Αρχείο κατηγορίας Σχολικές Δραστηριότητες

Εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τη χρήση πράσινης ρομποτικής

Την Δευτέρα 23/10/2023 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και με τη σύμπραξη των δύο ρομπότ – του Πέππερ και του Νώε- το διαδραστικό εργαστήριο του Δήμου Βοΐου «Ένας τόπος μαγικός».
Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου τους με έναν ξεχωριστό και διασκεδαστικό τρόπο.
Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Βοίου και την εταιρεία Euroaction όπως και τους συντελεστές του προγράμματος.

DSCN9349 DSCN9347DSCN9351DSCN9355 DSCN9353DSCN9359

Υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα χρώματα της Σιάτιστας» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης για την Στ Τάξη

Την Τετάρτη 4-10-2023 υλοποιήθηκε για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄τάξης στο
αρχοντικό Πούλκως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με την καλλιτεχνική κληρονομιά της μεταβυζαντινής περιόδου της Σιάτιστας. Επιδίωξη του προγράμματος ήταν να γίνουν τα παιδιά ικανά να ξεχωρίζουν τις διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες (έργα ξυλογλυπτικής, λιθογλυπτικής, χαλκογραφίας, τοιχογραφίας…), να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, να γνωρίσουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των αρχοντικών και να κατανοήσουν το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής δημιουργίας των αρχοντικών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από ειδικό επιστημονικό προσωπικό και περιλάμβανε εικαστικό εργαστήριο για τα παιδιά, ώστε μέσα από την εικαστική δημιουργία να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις καλλιτεχνικές φόρμες της μεταβυζαντινής περιόδου και μέσα από εικαστικό παιχνίδι να διαμορφώσουν μια ιδέα για τα τοπικά ιστορικά γεγονότα και την καλλιτεχνική δημιουργία της εποχής.

Συνοδοί των παιδιών ήταν η κ. Κουγιούφα Μαρία, ο κ. Χασιώτης Αθανάσιος, ο κ. Αμπατζίδης Γεώργιος, καθώς και η εκπρόσωπος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων κ. Πολύζου Δέσποινα, την οποία ευχαριστούμε.

Ευχαριστούμε θερμά το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης που έκανε δεκτό το αίτημα της σχολικής μονάδας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Επίσης συγχαίρουμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και ιδιαίτερα τον αρχαιολόγο κ. Θεοχάρη Τσάμπουρα για την οργάνωση της επιστημονικής ημερίδας «Το Αρχοντικό της Πούλκως και η εποχή του» στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα χρώματα της Σιάτιστας» το Σάββατο 23/9/2023 στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σιάτιστας, με την οποία δόθηκε η εξαιρετική ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας να κατατοπιστούν για το ιστορικό πλαίσιο και για τα νέα επιστημονικά δεδομένα γύρω από τον μεταβυζαντινό πολιτισμό της Σιάτιστας.

Δράσεις για τη γιορτή σχολικού αθλητισμού

Στα πλαίσια της 10ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού και με σύνθημα «Η κίνηση δίνει ζωή» υλοποιήθηκαν στη σχολική μονάδα δράσεις για να αναδειχθεί η θεμελιώδης σημασία της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού για την υγεία και την ευημερία του ατόμου. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη 2023 επιδιώχθηκε από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής κ. Χασιώτη Αθανάσιο μέσω της μετακίνησης όλων των παιδιών της σχολικής μονάδας στους δημοτικούς χώρους άθλησης της περιοχής Αγίου Νεκταρίου, όχι μόνο να αξιοποιηθούν οι δημοτικοί αθλητικοί χώροι και ο πράσινος χώρος του ναού Αγίου Νεκταρίου για παιχνίδι κι αθλοπαιδιές, αλλά να διανυθούν τουλάχιστον 2.023 μέτρα.

