Αρχείο μηνός Νοεμβρίου 2018

Συμμετοχή στον 9ο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «Cinema? διάβασες;»

Στιγμιότυπο 1 (23-11-2018 4-31 μμ)     Ου Βασίλτς δεν του παίρν” απόφασ’. Ούτι η Ρηνούλα. Γι? αυτό αναλαμβάν” δράσ” η Στασιά, γνουστή προυξινήτρα τς παλιάς Σιάτ’στας. Γρήγουρα, στου σπίτ” τ’  Ν’κόλα και τς  Βασίλους. Κι όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Ένας γάμος παραδοσιακός με όλα τα έθιμά του, ένας γάμος? από παλιά. Ένας γάμος που ενεργοποιεί μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας της Σιάτιστας.

Με την ταινία «Σιάτιστα: Ένας γάμος από παλιά?» συμμετέχουν τα παιδιά της ΣΤ? τάξης του σχολείου μας στον 9ο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους με θέμα «Cinema? Διάβασες;» .

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε την ταινία των παιδιών

Με αφορμή το 2018 ? Ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς και με εμψυχωτές τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο και τη γυμνάστριά τους κα Χατζηζήση Αναστασία τα παιδιά συμμετέχουν στον διαγωνισμό με την ταινία τους στις κατηγορίες «τεκμηρίωσης» και «Νοιάζομαι και δρω».

Η συγκεκριμένη ταινία μικρού μήκους είναι απόσπασμα του έργου που είχαν δημιουργήσει τα παιδιά κατά το προηγούμενο σχολικό έτος με τίτλο «Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα».

Τον διαγωνισμό συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, η Γενική γραμματεία ενημέρωσης κι επικοινωνίας του Υπουργείου ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης, το τμήμα εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ, και η πρεσβεία της Κυπριακής δημοκρατίας στην Ελλάδα ? μορφωτικό γραφείο ? σπίτι της Κύπρου.

Βασικός σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Ακόμη να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές του περιβάλλοντός τους και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Τα πνευματικά δικαιώματα της ταινίας ανήκουν στο σχολείο μας. Η δημιουργία ταινίας έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με εμπορία, διαφήμιση ή προώθηση εμπορικών προϊόντων ή πώληση πάσης φύσεως υλικού.

Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν με τον τρόπο τους στην προσπάθεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

«17η Νοέμβρη? ημέρα μνήμης» – Συνεργασία με τη Χορωδία Γυναικών Σιάτιστας

09    Μια όμορφη συνεργασία είχε το σχολείο μας ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου. Έτσι το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00 στο «Κουκουλίδειο» Πνευματικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση των μαθητών και μαθητριών της ΣΤ? τάξης σε συνεργασία με τη Χορωδία Γυναικών Σιάτιστας.
Αρχικά η Διευθύντρια του Σχολείου κα Στέφου Ζωή προλόγισε την εκδήλωση διαβάζοντας ποίηση του Αναγνωστάκη.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε από τα παιδιά το ντοκιμαντέρ με τίτλο «17η Νοέμβρη? ημέρα μνήμης» το οποίο είχε ετοιμαστεί από το προηγούμενο σχολικό έτος. Ένα έργο περσινό με νόημα? παντοτινό.
Στη γιορτή των παιδιών έδωσε μια διαφορετική νότα η Χορωδία Γυναικών Σιάτιστας υπό τη διεύθυνση του κ. Ανδρέου Στέργιου και στο πιάνο τη Μάιρα Βασιλείου. Οι κυρίες της Χορωδίας με την εξαιρετική ερμηνεία επίκαιρων τραγουδιών για το Πολυτεχνείο εντυπωσίασαν για άλλη μια φορά το κοινό.
Μια όμορφη εικόνα σχηματίστηκε μπροστά μας με τις κυρίες της Χορωδίας να τραγουδούν και τα παιδιά πάνω στη σκηνή να προσθέτουν στην εμπειρία τους τη συνύπαρξη αυτή δημιουργώντας ταυτόχρονα όμορφες αναμνήσεις στο μυαλό τους.
Λίγο πριν τη λήξη της γιορτής η κα Ζάβαλη Σουλτάνα, φιλόλογος, εκπροσωπώντας τη Χορωδία Γυναικών ευχαρίστησε το Σχολείο για τη συνεργασία και μίλησε για τα μηνύματα του Πολυτεχνείου ενώ ο δάσκαλος της ΣΤ΄ τάξης κ. Δούβλος Μιχαήλ αναφέρθηκε στα οφέλη της συνεργασίας σχολείου ? Χορωδίας και στη σημασία της ελευθερίας στη σημερινή εποχή.
Ευχαριστούμε θερμά τη Χορωδία Γυναικών Σιάτιστας, τον μαέστρο κ. Ανδρέου Στέργιο και την υπεύθυνη στο πιάνο Μάιρα Βασιλείου για τη συνεργασία μας.
Θερμές ευχαριστίες και στον πρόεδρο της ΔΗΚΕΒΟ κ. Κουζιώνη Γιώργο και τον κ. Δόρδα Χρήστο για την παραχώρηση της αίθουσας και του ηχητικού εξοπλισμού καθώς και τον κόσμο που γέμισε την αίθουσα του «Κουκουλίδειου».
Οι φωτογραφίες είναι από τη μηχανή του Σχολείου, του Siera fm και του Siatista ? info τους οποίους ευχαριστούμε.

