Αρχείο μηνός Νοεμβρίου 2014

Μάθημα Κυκλοφοριακής Αγωγής από την Τροχαία Κοζάνης

Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 κλιμάκιο της Τροχαίας Κοζάνης, μετά από πρόσκληση του Διευθυντή του σχολείου, οργάνωσε για τα παιδιά όλων των τάξεων στην αίθουσα τελετών «Αναστάσιος Σπύρου» του σχολείου μας παρουσίαση-ενημέρωση για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, στα πλαίσια του Προγράμματος του «Κοινωνικού Σχολείου» και ενταγμένο στο θεματικό άξονα «Πρόληψης ατυχημάτων».

Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση που στόχευε στην κατανόηση κανόνων οδικής συμπεριφοράς και συμμετείχαν με ενθουσιασμό στα παιχνίδια αξιολόγησης.

Εορτασμός της επετείου εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης του σχολείου μας με τις δασκάλες τους κ. Μαρία Κουγιούφα και κ. Αγνή Μέντζα οργάνωσαν στις 17/11/2014 στην αίθουσα τελετών «Αναστάσιος Σπύρου» του σχολείου μας μια συγκινητική εκδήλωση μνήμης της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973.

Η εκδήλωση περιλάμβανε το χρονικό των γεγονότων, προβολή οπτικών ντοκουμέντων, απαγγελία ποιημάτων, τραγούδια και θεατρική παράσταση.

Βοήθεια για την οργάνωση της εκδήλωσης προσέφεραν και οι εκπαιδευτικοί: κ. Β. Κεβρεκίδου, κ. Γ. Γκούμας και κ. Αν. Χατζηζήση.
Επίσης εκτέθηκε συλλογή έργων των παιδιών με θέμα: «Πολυτεχνείο -Με αφορμή τη Guernica του Picasso» που φιλοτέχνησαν τα παιδιά στο μάθημα των εικαστικών με την καθοδήγηση του κ. Μάρκου Nτέμκα.

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Κοζάνη

Την Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014  πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Κοζάνης των μαθητών και μαθητριών της Ε΄ και της Στ΄ τάξης του σχολείου μας.   Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία για δύο διδακτικές ώρες να ταξιδέψουν με βιωματικό τρόπο στο μαγευτικό κόσμο των φυσικών επιστημών. Υπεύθυνος καθοδήγησης των παιδιών στις προγραμματισμένες πειραματικές δραστηριότητες ήταν  ο υπεύθυνος λειτουργίας του ΕΚΦΕ κ. Αστέριος Κούτσιανος.

Ακολούθησε επίσκεψη στη Δημοτική Χαρτοθήκη που στεγάζεται στο αρχοντικό Λασσάνη. Στο αρχοντικό αυτό γεννήθηκε το έτος 1793 ο  Γεώργιος Λασσάνης, ο οποίος αφού μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, αναδείχθηκε πρωτεργάτης της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία , χιλίαρχος στη μάχη του Δραγατσανίου και κατόπιν υπουργός της πρώτης ελληνικής ελεύθερης πολιτείας.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν στη Δημοτική Χαρτοθήκη ένα αντίτυπο της περίφημης Χάρτας του Ρήγα, η οποία φιλοτεχνήθηκε τα έτη 1796-97, τον σπάνιο Άτλαντα του Άνθιμου Γαζή, που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1800 και απεικονίζει τα δύο ημισφαίρια της Γης, καθώς και άλλα έργα της  εποχής του Διαφωτισμού.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Δημοτικό κήπο της Κοζάνης για ξεκούραση και ψυχαγωγία.   Πριν από την αναχώρηση  τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Κολυμβητήριο Κοζάνης και να παρακολουθήσουν για λίγο την άσκηση κολυμβητών.

Συνοδοί των παιδιών στην εκπαιδευτική εκδρομή ήταν οι δασκάλες: Κουγιούφα Μαρία , Μέντζα Αγνή και Στέφου Ζωή.

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ευχαριστούν θερμά το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου που κατέβαλε όλο το χρηματικό ποσό που απαιτήθηκε, ώστε να πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική εκδρομή χωρίς δαπάνη των ίδιων παιδιών.

?Trick or treat!?

Το σχολείο μας γιόρτασε το Halloween!

Το Halloween γιορτάζεται στη Μεγάλη Βρετανία και στις Η.Π.Α. την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων, δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου. Γιορτάζεται με πάρτι μεταμφιεσμένων, διασκεδαστικά παιχνίδια και φάρσες σε χώρους διακοσμημένους με κολοκύθες ?φανάρια, στις οποίες  έχουν λαξευτεί παράξενες μορφές.

Είναι μια ευκαιρία διασκέδασης για τα παιδιά. Αγόρια και κορίτσια φοράνε στολές και μάσκες κι επισκέπτονται τους γείτονες  λέγοντας: ?Trick or treat!?.  Οι γείτονες προσφέρουν  στα παιδιά καραμέλες, μπισκότα ή μήλα για να μην αντιμετωπίσουν τα ενοχλητικά  τους πειράγματα  και  τις φάρσες τους.

