Αρχείο μηνός Ιουλίου 2024

Εκδήλωση αποφοίτησης 2024 μαθητών/τριων ΣΤ τάξης

Την Πέμπτη 13-6-2024 στις 10.00 πμ οργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αναστάσιος Σπύρου» της σχολικής μονάδας με την επιμέλεια των υπεύθυνων εκπαιδευτικών των τμημάτων Στ΄1 και Στ΄2, κ. Κουγιούφα Μαρίας και κ. Στέφου Ζωής-Δέσποινας, η εκδήλωση αποφοίτησης 2024 με προσκεκλημένους τους οικείους των παιδιών.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ένα μονόπρακτο θεατρικό με τίτλο «Η πελατεία του γιατρού», στο οποίο συμμετείχαν οι 22 μαθητές και μαθήτριες της Στ΄τάξης, με μήνυμα την αναγκαιότητα της υπομονής ως αξία ζωής. Κατόπιν τα παιδιά απήγγειλαν επιλεγμένους στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου ως «υπόσχεση φωτεινής πορείας». Στη συνέχεια με την επιμέλεια των εκπαιδευτικών β΄ξένης γλώσσας και συγκεκριμένα της κ. Χατζηκώστα Χρυσούλας, δασκάλας γαλλικής γλώσσας και της κ. Γκόλια Ελένης, δασκάλα γερμανικής γλώσσας παρουσίασαν ξενόγλωσσα τραγούδια. Στο τέλος τα παιδιά τραγούδησαν τραγούδια αποχαιρετισμού, ενώ ο διευθυντής κ. Μάραντος Δημήτριος απηύθυνε στα παιδιά μήνυμα-κατευόδιο.

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων οργάνωσε στη συνέχεια, από τις 11.00 ως τις 11.45 στην αυλή εκδήλωση για τους απόφοιτους 2024 και τους οικείους τους, η οποία περιλάμβανε μουσική, χορό, φωτογράφηση, δωράκια και μπουφέ με κεράσματα.

Η εκδήλωση αποφοίτησης του σχολείου με την ευθύνη των εκπαιδευτικών της Στ΄τάξης επαναλήφθηκε την ίδια ημέρα στις 12.00 και για τους μαθητές και τις μαθήτριες της σχολικής μονάδας.

 DSCN0005DSCN9998DSCN9997DSCN9993 DSCN9992DSCN0006_censoredDSCN0007_censoredDSCN0008_censored

DSCN0013_censoredDSCN0018_censoredDSCN0015_censoredDSCN0014

Απόδραση στη φύση και τον πολιτισμό στην ΠΕ Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 29-5-2024 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εκδρομή στην ΠΕ Ιωαννίνων. Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες των τάξεων Ε΄και Στ΄με συνοδούς τους/τις εκπαιδευτικούς Στέφου, Πορπόρη, Κουγιούφα, Μέντζα και Τσιώνη και τη σχολική νοσηλεύτρια Λιούμπα.

Η πρώτη εκπαιδευτική στάση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- Θεόδωρος Παπαγιάννης στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Στο υπέροχο αυτό μουσείο φιλοξενούνται πολλά έργα του δραστήριου και παραγωγικού καλλιτέχνη που κατάγεται από το χωριό αυτό κι αναδείχτηκε ομότιμος καθηγητής και υπεύθυνος του εργαστηρίου γλυπτικής της ΑΣΚΤ Αθηνών. Έχοντας λάβει σημαντικές σπουδές, συμμετείχε σε αναρίθμητες εκθέσεις τέχνης, φιλοτέχνησε πολλά μνημεία για δημόσιο χώρο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και οργάνωσε πολλά συμπόσια γλυπτικής.

