ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

αφίσα

   Η  τάξη Δ΄  του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας σας προσκαλεί στην παρουσίαση της ταινίας  «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία»  την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:30 στο πολιτιστικό κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη». 

   Ψάχνοντας για το παραμύθι «Ο Αλή Μπαμπάς και οι 40 κλέφτες»
στο υπόγειο της γιαγιάς, τα παιδιά ξεκλειδώνουν μια βαλίτσα παλιά, χαμένη απ΄ το ΄40.

         Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία και μια ταινία με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά… Σας περιμένουμε! 

 

Ατέλειωτοι οι θησαυροί της βαλίτσας μας…

Με αμείωτο ενδιαφέρον βγάζουμε κι άλλους θησαυρούς από τη βαλίτσα που βρήκαμε στο υπόγειο της γιαγιάς, ψάχνοντας για τους «40 κλέφτες». Ένα όμορφο σενάριο το οποίο απαιτεί και τη συμμετοχή κόσμου κι εκτός σχολείου. Ένα σενάριο που προϋποθέτει το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Ένα σενάριο που χρησιμοποιεί κι άλλα κομμάτια – πρόσωπα της Σιάτιστας που στέκονται χρήσιμα για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τα γεγονότα του ΄40.

Ευχαριστούμε θερμά την 93χρονη κα Μπάτζιου Σοφία η οποία αρκετές φορές εμφανίζεται στην ταινία των παιδιών με αφηγήσεις της σχετικές με τη δύσκολη εκείνη περίοδο για τη χώρα μας και κατ΄ επέκταση και τον τόπο μας. 13 χρονών τότε η κα Σοφία έχει πολλά να θυμάται τα οποία αφηγείται με τη διαύγεια και την καθαρότητα πνεύματος που τη διακρίνουν. Ένα ντοκουμέντο πραγματικό οι αφηγήσεις της κα Μπάτζιου που θα μείνουν στο αρχείο του σχολείου και στη μνήμη των μαθητών και μαθητριών μας. Μια αυτόπτης μάρτυς στην ταινία μας! Να ευχαριστήσουμε επιπλέον θερμά την οικογένεια της κας Ώττα Αικατερίνης και τη βρεφονηπιοκόμο κα Ώττα Ευφημία που μας φιλοξένησαν στο σπιτικό τους προκειμένου να γίνει η λήψη των γυρισμάτων με την κα Σοφία Μπάτζιου. Χωρίς δεύτερη σκέψη μας άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού τους.

01 02

Η βαλίτσα μέσα έκρυβε και «ντόπιους» θησαυρούς. Μια φωτογραφία παλιά, ερχόμενη από τη Σιάτιστα. Είναι ο Σιατιστινός καθηγητής Γράβας Παναγιώτης του Παναγιώτη ο οποίος «έφυγε» στον πόλεμο του ’40. Σημαντική είναι η μαρτυρία της κας Μπόντα Καλλιόπης η οποία θυμάται από τον παππού της το γεγονός μιας κι εκείνος έθαψε με τα ίδια του τα χέρια στα βουνά της Αλβανίας τον Σιατιστινό καθηγητή. Ευχαριστούμε θερμά τη φυσικό – ερευνήτρια τοπικής ιστορίας κα. Μπόντα Καλλιόπη η οποία με πολύ όμορφο τρόπο εμφανίζεται στην ταινία μας κι αφηγείται τη συγκεκριμένη αληθινή ιστορία φέρνοντας στο φως και ιστορίες Σιατιστινών από τον πόλεμο του ’40. Για πολλοστή φορά η κα Μπόντα στηρίζει το έργο του σχολείου μας με τις διάφορες πολύ ενδιαφέρουσες  πληροφορίες που μας δίνει. Πληροφορίες που απ΄ ότι διαπιστώσαμε με πολύ κόπο «ξετρυπώνει». Πληροφορίες που όλους μας ενδιαφέρουν μιας και πρόκειται για κομμάτια της Σιάτιστας. Άξια! Μεταλαμπαδεύει πραγματικά ντοκουμέντα στους μαθητές και μαθήτριες μας. Ευχαριστούμε επιπλέον θερμά την κα Καλλιόπη για το κέρασμα που έστειλε στα παιδιά της τάξης μας!

