4 βραβεία για το σχολείο μας στον πανελλήνιο διαγωνισμό Europe at school

Ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού της επιτροπής Europe at school που πραγματοποιήθηκε κατά το προηγούμενο σχολικό έτος 2017 – 2018. Θυμίζουμε ότι τα παιδιά των περσινών Ε’ και ΣΤ’ τάξεων συμμετείχαν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό με υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς κ. Πορπόρη Γιάννη και κ. Δούβλο Μιχάλη. Μεγάλη χαρά έφεραν στο σχολείο μας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αφού τα 4 από τα 15 βραβεία πανελληνίως ανήκουν σε μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές Κωντσιόγλου  Γεώργιος – Άγγελος, Στάθη Κρυσταλλία – Μαρία της περσινής ΣΤ” τάξης καθώς και οι μαθήτριες Νίκου – Γκόγκου Αικατερίνη και Τζώνου Παναγιώτα της περσινής Ε” τάξης κατάφεραν να βρεθούν στην πρώτη δεκαπεντάδα των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

Το γενικό θέμα για το 2018 ήταν «Οραματιζόμαστε το μέλλον μας» και ειδικότερα «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον: Νέες τεχνολογικές εφευρέσεις και προκλήσεις, επιστημονικές ανακαλύψεις, εικονική πραγματικότητα, σχέδια εποικισμού άλλων πλανητών, επαπειλούμενα οικοσυστήματα. Πώς οραματίζεστε τη ζωή και τον κόσμο μας τις επόμενες δεκαετίες;».

Κάθε παιδί είχε δημιουργήσει το δικό του ξεχωριστό έργο, γραπτό κείμενο ή ζωγραφιά και όλα τα έργα ήταν «έξυπνα» και μοναδικά.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τους 15 βραβεύσαντες στην κατηγορία των δημοτικών σχολείων ανάμεσα στους οποίους τα 4 παιδιά του δικού μας σχολείου:

1) 4ο Δ.Σ Απέριου Καρπάθου (ομαδική εργασία)

2) Δ.Σ Βελβεντού (ομαδική εργασία)

3) 1ο Δ.Σ Γοργοποτάμου (ομαδική εργασία)

4) 4ο Δ.Σ Ζωγράφου (ομαδική εργασία)

5) 3ο Δ.Σ Προσοτσάνης (ομαδική εργασία)

6) 19ο Δ.Σ Χανιών (ομαδική εργασία)

7) Κωντσιόγλου Γεώργιος – Άγγελος, 1ο Δ.Σ Σιάτιστας

8) Λιόσης Νικόλαος, Δ.Σ εκπ/ριων Γείτονα

9) Μπέρλιτς Μαρίνου Διώνη, Δ.Σ εκπ/ριων Γείτονα

10) Νικολάου Μαρία, Δ.Σ εκπ/ριων Γείτονα

11) Νίκου – Γκόγκου Αικατερίνη, 1ο Δ.Σ Σιάτιστας

12) Στάθη Κρυσταλλία – Μαρία, 1ο Δ.Σ Σιάτιστας

13) Τζώνου Παναγιώτα, 1ο Δ.Σ Σιάτιστας

14) Τσίγκου Αναστασία – Ραφαέλα, 7ο Δ.Σ Χαϊδαρίου

15) Χαϊκάλη Μαρία, Δ.Σ εκπ/ριων Γείτονα

Η βράβευση των ανωτέρω μαθητών/σχολείων και υπεύθυνων εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου 2018, ημέρα Κυριακή και ώρα 12:00 στο κτίριο του EPLO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου) στην Αθήνα.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στον διαγωνισμό, σε ένα διαγωνισμό που συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα. Θερμά συγχαρητήρια στα 4 παιδιά του σχολείου μας που κατάφεραν να διακριθούν  και να μας κάνουν περήφανους. Αυτό είναι το σχολείο που βάζει μπροστά τους μαθητές και ενεργοποιεί τη γνώση και το συναίσθημα, που καταφέρνει να μετατρέψει  τον αρχικό φόβο των παιδιών σε χαρά.

