Αρχείο μηνός Μαρτίου 2021

Φωταγώγηση του σχολείου μας προς τιμή των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

01

Με τα χρώματα της Ελλάδας φωταγωγήθηκε η κεντρική πρόσοψη του σχολείου μας, στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού της 25ης Μαρτίου και των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Ανήμερα της 25ης Μάρτη, μετά τις 7 το απόγευμα, οι πέτρινοι τοίχοι του ιστορικού σχολείου μας «φωτίστηκαν» με πρόσωπα ηρωικά… Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, Διάκο, Ανδρούτσο, Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους, Μακρυγιάννη, Ρήγα Φεραίο, τα Σιατιστινά αδέλφια Μαρκίδες Πούλιου με την πρώτη σωζόμενη ελληνική εφημερίδα από το 1790, τον Σιατιστινό Θεοχάρη Τουρούντζια (συμμάρτυρα του Ρήγα Φεραίου), τον Νικόλαο Κασομούλη… 1821 – 2021… 200 χρόνια μετά.

Συμβολικά, δεκάδες εμβληματικά κτήρια ανά τον κόσμο φωταγωγούνται τις τελευταίες μέρες με το κομμάτι αυτό της ελληνικής ιστορίας…

Συμβολικά, και το σχολείο μας, με την ιστορικότητά του, υποκλίνεται στο μεγαλείο της ψυχής των ηρώων… Χρόνια πολλά!

02 03 04 05 06 07 08 09 10

Κάντε κλικ εδώ, για να δείτε σχετικό βίντεο

Δελτίο τύπου

03

“Μελο…ποιητικές ιστορίες στο European School Radio” με τον Τάσο Ιωαννίδη!

Εννέα ραδιοφωνικά σχολεία από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο ενώνονται, να γιορτάσουν την Άνοιξη με Ποίηση και Μουσική! Εννέα σχολεία στο σήμερα, βιώνοντας τις νέες εκπαιδευτικές συνθήκες με την εξ αποστάσεως διδασκαλία, με την αποκρυσμένη επικοινωνία και συνεργασία, δίνουν τον λόγο στα παιδιά επιστρατεύοντας την αστείρευτη φαντασία τους, να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα με αισιοδοξία μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες. Η συνεργασία γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning με τίτλο: «Μελο…ποιητικές ιστορίες στο European School Radio” και θα παρουσιαστεί ραδιοφωνικά στο European School Radio την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 στις 15.00, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Το Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Φιλλύρας Ροδόπης, το Δημοτικό Σχολείο Κωνσταντινουπόλεως (Στρόβολος) Κύπρου, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρχανών, το Δημοτικό Σχολείο Πύργου Αστερουσίων, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αττικής, το Νηπιαγωγείο Όσσας, το Νηπιαγωγείο Παραλίας Βέργας Μεσσηνίας και το 12ο Νηπιαγωγείο Βέροιας συνθέτουν ένα κοινό εικαστικό έργο με τον τίτλο: «Ψηφιακός Κήπος», περπατάνε νοητικά και ζουν το ταξίδι εκεί μέσα από ένα πρωτότυπο ηχοτοπίο που ζωντανεύει την εικόνα, ανακαλύπτουν τη μαγεία του λόγου στην ποίηση, απαγγέλουν ποίηση για την Άνοιξη και επενδύουν ηχητικά ταξιδεύοντας τον ακροατή σε μαγικά μονοπάτια. Επιπλέον, συνθέτουν κόμικ απεικονίζοντας συνθέτη και ποιητή ή στιχουργό κάνοντας έναν υποθετικό διάλογο για τη μελοποιημένη ποίηση και φιλοξενούν τον καλλιτέχνη Τάσο Ιωαννίδη για να τους ζεστάνει με τη διαδικτυακή συντροφιά του και να τους παραχωρήσει μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τη μουσική, τον λόγο, την έμπνευση και την αστείρευτη αγάπη για δημιουργία.

Συντονιστείτε μαζί μας την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 στις 15.00, στο European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο http://europeanschoolradio.eu/el!

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το σποτ της εκπομπής

ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΥ»

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι μαθητές/τριες της Β΄τάξης με αφορμή ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας για τα Μουσεία οργάνωσαν με την επιμέλεια της υπεύθυνης δασκάλας κ. Χατζή Θεολογίας έκθεση οικογενειακών κειμηλίων που περιλάμβανε κυρίως φέτος κυρίως έργα μεταλλοτεχνίας (σίδερα, ζυγούς, γκιούμια κά), αλλά και ξυλογλυπτικής. Τα εκθέματα τοποθετήθηκαν στην ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων «Αναστάσιος Σπύρου», ώστε να μπορούν να τα θαυμάσουν σε διαφορετικές ώρες οι μαθητές/τριες αρκετών τμημάτων του σχολείου μας.

ΔΡΑΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε΄ ΤΑΞΗ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης με την επιμέλεια της υπεύθυνης εκπαιδευτικού του τμήματος κ. Μαρίας Κουγιούφα οργάνωσαν δράση ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας κατά του φαινομένου της σχολικής βίας και του ενδοσχολικού εκφοβισμού.

Οι μαθητές/τριες, με αφορμή την «Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο» κατασκεύασαν εικαστικά έργα -ως ατομικά πανό- και οργάνωσαν δρώμενο με συνθήματα και τραγούδι για την ευαισθητοποίηση της κοινότητας του σχολείου.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του σχολείου και την παρακολούθησαν από τα πέτρινα σκαλοπάτια ξεχωριστά οι μαθητές/τριες όλων των τμημάτων του σχολείου. Συγκεκριμένα η δράση κοινωνικής ευαισθητοποίησης παρουσιάστηκε την Τρίτη 9 Μαρτίου στα τμήματα Α΄, Β΄, Γ΄1, Γ΄2, Δ΄1 και Δ΄2, ενώ την Τετάρτη 10 Μαρτίου παρουσιάστηκε στην Στ΄τάξη.

