Νεκταρίου για παιχνίδι κι αθλοπαιδιές, αλλά να διανυθούν τουλάχιστον 2.023 μέτρα.

Επίσης η ΣΤ΄τάξη την Παρασκευή 30 /9/2023 υλοποίησε την κοινή αθλητική δράση «Τρέχω για το ΕΥ» που πρότεινε η Δ/νση Φυσικής Αγωγής σε συνεργασία με τη ΓΓΑ, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής εβδομάδας αθλητισμού (23-30/9/2023) και του ευρωπαϊκού προγράμματος BEACTIVE της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Για την υλοποίηση της δράσης «Τρέχω για το ευ» τα παιδιά έπρεπε να τρέξουν μια συμβολική διαδρομή. Έτσι από τις εκπαιδευτικούς της Στ΄ τάξης Στέφου και Κουγιούφα σχεδιάστηκε μια συμβολική διαδρομή με στάσεις σε σημαντικά τοπόσημα μέσα στον παραδοσιακό ιστό της πόλης. Στόχος ήταν να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά αξίες και υψηλούς στόχους ζωής κι αρετές που εμπεριέχουν το δίφθογγο ευ, όπως ευγένεια, ευαισθητοποίηση, ευσυνειδησία, ευπρέπεια, ευ αγωνίζεσθαι, ευθύνη, ευ ζην, ευτυχία, ευκινησία, ευρωστία, ευημερία, ευεργεσία… Η διαδρομή που επιλέχθηκε για το τρέξιμο των παιδιών περιλάμβανε τις εξής στάσεις με συντομότατες αναφορές στα τοπόσημα: 1. Αρχοντικό Κανατσούλη, 2. Αρχοντικό Μανούση, 3. Ιωαννίδειο νηπιαγωγείο, 4. Προτομή Μανούση στο πάρκο, 5. Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Τα παιδιά κατασκεύασαν τις σχετικές αφίσες της αθλητικής δραστηριότητας και τις κατάλληλες ετικέτες για τις μπλούζες τους. Μετά τη δράση τα παιδιά για τη συμμετοχή τους παρέλαβαν τα ανάλογα εικαστικά μετάλλια.

DSCN9338DSCN9295DSCN9302DSCN9307 DSCN9310DSCN9317DSCN9320DSCN9330

Επίσης, στα πλαίσια της γιορτής του σχολικού αθλητισμού, τα παιδιά των τάξεων Ε΄και Στ΄ με την ευθύνη των εκπαιδευτικών των τάξεων Πορπόρη, Κουγιούφα και Στέφου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά σε ζωντανή σύνδεση με τον εντυπωσιακό χώρο Αγοράς του ΟΑΚΑ το φετινό Παραολυμπιακό Φεστιβάλ Par-Olympia με σύνθημα Αθλητισμός και Συμπερίληψη (Inclusion in sports) που οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘΑ σε συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, την Τρίτη 3/10/2023. Επιδιωκόμενοι στόχοι μέσα από την επίδειξη παραολυμπιακών αθλημάτων ήταν: η γνωριμία των παιδιών με την ιδέα του Παραολυμπισμού, τα παραολυμπιακά αθλήματα και με παραολυμπιονίκες και ιδιαίτερα η καλλιέργεια της στάσης αποδοχής της ετερότητας, καθώς και η κατανόηση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ.

DSCN9341DSCN9342DSCN9345

Ζωγραφική με Τ.Π.Ε.

Οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας, με την εφαρμογή Ζωγραφική (Paint) των Windows, στα πλαίσια του μαθήματος των Τ.Π.Ε. ζωγράφισαν διάφορα θέματα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-2023.