Όλα τα άρθρα του/της admin

Ένα ταξίδι με προορισμό το καλοκαίρι

04

Η φετινή γιορτή λήξης ήταν λίγο διαφορετική. Ήταν μια βόλτα. Ένα ταξίδι με προορισμό το καλοκαίρι από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας και του δασκάλου τους, Μιχάλη Δούβλου.

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2022. Σημείο εκκίνησης του ταξιδιού, το πίσω προαύλιο του σχολείου μας. Μέσα από τα αυτοκινητάκια τους, με μοναδικό τρόπο, με οργάνωση, υπευθυνότητα και συνεργασία, οι νεαροί μαθητές και μαθήτριες στέλνουν μηνύματα κυκλοφοριακής αγωγής, χορεύουν, τραγουδούν, διασκεδάζουν…

Μια μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση από τα δευτεράκια μας, ένα ταξίδι χαρούμενο, καλοκαιρινό, διασκεδαστικό, με συνταξιδιώτες γονείς, συγγενείς, φίλους…

01 02 03 06 07 05

Στις αποσκευές τους στα αυτοκινητάκια κουβαλούν τον κόπο, το μεράκι, την πολύπλευρη πολυδιάστατη δουλειά δύο ετών, των δύο πρώτων ετών τους στο Δημοτικό Σχολείο.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, μαθητές και μαθήτριες μας δίνουν και το βαθύτερο νόημα της λέξης «ταξίδι». Όταν το ονειρεύεσαι, όταν το ζεις, όταν το θυμάσαι. Ταξίδια μακρινά δύσκολα, γεμάτα περιπέτειες, ταξίδια της χαράς, της ελπίδας, της γνώσης, του μυαλού, των αναμνήσεων, τα όμορφα ταξίδια των βιβλίων. Ταξίδια είναι οι άνθρωποι, η συνεργασία, η ομάδα, η παρέα, αυτά που περιμένουμε να ζήσουμε στα μαθητικά μας χρόνια…

Η εκδήλωσή μας συνεχίζεται με μια βόλτα με τα αυτοκινητάκια σε ένα σημείο γνώριμο, στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου. Υπό τους ήχους μουσικής, με πολύ κέφι και θετική διάθεση, μαθητές και μαθήτριες μας θυμίζουν τα συγκρουόμενα, εκείνα τα «κουρσάκια», μας δίνουν χαρά κι ελπίδα. Μας κάνουν να ξεχνάμε τις έγνοιες της εποχής.

08 09 10 11 12 13 14

Στο γειτονικό μας πάρκο τραγούδησαν, χόρεψαν, έστειλαν τα δικά τους μηνύματα και στο τέλος πότισαν ταυτόχρονα, όλοι μαζί, τα δικά τους λουλούδια που πρόσφατα ομόρφυναν το σημείο.

Θερμές ευχαριστίες στους πιο σημαντικούς συνοδοιπόρους του ταξιδιού μας, τους γονείς, για τη συνεργασία, τη στήριξη, την εμπιστοσύνη.

«Το ταξίδι με προορισμό το καλοκαίρι» παρουσιάστηκε και στους μαθητές των άλλων τάξεων του σχολείου μας το διήμερο 8 και 9 Ιουνίου. Μαθητές και μαθήτριες μοίρασαν χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Η μουσικοχορευτική παράσταση «Ένα ταξίδι με προορισμό το καλοκαίρι» καθώς και η ταινία «Ο κρυμμένος θησαυρός, ο Σιατιστεύς λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το Αλφαβητάρι του 1766» θα παρουσιαστούν στην τοπική κοινωνία, πρώτα  ο Θεός, τον Αύγουστο, σε ανοιχτή εκδήλωση.

Καλό καλοκαίρι!

15 16 17

18 19 20 21 22 23 24 25 26

Στο TOP Channel

Στο TOP Channel σήμερα, Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022, στις 22:30 κι επανάληψη αύριο Πέμπτη στις 13:00 η ταινία των μαθητών και μαθητριών της Β΄ τάξης του σχολείου μας με τίτλο «Ο κρυμμένος θησαυρός, ο Σιατιστεύς λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το Αλφαβητάρι του 1766″.

TOP Channel

 

Καλλωπισμός και φύτευση λουλουδιών στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου

01

Σε μια ακόμη εθελοντική δράση προχώρησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας.

