Αρχείο μηνός Φεβρουαρίου 2020

Στην Επιτροπή αξιολόγησης του European School Radio

02

     Για πρώτη φορά το European School Radio δίνει την ευκαιρία στα διαγωνιζόμενα σχολεία σε ποσοστό 30% να κρίνουν τις φετινές συμμετοχές στον διαγωνισμό «Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2020». Το κάθε συναγωνιζόμενο σχολείο ? τάξη μπορούσε να συμμετέχει στη διαδικασία χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσει τη δική του δημιουργία ενώ βαθμολογείται καθαρά το ηχητικό κομμάτι των άλλων συμμετοχών χωρίς να είναι γνωστά τα στοιχεία του κάθε σχολείου.

Θυμίζουμε ότι το φετινό θέμα του διαγωνισμού ραδιοφωνικού μηνύματος ήταν «Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, αγκαλιάζουμε τη Γη» και η Δ΄ τάξη του σχολείου μας συμμετείχε με τη δημιουργία του ραδιοφωνικού μηνύματος με τίτλο «Τα σκουπίδια θέλουνε ταξίδια».  

Έπειτα από τη δημιουργία τριών δικών τους έργων (βαλίτσα 1940, παζλ Χριστουγέννων, Τα σκουπίδια θέλουνε ταξίδια) τα τεταρτάκια του σχολείου μας με τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο άδραξαν την ευκαιρία να ακούσουν και να αξιολογήσουν εργασίες άλλων σχολείων στη δική μας κατηγορία: «Ραδιοφωνικό μήνυμα – Δημοτικό Σχολείο». Βάζοντας φαντασία, φόρεσαν το καθένα το καπελάκι του, προμηθεύτηκαν τα Φύλλα βαθμολογίας και μετατράπηκαν σε Επιτροπή Αξιολόγησης. Βαθμολογία από το 1 ως το 5 και τα κριτήρια συγκεκριμένα: πρωτοτυπία, περιεχόμενο μηνύματος, τρόπος και ύφος εκφώνησης, μουσική/ηχητική επένδυση, ποιότητα ηχογράφησης και μοντάζ, συνολικός/τελικός αντίκτυπος.

03 04 05

Άλλοι αυστηροί, άλλοι επιεικείς, ο καθένας πάντως με τη δική του κριτική σκέψη η οποία αν μη τι άλλο καλλιεργήθηκε δυνατά. Και πάντα με κουβέντα και τεκμηρίωση της βαθμολογίας που επέλεγαν.

Ήταν μια καλή αφορμή να πάρουμε πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον μέσα από εργασίες άλλων σχολείων ενώ ήρθαμε σε μια πρώτη επαφή με τις έννοιες: αντικειμενικότητα, υποκειμενικότητα, Μ.Ο, κατάταξη αριθμών.

07 08 09

Στο τέλος θέλοντας να ευχαριστήσουμε για την όμορφη εμπειρία βάλαμε από ένα συμβολικό 5άρι στο European School Radio και στο «Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2020″ καθώς και σε όλα τα σχολεία (μαθητές και εκπαιδευτικοί) που συμμετείχαν με τις ομολογουμένως εξαιρετικές προσπάθειές τους. Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία σε όλους!

Η πρώτη εφτάδα των ραδιοφωνικών μηνυμάτων με βάση τα δικά μας μάτια κι αυτιά εστάλη στην οργανωτική επιτροπή.

Το σχολείο, καινοτόμο, επιμένει σε δράσεις με στόχο τον ίδιο τον μαθητή.

10

 

Κορωνοϊός: Δε φοβόμαστε- Προστατευόμαστε Ασπίδα μας, η γνώση

Καμπάνια από Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη -Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με θέμα:

Κορωνοϊός:
Δε φοβόμαστε- Προστατευόμαστε
Ασπίδα μας, η γνώση

Πατήστε στο παρακάτω σύνδεσμο για να κατεβάσετε το αρχείο σε μορφή .pdf που περιέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικές με τον κορωνοϊό.

