Αρχείο μηνός Απριλίου 2022

ΕΝΑΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑ

Στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος συνεργασίας του δημοτικού σχολείου με το νηπιαγωγείο με στόχο την ομαλή μετάβαση των νηπίων στο δημοτικό οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων και τμημάτων γέμισαν έναν μεγάλο φάκελο με εικαστικές δημιουργίες στέλνοντας πασχαλινές ευχές κι αγάπη στα νήπια του 1ου Νηπιαγωγείου Σιάτιστας. Κάθε τμήμα αποφάσισε για το έργο που θα κατέθετε στον μεγάλο φάκελο αγάπης.

Την Παρασκευή 15-4-2022 δύο μαθητές της Στ΄ μετέφεραν τον φάκελο με τις πασχαλινές ευχές στο Νηπιαγωγείο προσφέροντας μεγάλη χαρά στα νήπια κι έλαβαν εικαστικά έργα με ευχές των νηπίων για τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού σχολείου.

Η έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος δράσεων συνεργασίας είχε ήδη ξεκινήσει με την δημιουργία μιας κατασκευής-μακέτας του 1ου Δημοτικού Σχολείου από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄τάξης, που μια ηλιόλουστη μέρα, παραδόθηκε από τα παιδιά της Α΄τάξης στο νηπιαγωγείο ως πρόταση και πρόσκληση συνεργασίας με το δημοτικό.

Σημείωση: Ήδη τα νήπια έχουν ανταποκριθεί και σε πρόσκληση των μαθητών της Στ΄ τάξης για παρακολούθηση της εκδήλωσης για την επέτειο της Εθνεγερσίας στο δημοτικό σχολείο.]

Ένα γαλλικό πασχαλινό έθιμο: «Το κυνήγι των αυγών» (La chasse aux œufs)

Η εκπαιδευτικός της γαλλικής γλώσσας κ. Χατζηκώστα Χρυσούλα παρουσίασε την Παρασκευή 15-4-2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου «Αναστάσιος Σπύρου» στους μαθητές και στις μαθήτριες των τάξεων Στ΄, Δ1 και Δ2 πασχαλινά έθιμα της Γαλλίας.

Μεταξύ αυτών παρουσίασε και το έθιμο «Φωλιές και το κυνήγι των αυγών». Στη Γαλλία το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τα παιδιά ετοιμάζουν αχυρένιες φωλιές στους κήπους των σπιτιών τους. Αυτές προορίζονται για τα κουνέλια και τους λαγούς στις οποίες θα φέρουν σοκολατένια αυγά. Τα μικρά παιδιά αφήνουν και καρότα στις φωλιές για την περίπτωση που ο λαγός ή το κουνέλι είναι πεινασμένα.

Η κυρία Χρυσούλα Χατζηκώστα οργάνωσε παιχνίδι κρυμμένων αυγών στο σχολείο, που οι μαθητές του σχολείου με μεγάλο ενθουσιασμό αναζήτησαν στην αυλή του σχολείου.

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ

Μετά από γραπτή πρόσκληση με αριθμό πρωτοκόλλου 7131/7-4-2022 του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Βοΐου εν όψει της εορτής του Πάσχα με θέμα: «Δωρεά τροφίμων για το κοινωνικό παντοπωλείο», οι μαθητές και οι μαθήτριες και οι οικογένειές τους ανταποκρίθηκαν με πολύ ενθουσιασμό για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αποδεικνύοντας μεγάλη ευαισθησία, ενσυναίσθηση, συμπόνια κι αλληλεγγύη για τους συνανθρώπους μας. Σε ελάχιστες ημέρες συγκεντρώθηκε αξιόλογη ποσότητα τροφίμων που οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης τακτοποίησαν σε κιβώτια ανά είδος.

Τα τρόφιμα φορτώθηκαν σε όχημα του Δήμου την Τετάρτη 13-4-2022 στις 13.00 κάτω κι από την εποπτεία της κ. Τύπα Ελευθερίας, υπεύθυνης του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Πασχαλινές λαμπάδες με θέμα τα σπάνια φυτά του Μπούρινου

05

Στον πίνακα της τάξης μας βλέπουμε γραμμένες οχτώ λέξεις και προσπαθούμε να μαντέψουμε αυτό που «κρύβουν».

Η σκέψη ενός συμμαθητή μας πάει στα 8 σπάνια φυτά του Μπούρινου. Αυτό είναι. Κι αυτό γίνεται θέμα για τις πασχαλινές λαμπάδες που στη συνέχεια φιλοτεχνούν με ενθουσιασμό και μεράκι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας, με εμψυχωτή τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο.

