Αρχείο κατηγορίας Επισκέψεις

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤ΄ ΚΑΙ Ε΄

Την Πέμπτη 2-6-2022 οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Στ΄ και Ε΄ με συνοδούς τους/τις: Στέφου, Πορπόρη, Κουγιούφα, Μέντζα, Χασιώτη, Παπαλαμπροπούλου και Ίτσκου συμμετείχαν σε εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εκδρομή στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.

Αρχικά βρέθηκαν στην περιοχή των αρχαίων Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας του Μακεδονικού Κράτους κι επισκέφθηκαν τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας που εντυπωσιάζουν με την μεγαλοπρέπεια κι επιβλητικότητα της λιτής και στιβαρής δωρικής αρχιτεκτονικής. Εντόπισαν τον τάφο του Φιλίππου Β΄, τα αγαπημένα του αντικείμενα που τον συνόδευσαν ως ταφικά κτερίσματα, αλλά και τη χρυσοποίκιλτη πανοπλία του και την τεράστια χρυσελεφαντοστέινη ασπίδα του. Διαπίστωσαν ότι το πλήθος των χρυσών κτερισμάτων των Μακεδόνων και το εκπληκτικό επίπεδο της μεταλλοτεχνίας της εποχής αυτής μαρτυρεί την αίγλη του κράτους των Μακεδόνων που σκόρπισε το φως του ελληνικού πολιτισμού στην οικουμένη. Κατανόησαν ακόμη οι μαθητές/τριες τους λόγους που ο Φίλιππος Β΄ θεωρείται σημαντικότατη ιστορική προσωπικότητα, διότι πρώτος αυτός συνέλαβε κι εφάρμοσε στην πράξη την ιδέα της Πανελλήνιας Ένωσης των Ελλήνων.

Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες, ιχνηλατώντας το παλαιοχριστιανικό παρελθόν της Βέροιας, βρέθηκαν στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου. Έχοντας βαθιά ελληνική παιδεία ο Παύλος και γνωρίζοντας εξαιρετικά την ελληνική γλώσσα και τη στωική φιλοσοφία, έγινε σκεύος εκλογής του Ιησού κι αναδείχθηκε Απόστολος των Εθνών. Κατά τη δεύτερη περιοδεία του, μεταξύ των ετών 49-52 μΧ, βρέθηκε στη Βέροια, μαζί με τον Σίλα και τον Τιμόθεο, έχοντας ιδρύσει ήδη την πρώτη χριστιανική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη. «Στη Βέροια τα αποτελέσματα του κηρύγματός του ήταν ευχάριστα και οι Ιουδαίοι της πόλης αυτής…δέχτηκαν το κήρυγμά του πρόθυμα, όπως και πολλές Ελληνίδες κι Έλληνες επίσημοι» αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ Γλαβίνας, στο βιβλίο του Οι 12 Απόστολοι (εκδ.ΤΕΡΤΙΟΣ, 1993).

Στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου της Βέροιας μάς προϋπάντησε η κ. Καλλιόπη Μπόντα, καθηγήτρια Φυσικών, διακεκριμένη ερευνήτρια και συγγραφέας της τοπικής μας ιστορίας, η οποία μάς συνόδευσε στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας.

Στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας προβάλλεται το παλαιοχριστιανικό και βυζαντινό παρελθόν της κοσμοπολίτικης αυτής πόλης. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν όχι μόνο από τα εκπληκτικής τέχνης εκθέματα (τα πολυάριθμα ψηφιδωτά δάπεδα, τις φορητές εικόνες και τις τοιχογραφίες), αλλά και τη μουσειακή μελέτη έκθεσης αυτών με σύγχρονο κι εντυπωσιακό τρόπο μέσα στο επιβλητικό κτίσμα του ανακαινισμένου παλαιού μύλου Μάρκου.

