Αρχείο κατηγορίας Εκδηλώσεις

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ-ΕΝΑ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης υλοποιεί ένα πιλοτικό δια ζώσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με την καλλιτεχνική κληρονομιά της μεταβυζαντινής περιόδου μέσα από σημαντικά κοσμικά μνημεία της Σιάτιστας. Το πρόγραμμα στοχεύει να γίνουν τα παιδιά ικανά να ξεχωρίζουν τις διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες (έργα ξυλογλυπτικής, λιθογλυπτικής, χαλκογραφίας, τοιχογραφίας…), να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, να γνωρίσουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των αρχοντικών και να κατανοήσουν το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής δημιουργίας των αρχοντικών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό και περιλαμβάνει εικαστικό εργαστήριο για τα παιδιά στα Αρχοντικά Πούλκως ή Μαλιόγκα-Αργυριάδη, ώστε μέσα από την εικαστική δημιουργία να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις καλλιτεχνικές φόρμες της μεταβυζαντινής περιόδου και μέσα από εικαστικό παιχνίδι να διαμορφώσουν μια ιδέα για τα τοπικά ιστορικά γεγονότα και την καλλιτεχνική δημιουργία της εποχής.

Την Τετάρτη 16-11-2022 στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα στο Αρχοντικό Πούλκως συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης. Συνοδοί των παιδιών ήταν η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της τάξης κ. Διαμαντοπούλου Βασιλική, καθώς και η κ. Τέλιου Χρυσούλα, ΕΒΠ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΤΟ ΚΠΕ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ-ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ ΣΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΠΙΕΡΙΑ

Στα πλαίσια Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας με θέμα Περιβαλλοντικές και Πολιτιστικές διαδρομές τη Δευτέρα 7-11-2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε΄και Στ΄ επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Βελβεντό για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος ΔΑΣΟΣ-ΚΙΒΩΤΟΣ ΖΩΗΣ-ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ.

Τα παιδιά, αφού παρακολούθησαν το θεωρητικό υπόβαθρο του παραπάνω θέματος στο ΚΠΕ, μετακινήθηκαν στην περιοχή Μετόχι Βελβεντού για παρατήρηση κι εκπαιδευτικά παιχνίδια έρευνας στο πεδίο.

Συνοδοί ήταν οι εκπαιδευτικοί: Πορπόρης Ιωάννης, Μέντζα Αγνή, Δούβλος Μιχαήλ και Χασιώτης Αθανάσιος.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΔΥ

Στα πλαίσια Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας για τη βελτίωση του διαύλου επικοινωνίας σχολείου-οικογένειας μετά από τα 2 έτη πανδημίας υλοποιήθηκαν την Παρασκευή 11-11-2022 δύο συναντήσεις- παράλληλα εργαστήρια με τους γονείς παιδιών των τάξεων Α΄και Β΄. Τα δύο δίωρα εργαστήρια οργανώθηκαν με τη συνεργασία της σχολικής μονάδας και της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) και αφορούσαν θέματα και δυσκολίες της σχολικής καθημερινότητας.

Η 110η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε φέτος η 110η επέτειος από τη Μάχη της Σιάτιστας.

Η σχολική μονάδα ανταποκρίθηκε με προθυμία σε αίτημα του Δήμου Βοΐου για συνεργασία με στόχο την ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση των παιδιών φέτος για τη σημασία της 110ης επετείου.

Η πρωτοβουλία του Δήμου υλοποίησης της ιδέας εκτύπωσης σε αφίσες έργων της Φλωρά υπήρξε εξαιρετική κι ευχαριστούμε θερμά για τη διάθεση όλης της καλαίσθητης σειράς αφισών στο σχολείο. Έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν την πολύπλευρη προσωπικότητα και το έργο της Φλωρά που ιδιαίτερα σχετίζεται με την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων και τη Μάχη της Σιάτιστας. Επιπλέον τα παιδιά της ΣΤ΄τάξης επισκέφθηκαν και το Εκκλησιαστικό Μουσείο για την παρατήρηση ενός αυθεντικού έργου της Φλωρά.