Τί είναι οι κορωνοϊοί

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ 1ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

ribbon-148762_960_200px

 

Στη Σιάτιστα σήμερα 23 Φεβρουαρίου 2020, ημέρα Κυριακή και ώρα 12.00 και στο Γραφείο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας με την είδηση της «κοίμησης» του εκλεκτού εκπαιδευτικού και πρώην Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας Παντελή Δίκου συνήλθε σε συνεδρίαση το διδακτικό προσωπικό του Σχολείου.

Το πλήρες ψήφισμα είναι διαθέσιμο στο ακόλουθο αρχείο σε μορφή .pdf

26η Πράξη Ψηφισμα για Π. Δίκο

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ-ΕΠΑΙΝΩΝ

Επειδή δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθούν στην εκδήλωση βράβευσης στην Αθήνα που οργανώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2019 οι τρεις μαθήτριες της
τάξης ΣΤ΄1 που  διακρίθηκαν στον 38ο Πανελλήνιο/66ο Πανευρωπαϊκό
Διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών AEDE με θέμα: «Ο
πολιτισμός ως πεδίο συμφιλίωσης και αποδοχής της ετερότητας των λαών»,
έγινε πρόσφατα η παραλαβή των αποδεικτικών της διάκρισής τους, καθώς των
επαίνων των εκπαιδευτικών της Στ΄ τάξης που επιμελήθηκαν τη συμμετοχή
των μαθητών/τριών τους στον διαγωνισμό.

Ο ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 οργανώθηκε με επιτυχία στο ξενοδοχείο »Αρχοντικό» από τις κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας ο καθιερωμένος ετήσιος παιδικός αποκριάτικος χορός στον οποίο παρευρέθηκε πλήθος κόσμου και παιδιών. Τα παιδιά χόρεψαν με ρυθμούς που επέλεξε ο DJ Kαλογιάννης και διασκέδασαν με μουσικοκινητικά παιχνίδια τα οποία επιμελήθηκε η Ναομί Σβίγκου. Για την ενίσχυση του Συλλόγου, ο οποίος στηρίζει αποφασιστικά το εκπαιδευτικό έργο του σχολείου, επιχειρήσεις του τόπου μας πρόσφεραν 155 δώρα ώστε να πουληθούν πολλοί λαχνοί.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΗΣ Ε΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Οι 22 μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ τάξης ξεναγήθηκαν την Πέμπτη
13-2-2020  από τον Διευθυντή του Γυμνασίου «Γεώργιος Παπαγεωργίου»  κ.
Μπαλάφα Ιωάννη στην αξιόλογη συλλογή έργων του σπουδαίου καλλιτέχνη του
τόπου μας κ. Ντιο Κωνσταντίνου, η οποία χαρίστηκε από τον καλλιτέχνη
ώστε οι πίνακές του να κοσμήσουν τους διαδρόμους του Γυμνασίου.

MIA EΚΘΕΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

 Οι μικροί μαθητές της Β΄ τάξης με τις δασκάλες τους κ. Μέντζα Αγνή και κ. Τσιώνη Αλεξάνδρα οργάνωσαν την Τετάρτη 19-2-2020 μια όμορφη έκθεση λαϊκής τέχνης με οικογενειακά κειμήλια τα οποία έφεραν τα παιδιά από τα σπίτια τους.

Την έκθεση επισκέφθηκαν με τη σειρά οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου, θαυμάζοντας τα σπάνια αντικείμενα. Επίσης, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των μαθητών της Β΄ τάξης κι επισκέφθηκαν την έκθεση στις 11.00 πμ, προσφέροντας μεγάλη ικανοποίηση στα παιδιά.

Η έκθεση περιείχε κυρίως αξιόλογα αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής, υφαντικής καθώς και παλαιά νομίσματα.

ΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ Ε΄ ΚΑΙ ΣΤ΄

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε΄ και Στ΄ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» της Κοζάνης τη γαλλική ταινία του έτους 2018 «Χωρίς οικογένεια», διάρκειας 105΄, που βασιζόταν στο αντίστοιχο κλασικό μυθιστόρημα του Έκτορα Μαλό.

Η παρακολούθηση της ταινίας προτάθηκε από τον Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας Ν. Κοζάνης και με τη σύμφωνη γνώμη της δασκάλας γαλλικής γλώσσας του σχολείου κ. Χατζηκώστα Χρυσούλας ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου αποφάσισε την επίσκεψη στο Ολύμπιον για τη γνωριμία των παιδιών με ένα έργο ενός σημαντικού γάλλου συγγραφέα και την εξοικείωσή τους με τον γαλλικό κινηματογράφο και τη γαλλική κουλτούρα γενικότερα.

