Αρχείο μηνός Δεκεμβρίου 2019

Κατασκευές σε γιορτινό κλίμα

Σε μια πιο χαλαρή αλλά ταυτόχρονα και δημιουργική νότα κυλούσαν οι τελευταίες μέρες στο σχολείο μας πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι αίθουσες διδασκαλίες πήραν άλλο χρώμα, πράσινο, κόκκινο, λευκό, χρυσαφί? και οι διάφορες κατασκευές ομόρφυναν ακόμη περισσότερο το σχολικό περιβάλλον.

Μιας και φέτος ο χειμώνας μας ξέχασε, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης γέμισαν τα παράθυρα της τάξης τους με χιονονιφάδες. Επιπλέον στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο το οποίο ευγενικά μας δώρισε η κα. Πάτρα Αγνή, μητέρα μαθητή μας, την οποία και θερμά ευχαριστούμε. Την αίθουσα μας κοσμούσε και «Το παζλ των Χριστουγέννων τη Σιάτιστα», η χειροποίητη κατασκευή σχετική με τα έθιμα των Χριστουγέννων στη Σιάτιστα. Τέλος, τα παιδιά ασχολήθηκαν και με μια ατομική κατασκευή. Χρησιμοποιώντας τελάρο κεντήματος και λινάτσα, με την τεχνική του ντεκουπάζ δημιούργησαν χειροποίητα καδράκια με θέμα τον χειμώνα.

Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά σε όλους, υγεία και αγάπη στα σπιτικά σας!

01 02 03 04 05 06 07 08 09   12

 

Αγάπη δίνεις? Αγάπη παίρνεις!

01

Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019. Ένας μεγάλος κίτρινος φάκελος γεμάτος όμορφα δώρα με αποστολέα το Ειδικό Δημοτικό σχολείο Γρεβενών και παραλήπτες τα τεταρτάκια του σχολείου μας.

Σε απάντηση του στις ευχαριστήριες ευχετήριες κάρτες των παιδιών του σχολείου μας, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών απέστειλε από μια χειροποίητη κατασκευή ? δεντράκι για κάθε μαθητή της Δ΄ τάξης καθώς και ένα ημερολόγιο και μια κάρτα έκπληξη.

Ο φάκελος με τα πανέμορφα δωράκια από τα Γρεβενά χαροποίησαν ιδιαίτερα τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄ τάξης. Το κάθε παιδί πήρε μαζί το δεντράκι του ενώ το ημερολόγιο και η κάρτα θα κοσμούν την αίθουσα διδασκαλίας των παιδιών! Και κάπως έτσι αποδεικνύεται ότι «αγάπη δίνεις? αγάπη παίρνεις»!

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και ο δάσκαλος της Δ΄ τάξης

ευχαριστούν θερμά

τους μαθητές, τις μαθήτριες και τη δασκάλα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών κα. Δεμερτζίδου Ευδοκία για τη γεμάτη ανθρωπιά έκπληξή τους!

Καλές γιορτές με υγεία σε όλους σας!

02 03 04 05 06

Χριστούγεννα, από τη Σιάτιστα μέχρι τη ? Γαλλία!

Έθιμα των Χριστουγέννων από τη Σιάτιστα μέχρι τη Γαλλία παρουσιάστηκαν το πρωινό της Τρίτης 17 Δεκεμβρίου 2019 σε όλα τα παιδιά του σχολείου.

Αρχικά οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης παρουσίασαν «Το παζλ των Χριστουγέννων στη Σιάτιστα» με τα ποιήματα που οι ίδιοι έγραψαν αναφερόμενοι στα παραδοσιακά έθιμα που διατηρούνται ακόμη και σήμερα κατά το γιορτινό Δωδεκαήμερο. Τα παιδιά μοίρασαν χαρά με την κατασκευή του σχετικού παζλ, τον «Αϊ ? Βασιλιάτικο» (γνωστό σιατιστινό χορό) ενώ στο τέλος επιφύλασσαν κι από ένα δώρο για όλα τα παιδιά του σχολείου, το ποίημα τους αποτυπωμένο σε ένα κομμάτι χαρτί.

01 02 03 04

Στη συνέχεια, ακολούθησε ένα πολύ όμορφο νοερό ταξίδι στη Γαλλία των Χριστουγέννων. Η δασκάλα Γαλλικών του σχολείου μας κα Χατζηκώστα Χρυσή μας ταξίδεψε εικονικά στο Παρίσι και μας παρουσίασε τα έθιμα που διατηρούνται κατά τις γιορτινές μέρες στην πόλη του Φωτός. Τα παιδιά του σχολείου εντυπωσιάστηκαν από τις πληροφορίες και τις εικόνες που ξεπρόβαλαν μπροστά τους κι αυτό φάνηκε κι απ΄ τη συμμετοχή τους στις ερωτήσεις που ακολούθησαν από τη διευθύντρια του σχολείου κα Στέφου Ζωή.

