Αρχείο κατηγορίας Εκδηλώσεις

Εκδήλωση αποφοίτησης 2024 μαθητών/τριων ΣΤ τάξης

Την Πέμπτη 13-6-2024 στις 10.00 πμ οργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αναστάσιος Σπύρου» της σχολικής μονάδας με την επιμέλεια των υπεύθυνων εκπαιδευτικών των τμημάτων Στ΄1 και Στ΄2, κ. Κουγιούφα Μαρίας και κ. Στέφου Ζωής-Δέσποινας, η εκδήλωση αποφοίτησης 2024 με προσκεκλημένους τους οικείους των παιδιών.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ένα μονόπρακτο θεατρικό με τίτλο «Η πελατεία του γιατρού», στο οποίο συμμετείχαν οι 22 μαθητές και μαθήτριες της Στ΄τάξης, με μήνυμα την αναγκαιότητα της υπομονής ως αξία ζωής. Κατόπιν τα παιδιά απήγγειλαν επιλεγμένους στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου ως «υπόσχεση φωτεινής πορείας». Στη συνέχεια με την επιμέλεια των εκπαιδευτικών β΄ξένης γλώσσας και συγκεκριμένα της κ. Χατζηκώστα Χρυσούλας, δασκάλας γαλλικής γλώσσας και της κ. Γκόλια Ελένης, δασκάλα γερμανικής γλώσσας παρουσίασαν ξενόγλωσσα τραγούδια. Στο τέλος τα παιδιά τραγούδησαν τραγούδια αποχαιρετισμού, ενώ ο διευθυντής κ. Μάραντος Δημήτριος απηύθυνε στα παιδιά μήνυμα-κατευόδιο.

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων οργάνωσε στη συνέχεια, από τις 11.00 ως τις 11.45 στην αυλή εκδήλωση για τους απόφοιτους 2024 και τους οικείους τους, η οποία περιλάμβανε μουσική, χορό, φωτογράφηση, δωράκια και μπουφέ με κεράσματα.

Η εκδήλωση αποφοίτησης του σχολείου με την ευθύνη των εκπαιδευτικών της Στ΄τάξης επαναλήφθηκε την ίδια ημέρα στις 12.00 και για τους μαθητές και τις μαθήτριες της σχολικής μονάδας.

 DSCN0005DSCN9998DSCN9997DSCN9993 DSCN9992DSCN0006_censoredDSCN0007_censoredDSCN0008_censored

DSCN0013_censoredDSCN0018_censoredDSCN0015_censoredDSCN0014

Απόδραση στη φύση και τον πολιτισμό στην ΠΕ Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 29-5-2024 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εκδρομή στην ΠΕ Ιωαννίνων. Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες των τάξεων Ε΄και Στ΄με συνοδούς τους/τις εκπαιδευτικούς Στέφου, Πορπόρη, Κουγιούφα, Μέντζα και Τσιώνη και τη σχολική νοσηλεύτρια Λιούμπα.

Η πρώτη εκπαιδευτική στάση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- Θεόδωρος Παπαγιάννης στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Στο υπέροχο αυτό μουσείο φιλοξενούνται πολλά έργα του δραστήριου και παραγωγικού καλλιτέχνη που κατάγεται από το χωριό αυτό κι αναδείχτηκε ομότιμος καθηγητής και υπεύθυνος του εργαστηρίου γλυπτικής της ΑΣΚΤ Αθηνών. Έχοντας λάβει σημαντικές σπουδές, συμμετείχε σε αναρίθμητες εκθέσεις τέχνης, φιλοτέχνησε πολλά μνημεία για δημόσιο χώρο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και οργάνωσε πολλά συμπόσια γλυπτικής.