Επίσης η ΣΤ΄τάξη την Παρασκευή 30 /9/2023 υλοποίησε την κοινή αθλητική δράση «Τρέχω για το ΕΥ» που πρότεινε η Δ/νση Φυσικής Αγωγής σε συνεργασία με τη ΓΓΑ, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής εβδομάδας αθλητισμού (23-30/9/2023) και του ευρωπαϊκού προγράμματος BEACTIVE της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Για την υλοποίηση της δράσης «Τρέχω για το ευ» τα παιδιά έπρεπε να τρέξουν μια συμβολική διαδρομή. Έτσι από τις εκπαιδευτικούς της Στ΄ τάξης Στέφου και Κουγιούφα σχεδιάστηκε μια συμβολική διαδρομή με στάσεις σε σημαντικά τοπόσημα μέσα στον παραδοσιακό ιστό της πόλης. Στόχος ήταν να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά αξίες και υψηλούς στόχους ζωής κι αρετές που εμπεριέχουν το δίφθογγο ευ, όπως ευγένεια, ευαισθητοποίηση, ευσυνειδησία, ευπρέπεια, ευ αγωνίζεσθαι, ευθύνη, ευ ζην, ευτυχία, ευκινησία, ευρωστία, ευημερία, ευεργεσία… Η διαδρομή που επιλέχθηκε για το τρέξιμο των παιδιών περιλάμβανε τις εξής στάσεις με συντομότατες αναφορές στα τοπόσημα: 1. Αρχοντικό Κανατσούλη, 2. Αρχοντικό Μανούση, 3. Ιωαννίδειο νηπιαγωγείο, 4. Προτομή Μανούση στο πάρκο, 5. Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Τα παιδιά κατασκεύασαν τις σχετικές αφίσες της αθλητικής δραστηριότητας και τις κατάλληλες ετικέτες για τις μπλούζες τους. Μετά τη δράση τα παιδιά για τη συμμετοχή τους παρέλαβαν τα ανάλογα εικαστικά μετάλλια.

DSCN9338DSCN9295DSCN9302DSCN9307 DSCN9310DSCN9317DSCN9320DSCN9330

Επίσης, στα πλαίσια της γιορτής του σχολικού αθλητισμού, τα παιδιά των τάξεων Ε΄και Στ΄ με την ευθύνη των εκπαιδευτικών των τάξεων Πορπόρη, Κουγιούφα και Στέφου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά σε ζωντανή σύνδεση με τον εντυπωσιακό χώρο Αγοράς του ΟΑΚΑ το φετινό Παραολυμπιακό Φεστιβάλ Par-Olympia με σύνθημα Αθλητισμός και Συμπερίληψη (Inclusion in sports) που οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘΑ σε συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, την Τρίτη 3/10/2023. Επιδιωκόμενοι στόχοι μέσα από την επίδειξη παραολυμπιακών αθλημάτων ήταν: η γνωριμία των παιδιών με την ιδέα του Παραολυμπισμού, τα παραολυμπιακά αθλήματα και με παραολυμπιονίκες και ιδιαίτερα η καλλιέργεια της στάσης αποδοχής της ετερότητας, καθώς και η κατανόηση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ.

DSCN9341DSCN9342DSCN9345

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ 2023

Από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς της Στ΄τάξης, την κ. Μέντζα Αγνή και τον κ. Πορπόρη Ιωάννη οργανώθηκε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση αποφοίτησης. Στη διδασκαλία των χορών συνεισέφερε ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής κ. Χασιώτης Αθανάσιος.

Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του σχολείου κ. Στέφου Ζωή-Δέσποινα, ενώ τα παιδιά εισαγωγικά παρουσίασαν το γαλλικό τραγούδι On ecrit sur les murs σε διδασκαλία της κ. Χατζηκώστα Χρυσούλας, εκπαιδευτικού της γαλλικής γλώσσας της σχολικής μονάδας.

Η εκδήλωση περιλάμβανε μια αναδρομή στη μουσική του παρελθόντος: από πρωτόγονους ήχους κρουστών μέχρι το συρτάκι, από την παραδοσιακή δημοτική μουσική μέχρι τους μουσικούς ρυθμούς του ΄60 και του ΄80. Οι απίστευτες χορευτικές επιδόσεις των αποφοίτων ενθουσίασαν τους θεατές της εκδήλωσης.