??????????      01    ?????????? 04 05 06 07   ??????????    10                         ??????????   ??????????

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 οργανώθηκε στην αίθουσα τελετών «Αναστάσιος Σπύρου» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας εκδήλωση μνήμης για την 45η επέτειο των γεγονότων στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 από τους εκπαιδευτικούς της Ε΄ τάξης κ. Πορπόρη Ιωάννη και κ. Κουγιούφα Μαρία.

Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Πορπόρης Ιωάννης παρουσιάζοντας το ιστορικό πλαίσιο και εξαίροντας τον αγώνα των φοιτητών για τα υψηλά ιδανικά.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Ε΄1 και Ε΄2 συνεργάστηκαν και παρουσίασαν αφιέρωμα με τον τίτλο: «Εμένα με νοιάζει» που περιλάμβανε θεατρικό δρώμενο με παράλληλη χρήση οπτικοακουστικών ντοκουμέντων από τα δραματικά γεγονότα στο Πολυτεχνείο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν προσκεκλημένοι των παιδιών της Ε΄ τάξης, καθώς και οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου

 

Η Μελβούρνη παρακολουθεί την ταινία «Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα»

03Έπειτα από επαφές του σχολείου με μέλη του Συλλόγου απόδημων Σιατιστέων Μελβούρνης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας η προβολή της ταινίας των παιδιών της περσινής Ε? τάξης του σχολείου μας.

Παρακάτω διαβάστε το μήνυμα της κυρίας Αναστασίας Παπαγιαννοπούλου από τον Σύλλογο απόδημων Σιατιστέων Μελβούρνης:

     «Αγαπητοί, μαθητές της περσινής Ε’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας, κ. Μιχάλη και διευθύντρια κα Ζωή Στέφου.
Ευχόμαστε το μήνυμά μας να σας βρίσκει όλους εν υγεία και χαρά.
Γιορτάζοντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Σύλλογος Σιατιστέων Μελβούρνης διοργάνωσε απογευματινό δείπνο εορτάζοντας το μεγάλο ?ΟΧΙ?. Επίσης προβάλαμε την ταινία σας «Σιάτιστα – Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα».
Η απογευματινή αυτή εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία και οι παρευρισκόμενοι περίπου 60 Σιατιστινοί από πρώτη έως τρίτη γενιά ενθουσιάστηκαν με την ταινία και τους ταλαντούχους μαθητές.
Όλοι μεταφέρθηκαν πραγματικά στην αγαπημένη μας Σιάτιστα. Η ταινία μας δίδαξε πολλά πράγματα για τη Σιάτιστα που δεν ήμασταν ενήμεροι, όπως για τους ήρωές μας μέσα από πολλούς πολέμους. Ακόμη για τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία μας, τις πανέμορφες εκκλησίες και αρχοντικά μας.
Το κυριότερο σημείο όμως ήταν η εκπληκτική αναπαράσταση ενός παραδοσιακού σιατιστινού γάμου. Όλοι οι ηθοποιοί αξίζουν χειροκρότημα για την απόδοσή τους.
Ήταν πολύ διασκεδαστικό και πολύ συγκινητικό για πολλούς ηλικιωμένους που παρακολούθησαν και θυμούνται τη δική τους στέψη.
Συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για το όμορφο ταξίδι που μας κάνατε.
Στον Μιχάλη Δούβλο που ενθάρρυνε αυτό το υπέροχο σχολικό πρόγραμμα που όχι μόνο έχει διδάξει στους μαθητές σας για την αγαπημένη μας Σιάτιστα αλλά και πολλούς από εμάς στο εξωτερικό, μας έκανε να γνωρίσουμε και να είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά μας.
Μάθετε ότι η Σιάτιστα είναι πάντα στις καρδιές μας!

