Αρχείο κατηγορίας Σχολικές Γιορτές

Η 110η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε φέτος η 110η επέτειος από τη Μάχη της Σιάτιστας.

Η σχολική μονάδα ανταποκρίθηκε με προθυμία σε αίτημα του Δήμου Βοΐου για συνεργασία με στόχο την ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση των παιδιών φέτος για τη σημασία της 110ης επετείου.

Η πρωτοβουλία του Δήμου υλοποίησης της ιδέας εκτύπωσης σε αφίσες έργων της Φλωρά υπήρξε εξαιρετική κι ευχαριστούμε θερμά για τη διάθεση όλης της καλαίσθητης σειράς αφισών στο σχολείο. Έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν την πολύπλευρη προσωπικότητα και το έργο της Φλωρά που ιδιαίτερα σχετίζεται με την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων και τη Μάχη της Σιάτιστας. Επιπλέον τα παιδιά της ΣΤ΄τάξης επισκέφθηκαν και το Εκκλησιαστικό Μουσείο για την παρατήρηση ενός αυθεντικού έργου της Φλωρά.

Τα παιδιά είχαν επιπλέον την ευκαιρία να λάβουν πληροφόρηση για το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων από τον κ. Κώτσικα, επισκεπτόμενα την έκθεση ιστορικής φωτογραφίας στο Τραμπάντζειο.

Επίσης τα παιδιά της Στ΄τάξης επισκέφθηκαν σχετικά με την εποχή τοπόσημα της πόλεως.

DSCN8472

Στα πλαίσια της συνεργασίας της σχολικής μονάδας με τον Δήμο Βοΐου τα παιδιά με την καθοδήγηση του καλλιτέχνη κ. Πάντου Λαζάρου εμπνεύστηκαν από αποτυπώσεις μορφών μακεδονομάχων ή πρωτεργατών της ιστορικής μάχης και δημιούργησαν έργα που εκτέθηκαν στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο. Ευχαριστούμε τον Δήμο για την ευκαιρία συνεργασίας με τον σπουδαίο καλλιτέχνη και για τη διάθεση των απαραίτητων υλικών για την εικαστική έκφραση των παιδιών.

Η σχολική μονάδα αντιπροσωπεύτηκε στον ναό κατά την ημέρα μνήμης της ιστορικής Μάχης από τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες, ύστερα από οδηγία του Δήμου και συμμετείχε στη λαμπρή φετινή παρέλαση με διμοιρίες μαθητών/τριών των τάξεων Δ΄, Ε΄και Στ΄.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ

Για την 201η Επέτειο της Εθνεγερσίας οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης με την επιμέλεια της υπεύθυνης δασκάλας της τάξης κ. Κουγιούφα Μαρίας οργάνωσαν σε εξωτερικό χώρο του σχολείου εορταστική εκδήλωση η οποία περιλάμβανε τέσσερις σκηνές από την ιστορία της Επανάστασης: 1. Αλέξανδρος Υψηλάντης- Η Επανάσταση στη Μολδοβλαχία τον Φεβρουάριο του 1821, 2. Η Μεγάλη Επανάσταση, 3. Ο μπουρλοτιέρης Κωνσταντίνος Κανάρης και 4. Ελεύθεροι Πολιορκημένοι Διονυσίου Σολωμού -Οι Μεσολογγίτισσες.

Στις 23-3-2022 το αφιέρωμα για την Εθνεγερσία οργανώθηκε ξεχωριστά για τους μαθητές και μαθήτριες των τάξεων: Α΄, Β΄, Γ΄, Δ1΄ και Δ2΄, ενώ στις 24-3-2022 το αφιέρωμα παρουσιάστηκε στις 9.00 πμ στους μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Ε1 και Ε2.