Τα παιδιά είχαν επιπλέον την ευκαιρία να λάβουν πληροφόρηση για το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων από τον κ. Κώτσικα, επισκεπτόμενα την έκθεση ιστορικής φωτογραφίας στο Τραμπάντζειο.

Επίσης τα παιδιά της Στ΄τάξης επισκέφθηκαν σχετικά με την εποχή τοπόσημα της πόλεως.

DSCN8472

Στα πλαίσια της συνεργασίας της σχολικής μονάδας με τον Δήμο Βοΐου τα παιδιά με την καθοδήγηση του καλλιτέχνη κ. Πάντου Λαζάρου εμπνεύστηκαν από αποτυπώσεις μορφών μακεδονομάχων ή πρωτεργατών της ιστορικής μάχης και δημιούργησαν έργα που εκτέθηκαν στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο. Ευχαριστούμε τον Δήμο για την ευκαιρία συνεργασίας με τον σπουδαίο καλλιτέχνη και για τη διάθεση των απαραίτητων υλικών για την εικαστική έκφραση των παιδιών.

Η σχολική μονάδα αντιπροσωπεύτηκε στον ναό κατά την ημέρα μνήμης της ιστορικής Μάχης από τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες, ύστερα από οδηγία του Δήμου και συμμετείχε στη λαμπρή φετινή παρέλαση με διμοιρίες μαθητών/τριών των τάξεων Δ΄, Ε΄και Στ΄.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Την Πέμπτη 3-11-2022 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσίασε διαδικτυακά εκπαιδευτικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα τη μουσική παράσταση «Σεχραζάντ» σε μουσική του Ρώσου συνθέτη Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ σε 500 σχολεία και σε 20.000 μαθητές.

Την υπέροχη μουσική αφήγηση του παραμυθιού παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄τάξης του σχολείου μας, που έγιναν δεκτοί μετά από σχετική υποβολή αιτήματος της σχολικής μονάδας.

Η μουσική παράσταση «Σεχραζάντ» αποτελούσε διασκευή του παραμυθιού της Ανατολής «1000 και 1 νύχτες» και το κεντρικό μήνυμα ήταν πως η προσφορά καλοσύνης και αγάπης μαλακώνει και την πιο σκληρή καρδιά.

Τα παιδιά απόλαυσαν τους 64 μουσικούς της ΚΟΘ που έπαιξαν ζωντανά κλασική μουσική από τις 11.30 έως τις 12.30 κάτω από τη διδασκαλία της μαέστρου Ελένης Παπακυριάκου, ενώ παράλληλα η μουσική παράσταση περιλάμβανε τμήματα αφήγησης και δραματοποίησης.

Επρόκειτο για μια σημαντική αισθητική εμπειρία για τα παιδιά παρακολούθησης παράστασης κλασικής μουσικής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που οργανώθηκε στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Ευχαριστούμε θερμά την ΚΟΘ που πρόσφερε τέτοια σημαντική αισθητική εμπειρία στα παιδιά.

DSCN8507

«ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 όλα τα παιδιά του σχολείου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την παραγωγή της Παιδικής-Πειραματικής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης «Το πιο γλυκό ψωμί» στην υπέροχη αίθουσα εκδηλώσεων του ιστορικού Τραμπαντζείου.

Επρόκειτο για ζωντάνεμα-δραματοποίηση του λαϊκού παραμυθιού με κεντρικό μήνυμα την κατάκτηση της χαράς μέσα από την προσπάθεια και τη δημιουργικότητα. Επομένως η ισχυρή θέληση, η εργατικότητα, η συνέπεια και η αυτοπαρακίνηση μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία και στη χαρά.

Οι τρεις αφηγήτριες ζωντάνεψαν με ενθουσιασμό και χιούμορ, με τραγούδι και κίνηση κάθε λέξη του λαϊκού διδακτικού παραμυθιού, ενεργοποιώντας τις αισθήσεις (μεταξύ αυτών και τη γεύση), αλλά και τη φαντασία.

