«17η Νοέμβρη…ημέρα μνήμης», ένα ντοκιμαντέρ για το Πολυτεχνείο

«17η Νοέμβρη…ημέρα μνήμης»,

ένα ντοκιμαντέρ για το Πολυτεχνείο

  Οι μαθητές, οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης με τον εκπαιδευτικό της τάξης κ. Δούβλο Μιχαήλ ανέλαβαν φέτος την οργάνωση εκδήλωσης μνήμης για την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του 1973.

  Ο εκπαιδευτικός της τάξης κ. Δούβλος Μιχαήλ ανέλαβε την πρωτοβουλία για δημιουργία ταινίας-ντοκιμαντέρ με τους μαθητές του με τίτλο «17η Νοέμβρη…ημέρα μνήμης», υλοποιώντας έτσι πρόγραμμα σχολικής δραστηριότητας κι  εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία του σχεδίου εργασίας (project).

  Εφαρμόζοντας τεχνικές κινηματογράφου ο εκπαιδευτικός ως συντονιστής μαζί με τους μαθητές του αξιοποίησαν  αυθεντικά ιστορικά ντοκουμέντα (φωτογραφίες, βίντεο, γραπτές μαρτυρίες) και ανασύνθεσαν τα συνταρακτικά γεγονότα της ιστορικής εξέγερσης με έναν βιωματικό τρόπο.

  Η ταινία που δημιούργησαν προβλήθηκε στην αίθουσα τελετών «Αναστάσιος Σπύρου» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας στη διάρκεια  δύο  εκδηλώσεων που οργανώθηκαν για την επέτειο: την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ. για τους προσκεκλημένους των μαθητών και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στις 9.00 π.μ. για όλους τους μαθητές του σχολείου.

  Παράλληλα, αφού εξασφαλίστηκε πρόθυμα η συναίνεση όλων των γονέων, το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 από το τηλεοπτικό κανάλι TOP Channel στις 10.30μ.μ. και σε επανάληψη τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 στις 13.15.

  • Ευχαριστούμε θερμά το ζεύγος Δαϊναβά-Μητράγκου που προσέφεραν λουλούδια για τις εκδηλώσεις της 16ης και της 17ης Νοέμβρη.
  • Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς των μαθητών της Ε΄ τάξης που συναίνεσαν ώστε να προβληθεί τηλεοπτικά η εξαιρετική δουλειά των μαθητών και του δασκάλου τους.

Διάκριση στον διαγωνισμό του Εικαστικού Εργαστηρίου Κοζάνης

Διάκριση στον διαγωνισμό του Εικαστικού Εργαστηρίου Κοζάνης

   Με χαρά πληροφορηθήκαμε πως ο μαθητής Νικόλαος Ντιος της Β΄ τάξης με το εικαστικό έργο του κατέλαβε την 3η θέση στον διαγωνισμό του Εικαστικού Εργαστηρίου Κοζάνης, με θέμα: «Το δικό μου δέντρο», εξασφαλίζοντας για κάποιο διάστημα φοίτηση χωρίς δίδακτρα. Συγχαρητήρια στον Νικόλαο Ντιο και σε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους.

φωτ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΕΛΕΝΗΣ ΠΟΥΛΚΙΔΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΕΛΕΝΗΣ ΠΟΥΛΚΙΔΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  Οι μαθητές και οι  μαθήτριες της Στ΄ τάξης με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Πορπόρη Ιωάννη και Κουγιούφα Μαρίας επισκέφθηκαν στις 19 Οκτωβρίου 2017 το αρχοντικό Ελένης Πουλκίδη και κατόπιν τη μεταβυζαντινή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, παίρνοντας αφορμή από τη διδασκαλία της Ενότητας των βιβλίων της Γλώσσας «Η κατοικία», που αναφέρεται σε ποικίλους τύπους οικοδομημάτων.

 Το σχολείο ευχαριστεί θερμά τον κ. Μανουσαρίδη και τον κ. Καρακουλάκη Χρ. που ανταποκρίθηκαν πολύ πρόθυμα στο αίτημα των εκπαιδευτικών της Στ΄ τάξης, προγραμματίζοντας άμεσα την εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών.

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 105ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

 ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 105ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

  Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε στη Σιάτιστα η 105η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης.

