Αρχείο κατηγορίας Εικαστικά

ΕΝΑΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ

Η εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών της σχολικής μονάδας κ. Σαπνάρα Ευδοξία υλοποίησε σε συνεργασία με μαθητές/τριες πολλών τάξεων και τμημάτων τη δημιουργία ενός χάρτη της Σιάτιστας με «εικαστική διαδραστικότητα». Ο εντυπωσιακός χάρτης της πόλεως ζωντανεύει από εικαστικές αναπαραστάσεις εμβληματικών κτιρίων της πόλεως, καθώς και άλλων τοπόσημων, χώρων και δραστηριοτήτων και πλαισιώνεται από κείμενα των παιδιών για την πόλη.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 οργανώθηκε στη σάλα του σχολείου με την επιμέλεια της εκπαιδευτικού εικαστικών κ. Σαπνάρα Ευδοξίας και της διευθύντριας του σχολείου κ. Στέφου Ζωής Έκθεση Εικαστικών έργων.
Η Έκθεση περιέλαβε αντιπροσωπευτικά έργα από το μάθημα Αισθητικής Αγωγής κι από Εργαστήρια δεξιοτήτων της σχολικής μονάδας. Επίσης περιέλαβε καλλιτεχνικά έργα που έγιναν στα πλαίσια Σχεδίων δράσης της σχολικής μονάδας, καθώς και τα έργα – με έμπνευση από δημιουργίες του Πικάσο – που προήλθαν από το βιωματικό εργαστήριο που οργάνωσε ο καλλιτέχνης κ. Πάντου ως δράση των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΠΕΛΕΚΟΝ.
Με την Έκθεση Εικαστικών Έργων το 1ο Δημοτικό σχολείο πλημμύρισε με χρώματα, ομορφιά, καθώς κι από τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών.
Η Έκθεση Εικαστικών έργων ήταν ανοιχτή για επίσκεψη από τους οικείους των παιδιών και μετά τη λήξη του διδακτικού έτους και συγκεκριμένα την Κυριακή 19 Ιουνίου και το απόγευμα της Δευτέρας 20 Ιουνίου 2022.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ Κ. ΛΑΖΑΡΟ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΠΕΛΕΚΟΝ»

Σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων ΠΕΛΕΚΟΝ προγραμματίστηκε εικαστικό εργαστήριο στη σχολική μονάδα την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Ε1 και Ε2 με την καθοδήγηση του σημαντικού εικαστικού καλλιτέχνη κ. Λάζαρου Πάντου, με θέμα: «Προσεγγίζοντας το έργο ενός επαναστατικού Δημιουργού».

Τα παιδιά των δύο τμημάτων της Ε΄ τάξης, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αναστάσιος Σπύρου», με τη μεθοδική διδασκαλία του κ. Πάντου, συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήριο με στόχο την κατανόηση του έργου του Πάμπλο Πικάσο και στη συνέχεια, με αφορμή έργα του μεγάλου δημιουργού, δημιούργησαν με ενθουσιασμό τα δικά τους έργα.

Στην εποπτεία των παιδιών βοήθησαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των τμημάτων κ. Πορπόρης και κ. Μέντζα, ενώ το βιωματικό εργαστήριο υποστήριξε εθελοντικά και η δασκάλα εικαστικών του σχολείου κ. Σαπνάρα.

Ευχαριστούμε θερμά την οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων ΠΕΛΕΚΟΝ και ειδικότερα την κ. Λειψιστινού Θεοδώρα για τη συνεργασία με τη σχολική μονάδα και τη διάθεση τελάρων και πινέλων στους μαθητές. Ευχαριστούμε θερμά και τον εικαστικό καλλιτέχνη κ. Λάζαρο Πάντου που πρόθυμα αφιέρωσε αρκετές διδακτικές ώρες για την αισθητική αγωγή των μαθητών της Ε΄τάξης.

Τα έργα των παιδιών εκτέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΥ του σχολείου στη διάρκεια της Έκθεσης εικαστικών έργων του σχολείου, την οποία επισκέφθηκαν γονείς των μαθητών.

ΔΡΑΣΕΙΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1. Στα πλαίσια Σχεδίου δράσης για το περιβάλλον μαθητές και μαθήτριες
της Ε΄τάξης εκφράζουν εικαστικά τα αιτήματά τους για την προστασία της
γης

2. Οι μαθητές των τάξεων ΣΤ΄, Α΄και Β΄δημιουργούν καλλιτεχνική
απεικόνιση του αριθμού 199

3. Μαθητές δημιουργούν Γεωπονικό εργαστήριο με Εργαστήριο σπόρων. Τα παιδιά της Ε΄τάξης γίνονται μικροί κηπουροί υιοθετώντας φυτά.

TEXNH ME ANAKΥΚΛΩΣΗ ΥΛΙΚΩΝ-ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ «ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»

Στα πλαίσια Σχεδίου δράσης για την εκπαίδευση για το περιβάλλον τα παιδιά αξιοποιούν παλιά υλικά για να εκφραστούν καλλιτεχνικά.

1.      Φιγούρες αναγνωστών από την Στ΄τάξη με αξιοποίηση παλιών υλικών
(κουτιών, εφημερίδων, χαρτιών).

DSCN7551

 

2.      Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά από σκουπίδια (παλιά σανίδια και
βάζα)

3.      Πλάσματα του δάσους με κουκουνάρια και χάρτινα ρολά από την Δ1 τάξη

DSCN7453

4.      Δημιουργίες με παλιά περιοδικά από την Γ΄τάξη

5.      Κατασκευές πλοίων  με παλιά μπουκάλια από την Α΄τάξη

6.      Χαρταετοί από παλιές εφημερίδες με συνθήματα για την παγκόσμια
ειρήνη από μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Γ΄, Δ, και Ε΄ με την
επιμέλεια της δασκάλας Εικαστικών κ. Σαπνάρα Ευδοξίας

7. Πύργοι από ρολά από τους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης Δ2  με
την επιμέλεια της δασκάλας Εικαστικών κ. Σαπνάρα Ευδοξίας

Η ΦΥΣΗ ΕΜΠΝΕΕΙ

1. ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

2. Η ΦΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤ΄ΤΑΞΗ

3. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ – ΕΠΙΡΡΟΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΑΝΤΙΝΣΚΙ

4. ΦΥΤΙΚΑ ΜΟΤΙΒΑ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ


5. ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

6. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΩ!»

Στον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης με θέμα «Η θάλασσα που θέλω να έχω!» με στόχο την ενεργοποίηση των σχολικών μονάδων πάνω στο ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης και την ανάδειξη έργων με θέμα το θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία του, το σχολείο μας συμμετείχε με έργο της μαθήτριας της Δ1 τάξης Βόζιου Αναστασίας και υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Διαμαντοπούλου Βασιλική.

Το καλλιτεχνικό έργο της μαθήτριας Βόζιου Αναστασίας (ζωγραφικό έργο με στοιχεία κολλάζ)

DSCN7829

7. ΕΝΑΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ ΜΕ ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Δ2 ΤΑΞΗ