«Με το κλειδί στο χέρι»

70538246_10217323420816683_8502043609615302656_n

     Με την έναρξη του σχολικού έτους 2019 – 2020 και λίγο μετά τον αγιασμό, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης παρέλαβαν από τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο από ένα κλειδί.

Αρχικά θα προσπαθήσουμε να ξεκλειδώσουμε την καρδιά μας, τις δυνατότητες και τα ταλέντα μας. Ο καθένας έχει τα δικά του. Αυτά εντοπίζουμε, αναδεικνύουμε και τα φέρνουμε στη συνέχεια στην ομάδα μας. Έτσι στην πορεία θα καταφέρουμε να ανοίξουμε τις πόρτες της γνώσης… της Γλώσσας, των Μαθηματικών, της Ιστορίας, των Θρησκευτικών, της Μελέτης περιβάλλοντος, των Αγγλικών, της Γυμναστικής, της Πληροφορικής, της Θεατρικής αγωγής, των Εικαστικών….

Θα ξεκλειδώσουμε ακόμη πόρτες αρχοντικών, εκκλησιών, μουσείων κι άλλων σημείων ενδιαφέροντος της Σιάτιστας κι άλλων τόπων της Μακεδονίας.

Επιπλέον με το κλειδί μας θ” ανοίξουμε μια βαλίτσα παλιά, από το 1940. Στη συνέχεια θα «ξεσκονίσουμε» συρτάρια για να μάθουμε την ιστορία του πέτρινου Σχολείου μας, του 1ου Δημοτικού Σιάτιστας. Φορές φορές το κλειδί μας θα το χαρίζουμε και σε εσάς. Γιατί σχολείο χωρίς κοινωνία δεν υπάρχει. Καλή σχολική χρονιά!
Πόρτες, πόρτες, πόρτες… Γεμάτες φαντασία και δημιουργία… Δυναμικά, με το κλειδί στο χέρι.

«Τα όνειρά μας ταξιδεύουν μ΄ ένα μπαλόνι» – Τελετή αποφοίτησης

02

     Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των μαθητών και μαθητριών της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, το πρωί για τα παιδιά των άλλων τάξεων ενώ το βραδάκι στον αύλειο χώρο του σχολείου για τα αγαπημένα πρόσωπα των παιδιών.

Παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.κ Αθανασίου, γονέων, παππούδων, γιαγιάδων, συγγενών και φίλων, τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης έγραψαν τον επίλογο του σχολικού έτους 2018-2019 και ταυτόχρονα της φοίτησής τους στο Δημοτικό Σχολείο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία της διευθύντριας του σχολείου μας κα Στέφου Ζωής.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τον χαιρετισμό της διευθύντριας

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν ένα μπαλόνι το οποίο για έξι χρόνια πετούσε στο σχολείο για τα συγκεκριμένα παιδιά. Μέσω της ταινίας «Τα όνειρά μας ταξιδεύουν μ΄ ένα μπαλόνι» παρουσιάστηκε η πορεία των παιδιών στις 6 τάξεις του Δημοτικού Σχολείου.

Συγκινητικά κομμάτια στην ταινία ήταν οι ομιλίες των δασκάλων που είχαν τα παιδιά στις τάξεις του Δημοτικού καθώς και οι φωτογραφίες που προβλήθηκαν οι οποίες έδειχναν την πορεία των παιδιών από την Α΄ μέχρι και τη ΣΤ΄  τάξη. Ευχαριστούμε τις δασκάλες κα Τσιώνη Αλεξάνδρα, κα Γκουτζιάμανη Ιωάννα, κα Νεράντζη Αικατερίνη, κα Μέντζα Αγνή καθώς και τον δάσκαλο κ. Δούβλο Μιχάλη για τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη αποχαιρετιστήρια ταινία, τα όμορφα λόγια τους προς τα παιδιά, τις στιγμές που έφεραν στο μυαλό τους από τις χρονιές που δίδαξαν στο συγκεκριμένο τμήμα καθώς και για τις ευχές στους πλέον απόφοιτους του σχολείου μας. Στη συνέχεια της ταινίας η διευθύντρια του σχολείου αποχαιρέτησε τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης με λόγια νουθεσίας μέσα από την παραβολή των ταλάντων και στίχων ποιήματος του Νικηφόρου Βρεττάκου. Ευχαριστούμε θερμά.

