Αρχείο κατηγορίας Διαγωνισμοί

Αθήνα: Δύο βραβεία για το σχολείο μας

01

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου 2023 στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ η τελετή βράβευσης των 2ου, 3ου και 4ου διεθνών μαθητικών διαγωνισμών οπτικοακουστικής δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ». Στην Αθήνα βρέθηκε ο δάσκαλος του σχολείου μας Μιχάλης Δούβλος για να παραλάβει τα δύο βραβεία με τα οποία διακρίθηκαν μαθητές και μαθήτριες του με τις δημιουργίες τους, σε προηγούμενα σχολικά έτη.

02 03

Συγκεκριμένα δόθηκαν:

1ο βραβείο στην ταινία «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία», των μαθητών και μαθητριών της Δ΄ τάξης του σχολ. έτους 2019-20, εξημισείας με το Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας Μεσσηνίας. Η εκδήλωση δεν είχε πραγματοποιηθεί τότε λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ίδια ταινία του σχολείου είχε διακριθεί και με το βραβείο «εύφημης μνείας» στον 10ο διαγωνισμό «Cinema… διάβασες;».

2ο βραβείο στην ταινία «Ο κρυμμένος θησαυρός, ο Σιατιστεύς λόγιος δάσκαλος Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το Αλφαβητάρι του 1766», των μαθητών και μαθητριών της Β΄ τάξης του σχολ. έτους 2021-22.

04

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά! Δύο ξεχωριστές τάξεις, δύο ξεχωριστές ταινίες, δύο ξεχωριστές διακρίσεις. Κάνουν περήφανο το σχολείο και τη Σιάτιστα!

Δεν είναι τόσο τα βραβεία αλλά οι ομαδικές προσπάθειες μέσα σε αυτά τα μεγάλα εκπαιδευτικά προγράμματα που απαιτούν προσπάθεια, αγάπη και μόχθο.

Τον συγκεκριμένο διαγωνισμό διοργανώνουν η Εκπαιδευτική Τηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και θρησκευμάτων και το Αρχείο της ΕΡΤ. Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές και την Κριτική επιτροπή που αναγνώρισαν το μέγεθος των προσπαθειών μας .

Το σχολείο γιορτάζει αύριο, οι Τρεις Ιεράρχες αποτελούν φωτεινά πρότυπα για τους μαθητές μας. Πρότυπα για την κάθε μέρα, τον κάθε αγώνα με… νου και γνώση! Χρόνια πολλά!

09 10

Κλικ εδώ για ένα μικρό βίντεο με τη συμμετοχή μας στην τελετή βράβευσης

Κλικ εδώ για ολόκληρη την τελετή βράβευσης

Κλικ εδώ για τη βραβευμένη ταινία με τη βαλίτσα του 1940

Κλικ εδώ για τη βραβευμένη ταινία με το «Αλφαβητικό Βιβλιάριον» του Σιατιστέως Μιχαήλ Παπαγεωργίου (1766)

«Το βραβείο για την ταινία με τη βαλίτσα του ΄40 στο σχολείο μας ? Μια ανάσα σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο»

01Πέρσι τέτοιο καιρό, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξη του σχολείου μας με τον δάσκαλό τους, κ. Μιχάλη Δούβλο, για ένα παραμύθι έψαχναν, μια βαλίτσα βρήκαν. Ιστορία ολόκληρη ξετρύπωσαν…1940!

Φέτος, ένα χρόνο μετά, κάτι επίσης όμορφο μάς έβγαλε η βαλίτσα! Το βραβείο «εύφημης μνείας» για την ταινία μας «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία» στον 10ο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «Cinema… διάβασες;»

Η εκδήλωση βράβευσης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα, είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον περασμένο Απρίλιο, αναβλήθηκε λόγω των δύσκολων συγκυριών για την περασμένη Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020, ακυρώθηκε όμως οριστικά για τον ίδιο λόγο.

Το βραβείο έφτασε στο σχολείο ηλεκτρονικώς και πήρε τη θέση του στο γραφείο της διευθύντριας, δίπλα από το προηγούμενο, εκείνο με τον? γάμο από παλιά.

