Αρχείο μηνός Μαΐου 2022

Το «Μεγάλο Βιβλίο των Γραμμάτων της Α΄ τάξης» φτάνει στο Νηπιαγωγείο

Ένα μεγάλο χειροποίητο βιβλίο έφτασε την Τετάρτη 1-6-2022 στο Νηπιαγωγείο «Ιωαννίδειο» ως πρόσκληση για τη «Γιορτή των Γραμμάτων της Α΄τάξης» που θα οργανωθεί στις 10-6-2022 στο προαύλιο του σχολείου. Τα παιδιά της Α΄τάξης έπαιξαν λίγο με τα νήπια στο προαύλιο του Νηπιαγωγείου και αποχώρησαν.

Το «Μεγάλο βιβλίο των Γραμμάτων της Α΄τάξης» αποτελεί δουλειά της Α΄τάξης, αλλά τα εικαστικά έργα που περιλαμβάνει (πχ. πεταλούδες) αποτελούν εικαστικά έργα μαθητών και μαθητριών όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου.

Η δράση αποτέλεσε μέρος του Σχεδίου Δράσης για την ομαλή ένταξη των νηπίων στο δημοτικό.

ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΝΗΠΙΩΝ -ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Στα πλαίσια Σχεδίου Δράσης για την ομαλή ένταξη των νηπίων στο δημοτικό σχολείο οργανώθηκε στο Νηπιαγωγείο «Ιωαννίδειο» τη Δευτέρα 30-5-2022, στις 6.30 μμ, επιμόρφωση για γονείς κι εκπαιδευτικούς με ομιλητή τον κ. Νικόλαο Τσιακμάκη, κοινωνικό λειτουργό και ειδικό ψυχικής υγείας Το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Τσιακμάκης είχε τον τίτλο: «Ομαλή μετάβαση νηπίων-Δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για το παιδί». Ακολούθησε συζήτηση κι απαντήθηκαν πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα των γονέων.

Τονίστηκαν ιδιαίτερα τα εξής: η αναγκαιότητα να χτιστούν χαρακτήρες ισχυροί με ψυχική ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα, ευελιξία για την αντιμετώπιση δυσκολιών, διότι η ίδια η ζωή το απαιτεί. Η υπερπροστασία (πχ με το κυνήγι για φαγητό) δεν πλάθει παιδί δυνατό. Είναι ανεδαφική η απαίτηση του γονιού για συνεχή χαρά του παιδιού και πως τα δύσκολα συναισθήματα είναι χρήσιμα. Η συνεχής διεκδίκηση προσοχής πιθανά μαρτυρεί ανάγκη για αφιέρωση χρόνου ουσιαστικού στο παιδί, ώστε να χτίσει αυτοσεβασμό. Επιτακτική κρίνεται η ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί με «ενεργητική ακρόαση». Η ανατροφή παιδιών χωρίς όρια εκλαμβάνεται από τα ίδια τα παιδιά αργότερα ως παραμέληση.

ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Στα πλαίσια Σχεδίου Δράσης για το περιβάλλον επιδιώχθηκε να εντοπιστούν από τα παιδιά μνημεία της φύσης. Ήδη τα παιδιά έχουν εντοπίσει κάποια στη διάρκεια δραστηριοτήτων, ενώ για την Ημέρα του Περιβάλλοντος προγραμματίζεται συστηματικότερη έρευνα στον τόπο μας.

Να κάποια από τα μνημεία της φύσης που τα παιδιά εντόπισαν στη διάρκεια δραστηριοτήτων.

