Αρχείο μηνός Μαρτίου 2022

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ

Για την 201η Επέτειο της Εθνεγερσίας οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης με την επιμέλεια της υπεύθυνης δασκάλας της τάξης κ. Κουγιούφα Μαρίας οργάνωσαν σε εξωτερικό χώρο του σχολείου εορταστική εκδήλωση η οποία περιλάμβανε τέσσερις σκηνές από την ιστορία της Επανάστασης: 1. Αλέξανδρος Υψηλάντης- Η Επανάσταση στη Μολδοβλαχία τον Φεβρουάριο του 1821, 2. Η Μεγάλη Επανάσταση, 3. Ο μπουρλοτιέρης Κωνσταντίνος Κανάρης και 4. Ελεύθεροι Πολιορκημένοι Διονυσίου Σολωμού -Οι Μεσολογγίτισσες.

Στις 23-3-2022 το αφιέρωμα για την Εθνεγερσία οργανώθηκε ξεχωριστά για τους μαθητές και μαθήτριες των τάξεων: Α΄, Β΄, Γ΄, Δ1΄ και Δ2΄, ενώ στις 24-3-2022 το αφιέρωμα παρουσιάστηκε στις 9.00 πμ στους μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Ε1 και Ε2.

Α΄σκηνή: Αλέξανδρος Υψηλάντης και η Επανάσταση στη Μολδοβλαχία

Β΄σκηνή: Η Μεγάλη Επανάσταση

Γ΄σκηνή: Ο μπουρλοτιέρης Κωνσταντίνος Κανάρης

Δ΄σκηνή: Ελεύθεροι πολιορκημένοι Διονυσίου Σολωμού-Οι Μεσολογγίτισσες

Επιπλέον η εκδήλωση της Στ΄ τάξης οργανώθηκε την 24η Μαρτίου στις 10.00 πμ και για τους γονείς των παιδιών της ΣΤ΄τάξης.

Τέλος η παράσταση οργανώθηκε και για τα νήπια του 1ου Νηπιαγωγείου, τα οποία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των μαθητών και μαθητριών της Στ΄ τάξης και παρακολούθησαν την εκδήλωση στον εξωτερικό χώρο του σχολείου.

Την 24η Μαρτίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης παρευρέθηκαν στις 11.15 πμ στο Ηρώο για την τελετή κατάθεσης στεφάνων από εκπροσώπους των σχολικών μονάδων. Το στεφάνι της σχολικής μονάδας κατέθεσε ο μαθητής Παντελής Δίκος.

Την 25η Μαρτίου 2022 η σχολική μονάδα εκπροσωπήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου για τη Θεία Λειτουργία-Δοξολογία και Μνημόσυνο για τους αγωνιστές της λευτεριάς από τη σημαιοφόρο του σχολείου Τσανασίδη Βασιλική με συνοδό την εκπαιδευτικό κ. Τσιώνη Αλεξάνδρα. Στην εκκλησία παρευρέθηκε και η Δ/ντρια του σχολείου, ενώ ο κ. Χασιώτης Αθανάσιος συνόδευσε τη σημαιοφόρο στο Ηρώο και επόπτευσε κατόπιν τα παιδιά των τάξεων Δ΄, Ε΄και Στ΄ που συμμετείχαν στην παρέλαση στις 12.00 το μεσημέρι. Συνοδοί των παιδιών ήταν ακόμη και οι εκπαιδευτικοί κ. Διαμαντοπούλου και κ. Αμπατζίδης.

Εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου

Στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρείτε το ψηφιακά υπογεγραμμένο το με αριθμό πρωτ. 33370/2022 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) με Θέμα «Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου».

33370_ΓΔ4_23_3_22_ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ_25 ΜΑΡΤΙΟΥ.pdf

Δεκαήμερο κινηματογράφησης αφιερωμένο στον λόγιο εκ Σιατίστης Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» του 1766

01

Η διείσδυση των νέων τεχνολογιών στο σύγχρονο και εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπου το σχολείο δεν καταναλώνει απλώς, αλλά δημιουργεί περιεχόμενο, έφερε ένα ακόμη δεκαήμερο κινηματογράφησης για τους μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου μας και του δασκάλου τους, Μιχάλη Δούβλου.

Το 1766 ο Σιατιστεύς λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου βγάζει ένα από τα πρώτα ελληνικά Αλφαβητάρια. Είναι το δεύτερο κατά σειρά εκδιδόμενο ελληνικό Αλφαβητάρι.

Το 2022 οι μαθητές μας δημιουργούν μια ταινία – αφιέρωμα σχετικά με το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» του 1766 και τον βίο του Μιχαήλ Παπαγεωργίου.