Η όμορφη παρουσίαση των Χριστουγέννων από τη Σιάτιστα μέχρι τη? Γαλλία έλαβε τέλος με τα «Τρίγωνα κάλαντα» στα Γαλλικά από τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποια από τα έθιμα της Γαλλίας των γιορτινών ημερών όπως μας τα παρουσίασε η δασκάλα των Γαλλικών του σχολείου μας κα. Χατζηκώστα Χρυσή:

79744335_1387890134720345_2120485436332703744_n 80421753_824308797989951_3829013827429597184_n

Γιορτινές μέρες στο σχολείο μας συνδυάζοντας τη γνώση με τη χαρά!

05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Αναβίωση του εθίμου με τα κουδούνια

01

Μια όμορφη βόλτα πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας το βραδάκι του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου 2019.

Με κουδούνια στα χέρια και τραγουδώντας «Πιδιά μ΄ ήρθαν τα κόλιαντα» τα παιδιά έδωσαν χαρούμενο τόνο στην πόλη μας αναβιώνοντας το έθιμο με τα κουδούνια και τα κυπριά. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Σιατιστινοί τέτοιες μέρες χτυπούσαν τα «κδούνια» για να αναγγείλουν στον κόσμο τη χαρμόσυνη είδηση του ερχομού στη Γη του Χριστού.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, αφού ασχολήθηκαν σε θεωρητικό επίπεδο στο μάθημα της Γλώσσας, με τα έθιμα των Χριστουγέννων στη Σιάτιστα, γράφοντας το ποίημα «Το παζλ των Χριστουγέννων στη Σιάτιστα», προχώρησαν και στο πρακτικό μέρος έπειτα από πρόταση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Πάτρα Νικολέτας, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Η πορεία που ακολουθήθηκε  ήταν από το χωριό του Αϊ ? Βασίλη, πάρκο του Αγίου Δημητρίου, μέχρι το Δημαρχείο και συνοδοί των παιδιών ήταν αρκετοί από τους γονείς τους, η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΒΟ. κα Κακάλη Ελένη και ο δάσκαλός τους Δούβλος Μιχάλης.

«Από τη Χώρα ως τη Γεράνεια θα πάμε
και τα κουδούνια θα χτυπάμε.
Το χαρμόσυνο μήνυμα θα φέρουμε
και τον Χριστούλη θα περιμένουμε.»

Άλλη μια όμορφη κίνηση συμμετοχής στην παράδοση από παιδιά της Δ΄ τάξης του σχολείου μας. Μια κίνηση σεβασμού στην πόλη μας. Ένας σεβασμός που αποκτάται μέσα από δράσεις και όχι από λόγια. Το σχολείο πέρα απ΄ το σχολείο!

Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά, γερά να είναι!

Και τα χρονάκια σας, με υγεία! Καλές γιορτές!

02 03

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία θεσπίσητκε 27 χρόνια πριν από τον ΟΗΕ και αναγνώστηκε το σχετικό μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό της τάξης τους κ. Κολισιάνη Θωμά δημιούργησαν πόστερ και αφίσες και οργάνωσαν δράση στο σχολείο και στην πλατεία Τρία Πηγάδια με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στον κοινωνικό και πολιτικό βίο. Σήμερα, πάνω από 100 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, περισσότερα από 80 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη κι 1 εκατομμύριο άτομα στην Ελλάδα ζουν με κάποια αναπηρία. Χρέος κάθε ευνομούμενου κράτους είναι η ευημερία όλων των ατόμων-πολιτών.

ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

Ο δάσκαλος της Ε΄ τάξης κ. Κολισιάνης Θωμάς οργάνωσε επίσκεψη των μαθητών και των μαθητριών της τάξης του στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας στα πλαίσια συνεργασίας για υλοποίηση προγράμματος φιλαναγνωσίας. Στο πρόγραμμα αυτό θα αξιοποιηθούν συγκεκριμένοι τίτλοι βιβλίων και θα γίνουν δραστηριότητες δημιουργικής γραφής, κατασκευής εικαστικών έργων κά. Η επίσκεψη οργανώθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019, ημέρα Πέμπτη. Μέρος της δαπάνης μετακίνησης των μαθητών καλύφθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤ΄ΤΑΞΗ

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 οργανώθηκε επίσκεψη της ΣΤ΄ τάξης στο ΚΠΕ Καστοριάς με στόχο την παρακολούθηση του προγράμματος «ΤΠΕ και Εκπαίδευση για την Αειφορία». Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος έγινε στο ΑΤΕΙ Καστοριάς από τον υπεύθυνο της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ κ. Ευαγγέλου Σάκη.

