Όλα τα άρθρα του/της admin

Αθήνα: Δύο βραβεία για το σχολείο μας

01

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου 2023 στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ η τελετή βράβευσης των 2ου, 3ου και 4ου διεθνών μαθητικών διαγωνισμών οπτικοακουστικής δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ». Στην Αθήνα βρέθηκε ο δάσκαλος του σχολείου μας Μιχάλης Δούβλος για να παραλάβει τα δύο βραβεία με τα οποία διακρίθηκαν μαθητές και μαθήτριες του με τις δημιουργίες τους, σε προηγούμενα σχολικά έτη.

02 03

Συγκεκριμένα δόθηκαν:

1ο βραβείο στην ταινία «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία», των μαθητών και μαθητριών της Δ΄ τάξης του σχολ. έτους 2019-20, εξημισείας με το Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας Μεσσηνίας. Η εκδήλωση δεν είχε πραγματοποιηθεί τότε λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ίδια ταινία του σχολείου είχε διακριθεί και με το βραβείο «εύφημης μνείας» στον 10ο διαγωνισμό «Cinema… διάβασες;».

2ο βραβείο στην ταινία «Ο κρυμμένος θησαυρός, ο Σιατιστεύς λόγιος δάσκαλος Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το Αλφαβητάρι του 1766», των μαθητών και μαθητριών της Β΄ τάξης του σχολ. έτους 2021-22.

04

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά! Δύο ξεχωριστές τάξεις, δύο ξεχωριστές ταινίες, δύο ξεχωριστές διακρίσεις. Κάνουν περήφανο το σχολείο και τη Σιάτιστα!

Δεν είναι τόσο τα βραβεία αλλά οι ομαδικές προσπάθειες μέσα σε αυτά τα μεγάλα εκπαιδευτικά προγράμματα που απαιτούν προσπάθεια, αγάπη και μόχθο.

Τον συγκεκριμένο διαγωνισμό διοργανώνουν η Εκπαιδευτική Τηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και θρησκευμάτων και το Αρχείο της ΕΡΤ. Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές και την Κριτική επιτροπή που αναγνώρισαν το μέγεθος των προσπαθειών μας .

Το σχολείο γιορτάζει αύριο, οι Τρεις Ιεράρχες αποτελούν φωτεινά πρότυπα για τους μαθητές μας. Πρότυπα για την κάθε μέρα, τον κάθε αγώνα με… νου και γνώση! Χρόνια πολλά!

09 10

Κλικ εδώ για ένα μικρό βίντεο με τη συμμετοχή μας στην τελετή βράβευσης

Κλικ εδώ για ολόκληρη την τελετή βράβευσης

Κλικ εδώ για τη βραβευμένη ταινία με τη βαλίτσα του 1940

Κλικ εδώ για τη βραβευμένη ταινία με το «Αλφαβητικό Βιβλιάριον» του Σιατιστέως Μιχαήλ Παπαγεωργίου (1766)

Βραβείο στην ταινία με το Αλφαβητάρι του 1766 του Σιατιστέως Μιχαήλ Παπαγεωργίου

Το 1766 ο Σιατιστινός λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου εκδίδει το πρώτο έντυπο ελληνικό Αλφαβητάριο, από Έλληνα δάσκαλο.

Το 2023 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, με τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο, βραβεύονται με την ταινία – αφιέρωμα στον Μιχαήλ Παπαγεωργίου και τα Αλφαβητάριά του.

Το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον», 257 χρόνια μετά, πάει ένα βήμα πιο πέρα.
Η ταινία μας με τίτλο «Ο κρυμμένος θησαυρός, το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» κι ο Σιατιστεύς λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου» διακρίνεται με το 2ο βραβείο στον 4ο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό οπτικοακουστικής δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ».

Το 1ο βραβείο ανήκει στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολυκάστρου Κιλκίς ενώ το 3ο ,εξ ημισείας, στο 10ο Δημοτικό σχολείο Χαλκίδας και στα Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη. Συγχαρητήρια σε όλους!