03 04

Ανάμεσα σε όλα διακρίνουμε στη βαλίτσα μας κι ένα κόκαλο για τα παπούτσια. Είναι το κόκαλο του Λευτέρη. Ο δάσκαλος των παιδιών, κ. Δούβλος Μιχάλης, αφηγείται την ιστορία αυτού του κόκαλου… Ο Λευτέρης μαζί με άλλους 5 – 6 φαντάρους φιλοξενούνταν εκείνο το διάστημα στο σπίτι του παππού του, του Δούβλου Βασίλειου στη Γεράνεια. «Χάθηκε» στον πόλεμο και το κόκαλο έμεινε ανάμεσα στα πράγματα του που βρήκε η γιαγιά του στο σπίτι. Ο δάσκαλος των παιδιών αφηγείται…

05

Η βαλίτσα άνοιξε τόσο με το μεράκι των παιδιών όσο και με τη βοήθεια κι άλλου κόσμου της Σιάτιστας που βοήθησε. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μπόσιακα Διονύση, πατέρα μαθήτριας του σχολείου μας, ο οποίος μας παραχώρησε την κάμερά του για μια εβδομάδα μιας και προέκυψε τεχνικό θέμα της τελευταίας στιγμής με τη δική μας. Ευχαριστούμε θερμά την κα Καφάση Άννα για τη βαλίτσα και την κα Γκουτζιαμάνη Σουλτάνα για τα μάλλινα. Επιπλέον στέλνουμε τις ευχαριστίες μας στην κα Γιαννακού Φωτεινή για τη φωτογραφία του Σιατιστινού Παναγιώτη Γράβα και στον κ. Κοψαχαλίδη Φάνη για τη διόρθωση ενός «σκοτεινού» πλάνου μας. Σημαντική στήριξη του έργου μας παρέχει κάθε φορά με τις πληροφορίες η ιστοσελίδα siatistanews.gr την ομάδα της οποίας ευχαριστούμε θερμά. Και βέβαια συμπαραστάτες σε όλο αυτό οι γονείς – κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών της Δ΄ τάξης του σχολείου μας. Επιμελήθηκαν με προσοχή τις ενδυμασίες των παιδιών τους, φρόντισαν για την εκμάθηση των κομματιών αφήγησης των μαθητών και για την έγκαιρη και ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση από τα σημεία των γυρισμάτων. Ευχαριστούμε θερμά. Να ζητήσουμε συγγνώμη αν κάποιον ξεχάσαμε και μια ακόμη συγγνώμη σε περίπτωση που κάποιον στενοχωρήσαμε. Η εμπλοκή πολλών ατόμων, η οργάνωση και η δημιουργία όλου αυτού μπορούν ανθρώπινα να φέρουν και δυσκολίες. Το σχολείο όμως είναι εδώ για να σκέφτεται πρώτα το συμφέρον των μαθητών και μαθητριών του!

Για το παραμύθι με τους 40 κλέφτες ψάχναμε, ολόκληρο το ’40 βρήκαμε… Δημιουργία ταινίας συνέχεια!

Συνεχίζοντας τα γυρίσματα της ταινίας «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία», ψάχνουμε στο υπόγειο της γιαγιάς το παραμύθι με τον «Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες». Δυσκολευτήκαμε αρκετά να ανοίξουμε μια βαλίτσα που βρήκαμε μπροστά μας και σ΄ αυτό μας βοήθησε το κλειδί που παραλάβαμε την πρώτη ημέρα της φετινής σχολικής χρονιάς. Οι θησαυροί που «βγάζει» η παλιά χαμένη βαλίτσα φαίνεται να μην έχουν τελειωμό…

Η σημαία της Γερμανίας, της Ιταλίας κι ένα πλοίο παλιό… Χώρος, το αρχοντικό «Δόλγκηρα», το στολίδι του Μορφωτικού – Πολιτιστικού Συλλόγου «Μαρκίδες Πούλιου». Ομάδα κοριτσιών της Δ΄ τάξης μας υποκρίνονται τις γυναίκες της εποχής του ’40. Τα νέα από όλη την Ευρώπη είναι άσχημα. Μαύρα σύννεφα πολέμου απλώνονται σε όλη την υφήλιο κι ο Χίτλερ με τον Μουσολίνι ξεκινούν τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Παραμονές του πολέμου κι οι γυναίκες παρατούν τις δουλειές του σπιτιού και βρίσκονται στο αρχοντικό «Δόλγκηρα» για να κουβεντιάσουν σχετικά… Ευχαριστούμε θερμά την Πρόεδρο του Μορφωτικού – Πολιτιστικού Συλλόγου «Μαρκίδες Πούλιου» κα Σιάσιου Βασιλική μιας και για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια με πολλή χαρά επιτρέπει στο σχολείο μας να «χρησιμοποιήσουμε» το αρχοντικό «Δόλγκηρα». Τις πόρτες του αρχοντικού μας άνοιξε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Οκτώβρη 2019 το μέλος του Συλλόγου κ. Σιάσιος Αναστάσιος τον οποίο θερμά ευχαριστούμε. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε «Και δέκα ώρες να έχετε γυρίσματα, ο Σύλλογος είναι διατεθειμένος να σας περιμένει». Άλλος ένας χώρος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Σιάτιστα έδωσε χαρά σε ομάδα παιδιών της τάξης μας. Χρησιμοποιήσαμε τους περισσότερους χώρους του αρχοντικού το οποίο με πολύ μεράκι μετέτρεψαν τα μέλη των «Μαρκίδων Πούλιου» σε λαογραφικό μουσείο. Ο Σύλλογος «Μαρκίδες Πούλιου» σύμμαχος στο έργο του Σχολείου μας.