Τα παιδιά αρχικά επισκέφθηκαν την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του ΑΤΕΙ όπου τους ξενάγησε ο Σιατιστινός κ. Μπούρσος Αθανάσιος, εξηγώντας τον τρόπο ηλεκτρονικού δανεισμού των βιβλίων και κατόπιν επισκέφθηκαν το τεράστιο αμφιθέατρο των εκδηλώσεων.

Στη συνέχεια, στο εργαστήριο του Τμήματος Επικοινωνίας και Νέων Τεχνολογιών τα παιδιά μυήθηκαν στα επιτεύγματα της τεχνολογίας τρισδιάστατης απεικόνισης. Παρακολούθησαν πρόγραμμα που αφορούσε τα εξής θέματα: από τη σύλληψη της ιδέας της τρισδιάστατης απεικόνισης μέχρι τα τελευταία επιτεύγματα εικονικής και προσαυξημένης πραγματικότητας με την τεχνολογία 3D. Μεταξύ άλλων έπαιξαν με κάμερα 3D, είδαν σαρωτή και σάρωση 3D, κατανόησαν τον τρόπο δημιουργίας των κινούμενων ανθρώπινων μορφών σε ταινίες και ηλεκτρονικά παιχνίδια με τη σάρωση ανθρώπων που φέρουν αισθητήρες, γνώρισαν το πρόγραμμα QR Code, αλλά και διασκέδασαν μεταφερόμενα στην εικονική πραγματικότητα της εποχής δεινοσαύρων ή σε ταράτσες ουρανοξυστών! Το εντατικό αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διήρκησε από τις 10.00 ως τις 13.00 κι ενθουσίασε τα παιδιά.

Κατόπιν τα παιδιά επισκέφθηκαν το Ενυδρείο Καστοριάς όπου γνώρισαν τη ζωή των γλυκών νερών της Ορεστιάδας λίμνης.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν: η Στέφου Ζωή, η κ. Κουγιούφα Μαρία και η κ. Χατζηκώστα Χρυσούλα.

Σημαντικό μέρος της δαπάνης μετακίνησης των παιδιών καλύφθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. Ευχαριστούμε επίσης θερμά τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Καστοριάς για την εξαιρετική υλοποίηση του προγράμματος καθώς και τον κ. Μπούρτσο Αθανάσιο για την πρόθυμη ξενάγηση στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε΄ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 οργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αναστάσιος Σπύρου» του σχολείου αφιέρωμα για τα γεγονότα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ τάξης με την επιμέλεια του εκπαιδευτικού κ. Κολισιάνη Θωμά.

Ο κ. Κολισιάνης Θωμάς αξιοποίησε κυρίως την τεχνική θεάτρου με σκιά, αλλά και το θέατρο με μάσκες για να δημιουργήσει την εντύπωση μεταφοράς στο παρελθόν και την αναπαράσταση του αντιδικτατορικού αγώνα και των επεισοδίων στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973.

Το εξαιρετικό αφιέρωμα παρουσιάστηκε αρχικά σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου και στη συνέχεια στους γονείς των μαθητών.

Στην εκδήλωση του Δήμου Βοΐου για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου

01

     Με μια όμορφη παρουσίαση συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Βοΐου για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019.

Με περισσή ζωντάνια και χαρά τα παιδιά του σχολείου μας παρουσίασαν «Το παζλ των Χριστουγέννων στη Σιάτιστα» που περιελάμβανε αφήγηση δικών τους ποιημάτων για τη Σιάτιστα των Χριστουγέννων και κατασκευή ενός σχετικού παζλ. Με την ολοκλήρωση του παζλ, οι μαθητές μέσα σε κλίμα γιορτινό και όλο νόημα τραγούδησαν το «Αξίζει ν΄ αγαπάς», μοιράζοντας σε επισήμους και απλό κόσμο από ένα δωράκι: ένα χαρτάκι με τους στίχους που έγραψαν για τα έθιμα των Χριστουγέννων στη Σιάτιστα.

Μέσα στο κρύο του χειμώνα, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης κατάφεραν να ζεστάνουν τις καρδιές των ανθρώπων και να εισπράξουν το θερμό χειροκρότημά τους.

