ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ 2023

Από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς της Στ΄τάξης, την κ. Μέντζα Αγνή και τον κ. Πορπόρη Ιωάννη οργανώθηκε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση αποφοίτησης. Στη διδασκαλία των χορών συνεισέφερε ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής κ. Χασιώτης Αθανάσιος.

Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του σχολείου κ. Στέφου Ζωή-Δέσποινα, ενώ τα παιδιά εισαγωγικά παρουσίασαν το γαλλικό τραγούδι On ecrit sur les murs σε διδασκαλία της κ. Χατζηκώστα Χρυσούλας, εκπαιδευτικού της γαλλικής γλώσσας της σχολικής μονάδας.

Η εκδήλωση περιλάμβανε μια αναδρομή στη μουσική του παρελθόντος: από πρωτόγονους ήχους κρουστών μέχρι το συρτάκι, από την παραδοσιακή δημοτική μουσική μέχρι τους μουσικούς ρυθμούς του ΄60 και του ΄80. Οι απίστευτες χορευτικές επιδόσεις των αποφοίτων ενθουσίασαν τους θεατές της εκδήλωσης.

Το β΄μέρος της εκδήλωσης αποφοίτησης οργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων στην αυλή του διδακτηρίου και περιλάμβανε έναν τεράστιο μπουφέ με χυμούς και λιχουδιές, τις οποίες ετοίμασαν οι γονείς των αποφοίτων για τους αποφοίτους και τους προσκεκλημένους οικείους των παιδιών, αλλά και «ζωντανή» παραδοσιακή μουσική.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΧΑΡΑΣ

Τη Δευτέρα 12-6-2023 από τις 10.00 έως τις 11.30 οργανώθηκαν από τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κ. Χασιώτη Αθανάσιο αθλοπαιδιές χαράς στο προαύλιο του σχολείου.

Κάθε τάξη παρουσίασε το δικό της παιχνίδι, σκορπώντας ενθουσιασμό και χαρά σε όλα τα παιδιά που παρακολουθούσαν τις αθλοπαιδιές.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστεί θερμά τον κ. Χασιώτη για την οργάνωση των αθλοπαιδιών, που διδάσκουν δεξιότητες ζωής: αυτοπειθαρχία, αυτοπαρακίνηση, προσπάθεια, επιμονή, διεκδικητικότητα, σεβασμό, συνεργασία, άμιλλα…

ΕΝΑΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ

Η εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών της σχολικής μονάδας κ. Σαπνάρα Ευδοξία υλοποίησε σε συνεργασία με μαθητές/τριες πολλών τάξεων και τμημάτων τη δημιουργία ενός χάρτη της Σιάτιστας με «εικαστική διαδραστικότητα». Ο εντυπωσιακός χάρτης της πόλεως ζωντανεύει από εικαστικές αναπαραστάσεις εμβληματικών κτιρίων της πόλεως, καθώς και άλλων τοπόσημων, χώρων και δραστηριοτήτων και πλαισιώνεται από κείμενα των παιδιών για την πόλη.

ΔΙΠΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ Γ΄ΤΑΞΗΣ: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Τα παιδιά της Γ΄τάξης σε συνεργασία με τους γονείς τους και με την επιμέλεια της υπεύθυνης δασκάλας της Γ΄τάξης κυρίας Διαμαντοπούλου Βασιλικής οργάνωσαν έκθεση οικογενειακών κειμηλίων, δηλαδή αντικειμένων καθημερινής χρήσης του παρελθόντος. Παράλληλα στην έκθεση παρουσιάστηκαν κατασκευές παιδιών που υλοποιήθηκαν ως σχέδια δράσης.

Την ενδιαφέρουσα έκθεση επισκέφθηκαν μαθητές και μαθήτριες της σχολικής μονάδας την Πέμπτη 8-6-2023, ενώ οι οικείοι των παιδιών την Παρασκευή 9-6-2023, ακούγοντας από τα παιδιά της Γ΄τάξης πληροφορίες για την ιστορία και τη χρήση των αντικειμένων.

Λαογραφική έκθεση

Έκθεση κατασκευών

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ ΠΕΛΕΚΟΝ 2023

Την προτελευταία εβδομάδα του διδακτικού έτους μαθητές και μαθήτριες της σχολικής μονάδας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση έργων τέχνης που οργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τραμπαντζείου Γυμνασίου στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΠΕΛΕΚΟΝ-ΜΕΡΕΣ ΓΙΟΡΤΩΝ ΒΟΪΟΥ 2023.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Στ΄2, Ε΄1, Ε΄2 και Γ΄ ξεναγήθηκαν ανά τάξη-τμήμα από την καλλιτέχνιδα φωτογράφο κυρία Παπαναούμ Καίτη, γνωρίζοντας έτσι μέσα από εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφιών τον «Μόχθο για το κάρβουνο» και θαυμάζοντας εξαιρετικά έργα ξυλογλυπτικής και δεσποτικών βακτηριών του καλλιτέχνη Δημήτρη Παναγιώτου, του Λυγερέα, καθώς και ακουαρέλες και ελαιογραφίες τοπίων του εικαστικού καλλιτέχνη Χριστόδουλου Γκισούλη.

