Αρχείο μηνός Φεβρουαρίου 2019

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα του θανάτου του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (ΦΕΚ Β΄1384/24-4-2017). Με τη θέσπιση του εορτασμού επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Με το υπ΄αριθμ΄19890/8-2-2019 έγγραφο του ΥΠΠΕΘ, με το οποίο κλήθηκαν τα σχολεία να προγραμματίσουν εκδηλώσεις από 11 ως 15 Φεβρουαρίου, τονίζεται πως η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γλώσσα γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της διαμέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας στη νεότερη εκδοχή της ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.  Η γνώση και η κατανόηση της σημασίας της ελληνικής γλώσσας συνιστά βασική παιδευτική επιδίωξη. Ιδιαίτερα η νέα γενιά μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά αν εξοικειωθεί με την ιστορία και τη χρήση της και αφομοιώσει δημιουργικά τον πλούτο της, γεγονός που θα επιτρέψει στη νέα γενιά να κατανοήσει τη βαθύτερη ουσία του ελληνικού πολιτισμού και την πολυδιάστατη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στη δημιουργία του παγκόσμιου πολιτισμού.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της ελληνικής γλώσσα διαβάστηκαν από τη διευθύντρια στα παιδιά αποσπάσματα του βιβλίου «Μαθήματα Ελληνικών» των Ζακλίν Ντε Ρομιγύ και Μονίκ Τρεντέ. Οι διδάσκοντες ενέταξαν στη διδασκαλία τους αξιόλογα  δείγματα ποιητικού λόγου,  όπως αποσπάσματα ομηρικού λόγου από Ιλιάδα και Οδύσσεια, αποσπάσματα από τον «Ύμνο εις την Ελευθερία»  του Σολωμού, καθώς κι άλλα ποιήματα του Σολωμού ή άλλων ποιητών.

Τα παιδιά των τάξεων Β΄ και Α΄, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, εμπνεύστηκαν από τα ποιήματα του Σολωμού «Η Ξανθούλα» και «Γαλήνη» και φιλοτέχνησαν ζωγραφιές.

Η ΞΑΝΘΟΥΛΑ_ΓΑΛΗΝΗ
Αποσπάσματα

«Η δίκη των δικαστών», ταινία μικρού μήκους

01

     Πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 16 Φεβρουαρίου 2019 τα γυρίσματα της νέας ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Η δίκη των δικαστών» από τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας με τον δάσκαλό τους κ. Δούβλο Μιχάλη.

     1834. Η Ελλάδα πλέον ως νεοσύστατο κράτος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης  παραδίδει στον Όθωνα την Ελλάδα ελεύθερη και στηρίζει πάνω του τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι εξελίξεις συγκλονιστικές. Ο Κολοκοτρώνης οδηγείται σε δίκη κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία. Όμως ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Αθανάσιος Πολυζωίδης, που σημειωτέον είχε προσωπικές και πολιτικές εχθρότητες με τον Κολοκοτρώνη, αρνείται το 1834 να υπογράψει την απόφαση, διαμαρτυρόμενος ότι την θεωρεί άδικη και άτιμη. Η άρνηση αυτή οδηγεί τον ίδιο τον πρόεδρο του δικαστηρίου σε δίκη. Τα λόγια του, συγκλονιστικά?

Το ίδιο συγκλονιστικά από τον ερασιτέχνη ηθοποιό, μαθητή της ΣΤ΄ τάξης ο οποίος υποκρίνεται τον κατηγορούμενο Αθανάσιο Πολυζωίδη κατά τη δίκη του στο Ναύπλιο.

Η ταινία των παιδιών είναι βασισμένη στην ομώνυμη ταινία «Η δίκη των δικαστών» όπου τον ρόλο του Πολυζωίδη υποκρίνεται ο ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος.

