Αρχείο κατηγορίας Τάξη Στ΄

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ 2023

Από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς της Στ΄τάξης, την κ. Μέντζα Αγνή και τον κ. Πορπόρη Ιωάννη οργανώθηκε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση αποφοίτησης. Στη διδασκαλία των χορών συνεισέφερε ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής κ. Χασιώτης Αθανάσιος.

Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του σχολείου κ. Στέφου Ζωή-Δέσποινα, ενώ τα παιδιά εισαγωγικά παρουσίασαν το γαλλικό τραγούδι On ecrit sur les murs σε διδασκαλία της κ. Χατζηκώστα Χρυσούλας, εκπαιδευτικού της γαλλικής γλώσσας της σχολικής μονάδας.

Η εκδήλωση περιλάμβανε μια αναδρομή στη μουσική του παρελθόντος: από πρωτόγονους ήχους κρουστών μέχρι το συρτάκι, από την παραδοσιακή δημοτική μουσική μέχρι τους μουσικούς ρυθμούς του ΄60 και του ΄80. Οι απίστευτες χορευτικές επιδόσεις των αποφοίτων ενθουσίασαν τους θεατές της εκδήλωσης.

Το β΄μέρος της εκδήλωσης αποφοίτησης οργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων στην αυλή του διδακτηρίου και περιλάμβανε έναν τεράστιο μπουφέ με χυμούς και λιχουδιές, τις οποίες ετοίμασαν οι γονείς των αποφοίτων για τους αποφοίτους και τους προσκεκλημένους οικείους των παιδιών, αλλά και «ζωντανή» παραδοσιακή μουσική.

«ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ» – ΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤ ΄ΤΑΞΗ

Τη Δευτέρα 29-5-2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης με συνοδούς τον κ. Πορπόρη και την κ. Μέντζα βρέθηκαν στο αρχοντικό Πούλκως και συμμετείχαν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης με τίτλο «Τα Χρώματα της Σιάτιστας» με στόχο τη γνωριμία με την καλλιτεχνική κληρονομιά της μεταβυζαντινής Σιάτιστας και τα είδη της καλλιτεχνικής δημιουργίας (έργα ξυλογλυπτικής, λιθογλυπτικής, χαλκογραφίας, τοιχογραφίας…), την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των αρχοντικών, την κατανόηση του ιστορικού πλαισίου της εποχής της δημιουργίας και την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχαν παρακολουθήσει νωρίτερα -ως πιλοτικό- στο αρχοντικό Πούλκως) τον Νοέμβριο 2022 η Γ΄τάξη και αργότερα στο αρχοντικό Μαλιόγκα τον Ιανουάριο 2023 η Ε΄τάξη.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΒΟΪΟ

Μετά την επιτυχία του περσινού προγράμματος εκπαιδευτικών περιηγήσεων μαθητών σχολείων στο Άνω Βόιο που υλοποίησε ο Δήμος Βοΐου και φέτος στη διάρκεια του μηνός Μαΐου 2023 υλοποιήθηκαν δύο περιβαλλοντικές – πολιτιστικές διαδρομές μαθητών/τριών στο Βόιο με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Βοΐου.

Την Πέμπτη 18-5-2022 οργανώθηκε για τις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ περιήγηση με μορφωτικούς στόχους στην Εράτυρα, που περιλάμβανε ξενάγηση από τον κ. Φυτάκη Γιώργο στην αξιόλογη Λαογραφική συλλογή της πόλης, επίσκεψη στη Μονή Αγίου Αθανασίου και ξεκούραση στην πλατεία της Εράτυρας. Συνοδοί των παιδιών ήταν αντίστοιχα οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των τάξεων: κ. Χατζή, κ. Τσιώνη, κ. Διαμαντοπούλου και κ. Κύρου, καθώς και η Σχολική νοσηλεύτρια κ. Μπαλάσκα.