 

 

 

 

«Τα εκτάκια αγκαλιάζουν τα πρωτάκια»

01    Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τα πρωτάκια του σχολείου μας κατά τις πρώτες ημέρες τους στο Δημοτικό σχολείο. Τα παιδιά της πρώτης τάξης και οι δασκάλες τους, κα Θεολογία Χατζή και κα Ρένα Λαφαζάνη, υποδέχτηκαν στην αίθουσα του Α1 τα παιδιά της Στ’ τάξης με τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο.

Και ποιο το όφελος της επίσκεψης; Τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου μας, τα εκτάκια, παίρνουν υπό την προστασία τους τα μικρότερα παιδιά, τα πρωτάκια. Τα μεγαλύτερα παιδιά μαθαίνουν να είναι πιο υπεύθυνα ενώ τα μικρότερα πιο ασφαλή, μια ιδέα που ευνοεί τη συνύπαρξη. Κάθε πρωτάκι του σχολείου προστατεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Και τα εκτάκια κρατούν τα μάτια τους ανοιχτά για ό,τι μπορεί να χρειαστούν τα πρωτάκια.

04

03

02     Αρχικά, οι δάσκαλοι μίλησαν στα παιδιά για τον σκοπό του προγράμματος δίνοντας τον τίτλο «Τα εκτάκια αγκαλιάζουν τα πρωτάκια». Στη συνέχεια τα παιδιά γνωρίστηκαν αναφέροντας τα ονόματά τους. Έπειτα έγινε η κλήρωση. Το κάθε πρωτάκι τραβούσε από ένα χαρτάκι με το όνομα του παιδιού από την έκτη που θα το προστατεύει.  Τέλος, μια όμορφη εικόνα σχηματίστηκε μπροστά μας. Τα παιδιά της Στ’ τάξης πιασμένα το καθένα με το πρωτάκι του τραγούδησαν το «Όπου υπάρχει αγάπη» που έμαθαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.

             Όλοι μαζί εμείς θα φτιάξουμε
έναν κόσμο απ’ αγάπη κι ελπίδα.
Με χρώματα ουράνια θα βάψουμε
τη ζωή μας, ν’ αλλάξει σελίδα!

Χέρια σφιχτά θα ενώσουμε
κι οι καρδιές θα κερδίσουν τη μάχη.
Μ’ ένα φιλί θ’ ανταμώσουμε
μοναχά όπου υπάρχει αγάπη!

     Και μετά το τραγούδι όλα τα ζευγαράκια οδηγήθηκαν στο προαύλιο του σχολείου για καλύτερη γνωριμία.

Περνώντας οι μέρες, παρατηρούμε ολοένα και περισσότερα ζευγαράκια να δένονται κι ευελπιστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να σπάσει ο πάγος για όλα.  Έτσι χτίζονται οι όμορφες κοινωνίες.

07

06

05

 

Θερινό σινεμά στις πολιτιστικές καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Βοΐου

01

     Μια ακόμη όμορφη βραδιά πολιτισμού χάρισαν τα παιδιά της Ε’ τάξης (από Σεπτέμβριο ΣΤ») του σχολείου μας στο κοινό της Σιάτιστας. Το βραδάκι της Τρίτης 7 Αυγούστου 2018 οι κερκίδες στον αύλειο χώρο του Διδακτηρίου «Γ. Παπαγεωργίου» γέμισαν από κόσμο που με περίσσια ευχαρίστηση ήρθε να παρακολουθήσει την ταινία των παιδιών «Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα».

Αρχικά ο δάσκαλος των παιδιών κ. Μιχάλης Δούβλος μίλησε για την πραγματοποίηση του προγράμματος και τους στόχους του από τις συγκεκριμένες δράσεις. Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην δημιουργία της ταινίας και τον κόσμο της Σιάτιστας που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των παιδιών. Τέλος, αφιέρωσε αυτή τη βραδιά σινεμά στους απόδημους Σιατιστινούς.02

Θερινό σινεμά κάτω από τον έναστρο ουρανό και συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Δήμου Βοΐου και της τοπικής κοινότητας Σιάτιστας από τα παιδιά του σχολείου μας τα οποία πήραν το θερμό χειροκρότημα και τα πολύ ζεστά λόγια από το κοινό. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Δημήτρης Λαμπρόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Λάζαρος Γκερεχτές, εκπρόσωποι συλλόγων της Σιάτιστας , εκπρόσωποι του Συλλόγου Σιατιστέων Μελβούρνης καθώς κι απλός κόσμος που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την προσπάθεια των μαθητών και μαθητριών.