Η προέλευση του Halloween μπορεί να αναζητηθεί σε παγανιστικές τελετές των αρχαίων Κελτών στα Βρετανικά νησιά, που στις 31 Οκτωβρίου ξόρκιζαν τα «πνεύματα» με υπαίθριες φωτιές. Το Halloween, όπως και άλλες ειδωλολατρικές συνήθειες, επιβίωσε κι ενσωματώθηκε στη  δυτική χριστιανική παράδοση.

Στα πλαίσια του μαθήματος της αγγλικής γλώσσας στο σχολείο μας οργανώθηκε εορτασμός του  Halloween, ώστε τα παιδιά μέσα από κατασκευή μασκών και από βιωματική μάθηση να  προσεγγίσουν τη βρετανική κουλτούρα.

Εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ

Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940
Η Ιταλία μετά το ελληνικό ΟΧΙ κηρύττει τον πόλεμο στην Ελλάδα.
Ακούγεται το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν?
Ακολουθούν πολεμικές συγκρούσεις στα ελληνοαλβανικά σύνορα όπου οι Έλληνες κατατροπώνουν τον εχθρό.

Τους ήρωες  του έπους του 1940 που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία για την ελευθερία της πατρίδας μας τίμησαν τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ και της Δ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας.

Μέσα από αφηγήσεις, ποιήματα, τραγούδια και παρουσιάσεις θεατρικών έργων τα παιδιά συνέβαλαν στην αναβίωση της ατμόσφαιρας του ιστορικού έπους.

Τη σχολική εκδήλωση οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί: κ. Ηλίας Κύρου, κ. Βασιλική Διαμαντοπούλου και κ. Δήμητρα Κάστα.

Με την ευκαιρία ενός «αφιερώματος για  τη σημαία» που συμπεριλάμβανε η εκδήλωση, έγινε και η επιλογή των σημαιοφόρων και παραστατών για τη σχολική χρονιά 2014-15.

Την εκδήλωση του σχολείου παρακολούθησε, τιμώντας με την παρουσία του όλους μας,  ο Σεβασμιότατος Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος μίλησε με λόγια παρρησίας, μετά τον πρόλογο του Διευθυντή του σχολείου κ. Γεωργίου Φυτάκη. Επίσης, την εκδήλωση παρακολούθησαν αιρετοί εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και πολύς κόσμος.

Εκπαιδευτική εκδρομή στο φαράγγι Λάφιστα

Την Παρασκευή 31/10/2014 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης του σχολείου μας ταξίδεψαν στο Βελβεντό για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σιάτιστας-Βελβεντού: «Λάφιστα: το φαράγγι των μύθων και των υδάτινων ήχων».

Στόχοι του σχεδιασμού της επίσκεψης και της παρακολούθησης του συγκεκριμένου προγράμματος στο ΚΠΕ  ήταν:

 • να γνωρίσουν οι μαθητές τη γεωμορφολογία του νοτιοανατολικού τμήματος του Νομού Κοζάνης
 • να δουν από κοντά την τεχνητή λίμνη και την ψηλή γέφυρα του Πολυφύτου,  εντυπωσιακά έργα της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση
 • να αντιπαραθέσουν συγκρίνοντας τις ωφέλειες με τα αποτελέσματα- συνέπειες των παρεμβάσεων αυτών
 • να συλλέξουν συμπεράσματα για τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων του Βελβεντού (αγροτικές, εμπορικές, αλιευτικές) αλλά και  αθλητικές
 • να παρατηρήσουν τον οικοδομικό ιστό  και την αρχιτεκτονική των σπιτιών του συγκεκριμένου οικισμού, βγάζοντας συμπεράσματα για την ιστορική του πορεία
 • να απολαύσουν τη φθινοπωρινή ομορφιά των φυλλοβόλων δέντρων του δάσους που περιβάλλει το εντυπωσιακό φαράγγι της Λάφιστας
 • να αφουγκραστούν τους ήχους του φαραγγιού (χειμάρρων, καταρράχτη, πουλιών, εντόμων, ζώων) και να μυρίσουν τα αρώματά του δάσους του φαραγγιού
 • να μάθουν τρόπους προσανατολισμού
 • να μελετήσουν τα είδη της χλωρίδας του φαραγγιού
 • να εξετάσουν και να βγάλουν συμπεράσματα για την καθαρότητα των νερών του ποταμού
 • να μελετήσουν το φαινόμενο της διάβρωσης του εδάφους

Tα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ, αφού καλωσόρισαν τα παιδιά, παρουσίασαν  σ΄ αυτά το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο του προγράμματος για τη μελέτη στο πεδίο. Μετά το κολατσιό ακολούθησε η περιήγηση στο φαράγγι με στόχο την έρευνα στο πεδίο και συνοδούς-συντονιστές τον κ. Τσιουκαρδάνη Νίκο και την κ. Τσακμάκη Σοφία.  Ακολούθησε από τα παιδιά  η αξιολόγηση του προγράμματος. Οι γνωστικοί στόχοι που είχαν από την αρχή τεθεί επιτεύχθηκαν.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν η κ. Στέφου Ζωή και η κ. Σαλίκα Ευδοκία.