Την Τετάρτη 24-5-2023 οργανώθηκε για τις τάξεις-τμήματα Ε΄1, Ε΄2, Στ΄1 και Στ΄2 αντίστοιχη περιήγηση στο Άσκιο που περιλάμβανε ξενάγηση στη Λαογραφική Συλλογή Εράτυρας από την κ. Γκλαβίνα Αθηνά, ξεκούραση στην πλατεία Εράτυρας κι επίσκεψη στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Εράτυρας, χτισμένο το έτος 1844. Στη συνέχεια η περιήγηση περιλάμβανε επίσκεψη στην Επισκοπική Βασιλική Σισανίου, χτισμένη τον 11ο αιώνα κι επίσκεψη στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 17ου αιώνα. Οι περιηγητές ξεκουράστηκαν στη συνέχεια στον ξενώνα «Μύριχο» με την υπέροχη θέα στην τεχνητή λίμνη που σχηματίζει ο παραπόταμος του Αλιάκμονα Μύριχος. Συνοδοί των παιδιών ήταν αντίστοιχα οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των τμημάτων : κ. Κουγιούφα, κ. Δούβλος, κ. Μέντζα και κ. Πορπόρης. Στην εκδρομή συμμετείχε και η διευθύντρια του σχολείου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες,

ο Σύλλογος Γονέων και ο Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

ευχαριστούν θερμά τον Δήμο Βοΐου

για το πρόγραμμα εκπαιδευτικών περιηγήσεων χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τα παιδιά στο καταπράσινο Βόιο.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον ιερομόναχο Νικηφόρο, τον ιερέα Φιλόθεο, τον κ. Φυτάκη και την κ. Γκλαβίνα που υποστήριξαν τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό των περιηγήσεων των μαθητών της σχολικής μονάδας.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη Λαογραφική Συλλογή Εράτυρας, τον Άγιο Γεώργιο Εράτυρας και τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σισανίου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΣΥΝΟΙΚΙΑ

Στις 17-5-2023 η Στ΄τάξη επισκέφθηκε τους Ιερούς Ναούς Αγίας Παρασκευής και Αγίου Νικολάου. Συνοδοί των παιδιών ήταν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των τμημάτων : κ. Μέντζα και κ. Πορπόρης, καθώς και η διευθύντρια του σχολείου κ. Στέφου.

Ο κ. Χρήστος Καρακουλάκης ξενάγησε τα παιδιά, δίνοντας πολλά στοιχεία ιδίως για τον πρώτο ναό που οικοδομήθηκε το έτος 1677. Ο ναός που είναι αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή και στην Αγία Αικατερίνη ξαφνιάζει εσωτερικά με την αποκάλυψη των τρούλων της οροφής, οι οποίοι διατάσσονται σε σχήμα σταυρού, διακρίνεται για το πλήθος των αφηγηματικών παραστάσεων, το εξαιρετικό επίχρυσο τέμπλο και την παράσταση αποτύπωσης σημαντικών μορφών της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, που φανερώνει την άνθηση της ελληνικής παιδείας.

Επίσης τα παιδιά πληροφορήθηκαν ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου οικοδομήθηκε μετά το 1929, έτος που κατεδαφίστηκε ο αρχικός ναός και αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Μάλαμα. Εντυπωσιάζουν στην όψη του γυναικωνίτη οι αφηγηματικές παραστάσεις με δυτικές επιρροές, καθώς και η μεγάλη παράσταση του Μυστικού Δείπνου στην κόγχη του Ιερού.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Την Πέμπτη 11-5-2023 η σχολική μονάδα ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» για τηλεσυνάντηση στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Την ενημερωτική εκδήλωση παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε΄και Στ΄, οι οποίοι διδάχθηκαν πολλά για τα διοικητικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο τέλος συμμετείχαν με ενθουσιασμό και αρίστευσαν στο διαδικτυακό παιχνίδι με τις σημαίες των ευρωπαϊκών χωρών.

Επίσης την Τετάρτη 17-5-2023 η Στ΄τάξη ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας για γνωριμία του χώρου κι ενημέρωση για το πρόγραμμα σπουδών.

ΔΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Την Τετάρτη 10-5-2023 υλοποιήθηκε στη σχολική μονάδα εκπαιδευτική δράση-παρέμβαση Αγωγής υγείας από τις νοσηλεύτριες του Κέντρου Υγείας κ. Αρετή Διαμαντοπούλου και κ. Αναστασία Δαλαμπίρα σε δύο κύκλους για τους μαθητές και τις μαθήτριες των τάξεων Α΄, Β΄ από 8.45 έως 9.30 και των τάξεων Γ΄ και Δ΄ από 10.00 έως 10.45 με θέμα τα «Μικρόβια».