Ένα δώρο των παιδιών για κάθε Σιατιστινό και Σιατιστινή. Ένα δώρο με κόπο, ένα δώρο μέσα από πράξεις!

     03

     Θερμές ευχαριστίες στους δυο χορηγούς μας, τη Σιατιστινή ευεργέτιδά μας κα. Ναούμα Ταχμιτζή καθώς και τον Δήμο Βοΐου οι οποίοι κάλυψαν το ποσό που απαιτούνταν για την ενοικίαση βιντεοπροβολέα, πανιού και ηχοσυστημάτων.   04

Η ταινία «Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα» στον σύλλογο απόδημων Σιατιστέων των Η.Π.Α

Στιγμιότυπο 1 (23-9-2018 12-21 μμ)Συγκινητικές στιγμές έζησαν οι απόδημοι Σιατιστινοί στις Η.Π.Α όπου στο ετήσιο αντάμωμά τους στις 14 και 15 Ιουλίου 2018 παρακολούθησαν την ταινία των παιδιών της περσινής Ε’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας.

Από την αρχή του καλοκαιριού υπήρξαν επαφές του σχολείου με τον Σύλλογο απόδημων Σιατιστέων Η.Π.Α κι έτσι η ταινία «Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα» μαζί με μια επιστολή ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη. Η ταινία προβλήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Clarion» όπου εδώ και 96 χρόνια κάθε καλοκαίρι ανταμώνουν για ένα διήμερο σιατιστινού γλεντιού.

Οι επαφές που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με μέλη του συγκεκριμένου συλλόγου ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές ενώ δεν έκρυψαν τη χαρά τους μέσω μηνυμάτων για τη δράση αυτή των παιδιών που έστω και εικονικά τους έφερε κοντά στην πατρίδα τους, τη Σιάτιστα.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Απόδημοι 1

Παρακάτω μπορείτε να διαβάστε τα λόγια του κ. Πλούμπη σε μετάφραση του δασκάλου Αγγλικών του 1ου Δημοτικού σχολείου Σιάτιστας κ. Αμπατζίδη Γεώργιου:

«Είναι το πιο γλυκό πράγμα. Πήραν χρόνο από το μάθημα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, αθλήματα και γύρισαν όλη τη Σιάτιστα. Επισκέφτηκαν ανθρώπους στη δουλειά τους, τα μικρά σοκάκια, τα αρχοντικά και ένωσαν τη δική τους ιστορία και της Σιάτιστας.

Είναι μια όμορφη τιμή – προσφορά για τον τόπο. Είναι σα να είσαι στη ζωή τους, σα να είναι η Σιάτιστα η δική μας πόλη και είναι τόσο όμορφο για όσους είναι από τη Σιάτιστα.

Έχουμε εδώ αυτό το όμορφο γράμμα από τον Μιχάλη Δούβλο που είναι δάσκαλος και θα ήθελα να διαβάσω λίγο:
«Αδέλφια μας, Σιατιστινοί, είμαστε η Ε’ τάξη του 1ου Δημοτικού σχολείου Σιάτιστας. Πατριώτες Σιατιστινοί θα θέλαμε να σας δώσουμε την ευκαιρία να δείτε τη Σιάτιστα…. ..και μια ευκαιρία να τη θαυμάσει κάποιος που δεν ήρθε ποτέ στη Σιάτιστα να την επισκεφτεί βλέποντας την ταινία. Σας σκεφτόμαστε, σας αγαπάμε, να είστε καλά κι ευλογημένοι».

Μας σκέφτονται κάθε μέρα αυτοί οι άνθρωποι εκεί, τόσο μακριά μας, μας σκέφτονται. Ο κόσμος είναι πολύ μικρότερος από το 1909 που ήρθαν εδώ οι πρόγονοί μας. Και το ταξίδι ήταν μεγάλο ενώ τώρα παίρνει μόνο λίγες ώρες.