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά της Β΄ τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου Σιάτιστας (σχολικό έτος 2021-22) που ανέδειξαν μέσω της ταινίας τους ένα σπουδαίο κομμάτι της τοπικής ιστορίας. Σε δύσκολα χρόνια καταφέρνουν και μάς χαρίζουν χαρά, περηφάνια, συγκίνηση. Καλή πρόοδο!

Ανεξάρτητα από τη διάκριση και τη βράβευση, αυτό που ξεχωρίζει είναι η προσπάθεια των μαθητών και μαθητριών! Μεγάλη σημασία δίνει το σχολείο στην προώθηση τέτοιων ενδιαφερόντων στα παιδιά, ενδιαφέροντα που προάγουν την πρόοδό τους και χαρίζουν πραγματική χαρά. Πρόκειται για ένα ακόμη σχολικό πρόγραμμα «χειροποίητο» με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά. Κι είναι αυτός ο λόγος που μας κάνει χαρούμενους και για τη συγκεκριμένη διάκριση.

Επιπλέον, ευχαριστούμε και πάλι όσους βοήθησαν με τον τρόπο τους.

Ευχαριστούμε, επίσης, την ΕΡΤ για τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού, τις ευκαιρίες που δίνει στους μαθητές μας καθώς και την οργανωτική επιτροπή, που εκτίμησε την ιστορική αξία του έργου των παιδιών.

Οι βραβευμένες ταινίες θα προβάλλονται από το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής.

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023.

Αργά ή γρήγορα, κάποιοι από τους κόπους ανταμείβονται.

«Πότισε τη ζωή σου με αγάπη και γνώση»

01 02 03

Συμμετοχή στα «Χρώματα της Σιάτιστας» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης

01

Στα «Χρώματα της Σιάτιστας», ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, συμμετείχαν οι τάξεις Ε1΄ και Ε2΄ του σχολείου μας με τους δασκάλους τους, Μαρία Κουγιούφα και Μιχάλη Δούβλο, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022.

Στο πλαίσιο αυτού, επισκεφτήκαμε το αρχοντικό Μαλιόγκα – Αργυριάδη στη Σιάτιστα.

Στον αύλειο χώρο του αρχοντικού ακούμε δυο λόγια για την ιστορία της Σιάτιστας, την τέχνη της εποχής και την αρχιτεκτονική των αρχοντικών.

Στους εσωτερικούς χώρους παρατηρούμε την πλούσια διακόσμηση, τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτα, βιτρό.

Συναντάμε τις προσωπογραφίες του βασιλιά Όθωνα, του τσάρου Νικολάου Α΄, του Ρήγα Φεραίου και την εντυπωσιακή παράσταση της Φρανκφούρτης, άλλες παραστάσεις με στρατιώτες, τοπία με ζώα και πουλιά, σκηνές κυνηγιού, χάρτες και διάφορα αντικείμενα. Τοίχοι γεμάτοι ιστορία…

Ταξιδεύουμε στον χρόνο… Παρατηρούμε μοτίβα, χρώματα, τεχνοτροπίες. Ολοζώντανα, αυθεντικά μπροστά μας.

Επιπλέον, στον ίδιο χώρο, συμμετέχουμε στο εικαστικό εργαστήρι και δημιουργούμε έργα ζωγραφικής μέσα από τον πολύχρωμο διάκοσμο του αρχοντικού Μαλιόγκα – Αργυριάδη.

02 03 04 05 06

Στο άκουσμα και μόνο του τίτλου του προγράμματος, αισθανθήκαμε τη ζεστασιά από τα …. «Χρώματα της Σιάτιστας». Από το αρχικό έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, «μυρίσαμε» την άψογη οργάνωση.

Ευχαριστούμε θερμά τη μουσειολόγο κ. Φωτεινή Βακρατσά και τον ιστορικό της τέχνης κ. Ιωάννη Γάτα για την επαφή και τον τρόπο επικοινωνίας με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών και κατάφεραν να κάνουν κατανοητό το μέγεθος της αξίας του αρχοντικού Μαλιόγκα – Αργυριάδη. Ειλικρινά.