Την Πέμπτη 18-5-2023 υλοποιήθηκε στη σχολική μονάδα αντίστοιχη εκπαιδευτική δράση αγωγής υγείας για τους μαθητές των τάξεων Ε΄και ΣΤ΄με θέμα «Πρώτες βοήθειες» από την κ. Ματή Παπαγεωργίου, μαία, την κ. Παπαδοπούλου Στυλιανή, νοσηλεύτρια και την κ. Ντίνα Φεβρωνία, νοσηλεύτρια, που αποτελούν προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας.

Ευχαριστούμε θερμά το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας που υλοποίησε πρόθυμα τις δράσεις παρεμβάσεις αγωγής υγείας στη σχολική μονάδα.

Επρόκειτο για εγκεκριμένες δράσεις που υλοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υ.ΠΑΙ.Θ.

«ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤ΄ΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕ.ΠΕ.Α ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Την Τρίτη 28-3-2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν εξ αποστάσεως με το Κέντρο για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕ.ΠΕ.Α) Ελευσίνας, δια μέσου της ηλεκτρονικής τάξης στο Webex του κ. Πορπόρη Ιωάννη και να παρακολουθήσουν το ενδιαφέρον πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο: «Ταξίδι στον κόσμο της θάλασσας».

Η Προϊσταμένη του ΚΕ.ΠΕ.Α Ελευσίνας κ. Βάσω Κόντου με μία διαδικτυακή παρουσίαση και πολλά διαδραστικά παιχνίδια ευαισθητοποίησε τα παιδιά στα θέματα προστασίας του παράκτιου και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τα παιδιά γνώρισαν τους συνήθεις τρόπους ψαρέματος στις ελληνικές θάλασσες (τράτα και γρι γρι), το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από την υπεραλιεία με τον κίνδυνο αφανισμού της θαλάσσιας ζωής σε 50 χρόνια, τα προβλήματα που σχετίζονται με τις ιχθυοκαλλιέργειες, τη θαλάσσια ρύπανση από τα σκουριασμένα εγκαταλελειμμένα πλοία στα ναυπηγεία, τα προβλήματα στη θαλάσσια ζωή που προκύπτουν από την αμέλεια των ανθρώπων στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων-λυμάτων, τα θέματα της θαλάσσιας ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα που έπληξε την αττική ριβιέρα το 2017 κλπ.

Η Ελευσίνα, που βρίσκεται 21 χλμ ΒΔ από την Αθήνα, αποτέλεσε σημαντικότατη πόλη της αρχαιότητας, όπου λειτουργούσε λατρευτικό κέντρο προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης και τελούνταν τα Ελευσίνια μυστήρια. Στην Ελευσίνα γεννήθηκε το 515 πΧ ο τραγικός ποιητής Αισχύλος. Στα στενά μεταξύ της Ελευσίνας και της Σαλαμίνας έγινε η ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 πΧ που έκρινε την ιστορική πορεία του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Όλη η περιοχή της Ελευσίνας αποτέλεσε τον 20ο αιώνα ένα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο που εξαιτίας όμως από το σπουδαίο λιμάνι και τα ναυπηγεία Ελευσίνας δυστυχώς προκλήθηκε σοβαρή ρύπανση στο φυσικό περιβάλλον. Ο ποιητής Νίκος Γκάτσος αποτύπωσε την υποβάθμιση της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος της Ελευσίνας εξαιτίας της βιομηχανικής δραστηριότητας στο ποίημά του «Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης». Φέτος, το 2023, η Ελευσίνα αναδείχθηκε η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, όπου οργανώνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των τμημάτων της Στ΄τάξης, τον κ. Πορπόρη και την κ. Μέντζα συναποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος για παρακολούθηση του παραπάνω προγράμματος μέσω της κ. Φίλιου, της Υπεύθυνης Σχολικών δραστηριοτήτων της Δ/νσης ΠΕ Κοζάνης και το οποίο έγινε αποδεκτό άμεσα από τον ΚΕ.ΠΕ.Α Ελευσίνας.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Έργο Βασιλικής-Στεφανίας Στέφου