Ίριδα του Ράιχενμπαχ, Εσπερίς του Ρέχιγκερ, Όνοσμα, Ινούλα η λογχόφυλλη,  Αμάραντος, Τουλίπα η νότια, Μούσκαρι, Κόκκινος κρίνος. 8 σπάνια φυτά του Μπούρινου, κάποια από αυτά μοναδικά στον κόσμο, στολίζουν τις πασχαλινές λαμπάδες μας. Η πλάση ανθίζει και περιμένει την Ανάσταση.

Το όρος Μπούρινο, ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης, στέκει ολόρθο απέναντι από τη Σιάτιστα, με υψόμετρο στα 1.866μ. Είναι γνωστό στους βοτανολόγους της Ευρώπης για τα σπάνια αγριολούλουδά του κι έχει ενταχθεί στο NATURA 2000 με στόχο την προστασία του.

Ανεβαίνοντας για τον Μπούρινο, συναντάει κανείς τη «Βρύση του έρωτα». Λέγεται ότι τα νερά της είναι τα δάκρυα της νεράιδας που ερωτεύτηκε έναν βοσκό.

Ορειβάτες και λάτρεις της φύσης μπορούν να γνωρίσουν τον σπάνιο αυτό θησαυρό της φύσης και να απολαύσουν την απίστευτη θέα από το καταφύγιο που διατηρεί στον Μπούρινο ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας.

Πηγή: siatistanews.gr (ιστοσελίδα της κας Ρηνούλας Ζωγράφου και της ομάδας της)
Φωτογραφίες φυτών: κ. Γιώργος Λογδανίδης, φωτογράφος
Καθοδήγηση: κ. Σάκης Μπούρτσος, Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας
Ευχαριστούμε θερμά όλους.

Κάπως έτσι, φτάσαμε πιο αναλυτικά στο γράμμα Ο από την Αλφαβήτα της Σιάτιστας:
«Όμικρον… όρος Μπούρινο κι οχτώ,
σπάνια φυτά εδώ».

Μετατρέψαμε την τάξη μας σε ένα μικρό εργαστήριο πασχαλινών λαμπάδων και γνωρίσαμε τα σπάνια φυτά του Μπούρινου.

01 02 03 04 06 07

Καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο!

Επίσκεψη Αντιπεριφερειαρχών στο σχολείο μας

01

Το σχολείο μας επισκέφτηκαν το πρωινό της Πέμπτης 14 Απριλίου 2022 η συμπατριώτισσά μας, Αντιπεριφερειάρχης Πράσινου Μετασχηματισμού, Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών, κα Ντιό Ευφροσύνη, και η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού, κα Πουταχίδου Όλγα.

Έπειτα από πρόσκλησή μας, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας άκουσαν τα «Χελιδονίσματα» από μαθητές των τάξεων Β΄ και ΣΤ΄ του σχολείου μας και χειροκρότησαν την προσπάθεια των παιδιών.

Στη συνέχεια, μαθητές και μαθήτριες χάρισαν στις δύο κυρίες το «Βιβλίο της άνοιξης», μια ιδιόχειρη δική τους κατασκευή, ακολούθησε κουβέντα με τους μαθητές ενώ η διευθύντρια μας, κα Στέφου Ζωή – Δέσποινα, ενημέρωσε τις Αντιπεριφερειάρχες για το έργο του σχολείου.

Ως ένδειξη αναγνώρισης και ανταμοιβής της προσπάθειας των μαθητών μας, οι δύο Αντιπεριφερειάρχες  χάρισαν για τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο, «Πολύτεκνοι ήρωες του 1821».

Λόγω πανδημίας, καιρό είχαμε να δούμε επισκέπτη στο σχολείο μας. Ευχαριστούμε θερμά την κα Πουταχίδου Όλγα και την κα Ντιό Ευφροσύνη για την επίσκεψη, το ενδιαφέρον και την αμεσότητα επικοινωνίας με τους μαθητές μας. Έδωσαν χαρά στα παιδιά κι αποτέλεσαν μια ευχάριστη νότα.

Η ενθάρρυνση του παιδιού, η ενίσχυση της θετικής συμπεριφοράς, η αλληλεπίδραση και οι δεξιότητες επικοινωνίας, βασικές παράμετροι του εκπαιδευτικού μας έργου. Ευχαριστούμε όλα τα κομμάτια της κοινωνίας που στέκονται δίπλα μας.