DSCN8136

Διασχίζοντας την ηρωική πόλη της Νάουσας κι εντοπίζοντας το σχετικό μνημείο στον «Τόπο θυσίας» των γυναικών, δίπλα στην Αράπιτσα και κτίσματα που μαρτυρούν την αλλοτινή ακμή της περίφημης νηματουργίας και κλωστοϋφαντουργίας της Νάουσας, κατανοώντας το βιοτεχνικό και βιομηχανικό παρελθόν της, κατευθυνθήκαμε στο Άλσος Αγίου Νικολάου Νάουσας για ξεκούραση και ψυχαγωγία. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την εκπληκτική ομορφιά της φύσης κι από τις πολλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες στις οποίες μπορούσαν να συμμετέχουν.

ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Στα πλαίσια Σχεδίου Δράσης για το περιβάλλον επιδιώχθηκε να εντοπιστούν από τα παιδιά μνημεία της φύσης. Ήδη τα παιδιά έχουν εντοπίσει κάποια στη διάρκεια δραστηριοτήτων, ενώ για την Ημέρα του Περιβάλλοντος προγραμματίζεται συστηματικότερη έρευνα στον τόπο μας.

Να κάποια από τα μνημεία της φύσης που τα παιδιά εντόπισαν στη διάρκεια δραστηριοτήτων.

Η βελανιδιά στο γεφύρι του Ζιάκα

Ο πλάτανος της αυλής μας

DSCN7444

Η βελανιδιά του Προφήτη Ηλία

Ένα γλυπτό φυσικό μνημείο του πάρκου Αγίου Δημητρίου

DSCN7445

Ένας πλάτανος της πλατείας της Χρυσαυγής

Η ανθισμένη ακακία του προαυλίου

 DSCN8059

 

ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑ

Μια ημέρα γιορτής για τα νήπια του 1ου Νηπιαγωγείου Σιάτιστας «Ιωαννίδειο» οργανώθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο την Τρίτη 24-5-2022, η οποία περιλάμβανε:

  1. Κουκλοθεατρική αφήγηση μιας ιστορίας για την ανεκτικότητα και τον σεβασμό στη  διαφορετικότητα από τα παιδιά της τάξης Ε2, εμπνευσμένη από το βιβλίο το «Κάτι άλλο» των εκδόσεων Πατάκη, η οποία οργανώθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου για την αποφυγή συγχρωτισμού και συνωστισμού σε εσωτερικό χώρο
  2. Επίδειξη των ομαδικών παιχνιδιών  «Γίγαντες», «Αμπάριζα» και «Πυραμίδες» από τα παιδιά της  Γ΄τάξης και παιχνίδι επιδεξιότητας με υλικά γυμναστικής από τα παιδιά του Ολοήμερου
  3. Ένα όμορφο γαλλικό τραγούδι  από τα παιδιά της Α΄τάξης, το οποίο δίδαξε η δασκάλα γαλλικής γλώσσας κ. Χατζηκώστα
  4. Κολατσιό για τα νήπια στην όμορφη πράσινη γωνιά του δημοτικού σχολείου

Τα νήπια, θέλοντας να ευχαριστήσουν τα παιδιά του δημοτικού για την οργάνωση της γιορτής χαράς, δημιούργησαν και χάρισαν δύο μεγάλα εξαιρετικά καλλιτεχνικά έργα με τις ευχές τους για το καλοκαίρι στα παιδιά του δημοτικού.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 25-5-2022, οργανώθηκε κοινός περίπατος για τα παιδιά της Α΄τάξης με τα νήπια του 1ου  Νηπιαγωγείου Σιάτιστας  «Ιωαννίδειο» στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία.

DSCN8017

Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται στα πλαίσια Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας με στόχο την ομαλή ένταξη των νηπίων στο δημοτικό σχολείο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤ΄, Ε΄, Γ΄ ΚΑΙ Β΄ ΣΤΟ ΑΝΩ ΒΟΪΟ

Την Τετάρτη 11-5-2022 οργανώθηκε για τις τάξεις Στ΄, Ε΄, Γ΄και Β΄ περιήγηση με μορφωτικούς στόχους στο Άνω Βόιο, ύστερα από πρόταση του Δήμου Βοΐου για οργάνωση και υποστήριξη εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Οι τάξεις Β΄ και Γ΄ επισκέφθηκαν τον Πυροσβεστικό Σταθμό Νεάπολης, όπου παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στη συνέχεια ξεκουράστηκαν στον όμορφο περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου Ανθοχωρίου. Συνοδοί των παιδιών ήταν οι εκπαιδευτικοί κ. Κύρου και κ. Δούβλος.

