Αρχείο μηνός Νοεμβρίου 2023

Μνήμη Πολυτεχνείου

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης με την επιμέλεια του υπεύθυνου εκπαιδευτικού του τμήματος κ. Πορπόρη Ιωάννη παρουσίασαν αφιέρωμα για την ιστορική εξέγερση των φοιτητών τον Νοέμβριο του 1973 με τίτλο «Μνήμη Πολυτεχνείου». Το αφιέρωμα περιλάμβανε ιστορικά ντοκουμέντα εικόνας και ήχου, αφήγηση, μουσική και τραγούδια. Το αφιέρωμα παρακολούθησαν, εκτός από τους μαθητές της σχολικής μονάδας και πολλοί καλεσμένοι των παιδιών της Ε΄ τάξης.

DSCN9437DSCN9434DSCN9444 DSCN9438DSCN9442DSCN9447 DSCN9445

Η 111η επέτειος μάχης της Σιάτιστας

Φέτος τιμήθηκε η 111η επέτειος από τη Μάχη της Σιάτιστας. Μαθητές και μαθήτριες της σχολικής μονάδας βρέθηκαν το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2023 στον Λόφο Καπιτσίνη, όπου μετά τον εσπερινό τελέστηκε μνημόσυνο για τις ψυχές των αγωνιστών της λευτεριάς της Σιάτιστας και κατατέθηκαν στεφάνια από επισήμους και εκπροσώπους συλλόγων.

DSCN9403DSCN9402DSCN9410 DSCN9404

Ανήμερα της 4ης Νοεμβρίου 2023 αντιπροσωπεία μαθητών-μαθητριών παρευρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία και στο Ηρώο για την κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των αγωνιστών, ενώ το μεσημέρι τμήματα μαθητών και μαθητριών των τάξεων Δ΄, Ε΄ και Στ΄ συμμετείχαν στην παρέλαση.

DSCN9416DSCN9421DSCN9422DSCN9423

Μικροί περιηγητές στην παραδοσιακή συνοικία Ντολτσό της Καστοριάς

Την 1 η Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε΄ και Στ΄ συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς με τίτλο «Ντολτσό: Μια παραδοσιακή συνοικία στο πέρασμα του χρόνου».

Χωρισμένα τα παιδιά σε τρεις ομάδες με συντονιστές τρία μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ και συνοδούς τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων περιηγήθηκαν μέσω των καλοφτιαγμένων λιθόστρωτων καλτεριμιών την ξακουστή γειτονιά με τα επιβλητικά αρχοντόσπιτα, τεκμήρια μιας αλλοτινής ευμάρειας, ευημερίας, δημιουργικότητας, αυτοπεποίθησης κι αισθητικής καλλιέργειας.

Μεταξύ των σπουδαίων αρχοντόσπιτων που περιηγήθηκαν τα παιδιά, απαραίτητη στάση έγινε και στο αρχοντικό Εμμανουήλ, των συμμαρτύρων του Ρήγα, των οποίων η μητέρα ήταν Σιατιστινή, ενώ κατόπιν τα παιδιά επισκέφθηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Οι μαθητές διαπίστωσαν πως η Καστοριά εντυπωσιάζει όχι μόνο με την μαγευτική φθινοπωρινή ομορφιά του φυσικού τοπίου, αλλά και με την ποιότητα του αστικού-αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος που διαμορφώθηκε στη διάρκεια αιώνων, που αποτελεί σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά.

Συνοδοί των παιδιών στην εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων: κ. Στέφου, κ. Πορπόρης, κ. Κουγιούφα, καθώς και η σχολική νοσηλεύτρια κ. Λιούμπα.

Ευχαριστούμε θερμά την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Καστοριάς για την αποδοχή της αίτησης για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος και για την άψογη υλοποίηση αυτού.

DSCN9374DSCN9377DSCN9382DSCN9383DSCN9387DSCN9395 DSCN9393DSCN9398 DSCN9396DSCN9399

Εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τη χρήση πράσινης ρομποτικής

Την Δευτέρα 23/10/2023 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και με τη σύμπραξη των δύο ρομπότ – του Πέππερ και του Νώε- το διαδραστικό εργαστήριο του Δήμου Βοΐου «Ένας τόπος μαγικός».
Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου τους με έναν ξεχωριστό και διασκεδαστικό τρόπο.
Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Βοίου και την εταιρεία Euroaction όπως και τους συντελεστές του προγράμματος.

DSCN9349 DSCN9347DSCN9351DSCN9355 DSCN9353DSCN9359

Υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα χρώματα της Σιάτιστας» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης για την Στ Τάξη

Την Τετάρτη 4-10-2023 υλοποιήθηκε για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄τάξης στο
αρχοντικό Πούλκως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με την καλλιτεχνική κληρονομιά της μεταβυζαντινής περιόδου της Σιάτιστας. Επιδίωξη του προγράμματος ήταν να γίνουν τα παιδιά ικανά να ξεχωρίζουν τις διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες (έργα ξυλογλυπτικής, λιθογλυπτικής, χαλκογραφίας, τοιχογραφίας…), να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, να γνωρίσουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των αρχοντικών και να κατανοήσουν το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής δημιουργίας των αρχοντικών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από ειδικό επιστημονικό προσωπικό και περιλάμβανε εικαστικό εργαστήριο για τα παιδιά, ώστε μέσα από την εικαστική δημιουργία να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις καλλιτεχνικές φόρμες της μεταβυζαντινής περιόδου και μέσα από εικαστικό παιχνίδι να διαμορφώσουν μια ιδέα για τα τοπικά ιστορικά γεγονότα και την καλλιτεχνική δημιουργία της εποχής.

