Αρχείο μηνός Μαρτίου 2016

ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Με την ευκαιρία εορτασμού της Ημέρας κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και της Σχολικής Βίας στην αίθουσα τελετών «Αναστάσιος Σπύρου» του σχολείου μας οργανώθηκε σχετική εκδήλωση την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016.

Η εκδήλωση περιλάμβανε τα ακόλουθα μέρη:

  1. ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ -Χρησιμοποιήθηκε υλικό από τον Συνήγορο του παιδιού.
  2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ -Χρησιμοποιήθηκε υλικό από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της βίας που διευκρίνιζε ότι βία σημαίνει ζήλια, προσβολές, απειλές, περιφρόνηση, αδιαφορία, ανισότητα, κακομεταχείριση, έλλειψη επικοινωνίας, έλεγχο, κριτική?
  3. ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ -Προβλήθηκαν και σχολιάστηκαν δύο μικρές ταινίες κινουμένων σχεδίων: Costo Animado Bulling (Blender) και The story of Yu.
  4. Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΑΙΤΙΑ ΒΙΑΣ -Προβλήθηκε και σχολιάστηκε η μικρή ταινία κινούμενων σχεδίων For the birds της PIXAR .
  5. ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Όλοι μαζί γιατρεύουμε μια πληγωμένη καρδιά Οι μαθητές κάθε τάξης έγραψαν μηνύματα κατά της σχολικής βίας και του ενδοσχολικού εκφοβισμού σε κομμάτια παζλ για να συνθέσουν από κοινού μια καρδιά, γιατρεύοντας μια τραυματισμένη.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τις εκπαιδευτικούς: Στέφου Ζωή και Σαλίκα Ευδοκία. Την τεχνική επιμέλεια των προβολών είχε ο καθηγητής πληροφορικής κ. Γιώργος Γκούμας.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ

Στις 24 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα τελετών «Αναστάσιος Σπύρου» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας οργανώθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Επανάστασης.

Μετά το απολυτίκιο και την ομιλία του Διευθυντή του σχολείου κ. Γεωργίου Φυτάκη, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης με την επιμέλεια των εκπαιδευτικών Αγνής Μέντζα και Μαρίας Κουγιούφα έθεσαν το ιστορικό πλαίσιο, απήγγειλαν ποίηση, ερμήνευσαν πολλούς ρόλους ιστορικών προσώπων και τραγούδησαν υπέροχα τραγούδια με την καθοδήγηση του δασκάλου μουσικής του σχολείου μας, κ. Κωνσταντίνου Δημητρίου.

Συγκεκριμένα, η παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου από τα παιδιά συνοδεύτηκε με προβολή για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Επανάσταση εικαστικών έργων σημαντικών ζωγράφων του 19ου αιώνα (Βρυζάκη, Ντελακρουά κά). Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ΄1 παρουσίασαν τα θεατρικά δρώμενα «Χορός του Ζαλόγγου» και «Επανάσταση του 1821», ενώ του ΣΤ΄2 τα θεατρικά δρώμενα «Οι κλέφτες» και «Οι Μεσολογγίτισσες». Τα παιδιά απήγγειλαν ποίηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και του Διονυσίου Σολωμού και τραγούδησαν τον «Θούριο» του Ρήγα, το «Τσάμικο» του Γκάτσου, αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους πολιορκημένους» του Σολωμού και άλλα τραγούδια. Με μουσική συνόδευσαν τα τραγούδια των παιδιών ο κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου, ο Στράτος Καραμπατζιάς, ο Νίκος Τσιότσιος και η Ιωάννα Γκούντρα.

Στο τέλος της εκδήλωσης μαθήτριες και μαθητές της Δ΄ τάξης παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς που διδάχθηκαν από τη γυμνάστρια του σχολείου μας κ. Αναστασία Χατζηζήση.

Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλαν και οι εκπαιδευτικοί: θεατρικής αγωγής κ. Βάνα Κεβρεκίδου και πληροφορικής κ. Γιώργος Γκούμας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης με τη συνοδεία εκπαιδευτικών κατευθύνθηκαν στον χώρο του Ηρώου για την κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των αγωνιστών της λευτεριάς.

Ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της Μεγάλης Επανάστασης αντιπροσωπεία παιδιών παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Στ΄, Ε΄ και Δ΄ συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση.