Το κέρασμα της ευεργέτιδας κας Ναούμας Ταχμιντζή από τα «Χελιδονίσματα» επέλεξαν να το μετατρέψουν σε μια δράση καλλωπισμού του τόπου μας. Κάπως έτσι, βρέθηκαν χθες στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου. Με μεράκι, καλή διάθεση, και εργατικότητα οι μικροί κηπουροί έδωσαν το δικό τους χρώμα, φυτεύοντας περίπου 50 λουλούδια, τα οποία προμηθευτήκαμε από διάφορα καταστήματα της πόλης μας. Μέσα στον ήλιο, τα παιδιά πάλεψαν με το σκληρό χώμα, έδωσαν μαθήματα αγάπης, προσφοράς, ομαδικότητας και βάζοντας το καθένα τις δικές του δυνάμεις, μας έδωσαν ένα όμορφο αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε πολύ την ευεργέτιδα κα Ναούμα Ταχμιντζή.

Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε συνοδοιπόρους μέλη της Εθελοντικής Δράσης Πολιτών Σιάτιστας, την κα Μαλαματή Μούρτου, την κα Αικατερίνη Γκούντρα και τον κ. Ζήση Ηλία, πατέρα μαθητή μας. Τους ευχαριστούμε πολύ γιατί η βοήθεια τους, μέσα από την πολυετή εμπειρία τους σε τέτοιου είδους δράσεις, ήταν πολύτιμη. Χαιρόμαστε που οι μαθητές μας έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν από κοντά την απλότητα ανθρώπων που στέκονται για το κοινό καλό. Ευχαριστίες και στην Πρόεδρο του Συλλόγου, κα Ελένη Κακάλη, για την καθοδήγησή της.

Επιπλέον, ευχαριστούμε πολύ τον Αντιδήμαρχο Βοΐου, κ. Γιώργο Μαγιάγκα, για την υπόδειξη του σημείου καθώς και τον υπάλληλο του Δήμου, κ. Πέτρο Παύλου, όπου ακούραστος, δάμασε το χώμα για χάρη της δράσης των παιδιών.

Η βοήθεια των γονέων για άλλη μια φορά είναι άκρως συγκινητική. Από την προμήθεια των λουλουδιών, στο σκάλισμα, στην καθοδήγηση των παιδιών και στο τελικό καθάρισμα. Τι πιο όμορφο… να βλέπουν οι μαθητές τους γονείς τους να συμμετέχουν σε δράσεις του σχολείου. Ευχαριστούμε πολύ!

Μια βιωματική δράση εθελοντικής φύτευσης λουλουδιών με πρωταγωνιστές παιδιά 7 ετών. Η αγάπη για τον τόπο καλλιεργείται και πρώτα μας το διδάσκουν κάθε φορά τα ίδια τα παιδιά!

02 εικόνα_Viber_2022-05-31_13-36-20-584 εικόνα_Viber_2022-05-31_13-37-04-079 εικόνα_Viber_2022-05-31_17-03-33-591 εικόνα_Viber_2022-05-31_17-03-39-316 εικόνα_Viber_2022-05-31_17-08-06-702 εικόνα_Viber_2022-05-31_17-41-43-735 εικόνα_Viber_2022-05-31_17-42-10-432 εικόνα_Viber_2022-05-31_19-14-22-783 εικόνα_Viber_2022-05-31_19-14-26-285 εικόνα_Viber_2022-05-31_19-14-27-372

Δημοσίευση της ταινίας για τον λόγιο Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» του 1766

01

Τι σχέση έχει η Σιάτιστα με ένα από τα πρώτα έντυπα ελληνικά Αλφαβητάρια;

Ποιος δάσκαλος του γένους είχε καταγωγή από τη Σιάτιστα;

Ποιο μοναδικό κειμήλιο – Αλφαβητάριο βρίσκεται στη «Μανούσεια» Βιβλιοθήκη Σιάτιστας;

Ποιος κρυμμένος θησαυρός στολίζει ένα βιτρό του Αρχοντικού Νεραντζοπούλου στη Σιάτιστα;

Ποιος είναι ο Σιατιστινός που αναφέρεται στα σχολικά βιβλία Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης;

Ποια οδός στη Σιάτιστα είναι γεμάτη Αλφαβήτα, γεμάτη γράμματα;

Τις απαντήσεις δίνουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας, μέσα από την εκπαιδευτική ταινία που έχουν δημιουργήσει με τίτλο «Ο κρυμμένος θησαυρός, ο Σιατιστεύς λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το Αλφαβητάρι του 1766».