Συνοδοί των παιδιών ήταν η κ. Κουγιούφα Μαρία, ο κ. Χασιώτης Αθανάσιος, ο κ. Αμπατζίδης Γεώργιος, καθώς και η εκπρόσωπος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων κ. Πολύζου Δέσποινα, την οποία ευχαριστούμε.

Ευχαριστούμε θερμά το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης που έκανε δεκτό το αίτημα της σχολικής μονάδας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Επίσης συγχαίρουμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και ιδιαίτερα τον αρχαιολόγο κ. Θεοχάρη Τσάμπουρα για την οργάνωση της επιστημονικής ημερίδας «Το Αρχοντικό της Πούλκως και η εποχή του» στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα χρώματα της Σιάτιστας» το Σάββατο 23/9/2023 στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σιάτιστας, με την οποία δόθηκε η εξαιρετική ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας να κατατοπιστούν για το ιστορικό πλαίσιο και για τα νέα επιστημονικά δεδομένα γύρω από τον μεταβυζαντινό πολιτισμό της Σιάτιστας.

Δράσεις για τη γιορτή σχολικού αθλητισμού

Στα πλαίσια της 10ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού και με σύνθημα «Η κίνηση δίνει ζωή» υλοποιήθηκαν στη σχολική μονάδα δράσεις για να αναδειχθεί η θεμελιώδης σημασία της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού για την υγεία και την ευημερία του ατόμου. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη 2023 επιδιώχθηκε από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό φυσικής αγωγής κ. Χασιώτη Αθανάσιο μέσω της μετακίνησης όλων των παιδιών της σχολικής μονάδας στους δημοτικούς χώρους άθλησης της περιοχής Αγίου Νεκταρίου, όχι μόνο να αξιοποιηθούν οι δημοτικοί αθλητικοί χώροι και ο πράσινος χώρος του ναού Αγίου Νεκταρίου για παιχνίδι κι αθλοπαιδιές, αλλά να διανυθούν τουλάχιστον 2.023 μέτρα.

Επίσης η ΣΤ΄τάξη την Παρασκευή 30 /9/2023 υλοποίησε την κοινή αθλητική δράση «Τρέχω για το ΕΥ» που πρότεινε η Δ/νση Φυσικής Αγωγής σε συνεργασία με τη ΓΓΑ, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής εβδομάδας αθλητισμού (23-30/9/2023) και του ευρωπαϊκού προγράμματος BEACTIVE της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Για την υλοποίηση της δράσης «Τρέχω για το ευ» τα παιδιά έπρεπε να τρέξουν μια συμβολική διαδρομή. Έτσι από τις εκπαιδευτικούς της Στ΄ τάξης Στέφου και Κουγιούφα σχεδιάστηκε μια συμβολική διαδρομή με στάσεις σε σημαντικά τοπόσημα μέσα στον παραδοσιακό ιστό της πόλης. Στόχος ήταν να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά αξίες και υψηλούς στόχους ζωής κι αρετές που εμπεριέχουν το δίφθογγο ευ, όπως ευγένεια, ευαισθητοποίηση, ευσυνειδησία, ευπρέπεια, ευ αγωνίζεσθαι, ευθύνη, ευ ζην, ευτυχία, ευκινησία, ευρωστία, ευημερία, ευεργεσία… Η διαδρομή που επιλέχθηκε για το τρέξιμο των παιδιών περιλάμβανε τις εξής στάσεις με συντομότατες αναφορές στα τοπόσημα: 1. Αρχοντικό Κανατσούλη, 2. Αρχοντικό Μανούση, 3. Ιωαννίδειο νηπιαγωγείο, 4. Προτομή Μανούση στο πάρκο, 5. Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Τα παιδιά κατασκεύασαν τις σχετικές αφίσες της αθλητικής δραστηριότητας και τις κατάλληλες ετικέτες για τις μπλούζες τους. Μετά τη δράση τα παιδιά για τη συμμετοχή τους παρέλαβαν τα ανάλογα εικαστικά μετάλλια.

DSCN9338DSCN9295DSCN9302DSCN9307 DSCN9310DSCN9317DSCN9320DSCN9330

Επίσης, στα πλαίσια της γιορτής του σχολικού αθλητισμού, τα παιδιά των τάξεων Ε΄και Στ΄ με την ευθύνη των εκπαιδευτικών των τάξεων Πορπόρη, Κουγιούφα και Στέφου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά σε ζωντανή σύνδεση με τον εντυπωσιακό χώρο Αγοράς του ΟΑΚΑ το φετινό Παραολυμπιακό Φεστιβάλ Par-Olympia με σύνθημα Αθλητισμός και Συμπερίληψη (Inclusion in sports) που οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘΑ σε συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, την Τρίτη 3/10/2023. Επιδιωκόμενοι στόχοι μέσα από την επίδειξη παραολυμπιακών αθλημάτων ήταν: η γνωριμία των παιδιών με την ιδέα του Παραολυμπισμού, τα παραολυμπιακά αθλήματα και με παραολυμπιονίκες και ιδιαίτερα η καλλιέργεια της στάσης αποδοχής της ετερότητας, καθώς και η κατανόηση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ.

DSCN9341DSCN9342DSCN9345