Αρχείο μηνός Μαρτίου 2023

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ-ΔΡΑΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου η Υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης ΠΕ Κοζάνης κ. Φίλιου σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Βοΐου και τον Διευθυντή κ. Καλογερίδη οργάνωσαν στο ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο την Τετάρτη 22-3-2023  «Δράση ευαισθητοποίησης μαθητών των δημοτικών σχολείων Σιάτιστας».

Την πρόσκληση συμμετοχής στην προγραμματισμένη δράση λάβαμε  με το υπ΄αριθμ΄ πρωτ. 1570/16-3-2023 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ Κοζάνης, ενώ η κ. Φίλιου σε συνεργασία με τον κ. Καλογερίδη φρόντισαν για την προσφορά στο σχολείο κάνσον χαρτονιών, τριών κουτιών μαρκαδόρων και του βιβλίου του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Το μυστικό βιβλίο  του Μπλε Κύκλου» για την ευαισθητοποίηση των παιδιών και για τη δυνατότητα καλλιτεχνικής έκφρασης των παιδιών.

Εικαστικά έργα δημιούργησαν πολλές τάξεις (Β, Γ, Δ, Στ1 και Στ2).

Η τάξη Ε2 με  την επιμέλεια του υπεύθυνου εκπαιδευτικού του τμήματος κ. Δούβλου Μιχαήλ δημιούργησε μια υπέροχη ταινία με ενδιαφέρον σενάριο και έξυπνη σκηνοθεσία  με τίτλο «Νερό στο Βόιο: Δικαίωμα και υποχρέωση» που συμπυκνώνει τον σχετικό προβληματισμό για τη σπατάλη του πολύτιμου θησαυρού και  πολλές απλές συμβουλές από τα παιδιά για την εξοικονόμηση νερού.  Νερό στο Βόιο: Δικαίωμα και υποχρέωση – 1ο Δημ. Σχολ. Σιάτιστας – Ε2΄ τάξη – YouTube

Η Δράση ευαισθητοποίησης για την εξοικονόμηση νερού υλοποιήθηκε στο ιστορικό Τραμπάντζειο σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:

8.45-10.50 για τα παιδιά των τάξεων Α΄, Β΄και Γ΄ και

11.00-13.00 για τα παιδιά των τάξεων Δ΄, Ε, και Στ΄.

Η δράση περιλάμβανε προβολή υλικού βασισμένου στο βιβλίο «Το μυστικό βιβλίο  του Μπλε Κύκλου» του Αντώνη Παπαθεοδούλου, εκπαιδευτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό ως πολύτιμο αγαθό,  την αναγκαιότητα εξοικονόμησής του,  τη σωστή διαχείριση των υδάτων, κι ακόμα εικαστική έκφραση και δημιουργία από τα παιδιά  και στο τέλος  την προβολή της ταινίας της Ε2 τάξης και του υπεύθυνου εκπαιδευτικού κ. Δούβλου.

Κάποιες από τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν από τους μαθητές των σχολείων του Βοΐου για τη δράση αυτή  ή στη διάρκεια της δράσης αυτής δημοσιεύονται στο πάντλετ της κ. Φίλιου Δήμητρας, της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων.

22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού (padlet.com)

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Την Τρίτη 21-3-2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη φετινή παιδική θεατρική παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης και συγκεκριμένα το έργο της Στέλλας Μιχαηλίδου «Τζιτζιμιτζιχοτζιριά», το οποίο αναφέρεται στις αξίες της αλληλεγγύης, της φιλίας,  της συνεργασίας, του σεβασμού της διαφορετικότητας κι ακόμα στην αναγκαιότητα  της ελεύθερης έκφρασης και δημιουργικότητας με στόχο την αυτοπραγμάτωση.

Επίσης τα παιδιά είχαν επιτέλους την ευκαιρία μετά από τη μακρά  περίοδο της πανδημίας να χαρούν μια οργανωμένη επαγγελματική θεατρική παράσταση στη μεγάλη αίθουσα τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης και να διαπιστώσουν πως  ένα άρτιο αισθητικά θεατρικό  αποτέλεσμα προκύπτει από την αυτοπειθαρχία,  τον αυτοέλεγχο, τη συνεργασία και την υπευθυνότητα που καλλιεργεί  η θεατρική αγωγή.