Α΄σκηνή: Αλέξανδρος Υψηλάντης και η Επανάσταση στη Μολδοβλαχία

Β΄σκηνή: Η Μεγάλη Επανάσταση

Γ΄σκηνή: Ο μπουρλοτιέρης Κωνσταντίνος Κανάρης

Δ΄σκηνή: Ελεύθεροι πολιορκημένοι Διονυσίου Σολωμού-Οι Μεσολογγίτισσες

Επιπλέον η εκδήλωση της Στ΄ τάξης οργανώθηκε την 24η Μαρτίου στις 10.00 πμ και για τους γονείς των παιδιών της ΣΤ΄τάξης.

Τέλος η παράσταση οργανώθηκε και για τα νήπια του 1ου Νηπιαγωγείου, τα οποία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των μαθητών και μαθητριών της Στ΄ τάξης και παρακολούθησαν την εκδήλωση στον εξωτερικό χώρο του σχολείου.

Την 24η Μαρτίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης παρευρέθηκαν στις 11.15 πμ στο Ηρώο για την τελετή κατάθεσης στεφάνων από εκπροσώπους των σχολικών μονάδων. Το στεφάνι της σχολικής μονάδας κατέθεσε ο μαθητής Παντελής Δίκος.

Την 25η Μαρτίου 2022 η σχολική μονάδα εκπροσωπήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου για τη Θεία Λειτουργία-Δοξολογία και Μνημόσυνο για τους αγωνιστές της λευτεριάς από τη σημαιοφόρο του σχολείου Τσανασίδη Βασιλική με συνοδό την εκπαιδευτικό κ. Τσιώνη Αλεξάνδρα. Στην εκκλησία παρευρέθηκε και η Δ/ντρια του σχολείου, ενώ ο κ. Χασιώτης Αθανάσιος συνόδευσε τη σημαιοφόρο στο Ηρώο και επόπτευσε κατόπιν τα παιδιά των τάξεων Δ΄, Ε΄και Στ΄ που συμμετείχαν στην παρέλαση στις 12.00 το μεσημέρι. Συνοδοί των παιδιών ήταν ακόμη και οι εκπαιδευτικοί κ. Διαμαντοπούλου και κ. Αμπατζίδης.

Πολυτεχνείο

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης για την επέτειο του Πολυτεχνείου με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού εικαστικών κ. Σαπνάρα Ευδοξίας δημιούργησαν ένα μεγάλο κολλάζ με έμπνευση από εικαστικό έργο του Ακριθάκη.

DSCN7376

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΣΧΙΔΗ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης σε συνεργασία με τον Δήμο Βοΐου και την Ιερή Μητρόπολη σχεδίασε μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων στο πλαίσιο του Εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης με τον τίτλο «Ο πολυσχιδής κόσμος της συντήρησης».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου συμμετείχαν στις 4 και στις 5 Οκτωβρίου 2021 ξεχωριστά ανά τμήμα στην εκπαιδευτική δράση που περιλάμβανε γνωριμία με το έργο αγιογράφων της περιοχής Βοΐου και με τις τεχνικές συντήρησης, καθώς και στην παρουσίαση των εργασιών συντήρησης των εικόνων του παρεκκλησιού της Ζωοδόχου Πηγής Σιάτιστας.

Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους για την αποδοχή της αίτησης των εκπαιδευτικών του σχολείου για παρακολούθηση του εργαστηρίου τέχνης και πολιτισμού.

Φωταγώγηση του σχολείου μας προς τιμή των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

01

Με τα χρώματα της Ελλάδας φωταγωγήθηκε η κεντρική πρόσοψη του σχολείου μας, στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού της 25ης Μαρτίου και των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Ανήμερα της 25ης Μάρτη, μετά τις 7 το απόγευμα, οι πέτρινοι τοίχοι του ιστορικού σχολείου μας «φωτίστηκαν» με πρόσωπα ηρωικά… Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Διάκο, Ανδρούτσο, Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους, Μακρυγιάννη, Ρήγα Φεραίο, τα Σιατιστινά αδέλφια Μαρκίδες Πούλιου με την πρώτη σωζόμενη ελληνική εφημερίδα από το 1790, τον Σιατιστινό Θεοχάρη Τουρούντζια (συμμάρτυρα του Ρήγα Φεραίου), τον Νικόλαο Κασομούλη… 1821 – 2021… 200 χρόνια μετά.