Αλλά η καρδιά μας ακόμη πετά με τέτοιες επισκέψεις και θέλουμε να παρακολουθήστε όχι αυτά τα παιδιά αλλά τους βάλτε τον εαυτό σας στη θέση από αυτά τα παιδιά.

Το είπα και πριν, βλέπω τη Μαρία, μοιάζει με τη μητέρα της και ο Αλέξανδρος μοιάζει με τη μητέρα του. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εδώ, είναι ακόμη εδώ. Η αδερφή μου η Κατερίνα διασχίζει το δωμάτιο και περπατά σαν τη μάνα μου. Το ξέρετε όλοι, ο Τέλης Μπιτσιάκας, ο γιος του είναι ολόιδιος, η κόρη του, τα εγγόνια του, γι’ αυτό είμαστε εδώ.

Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε. Λυπάμαι που σας έστειλα ένα φιλικό e-mail λέγοντάς σας πως ίσως είναι η τελευταία φορά αλλά χάρη σε σας νομίζω ότι δε θα είναι. Και σε σας τους νεαρούς, θεωρώ και τον εαυτό μου νεαρό, σας ευχαριστώ.

Θέλω να σας θυμίσω ότι οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας όταν έκαναν αυτόν τον Σύλλογο δεν ήταν για τους ηλικιωμένους αλλά για τους νέους, να έρχονται, να φλερτάρουν, να χορεύουν, να πίνουν μερικά ποτά, να αρραβωνιάζονται, να περνούν καλά. Δε λέω πως δεν εγκρίνει η Εκκλησία αλλά με καταλαβαίνετε τι λέω. Ήταν 2οάρηδες όταν το ξεκίνησαν, δεν ήταν γέροι όπως εμείς τους θυμόμαστε.

Ας το θυμηθούμε λοιπόν αυτό και σας προτρέπω όχι μόνο να καλείτε τους ηλικιωμένους συγγενείς σας που μένουν μακριά και ίσως δεν μπορούν να ταξιδέψουν αλλά τους νέους, τα ξαδέρφια σας, τους φίλους σας, να έρχεστε εδώ και να διασκεδάζετε λίγο. Είναι ευκαιρία για το Σαββατοκύριακο να φύγετε από το Buffal ή την Ουάσιγκτον από όπου βρίσκεστε και να ξεδώσετε.

 

Προβολή της Σιάτιστας στην ΕΡΤ3

16

Τελευταία μέρα του σχολικού έτους 2017 – 2018 και μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τα παιδιά της Ε’ τάξης. Στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος με τίτλο «Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα» τα πεμπτάκια του σχολείου μας εμφανίστηκαν στην πρωινή καθημερινή εκπομπή της ΕΡΤ3 «Καθημερινά και απλά».

01

Αρχικά, ο δάσκαλος των παιδιών, κ. Μιχάλης Δούβλος, μίλησε με λίγα λόγια για την πραγματοποίηση του προγράμματος και τη δημιουργία της ταινίας με θέμα τη Σιάτιστα ενώ στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης εξέπληξαν τους παρουσιαστές της εκπομπής με τις πληροφορίες που έδωσαν στο τηλεοπτικό κοινό για την όμορφη Σιάτιστα μας. Τα παιδιά πέτυχαν τον στόχο τους με έναν πολύ ευγενικό τρόπο και κατάφεραν να διαφημίσουν την πόλη μας και τα κάλλη της μέσα από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό. Μια ωραία δράση λίγα λεπτά πριν αποχωριστούμε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

05

06

Στέλνουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον υπεύθυνο της εκπομπής κ. Ξάνθο Χήτα καθώς και στη συντοπίτισσα δημοσιογράφο, υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του Δήμου Βοΐου κα Τάνια Ώττα καθώς με δική της πρωτοβουλία τα πεμπτάκια του σχολείου μας εμφανίστηκαν στη συγκεκριμένη εκπομπή.      09

 

08

04

 

 

«Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα» , ταινία – οδοιπορικό από την Ε’ τάξη