Έργο Βασιλικής-Στεφανίας Στέφου

Την Παρασκευή 24-3-2023 οργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΥ του σχολείου από την κ. Μέντζα Αγνή και τον κ. Πορπόρη Ιωάννη, υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των τμημάτων ΣΤ΄1 και ΣΤ΄2 αντίστοιχα, θεατρική παράσταση με κείμενα-αποσπάσματα από το θεατρικό έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» με στόχο τον βαθύτερο προβληματισμό μεγάλων και παιδιών για εθνική αυτογνωσία. Η παράσταση οργανώθηκε για τους οικείους των μαθητών/τριών της Στ΄τάξης και για τους μαθητές/τριες της Ε΄τάξης.

Οι μαθητές/τριες των υπόλοιπων τάξεων παρακολούθησαν την παράσταση την Πέμπτη 23-3-2023 στις 11.45 πμ.

Η διευθύντρια της σχολικής μονάδας Στέφου Ζωή-Δέσποινα προλόγισε την εκδήλωση, εκφράζοντας χαρά για την υποδοχή των γονέων των μαθητών και μαθητριών της Στ΄τάξης στο σχολείο για την παρακολούθηση της οργανωμένης παράστασης των παιδιών. Έκανε αρχικά μια αναλυτική αναφορά σε όλες τις δράσεις που προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν για την Στ΄τάξη, ευχαριστώντας τους συνεργαζόμενους φορείς και υποστηρικτές.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παγκόσμια σημασία της Μεγάλης Επανάστασης, με αναφορά στο βιβλίο του Roderick Beaton Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η παγκόσμια σημασία της, εκδ. Αιώρα και έκανε μια αντίστιξη ανάμεσα στα ψυχικά αποθέματα και το σθένος των ηρώων και στα κυρίαρχα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά των σύγχρονων Ελλήνων κατά τον σύγχρονο φιλόσοφο Ράμφο (Time out , εκδ. Αρμός). Στόχος της διευθύντριας ήταν να εστιάσει την προσοχή των γονέων στα χαρακτηριστικά, τις δεξιότητες και τις αξίες ζωής που σφυρηλατούν την ψυχική ανθεκτικότητα και την αυτοπεποίθηση-αποφασιστικότητα για τη διαμόρφωση του μέλλοντος, ώστε η συνάντηση με τους γονείς να αποτελέσει ένα εργαστήριο για την κατανόηση των δεξιοτήτων ζωής που απαιτούνται στη σύγχρονη εποχή.

Στη συνέχεια, μαθητές και μαθήτριες της Στ΄τάξης, εκπροσωπώντας τη σχολική μονάδα κατέθεσαν στις 11.15 πμ δάφνινο στεφάνι στο Ηρώο της πόλεως.

Το Σάββατο 25-3-2023 η σχολική μονάδα εκπροσωπήθηκε στην εκκλησία από τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες, σύμφωνα με την πρόσκληση του Δήμου Βοΐου, ενώ συνοδοί ήταν οι εκπαιδευτικοί: Στέφου, Τσιώνη και Αμπατζίδης.

Τα παιδιά των τάξεων Δ΄, Ε΄και Στ΄ συγκεντρώθηκαν αργότερα στη σχολική μονάδα, όπου τα περίμεναν οι εκπαιδευτικοί: Διαμαντοπούλου, Αμπατζίδης, Στέφου, ώστε να συμμετέχουν στην παρέλαση, η οποία έγινε στις 12.15. Υπεύθυνος συνοδός των παιδιών στην παρέλαση ήταν ο κ. Χασιώτης Αθανάσιος, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤ΄1 ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ 2023

Το Σάββατο 18-3-2023, στις 11.00πμ στο 4ο ΓΕΛ Κοζάνης οργανώθηκε από τον Σύλλογο Καθηγητών γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας ο «Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία 2023» αφιερωμένος στον «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ.

Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθητές του τμήματος ΣΤ1 : Καλαμπούκας Γιώργος, Κουκουλιάτας Γιώργος, Πολύζος Κωνσταντίνος και Χιόνος Τριαντάφυλλος, που με την επιμέλεια της δασκάλας γαλλικής γλώσσας κ. Χατζηκώστα Χρυσούλας ανέγνωσαν αποσπάσματα από τον Μικρό πρίγκιπα.

Την εκδήλωση προλόγισε η κ. Βόντσα Βασιλική, Διευθύντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης και στην συνέχεια ανέπτυξε τη στοχοθεσία της εκπαιδευτικής προσπάθειας η Σύμβουλος Εκπαίδευσης καθηγητών γαλλικής γλώσσας κ. Μαλούτα Μαριάννα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μικρά μουσικά σχήματα από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» που τραγούδησαν γαλλικά τραγούδια στα διαλείμματα μεταξύ των ομάδων ανάγνωσης.

Οι μαθητές που συμμετείχαν έλαβαν για την προσπάθειά τους βεβαιώσεις συμμετοχής.

Ο Σύλλογος καθηγητών γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας για να ευχαριστήσει τα παιδιά για τη συμμετοχή τους φρόντισε ώστε να υπάρχει στο τέλος της εκδήλωσης μια μεγάλη ποικιλία μπισκότων, γλυκών και άλλων νοστιμιών, καθώς και χυμών.

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Την Πέμπτη 16-2-2023 είχαμε τη χαρά στην αίθουσα εκδηλώσεων ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΥ του σχολείου να συνδεθούμε και να  παρακολουθήσουμε σε ζωντανή μετάδοση (live steaming) το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με την Κ.Ο.Θ». Πρόκειται για το δεύτερο  εξαιρετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  που πρόσφερε στις σχολικές μονάδες  φέτος η ΚΟΘ δωρεάν  - μετά τη «Σεχραζάντ» – και η δυνατότητα αυτή προσφέρθηκε στη σχολική μονάδα μετά από σχετική δήλωση ενδιαφέροντος και εγγραφή.

Τα παιδιά των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ του σχολείου -και παιδιά από δεκάδες άλλα σχολεία της Ελλάδας- είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μουσικό ταξίδι σε εννιά ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα  να απολαύσουν σε ζωντανή εκτέλεση από τους/τις μουσικούς της ΚΟΘ αποσπάσματα από εκλεκτούς συνθέτες κι ακόμη να δουν και να ακούσουν παιδιά από τις εννιά αυτές χώρες να παρουσιάζουν  τις χώρες τους και τη μουσική παράδοση αυτών.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλάμβανε:

  1.  Παρουσίαση της Ελλάδας  από την Χριστίνα και ακρόαση του Χιώτικου του Νίκου Σκαλκώτα.
  2. Παρουσίαση από τον Liam και την Leia της Νορβηγίας και ακρόαση του μουσικού αποσπάσματος Στο παλάτι του βασιλιά του βουνού του Ε.Γκριγκ.
  3.  Παρουσίαση της Φινλανδίας από την Αιμίλια και τη Γιοχάννα και ακρόαση του μουσικού αποσπάσματος Φινλάντια του Γιαν Σιμπέλιους.
  4. Παρουσίαση  των Κανάριων νησιών και της Ισπανίας από τον Αρτούρο και ακρόαση του Χορού της μυλωνούς του Μ. ντε Φάλια.
  5. Παρουσίαση  της Τσεχίας από την Ρεβέκκα  και ακρόαση του Γάμου των χωρικών του Μ. Σμέτανα.
  6. Παρουσίαση από την Amelie της Ρουμανίας και ακρόαση του μουσικού κομματιού Hora Staccato του Γ.Ντινίκου
  7. Παρουσίαση από τη Βερόνικα της Ουγγαρίας και ακρόαση της Ουγγρικής Ραψωδίας αρ.2 του Φραντς Λιστ.
  8. Παρουσίαση από την Άνι της Βουλγαρίας και ακρόαση της Ραψωδίας Βάρνταρ,έργο 16 του Π. Βλαντιγκέροφ.
  9. Παρουσίαση της Αυστρίας από την Νόρα  και ακρόαση του αποσπάσματος Φωνές της άνοιξης του Γ. Στράους του νεότερου.