Συνοδοί των παιδιών ήταν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των τμημάτων.

Ευχαριστούμε θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

που κάλυψε το κόστος μεταφοράς των παιδιών με  λεωφορεία

του ταξιδιωτικού γραφείου For you του ΚΤΕΛ Κοζάνης. Έτσι τα παιδιά κατέβαλαν μόνο το κόστος του θεατρικού εισιτηρίου των 5 ευρώ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤ΄1 ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ 2023

Το Σάββατο 18-3-2023, στις 11.00πμ στο 4ο ΓΕΛ Κοζάνης οργανώθηκε από τον Σύλλογο Καθηγητών γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας ο «Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία 2023» αφιερωμένος στον «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ.

Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθητές του τμήματος ΣΤ1 : Καλαμπούκας Γιώργος, Κουκουλιάτας Γιώργος, Πολύζος Κωνσταντίνος και Χιόνος Τριαντάφυλλος, που με την επιμέλεια της δασκάλας γαλλικής γλώσσας κ. Χατζηκώστα Χρυσούλας ανέγνωσαν αποσπάσματα από τον Μικρό πρίγκιπα.

Την εκδήλωση προλόγισε η κ. Βόντσα Βασιλική, Διευθύντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης και στην συνέχεια ανέπτυξε τη στοχοθεσία της εκπαιδευτικής προσπάθειας η Σύμβουλος Εκπαίδευσης καθηγητών γαλλικής γλώσσας κ. Μαλούτα Μαριάννα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μικρά μουσικά σχήματα από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» που τραγούδησαν γαλλικά τραγούδια στα διαλείμματα μεταξύ των ομάδων ανάγνωσης.

Οι μαθητές που συμμετείχαν έλαβαν για την προσπάθειά τους βεβαιώσεις συμμετοχής.

Ο Σύλλογος καθηγητών γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας για να ευχαριστήσει τα παιδιά για τη συμμετοχή τους φρόντισε ώστε να υπάρχει στο τέλος της εκδήλωσης μια μεγάλη ποικιλία μπισκότων, γλυκών και άλλων νοστιμιών, καθώς και χυμών.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗ Β΄ ΤΑΞΗ

Την Πέμπτη 16-3-2023 οργανώθηκε από την κ. Τσιώνη Αλεξάνδρα στο σχολείο λαογραφική έκθεση με οικογενειακά κειμήλια των μαθητών και μαθητριών της Β΄τάξης. Η έκθεση περιλάμβανε περίτεχνα αντικείμενα ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, αργυροχοΐας, υαλουργίας, λαϊκής ζωγραφικής που μαρτυρούσαν το βιωτικό επίπεδο και την αισθητική καλλιέργεια των προγόνων μας.

Την έκθεση επισκέφθηκαν από τις 10.00 έως τις 12.20 όλοι οι μαθητές κι όλες οι μαθήτριες καθώς και οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας. Στη συνέχεια από τις 12.30 κι εξής επισκέφθηκαν την έκθεση οι γονείς των μαθητών/τριών της Β΄τάξης, οι οποίοι είχαν λάβει ειδική πρόσκληση από τα παιδιά τους.

Ευχαριστούμε θερμά τις οικογένειες των παιδιών για τη συνεργασία και τη διάθεση πολύτιμων και περίτεχνων κειμηλίων για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτιστικής ενδοσχολικής δραστηριότητας της κ. Τσιώνη.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΔΟΥΡΕΙΟ

Την Πέμπτη 9/3/2023 οι μαθητές /τριες της σχολικής μονάδας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρια διαδραστικού κινηματογράφου οργανωμένα από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Φωτόγραμμα, εγκεκριμένα από το ΙΕΠ. Τα εργαστήρια οργανώθηκαν με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας και του ενδοσχολικού εκφοβισμού.