Ενδιάμεσα των παρουσιάσεων ανά τάξη, τα παιδιά τραγούδησαν τα «Άσπρα καράβια τα όνειρά μας» ενώ χόρεψαν «Γι΄ αυτό κάτσε καλά» και το «Ζεϊμπέκικο της Ολυμπιάδας του 2004».

Έπειτα, ακολούθησε ένα ηχητικό κομμάτι παιδιών της Ε΄ τάξης με λόγια αποχωρισμού. «Γεια σας. Ούτε μια λέξη. Θα ξαναϊδωθούμε φίλοι μου. Και πάντα θα τραγουδάμε το τραγούδι του σχολείου, το τραγούδι της παρέας».

Η συνέχεια ήταν αρκετά συγκινητική με την παρουσίαση των παιδιών μέσα από ατομικές φωτογραφίες τους. Το κάθε παιδί έπαιρνε τη θέση του πίσω από τη δική του «ντάλια» σε γλάστρα όπου ομόρφυνε το ίδιο με την τεχνική του decoupage. Πάνω από κάθε γλάστρα πετούσε ανέμελα το μπαλόνι του κάθε παιδιού που συμβόλιζε την πορεία του στα 6 χρόνια. Οι τελειόφοιτοι του Σχολείου μας κλήθηκαν να κάνουν την τελευταία δραστηριότητά τους στο Δημοτικό.

Το κάθε παιδί «κατέβαζε» το μπαλόνι του και πάνω έγραφε τη σκέψη του η οποία ηχογραφημένη ακουγόταν. Λόγια συγκινητικά, λόγια ευχαρίστησης, λόγια αποχωρισμού από το Δημοτικό σχολείο. Κατόπιν, όλα τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης μαζεύτηκαν στο κέντρο του χώρου παρουσίασης και σαν μια γροθιά ενωμένα άφησαν τα μπαλόνια, τις σκέψεις τους, τις εμπειρίες τους να πετάξουν ψηλά. Ο ουρανός πάνω από το επιβλητικό κτίριο του σχολείου μας γέμισε με άσπρα μπαλόνια που συμβόλιζαν την αγνή πορεία των παιδιών στο Δημοτικό και τη μετάβασή τους στο Γυμνάσιο. Και κάπως έτσι, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, όλα γίνονται αναμνήσεις…

Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με τους απόφοιτους να τραγουδάν χορεύοντας «Είμαι ακόμα παιδί».

Αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης τον λόγο πήρε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ Αθανάσιος. Τον ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκρισή του στο κάλεσμά του Σχολείου και τα λόγια νουθεσίας σε δασκάλους, μαθητές και γονείς.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη κ.κ. Αθανασίου

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο μαθητής Τσιότσιος Νικόλαος και ως εκπρόσωπος όλων των συμμαθητών του αποχαιρέτησε το Σχολείο, τους δασκάλους, τους μαθητές των άλλων τάξεων.
Κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε τα αποχαιρετιστήρια λόγια του μαθητή της ΣΤ΄ τάξης

Έπειτα, η μαθήτρια Νίκου – Γκόγκου Αικατερίνη, ως εκπρόσωπος όλων των μαθητών της τάξης, διάβασε ένα αποχαιρετιστήριο ποίημα με θέμα την αποφοίτησή τους από το Δημοτικό Σχολείο.
Κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε το αποχαιρετιστήριο ποίημα της μαθήτριας της ΣΤ΄ τάξης

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που μέχρι τέλους «έβγαλαν» τα συναισθήματά τους!

Λίγο αργότερα, οι κυρίες του Δ. Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας μοίρασαν στα παιδιά ένα δώρο – έκπληξη με αφορμή την αποφοίτησή τους από το Δημοτικό Σχολείο. Το κάθε παιδί παρέλαβε το δικό του βραχιολάκι και μια αναμνηστική πλακέτα με την ομαδική φωτογραφία, τα ονόματα των αποφοίτων και την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης με τον δάσκαλό τους : 09 Αυγούστου 2025.