Επιπλέον, ευχαριστούμε θερμά τον υπεύθυνο του προγράμματος «Τα χρώματα της Σιάτιστας», αρχαιολόγο κ. Θεοχάρη Τσάμπουρα, για την οργάνωση και τη μεγάλη  προσπάθεια ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου των αρχοντικών της Σιάτιστας.

Η ψηφιοποίηση των εικαστικών έργων των παιδιών, άλλο ένα «προτέρημα» του συγκεκριμένου προγράμματος. Συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα αρχοντικά της Σιάτιστας, τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Π.Ε. Κοζάνης.

Απ΄ ό,τι ακούμε, μέχρι τώρα παρακολούθησαν το πρόγραμμα γύρω στους 1.000 μαθητές. Το συστήνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Μια ευκαιρία για εκπαιδευτικά προγράμματα στα ήδη αποκατεστημένα και επισκέψιμα αρχοντικά της ΠΟΥΛΚΩΣ και του ΜΑΛΙΟΓΚΑ – ΑΡΓΥΡΙΑΔΗ, που ανήκουν ιδιοκτησιακά στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα «Χρώματα της Σιάτιστας» μας γέμισαν με χρώματα ενθουσιασμού. Για τον λόγο αυτό, δημιουργήσαμε ένα μικρό βίντεο με τις δικές μας πινελιές…

07 08 09 10 11

Στην «Τηλεφημερίδα» της 4Ε

01

Ένα μικρό αφιέρωμα πραγματοποίησε η «Τηλεφημερίδα», καθημερινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού 4Ε, στη δημιουργία της εκπαιδευτικής ταινίας «Έκτακτο δελτίο: Η μάχη της Σιάτιστας 1912», που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε2΄ τάξης του σχολείου μας.

Στο πλαίσιο αυτού, την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022 ο δάσκαλος των παιδιών, Μιχάλης Δούβλος, δίνοντας συνέντευξη, μίλησε για την προσπάθεια των παιδιών και την οπτικοακουστική δημιουργία – αφιέρωμα στη μάχη της Σιάτιστας.

Ευχαριστούμε θερμά τον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε και τον δημοσιογράφο κ. Θανάση Κληματσίδα για το βήμα στην προσπάθεια του σχολείου μας.

«Χτίζοντας γέφυρες σχολείου – κοινωνίας»

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε το αφιέρωμα

Χριστουγεννιάτικες κάρτες για το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης

Όμορφες χριστουγεννιάτικες κάρτες δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε1΄ και Ε2΄ του σχολείου μας για να τις χαρίσουν σε παιδιά που νοσηλεύονται τούτες τις μέρες στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης.

Τις κάρτες παρέδωσαν στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου στην Κοζάνη την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 οι δάσκαλοι των παιδιών, Μαρία Κουγιούφα και Μιχάλης Δούβλος.

Ευχαριστούμε πολύ τη γιαγιά μαθητή μας για το χριστουγεννιάτικο κουτί αποστολής των καρτών.

Με οδηγό την καρδιά, κάνε ταξίδια σχολικά! Καλή χρονιά!

01

Η σκάλα των Χριστουγέννων της Σιάτιστας

01

Τα έθιμα του Δωδεκαήμερου της Σιάτιστας μπαίνουν σε σειρά και γίνονται μια εορταστική σκάλα από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε2΄τάξης του σχολείου μας και του δασκάλου τους, Μιχάλη Δούβλου.
Έμπνευση αποτέλεσε ένα παλαιότερο ποίημα μαθητών του σχολείου μας, της Δ΄ τάξης του σχολικού έτους 2019-2020, με τίτλο «Το παζλ των Χριστουγέννων της Σιάτιστας».
Τα παράθυρα της τάξης μετατράπηκαν σε «τετράδια» και τα τζάμια γέμισαν με λέξεις του Δωδεκαήμερου της Σιάτιστας.

Ευχαριστούμε όλες τις πηγές για τις εικόνες που ομόρφυναν τη σκάλα.

Μια σκάλα ένα Δωδεκαήμερο, μια σκάλα όλο παράδοση!