 Την 3η Νοεμβρίου 2017, στις 10 π.μ., αντιπροσωπείες μαθητών από τα σχολεία της πόλης κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των Ηρώων της πλατείας Τσιστοπούλου στη μνήμη των πεσόντων στη μάχη απελευθέρωσης της πόλης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης παρέστησαν εκεί και η Θεοδώρα-Παρασκευή Ζαγκουντίνου κατέθεσε στεφάνι, εκπροσωπώντας όλο το σχολείο.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 4 μ.μ. αντιπροσωπεία μαθητών της Στ΄ τάξης με συνοδό τον εκπαιδευτικό κ. Πορπόρη Ιωάννη βρέθηκαν στον λόφο Υπολοχαγού Καπιτσίνη, όπου παρακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του λόφου στη μνήμη των αγωνιστών της μάχης της 4ης Νοεμβρίου του 1912.

Το πρωί της 4ης Νοεμβρίου 2017 έγινε επίσημη έπαρση της σημαίας στην πλατεία Τραμπαντζή. Στον  Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου  έγινε Θεία λειτουργία και επίσημη δοξολογία, παρουσία του Προέδρου Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου Προκόπη, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης. Την παρακολούθησε αντιπροσωπεία μαθητών της Στ΄ τάξης, με τον σημαιοφόρο του σχολείου Βασίλη Τσούτσα.

 Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο «Ηρώο» και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 12 το μεσημέρι, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου, έγινε μεγαλοπρεπής παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τον φετινό εορτασμό της 105ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης.

 Στις 13.00 την ίδια ημέρα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη» οργανώθηκε εκδήλωση από τον Δήμο μας για την ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο Δημότη του Δήμου Βοΐου.

Αποχαιρετώντας μια φιλάνθρωπη αρχόντισσα, υποστηρίκτρια του εκπαιδευτικού έργου του σχολείου

Αποχαιρετώντας μια φιλάνθρωπη αρχόντισσα,

υποστηρίκτρια του εκπαιδευτικού έργου του σχολείου

   Στις 3 Νοεμβρίου 2017 και στις 4 μ.μ. με μεγάλη θλίψη αποχαιρετήσαμε μια αξιότιμη αρχόντισσα, την Κυβέλη Νάκου-Τράχου, που έζησε τον εγκόσμιο βίο της με ευγένεια, πραότητα, φιλαλληλία και συμπόνια και που παράλληλα υποστήριζε, όπως και ο αείμνηστος σύζυγός της Κωνσταντίνος, με γενναιοδωρία το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας.

 Δεόμαστε να λάβει για την αγάπη της γρήγορα την ουράνια ανταμοιβή

κι ας είναι  έμπνευση για όλους εμάς  η φωτεινή της η ζωή…

               ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Στις 3 Νοεμβρίου του 2017, στις 13.30,  ο  Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας συγκλήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση κι εξέδωσε ΨΗΦΙΣΜΑ (13η Πράξη/3-11-2017 ), στο οποίο αποφασίστηκαν ομόφωνα τα εξής:

  1. Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη της μεταστάσης.
  2. Να παραστούν εκπ/κοί του σχολείου στη νεκρώσιμη ακολουθία.
  3. Να εκφραστούν τα θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς της
  4. Να δεηθούν για την ψυχή της εκλιπούσης «Καλόν Παράδεισο»

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

εκφράζει «θερμά συλλυπητήρια» στους οικείους της εκλιπούσης

και δέεται για αιώνια ανάπαυση της ψυχής της.

ΤΙΜΗ ΣΤΟ «ΟΧΙ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΙΜΗ ΣΤΟ «ΟΧΙ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 Στην αίθουσα τελετών «Αναστάσιος Σπύρου» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας οργανώθηκε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ήρωες της Εποποιίας του 1940-41 και της αντίστασης απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα.

Οι μαθητές των τάξεων Γ΄, Δ΄1 και Δ΄2 με την εποπτεία και επιμέλεια των υπεύθυνων εκπαιδευτικών των τάξεων αυτών: Χατζή Θεολογίας, Κύρου Ηλία και Διαμαντοπούλου Βασιλικής παρουσίασαν δραματοποιημένα στιγμιότυπα του ηρωικού αγώνα και της φρικτής κατοχής, αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα και τον ενθουσιασμό του κοινού.