Το β΄μέρος της εκδήλωσης αποφοίτησης οργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων στην αυλή του διδακτηρίου και περιλάμβανε έναν τεράστιο μπουφέ με χυμούς και λιχουδιές, τις οποίες ετοίμασαν οι γονείς των αποφοίτων για τους αποφοίτους και τους προσκεκλημένους οικείους των παιδιών, αλλά και «ζωντανή» παραδοσιακή μουσική.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΧΑΡΑΣ

Τη Δευτέρα 12-6-2023 από τις 10.00 έως τις 11.30 οργανώθηκαν από τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κ. Χασιώτη Αθανάσιο αθλοπαιδιές χαράς στο προαύλιο του σχολείου.

Κάθε τάξη παρουσίασε το δικό της παιχνίδι, σκορπώντας ενθουσιασμό και χαρά σε όλα τα παιδιά που παρακολουθούσαν τις αθλοπαιδιές.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστεί θερμά τον κ. Χασιώτη για την οργάνωση των αθλοπαιδιών, που διδάσκουν δεξιότητες ζωής: αυτοπειθαρχία, αυτοπαρακίνηση, προσπάθεια, επιμονή, διεκδικητικότητα, σεβασμό, συνεργασία, άμιλλα…

ΕΝΑΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ

Η εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών της σχολικής μονάδας κ. Σαπνάρα Ευδοξία υλοποίησε σε συνεργασία με μαθητές/τριες πολλών τάξεων και τμημάτων τη δημιουργία ενός χάρτη της Σιάτιστας με «εικαστική διαδραστικότητα». Ο εντυπωσιακός χάρτης της πόλεως ζωντανεύει από εικαστικές αναπαραστάσεις εμβληματικών κτιρίων της πόλεως, καθώς και άλλων τοπόσημων, χώρων και δραστηριοτήτων και πλαισιώνεται από κείμενα των παιδιών για την πόλη.

ΔΙΠΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ Γ΄ΤΑΞΗΣ: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Τα παιδιά της Γ΄τάξης σε συνεργασία με τους γονείς τους και με την επιμέλεια της υπεύθυνης δασκάλας της Γ΄τάξης κυρίας Διαμαντοπούλου Βασιλικής οργάνωσαν έκθεση οικογενειακών κειμηλίων, δηλαδή αντικειμένων καθημερινής χρήσης του παρελθόντος. Παράλληλα στην έκθεση παρουσιάστηκαν κατασκευές παιδιών που υλοποιήθηκαν ως σχέδια δράσης.

Την ενδιαφέρουσα έκθεση επισκέφθηκαν μαθητές και μαθήτριες της σχολικής μονάδας την Πέμπτη 8-6-2023, ενώ οι οικείοι των παιδιών την Παρασκευή 9-6-2023, ακούγοντας από τα παιδιά της Γ΄τάξης πληροφορίες για την ιστορία και τη χρήση των αντικειμένων.

Λαογραφική έκθεση

Έκθεση κατασκευών

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΣΥΝΟΙΚΙΑ

Στις 17-5-2023 η Στ΄τάξη επισκέφθηκε τους Ιερούς Ναούς Αγίας Παρασκευής και Αγίου Νικολάου. Συνοδοί των παιδιών ήταν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των τμημάτων : κ. Μέντζα και κ. Πορπόρης, καθώς και η διευθύντρια του σχολείου κ. Στέφου.

Ο κ. Χρήστος Καρακουλάκης ξενάγησε τα παιδιά, δίνοντας πολλά στοιχεία ιδίως για τον πρώτο ναό που οικοδομήθηκε το έτος 1677. Ο ναός που είναι αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή και στην Αγία Αικατερίνη ξαφνιάζει εσωτερικά με την αποκάλυψη των τρούλων της οροφής, οι οποίοι διατάσσονται σε σχήμα σταυρού, διακρίνεται για το πλήθος των αφηγηματικών παραστάσεων, το εξαιρετικό επίχρυσο τέμπλο και την παράσταση αποτύπωσης σημαντικών μορφών της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, που φανερώνει την άνθηση της ελληνικής παιδείας.