02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14

Διαγώνισμα «Το ταξίδι ενός μήλου»

01

Ε2΄ τάξη, Φυσικά, Ενότητα «Πεπτικό σύστημα»

Διαγώνισμα «Το ταξίδι ενός μήλου»

Δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας προφορικά στο μάθημα των Φυσικών στην ενότητα «Το πεπτικό σύστημα», τρώγοντας ένα… μήλο.

Κουβεντιάζουμε για τους κοπτήρες, κυνόδοντες, προγόμφιους και γομφίους, τα νεογιλά και τα μόνιμα δόντια, τον οισοφάγο, το στομάχι, τη χολή, το λεπτό και παχύ έντερο, τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος… Το ταξίδι του μήλου που βρήκαμε μπροστά μας, ολόκληρο διαγώνισμα.

Μιχάλης Δούβλος

02 03

Ένα γράμμα στον νέο μας φίλο, τον Ορέστη από την Κίσσαμο Χανίων

01

Ο 10χρονος Ορέστης Λεμπέσης με καταγωγή από την Κίσσαμο Χανίων συμμετέχει στην ταινία των μαθητών και μαθητριών της Ε2΄ τάξης του σχολείου μας, «Έκτακτο δελτίο: Η μάχη της Σιάτιστας 1912″. Παίρνει τον ρόλο του Κρητικού δημοσιογράφου του 1912 και μιλάει για τη συμβολή της Κρήτης στη μάχη της Σιάτιστας. Φορώντας την κρητική ενδυμασία του, μας συγκινεί να τον ακούμε να αναφέρεται στους Κρητικούς Μιχαήλ Αναστασάκη (Κισσαμιώτης), Γεώργιο Κατεχάκη, Παύλο Γύπαρη και Λεωνίδα Παπαμαλέκο. Με τον δικό του τρόπο μας διδάσκει ιστορία.

Κάποιες γενιές μετά, έστω και μέσα από μια εκπαιδευτική ταινία, συναντιούνται μαθητές της Σιάτιστας με παιδί από την Κίσσαμο Χανίων. Σημείο αναφοράς όλα αυτά που ένωσαν τους προγόνους τους.

Με αφορμή την ενότητα 6 στο μάθημα της Γλώσσας Ε΄ Δημοτικού και τη διδασκαλία της δομής της επιστολής, μαθητές και μαθήτριες με τον δάσκαλό τους Μιχάλη Δούβλο συντάσσουν ευχαριστήριο γράμμα στον καινούριο τους φίλο από την Κρήτη.

Ομαδική δουλειά των παιδιών, όμορφα λόγια, καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας με φόντο το «μεγάλο ευχαριστώ» στον Ορέστη.

Στον φάκελο ως δώρα στέλνονται συμβολικά το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» του Σιατιστέως Μιχαήλ Παπαγεωργίου (1766) και το ημερολόγιο της «Αλφαβήτας της Σιάτιστας», κάτι από τον τόπο μας. Επιπλέον, μια αναμνηστική φωτογραφία όλων μας με το Κρητικόπουλο στον διαδραστικό πίνακα της τάξης μας καθώς κι ένα ακόμη βιβλίο, η «Οδύσσεια» για παιδιά.

Ευχαριστούμε πολύ τον Ορέστη και τους γονείς του για την τιμή – συμμετοχή του παιδιού στην ταινία μας.

Ευχαριστούμε ακόμη τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Ναούμ Τσιαούση, ο οποίος μας έφερε αρχικά σε επαφή με τον εξαίρετο παππού του Ορέστη που κάθε χρόνο επισκέπτεται τη Σιάτιστα στις 4 Νοέμβρη.

Επιπλέον, ευχαριστούμε τον Δήμο Βοΐου για το αντίγραφο του «Αλφαβητικού Βιβλιαρίου», τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για το ημερολόγιο και τη διευθύντριά μας, κ. Ζωή Στέφου, για την «Οδύσσεια».

Όλα με αγάπη για τον νέο μας φίλο, το Κρητικόπουλο που συμμετείχε στην ταινία μας!