Η βελανιδιά στο γεφύρι του Ζιάκα

Ο πλάτανος της αυλής μας

DSCN7444

Η βελανιδιά του Προφήτη Ηλία

Ένα γλυπτό φυσικό μνημείο του πάρκου Αγίου Δημητρίου

DSCN7445

Ένας πλάτανος της πλατείας της Χρυσαυγής

Η ανθισμένη ακακία του προαυλίου

 DSCN8059

 

ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑ

Μια ημέρα γιορτής για τα νήπια του 1ου Νηπιαγωγείου Σιάτιστας «Ιωαννίδειο» οργανώθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο την Τρίτη 24-5-2022, η οποία περιλάμβανε:

  1. Κουκλοθεατρική αφήγηση μιας ιστορίας για την ανεκτικότητα και τον σεβασμό στη  διαφορετικότητα από τα παιδιά της τάξης Ε2, εμπνευσμένη από το βιβλίο το «Κάτι άλλο» των εκδόσεων Πατάκη, η οποία οργανώθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου για την αποφυγή συγχρωτισμού και συνωστισμού σε εσωτερικό χώρο
  2. Επίδειξη των ομαδικών παιχνιδιών  «Γίγαντες», «Αμπάριζα» και «Πυραμίδες» από τα παιδιά της  Γ΄τάξης και παιχνίδι επιδεξιότητας με υλικά γυμναστικής από τα παιδιά του Ολοήμερου
  3. Ένα όμορφο γαλλικό τραγούδι  από τα παιδιά της Α΄τάξης, το οποίο δίδαξε η δασκάλα γαλλικής γλώσσας κ. Χατζηκώστα
  4. Κολατσιό για τα νήπια στην όμορφη πράσινη γωνιά του δημοτικού σχολείου

Τα νήπια, θέλοντας να ευχαριστήσουν τα παιδιά του δημοτικού για την οργάνωση της γιορτής χαράς, δημιούργησαν και χάρισαν δύο μεγάλα εξαιρετικά καλλιτεχνικά έργα με τις ευχές τους για το καλοκαίρι στα παιδιά του δημοτικού.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 25-5-2022, οργανώθηκε κοινός περίπατος για τα παιδιά της Α΄τάξης με τα νήπια του 1ου  Νηπιαγωγείου Σιάτιστας  «Ιωαννίδειο» στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία.

DSCN8017

Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται στα πλαίσια Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας με στόχο την ομαλή ένταξη των νηπίων στο δημοτικό σχολείο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

Την Πέμπτη 19-5-2022 στις 10.15πμ  οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης ενημερώθηκαν  σε εξωτερικό χώρο του σχολείου μας για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» και τη διαδικασία εισαγωγικών εξετάσεων από την υποδιευθύντρια  κ. Κουζιάκη και τη δασκάλα πιάνου του Μουσικού Σχολείου. Στη συνέχεια οι δύο κυρίες έλυσαν απορίες  των παιδιών.

DSCN7984

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 20-5-2022, στις 11.30 πμ   και ύστερα από σχετική πρόσκληση, οι τάξεις Ε1, Ε2 και Στ΄ παρακολούθησαν  εαρινή συναυλία του Μουσικού Σχολείου «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» με πολλά μουσικά σχήματα στην πλατεία Τσιστοπούλου, έξω από το Τσιστοπούλειο Διοικητήριο Σιάτιστας.  Συνοδοί των παιδιών ήταν οι εκπαιδευτικοί κ.Πορπόρης, κ. Μέντζα, κ. Κουγιούφα, καθώς  και  η κ. Παπαλαμπροπούλου ΠΕ 25.

Δημοσίευση της ταινίας για τον λόγιο Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» του 1766

01

Τι σχέση έχει η Σιάτιστα με ένα από τα πρώτα έντυπα ελληνικά Αλφαβητάρια;

Ποιος δάσκαλος του γένους είχε καταγωγή από τη Σιάτιστα;

Ποιο μοναδικό κειμήλιο – Αλφαβητάριο βρίσκεται στη «Μανούσεια» Βιβλιοθήκη Σιάτιστας;

Ποιος κρυμμένος θησαυρός στολίζει ένα βιτρό του Αρχοντικού Νεραντζοπούλου στη Σιάτιστα;

Ποιος είναι ο Σιατιστινός που αναφέρεται στα σχολικά βιβλία Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης;

Ποια οδός στη Σιάτιστα είναι γεμάτη Αλφαβήτα, γεμάτη γράμματα;

Τις απαντήσεις δίνουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας, μέσα από την εκπαιδευτική ταινία που έχουν δημιουργήσει με τίτλο «Ο κρυμμένος θησαυρός, ο Σιατιστεύς λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το Αλφαβητάρι του 1766».