Συμβολικά, δεκάδες εμβληματικά κτήρια ανά τον κόσμο φωταγωγούνται τις τελευταίες μέρες με το κομμάτι αυτό της ελληνικής ιστορίας…

Συμβολικά, και το σχολείο μας, με την ιστορικότητά του, υποκλίνεται στο μεγαλείο της ψυχής των ηρώων… Χρόνια πολλά!

02 03 04 05 06 07 08 09 10

Κάντε κλικ εδώ, για να δείτε σχετικό βίντεο

Ημέρα των γραμμάτων

ΣΗΜΑΙΑ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ_800px

Την Παρασκευή 29-1-2021 έγιναν αφιερώματα στο
έργο των Τριών Ιεραρχών, των θεμελιωτών της
ελληνοχριστιανικής παιδείας από τους εκπαιδευτικούς,
σύμφωνα και με σύσταση του ΥΠΑΙΘ. Έγινε επίσης
αναφορά στο περιεχόμενο του μηνύματος της υπουργού
Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως, καθώς και
της Ιεράς Συνόδου.

Το Σάββατο 30-1-2021, ημέρα εορτής και μνήμης του
έργου των Τριών Ιεραρχών και ημέρας των Γραμμάτων
τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεία
Λειτουργία με την παρουσία του Σεβασμιοτάτου
Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου.
Ακολούθησε δέηση για την πρόοδο των νέων και
επιμνημόσυνη δέηση για τους ευεργέτες, δωρητές και
εκπαιδευτικούς των διδακτηρίων της Σιάτιστας. Στο
τέλος ακολούθησε ομιλία και εκφώνηση των ονομάτων
των δωρητών του έτους 2020 των εκπαιδευτηρίων της
Σιάτιστας από τον Λυκειάρχη κ. Θωμά Θεοδωρόπουλο.

Δεν κατέστη βέβαια εφικτή η αποστολή αντιπροσωπείας
του σχολείου στον Ιερό Ναό, εφόσον στην περιοχή της
Σιάτιστας μέχρι τη Δευτέρα 1-2-2021 και ώρα 6 πρωινή
ίσχυε το «κόκκινο» απαγορευτικό κυκλοφορίας για την
αποφυγή διάδοσης του κορωνοΐού.

ΕΞΕ – 10327 – 2021 – Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών.pdf
Συνοδικό Μήνυμα Τριών Ιεραρχών 2021.pdf
Μητρόπολη Σιατίστης Εορτή 3 Ιεραρχών Ι.pdf

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΞΕ – 156658 – 2020 – Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.pdf

Με αφορμή την Επέτειο εξέγερσης στο Πολυτεχνείο οι μαθητές και οι
μαθήτριες της Ε΄τάξης δημιούργησαν εικαστικά έργα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ «ΟΧΙ»

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ «ΟΧΙ»

Ζήτω! «ο γίγαντας λαός που η μπόρα δεν τον σκιάζει

κι από τον μόχθο ορθώνεται κι ορμά μες στο χαλάζι.

Κι ορμά φωτιά μες στις φωτιές με στέριο βήμα αντρίκειο

για της πατρίδας την τιμή, για λευτεριά για δίκιο!»

Ζήτω το ΟΧΙ των Ελλήνων του 1940!

Ζήτω τα προαιώνια ΟΧΙ των Ελλήνων!