Τα γυρίσματα των παιδιών πραγματοποιήθηκαν στη Σιάτιστα, στο κτίριο της παλιάς Εμπορικής Τράπεζας, ιδιοκτησίας κ. Παναγιώτη Τσιάτσιου. Τα παιδιά υποδέχτηκε με κεράσματα (κρουασάν, χυμό, νερό) η κόρη του, Τατιάνα Τσιάτσιου. Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια Τσιάτσιου για τη φιλοξενία στον χώρο τους. Άλλη μια τρανή απόδειξη συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας σε δράσεις του σχολείου μας.

     Ακόμη, ευχαριστούμε θερμά τους γονείς των μαθητών και μαθητριών που επιμελήθηκαν τις ενδυμασίες των παιδιών κι αντικρίσαμε μπροστά μας παιδιά ως πραγματικούς ενήλικες εκείνης της εποχής.

     Επίσης, ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξή της και τη δασκάλα του σχολείου μας και μητέρα μαθητή της ΣΤ΄τάξης κα Αλεξάνδρα Τσιώνη που βοήθησε στα γυρίσματα.

Η παρουσίαση της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στην εκδήλωση που ετοιμάζουν τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα του 1821 στο πολιτιστικό κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη» το βραδάκι της Κυριακής 24 Μαρτίου 2019.

02 03 04 05 06 07 08 09

ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ Ε΄ ΚΑΙ ΣΤ΄ ΣΤΟ ΕΚΦΕ

Με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών των τάξεων Ε΄1, Ε΄2 και Στ΄: κ. Πορπόρη Ιωάννη, κ. Κουγιούφα Μαρίας και κ. Δούβλου Μιχαήλ και με την παρουσία του κ. Γκούμα Γεωργίου εκπαιδευτικού ΤΠΕ και της κ. Κουρπουανίδου Αποστολίας ΠΕ 25 τα παιδιά επισκέφθηκαν το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019.

Εκεί για μία ώρα ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ κ. Παρδάλης Κωνσταντίνος, καθηγητής Φυσικής, παρουσίασε μέσα από εντυπωσιακά πειράματα χαρακτηριστικά φαινόμενα φυσικής, όπως στατικού ηλεκτρισμού, ηλεκτρομαγνητισμού κ.ά.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Παρδάλη Ντίνο για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημά μας για επίσκεψη στο ΕΚΦΕ Κοζάνης.

Επίσης, με την είδηση του θανάτου της μητέρας του κυρίου Παρδάλη εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια

Τα παιδιά των τάξεων Ε΄1 και Ε΄2 απέστειλαν ευχαριστήρια στον
υπεύθυνο του ΕΚΦΕ

ΤΟ 1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕΑΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η Διευθύντρια, οι εκπαιδευτικοί,

οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου

ευχαριστούν θερμά

το Διοικητικό Συμβούλιο

του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου

που ανέλαβε το κόστος μεταφοράς στην Κοζάνη

όλων των μαθητών και μαθητριών του σχολείου

καθώς και το αντίτιμο του θεατρικού εισιτηρίου όλων των παιδιών

ώστε να δοθεί και φέτος η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά του σχολείου

να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση

στην αίθουσα τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης

την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019.

Η θεατρική παράσταση που παρακολούθησαν τα παιδιά ήταν

«Το φάντασμα του Κάντερβιλ» του Όσκαρ Ουάιλντ

που χαρακτηριζόταν από κωμικά στοιχεία και αφορούσε τη διαχείριση του φόβου.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Με την 20η Πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου στις 11-2-2019 αποφασίστηκε ομόφωνα η ορθή εφαρμογή της υπ΄ αριθμ΄ 217785/18-12-2018 υπουργικής απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 6014/τ.Β΄/31-12-2018 και με διόρθωση στο ΦΕΚ 56/τ.Β΄/21-1-2019 με θέμα: «Παραμονή των διδακτικών βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο για τουλάχιστον δύο (2) Σαββατοκύριακα το μήνα» που γνωστοποιήθηκε με την υπ΄αριθμ΄Φ.7/16592/Δ1/4-2-2019 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Ειδικότερα, με την απόφαση των εκπαιδευτικών καθορίστηκε πως κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο θα παραμένουν τα διδακτικά βιβλία των μαθητών στο σχολείο. Οι διδάσκοντες κατά τα σαββατοκύριακα αυτά δεν θα αναθέτουν εργασίες ή γραπτές δοκιμασίες για τη Δευτέρα και θα μεριμνούν για την ανάλογη διαμόρφωση του προγράμματος της τάξης τους.

Έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος παραμονής των διδακτικών βιβλίων των μαθητών στο σχολείο: Σαββατοκύριακο 23-24 Φεβρουαρίου 2019.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ

Τα συμπτώματα γρίπης περιλαμβάνουν:
πυρετό, βήχα, ρινική καταρροή, πονόλαιμο, κεφαλαλγία, μυαλγίες, καταβολή και ρίγη, ενώ κάποιοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν εμετό ή διάρροιες. Επίσης, κάποιοι ασθενείς που νοσούν από γρίπη μπορεί να εμφανίζουν μόνο συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα και καθόλου πυρετό.

Σύμφωνα με την υπ΄αριθμ΄ Φ25/18448/Δ1/6-2-2019 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ δόθηκαν οι παρακάτω οδηγίες για την προστασία από την εποχική γρίπη:

 1. Τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης στο σχολείο θα πρέπει να παραλαμβάνονται από τους γονείς τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.
 2. Θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω κανόνες ατομικής υγιεινής:
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα
  • Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων?
  • Σε βήχα ή φτάρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι ή με χαρτομάντιλο και πέταγμα του χαρτομάντιλου
  • Απαγόρευση να πίνουν τα παιδιά νερό από τη βρύση με το στόμα τους.
  • Τακτικό πλύσιμο χεριών με υγρό σαπούνι.

Επίσης σύμφωνα με οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για το σταμάτημα της διασποράς του ιού της γρίπης, οι οποίες στάλθηκαν στο σχολείο μαζί με την υπ΄αριθμ΄75890/4-10-2018 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει:

 • όσο διαρκούν τα συμπτώματα της γρίπης το άτομο που νοσεί πρέπει να περιορίσει τις επαφές με άλλα άτομα για να μη μεταδώσει τον ιό και να παραμείνει στο σπίτι του για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού
 • να προσπαθείτε να αποφύγετε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης
 • να καθαρίζετε καλά τις επιφάνειες που μπορεί να έχουν επιμολυνθεί από τον ιό της γρίπης

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ!

Κλήρωση λαχειοφόρου αγοράς

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18:30 στον χώρο του σχολείου η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς που πραγματοποίησε η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας παρουσία πολλών γονέων των μαθητών και μαθητριών καθώς και του δασκάλου της τάξης.

Οι δυο τυχεροί λαχνοί που κερδίζουν είναι:
157: Τηλεόραση 28?? ιντσών F&Y smart tv.
             Τυχερή η κα Δούρου ? Ζδούπα Ευμορφία, μητέρα μαθητή μας.

441: Τάμπλετ MLS POINT.
             Τυχερός ο κ. Τσιάρτας Γιώργος.

Πάντα τυχεροί στη ζωή τους!

Τα δύο δώρα προμηθευτήκαμε από το κατάστημα «COSMOTE» στην Κοζάνη μέσω της κας Γκουτζιαμάνη Σοφίας, υπαλλήλου και μητέρα μαθητή μας.

Να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι στήριξαν και αυτή την προσπάθεια των παιδιών. Η τοπική κοινωνία φαίνεται να στηρίζει τις προσπάθειες του σχολείου.
Χαρακτηριστική και σημειωτέα η συνεργασία γονέων για την πραγματοποίηση των διαφόρων δράσεων.

