Αρχείο μηνός Νοεμβρίου 2021

Ηχητικό κομμάτι από την επίσκεψη του παραολυμπιονίκη Σίμου Παλτσανιτίδη στο σχολείο μας

Ο χαιρετισμός της διευθύντριάς μας, κας Ζωής Στέφου, και η ομιλία του χάλκινου παραολυμπιονίκη δισκοβολίας, Σίμου Παλτσανιτίδη, κατά την επίσκεψή του στο σχολείο μας τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021.

Κλικ εδώ!

Ο παραολυμπιονίκης Σίμος Παλτσανιτίδης στο σχολείο μας

01

«Από τη στιγμή που εγώ, ως άτομο με αναπηρία, κατάφερα ό,τι κατάφερα, εσείς πρέπει να πετύχετε σε οτιδήποτε κι αν κάνετε στη ζωή σας» …. Σίμος Παλτσανιτίδης 08/11/2021… 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας

Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας το πρωινό της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου 2021, με προσκεκλημένο τον παραολυμπιονίκη δισκοβολίας, κ. Σίμο Παλτσανιτίδη.

Μαθητές και δάσκαλοι υποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά τον Έλληνα αθλητή, η παρουσίαση του οποίου έγινε τμηματικά στην εσωτερική σάλα του σχολείου και στο εξωτερικό αμφιθέατρο, λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Μεγάλη η χαρά των παιδιών τα οποία ήρθαν σε επαφή και γνώρισαν από κοντά τον αθλητή που έφερε το χάλκινο μετάλλιο στην Ελλάδα κατά τους Παραολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϋ το 2000.

Ερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη, ο Σίμος Παλτσανιτίδης μίλησε με πολλή αγάπη στους μαθητές μας για τον αθλητισμό, τα Ολυμπιακά ιδεώδη, τις ανθρώπινες αξίες, τη δύναμη ψυχής , την πίστη ενώ οι συμβουλές του έφτασαν μέχρι τη διατροφή και τη σωστή στάση – συμπεριφορά του ανθρώπου.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την παρουσία του Σίμου Παλτσανιτίδη και έκαναν πολλές ερωτήσεις που του έδωσαν την ευκαιρία να μεταφέρει το σύνθημα «ΜΠΟΡΩ» και να δείξει με τον δικό του τρόπο την αξία της ψυχικής δύναμης που μπορεί να υπερβεί τα εμπόδια στη ζωή του ανθρώπου.

Μεγάλο ενθουσιασμό έφεραν στα παιδιά τα μετάλλια που είχε μαζί του ο παραολυμπιονίκης. Άλλα από τη συμμετοχή του στην εθνική ομάδα μπάσκετ με αναπηρικό αμαξίδιο, άλλα από συμμετοχές του σε μαραθώνιους κι άλλα από το άθλημα της δισκοβολίας. Το πιο σημαντικό όμως μετάλλιο, όπως ανέφερε ο αθλητής, το ξέχασε στο σπίτι του. Είναι το μετάλλιο από αγώνα που βγήκε τελευταίος κι αυτό που τον έκανε να πιστέψει στη συνέχιση της μάχης και στην περαιτέρω βελτίωσή του. Να σημειωθεί ότι ο Σίμος Παλτσανιτίδης είναι ένας από τους δύο αθλητές που διένυσαν την απόσταση από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη (520 χιλιόμετρα σε 4 μέρες) με αναπηρικό αμαξίδιο από 21 έως 24 Σεπτεμβρίου 1997, καταλαμβάνοντας έτσι μια θέση στο βιβλίο Γκίνες.

Λίγο πριν το τέλος των παρουσιάσεων, εκπρόσωποι όλων των μαθητών του σχολείου μας χάρισαν στον παραολυμπιονίκη μια ανθοδέσμη από κλαδιά δάφνης, σύμβολο της νίκης στην αρχαία Ελλάδα, και μια κατασκευή, το έμβλημα των Παραολυμπιακών αγώνων, με τις 3 σταγόνες (μπλε, κόκκινη, πράσινη) που συμβολίζουν τα σημαντικότερα συστατικά της ανθρώπινης ύπαρξης, ΨΥΧΗ – ΣΩΜΑ – ΠΝΕΥΜΑ. Μια κατασκευή για την οποία χρειάστηκαν τα 117 δαχτυλικά αποτυπώματα όλων των μαθητών του σχολείου μας, ένα ομαδικό «δώρο» για τον επίτιμο καλεσμένο μας.   

Θερμές ευχαριστίες στέλνουμε στον σύλλογο γονέων του σχολείου μας (απερχόμενο και νυν Δ.Σ.) για την έμπρακτη στήριξη του, με κάλυψη εξόδων.