                                   Μετά τιμής και προς σύσφιξη των αγαθών σχέσεων μας.
                                                           Αναστασία Παπαγιαννοπούλου
                            Διοικητικό Συμβούλιο Σιατιστέων Μελβούρνης και τα μέλη μας.

 Υ.Γ. Προσθέτουμε μερικές φωτογραφίες κι ένα μικρό βίντεο της εορτής μας.

  Βίντεο – Κάντε κλικ εδώ

01Η κυρία Αναστασία Παπαγιαννοπούλου διαβάζει την επιστολή μας

02

04

05

 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ ΚΑΙ ΚΥΣΠΕ

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 προκηρύχθηκαν από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. οι εκλογές των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη των αιρετών των υπηρεσιακών συμβουλίων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας Εκπαίδευσης λειτούργησαν 5 εκλογικά τμήματα στη Δ/νση ΠΕ Κοζάνης.

Οι εκπαιδευτικοί του Δήμου Βοίου ψήφισαν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο για τους αιρετούς του ΠΥΣΠΕ, ΑΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΠΕ.

Υπεύθυνοι από τον Δ/ντή ΠΕ Κοζάνης της οργάνωσης της διαδικασίας και της διεξαγωγής της τριπλής ψηφοφορίας και καταμέτρησης των ψήφων ορίστηκαν οι Διευθύντριες : 1ου Δημοτικού Σιάτιστας κ. Στέφου Ζωή-Δέσποινα και 3ου Δημοτικού Σιάτιστας κ. Σαμψωνίδου Βασιλική και οι Διευθυντές : Δημοτικού Σχολείου Τσοτυλίου κ. Τοπαλίδης Παναγιώτης, Δημοτικού Σχολείου Νεαπόλεως κ. Δεληγιάννης Ιωάννης, καθώς και οι εκπαιδευτικοί κ. Καραμπέρης Μιχαήλ και κ. Πορπόρης Ιωάννης.

Την ημέρα των εκλογών δε λειτούργησαν τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης όλης της χώρας.

Αντισεισμική προστασία

ΣΚΥΨΕ, ΚΑΛΥΨΟΥ, ΚΡΑΤΗΣΟΥ!

Την εβδομάδα από 5 ως 9 Νοεμβρίου, μετά από την οργάνωση του 5ου Διεθνούς συνεδρίου Πολιτικής Προστασίας «Safe Kozani? από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ στο ΤΕΙ Κοζάνης και την επιμόρφωση των Δ/ντών σχολείων, έγιναν ασκήσεις αντισεισμικής προστασίας ανά τάξη στο σχολείο για τους βασικούς κανόνες προφύλαξης των παιδιών στην περίπτωση σεισμικής δόνησης, σύμφωνα με το προσφερόμενο υλικό του ΟΑΣΠ.

Οι κύριες οδηγίες προφύλαξης είναι: σκύψε, καλύψου (κάτω από γερό τραπέζι), κρατήσου (από το πόδι γερού τραπεζιού). Στην περίπτωση που βρισκόμαστε στο γυμναστήριο, στις τουαλέτες ή στη σάλα καλύπτουμε με τα χέρια κεφάλι και αυχένα.

Δεν τρέχουμε προς την έξοδο, αλλά κινούμαστε ένας ένας μετά από την εντολή του εκπαιδευτικού στην περιοχή του θεάτρου του βορείου προαυλίου, εκτός από τις τάξεις Β΄2 και Δ΄ που εξέρχονται στο νότιο προαύλιο μακριά από το κτίριο.

Δε στεκόμαστε δίπλα στο κτίριο ή κοντά σε τζάμια και δεν αγγίζουμε πεσμένα καλώδια.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

 Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας συμμετείχε και φέτος στον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της Σιάτιστας από τον τουρκικό ζυγό.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης παρευρέθηκαν στο μνημείο της πόλεως, το «Ηρώο», όπου ο μαθητής Τζιούκαλιας Ιωάννης κατέθεσε το στεφάνι του 1ου Δημοτικού Σχολείου στη μνήμη των αγωνιστών της λευτεριάς και των πεσόντων. Το στεφάνι πρόσφερε η κ. Εμμανουήλ Τατιανή, την οποία η Δ/νση του σχολείου ευχαριστεί θερμά.

Αντιπροσωπεία μαθητών της Στ΄ τάξης μαζί με τη σημαιοφόρο Εμμανουήλ Ναούμα και τους παραστάτες με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών κ. Δούβλου Μιχαήλ και της διευθύντριας του σχολείου κ. Στέφου Ζωής παρευρέθηκαν στο Καστράκι, όπου στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου τελέστηκε εσπερινός και επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Παύλου κι ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές αρχές και τους συλλόγους, καθώς και ομιλία από τον κ. Μπόντα Γεώργιο, μελετητή της τοπικής ιστορίας, συγγραφέα και λαογράφο.