03Επιπλέον, σε κάθε μαθητή, μαθήτρια της περσινής Δ΄ τάξης του σχολείου μας, παραδόθηκε το δικό του προσωπικό βραβείο. Θερμά συγχαρητήρια στους δημιουργούς της ταινίας, μαθητές πλέον της Ε΄ τάξης, για τη σπουδαία αυτή διάκριση. Κάνουν περήφανο το σχολείο μας και τη Σιάτιστα. Υγεία και καλή πρόοδο να έχουν στη ζωή τους!

Δεν είναι τόσο η βράβευση, δεν είναι τόσο αυτό το κομμάτι χαρτί. Είναι όμως η δημιουργία και η ανταμοιβή των κόπων. Καλύτερος τρόπος δεν υπάρχει για να αποδείξεις σε μικρά παιδιά ότι αυτό που κάνουμε σήμερα, μπορεί να μας φέρει όμορφα αποτελέσματα και μετά από καιρό.

Το αρχικό μας έργο «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία» είχε αρχικά διάρκεια 1 ώρας κι ενός τετάρτου, προσαρμόστηκε όμως στα 18 λεπτά, ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Επίσης, η ταινία, μαζί με τις άλλες βραβευμένες ταινίες του συγκεκριμένου διαγωνισμού, θα προβληθεί από το κανάλι της Βουλής κατά τη φετινή τηλεοπτική σεζόν.

Θερμές ευχαριστίες και στον κόσμο που στήριξε την προσπάθειά εκείνη του σχολείου και των τότε μαθητών μας:
Γονείς όλων των παιδιών της περσινής Δ΄ τάξης για την πλήρη στήριξή τους,
τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και τις
κυρίες Μπάτζιου Σοφία, Μπόντα Καλλιόπη και Ώττα Αικατερίνη για τη συμμετοχή τους.
Επιπλέον, ευχαριστούμε θερμά (κατά σειρά στην ταινία):
Οικογένεια κ. Βασίλειου και κας Μαίρης Μπατσή,
Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Μαρκίδες Πούλιου»,
κ. Ρόνα Ιωάννη,
Παραδοσιακή κατοικία Τσιότσιου ? Ντέρου,
κ. Μπόσιακα Διονύση,
Τοπικά ΜΜΕ (siera fm, radio Siatista, siatista ? info, siatistanews.gr),
καθώς και όλους όσοι ευγενικά μας βοήθησαν.

Τον συγκεκριμένο διαγωνισμό διοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα ? Μορφωτικό Γραφείο ?Σπίτι της Κύπρου.

Και εις άλλες δημιουργίες με υγεία!

 

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ Ε΄ ΚΑΙ ΣΤ΄ ΣΤΟΝ 8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕΦ

Την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 από τις 10.00 μέχρι τις 11.30 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Στ΄1, Στ΄2 και Ε΄ με την πρωτοβουλία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών κ. Πορπόρη Ιωάννη, κ. Κουγιούφα Μαρίας και κ. Κολισιάνη Θωμά συμμετείχαν στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικών Δημοτικού της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
Ο Σύλλογος Διδασκόντωνεπαινεί όλα τα παιδιά για την προαιρετική συμμετοχή τους στην α΄ φάση του διαγωνισμού.
Στη β΄φάση του διαγωνισμού, που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 2 Μαΐου 2020, θα συμμετέχουν:

  • από την τάξη ΣΤ΄1: Πουπάκης και Χατζή,
  • από την ΣΤ΄2: Τσιάρτα και Τσακνάκη
  • και από την Ε΄: Τσελεκίδη και Τιούκαλιας.

Βραβείο για την ταινία μας με τη βαλίτσα του ?40

03

     Μια σπουδαία διάκριση για το σχολείο μας έφερε η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών της Δ΄ τάξης στον 10ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών μικρού μήκους «Cinema? διάβασες;».

Η ταινία μας με τίτλο «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία» διακρίθηκε με το βραβείο «εύφημη μνεία» που αποτελεί μια τιμητική διάκριση για το σχολείο μας. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχαν 181 σχολεία από την Ελλάδα και την Κύπρο, εκ των οποίων οι 89 συμμετοχές ήταν από σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία ? Δημοτικά).