Λίγα λόγια για το σενάριο:

Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού οδηγεί τα παιδιά στο μουσείο σχολικής ζωής. Εκεί ξεφυλλίζουν το «Αλφαβητικό Βιβλιάριον» του 1766 και τρέχουν στην οδό Μιχαήλ Παπαγεωργίου, στο Αρχοντικό Χατζηγιαννίδη – Νεραντζόπουλου, στη «Μανούσεια» Βιβλιοθήκη Σιάτιστας, στο δέντρο της Αλφαβήτας της Σιάτιστας, στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης και στο αρχείο της ΕΡΤ. Σημεία – μονοπάτια που το καθένα έχει κάτι να μας εξομολογηθεί για τον Σιατιστινό λόγιο δάσκαλο Μιχαήλ Παπαγεωργίου και τα Αλφαβητάριά του.

Ευχαριστούμε θερμά:

- όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου Σιάτιστας. 22 παιδιά, ηλικίας 7-8 χρονών, με περισσή δύναμη, μας διδάσκουν για τον Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το έργο του. Καταφέρνουν να μας παρουσιάσουν τόσο όμορφα ένα δύσκολο θέμα για την ηλικία τους, μέσα από ένα αγαπημένο τους παιχνίδι.

- τη διευθύντρια, κα. Μπουσταντζή Μάχη, και το προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας «Μανούσεια». Με τη ζεστή φιλοξενία τους, καταφέραμε να ανακαλύψουμε το «Μέγα Αλφαβητάριο» στα ράφια της βιβλιοθήκης.

- την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης για την είσοδό μας στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Χατζηγιαννίδη – Νεραντζόπουλου. Δεν κατέστη δυνατόν  να δούμε από κοντά το βιτρό με το επίγραμμα του Μιχαήλ Παπαγεωργίου, λόγω επικινδυνότητας του κτηρίου.

- τον δάσκαλο κ. Παπά Αναστάσιο του Αργυρίου. Έμπνευση αποτέλεσε για εμάς η διπλωματική του εργασία «Μιχαήλ Παπαγεωργίου ο Σιατιστεύς: Ο λόγιος δάσκαλος του 18ου αιώνα και το συγγραφικό του έργο». Χωρίς δεύτερη σκέψη, μας χάρισε ένα σημαντικό κομμάτι από δική του δουλειά.

- τη φυσικό – ερευνήτρια τοπικής ιστορίας κα. Μπόντα Καλλιόπη. Τα διάφορα στοιχεία της έρευνάς της, η καθοδήγησή της και η δημοσίευση της στο «Αλιάκμον Ρους» με τίτλο «Αρχοντικό Χατζηγιαννίδη – Νεραντζοπούλου. Ο κτίτωρ Ιωάννης και οι απόγονοί του – Τα ηρωελεγεία και οι μαΐστορές των» αποτέλεσαν σημαντική βοήθεια για εμάς. Κάθε φορά μας παρέχει απλόχερα στοιχεία της έρευνάς της για το καλό των μαθητών μας και κατ΄ επέκταση της κοινωνίας.

- τη διευθύντρια του σχολείου μας, κα Στέφου Ζωή – Δέσποινα. Πριν αρκετά χρόνια οργάνωσε αυτόν τον χώρο στο σχολείο μας, το μετέτρεψε σε μουσείο σχολικής ζωής και σήμερα διευκόλυνε το έργο μας.

- τον πατέρα μαθήτριας της τάξης μας, κ. Μπόσιακα Διονύσιο. Για άλλη μια φορά, μας δάνεισε την κάμερά του κι έτσι βλέπουμε πιο «καθαρά» τα πλάνα των παιδιών.

- τη μητέρα μαθητή της τάξης μας, κα Ντιό Στυλιανή. Ανέλαβε τον ρόλο μιας ενήλικα που χρειάστηκε για το σενάριό μας και με ευγένεια στάθηκε στο πλάι των παιδιών.

- τους γονείς όλων των μαθητών και μαθητριών της τάξης μας για την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία.

- τον κ. Λάζαρο Κώτσικα. Στην πορεία μας πρότεινε κι άλλα βιβλία Σιατιστινών συγγραφέων, τα κρατάμε στο μυαλό μας για τη συνέχεια.