Επιπλέον, συγκινητική ήταν η στιγμή όπου οι γονείς των μαθητών και μαθητριών της ΣΤ΄ τάξης θέλησαν να χαρίσουν από μια ανθοδέσμη στα παιδιά τους ως ένδειξη ευχαρίστησης και αναγνώρισης των κόπων τους στα 6 χρόνια του Δημοτικού Σχολείου.

Κατόπιν, τον λόγο πήρε η κα Δαϊναβά Αντιγόνη, ως εκπρόσωπος των γονέων των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τις ευχαριστίες της κα Δαϊναβά

Η συνέχεια ήταν και πάλι συγκινητική με την έκπληξη που επιφύλασσαν τα παιδιά και οι γονείς τους για τον δάσκαλο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και βαθιάς ευχαρίστησης χάρισαν στον δάσκαλό τους μια όμορφη ανθοδέσμη, ένα μεγάλο αυτοσχέδιο λεύκωμα με φωτογραφίες των παιδιών συνοδευόμενες με λόγια αγάπης και μια φωτογραφική μηχανή Canon EOS4000D VUK K   μαζί με τον τρίποδά της. Η κα Δαϊναβά μίλησε για ένα συμβολικό δώρο κι ο δάσκαλος παραλαμβάνοντάς τα σαστισμένος ανέφερε χαρακτηριστικά «Δεν είπατε, να φέρω κι ένα φορτηγό».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δάσκαλος των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης κ. Δούβλος Μιχάλης.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του δασκάλου

Και για να αποχωρήσουμε με γέλια και χαρές, ο δάσκαλος χρησιμοποιώντας ντοπιολαλιά και αρκετή δόση χιούμορ, αναφέρθηκε σε κάθε μαθητή και μαθήτριά του ξεχωριστά μιλώντας για κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα του ή εμπνευσμένος από κάποιο ρόλο που του ανέθεσε τα δυο τελευταία χρόνια, «πείραξε» τους μαθητές του.
Κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε τον επίλογο της τελετής αποφοίτησης

     Ένα μεγάλο κείμενο αποχαιρετισμού. Ένα κείμενο που όσο μεγάλο ή μικρό και να ήταν τα συναισθήματα δεν μπορεί να τα περιγράψει γιατί είναι μοναδικά. Οι στιγμές που ζεις δύσκολα αποτυπώνονται, ιδιαίτερα αυτές οι τελευταίες, του αποχωρισμού, καλά μου παιδιά. Σας είμαι ευγνώμων για τις πολλές, όμορφες και δημιουργικές στάσεις που περάσαμε μαζί σ΄ αυτό το διετές ταξίδι μας. Σας ευχαριστώ για όλα. Καλή συνέχεια στη ζωή σας!                                                                                                                  

                                                               Ο δάσκαλός σας – Δούβλος Δ. Μιχαήλ

 

Η αποχαιρετιστήρια ταινία και η τελετή αποφοίτησης μέσα από εικόνες….

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 Β 12 13 14 15 16 17 18 Α OLYMPUS DIGITAL CAMERA 18 19 Α 19 20 OLYMPUS DIGITAL CAMERA 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 OLYMPUS DIGITAL CAMERA 36 3798 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΑΞΕΩΝ Γ΄ ΚΑΙ Δ΄ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Την Τρίτη 11/6/2019 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ και Δ΄ τάξης πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Αιανής, όπου ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο κ. Κατερίνα στη συλλογή του Μουσείου.

Το Μουσείο περιέχει εκθέματα από τα προϊστορικά μέχρι τα υστεροελληνιστικά χρόνια που προέρχονται κυρίως από τις ανασκαφές στην πόλη Αιανή και στη βασιλική νεκρόπολη. Στη συλλογή των εκθεμάτων περιλαμβάνονται χειροπελέκεις, ερυθρόμορφα, μελανόμορφα, αμαυρόχρωμα αγγεία και αγγεία με ανάγλυφες παραστάσεις, λυχνάρια, αιχμές δοράτων, ασπίδες, περικεφαλαίες, κοσμήματα γυναικών, νομίσματα, σκεύη, κλειδιά, επιτύμβιες στήλες κ.ά.