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο σκόρπισε χαρά στα τεταρτάκια του σχολείου μας μιας και ο κόπος δύο μηνών (Σεπτέμβριο ? Οκτώβριο 2019) φαίνεται να αναγνωρίζεται από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού. Τι καλύτερο για να διδάξεις τους μαθητές σου ότι «αγαθά κόποις κτώνται»;

     Ανεξάρτητα από τη διάκριση και τη βράβευση, αυτό που ξεχωρίζει είναι η προσπάθειά των παιδιών. Μεγάλη σημασία δίνει το σχολείο στην προώθηση τέτοιων ενδιαφερόντων στα παιδιά, ενδιαφέροντα που προάγουν την πρόοδό τους και χαρίζουν πραγματική χαρά. Είναι επίσης σημαντικό ότι πρόκειται για μια δημιουργία με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά και μια προσπάθεια συλλογική, οπτικοακουστικής φύσεως στο νέο σύγχρονο σχολείο. Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας μιας και μας χάρισαν απέραντη χαρά και περηφάνια.

Επιπλέον χαρά σκόρπισε στο σχολείο μας το γεγονός ότι μεταξύ άλλων διακρίθηκε η ταινία μας, ένα έργο αναφερόμενο στην πατρίδα μας και την ιστορία της, σε κείνο το κομμάτι του ΄40.

Η εκδήλωση βράβευσης είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 3 του Απρίλη αλλά μετά τα τελευταία γεγονότα αναβάλλεται για την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι οι βραβευμένες ταινίες, μεταξύ αυτών και η δική μας, θα προβληθούν από το κανάλι της Βουλής κατά την επόμενη τηλεοπτική σεζόν. Τα παιδιά διαφημίζουν την πόλη μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από μια δική τους δουλειά.

Θυμίζουμε ότι η ταινία ήταν διάρκειας 1 ώρας και 14 λεπτών ενώ για τις ανάγκες του διαγωνισμού έγινε περικοπή για να φτάσει το τελικό αποτέλεσμα στα 18 λεπτά.

     Περιγραφή-περίληψη ταινίας:
Ψάχνοντας για το παραμύθι «Ο Αλή Μπαμπάς και οι 40 κλέφτες» στο υπόγειο της γιαγιάς, τα παιδιά ξεκλειδώνουν μια βαλίτσα παλιά, χαμένη απ΄ το ΄40. Μια βαλίτσα γεμάτη θησαυρούς και μια ταινία με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά. «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία», ταινία μικρού μήκους από το 1ο Δημοτικό σχολείο Σιάτιστας ? Τάξη Δ΄ – Σχολικό έτος 2019 ? 2020, Νοέμβριος 2019.

     Επιπλέον, ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στήριξαν την προσπάθεια των παιδιών:

Γονείς όλων των παιδιών της Δ΄ τάξης για την πλήρη στήριξή τους
Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων
Κυρίες Μπάτζιου Σοφία, Μπόντα Καλλιόπη και Ώττα Αικατερίνη για τη συμμετοχή τους
Οικογένεια του κ. Βασίλειου και κας Μαίρης Μπατσή
Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Μαρκίδες Πούλιου»
κ. Ρόνα Ιωάννη
Παραδοσιακή κατοικία Τσιότσιου ? Ντέρου
κ. Μπόσιακα Διονύση
ΕΡΤ Α.Ε.
Τοπικά ΜΜΕ (
siera fm, radio Siatista, siatista ? info, siatistanews.gr)
Και όλους όσοι ευγενικά μας βοήθησαν.

     Θυμίζουμε ότι είναι ο ίδιος διαγωνισμός που πέρσι έδωσε το 2ο βραβείο στην κατηγορία Τεκμηρίωση στην ταινία μας «Σιάτιστα: Ένας γάμος από παλιά?»

Τον συγκεκριμένο διαγωνισμό διοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα ? Μορφωτικό Γραφείο ?Σπίτι της Κύπρου.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το απόσπασμα της ταινίας μας που βραβεύτηκε

Κι εδώ ολόκληρο το έργο μας

02 87405881_627917384657086_3266316022948298752_n

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ-ΕΠΑΙΝΩΝ

Επειδή δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθούν στην εκδήλωση βράβευσης στην Αθήνα που οργανώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2019 οι τρεις μαθήτριες της
τάξης ΣΤ΄1 που  διακρίθηκαν στον 38ο Πανελλήνιο/66ο Πανευρωπαϊκό
Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών AEDE με θέμα: «Ο
πολιτισμός ως πεδίο συμφιλίωσης και αποδοχής της ετερότητας των λαών»,
έγινε πρόσφατα η παραλαβή των αποδεικτικών της διάκρισής τους, καθώς των
επαίνων των εκπαιδευτικών της Στ΄ τάξης που επιμελήθηκαν τη συμμετοχή
των μαθητών/τριών τους στον διαγωνισμό.

