Αρχείο κατηγορίας Εκδηλώσεις

«Για τον Ρήγα-Ποιήματα» στο Αρχοντικό Αργυριάδη

Μαθητές και μαθήτριες της τάξης ΣΤ΄2 με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του τμήματος οργάνωσαν την Τρίτη 6-2-2024 εκπαιδευτική δράση στο αρχοντικό Αργυριάδη απαγγέλοντας εν χορώ δεκαέξι ποιήματα της ποιητικής συλλογής Για τον Ρήγα του Νίκου Ποταμίτη, λαμβάνοντας αφορμή το γεγονός ότι στην εικονογράφηση του αρχοντικού συμπεριλαμβάνεται διπλή η όψη του Ρήγα, εκφράζοντας το επαναστατικό όραμα του ιδιοκτήτη, αλλά και τις ιδέες του για φιλελεύθερη διακυβέρνηση. Παρόντες στην εκπαιδευτική δράση ήταν και γονείς-συνοδοί των παιδιών. Στο τέλος τα παιδιά τραγούδησαν τον Θούριο, τον επαναστατικό ύμνο του Ρήγα, που, μαζί και με άλλα έργα του, τυπώθηκε στο τυπογραφείο των Μαρκίδων Πούλιου στη Βιέννη.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και την φύλακα του αρχοντικού για την προθυμία της και για κάθε διευκόλυνση που προσέφερε για την οργάνωση της εκπαιδευτικής δράσης.

DSCN9592

Μία υπέροχη εμπειρία μιας μουσικής συναυλίας

Στις 30 Ιανουρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης του σχολείου παρακολούθησαν μια υπέροχη συναυλία που οργάνωσαν οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη» ως αφιέρωμα στους ευεργέτες των σχολικών μονάδων με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Υπό τη διεύθυνση κι ενορχήστρωση του κ. Πέτρου Ρίσκα οι καθηγητές και οι καθηγήτριες του Μουσικού Σχολείου παρουσίασαν υπέροχες μουσικές συνθέσεις του Μάνου Χατζηδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι μελωδίες ενθουσίασαν όλους τους παρευρισκόμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Συγχαίρουμε για τη οργάνωση της εξαιρετικής μουσικής εκδήλωσης κι ευχαριστούμε για την πρόσκληση που λάβαμε τον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου κ. Θωμά Θεοδωρόπουλο.

DSCN9581

Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος

Ως Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου. Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας ανέγνωσε το μήνυμα του υπουργού Παιδείας.

Στη σχολική μονάδα οργανώθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις, όπως προβολή αποσπασμάτων της ταινίας «Ο μεγάλος Δικτάτωρ» του Τσάπλιν, ως εμβάθυνση στην αναφορά του βιβλίου ιστορίας ΣΤ΄ τάξης με θέμα «Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων» (σ. 210), αλλά και μελέτη αποσπασμάτων από το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» (εκδ. Δαμιανού).

DSCN9597 DSCN9596

Ένα χρήσιμο μάθημα σωστής διατροφής

Ένα χρήσιμο κι ενδιαφέρον δίωρο σεμινάριο σωστής διατροφής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Α΄και Β΄ και στη συνέχεια της Στ΄τάξης από την διαιτολόγο του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας κ. Ιωάννα Φασούλα. Το δίωρο σεμινάριο δύο κύκλων οργανώθηκε την Πέμπτη 1-2-2024 στη σχολική μονάδα με την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών Χασιώτη Αθανασίου και Μέντζα Αγνής στα πλαίσια σχετικής θεματικής των εργαστηρίων δεξιοτήτων.