Ένα σενάριο διαφορετικό, παιχνιδιάρικο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, παίζοντας το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, οδηγούνται στο μουσείο σχολικής ζωής, στον επάνω όροφο του σχολείου μας, και τότε όλα αρχίζουν…

Εκεί συναντούν το Αλφαβητάρι και με τον δικό τους τρόπο μας ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή…

Μια καρτέλα που βρίσκουν ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου, οδηγεί τα παιδιά στην ΟΔΟ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΓΕΩΓΡΙΟΥ στη Σιάτιστα, έναν δρόμο γεμάτο ιστορία, γεμάτο γράμματα.

Μια άλλη καρτέλα μεταφέρει τους μαθητές μας στο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΙΔΗ – ΝΕΡΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ. Από εκεί μας ενημερώνουν για το ηρωελεγείο (αφιέρωση) που άφησε σε ένα βιτρό ο Σιατιστεύς λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου στους πρώτους ιδιοκτήτες του αρχοντικού, την οικογένεια Χατζηγιαννίδη.

Τα δευτεράκια μας τρέχουν και στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας «ΜΑΝΟΥΣΕΙΑ». Μοναδική εμπειρία μιας και πιάνουν στα χέρια τους ένα άλλο Αλφαβητάρι του Παπαγεωργίου, το «Μέγα Αλφαβητάριον», έκδοση του 1806. Το αυθεντικό! (Λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, απαγορεύεται η επίσκεψη ως σχολείο και στο κομμάτι αυτό συμμετείχαν λίγοι μαθητές)

Στη συνέχεια μεταφερόμαστε σε κάτι δικό μας. Στο δέντρο της ΑΛΦΑΒΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ θυμόμαστε το στιχάκι – αφιέρωμα που δημιουργήσαμε πέρσι για το γράμμα Πι (Παπαγεωργίου Μιχαήλ).

Η επόμενη καρτέλα μας οδηγεί στο ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ κι από εκεί διαβάζουμε την αναφορά στον Σιατιστινό λόγιο Παπαγεωργίου στο κεφάλαιο σχετικά με τους δασκάλους του γένους.

Κατόπιν, μέσα από το ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ, παρακολουθούμε απόσπασμα από εκπομπή – αφιέρωμα στον Ρήγα Φεραίο και διδασκόμαστε για τον ρόλο των μορφωμένων Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821.

Τέλος, για να λήξει το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, λύνουμε ένα ΠΑΖΛ. Είναι το ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ, γιατί αυτό μετράει.

Πολλά τα κομμάτια του παζλ της ιστορίας της Σιάτιστας κι αρκετά από αυτά ακόμη κρυμμένα. Μια προσπάθεια του σχολείου μας να ξετρυπώσει θησαυρούς και να κάνει γνωστό το έργο του εκ Σιατίστης λόγιου Μιχαήλ Παπαγεωργίου.

Ένας δεκαήμερος αγώνας για τα δευτεράκια μας, ένα δεκαήμερο μιας ακόμη δημιουργίας – αφιέρωσης σε φωτισμένους ανθρώπους του τόπου μας.  Εύγε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες!

Θερμές ευχαριστίες σε όσους άπλωσαν το χέρι τους για βοήθεια και σε αυτή την προσπάθειά μας. Θα υπάρξει αναλυτική αναφορά με τη δημοσίευση της ταινίας!

02 04 05 06 07 08 09 11 12 13 14 15 16

Οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό

01

Άλλος έβγαλε το πατρόν σε μεγάλο χαρτόνι, άλλη το έκοψε, άλλοι πρόσθεσαν τα υλικά (νερό, αλεύρι, αλάτι), άλλος τα ανακάτεψε, άλλος άνοιξε το ζυμάρι, άλλοι έκοψαν το περίγραμμα με βάση το πατρόν, άλλοι επιμελήθηκαν τα 7 πόδια, άλλος έκανε τον σταυρό για το κεφάλι, άλλοι τα μάτια με γαρίφαλο, στόμα και μύτη δε χρειάζονται, άλλοι έφτιαξαν τα χέρια σε στάση προσευχής, άλλος έβαλε την ποδιά, άλλοι στόλισαν το ρούχο της.

Κι όλα αυτά, με μπόλικο μεράκι από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας και του δασκάλου τους, Μιχάλη Δούβλου, για μια… μεγάλη ομαδική Κυρά Σαρακοστή. Αυτό το ιδιότυπο ημερολόγιο μέτρησης των εβδομάδων μέχρι το Πάσχα.

Ας είναι εύκολος ο αγώνας και καλή Σαρακοστή!

02 03

Η 79η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ ΒΙΓΛΑΣ-ΦΑΡΔΥΚΑΜΠΟΥ

Την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022 οργανώθηκε ο εορτασμός από τον Δήμο Βοΐου και την Τοπική Κοινότητα Σιάτιστας της 79ης Επετείου των Μαχών Βίγλας-Φαρδύκαμπου.