Μετά από διάλειμμα τα παιδιά της Γ΄ τάξης συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Αρχαία διατροφή» κατά τη διάρκεια του οποίου άλεσαν σιτάρι φτιάχνοντας αλεύρι και δημιούργησαν ζύμη και αρτοπαρασκευάσματα.

Παράλληλα τα παιδιά της Δ΄ τάξης παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «ο Αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα» και έπαιξαν στην αυλή του μουσείου παιχνίδια.

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο νέο κτίριο της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης, όπου τα παιδιά υποδέχτηκε ο συγγραφέας κ. Μιχάλης Πιτένης και ξεναγήθηκαν και στο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης. Επίσης στο φουαγιέ της βιβλιοθήκης είδαν την περιοδική καλλιτεχνική έκθεση του Εικαστικού Εργαστηρίου Κοζάνης. Στη συνέχεια ξεκουράστηκαν στο Δημοτικό πάρκο Κοζάνης.

Οι συνοδοί των παιδιών ήταν: η κ. Στέφου Ζωή-Δέσποινα, ο κ. Κύρου Ηλίας και η κ. Κουγιούφα Μαρία.

Τα έξοδα μετακίνησης των παιδιών στην Αιανή και στην Κοζάνη καλύφθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που το ευχαριστούμε θερμά.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΠΕΛΕΚΟΝ» ΕΝΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ Ε΄ ΤΑΞΗ

Με την ευκαιρία της οργάνωσης των «Ημερών Γιορτών Βοϊου ΠΕΛΕΚΟΝ» και την παρουσία σημαντικών καλλιτεχνών στη Σιάτιστα οργανώθηκε για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ τάξης «Βιωματικό εργαστήρι ανακυκλώσιμων υλικών» από τον καλλιτέχνη κ. Γιώργο Κοσμίδη τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019.

Ο σημαντικός καλλιτέχνης κ. Γιώργος Κοσμίδης με τη βοήθεια των κεραμιστριών κ. Ολυμπίας Κοσμίδη και κ. Μαρίας Βανδώρου, καθώς και των εκπαιδευτικών της Ε΄ τάξης κ. Γιάννη Πορπόρη και κ. Μαρίας Κουγιούφα, καθώς και της δασκάλας κ. Μαρίας Μέτσιου, πρόσφερε την ευκαιρία στα παιδιά να δημιουργήσουν έργα κολάζ με θέμα τον τόπο μας χρησιμοποιώντας υλικά από ανακύκλωση όπως χαρτόνια, καπάκια, φελλό, φελιζόλ από συσκευασίες τροφίμων κά.

Ευχαριστούμε θερμά τους τρεις καλλιτέχνες: κ. Γιώργο Κοσμίδη, κ. Ολυμπία Κοσμίδη και κ. Μαρία Βανδώρου για την υλοποίηση του καλλιτεχνικού εργαστηρίου για τα 33 παιδιά της Ε΄ τάξης του σχολείου μας.

Επίσης τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 μαθητές των τάξεων Β΄, Γ΄ , Δ΄, Ε΄ και Στ΄ του σχολείου με τη συνοδεία εκπαιδευτικών επισκέφθηκαν την έκθεση εικαστικών έργων των καλλιτεχνών Κώστα Ντιο, Αργύρη Παφίλη και Γεωργίου Κοσμίδη με θέμα τα αρχοντικά της Σιάτιστας στον χώρο του Τραμπαντζείου Γυμνασίου Σιάτιστας, η οποία οργανώθηκε στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων ΠΕΛΕΚΟΝ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΤΟΥ 1ου ΚΑΙ ΤΟΥ 4ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019 οργανώθηκε η επίσκεψη και ξενάγηση των νηπίων του 1ου και του 4ου Νηπιαγωγείου στους χώρους του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας με στόχο την ομαλή τους ένταξη σε αυτό από τη νέα σχολική χρονιά.

Οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου Ιωαννίδειου Νηπιαγωγείου Σιάτιστας έφτασαν στις 10.15, ενώ του 4ου Νηπιαγωγείου στις 12.30.

Μετά από την ξενάγησή τους στους χώρους του σχολείου τα νήπια παρακολούθησαν παραστάσεις κουκλοθέατρου των παραμυθιών «Οι 7 ιππότες των χρωμάτων» και «Ο ποντικός και η θυγατέρα του» από μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και της Β΄ τάξης.

Κατά τη δεύτερη παράσταση για τα παιδιά του 4ου Νηπιαγωγείου είχαν προσκληθεί και οι γονείς των παιδιών του σχολείου μας που οργάνωσαν την κουκλοθεατρική παράσταση.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΚΠΕ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Την Πέμπτη 6/6/2019 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Β΄1 και Β΄2 επισκέφθηκαν το ΚΠΕ Γρεβενών όπου υλοποιήθηκε από την Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Δρυάδα, η νεραϊδούλα του δάσους». Η Β΄ τάξη έγινε δεκτή στο ΚΠΕ αφού στη διάρκεια του διδακτικού έτους οι δασκάλες της τάξης κ. Τσιώνη Αλεξάνδρα και κ. Μέντζα Αγνή υλοποιούσαν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα: «Η φύση στις 4 εποχές».

Τα παιδιά σε χώρο του ΚΠΕ Γρεβενών αρχικά παρακολούθησαν θεωρητικό υπόβαθρο του θέματος και μετά από διάλειμμα μετακινήθηκαν στο περιαστικό δάσος για την εργασία στο πεδίο και για παιχνίδια.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν: η κ. Χατζηζήση Αναστασία, η κ. Μέντζα Αγνή, η κ. Τσιώνη Αλεξάνδρα, η κ. Κουρπουανίδου Αποστολία και η κ. Δραγγώγια Τάνια.

Τα έξοδα μετακίνησης με λεωφορείο των μαθητών στα Γρεβενά καλύφθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

το οποίο ευχαριστούμε θερμά.

«Σ΄ αγαπώ σαν τα μάτια μου»

Την Πέμπτη 30/5/2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου υλοποιήθηκε πρόγραμμα αγωγής υγείας από το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας με θέμα: «Σ΄ αγαπώ σαν τα μάτια μου»για τα παιδιά των τάξεων Δ΄, Ε΄, και Στ΄. Το πρόγραμμα αναφερόταν σε βασικούς κανόνες υγείας και προστασίας των ματιών, στις αρρώστιες και στις παθήσεις τους.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ 38o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ /66o ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Στα πλαίσια της προσπάθειας διαμόρφωσης δημοκρατικής συνείδησης των αυριανών πολιτών της Ευρώπης το σχολείο συμμετείχε και φέτος στον ετήσιο διαγωνισμό της επιτροπής Europeatschool.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού ήταν: «Ο πολιτισμός ως πεδίο συμφιλίωσης και αποδοχής της ετερότητας των λαών: Πώς οι λαοί έρχονται κοντά μέσω της πολιτιστικής και πολιτισμικής ανταλλαγής, δημιουργίας και έκφρασης [προφορική και γραπτή λαϊκή λογοτεχνία, παραδοσιακή και σύγχρονη τέχνη μουσική, χορός]».

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ τάξης με εικαστικά έργα. Τη συμμετοχή των παιδιών υποστήριξαν οι εκπαιδευτικοί των δύο τμημάτων της Ε΄ τάξης κ. Πορπόρης Ιωάννης και κ. Κουγιούφα Μαρία.

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στην οποία συμμετείχαν οι 56 μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Ε΄ και Στ΄. Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν η Στέφου Ζωή, ο Πορπόρης Γιάννης, η Κουγιούφα Μαρία και ο Δούβλος Μιχαήλ.