- την κα. Ζήση – Ζωγράφου Θεολογία, απόγονο του Φίλιππου Ζυγούρη, η οποία μας παραχώρησε αυθεντική φωτογραφία εξωφύλλου του «Αλφαβητικού Βιβλιαρίου» του 1766.

- την ΕΡΤ για τη χρήση αποσπάσματος από το αρχείο της με τον Ρήγα Φεραίο.

- τη δισκογραφική εταιρεία Cobalt Kids για τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού «Αλφαβήτα» της Δήμητρας Γαλάνη.

- τον Δήμο Βοΐου και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού κ. Τσιαούση Ναούμ για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη» καθώς και τον υπάλληλο του Δήμου, κ. Καραμάνη Γεώργιο, για την τεχνική κάλυψη των δύο εκδηλώσεων.

- Τον Δήμαρχο Βοΐου, κ. Ζευκλή Χρήστο, για το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» που μοίρασε σε κάθε παιδί Α΄ και Β΄ τάξης σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του δήμου μας.

Γενική επιμέλεια ταινίας – Σενάριο – Διάλογοι – Λήψη γυρισμάτων – Σκηνοθεσία – Μοντάζ – Επιμέλεια μουσικής: Δούβλος Μιχάλης

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε την ταινία των παιδιών

 

Ραδιοφωνικό μήνυμα «Ταξιδεύοντας 100 χρόνια πριν, στη Μικρασιατική καταστροφή»

01

Το φετινό θέμα του μαθητικού διαγωνισμού «Καν΄ το ν΄ ακουστεί» που διοργανώνει το European School Radio είχε τον γενικό τίτλο «Ταξιδεύοντας».

Οι διοργανωτές, έπειτα από μια περίοδο στέρησης της ελευθερίας, θέλησαν να δώσουν την καλλιτεχνική ελευθερία σε κάθε δημιουργό να εκφράσει την έννοια ταξίδι ανάλογα με τα βιώματα, τα όνειρα ή τη φαντασία του.

Ταξίδι κατά κυριολεξία, ταξίδι στο παρελθόν, ταξίδι στο μέλλον, ταξίδι ως απελευθέρωση, ταξίδι ως γνωριμία με το νέο, ταξίδι εσωτερικό στα βάθη της ψυχής, και τόσα άλλα διαφορετικά ταξίδια. Εν τέλει, ταξίδι προς την Ιθάκη, δηλαδή “ταξίδι” ως η διαδρομή προς έναν προορισμό, σύμφωνα με την προκήρυξη των διοργανωτών.

Το ταξίδι των μαθητών και μαθητριών της Β΄ τάξης του σχολείου μας και του δασκάλου τους, Μιχάλη Δούβλου, είχε πινελιές ιστορίας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, τα παιδιά ταξίδεψαν νοερά στη Μικρά Ασία το 1922.

Μέσω αυτού, δημιούργησαν ένα ραδιοφωνικό μήνυμα, ενός λεπτού και 30 δευτερολέπτων, σύμφωνα με τους κανονισμούς του διαγωνισμού.

Με τον τρόπο αυτό, προσπάθησαν να αντιληφθούν την κυριολεκτική και τη συμβολική διάσταση του ταξιδιού, έκαναν ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία, μεταφέρθηκαν στο άγνωστο, ξεδίπλωσαν τη φαντασία τους, συνεργάστηκαν κι ήρθαν γι΄ άλλη μια φορά με την τέχνη του ραδιοφώνου.

Ευχαριστούμε το European School Radio για τις ευκαιρίες που δίνει στους μαθητές μας.

Κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε το ραδιοφωνικό μήνυμα των παιδιών

Πασχαλινές λαμπάδες με θέμα τα σπάνια φυτά του Μπούρινου

05

Στον πίνακα της τάξης μας βλέπουμε γραμμένες οχτώ λέξεις και προσπαθούμε να μαντέψουμε αυτό που «κρύβουν».

Η σκέψη ενός συμμαθητή μας πάει στα 8 σπάνια φυτά του Μπούρινου. Αυτό είναι. Κι αυτό γίνεται θέμα για τις πασχαλινές λαμπάδες που στη συνέχεια φιλοτεχνούν με ενθουσιασμό και μεράκι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας, με εμψυχωτή τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο.