Επίσης τα παιδιά πληροφορήθηκαν ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου οικοδομήθηκε μετά το 1929, έτος που κατεδαφίστηκε ο αρχικός ναός και αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Μάλαμα. Εντυπωσιάζουν στην όψη του γυναικωνίτη οι αφηγηματικές παραστάσεις με δυτικές επιρροές, καθώς και η μεγάλη παράσταση του Μυστικού Δείπνου στην κόγχη του Ιερού.

ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΤΑΞΕΩΝ Β΄ ΚΑΙ Γ΄ ΚΑΙ ΤΑΞΕΩΝ Δ΄ ΚΑΙ Ε΄

Την Παρασκευή 12-5-2023, στα πλαίσια Σχεδίου Δράσης με στόχο τη βελτίωση του διαύλου επικοινωνίας σχολείου-γονέων και την ενδυνάμωση των γονέων, οργανώθηκαν σε συνεργασία με την Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) δύο σεμινάρια-εργαστήρια για γονείς.

Το πρώτο εργαστήριο αφορούσε γονείς μαθητών των τάξεων Β΄ και Γ΄, με διάρκεια από τις 8.30 έως τις 10.00 πμ. Η κ. Μαρία Χλιαρά, Κοινωνική Λειτουργός, μέλος της ΕΔΥ, ανέπτυξε το θέμα: «Σχέσεις γονέων-παιδιών και γονέων-σχολείου». Ακολούθησε συζήτηση με τους γονείς.

Το δεύτερο εργαστήριο αφορούσε γονείς μαθητών των τάξεων Δ΄ και Ε΄, με διάρκεια από τις 10.30 έως τις 12.00. Η κ. Μαρία Χλιαρά ανέπτυξε το θέμα: «Η προσωπική ανάπτυξη και η συνύπαρξη με τους άλλους». Ακολούθησε συζήτηση με τους γονείς.

Ως εισαγωγή και στα δύο σεμινάρια προηγήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου ανάπτυξη του θέματος: «Προβληματισμοί από την ποίηση του Καβάφη και δεξιότητες ζωής για την επιτυχία» με την επιμέλεια της διευθύντριας του σχολείου. Συγκεκριμένα αφόρμηση δόθηκε με τη δραματοποιημένη παρουσίαση στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου από τους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης Ε1 του ποιήματος του Καβάφη «Περιμένοντας τους βαρβάρους», σε συνεργασία με την υπεύθυνη δασκάλα του τμήματος κ. Κουγιούφα Μαρία. Ακολούθησε προβληματισμός με αφορμή εικαστικές κατασκευές μαθητών εμπνευσμένες από ποιήματα του Καβάφη (Τείχη κι Όσο μπορείς), καθώς κι αναφορά στα ποιήματα Παράθυρα και Ιθάκη γύρω από τους λόγους εγκλωβισμού στο αδρανές παρόν κι αποτυχίας της προσωπικής ανάπτυξης του ατόμου, από τη διευθύντρια του σχολείου.

[Βιβλιογραφικές αναφορές: Ράμφου, Σ. (2012). Timeout Η ελληνική αίσθηση του χρόνου, Αθήνα:Αρμός, Καβάφη, ΚΠ.
Τα ποιήματα, Θεσσαλονίκη: Μετόπη και Θεοδοσάκη, Δ. (2021). Η Συναισθηματική νοημοσύνη στο σύγχρονο σχολείο και η θετική εκπαίδευση-Δεξιότητες ζωής, Αθήνα:εκδόσεις Γρηγόρη].

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Την Πέμπτη 11-5-2023 η σχολική μονάδα ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» για τηλεσυνάντηση στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Την ενημερωτική εκδήλωση παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε΄και Στ΄, οι οποίοι διδάχθηκαν πολλά για τα διοικητικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο τέλος συμμετείχαν με ενθουσιασμό και αρίστευσαν στο διαδικτυακό παιχνίδι με τις σημαίες των ευρωπαϊκών χωρών.

Επίσης την Τετάρτη 17-5-2023 η Στ΄τάξη ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας για γνωριμία του χώρου κι ενημέρωση για το πρόγραμμα σπουδών.