01 02 03 04 05 06 07 08

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 ασχοληθήκαμε με τη συνάντηση του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά με τον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι στην οικία του πρώτου στην Κηφισιά. Ως οικία και γραφείο του Μεταξά επιλέξαμε το γραφείο του κ. Ρόνα Ιωάννη.  Ομάδα αγοριών της Δ΄ τάξης, ο Μεταξάς, ο Μπάτλερ κι ο Γκράτσι, φορώντας τις στολές τους μας παρουσιάζουν την επίσκεψη του Ιταλού πρέσβη στον Έλληνα πρωθυπουργό. Αποτέλεσμα αυτής, ο πόλεμος… Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ρόνα Ιωάννη που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε το γραφείο του για τα συγκεκριμένα γυρίσματα της ταινίας. Μας καλοδέχτηκε από την αρχή και το εντυπωσιακό ήταν ότι την ημέρα των γυρισμάτων αποχώρησε διακριτικά από τον χώρο, ακριβώς για να νιώσουν πιο ελεύθεροι οι μαθητές. Δείγμα ανθρωπισμού και κατανόησης, υψηλής ευφυΐας. Πολύς κόσμος πραγματικά στο πλευρό μας!

09 10 11 12 13 14 15 16

Ο Μεταξάς με το διάγγελμα του αναγγέλλει τον πόλεμο με τους Ιταλούς και οι πρώτες εφημερίδες των ημερών κυκλοφόρησαν. Στον ρόλο του εφημεριδοπώλη ένας μαθητής της τάξης μας. Προσπαθώντας να βγάλει το μεροκάματό του κι έχοντας στον ώμο του τη βαριά τσάντα που δανειστήκαμε από τα ΕΛΤΑ Σιάτιστας, κυκλοφορεί στα γραφικά καλντερίμια της πόλης μας για να αναγγείλει την είδηση… «Εφημερίδες, εφημερίδες, η Ιταλία εισβάλλει στην Ελλάδα, εφημερίδες…» Ευχαριστούμε θερμά τα ΕΛΤΑ Σιάτιστας για την τσάντα του ταχυδρόμου.

17 18 19

Συνεχίζουμε το ψάξιμο στην παλιά βαλίτσα μας. Αυτή τη φορά βγάζουμε μια φωτογραφία σχεδόν καμένη. Είναι από τον Φαρδύκαμπο, το σημείο όπου στις 6 Μαρτίου 1943 οι Σιατιστινοί ενωμένοι αντιστέκονται σε ένα ολόκληρο πάνοπλο τάγμα Ιταλών. Στο σημείο βρεθήκαμε την Τετάρτη 9 του Οκτώβρη με μια μαθήτρια της Δ΄ τάξης η οποία σε ρόλο δημοσιογράφου μας ενημερώνει για τη μάχη εκείνη για την οποία κάθε Σιατιστινός θα πρέπει να στέκεται περήφανος.

20 21

Γυρισμάτων συνέχεια… Κυριακή 6 Οκτώβρη

Συνεχίστηκαν την Κυριακή 6 Οκτώβρη 2019 τα γυρίσματα της ταινίας «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία»  που ετοιμάζει η Δ΄ τάξη του σχολείου μας με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του τμήματος, κ. Δούβλο Μιχάλη.

Σε μια προσπάθεια του σχολείου να κατανοήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα του ’40 μεταφερόμαστε σε διάφορα σημεία της Σιάτιστας που παρουσιάζουν κι αυτά το δικό τους ενδιαφέρον. Ζωντανή, βιωματική η μάθηση στο νέο σχολείο, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών να τραβάει το ενδιαφέρον των παιδιών σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το πρωινό της Κυριακής, λοιπόν, με ομάδα παιδιών της τάξης, μεταφερθήκαμε στην παλιά σιταποθήκη (οίκημα στο πάρκινγκ του Δημοτικού Αθλητικού Σταδίου της Σιάτιστας) στη Γεράνεια. Βάζοντας μπόλικη φαντασία, μετατρέψαμε το συγκεκριμένο παλιό κτίριο σε σιδηροδρομικό σταθμό της εποχής του ’40 απ΄ όπου αναχωρούσαν οι φαντάροι αποχαιρετώντας τα δικά τους πρόσωπα . Με οδηγό τη φαντασία, στη συνέχεια «μίλησαν» οι στρατιώτες… και μια μάνα, κρατώντας την Παναγία, χαιρετά το βλαστάρι της που αναχωρεί για το μέτωπο….