Εκπαιδευτικός προορισμός ήταν η αρχαία Μίεζα, κοντά στον Κοπανό Νάουσας, όπου συναντήθηκαν οι δύο μεγάλες προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο: ο Αριστοτέλης και ο Αλέξανδρος.

Πρώτος σταθμός ήταν το Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλη, που ανήκει στον Δήμο Νάουσας, όπου τα παιδιά παρακολούθησαν σύντομη ομιλία και ταινία, ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον χώρο της σχολής του Αριστοτέλη, που αποτελούσε χώρο λατρείας των Ναϊάδων.

Δεύτερος σταθμός ήταν οι δύο μνημειώδεις επισκέψιμοι μακεδονικοί τάφοι στην περιοχή Λευκαδίων, κοντά στο χωριό Κοπανός της Νάουσας: ο μεγαλύτερος τάφος που ανασκάφθηκε ( 8,5 μ Χ 9 μ Χ 10 μ ) ο τάφος της Κρίσεως, δωρικού ρυθμού και ο τάφος των Ανθεμίων, ιωνικού ρυθμού. Οι τάφοι εντυπωσιάζουν με το μέγεθός τους, τις τοιχογραφίες, τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες (τρίγλυφα, μετώπες, ανθέμια, κοινόκρανα, ημικίονες, μαρμάρινες πόρτες και μαρμάρινα ψευδοπαράθυρα με θυροκάρφια). Ακόμη εντυπωσιάζει και ο τρόπος προστασίας των τάφων.

Τρίτος εκπαιδευτικός σταθμός ήταν το συντηρημένο θέατρο Μίεζας, συνολικής χωρητικότητας 1.500 θεατών, στο οποίο διασώζονται οι πέντε πρώτες σειρές καθισμάτων.

Κατόπιν τα παιδιά ξεκουράστηκαν και ψυχαγωγήθηκαν στην περιοχή Αγίου Νικολάου Νάουσας από τις 13.00 ως τις 17.30 , οπότε έγινε η αναχώρηση για επιστροφή σύμφωνα με το πρόγραμμα, μολονότι γύρω στις 16.00 είχε ξεσπάσει μια ξαφνική, αλλά ευτυχώς περαστική νεροποντή.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε΄ και Στ΄ και οι γονείς τους

ευχαριστούν θερμά

το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

για την κάλυψη της δαπάνης μεταφοράς όλων των μαθητών

με λεωφορείο του Κτελ Κοζάνης.

Τα παιδιά επιβαρύνθηκαν μόνο με 0,50 ευρώ για την είσοδο στο Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλη.

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14

AΘΛΗΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΧΑΡΑΣ

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 στις 6.30 μμ οργανώθηκε στον αύλειο χώρο Γυμνασίου-Λυκείου «Γ.Παπαγεωργίου» από την κ. Χατζηζήση Αναστασία, εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής, η «Χααρμοκίνηση», μια αθλητική γιορτή χαράς στην οποία συμμετείχαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας.

Τα παιδιά παρουσίασαν κατά τάξεις ασκήσεις μίμησης, αρμονίας και ρυθμικής με στεφάνια και κορδέλες, επιδεξιότητας, παιχνίδια άμιλλας, ασκήσεις αερόμπικ, χορό και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν όλοι οι εκπαιδευτικοί, υπεύθυνοι των τάξεων του σχολείου, καθώς και η διευθύντρια που προλόγισε την εκδήλωση.

Στο τέλος της εκδήλωσης η κ. Χατζηζήση Αναστασία τιμήθηκε για την πολύχρονη προσφορά της από τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Για την επιτυχημένη πραγματοποίηση της εκδήλωσης το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων κάλυψε τη δαπάνη ηχητικής κάλυψης, ενώ το σούπερ μάρκετ «Λάγγας» πρόσφερε νερά στα παιδιά. Αρκετές μητέρες μαθητών του σχολείου από νωρίς επιμελήθηκαν την καθαριότητα του χώρου, ενώ ο Δήμος Βοΐου μερίμνησε για το κούρεμα των χόρτων και την άρση κάποιων επικινδυνοτήτων. Τους ευχαριστούμε!