Λίγα λόγια για το σενάριο:

Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού οδηγεί τα παιδιά στο μουσείο σχολικής ζωής. Εκεί ξεφυλλίζουν το «Αλφαβητικό Βιβλιάριον» του 1766 και τρέχουν στην οδό Μιχαήλ Παπαγεωργίου, στο Αρχοντικό Χατζηγιαννίδη – Νεραντζόπουλου, στη «Μανούσεια» Βιβλιοθήκη Σιάτιστας, στο δέντρο της Αλφαβήτας της Σιάτιστας, στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης και στο αρχείο της ΕΡΤ. Σημεία – μονοπάτια που το καθένα έχει κάτι να μας εξομολογηθεί για τον Σιατιστινό λόγιο δάσκαλο Μιχαήλ Παπαγεωργίου και τα Αλφαβητάριά του.

Ευχαριστούμε θερμά:

- όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου Σιάτιστας. 22 παιδιά, ηλικίας 7-8 χρονών, με περισσή δύναμη, μας διδάσκουν για τον Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το έργο του. Καταφέρνουν να μας παρουσιάσουν τόσο όμορφα ένα δύσκολο θέμα για την ηλικία τους, μέσα από ένα αγαπημένο τους παιχνίδι.

- τη διευθύντρια, κα. Μπουσταντζή Μάχη, και το προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας «Μανούσεια». Με τη ζεστή φιλοξενία τους, καταφέραμε να ανακαλύψουμε το «Μέγα Αλφαβητάριο» στα ράφια της βιβλιοθήκης.

- την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης για την είσοδό μας στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Χατζηγιαννίδη – Νεραντζόπουλου. Δεν κατέστη δυνατόν  να δούμε από κοντά το βιτρό με το επίγραμμα του Μιχαήλ Παπαγεωργίου, λόγω επικινδυνότητας του κτηρίου.

- τον δάσκαλο κ. Παπά Αναστάσιο του Αργυρίου. Έμπνευση αποτέλεσε για εμάς η διπλωματική του εργασία «Μιχαήλ Παπαγεωργίου ο Σιατιστεύς: Ο λόγιος δάσκαλος του 18ου αιώνα και το συγγραφικό του έργο». Χωρίς δεύτερη σκέψη, μας χάρισε ένα σημαντικό κομμάτι από δική του δουλειά.

- τη φυσικό – ερευνήτρια τοπικής ιστορίας κα. Μπόντα Καλλιόπη. Τα διάφορα στοιχεία της έρευνάς της, η καθοδήγησή της και η δημοσίευση της στο «Αλιάκμον Ρους» με τίτλο «Αρχοντικό Χατζηγιαννίδη – Νεραντζοπούλου. Ο κτίτωρ Ιωάννης και οι απόγονοί του – Τα ηρωελεγεία και οι μαΐστορές των» αποτέλεσαν σημαντική βοήθεια για εμάς. Κάθε φορά μας παρέχει απλόχερα στοιχεία της έρευνάς της για το καλό των μαθητών μας και κατ΄ επέκταση της κοινωνίας.

- τη διευθύντρια του σχολείου μας, κα Στέφου Ζωή – Δέσποινα. Πριν αρκετά χρόνια οργάνωσε αυτόν τον χώρο στο σχολείο μας, το μετέτρεψε σε μουσείο σχολικής ζωής και σήμερα διευκόλυνε το έργο μας.

- τον πατέρα μαθήτριας της τάξης μας, κ. Μπόσιακα Διονύσιο. Για άλλη μια φορά, μας δάνεισε την κάμερά του κι έτσι βλέπουμε πιο «καθαρά» τα πλάνα των παιδιών.

- τη μητέρα μαθητή της τάξης μας, κα Ντιό Στυλιανή. Ανέλαβε τον ρόλο μιας ενήλικα που χρειάστηκε για το σενάριό μας και με ευγένεια στάθηκε στο πλάι των παιδιών.

- τους γονείς όλων των μαθητών και μαθητριών της τάξης μας για την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία.