«Εγώ είμαι εγώ, Ευζωνάκι γοργό»

00

     Στον Πανελλήνιο διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής με τίτλο: «Εγώ είμαι εγώ, Ευζωνάκι γοργό» συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας με εμψυχωτή τον δάσκαλό τους Μιχάλη Δούβλο έχοντας τη συγκατάθεση των γονέων ? κηδεμόνων τους.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων της Ελλάδας και συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και τον Όμιλο Ανάδειξης και Διάδοσης της Πολιτιστικής ? Καλλιτεχνικής Εθνικής Κληρονομιάς «Φέρμελη, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία».

Το κάθε παιδί δημιούργησε το δικό του Ευζωνάκι που συμβολίζει τον ηρωισμό, τη γενναιότητα, τη μαχητικότητα, τον αγώνα του δικαίου και της ελευθερίας.

Οι παιδικές ζωγραφιές έχουν ήδη αποσταλεί στην οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού.

Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες! Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, ήταν ξεκάθαρα μια όμορφη προσπάθεια η οποία συνδυάστηκε με τη γνώση (επεξεργασία σχετικού κειμένου και πληροφορίες για τους Εύζωνες που αναμφίβολα χαράσσονται στο παιδικό μυαλό).

Ο εορτασμός για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση μόλις ξεκινά?

Παρακάτω θαυμάστε την προσπάθεια των παιδιών?

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15

Στο European School Radio μέσ΄από ένα βιβλίο

01

     Τι μπορεί να βγάλεις από ένα βιβλίο ε;

Ένα διήγημα ήταν η αφορμή για τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών της Δ΄ τάξης του σχολείου μας στον μαθητικό διαγωνισμό «Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2020» που διοργανώνει κάθε χρόνο το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο στην Ελλάδα, το European School Radio.

Έχοντας στο μυαλό το γενικό θέμα «Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, αγκαλιάζουμε τη Γη», τα παιδιά διάβασαν και επεξεργάστηκαν με τον δάσκαλό τους, κ. Μιχάλη Δούβλο, το καινούριο βιβλίο ? δημιούργημα της Κοζανίτισσας συγγραφέα κας Λίλας Κύρου με τίτλο «Ξεχύθηκαν στους δρόμους τα σκουπίδια? για να δηλώσουν πως δεν είναι όλα ίδια». Ένα εξαιρετικά όμορφα δοσμένο βιβλίο το οποίο με έξυπνο τρόπο τόσο από τη συγγραφέα όσο κι από τις εκδόσεις «TOGETHER» (με έδρα την Κοζάνη) φέρνει στα παιδιά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Τι καλύτερος τρόπος για να συνδυάσουμε και τη σχετική ενότητα στο μάθημα της Μελέτης περιβάλλοντος;!!!

02 03

     Έπειτα από την κατανόηση του διηγήματος, ακολούθησε η αναδιήγηση της ιστορίας από τα ίδια τα παιδιά. Κατόπιν με εφόδια τη φαντασία, την εφευρετικότητα, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, τη συνεργασία και την ομαδικότητα, οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιούργησαν ένα μικρό κείμενο ? μήνυμα. Η διάρκεια του ραδιοφωνικού μηνύματος χωρίς τους τίτλους τέλους είναι 1? : 30?? , όπως προβλέπουν οι όροι του διαγωνισμού, και ο τίτλος «Τα σκουπίδια θέλουνε ταξίδια».

Η συνέχεια ήταν εικαστικής φύσεως και το κάθε παιδί δημιούργησε τη δική του μοναδική ζωγραφιά σχετική με το μήνυμα που θέλει να περάσει.

