Αρχείο μηνός Ιουνίου 2015

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

Με αφορμή τη λήξη του διδακτικού έτους 2014-2015 οι δασκάλες φυσικής αγωγής του σχολείου κ. Χατζηζήση Αναστασία και κ. Βέτσου Λαμπρινή οργάνωσαν αθλοπαιδιές (παιχνίδια για άσκηση και ψυχαγωγία) στο προαύλιο του σχολείου.  Η αθλητική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 και συμμετείχαν τα παιδιά όλων των τάξεων.

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Α ?

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α ? τάξης του σχολείου μας με τις δασκάλες τους κ. Τσιώνη Αλέκα και κ. Χατζή Θεολογία οργάνωσαν μια εκδήλωση χαράς με θεατρικά δρώμενα, μουσική και τραγούδια για την υποδοχή των νηπίων του 1ου και του 4ου Νηπιαγωγείων Σιάτιστας που θα φοιτήσουν στο σχολείο μας τη νέα σχολική χρονιά.

Την όμορφη εκδήλωση παρακολούθησαν, εκτός από τα νήπια, οι γονείς και συγγενείς των παιδιών, καθώς και οι μαθητές του σχολείου.

ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ

Την Τρίτη 19/5/2015 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης για να γνωρίσουν από κοντά το υδάτινο οικοσύστημα των Πρεσπών και τη βιοποικιλότητά του.

Με οδηγούς την κ. Άννα και την κ. Βίκη της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ Μελίτης παρατήρησαν από ψηλά το υδάτινο οικοσύστημα και μελέτησαν την πανίδα του υδροβιότοπου, αφού προηγουμένως έλαβαν θεωρητική κατάρτιση από την κ. Βαρβάρα στο Κέντρο της Πύλης.

Κατόπιν διέσχισαν τη μακριά πεζογέφυρα φτάνοντας στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου της Μικρής Πρέσπας, όπου ξεναγήθηκαν στη μεγαλοπρεπή βασιλική του νησιού που χρονολογείται τον 10ο αιώνα.

Το λεωφορείο που περίμενε στην όχθη της Μικρής Πρέσπας οδήγησε στη συνέχεια τους εκδρομείς βόρεια, στους Ψαράδες, στο παραλίμνιο αυτό χωριό της  Μεγάλης Πρέσπας.

Στο γυρισμό, και κάτω από καταρρακτώδη βροχή και χαλάζι, τα παιδιά επισκέφτηκαν το χωριό Μελάς (Στάτιστα) όπου ο ήρωας Παύλος Μελάς, πρωτεργάτης του Μακεδονικού Αγώνα, σκοτώθηκε το έτος 1904,  αφυπνίζοντας  την επιθυμία όλων των Ελλήνων για τη λευτεριά της Μακεδονίας.

Συνοδοί των παιδιών στην εκπαιδευτική αυτή εκδρομή ήταν οι κυρίες: Σαλίκα Ευδοκία, Στέφου Ζωή και Χατζηκώστα Χρυσούλα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Ο Διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας ευχαριστούν θερμά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που οργάνωσαν και προσέφεραν δωρεάν σε όλους τους μαθητές του σχολείου μια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εκδρομή στην ενδοχώρα της Καστοριάς.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, Λαογραφίας και Προϊστορίας Μαυροχωρίου Καστοριάς, όπου αντίκρισαν όψεις του καθημερινού βίου του παρελθόντος. Επίσης επισκέφτηκαν έκθεση με θέμα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των αρχοντικών και των μεταβυζαντινών εκκλησιών της Καστοριάς του καλλιτέχνη Ν. Πιστικού που φιλοξενείται στο Μουσείο.

Κατόπιν οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Λιμναίου Οικισμού του Δισπηλιού,  κατανοώντας  τον τρόπο επιβίωσης των ανθρώπων στο αφιλόξενο περιβάλλον  της περιοχής που με την επινοητικότητά τους δημιούργησαν  τον πρώιμο αυτό ξεχωριστό πολιτισμό. Μεταξύ άλλων μάς εντυπωσίασαν τα ιχθυόσχημα σκεύη που χρησιμοποιούσαν  και κάποια αινιγματικά χαράγματα που πιθανά απεικονίζουν μια πρώιμη προσπάθεια γραφής, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Χουρμουζιάδη.   (βλ. φωτογραφίες)

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς – που ήταν οι συνοδοί των μαθητών της Α΄ τάξης – ξεκουράστηκαν για λίγο στο αναψυκτήριο του υπέροχου δάσους της Μεσοποταμίας.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων κάλυψε το κόστος των λεωφορείων και τα εισιτήρια εισόδου όλων των παιδιών στο ιδιωτικό Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων,   Λαογραφίας και Προϊστορίας Μαυροχωρίου και στο δημοτικό αρχαιολογικό χώρο του  Λιμναίου Οικισμού Δισπηλιού.

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΟΝ

Την Τετάρτη 3-6-2015 οργανώθηκε επίσκεψη των μαθητών της Ε΄ και της Στ΄ τάξης του σχολείου μας στους Μακεδονικούς τάφους της Βεργίνας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου.

 Τα παιδιά είχαν ενημερωθεί από την προηγούμενη ημέρα για τα μοναδικά ευρήματα, κτερίσματα και εκθέματα του Μουσείου της Βεργίνας, που τα περισσότερα συνδέονται με την ισχυρή προσωπικότητα του Φιλίππου του Β΄, ο οποίος οραματίστηκε και επέβαλε την πανελλήνια ενότητα των Ελλήνων και προγραμμάτισε την απελευθέρωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τον περσικό ζυγό.

Τα παιδιά περιηγήθηκαν το εντυπωσιακό Μουσείο που στεγάζεται στον τεχνητό τύμβο.  Ωστόσο ο αρχαιολογικός χώρος του ανακτόρου των Αιγών και του θεάτρου, που στο θέατρο πιθανολογείται πως δολοφονήθηκε ο Φίλιππος στη διάρκεια της γαμήλιας τελετής της κόρης του δεν είναι επισκέψιμος, διότι τελεί υπό συντήρηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 Τα παιδιά επισκέφτηκαν το Μουσείο του Δίου στις παρυφές του Ολύμπου, όπου εκτίθενται πλήθος ευρημάτων από τα ιερά του μεγάλου αρχαιολογικού χώρου του Δίου.

 Στη συνέχεια οι εκδρομείς ξεκουράστηκαν στην Ολυμπιακή ακτή μέχρι τις 6 μ.μ.

 Τα παιδιά συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί: Κουγιούφα Μαρία,  Μέντζα Αγνή, Σαλίκα Ευδοκία, Χατζή Θεολογία, Χατζηζήση Αναστασία και Στέφου Ζωή.