01 02 03 04 05 06 07

Το μεσημεράκι της ίδια μέρας, όλα τα κορίτσια της τάξης, σαν Γυναίκες Ηπειρώτισσες, ετοίμασαν τα μάλλινα και τα φαγητά που θα μεταφέρουν πάνω στα βουνά της Πίνδου. Για σπιτικό των ετοιμασιών των γυναικών επιλέξαμε την Επισκέψιμη παραδοσιακή κατοικία Τσιότσιου – Ντέρου. Η κα Τατιάνα Ντέρου για άλλη μια φορά στάθηκε δυνατά στο πλευρό του σχολείου μας και υποδέχθηκε τα κορίτσια της τάξης μας κάνοντάς τα νιώθουν σαν το σπίτι τους. Μας δάνεισε τον χώρο του μουσείου της που με πολύ κόπο δημιούργησε με την οικογένειά της. Μας δάνεισε και κάθε αντικείμενο που μας φάνηκε χρήσιμο για τις Γυναίκες Ηπειρώτισσες. Μας έδωσε, ακόμη, και πολύ χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση του χώρου της. Μας χάρηκε. Ευχαριστούμε θερμά την κυρία – άκρως χρήσιμο κομμάτι της Σιάτιστας – Τατιάνα Ντέρου, διότι για πολλοστή φορά άνοιξε την πόρτα της στο έργο του σχολείου μας. Έκανε τα πάντα έτσι ώστε τα κορίτσια της τάξης μας να μπουν στο ρόλο και να μετατραπούν σε Γυναίκες Ηπειρώτισσες…

08 09 10 11 12 13 14 15 16

Απόγευμα Κυριακής κι όλα τ’  αγόρια της τάξης μας, ντυμένοι φαντάροι, ρίχτηκαν στη μάχη. Με αρκετή φαντασία μετατρέψαμε την περιοχή «Τσιούκα» της Γεράνειας (εξωκκλήσι του Αγίου Κοσμά) σε Πίνδο. Ανεβήκαμε τα δύσβατα μονοπάτια, έχοντας στην πλάτη μας όπλα, φυσέκια και το παγούρι μας. Σταθήκαμε, καθαρίσαμε τα όπλα, φάγαμε μια μπουκιά ψωμί και ξαφνικά απέναντί μας οι Ιταλοί…. ΑΕΡΑΑΑΑΑ… και κάπως έτσι έρχονται οι πρώτες επιτυχίες… Άξιοι οι Έλληνες φαντάροι – μαθητές!

17 18 19 20 21 23 24

Ψάχνοντας αυτή τη βαλίτσα γεμάτη ιστορία, ξετρυπώνουμε έναν φάκελο. Τον ανοίγουμε. Είναι ένα γράμμα. Ένας φαντάρος στέκεται σ΄ έναν βράχο και γράφει στην αδερφή του, λόγια ανατριχιαστικά και αληθινά!

25 26 27

Στην οικία του Βασίλειου και της Μαίρης Μπατσή, αναζητώντας ένα παραμύθι!

01

     Στην οικία της οικογένειας Βασίλειου και Μαίρης Μπατσή (πρώην αρχοντικό Μουχτάρη) βρέθηκαν τα δεκαεπτά τεταρτάκια του σχολείου μας με τον δάσκαλό τους, κ. Μιχάλη Δούβλο, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019. Αφορμή ήταν η έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας με τίτλο «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία» που ετοιμάζουν τα παιδιά για την 28η Οκτωβρίου.

Το φιλόξενο σπίτι της οικογένειας Μπατσή μετατράπηκε σε σπίτι της γιαγιάς μιας μαθήτριάς μας και το σενάριο «πήρε τον δρόμο του»…

Ψάχνοντας για το παραμύθι «Ο Αλή Μπαμπάς και οι 40 κλέφτες» στο υπόγειο της γιαγιάς, τα παιδιά ξεκλειδώνουν μια βαλίτσα παλιά, χαμένη απ΄ το ’40. Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία και μια ταινία με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά.

Στον ρόλο της γιαγιάς σε δυο σκηνές της ταινίας έπαιξε η κα Ώττα Αικατερίνη την οποία θερμά ευχαριστούμε.  Με το ήρεμο πνεύμα της και χωρίς δεύτερη σκέψη ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του σχολείου κι έτσι έδωσε μεγάλη χαρά στα παιδιά με την ξεχωριστή συμμετοχή της!

Κάποια πλάνα γυρίστηκαν στο σαλόνι του σπιτιού ενώ το υπόγειο της οικίας Μπατσή φιλοξένησε τα περισσότερα γυρίσματα του έργου μας. Τα παιδιά πέρασαν σχεδόν πέντε ώρες ιδιαίτερα ευχάριστα. Όση ώρα είχαμε γυρίσματα στο υπόγειο με διάφορες ομάδες παιδιών, οι υπόλοιποι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο σύγχρονο εργαστήριο γουνοποιίας «BACCI» που διατηρεί η οικογένεια σε άλλο χώρο του αρχοντικού κτιρίου της. Επιπλέον, τα παιδιά έζησαν όμορφες στιγμές και στην καταπράσινη αυλή του σπιτιού, έχοντας για θέα στο πιάτο τους ένα μεγάλο κομμάτι της Σιάτιστας.