Ο καλλιτέχνης αναζητεί τον μύθο και τις αξίες σε μια εποχή η οποία απομυθοποιεί τα πάντα. Περίφημη η έκθεσή του «Φαντάσματα» στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή το κάψιμο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου-δωρεά Ηπειρώτη ευεργέτη- μαζεύοντας τα δοκάρια της στέγης κι άλλα αποκαΐδια για να ορθώσει «σκιάχτρα» διαμαρτυρίας λέγοντας: «Μάζεψα τ΄αποκαΐδια με πόνο ψυχής από το καμένο Πολυτεχνείο κι έστησα σκιάχτρα να ξορκίσω τα κακά που πληθαίνουν γύρω μου[…]Όρθωσα σύμβολα της παρακμής ενός κόσμου που αλληλοσπαράσσεται και μιας πατρίδας που μοιάζει να μην έχει μέλλον. Αναζητώ τον μύθο σε μια εποχή που οι πολλοί κάνουν προσπάθεια να «απομυθοποιήσουν» όπως λένε, την τέχνη […]Κλείνομαι στον κόσμο μου από ανάγκη αναζητώντας άλλα πρόσωπα πιο ποιητικά, πιο μεγάλα, πιο μυστηριώδη…».Τα-«Φαντάσματα»-του-Θόδωρου-Παπαγιάννη.pdf (greek-language.gr)Τα εκθέματα του Μουσείου αποδεικνύουν ότι ο καλλιτέχνης εμπνέεται από την προσφορά ευεργετών, υμνεί τη θυσιαστικότητα των γυναικών του παρελθόντος, σέβεται τους ανθρώπους του μόχθου κι αποτυπώνει εικόνες και ίσως την ευγνωμοσύνη του για το σχολείο του παρελθόντος. Παράλληλα τον καλλιτέχνη απασχολεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και γι΄αυτό συστηματικά αξιοποιεί τα απορρίμματα ως δομικά υλικά στα γλυπτά έργα του.

DSCN9969DSCN9965 DSCN9964DSCN9963 DSCN9959DSCN9958 DSCN9955

Η δεύτερη εκπαιδευτική στάση πραγματοποιήθηκε στον Αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην ορχήστρα του περίφημου θεάτρου με χωρητικότητα 18.000 θέσεων. Επίσης διέκριναν τη μετατροπή του στα χρόνια του Οκταβιανού Αυγούστου σε αρένα, με την αφαίρεση των πρώτων δύο σειρών καθισμάτων και την ύψωση τοιχωμάτων στην περίμετρο της ορχήστρας για τη διενέργεια θηριομαχιών.

Επίσης περιηγήθηκαν στο Βουλευτήριο, όπου ανακοινώνονταν οι αποφάσεις του Κοινού των Ηπειρωτών, το οποίο όμως τον 4ο αι. μ.Χ. μετατράπηκε σε εργαστήριο πορφύρας. Κυρίως όμως τα παιδιά στάθηκαν σε βελανιδιά που περικλύεται μέσα στην Ιερή Οικία (ναό) του Διός. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος των ερωτημάτων που περιηγητές έχουν κρεμάσει στην «ιερή βελανιδιά».

Ο αρχαιολογικός χώρος περικλύει και τα ιερά της Διώνης και της Αφροδίτης, κόρη του Δία και της Διώνης, αλλά και το στάδιο, όπου τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια οι αθλητικοί αγώνες «Νάια» προς τιμή του Δία και του οποίου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές και η αποκατάσταση.

DSCN9978 DSCN9977DSCN9973

Η τρίτη εκπαιδευτική στάση πραγματοποιήθηκε στο περίφημο Σπήλαιο του Περάματος. Τα παιδιά πληροφορήθηκαν πως το σπήλαιο τυχαία ανακαλύφθηκε το 1940 από κατοίκους που προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Τα παιδιά, διασχίζοντας τα 1.100 μέτρα της τουριστικής διαδρομής, εντυπωσιάστηκαν από τον πλούτο σταλαχτιτών και σταλαγμιτών των αναρίθμητων θαλάμων που μοιάζουν με μυθικά παλάτια.

DSCN9980 DSCN9979

Στη συνέχεια τα παιδιά ξεκουράστηκαν σε χώρο εστίασης με παιδική χαρά στην περιοχή Πέραμα Ιωαννίνων.

Ευχαριστούμε θερμά το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων που κάλυψαν μέρος της δαπάνης μετακίνησης των μαθητών.

Ένα φορητό Πλανητάριο στη Σιάτιστα

Με πρωτοβουλία του Δήμου Βοΐου ένα ασημένιο ευρύχωρο πλανητάριο στήθηκε στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου και οι μαθητές και οι μαθήτριες όχι μόνο των δημοτικών σχολείων της Σιάτιστας, αλλά και των περιχώρων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εμπειρία μιας παρουσίασης σε θόλο πλανητάριου. Η επίσκεψη όλων των μαθητών/τριών της σχολικής μας μονάδας έγινε την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024.

