Αρχείο μηνός Ιανουαρίου 2020

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΚΦΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών τους παρακολούθησαν στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕΑΤΡΟ  Κοζάνης τη φετινή παράσταση για παιδιά «Το κορίτσι που επιμένει» που βασίζεται στον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Τα παιδιά παρακολούθησαν την παράσταση που άρχιζε στις 11.15.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, από τις 9.00 ως τις 10.30 πμ, οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης με τους εκπαιδευτικούς της τάξης κ. Πορπόρη Ιωάννη και κ. Κουγιούφα Μαρία επισκέφθηκαν το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) στο 3ο ΓΕΛ Κοζάνης για παρακολούθηση πειραμάτων που οργάνωσε η καινούργια υπεύθυνη του ΕΚΦΕ κ. Παπαδέλη Ελευθερία, βιολόγος.

Ευχαριστούμε το ΔΣ του Συλλόγου που κάλυψε τη δαπάνη μετακίνησης με λεωφορεία όλων των παιδιών στο ΕΚΦΕ και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες κατέβαλαν τη δαπάνη του θεατρικού τους εισιτηρίου (4 ευρώ).

Μελετώντας ένα οικοσύστημα του τόπου μας

Ένα βιωματικό μάθημα πραγματοποιήθηκε το πρωινό της Τετάρτης 15 Γενάρη 2020 για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας. Με αφορμή την ενότητα «Η φύση είναι το σπίτι μας» στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος, οι μαθητές και οι μαθήτριες με τον δάσκαλό τους, κ. Μιχάλη Δούβλο, μελέτησαν ένα οικοσύστημα της περιοχής μας, αυτό του πάρκου του Αγίου Δημητρίου.

Μεταφέρθηκαν λοιπόν στο συγκεκριμένο πάρκο προκειμένου να μελετήσουν ζωντανά τον χώρο και να κατανοήσουν καλύτερα έννοιες όπως οικοσύστημα, έμβια, άβια, καθώς και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Στη συνέχεια, σε ρόλο καταγραφέα σημείωσαν τις παρατηρήσεις τους. Το σχολείο πάντα γίνεται πιο όμορφο όταν κατανοούμε τη χρησιμότητα αυτών που μαθαίνουμε!

82165338_2222685684699208_7010627099526430720_n

Ψήφισμα συλλόγου διδασκόντων

Στη Σιάτιστα σήμερα 10 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.45 και στο Γραφείο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας με την είδηση του θανάτου του εκλεκτού επιστήμονα υποστηρικτή-δωρητή του σχολείου Φανούριου Κ. Βώρου, συζύγου της δωρήτριας κ. Θεοδώρας Ζωγράφου-Βώρου συνήλθε σε συνεδρίαση το προσωπικό του Σχολείου. 

Το πλήρες κείμενο της του ψηφίσματος της συνεδρίασης είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο σε μορφή .pdf.

22η Πράξη Ψηφισμα για Βώρο

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΣΙΑΡΙΑ ΜΕ «ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ»

01Τα «Σιατιστινά μαγειρέματα» ήταν το θέμα που επέλεξαν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας για τη φετινή παρέλαση Μπουμπουσαριών που πραγματοποιήθηκε στις 6 Γενάρη του 2020.

Μεταμφιεσμένοι σε μάγειρες αρκετοί από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας καθώς και αρκετές μητέρες διασκέδασαν και συμμετείχαν πολύ όμορφα σ΄ένα από τα παλιότερα έθιμα της Σιάτιστας.

Χαρακτηριστικές ήταν οι καρτέλες που «στόλιζαν» τα φετινά Μπουμπουσάρια του σχολείου μας: «Έφαγιν τουν ντέρλιγκα», «ξίφουσιν σαν γκαβός», «Μπίτσιν ου μπάτζιους», «Μι πουρδές αυγά δε βάφουντι», «Μκρά δλιευν, τρανά πνουν», «Πέσι πίτα να σι φάου», «Ίδις φαί κάτσι, ίδις ξύλου φεύγα», «Έφκιασαν ένα ζιαφέτ΄», «Μι κούρδσιν» κι άλλες σιατιστινές εκφράσεις σχετικές με το φαγητό. Εκφράσεις που πολύ γέλιο μας προκαλούν, όλες όμως αληθινές!