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά την κα Κάβουρα Ελένη, μητέρα μαθητή μας, η οποία έμεινε στον χώρο καθ΄ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων, έπειτα από παρότρυνση του δασκάλου, για επίβλεψη των παιδιών!

Λίγο πριν την αναχώρησή μας, η κα Μαίρη θέλησε να μας γλυκάνει κι άλλο προσφέροντάς μας από ένα κέρασμα στον καθένα. Τα παιδιά έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και η οικογένεια Μπατσή φρόντισε να μας βοηθήσει στην εκπλήρωση ενός πολύ βασικού στόχου του σχολείου: Σχολείο δεν είναι μόνο η σχολική αίθουσα!

Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια του Βασίλειου και της Μαίρης Μπατσή για την τόσο ζεστή φιλοξενία στο σπιτικό τους. Ήταν η δεύτερη φορά που τα τελευταία χρόνια διάφορες ομάδες παιδιών φιλοξενήθηκαν στη συγκεκριμένη οικία με αφορμή εκπαιδευτικές δράσεις του σχολείου μας. Τόσο ο κ. Βασίλης και η κα Μαίρη, όσο και τα παιδιά τους, Αναστασία και Δημήτρης, απέδειξαν έμπρακτα τη σιατιστινή φιλόξενη καταγωγή τους και συμμετείχαν με έναν πολύ όμορφο τρόπο στο έργο του σχολείου. Ενός σχολείου ανοιχτού στην κοινωνία!

02 03 04 05 06 07 08 09 10 1172483568_2428222457390683_8541020227373105152_n 72582024_962910624062309_1110826985405284352_n  72980104_541769929929278_5560619052038094848_n  72870594_400658933938413_2179717880067653632_n

 

«Με το κλειδί στο χέρι»

70538246_10217323420816683_8502043609615302656_n

     Με την έναρξη του σχολικού έτους 2019 – 2020 και λίγο μετά τον αγιασμό, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης παρέλαβαν από τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο από ένα κλειδί.

Αρχικά θα προσπαθήσουμε να ξεκλειδώσουμε την καρδιά μας, τις δυνατότητες και τα ταλέντα μας. Ο καθένας έχει τα δικά του. Αυτά εντοπίζουμε, αναδεικνύουμε και τα φέρνουμε στη συνέχεια στην ομάδα μας. Έτσι στην πορεία θα καταφέρουμε να ανοίξουμε τις πόρτες της γνώσης… της Γλώσσας, των Μαθηματικών, της Ιστορίας, των Θρησκευτικών, της Μελέτης περιβάλλοντος, των Αγγλικών, της Γυμναστικής, της Πληροφορικής, της Θεατρικής αγωγής, των Εικαστικών….

Θα ξεκλειδώσουμε ακόμη πόρτες αρχοντικών, εκκλησιών, μουσείων κι άλλων σημείων ενδιαφέροντος της Σιάτιστας κι άλλων τόπων της Μακεδονίας.

Επιπλέον με το κλειδί μας θ” ανοίξουμε μια βαλίτσα παλιά, από το 1940. Στη συνέχεια θα «ξεσκονίσουμε» συρτάρια για να μάθουμε την ιστορία του πέτρινου Σχολείου μας, του 1ου Δημοτικού Σιάτιστας. Φορές φορές το κλειδί μας θα το χαρίζουμε και σε εσάς. Γιατί σχολείο χωρίς κοινωνία δεν υπάρχει. Καλή σχολική χρονιά!
Πόρτες, πόρτες, πόρτες… Γεμάτες φαντασία και δημιουργία… Δυναμικά, με το κλειδί στο χέρι.

«Τα όνειρά μας ταξιδεύουν μ΄ ένα μπαλόνι» – Τελετή αποφοίτησης

02

     Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των μαθητών και μαθητριών της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, το πρωί για τα παιδιά των άλλων τάξεων ενώ το βραδάκι στον αύλειο χώρο του σχολείου για τα αγαπημένα πρόσωπα των παιδιών.

Παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.κ Αθανασίου, γονέων, παππούδων, γιαγιάδων, συγγενών και φίλων, τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης έγραψαν τον επίλογο του σχολικού έτους 2018-2019 και ταυτόχρονα της φοίτησής τους στο Δημοτικό Σχολείο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία της διευθύντριας του σχολείου μας κα Στέφου Ζωής.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τον χαιρετισμό της διευθύντριας

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν ένα μπαλόνι το οποίο για έξι χρόνια πετούσε στο σχολείο για τα συγκεκριμένα παιδιά. Μέσω της ταινίας «Τα όνειρά μας ταξιδεύουν μ΄ ένα μπαλόνι» παρουσιάστηκε η πορεία των παιδιών στις 6 τάξεις του Δημοτικού Σχολείου.