170685799716117068579361311706858023861 17068580405761706858071999 17068580628301706858079957DSCN9585

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Όπως κάθε χρόνο η ημέρα αυτή δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία στους οργανισμούς, στις κοινωνίες, στα σχολεία, να εστιάσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Έτσι και φέτος στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις: Τα παιδιά της Δ ΄τάξης διάβασαν τη βιογραφία διάσημων ανθρώπων με αναπηρία, που η αναπηρία τους δεν τους στάθηκε εμπόδιο να ανοίξουν τα φτερά τους και να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους. Με τη συνοδεία πιάνου από τη μουσικό του σχολείου μας τραγούδησαν το τραγούδι « Διαφορετικοί – Αερικά». Οι μαθητές του ΣΤ1 απήγγειλαν ποιήματα και διάβασαν κείμενα σχετικά με τη διαφορετικότητα, την ισότητα, τη μοναδικότητα, την ενσυναίσθηση και τη συμπερίληψη. Τραγούδησαν το τραγούδι « Όπου υπάρχει αγάπη» και παρουσίασαν ένα μέρος του στη νοηματική γλώσσα. Επίσης κατασκεύασαν καρτέλες που έγραφαν στη γραφή braille διάφορες λέξεις όπως: ένταξη, αποδοχή, αγάπη κ.ά. Στη δράση αυτή συμμετείχαν και οι μαθητές των τάξεων Α και Β με κατασκευή αναπηρικών αμαξίδιων.

Το σύνθημα της ιερής αυτής ημέρας ήταν η μαγική λέξη «αποδοχή» που πρέπει πρώτα να ξεκινάει από όλους μας, από τις οικογένειές μας, από τις προσωπικές μας σχέσεις.

Ας μη φοβόμαστε πια να προφέρουμε τη λέξη «αναπηρία», μια λέξη είναι που αφορά όμως χιλιάδες ανθρώπους. Η λέξη «αποδοχή» πρέπει να γίνει σκοπός ζωής, περήφανα και φωναχτά!

DSCN9494DSCN9498DSCN9500 DSCN9503DSCN9506 DSCN9493DSCN9509DSCN9510 DSCN9511

Απόδραση της Στ τάξης σε ένα πλωτό μουσείο

Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας «Απόδραση σε φύση, ιστορία, πολιτισμό» μαθητές και μαθήτριες της Στ΄ τάξης, την Πέμπτη 7-12-2023 από 11.15 έως 13.00, παρακολούθησαν εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πλωτού Μουσείου «Νεράιδα», το οποίο βρίσκεται στη Μαρίνα Φλοίσβου.

Η υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος κ. Μαρία Καλογεροπούλου, που βρισκόταν μέσα στο πλοίο, αφού αφηγήθηκε την ιστορία του εμβληματικού πλοίου, μας ξενάγησε σε όλα τα επίπεδα αυτού και στα αξιόλογα εκθέματα της μουσειακής συλλογής, μυώντας τα παιδιά στην εντυπωσιακή ιστορία της ελληνικής ναυτοσύνης.

Το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο ναυπηγήθηκε το 1939 στις κροατικές ακτές, αφού χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως νοσοκομειακό, αγοράστηκε το έτος 1949 από τον Λάτση και μετονομάστηκε από Laurana σε «Νεράιδα», προς τιμή της γενέτειρας του πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα.

Το πλοίο χρησιμοποιήθηκε για τη σύνδεση των νησιών του Αργοσαρωνικού. Επίσης στο πλοίο αυτό γυρίστηκαν σκηνές πολλών ελληνικών ταινιών. Αποτελεί το μοναδικό πλωτό μουσείο της Ελλάδας που είναι αξιόπλοο, διότι με την ανακατασκευή του αντικαταστάθηκαν και τα μηχανικά μέρη του πλοίου.