- τον κ. Λάζαρο Κώτσικα. Στην πορεία μας πρότεινε κι άλλα βιβλία Σιατιστινών συγγραφέων, τα κρατάμε στο μυαλό μας για τη συνέχεια.

- την κα. Ζήση – Ζωγράφου Θεολογία, απόγονο του Φίλιππου Ζυγούρη, η οποία μας παραχώρησε αυθεντική φωτογραφία εξωφύλλου του «Αλφαβητικού Βιβλιαρίου» του 1766.

- την ΕΡΤ για τη χρήση αποσπάσματος από το αρχείο της με τον Ρήγα Φεραίο.

- τη δισκογραφική εταιρεία Cobalt Kids για τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού «Αλφαβήτα» της Δήμητρας Γαλάνη.

- τον Δήμο Βοΐου και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού κ. Τσιαούση Ναούμ για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη» καθώς και τον υπάλληλο του Δήμου, κ. Καραμάνη Γεώργιο, για την τεχνική κάλυψη των δύο εκδηλώσεων.

- Τον Δήμαρχο Βοΐου, κ. Ζευκλή Χρήστο, για το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» που μοίρασε σε κάθε παιδί Α΄ και Β΄ τάξης σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του δήμου μας.

Γενική επιμέλεια ταινίας – Σενάριο – Διάλογοι – Λήψη γυρισμάτων – Σκηνοθεσία – Μοντάζ – Επιμέλεια μουσικής: Δούβλος Μιχάλης

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε την ταινία των παιδιών

 

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤ΄, Ε΄, Γ΄ ΚΑΙ Β΄ ΣΤΟ ΑΝΩ ΒΟΪΟ

Την Τετάρτη 11-5-2022 οργανώθηκε για τις τάξεις Στ΄, Ε΄, Γ΄και Β΄ περιήγηση με μορφωτικούς στόχους στο Άνω Βόιο, ύστερα από πρόταση του Δήμου Βοΐου για οργάνωση και υποστήριξη εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Οι τάξεις Β΄ και Γ΄ επισκέφθηκαν τον Πυροσβεστικό Σταθμό Νεάπολης, όπου παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στη συνέχεια ξεκουράστηκαν στον όμορφο περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου Ανθοχωρίου. Συνοδοί των παιδιών ήταν οι εκπαιδευτικοί κ. Κύρου και κ. Δούβλος.

Οι τάξεις Ε΄και Στ΄επισκέφθηκαν το σύγχρονο και μεγάλο τυπογραφείο του κ. Σεριστατίδη στη Νεάπολη, όπου ο ίδιος με πολλή προθυμία ξενάγησε τα παιδιά στο τμήμα δημιουργικού σχεδιασμού και κατόπιν εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο εκτύπωσης με τετραχρωμία. Οι μαθητές διαπίστωσαν στην πράξη πώς γίνονται οι εκτυπώσεις σε κουτιά (πχ πίτσας) και σε αφίσες. Κατανόησαν και τους λόγους που η επιχείρηση φέρει τον τίτλο «Γραφικές τέχνες-Κυτιοποιία».

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε΄και Στ΄βρέθηκαν στο Δασαρχείο Τσοτυλίου από όπου παρέλαβαν ως δώρο αφίσες για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής τους ευαισθησίας.

Κατόπιν βρέθηκαν στους χώρους του Ιστορικού Γυμνασίου και Οικοτροφείου Τσοτυλίου, όπου τους μίλησε για τα ιστορικά κτίσματα η αντιδήμαρχος κ. Πάτρα Νικολέτα.

Στη συνέχεια ο ανθυπυραγός κ. Θεοδωρίδης ξενάγησε τα παιδιά στην Πυροσβεστική Ακαδημία, όπου φοιτούν πρωτοετείς σπουδαστές από όλη την Ελλάδα.