Θυμίζουμε ότι τα έσοδα από τη λαχειοφόρο αγορά θα διατεθούν για εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών και μαθητριών της ΣΤ΄ τάξης στην Αθήνα και προβολή της ταινίας τους με τίτλο «Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα» την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αίθουσα Πύργος βιβλίων, στο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Σήμερα η ταινία των παιδιών στο TOP Channel

112 αΣας ενημερώνουμε ότι σήμερα, Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, και ώρα 22:30 καθώς και αύριο, Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι θα μεταδοθεί από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό TOP Channel η ταινία των παιδιών της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας με τίτλο «Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα». Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη ταινία, διάρκειας 2 ωρών κι 16 λεπτών, είναι δημιούργημα των παιδιών από το προηγούμενο σχολικό έτος στα πλαίσια του ομώνυμου σχολικού προγράμματος.

Έπειτα από επαφή του σχολείου με τους υπευθύνους του τοπικού σταθμού αποφασίστηκε η προβολή της ταινίας. Ενώ αξιοσημείωτη ήταν η επίσκεψη του συνταξιούχου δασκάλου που αναλαμβάνει χρέη δημοσιογράφου σε εκπομπή πολιτιστικών θεμάτων στον συγκεκριμένο σταθμό κ. Κωνσταντίνου Χρυσάκη. Ο κ. Χρυσάκης  θέλησε να επισκεφτεί τα παιδιά στο σχολείο προκειμένου ο ίδιος να τους δώσει συγχαρητήρια για τη δουλειά που έκαναν.  Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Χρυσάκη για την επίσκεψή του στο σχολείο μας και για τα λόγια νουθεσίας προς τα παιδιά.

Θυμίζουμε ότι στις 12 Απριλίου 2019 προγραμματίζεται εκδρομή των παιδιών στην Αθήνα και παρουσίαση της ταινίας τους στα μέλη του συλλόγου απόδημων Σιατιστέων Αθηνών ? Πειραιώς στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

 

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ που στάλθηκε φέτος στα σχολεία έπρεπε να αφιερωθεί ένα διδακτικό δίωρο την παραμονή της εορτής σε δραστηριότητες σχετικές με τη μελέτη του έργου των τριών μεγάλων Πατέρων. Μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων οι εκπαιδευτικοί ανά τάξεις οργάνωσαν σχετικές δραστηριότητες, ενώ η Διευθύντρια του σχολείου στην πρωινή συγκέντρωση των παιδιών αναφέρθηκε στον βίο και στο σημαντικό έργο των Τριών Ιεραρχών.

Την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών η Διευθύντρια, εκπαιδευτικοί και αντιπροσωπεία μαθητών του σχολείου μας, όπως και άλλων σχολείων, παρακολούθησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τη θεία Λειτουργία, την αρτοκλασία, το μνημόσυνο ευεργετών, δωρητών και εκπαιδευτικών, αλλά και του μακαριστού επισκόπου Παύλου, που τελέστηκαν από τον Τοποτηρητή της Μητροπόλεώς μας, τον επίσκοπο Καστορίας κ. Σεραφείμ. Στη συνέχεια ακολούθησε η ανάγνωση της εγκυκλίου του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από τον Πανοσιολογιότατο Εφραίμ και κατόπιν η ομιλία του κ. Κουτσογιώτα Χρήστου, Διευθυντού του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας, θεολόγου. Ακολούθησε η εκφώνηση των ονομάτων κεκοιμημένων ευεργετών, δωρητών και εκπαιδευτικών, αλλά και των δωρητών των σχολείων της Σιάτιστας κατά το έτος 2018 από τον κ. Θεοδωρόπουλο Θωμά, υποδιευθυντή του Μουσικού Σχολείου. Ο επίσκοπος Σεραφείμ επαίνεσε την παραπάνω αναφορά στην ιστορία εκπαίδευσης της Σιάτιστας, καθώς και την παρουσία των μαθητών με τις σημαίες των σχολείων.

Ακολούθησε η καθιερωμένη όμορφη δεξίωση στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο που οργανώνεται κάθε χρόνο από τον Δήμο Βοϊου προς τιμήν των ευεργετών των διδακτηρίων και των εκπαιδευτικών .

 Οι 3 Ιεράρχες , οι προστάτες των γραμμάτων