Ο καλλιτέχνης αναζητεί τον μύθο και τις αξίες σε μια εποχή η οποία απομυθοποιεί τα πάντα. Περίφημη η έκθεσή του «Φαντάσματα» στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή το κάψιμο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου-δωρεά Ηπειρώτη ευεργέτη- μαζεύοντας τα δοκάρια της στέγης κι άλλα αποκαΐδια για να ορθώσει «σκιάχτρα» διαμαρτυρίας λέγοντας: «Μάζεψα τ΄αποκαΐδια με πόνο ψυχής από το καμένο Πολυτεχνείο κι έστησα σκιάχτρα να ξορκίσω τα κακά που πληθαίνουν γύρω μου[…]Όρθωσα σύμβολα της παρακμής ενός κόσμου που αλληλοσπαράσσεται και μιας πατρίδας που μοιάζει να μην έχει μέλλον. Αναζητώ τον μύθο σε μια εποχή που οι πολλοί κάνουν προσπάθεια να «απομυθοποιήσουν» όπως λένε, την τέχνη […]Κλείνομαι στον κόσμο μου από ανάγκη αναζητώντας άλλα πρόσωπα πιο ποιητικά, πιο μεγάλα, πιο μυστηριώδη…».Τα-«Φαντάσματα»-του-Θόδωρου-Παπαγιάννη.pdf (greek-language.gr)Τα εκθέματα του Μουσείου αποδεικνύουν ότι ο καλλιτέχνης εμπνέεται από την προσφορά ευεργετών, υμνεί τη θυσιαστικότητα των γυναικών του παρελθόντος, σέβεται τους ανθρώπους του μόχθου κι αποτυπώνει εικόνες και ίσως την ευγνωμοσύνη του για το σχολείο του παρελθόντος. Παράλληλα τον καλλιτέχνη απασχολεί η ρύπανση του περιβάλλοντος και γι΄αυτό συστηματικά αξιοποιεί τα απορρίμματα ως δομικά υλικά στα γλυπτά έργα του.

DSCN9969DSCN9965 DSCN9964DSCN9963 DSCN9959DSCN9958 DSCN9955

Η δεύτερη εκπαιδευτική στάση πραγματοποιήθηκε στον Αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην ορχήστρα του περίφημου θεάτρου με χωρητικότητα 18.000 θέσεων. Επίσης διέκριναν τη μετατροπή του στα χρόνια του Οκταβιανού Αυγούστου σε αρένα, με την αφαίρεση των πρώτων δύο σειρών καθισμάτων και την ύψωση τοιχωμάτων στην περίμετρο της ορχήστρας για τη διενέργεια θηριομαχιών.

Επίσης περιηγήθηκαν στο Βουλευτήριο, όπου ανακοινώνονταν οι αποφάσεις του Κοινού των Ηπειρωτών, το οποίο όμως τον 4ο αι. μ.Χ. μετατράπηκε σε εργαστήριο πορφύρας. Κυρίως όμως τα παιδιά στάθηκαν σε βελανιδιά που περικλύεται μέσα στην Ιερή Οικία (ναό) του Διός. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος των ερωτημάτων που περιηγητές έχουν κρεμάσει στην «ιερή βελανιδιά».

Ο αρχαιολογικός χώρος περικλύει και τα ιερά της Διώνης και της Αφροδίτης, κόρη του Δία και της Διώνης, αλλά και το στάδιο, όπου τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια οι αθλητικοί αγώνες «Νάια» προς τιμή του Δία και του οποίου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές και η αποκατάσταση.

DSCN9978 DSCN9977DSCN9973

Η τρίτη εκπαιδευτική στάση πραγματοποιήθηκε στο περίφημο Σπήλαιο του Περάματος. Τα παιδιά πληροφορήθηκαν πως το σπήλαιο τυχαία ανακαλύφθηκε το 1940 από κατοίκους που προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Τα παιδιά, διασχίζοντας τα 1.100 μέτρα της τουριστικής διαδρομής, εντυπωσιάστηκαν από τον πλούτο σταλαχτιτών και σταλαγμιτών των αναρίθμητων θαλάμων που μοιάζουν με μυθικά παλάτια.

DSCN9980 DSCN9979

Στη συνέχεια τα παιδιά ξεκουράστηκαν σε χώρο εστίασης με παιδική χαρά στην περιοχή Πέραμα Ιωαννίνων.

Ευχαριστούμε θερμά το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων που κάλυψαν μέρος της δαπάνης μετακίνησης των μαθητών.

Ένα φορητό Πλανητάριο στη Σιάτιστα

Με πρωτοβουλία του Δήμου Βοΐου ένα ασημένιο ευρύχωρο πλανητάριο στήθηκε στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου και οι μαθητές και οι μαθήτριες όχι μόνο των δημοτικών σχολείων της Σιάτιστας, αλλά και των περιχώρων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εμπειρία μιας παρουσίασης σε θόλο πλανητάριου. Η επίσκεψη όλων των μαθητών/τριών της σχολικής μας μονάδας έγινε την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024.