Ευχαριστούμε θερμά τη μητέρα μαθητών του σχολείου μας, κα Κωνσταντίνα Παπάζογλου, πρεσβυτέρα π. Γρηγορίου Κεσελόπουλου, η οποία, εμπνευσμένη από την επίσκεψη της μητέρας του χρυσού ολυμπιονίκη του Τόκιο Μίλτου Τεντόγλου, μας έφερε σε επαφή με τον παραολυμπιονίκη, καθώς και τον πατέρα μαθήτριας του σχολείου μας, τον κ. Διονύση Μπόσιακα, για τη κάμερα της βιντεοσκόπησης της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Κάθε καλό σε όλους τους συμπαραστάτες του εκπαιδευτικού μας έργου.

Μία συγκινητική εκδήλωση με ισχυρά διδάγματα, ένα μάθημα ζωής!

Η διευθύντρια, ο σύλλογος διδασκόντων, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας ευχαριστούμε θερμά τον παραολυμπιονίκη κ. Σίμο Παλτσανιτίδη για την τιμή που μας έκανε και την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας. Του ευχόμαστε να είναι ευτυχισμένος με την οικογένειά του και να έχει πάντα επιτυχίες!

02 03 04 05 06

 

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚLINEX

O Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

ευχαριστούν θερμά

την εταιρεία UNILEVER ΗΕLLAS για την έμπρακτη υποστήριξη του έργου καθαριότητας και απολύμανσης του σχολείου με την αποστολή σημαντικής ποσότητας προϊόντων καθαρισμού και απολύμανσης ΚLINEX.

Συγκεκριμένα το σχολείο μας εντάχθηκε στο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα της KLINEX “ΚΑΘΑΡΟΙ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ” και τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 παραλάβαμε 4 κιβώτια χλωρίνης ΚLINEX ULTRA, 2 κιβώτια καθαριστικό πατώματος ΚLINEX, 2 κιβώτια σπρέι KLINEX PURE HYGIENE, 2 κιβώτια KLINEX wc Gel και 1 κουτί KLINEX υγρά πανάκια καθαριότητας.

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το ψηφιακά υπογεγραμμένο  με αριθμό πρωτ. 147234/2021 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) με Θέμα «Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου».

ΕΞΕ – 147234 – 2021 – Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.pdf

Πολυτεχνείο

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης για την επέτειο του Πολυτεχνείου με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού εικαστικών κ. Σαπνάρα Ευδοξίας δημιούργησαν ένα μεγάλο κολλάζ με έμπνευση από εικαστικό έργο του Ακριθάκη.

DSCN7376

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ 1ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Πράξη 20η

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στη Σιάτιστα σήμερα 8 Nοεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14.30

με την απροσδόκητη είδηση της «κοίμησης» του Εθνικού Ευεργέτη, καθώς και μεγάλου ευεργέτη της πόλεως και των εκπαιδευτηρίων της Σιάτιστας και δωρητή και υποστηρικτή του εκπαιδευτικού έργου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

Λεωνίδα Παπαγεωργίου

ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου

που αποτελείται από τη Διευθύντρια του Σχολείου και τους/τις εκπαιδευτικούς: 1) Κύρου Ηλία, 2) Διαμαντοπούλου Βασιλική, 3) Αμπατζίδη Γεώργιο, 4) Χατζή Θεολογία, 5) Πορπόρη Ιωάννη, 6) Κουγιούφα Μαρία, 7) Μέντζα Αγνή, 8) Τσιώνη Αλεξάνδρα, 9) Γκουντούλια Γεώργιο, 10) Δούβλο Μιχαήλ, 11) Γκούμα Γεώργιο και 12) Χασιώτη Αθανάσιο,

εύχεται

ανάπαυση ψυχής

κι αιώνια να είναι η μνήμη του

κ α ι  α π ο φ α σ ί ζ ε ι  ο μ ό φ ω ν α

* * Να εκφραστούν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του με την αποστολή αντιγράφου του ψηφίσματος του Συλλόγου Διδασκόντων στα Ιδρύματα Παπαγεωργίου

* Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του σχολείου

Η Δ/ντρια του Σχολείου                           Το διδακτικό Προσωπικό

ΣΤΕΦΟΥ ΖΩΗ-ΔΕΣΠΟΙΝΑ                              ΤΥ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Την Παρασκευή 5-11-2021 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Γρεβενών «Βενέτικος ποταμός-Πέτρινα γεφύρια-Μνημεία Λαϊκού πολιτισμού» κι επισκέφθηκαν το γεφύρι του Ζιάκα και το εντυπωσιακό γεφύρι του Αζίζ Αγά. Στη συνέχεια μετακινήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο Νικολάου και Ελένης Καρναβά και ξεναγήθηκαν σε επετειακή έκθεση κειμηλίων, όπου εκτίθενται και πίνακες ζωγραφικής του συντοπίτη ζωγράφου Κώστα Ντιό με θέματα κυρίως εμπνευσμένα από τους τοπικούς αγώνες για την ελευθερία.

