Αρχείο μηνός Δεκεμβρίου 2017

Ευχές

Ευχές

[metaslider id=1556]

Τα φετινά Χριστούγεννα ας γεννηθεί σε κάθε καρδιά η αγάπη, η ειρήνη, η ελπίδα, η κατανόηση, η υπομονή, η αισιοδοξία?

Χαρούμενα Χριστούγεννα
Ευτυχισμένος και δημιουργικός ο νέος χρόνος 2018

Η Διευθύντρια, το προσωπικό, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Ε΄ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ

     Μια ξεχωριστή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017. Τα παιδιά της Ε? τάξης υποδέχτηκαν στην αίθουσά τους τον Πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Κοζάνης κ. Λιάμα Κωνσταντίνο με αφορμή την ενότητα «Τα ζώα που ζουν κοντά μας» στο μάθημα της Γλώσσας. Έπειτα από σχετική προετοιμασία προηγούμενων ημερών, τα παιδιά πήραν συνέντευξη από τον κτηνοτρόφο διάρκειας μιάμισης ώρας.

10

      Ο κ. Λιάμας είναι ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας ελευθέρας βοσκής αγελάδων στην περιοχή της Μπάρας Σιάτιστας και νυν πρόεδρος της Ε.Ν.Α Κοζάνης. Στο παρελθόν διέτελεσε Αντιπρόεδρος και Ταμίας στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ενώ παράλληλα συμμετέχει σε διαλέξεις σε Πανεπιστήμια. Τ.Ε.Ι και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας.

     Τα παιδιά έχοντας τον ρόλο του δημοσιογράφου προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτή την ευκαιρία που τους δόθηκε και από την αρχή φάνηκε στο βλέμμα τους η προσήλωση στο θέμα.  Η συνέντευξη ξεκίνησε με τις ερωτήσεις των παιδιών στον κτηνοτρόφο. Ερωτήσεις σχετικές με την εργασία, την επαγγελματική εμπειρία του, τα πλεονεκτήματα ? μειονεκτήματα, το ωράριο, τις σύγχρονες μεθόδους εργασίας. Επίσης, διατυπώθηκαν ερωτήσεις σχετικές με τα ζώα, τα είδη ζώων, τα προϊόντα παραγωγής, τους τρόπους περίθαλψης των ζώων και ερωτήσεις σχετικές με τη μονάδα και το αγρόκτημα που διατηρεί ο κτηνοτρόφος καθώς και με τα οικονομικά. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθος της μονάδας εκτροφής των 200 βοοειδών κι ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική πρωτογενής οικονομία που αφορά την παραγωγή  των τοπικών ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων εξαιτίας της έλλειψης κτηνιάτρων στον Δήμο μας, καθώς και της δυσκολίας προώθησης των προϊόντων αυτών. Στο τέλος, κι αφού κάθε παιδί έκανε από μια ερώτηση, η συζήτηση συνεχίστηκε και τα παιδιά μη χάνοντας το ενδιαφέρον τους θέλησαν να λύσουν κι άλλες απορίες τους.

     Ο κ. Λιάμας, λαλίστατος και χρησιμοποιώντας απλό και κατανοητό λόγο απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών που αφορούσαν το δύσκολο επάγγελμα του κτηνοτρόφου ενώ έκανε ανοιχτή πρόσκληση στα παιδιά για δική τους επίσκεψη στη Μονάδα που διατηρεί στην περιοχή της Μπάρας. Ο κτηνοτρόφος άφησε για το τέλος το καλύτερο μάθημα που θα μπορούσε να δώσει στα παιδιά : «Αγαπάω τη δουλειά μου και ήταν επιλογή μου, μην το ξεχνάτε αυτό! Στη ζωή σας να ασχοληθείτε με κάτι που σας αρέσει, μόνο τότε θα τα καταφέρετε και θα είστε χαρούμενοι!»

      Μια συνέντευξη ? ένα μάθημα ζωής για τα παιδιά! Ευχαριστούμε θερμά τον κτηνοτρόφο κ. Λιάμα Κωνσταντίνο!

 

«Το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων» από τα παιδιά της Ε΄ τάξης

«Το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης με την επιμέλεια του εκπαιδευτικού κ. Δούβλου Μιχαήλ παρουσίασαν και πάλι την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 στις 4.30 το απόγευμα στην πλατεία Χώρας το χριστουγεννιάτικο δρώμενο με θέμα «το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων», το οποίο είχε παρουσιαστεί και κατά το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου στην πλατεία  του Τσιστοπούλειου Διοικητηρίου.

 Η προγραμματισμένη νέα παρουσίαση έγινε με στόχο την έκφραση από τα παιδιά της χαράς για το πλησίασμα των άγιων ημερών των Χριστουγέννων που φέρνουν την ελπίδα και την ειρήνη.