Την εκδήλωση ξεκίνησε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Πάτρα Νικολέττα ενώ αμέσως μετά ο Δήμαρχος Βοΐου, κ. Ζευκλής Χρήστος, με τον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία της γιορτής των Χριστουγέννων, ευχαρίστησε όσους ενεπλάκησαν με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, μεταξύ αυτών και το σχολείο μας, ενώ στη συνέχεια φωταγώγησε το φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο που κοσμεί την πλατεία του «Τσιστοπούλειου» Δημαρχείου στην πρωτεύουσα του Δήμου, τη Σιάτιστα.

Η Φιλαρμονική του Δήμου μας με τις όμορφες μελωδίες έδωσε άλλο τόνο στην εκδήλωση ενώ στη συνέχεια τα «τεταρτάκια» μας έδωσαν χαρά στον κόσμο, θυμίζοντας ότι τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των παιδιών. Αμέσως μετά, απολαύσαμε τον κόπο της Χορωδίας Γυναικών Σιάτιστας με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που για άλλη μια φορά στόλισαν όμορφες εκδηλώσεις του Δήμου μας. Η καθ΄ όλα όμορφη, οργανωμένη και φαντασμαγορική εκδήλωση από πλευράς Δήμου, ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του μουσικού συγκροτήματος C Real.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Βοΐου για την όμορφη εμπειρία που χάρισε στα παιδιά του σχολείου μας. Πλήθος κόσμου γέμισε την πλατεία του Δημαρχείου. Όμορφες αναμνήσεις, συμμετέχοντας σε μια εκδήλωση του Δήμου ανάμεσα στη Φιλαρμονική, τη Χορωδία Γυναικών και τους C Real.

02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15

«Το παζλ των Χριστουγέννων στη Σιάτιστα»

01

Ένα μικρό αφιέρωμα στα έθιμα του Δωδεκαήμερου (Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Φώτων) στη Σιάτιστα ετοίμασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας με τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο.

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα περιλαμβάνει 17 ποιήματα, ένα για κάθε έθιμο ? παράδοση της Σιάτιστας των Χριστουγέννων.

Η συγγραφή των ποιημάτων έγινε στον χώρο του σχολείου από τα ίδια τα παιδιά έπειτα από σχετική κουβέντα και θεωρητική ανάλυση των εθίμων του Δωδεκαήμερου. Μέσα σε ομαδοσυνεργατικό και ευχάριστο κλίμα το ένα παιδί «συμπλήρωνε» το άλλο καταφέρνοντας να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα όμορφο φέρνοντας αναμνήσεις από παλιά. Με ιδιαίτερη ευστροφία, οι μαθητές και οι μαθήτριες, συνδύασαν τη γνώση (έθιμα) με το μάθημα της Γλώσσας.  Έπαιξαν με τις λέξεις, γέλασαν, συμμετείχαν με τον τρόπο τους στην παράδοση και κατάφεραν να χαρίσουν κάτι στις επόμενες γενιές: Το παζλ των Χριστουγέννων στη Σιάτιστα.

Ως μέσο αφόρμησης που τράβηξε το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν ένα παζλ από φελιζόλ, τα κομμάτια του οποίου στολίστηκαν από τα ποιήματα των παιδιών μαζί με τις ανάλογες φωτογραφίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για περίγραμμα των συγκεκριμένων εικόνων χρησιμοποιήθηκε φωτογραφία εσωτερικής πόρτας του αρχοντικού της Πούλκως.

02 03 04 05 06 07

Ευχαριστούμε θερμά για τις εικόνες: Δήμο Βοΐου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, siatistanews.gr, siatistainfo.blogspot.com,  κ. Λογδανίδη Γεώργιο, κ. Λογδανίδη Θεόδωρο, κ. Μπόντα Γεώργιο, κ. Μπόσιακα Διονύσιο και άλλες πηγές.

Επιπλέον, ευχαριστούμε θερμά τα τοπικά ΜΜΕ που για άλλη μια φορά συμμετέχουν στην προσπάθεια του σχολείου για προβολή της Σιάτιστας, αυτή τη φορά με μια εργασία παιδιών αφιερωμένη στα Χριστούγεννα.

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τη δημοτικολαϊκή ορχήστρα «Παύλος Μελάς» και τον κ. Σαλαγγιώτη Χάρη, πατέρα μαθητή μας, για τον Αϊ ? Βασιλιάτικο καθώς και άλλες διαδικτυακές πηγές για τις υπόλοιπες μουσικές.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας με τη συγκεκριμένη παρουσίαση συμμετείχαν στην καθ΄ όλα οργανωμένη και όμορφη εκδήλωση του Δήμου Βοΐου για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 στην πλατεία δημαρχείου στη Σιάτιστα.

Καλές γιορτές με υγεία σε όλο τον κόσμο!

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την προσπάθεια των παιδιών σε ψηφιακή μορφή!