Άρωμα φαγητού, άρωμα Σιάτιστας στη φετινή παρέλαση με την αξιόλογη πρωτοβουλία των κυριών του Δ.Σ.

Θερμά συγχαρητήρια στις κυρίες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, στους μαθητές και τις μαθήτριες του Σχολείου μας και σε άλλους γονείς για τη συμμετοχή τους στο έθιμο των Μπουμπουσαριών. Η ανάγκη για συνέχιση των εθίμων είναι επιτακτική κι εμείς οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι σε αυτά.

02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13

Χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές

Οι μαθητές της Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σιάτιστας, στα πλαίσια του μαθήματος των Τ.Π.Ε., δημιούργησαν ζωγραφιές και κάρτες εμπνευσμένοι από την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο σχεδιασμός έγινε με τη βοήθεια του προγράμματος Microsoft Paint.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΧΑΡΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 οργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου «Αναστάσιος Σπύρου» χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τις εκπαιδευτικούς των τάξεων Α΄, Β΄1 και Β΄2: κ. Χατζή Θεολογία, κ. Τσιώνη Αλεξάνδρα και κ. Μέντζα Αγνή με την υποστήριξη της υποδιευθύντριας του σχολείου κ. Χατζηζήση Αναστασίας.

Οι μικροί μαθητές και μικρές μαθήτριες παρουσίασαν όμορφα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και θεατρικά έργα, όπως «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Άντερσεν και η «Προσκύνηση των βοσκών και των μάγων». Η εκδήλωση έκλεισε με τα παραδοσιακά «κόλιαντα» της Σιάτιστας.

Η εκδήλωση οργανώθηκε στις 10.15 για τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών που συμμετείχαν, ενώ την 5η ώρα για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου.

Την 6η ώρα το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων σκόρπισε χαρά χαρίζοντας σε κάθε μαθητή και μαθήτρια του σχολείου από ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο δώρο-έκπληξη: μια χριστουγεννιάτικη μεγάλη κούπα με ένα ζευγάρι ζεστά γάντια!

Τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019 προγραμματίστηκε ο εκκλησιασμός των μαθητών/τριών του σχολείου με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών των τάξεων.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ 38ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ /66ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Εurope at School

Σας ενημερώνουμε πως στο διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολείων που οργανώθηκε από την AEDE-Eυρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών με γενικό θέμα για το 2019: «Ο πολιτισμός ως πεδίο συμφιλίωσης και αποδοχής της ετερότητας των λαών: Πώς οι λαοί έρχονται κοντά μέσω της πολιτιστικής και πολιτισμικής ανταλλαγής, δημιουργίας και έκφρασης [προφορική και γραπτή λαϊκή λογοτεχνία, παραδοσιακή και σύγχρονη τέχνη, μουσική χορός]» συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Στ΄τάξης.

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών ενημερωθήκαμε ότι διακρίθηκαν οι μαθήτριες της τάξης Στ΄1: Αδαμοπούλου Καλλιόπη, Γιάνκο Λάουρα και Χατζή Ελένη, οι οποίες προσκλήθηκαν στην εκδήλωση βράβευσης στην Αθήνα, το Σάββατο 14/12/2019 ώρα 11.00-13.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης».

Η Δ/ντρια και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου συγχαίρουν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και τους εκπαιδευτικούς κ. Πορπόρη Ιωάννη και κ. Κουγιούφα Μαρία που ενθάρρυναν τη συμμετοχή των μαθητών/τριών τους στο διαγωνισμό και ιδιαίτερα τις μαθήτριες του κ. Πορπόρη Ιωάννη που διακρίθηκαν.