01

              Πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 09 και 10 Ιουνίου 2018 οι δυο πρώτες προβολές της ταινίας – οδοιπορικού «Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα» από τα παιδιά της Ε’ τάξης του σχολείου μας συμβολικά σε ένα κτήριο δωρεάς ευεργετών, στο πολιτιστικό κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη». Το Σάββατο τα παιδιά παρουσίασαν την ταινία στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Γονείς, γιαγιάδες, παππούδες, θείοι, νονοί καταχειροκρότησαν την όμορφη προσπάθεια των μαθητών. Την Κυριακή καλεσμένοι ήταν οι επίσημοι και απλός κόσμος της πόλης μας. Η κατάμεστη αίθουσα του Βουδούρειου έδωσε μεγάλη χαρά στα πεμπτάκια του σχολείου μας.
03

05

Αρχικά, η διευθύντρια, κα Ζωή Στέφου, καλωσόρισε τον κόσμο και μίλησε αναφερόμενη στη διδακτική μεθοδολογία ενώ διάβασε και στίχους του Ν. Ποταμίτη σχετικούς με την παρουσίαση των παιδιών. Έπειτα, απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σιάτιστας κα. Καλλιόπη Δάρδα. Στη συνέχεια επί 2 ώρες κι ένα τέταρτο ο κόσμος καθηλωμένος συναντήθηκε μέσω της ταινίας των παιδιών με τη Σιάτιστα: την ιστορία της, τα αυθεντικά αρχοντικά της βγαλμένα από παραμύθι, τις 29 εκκλησίες 17ου αιώνα αξιόλογου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, τα κτήρια δωρεάς ευεργετών καθώς και το έργο τους, μουσεία, αμπελουργία, κρασί, γούνες, παραδοσιακά εδέσματα, παραδοσιακοί χοροί, παραδοσιακά παιχνίδια, απόδημοι Σιατιστινοί, Μπούρινος, ήθη – έθιμα, σύλλογοι, αθλητισμός.

02

04

     Μετά το πέρας του οδοιπορικού τα παιδιά έλαβαν μεγάλο χειροκρότημα από το κοινό ενώ συγκίνησαν τον κόσμο τραγουδώντας το «Είμαστε αλάνια». Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η κα Αντιγόνη Δαϊναβά η οποία ευχαρίστησε τον δάσκαλο της τάξης εκ μέρους όλων των γονέων ενώ του απένειμαν και αναμνηστική πλακέτα για την εμψύχωση των παιδιών τους. Στη συνέχεια, εκπρόσωπος των μαθητών της Ε’ τάξης, ο εντεκάχρονος μαθητής Νικόλαος Τσιότσιος, ευχαρίστησε τον δάσκαλό του και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό με την ομιλία του. Τα παιδιά προχωρώντας σε μια πολύ ευγενική κίνηση χάρισαν στον δάσκαλό τους μια ανθοδέσμη κι ένα λεύκωμα σημειώσεων από το καθένα με τις αναμνήσεις της σχολικής χρονιάς που φεύγει. Η εκδήλωση έληξε με την ομιλία του δασκάλου της Ε’ τάξης κ. Δούβλου Δ. Μιχαήλ ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την αξία του σχολείου, τα οφέλη του συγκεκριμένου προγράμματος και την ανάδειξη του πλούτου της Σιάτιστας και την όμορφη και πολύ φιλότιμη προσπάθεια των παιδιών ενώ στο τέλος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την πόλη μας.

08

06

     07

09

10

Aποχωρώντας ο κόσμος είχε την ευκαιρία να γευτεί τα παραδοσιακά σιατιστινά εδέσματα από τον μπουφέ που με πολύ μεράκι ετοίμασαν και για τις δυο ημέρες οι μητέρες των παιδιών αποδεικνύοντας τη σιατιστινή αρχοντιά τους.

11

12

13

15

      Ως συνέχεια του προγράμματος την Παρασκευή 15/06/2018 τα παιδιά εμφανίστηκαν για δέκα λεπτά στην εκπομπή «Καθημερινά και απλά» της ΕΡΤ3 και διαφήμισαν την πόλη μας, τη Σιάτιστα.