φωτογραφικά τεκμήρια

Φέτος στα σχολεία οι εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου για το ΟΧΙ των Ελλήνων του 1940 πραγματοποιήθηκαν ανά τμήματα την 27η Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αναστάσιος Σπύρου» οργανώθηκε από τις 8.30-9.30 πμ τελετή για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης από τη διευθύντρια του σχολείου Στέφου Ζωή σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό της τάξης κ. Πορπόρη Ιωάννη που περιλάμβανε ποιητική αναφορά στο ΟΧΙ των Ελλήνων με παράλληλη προβολή τεκμηρίων κι ακόμη ένα μικρό αφιέρωμα με προβολή διαφανειών στο προαιώνιο ΟΧΙ της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από την αναχαίτιση της μηδικής θύελλας. Στη συνέχεια ακολούθησε η γιορτή της Σημαίας με ανάγνωση ποιημάτων, ανάγνωση της 14ης Πράξης του Συλλόγου της 21ης/10/2020 με θέμα την επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπεύθυνων κατάθεσης κι ακόμη την παράδοση της σημαίας από τη Διευθύντρια στον σημαιοφόρο της χρονικής περιόδου μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκε στους μαθητές/τριες και το φετινό μήνυμα της υπουργού Παιδείας που εστίαζε στην υπενθύμιση των υψηλών αξιών των Ελλήνων, στην ανάγκη εγρήγορσης για την προάσπισή τους και στη σημασία της ομοψυχίας και της εθνικής ενότητας στην επίτευξη εθνικών στόχων.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αναστάσιος Σπύρου» στις 10.00 πμ – και μετά από την απαραίτητη απολύμανση των καθισμάτων- ακολούθησε εορταστική εκδήλωση της Ε΄ τάξης με προβολή σχετικών με το ηρωικό ΟΧΙ των Ελλήνων μικρού μήκους ταινιών και φωτογραφικού υλικού με την επιμέλεια της δασκάλας κ. Κουγιούφα Μαρίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις των άλλων τάξεων πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες.

Σύμφωνα με οδηγία της δημοτικής αρχής δεν πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο από εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας.

Την Τετάρτη 28η Οκτωβρίου τη σχολική μας μονάδα εκπροσώπησε στον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου για τη Δοξολογία και το μνημόσυνο για τους ήρωες του μεγαλειώδους ΟΧΙ στον φασισμό και στο ναζισμό ο σημαιοφόρους του σχολείου Δίκος Βασίλειος με τη συνοδεία της διευθύντριας του σχολείου.

Η εορτή των 3ων Ιεραρχών

01

     Με εκκλησιασμό ξεκίνησαν την ημέρα τους την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, εορτή των τριών Ιεραρχών, όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας συνοδεία της Διευθύντριας, των εκπαιδευτικών, του σημαιοφόρου και των παραστατών.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία, την αρτοκλασία καθώς και το μνημόσυνο ευεργετών, δωρητών και εκπαιδευτικών. Ακολούθησε η ανάγνωση της εγκυκλίου του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από τον δρ. Θεολογίας κ. Δάρδα Αναστάσιο ενώ στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Διευθύντρια του σχολείου μας.  Στην ομιλία της η κα Στέφου Ζωή ? Δέσποινα αναφέρθηκε στο έργο των Τριών Ιεραρχών μέσα από τη σκοπιά της Ιστορίας ενώ έκλεισε με το μήνυμα της γιορτής των Γραμμάτων, τη σημασία της «σχολικής» παιδείας, της γλώσσας και της γραμματοσύνης. Στη συνέχεια ακολούθησε εκφώνηση ονομάτων Ευεργετών ? Δωρητών των εκπαιδευτηρίων της Σιάτιστας για το έτος 2019 καθώς και ονομάτων κεκοιμημένων Ευεργετών – Δωρητών και Εκπαιδευτικών από τον κ. Νάκο Παναγιώτη, εκπαιδευτικό των Δημοτικών Σχολείων της Σιάτιστας.

Ακολούθησε πολύ όμορφη εκδήλωση από το Μουσικό Γυμνάσιο ? Λύκειο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου».

Έπειτα, επίσημοι και αντιπροσωπείες σχολείων παραβρέθηκαν στην καθιερωμένη εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Βοΐου προς τιμή ευεργετών και εκπαιδευτικών στο ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Δήμαρχος Βοΐου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Ευεργέτες Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου, ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σιάτιστας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, οι Δ/ντές σχολικών μονάδων , Εκπαιδευτικοί, μαθητές των Σχολείων της Σιάτιστας και πλήθος κόσμου.

Έτη πολλά!

02 03 04 05

Οι φωτογραφίες είναι του Ράδιο Σιάτιστα, ευχαριστούμε πολύ.