Η κινηματογραφική εμπειρία ενθουσίασε τα 55 παιδιά, κυρίως επειδή επρόκειτο για μια εξαιρετική ταινία με σημαντικούς ηθοποιούς, σκηνικά, τοπία, φωτογραφία και σπουδαία μηνύματα. Τα παιδιά επιβαρύνθηκαν με το κόστος του εισιτηρίου στον κινηματογράφο που ανήλθε στα 4 ευρώ για κάθε παιδί.

Συνοδοί των παιδιών ήταν η δ/ντρια του σχολείου κ. Στέφου Ζωή, οι εκπαιδευτικοί της Στ΄τάξης κ. Πορπόρης Ιωάννης και κ. Κουγιούφα Μαρία, ο εκπαιδευτικός της Ε΄ τάξης κ. Κολισιάνης Θωμάς, η εκπαιδευτικός της γαλλικής γλώσσας κ. Χατζηκώστα Χρυσούλα και η νοσηλεύτρια του σχολείου κ. Μιχοπούλου Δήμητρα.

Η Ε΄ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Τα παιδιά της Ε΄ τάξης ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο κ. Άννα Κλημάντου στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης την Παρασκευή 14-2-2020 από τις 9.10 ως τις 10.10 πμ. Γνώρισαν τα εξαιρετικά εκθέματα της συλλογής μεταξύ των οποίων το αρχαιότερο εργαλείο που είναι ο περίφημος χειροπέλεκυς του Παλαιοκάστρου, ηλικίας 100.000 χρόνων! Παρατήρησαν όμως και άλλα σημαντικά εκθέματα όπως την οστέινη χτένα και τους οστέινους αυλούς που χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή. Εντύπωση προκάλεσαν τα αντικείμενα μεταλλοτεχνίας όπως τα κοσμήματα, αλλά και οι άφθονες αιχμές των κονταριών. Εντόπισαν μελανόμορφα κι ερυθρόμορφα αγγεία, διάβασαν ονόματα σε επιτύμβιες στήλες και αναγνώρισαν τις θεότητες που λατρεύονταν τότε.

Συνοδοί των παιδιών ήταν η Δ/ντρια του σχολείου κ. Στέφου Ζωή, ο εκπαιδευτικός της τάξης κ. Κολισιάνης Θωμάς και η κ. Χατζηκώστα Χρυσούλα, εκπαιδευτικός της γαλλικής γλώσσας.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Άννα Κλημάντου για την πρόθυμη ανταπόκρισή της στο αίτημα για ξενάγηση των παιδιών στη σπουδαία συλλογή.

«Εγώ είμαι εγώ, Ευζωνάκι γοργό»

00

     Στον Πανελλήνιο διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής με τίτλο: «Εγώ είμαι εγώ, Ευζωνάκι γοργό» συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας με εμψυχωτή τον δάσκαλό τους Μιχάλη Δούβλο έχοντας τη συγκατάθεση των γονέων ? κηδεμόνων τους.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων της Ελλάδας και συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και τον Όμιλο Ανάδειξης και Διάδοσης της Πολιτιστικής ? Καλλιτεχνικής Εθνικής Κληρονομιάς «Φέρμελη, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία».

Το κάθε παιδί δημιούργησε το δικό του Ευζωνάκι που συμβολίζει τον ηρωισμό, τη γενναιότητα, τη μαχητικότητα, τον αγώνα του δικαίου και της ελευθερίας.

Οι παιδικές ζωγραφιές έχουν ήδη αποσταλεί στην οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού.

Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες! Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, ήταν ξεκάθαρα μια όμορφη προσπάθεια η οποία συνδυάστηκε με τη γνώση (επεξεργασία σχετικού κειμένου και πληροφορίες για τους Εύζωνες που αναμφίβολα χαράσσονται στο παιδικό μυαλό).

Ο εορτασμός για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση μόλις ξεκινά?

Παρακάτω θαυμάστε την προσπάθεια των παιδιών?

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15