 Το δρώμενο παρουσιάστηκε μετά από την παρουσίαση παραδοσιακών καλάντων από τα παιδιά του ΚΔΑΠ Σιάτιστας, την οποία επιμελήθηκε η κ. Χιόνου Αικατερίνη.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ

Νοέμβριος 2017 172

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων εκτύπωσε και κυκλοφορεί ημερολόγιο για το νέο έτος 2018, στο οποίο προβάλλεται η επιβλητική μεσημβρινή όψη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Δ. ΜΑΛΑΜΑ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Δ. ΜΑΛΑΜΑ

 Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια Εμμανουήλ Μάλαμα που στη μνήμη του πατέρα Δημοσθένη Μάλαμα, αποφοίτου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας και του παππού Εμμανουήλ Μάλαμα, Διευθυντή του Σχολείου προσέφερε πέντε πακέτα μικρών εκπαιδευτικών ρομπότ για την προώθηση της εξοικείωσης των μαθητών του σχολείου με την Εκπαιδευτική Ρομποτική και τον προγραμματισμό.

  Η οικογένεια Εμμανουήλ Μάλαμα εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζει σταθερά το σχολείο στο εκπαιδευτικό του έργο συμβάλλοντας κυρίως στον εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης με σειρές αξιόλογων βιβλίων σχετικών με την ιστορία, τη λογοτεχνία και την επιστήμη.

ΔΕΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ

ΔΕΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας με αφορμή τον ερχομό των άγιων ημερών των Χριστουγέννων οργάνωσε δράση συλλογής τροφίμων και ρούχων για την ενίσχυση συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

  Οι μαθητές και οι οικογένειές τους ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα για βοήθεια κι έτσι στο σχολείο συγκεντρώθηκε πλήθος τροφίμων και ενδυμάτων που παραδόθηκαν την Παρασκευή 8-12-2917 σε υπαλλήλους του Δήμου και την υπεύθυνη κ. Ρίτα Τύπα-Πορπόρη.

Εξοικείωση με το τένις

Εξοικείωση με το τένις 

  Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 επισκέφτηκε το σχολείο μας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τένις με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με το συγκεκριμένο άθλημα.

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Γ΄, Δ΄, Ε΄και Στ΄ μετακινήθηκαν με σειρά στον χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου, όπου ο ειδικός εκπαιδευτής κ. Τοκατλίδης Χρήστος  τους δίδαξε τις βασικές κινήσεις-τεχνικές  και τις αρχές του αθλήματος.

  Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τοκατλίδη Χρήστο για την εξάσκηση των μαθητών , καθώς και τη Δ/νση του Γυμνασίου για την παραχώρηση του κλειστού Γυμναστηρίου.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΜΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΜΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ

02

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας συμμετείχαν στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Βοΐου για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 , στις 7μ.μ. στην πλατεία του Τσιστοπούλειου Διοικητηρίου.

01

Στην αρχή ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Λαμπρόπουλος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στον κόσμο και ευχές για τις γιορτές. Ακολούθησε η φωταγώγηση του δέντρου και στη συνέχεια  η Φιλαρμονική του Δήμου με την καθοδήγηση του δασκάλου μουσικής παρουσίασε γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Κατόπιν  οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης, με την επιμέλεια του εκπαιδευτικού της τάξης κ. Μιχαήλ Δούβλου, παρουσίασαν το «βαθύτερο νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων». Με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων τα παιδιά διδάχθηκαν αρχές και αξίες του ανθρώπου και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα : ΑΓΑΠΗ, ΑΛΗΘΕΙΑ, ΥΠΟΜΟΝΗ, ΕΛΠΙΔΑ. Την παρουσίαση συνόδευσε το τραγούδι «Όπου υπάρχει αγάπη» αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα του κοινού.

Η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση τραγουδιών από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας. Την όμορφη εκδήλωση παρακολούθησε πολύς κόσμος.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, ημέρα Τετάρτη, όλο το διδακτικό προσωπικό του 1ου Δημοτικού Σχολείου παρακολούθησε την ημερίδα  που οργάνωσε ο Σχολικός Σύμβουλος 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας κ. Παπαδέλης Ιωάννης στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης με θέμα: «Τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών και η διδασκαλία τους στο Δημοτικό Σχολείο».

Εισηγητές ήταν ο πατήρ Μιχαήλ Κρανιώτης, ο Χριστόφορος Κωντσιόγλου, ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος κι ο Σχολικός Σύμβουλος κ Δ. Πλωμαρίτης.

Το σεμινάριο κρίθηκε αξιόλογο και πολύ χρήσιμο για τους εκπαιδευτικούς γιατί εκφράστηκαν από τους ειδικούς οι τεκμηριωμένες απόψεις τους για το θέμα. Επιπλέον παρουσιάστηκε η εκπαιδευτική πολιτική και φιλοσοφία των νέων βιβλίων για ένα ενταξιακό σχολείο που προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη, δίνει έμφαση στο σεβασμό της διαφορετικότητας κι αποκλείει την απομόνωση και γκετοποίηση μειονοτήτων. Παράλληλα εκφράστηκε η εμπιστοσύνη στον εκπαιδευτικό, ο οποίος έχει την ελευθερία και τη  δυνατότητα  άντλησης ποικίλου υλικού μέσα από μεγάλο όγκο εκπαιδευτικών φακέλων στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: http://iep.edu.gr/el/thriskeftika, http://photodentro.edu/lor , καθώς κι από την ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης http://webtv.ert.gr.

Τέλος δόθηκε η ευκαιρία να αναπτυχθεί εποικοδομητική συζήτηση μέσα από καλά τεκμηριωμένα επιχειρήματα.