Οι τάξεις Ε΄και Στ΄επισκέφθηκαν το σύγχρονο και μεγάλο τυπογραφείο του κ. Σεριστατίδη στη Νεάπολη, όπου ο ίδιος με πολλή προθυμία ξενάγησε τα παιδιά στο τμήμα δημιουργικού σχεδιασμού και κατόπιν εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο εκτύπωσης με τετραχρωμία. Οι μαθητές διαπίστωσαν στην πράξη πώς γίνονται οι εκτυπώσεις σε κουτιά (πχ πίτσας) και σε αφίσες. Κατανόησαν και τους λόγους που η επιχείρηση φέρει τον τίτλο «Γραφικές τέχνες-Κυτιοποιία».

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε΄και Στ΄βρέθηκαν στο Δασαρχείο Τσοτυλίου από όπου παρέλαβαν ως δώρο αφίσες για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής τους ευαισθησίας.

Κατόπιν βρέθηκαν στους χώρους του Ιστορικού Γυμνασίου και Οικοτροφείου Τσοτυλίου, όπου τους μίλησε για τα ιστορικά κτίσματα η αντιδήμαρχος κ. Πάτρα Νικολέτα.

Στη συνέχεια ο ανθυπυραγός κ. Θεοδωρίδης ξενάγησε τα παιδιά στην Πυροσβεστική Ακαδημία, όπου φοιτούν πρωτοετείς σπουδαστές από όλη την Ελλάδα.

Οι τάξεις Ε΄και Στ΄συνέχισαν την περιήγηση στο Άνω Βόιο και βρέθηκαν στη Χρυσαυγή Βοΐου, όπου ξεκουράστηκαν κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια της πλατείας του χωριού, ενώ στη συνέχεια κατηφόρισαν προς τον παραδοσιακό νερόμυλο, τους γραφικούς καταρράχτες και το πανέμορφο πέτρινο γεφύρι. Συνοδοί των μαθητών/τριών των τάξεων Ε΄και Στ΄ήταν οι εκπαιδευτικοί: κ. Μέντζα, κ. Πορπόρης, κ. Κουγιούφα, κ. Στέφου κι από το προσωπικό ΕΕΠ/ΕΒΠ η κ. Ίτσκου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες,

ο Σύλλογος Γονέων και ο Σύλλογος διδασκόντων του σχολείου

ευχαριστούν θερμά τον Δήμο Βοΐου

για το πρόγραμμα εκπαιδευτικών περιηγήσεων στο Άνω Βόιο.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Την Παρασκευή 5-11-2021 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Γρεβενών «Βενέτικος ποταμός-Πέτρινα γεφύρια-Μνημεία Λαϊκού πολιτισμού» κι επισκέφθηκαν το γεφύρι του Ζιάκα και το εντυπωσιακό γεφύρι του Αζίζ Αγά. Στη συνέχεια μετακινήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο Νικολάου και Ελένης Καρναβά και ξεναγήθηκαν σε επετειακή έκθεση κειμηλίων, όπου εκτίθενται και πίνακες ζωγραφικής του συντοπίτη ζωγράφου Κώστα Ντιό με θέματα κυρίως εμπνευσμένα από τους τοπικούς αγώνες για την ελευθερία.