04 05

     Ένας διαγωνισμός λοιπόν κι ένα διήγημα συνδέθηκαν με πολύ όμορφο τρόπο για να μας αποδείξουν ότι τα βιβλία έχουν ζωή και τα ίδια μας μιλάνε?

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε το δημιούργημα των παιδιών

Και κάπως έτσι, ένα βιβλίο μετατράπηκε σ΄ ένα ζωντανό σύντροφο στην αναζήτηση της γνώσης με αφορμή τη συμμετοχή στο «Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2020».

Η συμμετοχή μας με τίτλο «Τα σκουπίδια θέλουνε ταξίδια» έχει ήδη σταλεί στην οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού «Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2020» του European School Radio.

06 07

 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ 38ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ /66ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Εurope at School

Σας ενημερώνουμε πως στο διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολείων που οργανώθηκε από την AEDE-Eυρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών με γενικό θέμα για το 2019: «Ο πολιτισμός ως πεδίο συμφιλίωσης και αποδοχής της ετερότητας των λαών: Πώς οι λαοί έρχονται κοντά μέσω της πολιτιστικής και πολιτισμικής ανταλλαγής, δημιουργίας και έκφρασης [προφορική και γραπτή λαϊκή λογοτεχνία, παραδοσιακή και σύγχρονη τέχνη, μουσική χορός]» συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Στ΄τάξης.

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών ενημερωθήκαμε ότι διακρίθηκαν οι μαθήτριες της τάξης Στ΄1: Αδαμοπούλου Καλλιόπη, Γιάνκο Λάουρα και Χατζή Ελένη, οι οποίες προσκλήθηκαν στην εκδήλωση βράβευσης στην Αθήνα, το Σάββατο 14/12/2019 ώρα 11.00-13.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης».

Η Δ/ντρια και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου συγχαίρουν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και τους εκπαιδευτικούς κ. Πορπόρη Ιωάννη και κ. Κουγιούφα Μαρία που ενθάρρυναν τη συμμετοχή των μαθητών/τριών τους στο διαγωνισμό και ιδιαίτερα τις μαθήτριες του κ. Πορπόρη Ιωάννη που διακρίθηκαν.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ 38o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ /66o ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Στα πλαίσια της προσπάθειας διαμόρφωσης δημοκρατικής συνείδησης των αυριανών πολιτών της Ευρώπης το σχολείο συμμετείχε και φέτος στον ετήσιο διαγωνισμό της επιτροπής Europeatschool.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού ήταν: «Ο πολιτισμός ως πεδίο συμφιλίωσης και αποδοχής της ετερότητας των λαών: Πώς οι λαοί έρχονται κοντά μέσω της πολιτιστικής και πολιτισμικής ανταλλαγής, δημιουργίας και έκφρασης [προφορική και γραπτή λαϊκή λογοτεχνία, παραδοσιακή και σύγχρονη τέχνη μουσική, χορός]».

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ τάξης με εικαστικά έργα. Τη συμμετοχή των παιδιών υποστήριξαν οι εκπαιδευτικοί των δύο τμημάτων της Ε΄ τάξης κ. Πορπόρης Ιωάννης και κ. Κουγιούφα Μαρία.

Η εκδήλωση βράβευσης στην Αθήνα

02

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 10 Μαΐου 2019 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η εκδήλωση βράβευσης του 9ου Διεθνούς Mαθητικού Διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους. Θυμίζουμε ότι το σχολείο μας διακρίθηκε με την ταινία «Σιάτιστα: Ένας γάμος από παλιά» της ΣΤ΄ τάξης με το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Τεκμηρίωση».

Ανάμεσα στην κατάμεστη αίθουσα θεάτρου του Ιδρύματος Κακογιάννη βρέθηκαν η υποδιευθύντριά μας κα. Χατζηζήση Αναστασία, ο δάσκαλος της ΣΤ΄τάξης κ. Δούβλος Μιχαήλ, η δασκάλα της Β΄ τάξης κα. Τσιώνη Αλεξάνδρα καθώς και γονείς με μαθητές και μαθήτριες της τάξης, κα. Γκουτζιαμάνη Σοφία, κα. Νεράντζη Τατιάνα και κ. Παπάς Αναστάσιος.

