Εκπαιδευτική εκδρομή της ΣΤ τάξης σε ΕΚΦΕ

Εκπαιδευτική εκδρομή της ΣΤ τάξης

σε ΕΚΦΕ, Αρχαιολοτική Συλλογή και Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης

   Την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 οι εκπαιδευτικοί της Στ΄ τάξης κ. Πορπόρης Ιωάννης και κ. Κουγιούφα Μαρία με τους μαθητές των δύο τμημάτων επισκέφτηκαν το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Κοζάνης, όπου ο νέος υπεύθυνος του κέντρου κ. Παρδάλης παρουσίασε στα παιδιά πειράματα φυσικής.

 Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τη νέα Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης όπου η αρχαιολόγος κ. Ευαγγέλογλου μίλησε στα παιδιά για τα αξιόλογα εκθέματα, ανάμεσα στα οποία ο περίφημος χειροπέλεκυς του Παλαιοκάστρου, οστέινες φλογέρες, κοσμήματα,  επιτύμβιες πλάκες με εγχάραχτα ονόματα κ.ά.

 Κατόπιν, διασχίζοντας την πλατεία, κατευθύνθηκαν στο Αρχοντικό του Γεωργίου Λασσάνη στο οποίο στεγάζεται η Δημοτική Χαρτοθήκη. Εκεί η βιβλιοθηκονόμος της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης κ. Μαργαρίτη μίλησε στα παιδιά για τον λόγιο Λασσάνη που μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και πήρε μέρος στην Εξέγερση στη Μολδοβλαχία ως υπασπιστής του Υψηλάντη, καθώς και για τα σημαντικά εκθέματα της Χαρτοθήκης και κυρίως για τη Χάρτα του  Ρήγα  και για τον παγκόσμιο χάρτη του Άνθιμου Γαζή.

 Στο τέλος, πριν την επιστροφή τους στη Σιάτιστα, τα παιδιά ξεκουράστηκαν για λίγο στο Δημοτικό Πάρκο Κοζάνης.

 

Η Διευθύντρια, οι εκπαιδευτικοί,

καθώς και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης

ευχαριστούν θερμά

το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

που κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης των παιδιών στην Κοζάνη.

Επίσης ευχαριστούν θερμά τον κ. Παρδάλη, την κ. Ευαγγέλογλου και την κ. Μαργαρίτη για το ζήλο που επέδειξαν ώστε η επίσκεψη των παιδιών να είναι πράγματι εκπαιδευτική.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΒΑΡΛΑΜΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ  ΒΑΡΛΑΜΗ

  Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης οργανώθηκε περιοδική έκθεση έργων του σημαντικού εικαστικού καλλιτέχνη Ευθυμίου Βαρλάμη, την οποία επισκέφθηκαν  μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του σχολείου μας.

 Η περιοδική έκθεση περιλαμβάνει σειρά πολλών έργων που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης στα τέλη της ζωής του με θέμα τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό.

Η έκθεση των εξαιρετικών πινάκων του καλλιτέχνη Βαρλάμη οργανώθηκε από τη Μητρόπολη σε συνδυασμό με την έκθεση για προσκύνημα στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου οστών του Αγίου Λουκά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

 Την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 εφαρμόστηκε πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στους μαθητές και στις μαθήτριες των τάξεων Α΄1, Α΄2 και Β΄, μετά από γραπτή άδεια των γονέων τους.

 Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσίαση των κανόνων στοματικής υγιεινής, επίδειξη και εφαρμογή σωστού βουρτσίσματος των δοντιών και έλεγχο της υγείας των δοντιών των μαθητών.

 Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων ευχαριστούν θερμά την οδοντίατρο κ. Ελένη Θεοδοσιάδου του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας που μεριμνά κάθε χρόνο για έλεγχο της υγείας των δοντιών μαθητών μας και για τις χρήσιμες συμβουλές της  για τη στοματική τους υγιεινή.

 Στο τηλέφωνο 24610352699   γονείς μαθητών μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εξέταση των δοντιών των παιδιών τους, καθώς και για τις σχετικές οδοντιατρικές εργασίες.

75η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΦΑΡΔΥΚΑΜΠΟΥ

75η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΦΑΡΔΥΚΑΜΠΟΥ

 Αντιπροσωπεία μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης της ιστορικής μάχης του Φαρδύκαμπου που οργάνωσε ο Δήμος Βοΐου την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018.

Φέτος συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από την 3ήμερη σύγκρουση στις θέσεις Βίγλα και Φαρδύκαμπο με τις  ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις στις 4-6 Μαρτίου 1943, η οποία καταγράφεται πια στην επίσημη ιστορική μνήμη ως κορυφαία πράξη αντίστασης  εναντίον των δυνάμεων κατοχής.

 Στο χώρο του μνημείου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης  Γ. Τσάρας, κατατέθηκαν πολλά στεφάνια από εκπροσώπους αρχών και συλλόγων και τον πανηγυρικό λόγο ανέγνωσε η κ. Βασιλική Τύρνα, τοπική σύμβουλος Σιάτιστας και σχολική τροχονόμος του σχολείου μας.

ΓΙΑ ΤΗΝ EΥΔΟΚΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ EΥΔΟΚΙΑ

 Ένας χρόνος…

και μας λείπει πολύ

η αγάπη σου, η δυνατή σου ψυχή,

η αέρινη παρουσία σου,  η αγγελική σου μορφή…

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

 Με αφορμή την κοίμηση του εκπαιδευτικού Στυλιανάκη Εμμανουήλ που εργάστηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας έγινε έκτακτη σύγκληση σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου και με Ψήφισμα (Πράξη 16η) της 8ης Φεβρουαρίου 2018 αποφασίστηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:

1. Αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών του σχολείου να παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία,

2. να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς του μεταστάντος και

3. να δεηθεί για την ανάπαυση της ψυχής του εκλιπόντος.