Εξωραϊσμός της αυλής του σχολείου μας

01

Κάποιες από τις τελευταίες πινελιές για τη φετινή χρονιά ήταν… πραγματικές πινελιές για τα παιδιά της Ε2΄ τάξης του σχολείου μας και του δασκάλου τους, Μιχάλη Δούβλου. Πινέλα, χρώμα και καλή διάθεση έκαναν το αμφιθέατρο στην αυλή του σχολείου μας ένα πραγματικό στολίδι. Δε φτάνει που το έβαψαν, το έκαναν και καλά, πραγματικό συνεργείο ελαιοχρωματιστών. Εύγε! Αποστολή εξετελέσθη.

Μαθητές και μαθήτριες δαπανούν ένα μέρος από το κέρασμα της κ. Ναούμας Ταχμιντζή για τα «Χελιδονίσματα» σε μια δράση καλλωπισμού του σχολείου τους. Ευχαριστούμε θερμά την Ευεργέτιδα! Συγχαρητήρια στα παιδιά!

Ο Δήμος Βοΐου εξωραΐζει το προαύλιο του σχολείου μας με επένδυση πέτρας και τα παιδιά δίνουν τη δική τους συνέχεια…

02

03

04

05

06

07 08

Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στον Πλαταμώνα Πιερίας

01

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 η ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας με προορισμό την Πιερία. Με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Γιάννη Πορπόρη, Αγνή Μέντζα, Μαρία Κουγιούφα, Μιχάλη Δούβλο, Σάκη Χασιώτη και Αλίκη Μπαλάσκα, μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Ε1΄,  Ε2΄,  ΣΤ1΄ και ΣΤ2΄ συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πορεία στον χρόνο: Ιστορία και περιβάλλον στο κάστρο του Πλαταμώνα» του ΚΕΠΕΑ Ανατολικού Ολύμπου.

Ένα κάστρο, μια ιστορία ο Πλαταμώνας: Από την αρχαία πόλη Ηράκλειον, στην κατάκτηση από τους Ρωμαίους κι από τους Φράγκους στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Από τους Τούρκους στους Ενετούς και ξανά στους Τούρκους. Από το 1897, στους Έλληνες και βομβαρδισμός από τους Γερμανούς το 1941.

Μέρος των εξόδων μετακίνησης για τα τμήματα Ε1΄ και Ε2΄ καλύπτεται από το κέρασμα της κ. Ναούμας Ταχμιντζή από τα «Χελιδονίσματα». Είναι μια ευκαιρία για να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε ανθρώπους που στηρίζουν το πολύπλευρο έργο του σχολείου!

02 03

04

05 06 07 08 09

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πτολεμαΐδα

Ανήμερα της 570ης επετείου από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου,  τα μάτια μας συνάντησαν μοναδικούς θησαυρούς της εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς στο Εμπόριο Εορδαίας. Μοναδικά αριστουργήματα που θυμίζουν την Πόλη. Το ομοίωμα του ιερού ναού αγίας Σοφίας, οι κατακόμβες, το ομοίωμα του Πύργου του Γαλατά και ο ιερός ναός αγίου Μηνά. Μπροστά στα μάτια μας, ζωντανά, όλα όσα διδαχτήκαμε στη βυζαντινή ιστορία της Ε΄ τάξης. Μεγαλεία πολιτισμού… αφήνουν άναυδους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Συγχαρητήρια στους δημιουργούς!
29 Μαΐου 1453. Ο ήλιος είχε βασιλέψει. Και η Πόλη δεν ήταν πια βασιλεύουσα…

01

03 04 05 06 07

Λίγο νωρίτερα, προηγήθηκε η επίσκεψη μαθητών και μαθητριών στον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ΤΠΕ Πτολεμαΐδας.  Μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Ε1΄ και Ε2΄, με συνοδούς τους δασκάλους κ. Γιώργο Αμπατζίδη, κ. Μαρία Κουγιούφα και κ. Μιχάλη Δούβλο, και εμψυχώτρια τη διευθύντρια, κ. Ζωή Στέφου, στο πλαίσιο του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, συμμετείχαν στο εργαστήριο: “Κατασκευάζουμε ρομποτικά οχήματα και συμμετέχουμε σε αγώνες Ρομποτικής SUMO”.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ρηνούλα Ζωγράφου, η οποία κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης μαθητών και εκπαιδευτικών στην Πτολεμαΐδα. Θέλησε να συνδράμει σε μία δράση του σχολείου που αφορά τις νέες τεχνολογίες, πεδίο της δικής της επιστημονικής κατάρτισης, των Φυσικών επιστημών. Η κ. Ζωγράφου χάρισε την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν έναν Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας και να χαρούν ένα ταξίδι στον κόσμο της Ρομποτικής.

