Την Τετάρτη 29-5-2024 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εκδρομή στην ΠΕ Ιωαννίνων. Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες των τάξεων Ε΄και Στ΄με συνοδούς τους/τις εκπαιδευτικούς Στέφου, Πορπόρη, Κουγιούφα, Μέντζα και Τσιώνη και τη σχολική νοσηλεύτρια Λιούμπα.
Η πρώτη εκπαιδευτική στάση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- Θεόδωρος Παπαγιάννης στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Στο υπέροχο αυτό μουσείο φιλοξενούνται πολλά έργα του δραστήριου και παραγωγικού καλλιτέχνη που κατάγεται από το χωριό αυτό κι αναδείχτηκε ομότιμος καθηγητής και υπεύθυνος του εργαστηρίου γλυπτικής της ΑΣΚΤ Αθηνών. Έχοντας λάβει σημαντικές σπουδές, συμμετείχε σε αναρίθμητες εκθέσεις τέχνης, φιλοτέχνησε πολλά μνημεία για δημόσιο χώρο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και οργάνωσε πολλά συμπόσια γλυπτικής.
Ο καλλιτέχνης αναζητεί τον μύθο και τις αξίες σε μια εποχή η οποία απομυθοποιεί τα πάντα. Περίφημη η έκθεσή του «Φαντάσματα» στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή το κάψιμο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου-δωρεά Ηπειρώτη ευεργέτη- μαζεύοντας τα δοκάρια της στέγης κι άλλα αποκαΐδια για να ορθώσει «σκιάχτρα» διαμαρτυρίας λέγοντας: «Μάζεψα τ΄αποκαΐδια με πόνο ψυχής από το καμένο Πολυτεχνείο κι έστησα σκιάχτρα να ξορκίσω τα κακά που πληθαίνουν γύρω μου[…]Όρθωσα σύμβολα της παρακμής ενός κόσμου που αλληλοσπαράσσεται και μιας πατρίδας που μοιάζει να μην έχει μέλλον. Αναζητώ τον μύθο σε μια εποχή που οι πολλοί κάνουν προσπάθεια να «απομυθοποιήσουν» όπως λένε, την τέχνη […]Κλείνομαι στον κόσμο μου από ανάγκη αναζητώντας άλλα πρόσωπα πιο ποιητικά, πιο μεγάλα, πιο μυστηριώδη…».Τα-«Φαντάσματα»-του-Θόδωρου-Παπαγιάννη.pdf (greek-language.gr)Τα εκθέματα του Μουσείου αποδεικνύουν ότι ο καλλιτέχνης εμπνέεται από την προσφορά ευεργετών, υμνεί τη θυσιαστικότητα των γυναικών του παρελθόντος, σέβεται τους ανθρώπους του μόχθου κι αποτυπώνει εικόνες και ίσως την ευγνωμοσύνη του για το σχολείο του παρελθόντος. Παράλληλα τον καλλιτέχνη απασχολεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και γι΄αυτό συστηματικά αξιοποιεί τα απορρίμματα ως δομικά υλικά στα γλυπτά έργα του.
Η δεύτερη εκπαιδευτική στάση πραγματοποιήθηκε στον Αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην ορχήστρα του περίφημου θεάτρου με χωρητικότητα 18.000 θέσεων. Επίσης διέκριναν τη μετατροπή του στα χρόνια του Οκταβιανού Αυγούστου σε αρένα, με την αφαίρεση των πρώτων δύο σειρών καθισμάτων και την ύψωση τοιχωμάτων στην περίμετρο της ορχήστρας για τη διενέργεια θηριομαχιών.
Επίσης περιηγήθηκαν στο Βουλευτήριο, όπου ανακοινώνονταν οι αποφάσεις του Κοινού των Ηπειρωτών, το οποίο όμως τον 4ο αι. μ.Χ. μετατράπηκε σε εργαστήριο πορφύρας. Κυρίως όμως τα παιδιά στάθηκαν σε βελανιδιά που περικλύεται μέσα στην Ιερή Οικία (ναό) του Διός. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος των ερωτημάτων που περιηγητές έχουν κρεμάσει στην «ιερή βελανιδιά».
Ο αρχαιολογικός χώρος περικλύει και τα ιερά της Διώνης και της Αφροδίτης, κόρη του Δία και της Διώνης, αλλά και το στάδιο, όπου τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια οι αθλητικοί αγώνες «Νάια» προς τιμή του Δία και του οποίου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές και η αποκατάσταση.
Η τρίτη εκπαιδευτική στάση πραγματοποιήθηκε στο περίφημο Σπήλαιο του Περάματος. Τα παιδιά πληροφορήθηκαν πως το σπήλαιο τυχαία ανακαλύφθηκε το 1940 από κατοίκους που προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Τα παιδιά, διασχίζοντας τα 1.100 μέτρα της τουριστικής διαδρομής, εντυπωσιάστηκαν από τον πλούτο σταλαχτιτών και σταλαγμιτών των αναρίθμητων θαλάμων που μοιάζουν με μυθικά παλάτια.
Στη συνέχεια τα παιδιά ξεκουράστηκαν σε χώρο εστίασης με παιδική χαρά στην περιοχή Πέραμα Ιωαννίνων.
Ευχαριστούμε θερμά το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων που κάλυψαν μέρος της δαπάνης μετακίνησης των μαθητών.