16

      Ακόμη, το οδοιπορικό των παιδιών θα προβληθεί σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ενώ θα επιδιωχθεί και προβολή της σε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας αφού ένας από τους αρχικούς στόχους ήταν και η προβολή της Σιάτιστας. Επίσης, υπάρχουν ήδη επαφές με συλλόγους απόδημων Σιατιστέων ανά τον κόσμο για διοργάνωση εκδηλώσεων και προβολή της ταινίας, ένα δώρο της Ε’ τάξης στους ομογενείς μας. Το μεγάλο ραντεβού με την αρχόντισσα Σιάτιστα προγραμματίζεται για τις εκδηλώσεις του δήμου Βοΐου με προβολή της ταινίας στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου «Γ. Παπαγεωργίου» στις 9 Αυγούστου.

      Ένα ταξίδι όμορφο από την αρχόντισσά μας, τη Σιάτιστα. Ένα ταξίδι του «σήμερα», χρησιμοποιώντας το «χθες», καλά φυλαγμένο για «αύριο». Μια απόδειξη αγάπης για τον τόπο μέσα από πράξεις.

ΚΠΕ Καστοριάς, ΄΄Η άγρια ζωή γύρω μας΄΄

Το ΚΠΕ Καστοριάς, στην Καστοριά επισκέφθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α’ και Β’ τάξεων για να παρακολουθήσουν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα ΄΄Η άγρια ζωή γύρω μας΄΄, την Παρασκευή 1-6-2018, το οποίο απευθύνεται στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία.

 Είχε προηγηθεί προετοιμασία των μαθητών το προηγούμενο διάστημα, σχετική με τη θεματική του προγράμματος καθώς οι δυο τάξεις υλοποιούν στο σχολείο εγκεκριμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο ΄΄Η φύση μέσα στην παιδική λογοτεχνία΄΄. Λίγο μετά την άφιξη και τη γνωριμία με τους υπεύθυνους του ΚΠΕ, με αφόρμηση τις γνώσεις και τις εμπειρίες των παιδιών έγινε συζήτηση για την άγρια ζωή στο λιμναίο οικοσύστημα κι ακολούθησε ενημέρωση. Τα παιδιά ασκήθηκαν στη διάκριση των πιο κοινών ειδών πουλιών της λίμνης με βάση τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά κι ενημερώθηκαν για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους.

Στη συνέχεια μετακινήθηκαν με το λεωφορείο σε παρόχθια περιοχή όπου και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα πουλιά με τη χρήση τηλεσκόπιου, να τα αναγνωρίσουν και να συμπληρώσουν φύλλα εργασίας με σύντομες φράσεις, εικόνες και φυσικά υλικά.

Τους μαθητές συνόδευσαν στην εκπαιδευτική τους επίσκεψη η κ. Στέφου Ζωή-Δέσποινα, η κ. Σαμαρά Ζωή, ο κ. Δούβλος Μιχαήλ, η κ. Δελαβερίδου Μαλαματή και ο κ. Ζήζος Παναγιώτης.

Ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική ομάδα του ΚΠΕ Καστοριάς για την άψογη υλοποίηση του προγράμματος και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης των παιδιών.

Η Διευθύντρια του σχολείου, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α’ και Β’ τάξεων.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 Έκθεση λαογραφικής τέχνης οργάνωσαν και παρουσίασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης την Πέμπτη 24-5-2018 στην αίθουσά τους. Μετά από προετοιμασία στις θεματικές ενότητες της Γλώσσας «Μες στο μουσείο», «Με προσκαλούν και προσκαλώ» και της Μελέτης Περιβάλλοντος «Πολιτισμός» τα παιδιά έφεραν για να εκθέσουν στο σχολείο αντικείμενα από την καθημερινή ζωή προηγούμενων εποχών.

Οι μαθητές ετοίμασαν λεζάντες με την ονομασία των αντικειμένων και πληροφορίες για καθένα από αυτά. Φιλοτέχνησαν αφίσα για να ανακοινώσουν τον χώρο και τον χρόνο λειτουργίας της έκθεσης καθώς και προσκλήσεις προς τους οικείους τους.

Την έκθεση επισκέφθηκαν γονείς και συγγενείς των παιδιών, μαθητές του σχολείου και εκπαιδευτικοί.

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς για τη συνεργασία και τη συμμετοχή τους στη δραστηριότητα.