DSCN9512 DSCN9537DSCN9538DSCN9539DSCN9540 DSCN9541

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ιστορία εφευρέσεων

«ΠΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΚΕ.ΠΕ.Α ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ-ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Την Τρίτη 5-12-2023, στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας «Απόδραση σε φύση, ιστορία και πολιτισμό», οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Ε΄και Στ΄ με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Πορπόρη, Κουγιούφα και Στέφου, παρακολούθησαν ένα εξ αποστάσεως πρόγραμμα του ΚΕ.ΠΕ.Α Βελβεντού-Σιάτιστας με τίτλο: «Προβιομηχανικά εργαστήρια. Παραδοσιακή υδροκίνηση». Το πρόγραμμα παρουσίασε ο κ. Νίκος Τσιουκαρδάνης, υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Ομάδας του ΚΕ.ΠΕ.Α.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορούσε την εντυπωσιακή ιστορία εφευρέσεων της μηχανικής με αξιοποίηση της υδροκίνησης από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τα χρόνια πριν την Βιομηχανική επανάσταση.

Η ανθρωπότητα από νωρίς επινόησε τρόπους εκμετάλλευσης της δυναμικής και κινητικής ενέργειας του τρεχούμενου νερού. Αξιοποιώντας ο άνθρωπος την ανανεώσιμη και ήπια πηγή ενέργειας του νερού, δημιούργησε καταπληκτικές εφευρέσεις, προάγοντας το βιοτικό επίπεδο και γενικά τον πολιτισμό. Έτσι δημιούργησε νερόμυλους για το άλεσμα των δημητριακών, νεροτριβές και μπατάνια για το πλύσιμο των υφαντών, νεροπρίονα για το κόψιμο σανίδων ή κορμών (όπως εκείνο που σχεδίασε ο Ντα Βίντσι), μπαρουτόμυλους κά.

Ένα πλήθος τέτοιων εργαστηρίων υδροκίνησης -νερόμυλοι, νεροτριβές, μπατάνια -υπήρχαν στο Βελβεντό, ιδίως κατά μήκος του ποταμού Λάφιστα. Σήμερα όσα απέμειναν αποτελούν σίγουρα κομμάτι σημαντικό της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τσιουκαρδάνη για την αποδοχή του αιτήματος της σχολικής μονάδας παρακολούθησης του προγράμματος και για την εξαιρετική παρουσίαση που συνοδευόταν από πλήθος τεκμηρίων (φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, τομές κατόψεις νερόμυλων-νεροπρίονων κά), με την οποία βοήθησε να κατανοήσουμε το δύσκολο θέμα της ιστορίας της μηχανικής-τεχνολογίας, βασισμένης στην υδροκίνηση.

DSCN9482DSCN9479DSCN9491 DSCN9487

Βελανιδιά ή Δρυς: Το ιερό δέντρο των αρχαίων Ελλήνων

ΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΕΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας «Μανούσεια» υλοποιείται για το σχολικό έτος 2023-2024 ένα πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης με αίτημα των εκπαιδευτικών Στέφου Ζωής και Κουγιούφα Μαρίας παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βελανιδιά ή Δρυς: Το ιερό δέντρο των αρχαίων Ελλήνων». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για την ΣΤ΄2 = τάξη στις 26-11-2023, ενώ για την Στ΄1 τάξη στις 4-12-2023. Υπεύθυνη σχεδίασης και παρουσίασης του εξαιρετικού προγράμματος ήταν η κ. Δούριου Ευμορφία ΠΕ 02 αρχαιολόγος.