02 03 04

Δημοσίευση ταινίας – Ευχαριστήριο

Τελική εικόνα

Δημοσίευση ταινίας «Έκτακτο δελτίο: Η μάχη της Σιάτιστας 1912».

Η Ε2΄ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας ευχαριστεί θερμά:

Τη διευθύντρια του σχολείου, κ. Στέφου Ζωή – Δέσποινα, για τη στήριξη καθώς και τον σύλλογο διδασκόντων.

Τους γονείς όλων των μαθητών και μαθητριών για τη βοήθεια, τη στήριξη και τη συνεργασία. Οι γονείς αισθάνονται το πραγματικό νόημα του σχολείου και στέκονται δίπλα σε αυτό.

Την ιστοσελίδα siatistanews.gr της κ. Ζωγράφου Αικατερίνης (Ρηνούλα). Ό,τι θες για τη Σιάτιστα εκεί θα το βρεις!

Για επιπλέον ιστορικά στοιχεία, λεπτομέρειες, συμβουλές: κ. Κώτσικα Λάζαρο, κ. Μπόντα Γεώργιο, κ. Μπόντα Καλλιόπη, κ. Σιάσιο Δημήτριο.

Τον 10χρονο Ορέστη Λεμπέση από την Κίσσαμο Χανίων καθώς και τους γονείς του για τη συμμετοχή του παιδιού στην ταινία μας.

Τον κ. Μπόσιακα Διονύσιο για την κάμερα.

Την Ευεργέτιδα κ. Ταχμιντζή Ναούμα για τη ζεστή φιλοξενία στον ιερό ναό αγίου Ελευθερίου.

Τον Δήμο Βοΐου για τη λήψη γυρισμάτων στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο και την παρουσίαση της ταινίας στο πολιτιστικό κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη» καθώς και στο ιστορικό γυμνάσιο.

Τους κληρονόμους του Αναστάσιου Αλεξίου για τη λήψη γυρισμάτων στην οικία του δημάρχου Μηνά Θεοδώρου.

Το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας για το φορείο, το παραβάν, την κουβέρτα και τις ποδιές – ρόμπες των γιατρών.

Τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ορθοδοξία και Παράδοση» για τη βάση του μικροφώνου.

Τα τοπικά ΜΜΕ για τις δημοσιεύσεις άρθρων κι άλλων σχολικών δραστηριοτήτων μας:
Siera fm, κ. Σαμαρά Βασίλειο,
Ράδιο Σιάτιστα, κ. Πεσνικά Θεόδωρο,
Siatista info, κ. Γράβα Γεώργιο,
Web News, κ. Ώττα Τάνια, δημοσιογράφο,
Voio voice, Agiotopia, κ. Μπόσιακα Διονύσιο,
«Εφημερίς» του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου «Μαρκίδες Πούλιου»
και τοπικά ΜΜΕ της Κοζάνης.

Τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς TOP Channel και WEST Channel για την προβολή της ταινίας μας.

Πλήθος κόσμου για τις πηγές μας (βιβλία), αντικείμενα και υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, φωτογραφίες, μουσικές. Αναγράφονται όλα αναλυτικά στους τίτλους τέλους της ταινίας μας. Είμαστε ευγνώμονες. Μια δουλειά τέτοιου είδους απαιτεί συνεργασία και στήριξη. Τη χαιρόμαστε χρόνια.

Τους πολίτες της Σιάτιστας που παρευρέθηκαν στις δύο παρουσιάσεις, στο Βουδούρειο και στο Τραμπάντζειο.

Κι όλους όσους ξεχνάμε…

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες, στους 10 μικρούς δημοσιογράφους για το έκτακτο δελτίο τους. Μας διδάσκουν τοπική ιστορία μέσα από μια μοναδική οπτικοακουστική παρουσίαση που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας.
Σενάριο- Διάλογοι, Σκηνοθεσία, Λήψη γυρισμάτων, μοντάζ: Δούβλος Μιχαήλ.

Χτίζοντας γέφυρες σχολείου – κοινωνίας!

Με οδηγό την καρδιά, κάνε ταξίδια σχολικά!

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήστε την ταινία των παιδιών!