Συγκινητικά κομμάτια στην ταινία ήταν οι ομιλίες των δασκάλων που είχαν τα παιδιά στις τάξεις του Δημοτικού καθώς και οι φωτογραφίες που προβλήθηκαν οι οποίες έδειχναν την πορεία των παιδιών από την Α΄ μέχρι και τη ΣΤ΄  τάξη. Ευχαριστούμε τις δασκάλες κα Τσιώνη Αλεξάνδρα, κα Γκουτζιάμανη Ιωάννα, κα Νεράντζη Αικατερίνη, κα Μέντζα Αγνή καθώς και τον δάσκαλο κ. Δούβλο Μιχάλη για τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη αποχαιρετιστήρια ταινία, τα όμορφα λόγια τους προς τα παιδιά, τις στιγμές που έφεραν στο μυαλό τους από τις χρονιές που δίδαξαν στο συγκεκριμένο τμήμα καθώς και για τις ευχές στους πλέον απόφοιτους του σχολείου μας. Στη συνέχεια της ταινίας η διευθύντρια του σχολείου αποχαιρέτησε τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης με λόγια νουθεσίας μέσα από την παραβολή των ταλάντων και στίχων ποιήματος του Νικηφόρου Βρεττάκου. Ευχαριστούμε θερμά.

Ενδιάμεσα των παρουσιάσεων ανά τάξη, τα παιδιά τραγούδησαν τα «Άσπρα καράβια τα όνειρά μας» ενώ χόρεψαν «Γι΄ αυτό κάτσε καλά» και το «Ζεϊμπέκικο της Ολυμπιάδας του 2004».

Έπειτα, ακολούθησε ένα ηχητικό κομμάτι παιδιών της Ε΄ τάξης με λόγια αποχωρισμού. «Γεια σας. Ούτε μια λέξη. Θα ξαναϊδωθούμε φίλοι μου. Και πάντα θα τραγουδάμε το τραγούδι του σχολείου, το τραγούδι της παρέας».

Η συνέχεια ήταν αρκετά συγκινητική με την παρουσίαση των παιδιών μέσα από ατομικές φωτογραφίες τους. Το κάθε παιδί έπαιρνε τη θέση του πίσω από τη δική του «ντάλια» σε γλάστρα όπου ομόρφυνε το ίδιο με την τεχνική του decoupage. Πάνω από κάθε γλάστρα πετούσε ανέμελα το μπαλόνι του κάθε παιδιού που συμβόλιζε την πορεία του στα 6 χρόνια. Οι τελειόφοιτοι του Σχολείου μας κλήθηκαν να κάνουν την τελευταία δραστηριότητά τους στο Δημοτικό.

Το κάθε παιδί «κατέβαζε» το μπαλόνι του και πάνω έγραφε τη σκέψη του η οποία ηχογραφημένη ακουγόταν. Λόγια συγκινητικά, λόγια ευχαρίστησης, λόγια αποχωρισμού από το Δημοτικό σχολείο. Κατόπιν, όλα τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης μαζεύτηκαν στο κέντρο του χώρου παρουσίασης και σαν μια γροθιά ενωμένα άφησαν τα μπαλόνια, τις σκέψεις τους, τις εμπειρίες τους να πετάξουν ψηλά. Ο ουρανός πάνω από το επιβλητικό κτίριο του σχολείου μας γέμισε με άσπρα μπαλόνια που συμβόλιζαν την αγνή πορεία των παιδιών στο Δημοτικό και τη μετάβασή τους στο Γυμνάσιο. Και κάπως έτσι, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, όλα γίνονται αναμνήσεις…

Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με τους απόφοιτους να τραγουδάν χορεύοντας «Είμαι ακόμα παιδί».

Αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης τον λόγο πήρε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ Αθανάσιος. Τον ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκρισή του στο κάλεσμά του Σχολείου και τα λόγια νουθεσίας σε δασκάλους, μαθητές και γονείς.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη κ.κ. Αθανασίου

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο μαθητής Τσιότσιος Νικόλαος και ως εκπρόσωπος όλων των συμμαθητών του αποχαιρέτησε το Σχολείο, τους δασκάλους, τους μαθητές των άλλων τάξεων.
Κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε τα αποχαιρετιστήρια λόγια του μαθητή της ΣΤ΄ τάξης

Έπειτα, η μαθήτρια Νίκου – Γκόγκου Αικατερίνη, ως εκπρόσωπος όλων των μαθητών της τάξης, διάβασε ένα αποχαιρετιστήριο ποίημα με θέμα την αποφοίτησή τους από το Δημοτικό Σχολείο.
Κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε το αποχαιρετιστήριο ποίημα της μαθήτριας της ΣΤ΄ τάξης

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που μέχρι τέλους «έβγαλαν» τα συναισθήματά τους!