02 03 04

Παρουσίαση εκπαιδευτικής ταινίας στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο

01

Σάββατο 9 Απριλίου 2022, ώρα 19:00. Πολιτιστικό Κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη», Σιάτιστα.

Οι 22 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας σε μια «κλειστή» εκδήλωση παρουσιάζουν στις οικογένειές τους την εκπαιδευτική ταινία που οι ίδιοι δημιούργησαν. «Ο κρυμμένος θησαυρός, ο Σιατιστεύς Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το Αλφαβητάρι του 1766″.

Τις οικογένειες των μαθητών καλωσόρισε η διευθύντρια του σχολείου, κα Στέφου Ζωή – Δέσποινα.

Για τους στόχους της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δράσης μίλησε στο τέλος ο δάσκαλος των μαθητών της Β΄ τάξης, Μιχάλης Δούβλος.

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς όλων των παιδιών για τη συνεργασία και τη στήριξη τους. Επιπλέον, τον Δήμο Βοΐου και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Ναούμ Τσιαούση για την παραχώρηση της αίθουσας του «Βουδούρειου» πολιτιστικού κέντρου.

Η ταινία των παιδιών, καλά να είμαστε, θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα σε ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό της Σιάτιστας.

Παίζοντας ένα αγαπημένο τους παιχνίδι, τον κρυμμένο θησαυρό, τα παιδιά ανακαλύπτουν ένα από τα πρώτα ελληνικά Αλφαβητάρια, του Σιατιστέως λογίου Μιχαήλ Παπαγεωργίου…

Ένα μοναδικό αφιέρωμα των παιδιών και μια αληθινή «υπόθεση» που κάθε Σιατιστινός καλό είναι να γνωρίζει…

03 04

Ελπίζοντας στην «άνοιξη» – Χελιδονίσματα 2022

07

Ένας πραγματικός «κακός παλουκοκάφτης» ο περασμένος Μάρτης, ικανός να καθυστερήσει τα «Χελιδονίσματα» του 2022. Απρίλης έπιασε και σαν ψέμα, 1η του μήνα σήμερα, μαθητές και μαθήτριες μας έδωσαν τις δικές τους ανοιξιάτικες νότες, με τα καθιερωμένα, πλέον και στη Σιάτιστα, κάλαντα της άνοιξης.

Ευχαριστούμε θερμά όλο τον κόσμο που με περισσή αγάπη δέχτηκε τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους δασκάλους των τάξεων Β΄ και ΣΤ΄ του σχολείου μας, Μαρία Κουγιούφα και Μιχάλη Δούβλο. Τα θερμά λόγια, τα κεράσματα, τα καλούδια, σε τούτη τη δύσκολη περίοδο, έφεραν ιδιαίτερη συγκίνηση κατά την προσπάθειά μας να κρατήσουμε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, ένα σχολείο που θα βάζει τις δικές του πινελιές με δράσεις χαράς, γνώσης και καλής διάθεσης.

Αντί ομοιώματος χελιδονιού, όπως συνηθίζαμε, φέτος μοιράσαμε περίπου 300 βιβλία. Το «Βιβλίο της άνοιξης» είναι μια ιδιόχειρη κατασκευή των παιδιών, μέσα από την οποία παρουσιάζεται η πιο όμορφη εποχή του χρόνου… Εκδότες βιβλίου, λοιπόν, οι μαθητές μας, παίρνοντας αφόρμηση από την άνοιξη!

Τα «Χελιδονίσματα» τραγουδήθηκαν στον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, κ.κ. Αθανάσιο, στον αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Ναούμ Τσιαούση, στην ευεργέτιδα κα. Ναούμα Ταχμιντζή, στο προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας, στην Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας «Μανούσεια», στο Εκκλησιαστικό μουσείο Σιάτιστας, στο Συσσίτιο της Ιεράς Μητροπόλεως μας και σε πολλά καταστήματα και γραφεία της πόλης μας. Η θερμή υποδοχή όλων, χαραγμένη στο μυαλό μας. Ευχόμαστε κάθε ευκολία και δύναμη στο έργο του καθενός.

Καλό μήνα!

01 02 03 04 05 06 08 09 10 11 12

25η Μαρτίου: διπλή γιορτή

01

Η 25η Μαρτίου, μέσα από μια κατασκευή με την τεχνική ντεκουπάζ και ζωγραφική με τέμπερες πάνω σε πυρότουβλο, από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄  τάξης του σχολείου μας.
25η Μαρτίου, διπλή γιορτή: Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και έναρξη της Επανάστασης των υπόδουλων Ελλήνων εναντίον των Τούρκων.
Χρόνια πολλά!

02