Η δαπάνη μετακίνησης των παιδιών είχε προγραμματιστεί να υποστηριχθεί από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων και γι΄αυτό τον λόγο καταβλήθηκε το σχετικό ποσό στο τουριστικό γραφείο για την εκπαιδευτική δράση της Στ΄τάξης. Ευχαριστούμε λοιπόν θερμότατα τις αξιότιμες κυρίες του ΔΣ -που τώρα έχουν αποχωρήσει – για την εκπαιδευτική δράση που οικονομικά υποστήριξαν, εξασφαλίζοντας στα παιδιά της ΣΤ΄τάξης την ευκαιρία να γνωρίσουν εξαίσια μνημεία του λαϊκού πολιτισμού, να χαρούν τη φθινοπωρινή φύση στον εθνικό δρυμό Γρεβενών, να προσεγγίσουν την τοπική ιστορία μέσα από τεκμήρια μνήμης και να γνωρίσουν την τελευταία καλλιτεχνική δημιουργία του Κώστα Ντιό.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΖΩΛΗ

Την Τρίτη 15-6-2021 η Στ΄τάξη αρχικά και κατόπιν η Ε΄τάξη με τη συνοδεία της Στέφου Ζωής αναζήτησαν ίχνη της παρουσίας του εθνεγέρτου Γεωργίου Παπαζώλη στη Σιάτιστα.

Στο βάθος της οδού Γ. Παπαζώλη, στη γειτονιά των παιδικών του χρόνων, αναζητήσαμε ίχνη της παρουσίας του. Το καταπράσινο τοπίο μαζί με τα χαλάσματα βοηθούσαν στο νοερό ταξίδι στο παρελθόν και συγκεκριμένα στα μέσα του 18ου αιώνα. Αναγνώστηκαν αποσπάσματα για το έργο του Παπαζώλη από το βιβλίο «Ελληνική Ιστορία Τουρκοκρατία και Ελληνική Επανάσταση» της Εκδοτικής Αθηνών που κυκλοφόρησε από την Καθημερινή. Στην καπναποθήκη που γειτνίαζε με το πατρικό του σπίτι διακρίναμε εντυπωσιακό οικόσημο της εποχής εκείνης με χαραγμένο το έτος 1764.

Παραθέτουμε απόσπασμα του κειμένου που αναγνώσθηκε εκεί:

Τα Ορλωφικά και οι συνέπειές τους

«Εισηγητές προς την αυτοκράτειρα του σχεδίου αντιτουρκικών ενεργειών στα Βαλκάνια ήταν οι ευνοούμενοί της αδελφοί Ορλώφ, Γρηγόριος, Αλέξιος και Θεόδωρος. Εμπνευστής όμως του Επαναστατικού εγχειρήματος που ακολούθησε υπήρξε ο στενός τους φίλος Σιατιστινός Γεώργιος Παπάζωλης, αξιωματικός του ρωσικού στρατού. Το 1763, ο τελευταίος άρχισε την οργάνωση της ρωσικής προπαγάνδας. Απέστειλε Ρώσους και Έλληνες πράκτορες στις τουρκοκρατούμενες περιοχές […] και δυο χρόνια αργότερα κατέβηκε ο ίδιος στην Ήπειρο, πέρασε από τη Μακεδονία, την Αιτωλοακαρνανία και κατέληξε στη Μάνη και την Καλαμάτα (1766). Εφοδιασμένος με άφθονα χρήματα και κυρίως με πολλές επαγγελίες για ρωσική βοήθεια, επικοινώνησε με αρχιερείς, προκρίτους και αρματολούς (Γριβαίους, Μπουκουβαλαίους, Παναγιώτη Παλαμά, Μαυρομιχαλαίους κά). Το κήρυγμά του βρήκε θερμή ανταπόκριση και γρήγορα απλώθηκε σ΄όλο τον ελληνικό χώρο. Επιφυλακτικότητα στις προτροπές και υποσχέσεις του Παπάζωλη εκδήλωσαν μόνο οι Μανιάτες, η οποία όμως τελικά, ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις με τους Ορλώφ και τον Παπάζωλη, υποχώρησε.

[…] Η επανάσταση διαδόθηκε και επεκτάθηκε ταχύτατα σ΄ολόκληρη την Πελοπόννησο […]. Αλλά, εκτός από τον Μοριά την άνοιξη του 1770 ξεσηκώθηκε και η υπόλοιπη Ελλάδα […] Η Πύλη […] απέστειλε στον Μοριά στίφη εμπειροπόλεμων Τουρκαλβανών […]Η κακή έκβαση του αγώνα στην Τριπολιτσά έκρινε ολόκληρη την επανάσταση[…]».