Ευχαριστούμε θερμά

το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων

που κάλυψε το κόστος όλων των εισιτηρίων των παιδιών,

ώστε να χαρούν όλα τα παιδιά το όμορφο παραμύθι με τα σπουδαία μηνύματα.

Ευχαριστούμε επίσης τη ΔΗΚΕΒΟ

που παραχώρησε πολύ πρόθυμα μετά από αίτημά μας

την αίθουσα εκδηλώσεων του ιστορικού Τραμπαντζείου

για τη φιλοξενία της παράστασης της Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ

και για το κέρασμα σε όλα τα παιδιά.

DSCN8460

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης η «Ομπρέλα Προστασίας» των Εθνικών Ευεργετών

01

Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης στολίζει η «Ομπρέλα Προστασίας» που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Ε1΄ και Ε2΄ του σχολείου μας. Με αφορμή την ημέρα μνήμης Εθνικών Ευεργετών, 30 Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν σε μια σειρά δραστηριοτήτων πάνω στη ζωή και το έργο των Εθνικών Ευεργετών, με καταγωγή από τη Σιάτιστα, Νικολάου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου.

Την ομπρέλα είχαν παραδώσει τα παιδιά με τους δασκάλους τους, κ. Μαρία Κουγιούφα και κ. Μιχάλη Δούβλο, στις 11 του Οκτώβρη 2022 κατά την επίσκεψή τους στο εργοστάσιο Παπαγεωργίου CPL Hellas AE στη Σιάτιστα.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες υποδέχτηκε τότε ο κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά τα παιδιά για την τιμή στο πρόσωπο των Εθνικών Ευεργετών, συγκινημένος διαισθάνθηκε τη χαρά του πατέρα του, Νίκου Παπαγεωργίου, αν έβλεπε από κοντά την ομπρέλα προστασίας, αυτή τη δημιουργία παιδιών.

Η παρουσίαση της εικόνας με την ομπρέλα προστασίας στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης σκόρπισε χαμόγελα ικανοποίησης στα πρόσωπα των παιδιών. Θυμίζουμε ότι μια ίδια ομπρέλα στολίζει και το σχολείο μας…

Ένα μικρό αλλά με πολλή αγάπη αφιέρωμα, κοσμεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της βόρειας Ελλάδας. Ένα αφιέρωμα από παιδιά της γενέτειρας των Εθνικών Ευεργετών, Νικολάου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου.

Χτίζοντας γέφυρες σχολείου και κοινωνίας…

02 03 01

30 Σεπτεμβρίου: Ημέρα μνήμης των Εθνικών Ευεργετών. Μια ομπρέλα προστασίας!

01

Με αφορμή την 30η Σεπτέμβρη, την ημέρα μνήμης των Εθνικών Ευεργετών, μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Ε1΄ και Ε2΄ του σχολείου μας ασχολούνται με μια σειρά δραστηριοτήτων πάνω στη ζωή και το έργο των Εθνικών Ευεργετών, με καταγωγή από τη Σιάτιστα, Νικολάου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου.

Αρχικά, με τους δασκάλους τους, Μαρία Κουγιούφα και Μιχάλη Δούβλο, επεξεργάζονται σχετικό κείμενο και ασκήσεις πάνω στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών. Η ανάπτυξη της ικανότητας των μαθητών να χειρίζονται τον προφορικό και γραπτό λόγο και η βελτίωση της έκφρασής τους, μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από δικά μας κείμενα, συνδεδεμένα με τη ζωή του τόπου.

Στη συνέχεια, αφού γίνεται κουβέντα για το τεράστιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο των αδελφών Παπαγεωργίου, ακολουθεί η δημιουργία ενός εικαστικού έργου από τα παιδιά. Μια ομπρέλα ανοίγεται μπροστά μας. Μια ομπρέλα φιλανθρωπίας, φιλοπατρίας, ανιδιοτέλειας, υπομονής, πρωτοτυπίας, αντοχής, τόλμης, προσφοράς, απλότητας, ταπεινότητας. Όλα αυτά για τα οποία αξίζει να μιλήσεις στους μαθητές σου, όταν θέλεις να βλέπεις το μέλλον τους. Όλα αυτά που δημιούργησαν οι Εθνικοί Ευεργέτες γίνονται ένα μάθημα ζωής για μας και τους μαθητές μας.