Λίγο αργότερα, οι κυρίες του Δ. Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας μοίρασαν στα παιδιά ένα δώρο – έκπληξη με αφορμή την αποφοίτησή τους από το Δημοτικό Σχολείο. Το κάθε παιδί παρέλαβε το δικό του βραχιολάκι και μια αναμνηστική πλακέτα με την ομαδική φωτογραφία, τα ονόματα των αποφοίτων και την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης με τον δάσκαλό τους : 09 Αυγούστου 2025.

Επιπλέον, συγκινητική ήταν η στιγμή όπου οι γονείς των μαθητών και μαθητριών της ΣΤ΄ τάξης θέλησαν να χαρίσουν από μια ανθοδέσμη στα παιδιά τους ως ένδειξη ευχαρίστησης και αναγνώρισης των κόπων τους στα 6 χρόνια του Δημοτικού Σχολείου.

Κατόπιν, τον λόγο πήρε η κα Δαϊναβά Αντιγόνη, ως εκπρόσωπος των γονέων των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τις ευχαριστίες της κα Δαϊναβά

Η συνέχεια ήταν και πάλι συγκινητική με την έκπληξη που επιφύλασσαν τα παιδιά και οι γονείς τους για τον δάσκαλο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και βαθιάς ευχαρίστησης χάρισαν στον δάσκαλό τους μια όμορφη ανθοδέσμη, ένα μεγάλο αυτοσχέδιο λεύκωμα με φωτογραφίες των παιδιών συνοδευόμενες με λόγια αγάπης και μια φωτογραφική μηχανή Canon EOS4000D VUK K   μαζί με τον τρίποδά της. Η κα Δαϊναβά μίλησε για ένα συμβολικό δώρο κι ο δάσκαλος παραλαμβάνοντάς τα σαστισμένος ανέφερε χαρακτηριστικά «Δεν είπατε, να φέρω κι ένα φορτηγό».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δάσκαλος των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης κ. Δούβλος Μιχάλης.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του δασκάλου

Και για να αποχωρήσουμε με γέλια και χαρές, ο δάσκαλος χρησιμοποιώντας ντοπιολαλιά και αρκετή δόση χιούμορ, αναφέρθηκε σε κάθε μαθητή και μαθήτριά του ξεχωριστά μιλώντας για κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα του ή εμπνευσμένος από κάποιο ρόλο που του ανέθεσε τα δυο τελευταία χρόνια, «πείραξε» τους μαθητές του.
Κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε τον επίλογο της τελετής αποφοίτησης

     Ένα μεγάλο κείμενο αποχαιρετισμού. Ένα κείμενο που όσο μεγάλο ή μικρό και να ήταν τα συναισθήματα δεν μπορεί να τα περιγράψει γιατί είναι μοναδικά. Οι στιγμές που ζεις δύσκολα αποτυπώνονται, ιδιαίτερα αυτές οι τελευταίες, του αποχωρισμού, καλά μου παιδιά. Σας είμαι ευγνώμων για τις πολλές, όμορφες και δημιουργικές στάσεις που περάσαμε μαζί σ΄ αυτό το διετές ταξίδι μας. Σας ευχαριστώ για όλα. Καλή συνέχεια στη ζωή σας!                                                                                                                  

                                                               Ο δάσκαλός σας – Δούβλος Δ. Μιχαήλ

 

Η αποχαιρετιστήρια ταινία και η τελετή αποφοίτησης μέσα από εικόνες….

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 Β 12 13 14 15 16 17 18 Α OLYMPUS DIGITAL CAMERA 18 19 Α 19 20 OLYMPUS DIGITAL CAMERA 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 OLYMPUS DIGITAL CAMERA 36 3798 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΑΞΕΩΝ Γ΄ ΚΑΙ Δ΄ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Την Τρίτη 11/6/2019 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ και Δ΄ τάξης πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Αιανής, όπου ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο κ. Κατερίνα στη συλλογή του Μουσείου.

Το Μουσείο περιέχει εκθέματα από τα προϊστορικά μέχρι τα υστεροελληνιστικά χρόνια που προέρχονται κυρίως από τις ανασκαφές στην πόλη Αιανή και στη βασιλική νεκρόπολη. Στη συλλογή των εκθεμάτων περιλαμβάνονται χειροπελέκεις, ερυθρόμορφα, μελανόμορφα, αμαυρόχρωμα αγγεία και αγγεία με ανάγλυφες παραστάσεις, λυχνάρια, αιχμές δοράτων, ασπίδες, περικεφαλαίες, κοσμήματα γυναικών, νομίσματα, σκεύη, κλειδιά, επιτύμβιες στήλες κ.ά.