Ίριδα του Ράιχενμπαχ, Εσπερίς του Ρέχιγκερ, Όνοσμα, Ινούλα η λογχόφυλλη,  Αμάραντος, Τουλίπα η νότια, Μούσκαρι, Κόκκινος κρίνος. 8 σπάνια φυτά του Μπούρινου, κάποια από αυτά μοναδικά στον κόσμο, στολίζουν τις πασχαλινές λαμπάδες μας. Η πλάση ανθίζει και περιμένει την Ανάσταση.

Το όρος Μπούρινο, ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης, στέκει ολόρθο απέναντι από τη Σιάτιστα, με υψόμετρο στα 1.866μ. Είναι γνωστό στους βοτανολόγους της Ευρώπης για τα σπάνια αγριολούλουδά του κι έχει ενταχθεί στο NATURA 2000 με στόχο την προστασία του.

Ανεβαίνοντας για τον Μπούρινο, συναντάει κανείς τη «Βρύση του έρωτα». Λέγεται ότι τα νερά της είναι τα δάκρυα της νεράιδας που ερωτεύτηκε έναν βοσκό.

Ορειβάτες και λάτρεις της φύσης μπορούν να γνωρίσουν τον σπάνιο αυτό θησαυρό της φύσης και να απολαύσουν την απίστευτη θέα από το καταφύγιο που διατηρεί στον Μπούρινο ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας.

Πηγή: siatistanews.gr (ιστοσελίδα της κας Ρηνούλας Ζωγράφου και της ομάδας της)
Φωτογραφίες φυτών: κ. Γιώργος Λογδανίδης, φωτογράφος
Καθοδήγηση: κ. Σάκης Μπούρτσος, Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας
Ευχαριστούμε θερμά όλους.

Κάπως έτσι, φτάσαμε πιο αναλυτικά στο γράμμα Ο από την Αλφαβήτα της Σιάτιστας:
«Όμικρον… όρος Μπούρινο κι οχτώ,
σπάνια φυτά εδώ».

Μετατρέψαμε την τάξη μας σε ένα μικρό εργαστήριο πασχαλινών λαμπάδων και γνωρίσαμε τα σπάνια φυτά του Μπούρινου.

01 02 03 04 06 07

Καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο!

Επίσκεψη Αντιπεριφερειαρχών στο σχολείο μας

01

Το σχολείο μας επισκέφτηκαν το πρωινό της Πέμπτης 14 Απριλίου 2022 η συμπατριώτισσά μας, Αντιπεριφερειάρχης Πράσινου Μετασχηματισμού, Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών, κα Ντιό Ευφροσύνη, και η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού, κα Πουταχίδου Όλγα.

Έπειτα από πρόσκλησή μας, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας άκουσαν τα «Χελιδονίσματα» από μαθητές των τάξεων Β΄ και ΣΤ΄ του σχολείου μας και χειροκρότησαν την προσπάθεια των παιδιών.

Στη συνέχεια, μαθητές και μαθήτριες χάρισαν στις δύο κυρίες το «Βιβλίο της άνοιξης», μια ιδιόχειρη δική τους κατασκευή, ακολούθησε κουβέντα με τους μαθητές ενώ η διευθύντρια μας, κα Στέφου Ζωή – Δέσποινα, ενημέρωσε τις Αντιπεριφερειάρχες για το έργο του σχολείου.

Ως ένδειξη αναγνώρισης και ανταμοιβής της προσπάθειας των μαθητών μας, οι δύο Αντιπεριφερειάρχες  χάρισαν για τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο, «Πολύτεκνοι ήρωες του 1821».

Λόγω πανδημίας, καιρό είχαμε να δούμε επισκέπτη στο σχολείο μας. Ευχαριστούμε θερμά την κα Πουταχίδου Όλγα και την κα Ντιό Ευφροσύνη για την επίσκεψη, το ενδιαφέρον και την αμεσότητα επικοινωνίας με τους μαθητές μας. Έδωσαν χαρά στα παιδιά κι αποτέλεσαν μια ευχάριστη νότα.

Η ενθάρρυνση του παιδιού, η ενίσχυση της θετικής συμπεριφοράς, η αλληλεπίδραση και οι δεξιότητες επικοινωνίας, βασικές παράμετροι του εκπαιδευτικού μας έργου. Ευχαριστούμε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας που στέκονται δίπλα μας.

02 03 04

Παρουσίαση εκπαιδευτικής ταινίας στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο

01

Σάββατο 9 Απριλίου 2022, ώρα 19:00. Πολιτιστικό Κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη», Σιάτιστα.