Γνωρίζοντας αριστουργήματα της Βυζαντινής τέχνης στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Σιάτιστας

Με αφορμή σχετική ενότητα του βιβλίου «Θρησκευτικά-Ανακαλύπτουμε κείμενα, μνημεία, τόπους και γεγονότα» της Στ΄τάξης και συγκεκριμένα την ενότητα «Βυζαντινή ζωγραφική-Αφήγηση της πίστης» που αναφέρεται στα εικαστικά καλλιτεχνικά ρεύματα της Μακεδονικής και της Κρητικής Σχολής αγιογραφίας, η κυρία Σουζάνα Σιαμσιάρα ανταποκρίθηκε πρόθυμα σε αίτημα των παιδιών της τάξης Στ΄2 για επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Μουσείο με στόχο την κατανόηση των μυστικών των τεχνοτροπιών αυτών.

Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 τα παιδιά επισκέφθηκαν το Μουσείο και η κ. Σιαμσιάρα παρουσίασε τα χαρακτηριστικά των δύο εικαστικών ρευμάτων που οδήγησαν τη βυζαντινή τέχνη σε μέγιστη ακμή. Ακόμη, τα παιδιά γνώρισαν από κοντά τα αριστουργήματα του Κλόντζα και του Πουλάκη που φιλοξενούνται στο Μουσείο, εκπροσώπων της Κρητικής Σχολής, θαυμάζοντας την ανυπέρβλητη επιδεξιότητα των δύο δημιουργών.

DSCN9949

Πολιτιστική και περιβαλλοντική απόδραση

Την Τετάρτη 22-5-2024 στα πλαίσια της δράσης του Δήμου Βοΐου για γνωριμία των μαθητών/τριών με μνημεία πολιτισμού και τόπους φυσικού κάλλους του δήμου μας, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Α΄και Στ΄επισκέφθηκαν την Εράτυρα, όπου ξεναγήθηκαν πρόθυμα από την κ. Γκλαβίνα Αθηνά και τον κ. Φυτάκη Γεώργιο σε παραδοσιακή οικία με εντυπωσιακή συλλογή αντικειμένων καθημερινής χρήσης του παρελθόντος.

Στη συνέχεια τα παιδιά ξεκουράστηκαν στην πανέμορφη πλατεία της πολιτείας και κατόπιν αναχώρησαν για την περιοχή Γιάνκοβη Σιάτιστας, όπου ξεναγήθηκαν από τους κυρίους Τσιαούση και Σιόγκα στον ναό Αγίου Ιωάννη, στη συλλογή του μικρού Αγροτικού Μουσείου, ενώ θαύμασαν την πανοραμική θέα και τους μαιάνδρους του Αλιάκμονα.

Συνοδοί των παιδιών ήταν οι εκπαιδευτικοί: Αμπατζίδης, Στέφου, Κουγιούφα, Τσιώνη, που ευχαριστούν θερμά τους υπεύθυνους κ. Γκλαβίνα, κ. Φυτάκη, κ. Τσιαούση και κ. Σιόγκα για κάθε διευκόλυνση που παρείχαν, καθώς και τον Δήμο Βοΐου για τη δωρεάν περιήγηση.

DSCN9927 DSCN9930DSCN9933DSCN9934DSCN9937DSCN9938DSCN9940DSCN9942

Τρίποντα στα σχολεία

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Γ΄, Δ΄,Ε΄και Στ΄συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης «ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον κ. Καραλίβανο και τον κ. Τζιλίνη σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής του σχολείου κ. Χασιώτη.

Τα παιδιά των τάξεων αυτών βρέθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Σιάτιστας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών: Στέφου, Διαμαντοπούλου, Πορπόρη, Κουγιούφα και τη νοσηλεύτρια Λιούμπα, όπου εκπαιδεύτηκαν συστηματικά σε πάσες και λαβές και σε προσποιήσεις με την μπάλα. Στο τέλος συμμετείχαν σε καλαθοσφαιρικές αναμετρήσεις.

Σημαντικό μέρος της δράσης αποτέλεσε η ενημέρωση των παιδιών από τον κ. Καραλίβανο σε θέματα υγιεινής διατροφής και σωστής αθλητικής συμπεριφοράς.

DSCN9911DSCN9922_censored DSCN9914_censoredDSCN9916 DSCN9918DSCN9904DSCN9903

3Χ3 SCHOOLS POWERED BY DEI

Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄και της Στ΄τάξης του σχολείου μας και όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Βοΐου κλήθηκαν να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης 3Χ3 SCHOOLS POWERED BY DEI.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο Σιάτιστας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν δηλώσει τη συμμετοχή τους στους αγώνες, μέσω του γυμναστή του σχολείου μας κ. Χασιώτη, υπεύθυνου της συμμετοχής στην αθλητική δράση, δημιουργώντας έξι ομάδες τριών παιχτών. Κάθε ομάδα κλήθηκε να αναμετρηθεί με δύο ομάδες άλλων σχολείων.