02 08 09 10 11 12 13

https://pektpeptol.sites.sch.gr/?p=4037

 

«ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ» – ΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤ ΄ΤΑΞΗ

Τη Δευτέρα 29-5-2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης με συνοδούς τον κ. Πορπόρη και την κ. Μέντζα βρέθηκαν στο αρχοντικό Πούλκως και συμμετείχαν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης με τίτλο «Τα Χρώματα της Σιάτιστας» με στόχο τη γνωριμία με την καλλιτεχνική κληρονομιά της μεταβυζαντινής Σιάτιστας και τα είδη της καλλιτεχνικής δημιουργίας (έργα ξυλογλυπτικής, λιθογλυπτικής, χαλκογραφίας, τοιχογραφίας…), την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των αρχοντικών, την κατανόηση του ιστορικού πλαισίου της εποχής της δημιουργίας και την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχαν παρακολουθήσει νωρίτερα -ως πιλοτικό- στο αρχοντικό Πούλκως) τον Νοέμβριο 2022 η Γ΄τάξη και αργότερα στο αρχοντικό Μαλιόγκα τον Ιανουάριο 2023 η Ε΄τάξη.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΒΟΪΟ

Μετά την επιτυχία του περσινού προγράμματος εκπαιδευτικών περιηγήσεων μαθητών σχολείων στο Άνω Βόιο που υλοποίησε ο Δήμος Βοΐου και φέτος στη διάρκεια του μηνός Μαΐου 2023 υλοποιήθηκαν δύο περιβαλλοντικές – πολιτιστικές διαδρομές μαθητών/τριών στο Βόιο με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Βοΐου.

Την Πέμπτη 18-5-2022 οργανώθηκε για τις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ περιήγηση με μορφωτικούς στόχους στην Εράτυρα, που περιλάμβανε ξενάγηση από τον κ. Φυτάκη Γιώργο στην αξιόλογη Λαογραφική συλλογή της πόλης, επίσκεψη στη Μονή Αγίου Αθανασίου και ξεκούραση στην πλατεία της Εράτυρας. Συνοδοί των παιδιών ήταν αντίστοιχα οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των τάξεων: κ. Χατζή, κ. Τσιώνη, κ. Διαμαντοπούλου και κ. Κύρου, καθώς και η Σχολική νοσηλεύτρια κ. Μπαλάσκα.

Την Τετάρτη 24-5-2023 οργανώθηκε για τις τάξεις-τμήματα Ε΄1, Ε΄2, Στ΄1 και Στ΄2 αντίστοιχη περιήγηση στο Άσκιο που περιλάμβανε ξενάγηση στη Λαογραφική Συλλογή Εράτυρας από την κ. Γκλαβίνα Αθηνά, ξεκούραση στην πλατεία Εράτυρας κι επίσκεψη στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Εράτυρας, χτισμένο το έτος 1844. Στη συνέχεια η περιήγηση περιλάμβανε επίσκεψη στην Επισκοπική Βασιλική Σισανίου, χτισμένη τον 11ο αιώνα κι επίσκεψη στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 17ου αιώνα. Οι περιηγητές ξεκουράστηκαν στη συνέχεια στον ξενώνα «Μύριχο» με την υπέροχη θέα στην τεχνητή λίμνη που σχηματίζει ο παραπόταμος του Αλιάκμονα Μύριχος. Συνοδοί των παιδιών ήταν αντίστοιχα οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των τμημάτων : κ. Κουγιούφα, κ. Δούβλος, κ. Μέντζα και κ. Πορπόρης. Στην εκδρομή συμμετείχε και η διευθύντρια του σχολείου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες,

ο Σύλλογος Γονέων και ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

ευχαριστούν θερμά τον Δήμο Βοΐου

για το πρόγραμμα εκπαιδευτικών περιηγήσεων χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τα παιδιά στο καταπράσινο Βόιο.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον ιερομόναχο Νικηφόρο, τον ιερέα Φιλόθεο, τον κ. Φυτάκη και την κ. Γκλαβίνα που υποστήριξαν τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό των περιηγήσεων των μαθητών της σχολικής μονάδας.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη Λαογραφική Συλλογή Εράτυρας, τον Άγιο Γεώργιο Εράτυρας και τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σισανίου.