Συγκεκριμένα στις 9.00 πμ οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Α΄, Β΄και Γ΄ συμμετείχαν στο εργαστήριο «Μαθαίνω να αγαπώ τον άνθρωπο», με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς Χατζή, Τσιώνη και Διαμαντοπούλου, ενώ στις 11.00 οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ συμμετείχαν στο εργαστήριο «Νικάμε τη βία και τον σχολικό εκφοβισμό» με συνοδούς τους/τις εκπαιδευτικούς Μέντζα, Πορπόρη, Δούβλο, Κουγιούφα, Χασιώτη.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Βοΐου που διέθεσε για την υλοποίηση των εργαστηρίων διαδραστικού κινηματογράφου το Πολιτιστικό Κέντρο «Άρη και Λίλιαν Βουδούρη» και κάλυψε το κόστος παρακολούθησης των παρουσιάσεων του εκπαιδευτικού οργανισμού Φωτόγραμμα, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να παρακολουθήσουν το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δωρεάν.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Την Τετάρτη 8-3-2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄τάξης με τη συνοδεία της κ. Τσιώνη Αλεξάνδρας επισκέφθηκαν το Εκκλησιαστικό Μουσείο Σιάτιστας, όπου ξεναγήθηκαν από την κ. Σουζάνα Σιαμσιάρα.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Παλαιοντολογική Συλλογή και την Βοτανική Συλλογή στο ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο, όπου ξεναγήθηκαν από τον κ. Τσότσο Παναγιώτη.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Σιαμσιάρα και τον κ. Τσότσο για την πρόθυμη ανταπόκριση στο αίτημα της εκπαιδευτικού κ. Τσιώνη και για τις υπέροχες ξεναγήσεις.

Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας

Στις 6 Μαρτίου είναι η μέρα κατά της ενδοσχολικής βίας. Έτσι η Γ΄ τάξη αποφάσισε να στείλει το δικό της μήνυμα με το παιχνιδοτράγουδο «Μήλα γύρω γύρω στη μέση πορτοκάλι», θέλοντας να τονίσει τις αξίες του σεβασμού στο διαφορετικό, της φιλίας και της καλής επικοινωνίας αντί της βίας.

«ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ» ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ Ε΄ΚΑΙ ΣΤ΄

Την Τετάρτη 1-3-2023 μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφέρειας Δημόσιας Υγείας και του ίδιου του Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαργαρίτη τα παιδιά των τάξεων Ε΄και Στ΄ των δημοτικών σχολείων της Σιάτιστας παρακολούθησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιστορικού Τραμπαντζείου Γυμνασίου παρουσιάσεις για τα εξής θέματα:

  1. Στοματική υγιεινή για παιδιά από την κ. Πλιάχα Ολυμπία, Διευθύντρια Οδοντιατρικής Κλινικής του ΓΝ Κοζάνης «Μαμάτσειο» και
  2. Μέτρα αυτοπροστασίας από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές από τον κ. Δούφλια Ευάγγελο, Επιστημονικό Συνεργάτη Αντιπεριφέρειας Πολιτικής Προστασίας ΠΔΜ.

Οι εκδηλώσεις υγείας συνεχίστηκαν και το απόγευμα της ίδιας ημέρας με ενδιαφέροντα θέματα για ενηλίκους.

Ευχαριστούμε την Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας που σε συνεργασία με τον Δήμο Βοΐου πρόσφεραν  ευκαιρία στα παιδιά για ενημέρωση σε θέματα υγείας κι αυτοπροστασίας.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΧΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων οργάνωσε στην καφετέρια Nature την Κυριακή 26-2-2023  αποκριάτικο παιδικό χορό. Την Τσικνοπέμπτη, την ώρα αποχώρησης των παιδιών από τη σχολική μονάδα, οι κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων μοίρασαν στα παιδιά σάντουιτς με σουβλάκι. Επίσης την Παρασκευή 24-2-2023 σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων οργάνωσαν στη σχολική μονάδα από τις 12.00 ως τις 13.00 μουσική γιορτή χαράς και χορού στο προαύλιο του σχολείου, κερνώντας δροσερούς χυμούς. Την Τρίτη 28-2-2023 οι κυρίες του ΔΣ μοίρασαν στους μαθητές/τριες της σχολικής μονάδας ασπροκόκκινα βραχιολάκια με χάντρες, ώστε κάθε παιδί να φορέσει «μάρτη» για την υποδοχή της άνοιξης.