Στα πλαίσια συνεργασίας των σχολικών μονάδων του τόπου μας την Παρασκευή 12/3/2021 στις 11.45 η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε και στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου «Γεώργιος Παπαγεωργίου» με θεατές στις κερκίδες τους μαθητές και τις μαθήτριες δύο τμημάτων της Α΄ Γυμνασίου. Ευχαριστούμε θερμά τον Δ/ντή του Γυμνασίου και τους/τις συναδέρφους για την πρόθυμη συνεργασία.

Επίσης ευχαριστούμε τον κ. Τάσο Σαπνάρα που προσέφερε τα πηχάκια των πανό.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως ανά τάξεις πραγματοποιήθηκαν επιπλέον δραστηριότητες (πχ. καλλιτεχνικά έργα) για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας.

ΤΡΕΙΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΧΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου επιδιώκοντας να χαρίσει χαρά στα παιδιά του σχολείου για την υποδοχή της άνοιξης απέστειλε από ένα ασπροκόκκινο μάρτη σε κάθε παιδί κι επιφύλαξε μικρές εκπλήξεις για την Τσικνοπέμπτη και για τις αποκριές.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του τμήματος κ. Πορπόρης Ιωάννης με προθυμία ανταποκρίθηκαν σε αίτημα της υποψήφιας διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ κ. Πανάτσα Βασιλικής Μαρίας για προαιρετική συμμετοχή σε επιστημονική έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες, με τίτλο: «Η ηθική της διατροφής στις ιδέες των μαθητών/τριών δημοτικού: Διδασκαλία για την ηθική ανάπτυξη και καλλιέργεια βιώσιμων προτύπων κατανάλωσης».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες έλαβαν μέρος στην επιστημονική έρευνα μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου που στηρίχθηκε στην υπ΄αριθμ Φ15/137530/ ΑΛ/4428/Δ1/15-1-2021 «΄Εγκριση έρευνας» του ΥΠΑΙΘ. Μάλιστα στη σχετική υπουργική έγκριση προτεινόταν η διενέργεια της επιστημονικής έρευνας στο σχολείο μας. Οπωσδήποτε για την προαιρετική και ανώνυμη συμμετοχή των παιδιών στην έρευνα απαιτήθηκε έγκριση από τους γονείς τους.

Το ερωτηματολόγιο ήταν ηλεκτρονικό και συμπληρώθηκε ατομικά και ανώνυμα από κάθε μαθητή/τρια στο εργαστήριο Η/Υ του σχολείου. Γι΄αυτό οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες έντεκα ατόμων για την ατομική εργασία τους στους υπολογιστές του εργαστηρίου με την εποπτεία και τεχνική υποστήριξη του κ. Πορπόρη.

Εκφράζουμε ικανοποίηση που όλοι οι γονείς υπήρξαν θερμοί υποστηριχτές της διεξαγωγής της επιστημονικής έρευνας στη σχολική μονάδα που έχει εκπαιδευτικούς στόχους κι έδωσαν στα τέκνα τους την ευκαιρία απόκτησης εμπειρίας από τη συμμετοχή τους στην τεχνική επιστημονικής εργασίας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ»

Από το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδος «Μποδοσάκειο» λάβαμε ευχαριστήρια κάρτα για τα παιδιά των τάξεων Γ΄1  και Γ΄2  που έστειλαν χριστουγεννιάτικες κάρτες με ευχές για τους ασθενείς και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τη δράση επιμελήθηκαν οι δασκάλες Τσιώνη Αλεξάνδρα και Μέντζα Αγνή.

Ευχαριστήριο ΓΝ 1

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Γ Ν ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ0001.pdf

Μια ξεχωριστή ραδιοφωνική συνάντηση στο European School Radio

01

Την ερχόμενη Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 στις 15:00, μη χάσετε από τη συχνότητα του πρώτου μαθητικού ραδιοφώνου της Ελλάδας, European School Radio, ένα μοναδικό αφιέρωμα στο οποίο θα συμμετέχουν και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του σχολείου μας με τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ποίησης, τα πρωτάκια μας θα συμμετέχουν σε μια ξεχωριστή ραδιοφωνική συνάντηση με μαθητές άλλων οκτώ συνεργαζόμενων σχολείων του προγράμματος E- Twinning με τίτλο «Μελο… ποιητικές ιστορίες στο European School Radio».

Την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η τηλεσυνάντηση των συμμετεχόντων σχολείων, όπου θα γίνει και η ηχογράφηση. Τα πρωτάκια μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μαθητές και μαθήτριες από διάφορα σημεία της Ελλάδας και της Κύπρου ενώ αξιοσημείωτη είναι η συνέντευξη που θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν από τον μουσικό συνθέτη παιδικών τραγουδιών, κ. Τάσο Ιωαννίδη.  Το κάθε σχολείο θα έχει στη διάθεσή του δέκα λεπτά συνομιλίας με τον γνωστό μουσικό από τα «Λάχανα και Χάχανα».

Μην το χάσετε! 9 ραδιοφωνικά σχολεία τιμούν την ημέρα ποίησης, μεταξύ αυτών και το σχολείο μας!

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 στις 15:00 στο European School Radio.

Κάντε κλικ στο κουμπί “Play” του παρόντος συνδέσμου.