Μετά από διάλειμμα τα παιδιά της Γ΄ τάξης συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Αρχαία διατροφή» κατά τη διάρκεια του οποίου άλεσαν σιτάρι φτιάχνοντας αλεύρι και δημιούργησαν ζύμη και αρτοπαρασκευάσματα.

Παράλληλα τα παιδιά της Δ΄ τάξης παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «ο Αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα» και έπαιξαν στην αυλή του μουσείου παιχνίδια.

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο νέο κτίριο της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης, όπου τα παιδιά υποδέχτηκε ο συγγραφέας κ. Μιχάλης Πιτένης και ξεναγήθηκαν και στο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης. Επίσης στο φουαγιέ της βιβλιοθήκης είδαν την περιοδική καλλιτεχνική έκθεση του Εικαστικού Εργαστηρίου Κοζάνης. Στη συνέχεια ξεκουράστηκαν στο Δημοτικό πάρκο Κοζάνης.

Οι συνοδοί των παιδιών ήταν: η κ. Στέφου Ζωή-Δέσποινα, ο κ. Κύρου Ηλίας και η κ. Κουγιούφα Μαρία.

Τα έξοδα μετακίνησης των παιδιών στην Αιανή και στην Κοζάνη καλύφθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που το ευχαριστούμε θερμά.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΠΕΛΕΚΟΝ» ΕΝΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ Ε΄ ΤΑΞΗ

Με την ευκαιρία της οργάνωσης των «Ημερών Γιορτών Βοϊου ΠΕΛΕΚΟΝ» και την παρουσία σημαντικών καλλιτεχνών στη Σιάτιστα οργανώθηκε για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ τάξης «Βιωματικό εργαστήρι ανακυκλώσιμων υλικών» από τον καλλιτέχνη κ. Γιώργο Κοσμίδη τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019.

Ο σημαντικός καλλιτέχνης κ. Γιώργος Κοσμίδης με τη βοήθεια των κεραμιστριών κ. Ολυμπίας Κοσμίδη και κ. Μαρίας Βανδώρου, καθώς και των εκπαιδευτικών της Ε΄ τάξης κ. Γιάννη Πορπόρη και κ. Μαρίας Κουγιούφα, καθώς και της δασκάλας κ. Μαρίας Μέτσιου, πρόσφερε την ευκαιρία στα παιδιά να δημιουργήσουν έργα κολάζ με θέμα τον τόπο μας χρησιμοποιώντας υλικά από ανακύκλωση όπως χαρτόνια, καπάκια, φελλό, φελιζόλ από συσκευασίες τροφίμων κά.

Ευχαριστούμε θερμά τους τρεις καλλιτέχνες: κ. Γιώργο Κοσμίδη, κ. Ολυμπία Κοσμίδη και κ. Μαρία Βανδώρου για την υλοποίηση του καλλιτεχνικού εργαστηρίου για τα 33 παιδιά της Ε΄ τάξης του σχολείου μας.

Επίσης τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 μαθητές των τάξεων Β΄, Γ΄ , Δ΄, Ε΄ και Στ΄ του σχολείου με τη συνοδεία εκπαιδευτικών επισκέφθηκαν την έκθεση εικαστικών έργων των καλλιτεχνών Κώστα Ντιο, Αργύρη Παφίλη και Γεωργίου Κοσμίδη με θέμα τα αρχοντικά της Σιάτιστας στον χώρο του Τραμπαντζείου Γυμνασίου Σιάτιστας, η οποία οργανώθηκε στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων ΠΕΛΕΚΟΝ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΤΟΥ 1ου ΚΑΙ ΤΟΥ 4ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019 οργανώθηκε η επίσκεψη και ξενάγηση των νηπίων του 1ου και του 4ου Νηπιαγωγείου στους χώρους του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας με στόχο την ομαλή τους ένταξη σε αυτό από τη νέα σχολική χρονιά.

Οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου Ιωαννίδειου Νηπιαγωγείου Σιάτιστας έφτασαν στις 10.15, ενώ του 4ου Νηπιαγωγείου στις 12.30.

Μετά από την ξενάγησή τους στους χώρους του σχολείου τα νήπια παρακολούθησαν παραστάσεις κουκλοθέατρου των παραμυθιών «Οι 7 ιππότες των χρωμάτων» και «Ο ποντικός και η θυγατέρα του» από μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και της Β΄ τάξης.

Κατά τη δεύτερη παράσταση για τα παιδιά του 4ου Νηπιαγωγείου είχαν προσκληθεί και οι γονείς των παιδιών του σχολείου μας που οργάνωσαν την κουκλοθεατρική παράσταση.