Τις εκδηλώσεις του Δήμου μας για την επέτειο της Εθνεγερσίας τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης κ. Ιωάννης Γκαμπούρας και ο Σχολικός Σύμβουλος της 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κοζάνης κ. Ιωάννης Παπαδέλης.

«ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Ο Διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου ευχαριστούν θερμά το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που κατέβαλε και φέτος το αντίτιμο για την παρακολούθηση από όλα τα παιδιά του σχολείου μας στις 22 Μαρτίου 2016 της θεατρικής παράστασης «Τα 40 κλειδιά» που οργάνωσε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης.

Επρόκειτο για ένα λαϊκό σκυριανό παραμύθι, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1943 με τον τίτλο «Η Μαρδίτσα» από τη Νίκη Πέρδικα στο περιοδικό Σκύρος και αργότερα, το 1973, συμπεριλήφθηκε στην ανθολογία «Παραμύθια του λαού μας» του Γιώργου Ιωάννου.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από το θάνατο του Γιώργου Ιωάννου το ΔΗ,ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης οργάνωσε τη θεατρική απόδοση του συγκεκριμένου παραμυθιού, το οποίο αναφέρεται στη ζωή και στις δυσκολίες της, στην αδερφική αγάπη, στην καλοσύνη και στην ανάγκη για συνεχή αγώνα.

Στο παραμύθι εντοπίζονται στοιχεία των κλασικών παραμυθιών (ο χήρος βασιλιάς, η βασίλισσα-μάγισσα, η ορφανή καλή πανέμορφη βασιλοπούλα) κι αρκετοί κοινοί τόποι με τα κλασικά παραμύθια της Χιονάτης, της Σταχτοπούτας, του Κοντορεβιθούλη κά.

Η δράση είχε ρυθμό καταιγιστικό και οι έξι ηθοποιοί ερμήνευσαν πολλούς διαφορετικούς ρόλους, Με δημιουργική επινόηση και με απλά υλικά η σκηνή μεταμορφωνόταν συνεχώς σε κάποιο διαφορετικό μέρος: σε πυκνό δάσος, σε κάστρο, σε φουρτουνιασμένη θάλασσα κά.

Οι μαθητές ταξίδεψαν στον κόσμο της δημιουργικής φαντασίας και της θεατρικής «μαγείας» κι εξοικειώθηκαν με τη γλώσσα του θεάτρου.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης με τις δασκάλες τους κ. Χατζή Θεολογία και κ. Τσιώνη Αλεξάνδρα οργάνωσαν λαογραφική έκθεση με αντικείμενα από τον υλικό βίο και τον πολιτισμό των προηγούμενων γενιών. Κάθε μαθητής έφερε από το σπίτι του και εξέθεσε ένα ή περισσότερα οικογενειακά κειμήλια, για τα οποία ετοίμασε καρτέλα με σχετικές πληροφορίες.

Οι μαθητές έστειλαν προσκλήσεις στους συγγενείς τους και με αφίσα γνωστοποίησαν τη λειτουργία της έκθεσης στους υπόλοιπους μαθητές, καθώς και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Η έκθεση λειτούργησε την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα της Β΄ τάξης και περιλάμβανε αξιόλογα αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής, υαλουργίας, κεντητικής, παλαιά νομίσματα κ.ά.

Γονείς και συγγενείς των παιδιών επισκέφτηκαν την έκθεση, καθώς και όλοι οι μαθητές του σχολείου με τους εκπαιδευτικούς τους.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟ ΦΑΡΔΥΚΑΜΠΟ

Στις 6 Μαρτίου 2016, ημέρα Κυριακή, αντιπροσωπεία μαθητών του σχολείου μας με τη συνοδεία εκπαιδευτικών παρευρέθηκε στο χώρο του μνημείου της ιστορικής μάχης του Φαρδύκαμπου, όπου παρακολούθησε την εκδήλωση μνήμης που οργανώθηκε από τη δημοτική αρχή Βοϊου για τα 73 χρόνια από την ηρωική πράξη αντίστασης στις ιταλικές δυνάμεις κατοχής. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφάνων  από εκπροσώπους πολλών αρχών και συλλόγων, καθώς και ομιλία από τον εκπαιδευτικό και δημοτικό σύμβουλο κ. Χρήστο Δόρδα.