Το βιωματικό εργαστήριο συνόψισε γνώσεις που είχαν τα παιδιά, αλλά προσέφερε και πολλές νέες γνώσεις. Η βελανιδιά ή δρυς αναγνωριζόταν στην αρχαιότητα ως ιερό δέντρο. Τα ιερά άλση ήταν γεμάτα από βελανιδιές, οι οποίες κατοικούνταν, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις των ανθρώπων, από τις νύμφες Αμαδρυάδες. Ήταν το ιερό δέντρο του θεού των κεραυνών Δία κι από το θρόισμα των φύλλων της ιερής βελανιδιάς στη Δωδώνη οι ιερείς κατανοούσαν τη θέληση του Δία. Λόγω της ιερότητας του δέντρου και της σύνδεσής του με τον Δία, δεν είναι τυχαίο που το ολόχρυσο στεφάνι του Φιλίππου Β΄απεικόνιζε κλαδί βελανιδιάς. Η βελανιδιά ακόμη πρόσφερε το πολύτιμο ξύλο της για την παραδοσιακή οικονομία, γιατί αξιοποιούνταν στη ναυπηγική, στη βαρελοποιΐα, στην επιπλοποιΐα… Χρήσιμος ήταν κι ο καρπός της που ήταν βρώσιμος στην αρχαιότητα και πολύ χρήσιμος στη βυρσοδεψία.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος των ερωτημάτων απλών ανθρώπων που έχουν διασωθεί σε μολύβδινα ελάσματα στο μαντείο της Δωδώνης κι από το περιεχόμενό τους διαπιστώνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας απλών ανθρώπων, τα οποία δεν καταγράφει η επίσημη ιστορία. Τα μολύβδινα αυτά ελάσματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Μάλιστα τα παιδιά διασκέδασαν πολύ με τη δραστηριότητα υποβολής δικών τους ερωτημάτων στο «Μαντείο» στα οποία απαντούσαν κάποια παιδιά-ιερείς.

Συγχαίρουμε την κ. Δούριου κι όλο το προσωπικό της Ιστορικής Βιβλιοθήκης που μοχθεί για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εξασφαλίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών και προσφέρουν με ευχάριστο τρόπο γνώσεις ιστορίας και πολιτισμού.

DSCN9466 DSCN9467

Μικροί περιηγητές στην παραδοσιακή συνοικία Ντολτσό της Καστοριάς

Την 1 η Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε΄ και Στ΄ συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς με τίτλο «Ντολτσό: Μια παραδοσιακή συνοικία στο πέρασμα του χρόνου».

Χωρισμένα τα παιδιά σε τρεις ομάδες με συντονιστές τρία μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ και συνοδούς τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων περιηγήθηκαν μέσω των καλοφτιαγμένων λιθόστρωτων καλτεριμιών την ξακουστή γειτονιά με τα επιβλητικά αρχοντόσπιτα, τεκμήρια μιας αλλοτινής ευμάρειας, ευημερίας, δημιουργικότητας, αυτοπεποίθησης κι αισθητικής καλλιέργειας.

Μεταξύ των σπουδαίων αρχοντόσπιτων που περιηγήθηκαν τα παιδιά, απαραίτητη στάση έγινε και στο αρχοντικό Εμμανουήλ, των συμμαρτύρων του Ρήγα, των οποίων η μητέρα ήταν Σιατιστινή, ενώ κατόπιν τα παιδιά επισκέφθηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Οι μαθητές διαπίστωσαν πως η Καστοριά εντυπωσιάζει όχι μόνο με την μαγευτική φθινοπωρινή ομορφιά του φυσικού τοπίου, αλλά και με την ποιότητα του αστικού-αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος που διαμορφώθηκε στη διάρκεια αιώνων, που αποτελεί σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά.

Συνοδοί των παιδιών στην εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων: κ. Στέφου, κ. Πορπόρης, κ. Κουγιούφα, καθώς και η σχολική νοσηλεύτρια κ. Λιούμπα.

Ευχαριστούμε θερμά την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Καστοριάς για την αποδοχή της αίτησης για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος και για την άψογη υλοποίηση αυτού.

DSCN9374DSCN9377DSCN9382DSCN9383DSCN9387DSCN9395 DSCN9393DSCN9398 DSCN9396DSCN9399

Εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τη χρήση πράσινης ρομποτικής

Την Δευτέρα 23/10/2023 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και με τη σύμπραξη των δύο ρομπότ – του Πέππερ και του Νώε- το διαδραστικό εργαστήριο του Δήμου Βοΐου «Ένας τόπος μαγικός».
Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου τους με έναν ξεχωριστό και διασκεδαστικό τρόπο.
Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Βοίου και την εταιρεία Euroaction όπως και τους συντελεστές του προγράμματος.

DSCN9349 DSCN9347DSCN9351DSCN9355 DSCN9353DSCN9359