Την εκδήλωση προλόγισε η Στέφου Ζωή-Δέσποινα.

Επίσης στο σχολείο οργανώθηκε έκθεση ιστορικών τεκμηρίων (φωτογραφιών,  εφημερίδων, βιβλίων) σχετικών με το Έπος του ΄40-41, την Κατοχή και τις αποτρόπαιες όψεις του  Β΄  Παγκόσμιου πολέμου.

Κατόπιν έγινε η κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο από τη Θεοδώρα-Παρασκευή Ζαγκουντίνου.

Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και Δοξολογία. Λόγω όμως σφοδρής καταιγίδας δεν έγινε η καθιερωμένη παρέλαση.

 Με την παρουσία του τίμησε τις εκδηλώσεις του Δήμου για την επέτειο του «ΟΧΙ» ο Σχολικός Σύμβουλος 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κοζάνης κ. Παπαδέλης Ιωάννης.

 

Τα δικά μας δέντρα

Τα δικά μας δέντρα

 Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων: Β΄ και Στ΄2 συμμετείχαν στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Κοζάνης με θέμα: «Το δικό μου δέντρο».

Τα παιδιά κλήθηκαν να φιλοτεχνήσουν ένα δέντρο διαφορετικό, ένα δέντρο από τον πλούσιο κόσμο της φαντασίας τους.

  Τα έργα των παιδιών της Β΄ τάξης

Τα έργα των παιδιών της Στ΄ τάξης

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017 γιορτάστηκε, ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου, η 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

 Το πρωί τα παιδιά κατά τάξεις φιλοτέχνησαν εικαστικά έργα εμπνεόμενα από το φετινό θέμα: ΑΘΛΟΥΜΑΙ-ΧΑΡΑΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Κατόπιν το πρόγραμμα περιλάμβανε πεζοπορία ως τους χώρους αθλητισμού «Ελένης Γκαγκαράτσα».

Εκεί με την ευθύνη της κ. Αναστασίας Χατζηζήση και με τη βοήθεια των συνοδών εκπαιδευτικών τα παιδιά των τάξεων Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄και Ε΄ παρουσίασαν αθλοπαιδιές και παιχνίδια σε ομάδες με μπάλες, στεφάνια και μπαλόνια.

Αργότερα με ευθύνη του κ. Τσιαούση Μιχάλη τα παιδιά της Στ΄ τάξης παρουσίασαν παιχνίδια συνεργασίας και παιχνίδια σε ομάδες.

Παράλληλα από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ και της Στ΄ γίνονταν αγώνες καλαθοσφαίρισης στο γήπεδο μπάσκετ.

Στο χρόνο που έμεινε μέχρι την ώρα αναχώρησης οι μαθητές των μικρών τάξεων ξεκουράστηκαν στο εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη.

Στις 12.30 έγινε η αναχώρηση και η επιστροφή στο σχολείο.

Σεμινάριο δημιουργικής γραφής

Σεμινάριο δημιουργικής γραφής

   Σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς με θέμα τη δημιουργική γραφή, τη μεθοδολογία και τις στρατηγικές οργανώθηκε από τον Σχολικό Σύμβουλο της 5ης  Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κοζάνης κ. Παπαδέλη Ιωάννη στο 3ο Δημοτικό Σχολείο στις 29/9/2017 (1ο μέρος ) και στις 6/10/2017 (2ο μέρος) με τη συνεργασία του συγγραφέα κ. Μιχάλη Πιτένη. Η 3η φάση του σεμιναρίου είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017.

Πιστοποιητικά συμμετοχής σε παγκόσμιο διαγωνισμό

Πιστοποιητικά συμμετοχής σε παγκόσμιο διαγωνισμό

    Η μαθήτρια Γκόλια Αφροδίτη-Κωνσταντίνα και οι μαθητές Μπόραβος Κωνσταντίνος-Ευριπίδης και Πολύζος Κωνσταντίνος έλαβαν πιστοποιητικά για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό «Γίνε επιστήμονας τους Κασσίνι για μια μέρα» που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Εταιρεία (ESA) σε συνεργασία με τη ΝΑSΑ.

φωτ PNG 2