Οι τάξεις Ε΄και Στ΄συνέχισαν την περιήγηση στο Άνω Βόιο και βρέθηκαν στη Χρυσαυγή Βοΐου, όπου ξεκουράστηκαν κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια της πλατείας του χωριού, ενώ στη συνέχεια κατηφόρισαν προς τον παραδοσιακό νερόμυλο, τους γραφικούς καταρράχτες και το πανέμορφο πέτρινο γεφύρι. Συνοδοί των μαθητών/τριών των τάξεων Ε΄και Στ΄ήταν οι εκπαιδευτικοί: κ. Μέντζα, κ. Πορπόρης, κ. Κουγιούφα, κ. Στέφου κι από το προσωπικό ΕΕΠ/ΕΒΠ η κ. Ίτσκου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες,

ο Σύλλογος Γονέων και ο Σύλλογος διδασκόντων του σχολείου

ευχαριστούν θερμά τον Δήμο Βοΐου

για το πρόγραμμα εκπαιδευτικών περιηγήσεων στο Άνω Βόιο.

Ραδιοφωνικό μήνυμα «Ταξιδεύοντας 100 χρόνια πριν, στη Μικρασιατική καταστροφή»

01

Το φετινό θέμα του μαθητικού διαγωνισμού «Καν΄ το ν΄ ακουστεί» που διοργανώνει το European School Radio είχε τον γενικό τίτλο «Ταξιδεύοντας».

Οι διοργανωτές, έπειτα από μια περίοδο στέρησης της ελευθερίας, θέλησαν να δώσουν την καλλιτεχνική ελευθερία σε κάθε δημιουργό να εκφράσει την έννοια ταξίδι ανάλογα με τα βιώματα, τα όνειρα ή τη φαντασία του.

Ταξίδι κατά κυριολεξία, ταξίδι στο παρελθόν, ταξίδι στο μέλλον, ταξίδι ως απελευθέρωση, ταξίδι ως γνωριμία με το νέο, ταξίδι εσωτερικό στα βάθη της ψυχής, και τόσα άλλα διαφορετικά ταξίδια. Εν τέλει, ταξίδι προς την Ιθάκη, δηλαδή “ταξίδι” ως η διαδρομή προς έναν προορισμό, σύμφωνα με την προκήρυξη των διοργανωτών.

Το ταξίδι των μαθητών και μαθητριών της Β΄ τάξης του σχολείου μας και του δασκάλου τους, Μιχάλη Δούβλου, είχε πινελιές ιστορίας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, τα παιδιά ταξίδεψαν νοερά στη Μικρά Ασία το 1922.

Μέσω αυτού, δημιούργησαν ένα ραδιοφωνικό μήνυμα, ενός λεπτού και 30 δευτερολέπτων, σύμφωνα με τους κανονισμούς του διαγωνισμού.

Με τον τρόπο αυτό, προσπάθησαν να αντιληφθούν την κυριολεκτική και τη συμβολική διάσταση του ταξιδιού, έκαναν ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία, μεταφέρθηκαν στο άγνωστο, ξεδίπλωσαν τη φαντασία τους, συνεργάστηκαν κι ήρθαν γι΄ άλλη μια φορά με την τέχνη του ραδιοφώνου.

Ευχαριστούμε το European School Radio για τις ευκαιρίες που δίνει στους μαθητές μας.

Κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε το ραδιοφωνικό μήνυμα των παιδιών

ΝΕΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ COVID-19 ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι εκπαιδευτικές μας μονάδες θα ανοίξουν μετά τις διακοπές του Πάσχα με νέο πρωτόκολλο, σύμφωνο με τη διεθνή τάση αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά της COVID-19, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, ενώ θα εξακολουθήσουν να διατηρούνται σε ισχύ μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

ΝΕΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Covid 19.pdf

ΔΡΑΣΕΙΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1. Στα πλαίσια Σχεδίου δράσης για το περιβάλλον μαθητές και μαθήτριες
της Ε΄τάξης εκφράζουν εικαστικά τα αιτήματά τους για την προστασία της
γης

2. Οι μαθητές των τάξεων ΣΤ΄, Α΄και Β΄δημιουργούν καλλιτεχνική
απεικόνιση του αριθμού 199

3. Μαθητές δημιουργούν Γεωπονικό εργαστήριο με Εργαστήριο σπόρων. Τα παιδιά της Ε΄τάξης γίνονται μικροί κηπουροί υιοθετώντας φυτά.