ΠΗΓΗ: «Ελληνική Ιστορία 5. Τουρκοκρατία και Ελληνική Επανάσταση» της Εκδοτικής Αθηνών που κυκλοφόρησε από την Καθημερινή, 2010, σ. 35-36

ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΝΗΜΗΣ ΜΑΡΚΙΔΩΝ ΚΑΙ ΘΕΟΧΑΡΗ ΤΟΥΡΟΥΝΤΖΙΑ

Την Τρίτη 8-6-2021 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης επισκέφθηκαν τον τόπο μνήμης των Σιατιστινών πρωτεργατών του ξυπνήματος των συνειδήσεων που θα έφερνε «στο βάθος του χρόνου το φως του ΄21».

Μπροστά στη μαρμάρινη πλάκα αφιερωμένη στους Μαρκίδες και στον συμμάρτυρα του Ρήγα Θεοχάρη Τουρούντζια μαθήτριες ανέγνωσαν ποιήματα από τη συλλογή του κ. Νίκου Ποταμίτη «Για τον Ρήγα», εκδ. ΔΩΤΙΟΝ , 2011. Παραθέτουμε κάποια από τα ποιήματα που διαβάστηκαν.

Βλέπω τον Ρήγα να δακρύζει,

τους Μαρκίδες να γιορτάζουν

τη μεγάλη τους στιγμή

και τους συντρόφους τους

ν΄αναρωτιούνται τραγουδώντας

«ως πότε παλικάρια…»

[…]

Ακόμη και στο θάνατο

δεν ήσουν μόνος.

Μαζί σου στη ζωή,

μαζί σου και στο δρόμο

προς του Αχέροντα την όχθη

πορεύτηκαν θαρρετά οι σύντροφοί σου

[…]

Ένας

συν επτά

δεν είναι δα και λίγοι

Σε λίγο δεν θα τους μετρούν

κι ας έχουν πνίξει και τους οχτώ

στα κύματα του ποταμού,

που ακόμη κλαίει το χαμό τους…

Η ίδια δράση επαναλήφθηκε και για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ τάξης την Τρίτη 15-6-2021, οι οποίοι ανέγνωσαν ποιήματα του Ν. Ποταμίτη από τη συλλογή «Για τον Ρήγα» στον τόπο μνήμης των Μαρκίδων και του Θ. Τουρούντζια. Συνοδός των παιδιών και υπεύθυνη της δράσης ήταν η Στέφου Ζωή.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και με στόχο τη γνωριμία των παιδιών του Δ2 με τη μοναδική χλωρίδα του Μπούρινου, το γεωλογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει και τους παλαιοντολογικούς θησαυρούς της περιοχής μας έγινε επίσκεψη στους χώρους της Βοτανικής και της Παλαιοντολογικής Συλλογής που στεγάζονται στο Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο την Παρασκευή 11-6-2021. Στους χώρους μάς υποδέχτηκε με προθυμία ο κ. Χρήστος Καρακουλάκης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Έχοντας μελετήσει στίχους του Ν. Ποταμίτη από τη συλλογή «Εν Σιατίστη» κι επειδή το βιβλίο Θρησκευτικών της ΣΤ΄τάξης περιλαμβάνει εκτενή αναφορά στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη και συγκεκριμένα στη ζωγραφική (Παλαιολόγεια, Μακεδονική και Κρητική Σχολή), στη χρυσοχοΐα, αργυροτεχνία, μεταλλοτεχνία, ξυλογλυπτική, χρυσοκεντητική, αλλά και στους χειρόγραφους κώδικες με τα εξαίσια δείγματα μικροτεχνίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης με τη συνοδεία της Στέφου Ζωής επισκέφθηκαν το Εκκλησιαστικό Μουσείο Σιάτιστας για να διαπιστώσουν:

πως η πόλη τους σα φάρος πλέον φάνταζε

που κι άλλους λαούς φωτίζει.