«Μεταναστευτικά πουλιά»

«Μεταναστευτικά πουλιά»,

ένα  Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Βελβεντό

για τα παιδιά της Β΄ τάξης

 Οι μαθητές της Β ΄τάξης ταξίδεψαν στο Βελβεντό την Πέμπτη 17 Μαΐου για να συμμετέχουν βιωματκά σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΚΠΕ Βελβεντού-Σιάτιστας με τίτλο «Μεταναστευτικά πουλιά»,  στα πλαίσια υλοποίησης στο σχολείο εγκεκριμένου  προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο «Η φύση μέσα στην παιδική λογοτεχνία».

Συνοδοί εκπαιδευτικοί των  μαθητών της Β΄ τάξης ήταν η κ. Σαμαρά Ζωή, δασκάλα της Β΄τάξης ο κ. Δούβλος Μιχαήλ.

Αρχικά στον χώρο του ΚΠΕ οι υπεύθυνοι της Παιδαγωγικής Ομάδας παρουσίασαν στα παιδιά με οπτικοακουστικό υλικό το θεωρητικό υπόβαθρο του θέματος, μιλώντας για την πρώτη εμφάνιση των πτηνών στον πλανήτη και την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο και την ταξινόμησή τους σε διάφορες ομάδες ανάλογα με τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά ή τις συνήθειές τους. Μίλησαν ακόμη για  τη ζωή των μεταναστευτικών πουλιών (το ταξίδι, τη διαδρομή, τον προσανατολισμό, τους κινδύνους) κι ακόμη αναφέρθηκαν στα ενδημικά είδη της λίμνης του Πολυφύτου.

Κατόπιν οι μαθητές χωρίστηκαν σε δυο ομάδες -«πελαργοί» και «τρυγόνια»- και μετακινήθηκαν με το λεωφορείο σε παραλίμνια περιοχή όπου και εξασκήθηκαν στον προσανατολισμό με πυξίδα και στη μέτρηση της θερμοκρασίας με θερμόμετρο. Συμπλήρωσαν τις παρατηρήσεις τους σε φύλλα εργασίας και ακολούθησε παρατήρηση των πουλιών με κυάλια και διόπτρες.

Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος τα παιδιά συμμετείχαν σε ομαδικά παιχνίδια σχετικά με τη θεματική του προγράμματος: «Κίνδυνοι στη μετανάστευση των πουλιών» και «Το ταξίδι της νανόχηνας».

Ευχαριστούμε θερμά

τον  Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

που κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης των παιδιών

 και την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Βελβεντού-Σιάτιστας

για την άψογη υλοποίηση του προγράμματος.

 

Η Διευθύντρια του σχολείου, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί,

οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄τάξης.

Συνάντηση με το λαϊκό παραμύθι των παιδιών της Β΄ τάξης

Συνάντηση με το λαϊκό παραμύθι των παιδιών της Β΄ τάξης

Με αφορμή τη θεματική ενότητα της γλώσσας «Η πολιτιστική μας κληρονομιά» η Β΄ τάξη προσκάλεσε την κυρία Στέλα Δίκου, συνταξιούχο νηπιαγωγό, να αφηγηθεί ένα λαϊκό παραδοσιακό παραμύθι του τόπου μας. Η κ. Στέλα ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην πρόσκληση επισκέφθηκε τους μαθητές στην αίθουσα διδασκαλίας και αφηγήθηκε με πολύ παραστατικό τρόπο το παραμύθι «Οι πονηριές της υπηρέτριας», τίτλος που δόθηκε από τα ίδια τα παιδιά.

Η αφήγηση κέρδισε αμέσως την προσοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών. Ακολούθησε συνέντευξη από τους μικρούς δημοσιογράφους της τάξης για τις συνθήκες δημιουργίας και εξέλιξης του λαϊκού παραμυθιού. Τα παιδιά κατέγραφαν τις απαντήσεις για περισσότερη επεξεργασία. Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε σε μια διδακτική ώρα. Στο τέλος η κ. Στέλα κέρασε γλυκά στα παιδιά.

Η Δ/ντρια του σχολείου κ.Στέφου Ζωή, η δασκάλα της Β΄ τάξης κ. Σαμαρά Ζωή και οι μαθητές και οι μαθήτριες της τάξης ευχαριστούν θερμά την κ. Στέλα Δίκου για τη συμβολή της στην υλοποίηση του προγράμματος.