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνος ο οποίος στην ομιλία του έδωσε συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που διακρίθηκαν καθώς και στους εκπαιδευτικούς που καινοτομούν υλοποιώντας καινοτόμες ιδέες και έθεσαν τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο διαγωνισμό αποδεικνύοντας ότι ακόμη και στα χρόνια της κρίσης το σχολείο κρατιέται ακόμη ζωντανό.

Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Βίτσας Δημήτριος ο οποίος συνεχάρη και ο ίδιος μαθητές και εκπαιδευτικούς που επιμένουν με την πρωτοτυπία τους χρησιμοποιώντας τα νέα οπτικοακουστικά μέσα.

Μετά τις ομιλίες και των υπόλοιπων επισήμων , η εκδήλωση ξεκίνησε με μια ταινία μικρού μήκους των διοργανωτών κατά την οποία μαθητές Δημοτικού έστησαν ένα ολόκληρο σχέδιο να πείσουν τον δάσκαλό τους για δημιουργία ταινίας.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η παράδοση των βραβείων στα διακριθέντα σχολεία. Ήταν όμορφο γιατί παρακολουθήσαμε και εργασίες άλλων σχολείων της Ελλάδας ( Ρόδο, Αθήνα, Λήμνο, Πάτρα, Ξάνθη, Σέρρες, Λάρισα, Τρίκαλα κτλ.) καθώς και από σχολεία της Κύπρου (Λευκωσία, Πάφος).

Ήρθε η σειρά μας, η παρουσιάστρια της εκδήλωσης παρουσιάζει στο κοινό το σχολείο μας, το 1ο Δημοτικό σχολείο Σιάτιστας, με την ταινία «Ένας γάμος από παλιά?» όπου χαρακτηριστικά όπως είπε «συμμετείχε το σχολείο και όλη η πόλη». Το βραβείο παρέλαβαν τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας Λ.Κ,  Π.Κ. και  Ρ.Δ  από τον Πρόεδρο του Χαμόγελου του παιδιού κ. Γιαννόπουλο Κωνσταντίνο. Εκπροσώπησαν επάξια τους συμμαθητές τους κι έζησαν από κοντά τη σημαντική αυτή διάκριση της τάξης τους, βάζοντας στο τσεπάκι τους κάτι ακόμη σημαντικό. Στη συνέχεια ο δάσκαλος των παιδιών κ. Μιχάλης Δούβλος παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στη συμμετοχή και τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να διαφημίσει τη Σιάτιστα για τα αρχοντικά και τα κρασιά της μιας και πρωταρχικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η προβολή του πλούτου της πόλης μας. Τέλος, προσπάθησε να δώσει μια χιουμοριστική νότα στην  εκδήλωση όπου χαριτολογώντας ανέφερε ότι «Δεν μπορέσαμε να φέρουμε τη νύφη και τον γαμπρό, ήρθαν όμως οι φίλοι τους».

Ήταν μια όμορφη εκδήλωση από την οποία σίγουρα κρατάμε το βραβείο το οποίο θα πάρει τη θέση του στο Γραφείο δασκάλων του σχολείου μας αλλά το πιο σημαντικό, κρατάμε τη διαδικασία της δημιουργίας της ταινίας, αυτές τις στιγμές χαράς των παιδιών κατά την πραγματοποίηση του έργου. Ενός έργου που απαίτησε πολύ κόπο και με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων στοχεύουμε πάντα σε ένα σχολείο που συνδυάζει την νέα εποχή με την παλαιά.

Ο κάθε μαθητής της ΣΤ΄ τάξης θα παραλάβει εντός των ημερών το δικό του βραβείο από την οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού.

Θυμίζουμε ότι τον συγκεκριμένο διαγωνισμό συνδιοργανώνουν εδώ και 9 χρόνια η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης  Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η ΕΡΤ και το Σπίτι της Κύπρου ? Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Και πάλι, θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας. Έκαναν περήφανο το σχολείο μας και τη Σιάτιστα ολόκληρη. Ανεξάρτητα από την πορεία της ζωής τους, ας κρατάνε κάπου βαθιά στην καρδιά τους τη γενέθλια πόλη τους, τη Σιάτιστα!

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο

Παρακολουθήστε διάφορες φωτογραφίες από την εκδήλωση βράβευσης στην Αθήνα:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17