Οι 22 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας σε μια «κλειστή» εκδήλωση παρουσιάζουν στις οικογένειές τους την εκπαιδευτική ταινία που οι ίδιοι δημιούργησαν. «Ο κρυμμένος θησαυρός, ο Σιατιστεύς Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το Αλφαβητάρι του 1766″.

Τις οικογένειες των μαθητών καλωσόρισε η διευθύντρια του σχολείου, κα Στέφου Ζωή – Δέσποινα.

Για τους στόχους της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δράσης μίλησε στο τέλος ο δάσκαλος των μαθητών της Β΄ τάξης, Μιχάλης Δούβλος.

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς όλων των παιδιών για τη συνεργασία και τη στήριξη τους. Επιπλέον, τον Δήμο Βοΐου και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Ναούμ Τσιαούση για την παραχώρηση της αίθουσας του «Βουδούρειου» πολιτιστικού κέντρου.

Η ταινία των παιδιών, καλά να είμαστε, θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα σε ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό της Σιάτιστας.

Παίζοντας ένα αγαπημένο τους παιχνίδι, τον κρυμμένο θησαυρό, τα παιδιά ανακαλύπτουν ένα από τα πρώτα ελληνικά Αλφαβητάρια, του Σιατιστέως λογίου Μιχαήλ Παπαγεωργίου…

Ένα μοναδικό αφιέρωμα των παιδιών και μια αληθινή «υπόθεση» που κάθε Σιατιστινός καλό είναι να γνωρίζει…

03 04

Ελπίζοντας στην «άνοιξη» – Χελιδονίσματα 2022

07

Ένας πραγματικός «κακός παλουκοκάφτης» ο περασμένος Μάρτης, ικανός να καθυστερήσει τα «Χελιδονίσματα» του 2022. Απρίλης έπιασε και σαν ψέμα, 1η του μήνα σήμερα, μαθητές και μαθήτριες μας έδωσαν τις δικές τους ανοιξιάτικες νότες, με τα καθιερωμένα, πλέον και στη Σιάτιστα, κάλαντα της άνοιξης.

Ευχαριστούμε θερμά όλο τον κόσμο που με περισσή αγάπη δέχτηκε τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους δασκάλους των τάξεων Β΄ και ΣΤ΄ του σχολείου μας, Μαρία Κουγιούφα και Μιχάλη Δούβλο. Τα θερμά λόγια, τα κεράσματα, τα καλούδια, σε τούτη τη δύσκολη περίοδο, έφεραν ιδιαίτερη συγκίνηση κατά την προσπάθειά μας να κρατήσουμε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, ένα σχολείο που θα βάζει τις δικές του πινελιές με δράσεις χαράς, γνώσης και καλής διάθεσης.

Αντί ομοιώματος χελιδονιού, όπως συνηθίζαμε, φέτος μοιράσαμε περίπου 300 βιβλία. Το «Βιβλίο της άνοιξης» είναι μια ιδιόχειρη κατασκευή των παιδιών, μέσα από την οποία παρουσιάζεται η πιο όμορφη εποχή του χρόνου… Εκδότες βιβλίου, λοιπόν, οι μαθητές μας, παίρνοντας αφόρμηση από την άνοιξη!

Τα «Χελιδονίσματα» τραγουδήθηκαν στον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, κ.κ. Αθανάσιο, στον αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Ναούμ Τσιαούση, στην ευεργέτιδα κα. Ναούμα Ταχμιντζή, στο προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας, στην Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας «Μανούσεια», στο Εκκλησιαστικό μουσείο Σιάτιστας, στο Συσσίτιο της Ιεράς Μητροπόλεως μας και σε πολλά καταστήματα και γραφεία της πόλης μας. Η θερμή υποδοχή όλων, χαραγμένη στο μυαλό μας. Ευχόμαστε κάθε ευκολία και δύναμη στο έργο του καθενός.

Καλό μήνα!

01 02 03 04 05 06 08 09 10 11 12

25η Μαρτίου: διπλή γιορτή

01

Η 25η Μαρτίου, μέσα από μια κατασκευή με την τεχνική ντεκουπάζ και ζωγραφική με τέμπερες πάνω σε πυρότουβλο, από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄  τάξης του σχολείου μας.
25η Μαρτίου, διπλή γιορτή: Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και έναρξη της Επανάστασης των υπόδουλων Ελλήνων εναντίον των Τούρκων.
Χρόνια πολλά!

02