Μετά τη Θεία λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Φαρδυκάμπου και κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια ακολούθησε σχετική ομιλία από τον Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Σιάτιστας «Γεώργιος Παπαγεωργίου» κ. Θωμά Θεοδωρόπουλο.

Η σχολική μονάδα εκπροσωπήθηκε από τη σημαιοφόρο Τσανασίδη Βασιλική, τους/τις παραστάτες και τη Δ/ντρια του σχολείου Στέφου Ζωή-Δέσποινα.

ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΚΕΨΗ, ΧΩΡΙΣ ΛΥΠΗ, ΧΩΡΙΣ ΑΙΔΩ…

Τρίτη 8-3-2022 -Νότια έξοδος του σχολείου. Ώρα 7.45 πμ Διαπίστωση πως κάποιοι άγνωστοι δεν αντιλαμβάνονται την αξία του λαμπρού διδακτηρίου που ακτινοβολεί με τη μεγαλοπρέπειά του εδώ και 110 χρόνια τη συνεχή επιδίωξη και τον μόχθο των προπατόρων μας για επιτεύγματα πνευματικά και για πραγμάτωση της λευτεριάς μέσα από την παιδεία, την αυτοπεποίθηση, τη δημιουργικότητα και τη γνώση.

Κλιμάκιο της Σήμανσης Κοζάνης προσήλθε για φωτογράφιση, συλλογή τεκμηρίων και αξιολόγηση ευρημάτων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Με αφορμή την 6η Μαρτίου που έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της βϊας στο σχολείο την Παρασκευή από τις 10.00 μέχρι τις 11.30 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ1 τάξης με την επιμέλεια της εκπαιδευτικού κ. Διαμαντοπούλου Βασιλικής παρουσίασαν στη σάλα του σχολείου ένα σχετικό αφιέρωμα με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας. Το αφιέρωμα περιλάμβανε παρουσίαση με παντομίμα περιπτώσεων ενδοσχολικού εκφοβισμού και βίας και αποκάλυπτε τον ρόλο των παρατηρητών -συμμαθητών στην καταπολέμηση του φαινομένου. Επίσης τα παιδιά παρουσίασαν συνθήματα σε αφίσες, τραγούδι και χορό. Το αφιέρωμα παρουσιάστηκε ξεχωριστά στις τάξεις του σχολείου για την αποφυγή συνωστισμού. Επίσης οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ1 δημιούργησαν έκθεση με εικαστικά έργα και πανό για την ευαισθητοποίηση των μελών της σχολικής κοινότητας στο θέμα του ενδοσχολικού εκφοβισμού.

 

Επίσης η τάξη Ε2 παρουσίασε την τελευταία ώρα για την Στ΄τάξη στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου «Αναστάσιος Σπύρου» κουκλοθεατρική αφήγηση παραμυθιού, με θέμα την αντιμετώπιση της διαφορετικότητας σε μια χώρα που επιδιώκει την ομοιομορφία. Η ιστορία θίγει το πρόβλημα της απόρριψης του διαφορετικού, στάση που εμποδίζει την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, την αλληλοϋποστήριξη, τη φιλία. Η Ε2 τάξη ήδη έχει παρουσιάσει κατά τον Φεβρουάριο την καλλιτεχνική αφήγηση της ιστορίας στην Α΄ και στη Γ΄ . Προγραμματίζεται προσεχώς η παρουσίαση της αφήγησης και στα υπόλοιπα τμήματα της σχολικής μονάδας, αλλά και στο νηπιαγωγείο. Οι κούκλες δημιουργήθηκαν με την αξιοποίηση εικαστικών έργων που δημιούργησαν τα παιδιά με την καθοδήγηση της δασκάλας των εικαστικών κ. Σαπνάρα Ευδοξίας.

Κάποιοι ήρωες της κουκλοθεατρικής αφήγησης

DSCN7872

Επίσης μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Α΄, Γ΄, Δ΄1, Δ΄2 και Ε΄2
δημιούργησαν τις αυτοπροσωπογραφίες τους κι οργανώθηκε έκθεση
εικαστική με θέμα την υπέροχη διαφορετικότητα της σχολικής μονάδας.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Με αφορμή τη Διεθνή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και με ιδέα που προήλθε από το πρόγραμμα “Butterfly project” του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας κάθε παιδί του σχολείου κατασκεύασε μία πεταλούδα στη μνήμη κάποιου παιδιού που χάθηκε στη διάρκεια του Β΄ΠΠ από τα 1.500.000 παιδιά που πέθαναν συνολικά στην Ευρώπη. Οι πεταλούδες όλων των παιδιών της σχολικής μονάδας τοποθετήθηκαν στη σάλα του σχολείου.