Είναι η «ομπρέλα προστασίας» που μας χάρισαν με το έργο τους στο πέρασμα των χρόνων. Αυτή τη φθινοπωρινή μέρα, ας κρατήσουμε ανοιχτή την ομπρέλα αυτή και με αισθήματα ευγνωμοσύνης ας θυμηθούμε τους Εθνικούς Ευεργέτες Νικόλαο και Λεωνίδα Παπαγεωργίου.

Από τις δύο ομπρέλες που δημιουργήθηκαν, η μία στολίζει το σχολείο μας και η άλλη θα παραδοθεί από τα παιδιά των τμημάτων Ε1΄ και Ε2΄ στο Εργοστάσιο Παπαγεωργίου CPL Hellas AE.

02 03 05 0607 08 09 10 11 12

 

 

Με οδηγό την καρδιά, κάνε ταξίδια σχολικά!

01

Ένα αυτοσχέδιο μπρελόκ περίμενε τον κάθε μαθητή και την κάθε μαθήτρια των τμημάτων Ε1΄ και Ε2΄ του σχολείου μας, την ημέρα του Αγιασμού, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022, από τους δασκάλους των τμημάτων, Μαρία Κουγιούφα και Μιχάλη Δούβλο. Ένα μπρελόκ με ένα αυτοκινητάκι κι έναν δρόμο. Είναι ο δρόμος της Ε΄ τάξης, ένας δρόμος γεμάτος ευθείες, ανηφόρες, κατηφόρες, ευκολίες, εμπόδια, πινακίδες, τούνελ, γέφυρες… ανεξερεύνητα μονοπάτια.

Με υγεία και με οδηγό την καρδιά, θα γίνουν προσπάθειες για όμορφα σχολικά ταξίδια. Κι αν δεν υπάρχει δρόμος, μαζί θα τον ανοίξουμε. Ο καθένας και η καθεμιά, με τον δικό του/της χαρακτήρα, όλοι θα κοιτάξουμε προς την ίδια κατεύθυνση, τη λογική.

Σε αυτόν τον μακρύ δρόμο θα γίνουν στάσεις σε διάφορα σημεία, στάσεις στη Γνώση, στην Αγάπη, στη Δημιουργία, στη Φιλία, στη Συνεργασία, στην Καλοσύνη, στην Πίστη, στη Δύναμη και στην Ελπίδα.

Γι΄ αυτά τα όμορφα σχολικά ταξίδια, δε θα χρειαστεί GPS. Με φαντασία και όνειρα, θα προχωρήσουμε στους δικούς μας δρόμους. Θα ξέρουμε ότι, με τα σωστά και τα λάθη μας, οι προσπάθειες θα είναι δικές μας.

02 03 04

Πρόσκληση

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας σας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022 και ώρα 21:00 στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου «Γεώργιος Παπαγεωργίου».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την παρουσίαση της εκπαιδευτικής ταινίας «Ο κρυμμένος θησαυρός, ο Σιατιστεύς Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το Αλφαβητάρι του 1766» (θερινό σινεμά), τη μουσικοχορευτική παράσταση «Ένα ταξίδι με προορισμό το καλοκαίρι» και την παρουσίαση του τραγουδιού «Η Αλφαβήτα της Σιάτιστας».

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, θα μπορείτε να φωτογραφίσετε τα παιδιά σας στα αυτοκινητάκια μας που θα βρίσκονται στην είσοδο του προαύλιου ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει κλήρωση για 10 Αντίγραφα από το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» του 1766.

Μια εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους!

1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας:
Η μεγάλη μας καλοκαιρινή αγκαλιά,
Πέμπτη 11 Αυγούστου στις 9.
Στην αυλή των Παπαγεωργίου,
ελάτε για θερινό σινεμά!

Screenshot_1