Έτσι το ενδιαφέρον των παιδιών προσέλκυσε το παλαιότερο έκθεμα του Μουσείου που είναι το Ευαγγέλιο από την Αγία Παρασκευή, βιβλιοδετημένο με δέρμα, ξύλο, ασήμι και σμάλτο, ο χρυσοκέντητος επιτάφιος της Αγίας Παρασκευής, ο ξυλόγλυπτος Σταυρός Τέμπλου με τους συμβολισμούς των 4 Ευαγγελιστών, η απεικόνιση της Β΄ Παρουσίας από τον Θεόδωρο Πουλάκη, εκπρόσωπο της Κρητικής σχολής, η Παναγία οδηγήτρα που υποβαστάζει τον Ιησού ο οποίος κρατά την σφαίρα του κόσμου, τα χυτά αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, οι αμφίπλευρες εικόνες του χορού πολυελαίου, η λαϊκότροπη απεικόνιση μαθητών του Ιησού σε εικόνες τέμπλου, η υπογραφή του μητροπολίτη Ζωσιμά, ο οποίος συνδέεται με την ακμή της Σιάτιστας και με την υποκίνηση εξέγερσης γύρω στα 1715-6.

Με την επίσκεψη αυτή οι μαθητές κατανόησαν τους στίχους του Ν. Ποταμίτη:

Σιάτιστα

Τους θησαυρούς σου ψηλαφώντας

ο νους μου τρέχει σε ατραπούς και λεωφόρους

που τα παιδιά σου χάραξαν σε Ανατολή και Δύση

αναζητώντας το καλό σε λόγο, τέχνη και πραμάτεια

για να στολίσουν ζηλευτά μόνο τ΄όνομά σου…

Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Μουσείου κ. Σουζάνα Σιαμσιάρα-Καλαμπούκα που πρόθυμα αποδέχτηκε το αίτημα επίσκεψης. Η κ. Σιαμσιάρα είναι βαθιά γνώστρια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης και κατατόπισε τα παιδιά στα θέματα που τα ενδιέφεραν, απαντώντας σε όλες τις απορίες τους.

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

 Την Τρίτη 18/5/2021 εορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων οργανώθηκε επίσκεψη  στον ιστορικό ναό του Προφήτη Ηλία που αποτελεί ένα αληθινό μουσείο τέχνης. Ο κ. Χρήστος  Κάστιας φρόντισε να ανοίξει τον ναό και ο κ. Χρήστος Καρακουλάκης μάς μίλησε  για τα εικονογραφικά θέματα που «ιστορήθηκαν» στον ναό.

 Στον ιστορικό ναό που φαίνεται πως οικοδομήθηκε το 1701 αποτυπώνονται έντονα επιρροές από τη δυτική τέχνη, γεγονός φυσικό σε μια πολιτεία ανοιχτή στην επικοινωνία με τη Δύση.  Ωστόσο εντυπωσιάζει το σπάνιο εικονογραφικό θέμα της ρίζας του Ιεσσαί με την απεικόνιση των σπουδαιότερων πνευμάτων της κλασικής αρχαιότητας.

Ο ιστορικός αυτός ναός-μουσείο μαρτυρεί  την πολιτική ιδεολογία των κατοίκων (με τις συχνές απεικονίσεις του δικέφαλου αετού) και  τη βαθιά συνείδηση της ιστορικής συνέχειας της φυλής. Αποτυπώνει επίσης την αναγνώριση της σημασίας της κλασικής αρχαιότητας στη διαμόρφωση του ελληνοχριστιανικού χαρακτήρα της ρωμιοσύνης και τη σημαντική επιρροή του διαφωτισμού την παραμονή της τιτάνιας προσπάθειας του Παπαζώλη για την έγερση του έθνους.

  Την ευκαιρία της επίσκεψης είχαν οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Στ΄, Δ1, Δ2 και Β΄ που εισήλθαν ξεχωριστά ανά τμήμα στον ιστορικό ναό. Συνοδοί ήταν οι εκπαιδευτικοί Στέφου, Πορπόρης, Κύρου, Διαμαντοπούλου, Χατζή και το προσωπικό εξειδικευμένης υποστήριξης Τσενεκλίδης και Δελαβερίδου.