Ανήμερα της μεγάλης επετείου αντιπροσωπεία μαθητών του σχολείου με τη συνοδεία εκπαιδευτικών παρακολούθησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τη Θεία Λειτουργία, τη Δοξολογία, την επιμνημόσυνη δέηση και τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας από τον κ. Θ. Θεοδωρόπουλο.

DSCN5683

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων : Δ΄, Ε΄ και Στ΄ συμμετείχαν στην παρέλαση με τη συνοδεία της κ. Χατζηζήση Αναστασίας.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 78ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ «ΟΧΙ»

Στο σχολείο μας εορτάστηκε η 78η επέτειος μνήμης του ηρωικού «ΟΧΙ» του 1940, την Πέμπτη 25/10/2018.

Την εκδήλωση προλόγισε η Δ/ντρια του σχολείου κ. Στέφου Ζωή-Δέσποινα, η οποία ανέγνωσε και το πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων που αφορούσε την επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπεύθυνου κατάθεσης στεφάνου, σύμφωνα με το ΠΔ 79/2017.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τους εκπαιδευτικούς κ. Διαμαντοπούλου Βασιλική και κ. Κύρου Ηλία μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ και της Δ΄ τάξης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο με τίτλο: «Πίνδος», που αναφερόταν στον αγώνα των γυναικών της Ηπείρου και στις ηρωικές μάχες στην Πίνδο.

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης παρουσίασαν, μέσα από το θεατρικό δρώμενο «Μια φορά κι έναν κακό καιρό», δραματοποιημένη αφήγηση των συγκλονιστικών στιγμών της κήρυξης του πολέμου και του αποχαιρετισμού των επιστρατευμένων στο σιδηροδρομικό σταθμό για το Μέτωπο.

Την τεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης ανέλαβε ο κ. Πορπόρης Ιωάννης.

Η θεατρική γιορτή παρουσιάστηκε σε δύο παραστάσεις: Την πρώτη παράσταση παρακολούθησαν γονείς και προσκεκλημένοι των παιδιών, καθώς και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης, ενώ τη δεύτερη παράσταση οι μαθητές και οι μαθήτριες των υπόλοιπων τάξεων.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης με τη συνοδεία εκπαιδευτικών κατευθύνθηκαν στο «Ηρώο» της πόλης, όπου ο μαθητής Τζιούκαλιας Ιωάννης κατέθεσε το στεφάνι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας στη μνήμη των ηρώων.

Το στεφάνι ήταν προσφορά της κ. Εμμανουήλ Τατιανής, την οποία η Δ/νση του σχολείου ευχαριστεί θερμά.

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου αντιπροσωπεία μαθητών του σχολείου με τη συνοδεία εκπαιδευτικών παρακολούθησαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ. Παύλου. Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε η Διευθύντρια του σχολείου κ. Στέφου Ζωή-Δέσποινα. Ο λόγος είναι διαθέσιμος στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων : Δ΄, Ε΄ και Στ΄ συμμετείχαν στην παρέλαση με τη συνοδεία της κ. Χατζηζήση Αναστασίας, η οποία ορίστηκε και τελετάρχης παρέλασης.

Οι «Ομπρέλες», ένα αντιπολεμικό έργο του Ζογγολόπουλου, εμπνέουν τα παιδιά των τάξεων: Α΄και Β΄

Οι Ομπρέλες του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά εικονογραφικά μοτίβα του καλλιτέχνη. Tο έτος 1987 φιλοτέχνησε για πρώτη φορά ομπρέλα.

Λέγεται πως εμπνεύστηκε τις ομπρέλες από τη μάχη της Κρήτης, όταν ο ουρανός γέμισε από Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, ενώ οι Έλληνες πρόβαλαν ισχυρή αντίσταση. Άλλη ερμηνεία του έργου είναι η εξής: Η ομπρέλα, ένα οικείο καθημερινό αντικείμενο προστασίας που προσφέρει προστασία του ανθρώπου απέναντι στα καιρικά φαινόμενα συμβολίζει στο εικαστικό έργο του Ζογγολόπουλου ειρωνικά την ασήμαντη προστασία απέναντι στην πυρηνική απειλή.

Οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης εμπνεύστηκαν από το έργο του Ζογγολόπουλου και φιλοτέχνησαν ομπρέλες.