Ηλιακό Λεωφορείο

«Ηλιακό Λεωφορείο

Οι μαθητές της Γ’ τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου Σιάτιστας με αφορμή το μάθημα «Ηλιακό Λεωφορείο» της Γλώσσας, κατασκεύασαν το δικό τους ηλιακό λεωφορείο και συζήτησαν για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το ηλιακό λεωφορείο στο περιβάλλον.

Επίσκεψη της Ε΄ τάξης στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Επίσκεψη της Ε΄ τάξης στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

      Τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική βιβλιοθήκη Σιάτιστας «Μανούσεια» επισκέφτηκαν την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης του σχολείου μας με τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο.

    Με αφορμή τη σχετική ενότητα του μαθήματος της Γλώσσας με τίτλο «Βιβλία – Βιβλιοθήκες» και έπειτα από σχετική προετοιμασία, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της Βιβλιοθήκης, να ενημερωθούν για τον τρόπο οργάνωσης του υλικού της, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις δράσεις, καθώς και να δανειστούν βιβλία.

05

     Γνώρισαν την ιστορία της Βιβλιοθήκης από την αρχή της συγκρότησής της μέχρι και σήμερα, τις αξιόλογες συλλογές των παλαιών βιβλίων και χειρογράφων της με ιδιαίτερη αναφορά στις εκδόσεις των Μαρκίδων Πούλιου.

     Λίγο πριν την αποχώρηση τους τα παιδιά έκαναν μια μικρή και  περισσότερο συμβολική δωρεά προς τη «Μανούσεια» Βιβλιοθήκη. Πρόσφεραν ένα χειρόγραφο βιβλίο με τίτλο «24 Βιογραφίες Ελλήνων ποιητών και συγγραφέων» που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, την 9η Φλεβάρη.

     Ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό της ΔκΙβΣ «Μανούσεια» για την φιλοξενία μας στους χώρους της βιβλιοθήκης.

Ο ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ

Ο ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, στις 5 μ.μ.

το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων οργανώνει

τον Παιδικό Αποκριάτικο Χορό

στο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ.

Εισιτήριο εισόδου: 2 ευρώ.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

 Mε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στη Σιάτιστα η Ημέρα των Γραμμάτων,  ημέρα τιμής και μνήμης του έργου των Τριών Ιεραρχών. Στα σχολεία έγινε λόγος για το έργο αγάπης των Τριών Ιεραρχών, για την ανάδειξη από αυτούς της σημασίας των κλασικών σπουδών και για τη συμβολή τους στη θεμελίωση και διαμόρφωση μιας παιδαγωγικής ελληνοχριστιανικής.

   Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στις 30-1-2018 τελέστηκε Θεία Λειτουργία, Αρτοκλασία και Μνημόσυνο για τους ευεργέτες-δωρητές και εκπαιδευτικούς των διδακτηρίων της Σιάτιστας. Ακολούθησε ομιλία του Δ/ντή του ΕΠΑΛ Σιάτιστας για το έργο των Τριών Ιεραρχών,  εκφώνηση ονομάτων ευεργετών – δωρητών και εκπαιδευτικών που δίδαξαν στα διδακτήρια της Σιάτιστας, καθώς και των ευεργετών- δωρητών  των εκπαιδευτηρίων για το έτος 2017.  Ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση για τους εκπαιδευτικούς στο ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Δήμαρχος Σιάτιστας, δημοτικοί σύμβουλοι, οι Δ/ντές , Εκπαιδευτικοί και μαθητές των Σχολείων της Σιάτιστας κι αρκετός κόσμος.

30 ian 2019 001β

 Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών απέστειλε στα σχολεία το παρακάτω μήνυμα: « Οι Τρεις Ιεράρχες είναι άρρηκτα δεμένοι στη συνείδηση του λαού μας με την παιδεία. Είναι αυτοί που κράτησαν το πνεύμα τους καθαρό από τον αναπόφευκτο φανατισμό των συγχρόνων τους και με το πνεύμα αυτό ασχολήθηκαν, με μεγάλο πάθος αλλά χωρίς φόβο, με την ελληνική παιδεία, δηλαδή με τον Λόγο.

Δεν ήταν εύκολο το εγχείρημα. Ποτέ δεν είναι εύκολο να αναγνωρίζεις την αξία του αντιπάλου και μάλιστα όσο ακόμα η πάλη διαρκεί. Κι όμως οι τρεις αυτοί πνευματικοί άνθρωποι όχι μόνο αναγνώρισαν την αξία της ελληνικής παιδείας, αλλά είδαν σ΄ αυτήν το κατάλληλο όργανο για τη διάδοση της δικής τους πίστης.

Όμως αυτό από μόνο του δε θα ήταν αρκετό για να τους καταστήσει σύμβολα παιδείας επί τόσους αιώνες. Χρειάστηκε και η ηθική τους στάση, η αγάπη τους προς τον φτωχό, τον ξένο, τον καθένα που χρειαζόταν βοήθεια. Γιατί η γνώση είναι βέβαια όργανο εξαιρετικά αποτελεσματικό, αλλά η ηθική του κάθε ανθρώπου που την κατακτά είναι αυτή που θα ορίσει ποια θα είναι η χρήση αυτού του οργάνου. Βαθιά γνώση, στέρεη ηθική υπόσταση, αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, αυτή είναι η αποστολή του σχολείου ως τις μέρες μας. Αυτό μας παρέδωσαν οι Τρεις Ιεράρχες κι αυτή η παράδοση εμπνέει και σήμερα την παιδεία μας».