Η δαπάνη μετακίνησης των παιδιών είχε προγραμματιστεί να υποστηριχθεί από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων και γι΄αυτό τον λόγο καταβλήθηκε το σχετικό ποσό στο τουριστικό γραφείο για την εκπαιδευτική δράση της Στ΄τάξης. Ευχαριστούμε λοιπόν θερμότατα τις αξιότιμες κυρίες του ΔΣ -που τώρα έχουν αποχωρήσει – για την εκπαιδευτική δράση που οικονομικά υποστήριξαν, εξασφαλίζοντας στα παιδιά της ΣΤ΄τάξης την ευκαιρία να γνωρίσουν εξαίσια μνημεία του λαϊκού πολιτισμού, να χαρούν τη φθινοπωρινή φύση στον εθνικό δρυμό Γρεβενών, να προσεγγίσουν την τοπική ιστορία μέσα από τεκμήρια μνήμης και να γνωρίσουν την τελευταία καλλιτεχνική δημιουργία του Κώστα Ντιό.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 109ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 109η επέτειος απελευθέρωσης της πόλεως από τον τουρκικό ζυγό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο στις 3/11/2021, ενώ αντιπροσωπεία μαθητών βρέθηκε και στον λόφο λοχαγού Καπιτσίνη για την επιμνημόσυνη δέηση στις 16.30. Στις 4/11/2021 μετά τη θεία Λειτουργία, μνημόσυνο και δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων από επισήμους πραγματοποιήθηκε η παρέλαση από τμήματα μαθητών/τριών και συλλόγων.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Η Διευθύντρια και το διδακτικό προσωπικό του 1ου Δημοτικού Σχολειου Σιάτιστας ευχαριστούν θερμά τον κ. Γεώργιο Μπόντα, τ. Διευθυντή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης «Μανούσεια», συγγραφέα και ερευνητή της τοπικής ιστορίας και της λαογραφίας που προσέφερε στη Βιβλιοθήκη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας στη μνήμη του αείμνηστου γυμνασιάρχη Νικολάου Γιαννουκόπουλου σύνολο των τευχών της δεκαπενθήμερης μαθητικής εφημερίδας ΟΙ ΜΑΡΚΙΔΑΙ του Οικοτροφείου Τραμπαντζείου Γυμνασίου Σιατίστης από το τεύχος της 15ης Φεβρουαρίου 1960 μέχρι και το τεύχος της 15ης Ιουλίου 1961.

Η μαθητική αυτή εφημερίδα αποτελεί πολύτιμο απόκτημα διότι εμπλουτίζει το τμήμα τοπικής ιστορίας και λαογραφίας της βιβλιοθήκης του σχολείου κι ακόμα αποτελεί σημαντική ιστορική πηγή της εποχής διότι αποτυπώνει όχι μόνο το παραγόμενο εκπαιδευτικό έργο και τις ποικίλες εκδηλώσεις της σχολικής μονάδας, αλλά και την κοινωνική ζωή στη Σιάτιστα. Παράλληλα εντυπωσιάζει η πλούσια θεματολογία του σημαντικού μαθητικού εντύπου και ο εμπλουτισμός του με φωτογραφικά τεκμήρια.

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Μπόντα, ο οποίος συνεχώς συμβάλλει στον εμπλουτισμό του τμήματος τοπικής ιστορίας και λαογραφίας της βιβλιοθήκης της σχολικής μονάδας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ! ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ!

01

Με μια καρτέλα, που οι ίδιοι χρωμάτισαν με την εμψύχωση του δασκάλου τους Μιχάλη Δούβλου, έφυγαν για το σπίτι τους οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας την περασμένη Τρίτη.

Η καρτέλα τοποθετείται στην πόρτα του χώρου στον οποίο κάνει τα μαθήματά του το παιδί. Συμβολικά, δείχνουμε στους μαθητές μας ότι η μελέτη στο σπίτι είναι μια δική τους υπόθεση και στη συνέχεια γίνεται ο έλεγχος από τους γονείς.

Υπενθυμίζουμε ότι η μελέτη στο σπίτι γίνεται σε συγκεκριμένο χώρο και συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα. Όσο είναι δυνατόν, επικρατεί ησυχία. Πέρα από την κατάκτηση της γνώσης, προσβλέπουμε και στο «πλάσιμο» ευσυνείδητων και αυτόνομων παιδιών. Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ είναι το καλύτερο «δώρο» που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας. Η αυτονομία τους είναι σημαντική κατάκτηση των πρώτων μαθητικών χρόνων, με την καθοδήγηση βέβαια γονέων και δασκάλων.

Με θετική διάθεση, μπορεί να γίνει πραγματικότητα και… τότε όλα μπορούν ν΄ αρχίσουν. Όταν τα παιδιά αισθανθούν αυτόνομα, τότε ο δρόμος γίνεται πιο εύκολος!

02