Όλα τα παιδιά αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες, συμμετέχοντας σε σκληρές και πολύ θεαματικές αναμετρήσεις, κερδίζοντας για τη συμμετοχή τους και το «ευ αγωνίζεσθαι» ένα υπέροχο αναμνηστικό μετάλλιο.

Συνοδοί των παιδιών στην αθλητική δράση ήταν οι εκπαιδευτικοί: Στέφου, Πορπόρης, Κουγιούφα και η νοσηλεύτρια κ. Λιούμπα.

DSCN9880DSCN9882DSCN9883

DSCN9884DSCN9890DSCN9892

Το κυνήγι των αυγών ( La chasse aux oeufs)

Την Παρασκευή 19/4/2024 οι μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄1 αναβίωσαν το γαλλικό πασχαλινό έθιμο »Το κυνήγι των αυγών» ( La chasse aux oeufs)  .  Στη Γαλλία υπάρχει ο μύθος ότι οι καμπάνες των εκκλησιών ταξιδεύουν  για λίγες ημέρες στη Ρώμη και επιστρέφουν το πρωί του Πάσχα, φέρνοντας χρωματιστά αυγά και σοκολατένια λαγουδάκια. Το Μέγα Σάββατο το βράδυ τα παιδιά ετοιμάζουν αχυρένιες φωλιές στους κήπους και στα σπίτια τους. Προορίζονται για τα κουνέλια και τους λαγούς που θα φέρουν τα σοκολατένια αυγά, αυτά που έφεραν οι καμπάνες από τη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Τα μικρά παιδιά αφήνουν και καρότα στις φωλιές, για την περίπτωση που το κουνελάκι ή ο λαγός είναι πεινασμένα….    Όταν ξυπνούν την Κυριακή το πρωί, όλα τα παιδιά τρέχουν να βρουν τα σοκολατένια αυγά που άφησε στη φωλιά του το κουνέλι ή ο λαγός και τα βάζουν στο γιορτινό τραπέζι.

Οι μαθητές  μυήθηκαν στο έθιμο και στους κανόνες του παιχνιδιού από την καθηγήτρια Γαλλικών του σχολείου μας κ. Χατζηκώστα Χρυσούλα, το οποίο έλαβε χώρα  στην αυλή του σχολείου.
20240419_10250220240419_10291120240419_102914
IMG-8c1e36b9b0173e38647810d97701ca5c-VIMG-80c13116cf47ca880b89e92dd722303d-VIMG-4793ae789a31877637921e5f4a834282-V
IMG-8150c72c953797cd3be1c9568c6fc3ff-VIMG-c8850e923e4ded9a83e99526cfffc6c3-V

«Το Μαγεμένο Πηγάδι» στην αίθουσα τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της σχολικής μονάδας είχαν την ευκαιρία τη Δευτέρα 15-4-2024 να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση με τίτλο «Το Μαγεμένο Πηγάδι» του Μιχάλη Πιτένη, που οργάνωσε φέτος το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης.

Ευχαριστούμε θερμά το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων που κάλυψε μέρος του κόστους του εισιτηρίου και της μετακίνησης των παιδιών, ώστε τα παιδιά να εξασφαλίσουν με χαμηλό κόστος μια ευκαιρία θεατρικής κι αισθητικής αγωγής.

DSCN9859

Η μαγεία της Φυσικής και της Χημείας στο Ε.Κ.Φ.Ε. Κοζάνης

Τη Δευτέρα 15-4-2024 οι τάξεις Ε και Στ με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Πορπόρη, Κουγιούφα και Στέφου επισκέφθηκαν το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης. Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου, καθηγητής Φυσικών Επιστημών κ. Αλέξιος Αλεξάνδρου παρουσίασε με τη βοήθεια των παιδιών πλήθος εντυπωσιακών πειραμάτων φυσικής και χημείας, που ενθουσίασαν τα παιδιά και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αλεξάνδρου και την κ. Παπαδέλη, υπεύθυνους του Εργαστηρίου, για την πρόθυμη αποδοχή του αιτήματος επίσκεψης του ΕΚΦΕ που μύησε τα παιδιά στον συναρπαστικό κόσμο των φυσικών επιστημών.

DSCN9844DSCN9845DSCN9848DSCN9851DSCN9858