Αρχείο μηνός Απριλίου 2023

Και φέτος τα «Χελιδονίσματα» στη Σιάτιστα

01

Για έκτη συνεχή χρονιά, με εξαίρεση την άνοιξη του 2020 λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας τραγούδησαν τα «Χελιδονίσματα» σε καταστήματα, ευεργέτες, φορείς και υπηρεσίες του τόπου.

02 03 04 05

Λίγο πριν τις πασχαλινές τους διακοπές, τα παιδιά των τάξεων Ε1΄ και Ε2΄, με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Μαρία Κουγιούφα, Μιχάλη Δούβλο, Γιώργο Αμπατζίδη και Μαρία Χλιαρά, ξεχύθηκαν στους δρόμους για να μοιράσουν χαρά.

Φωνές παιδικές, συνοδεία κιθάρας, φλάουτου και φυσαρμόνικας, γέμισαν το κέντρο της Σιάτιστας και σε πείσμα των καιρών που ζούμε, μαθητές και μαθήτριες έφεραν την άνοιξη, με τον δικό τους τρόπο, μοιράζοντας τα περίπου 200 χελιδόνια, μια δική τους κατασκευή.

06 07

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλο τον κόσμο της Σιάτιστας για τη συγκινητική ανταπόκριση στην προσπάθεια των παιδιών, την περισσή αγάπη, το χειροκρότημα, τις ευχές, τα όμορφα λόγια, τα καλούδια.

Τα «Χελιδονίσματα» δεν είναι απλά μια βόλτα κι ένα τραγούδι. Είναι μια αφορμή για επαφή με την τοπική κοινωνία. Χτίζοντας γέφυρες σχολείου – κοινωνίας, αγάπη δίνεις, αγάπη παίρνεις! Ευχόμαστε κάθε ευκολία και δύναμη στο έργο του καθενός.

Ευχαριστούμε τις μητέρες μαθητών και μαθητριών για τις λήψεις βίντεο και φωτογραφιών.

Επιπλέον, θερμές ευχαριστίες στη Δημοτική Αστυνομία Βοΐου, για τη συνοδεία στα «δύσκολα» σημεία με τα έργα για την υπογειοποίηση των καλωδίων.

Τα Χελιδονίσματα καθιερωμένα πλέον και στη Σιάτιστα! Νότες ανοιξιάτικες από παιδιά του σχολείου μας!

08 09

Για το σχετικό βίντεο – οδοιπορικό στη Σιάτιστα για τα «Χελιδονίσματα», κάντε κλικ εδώ!

ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ Γ΄ΤΑΞΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

Μετά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΔΙΑΔΥΜΑ στη σχολική μονάδα, η Γ΄τάξη οργάνωσε με την υπεύθυνη υποστήριξη των γονέων των μαθητών και μαθητριών το 1ο Μικρό Παζάρι ανταλλαγής για επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων. Κάθε παιδί έφερε κάποια αντικείμενα που δεν τα χρειαζόταν και ίσως θα τα πετούσε, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση γονέα ότι μπορούσε να τα διαθέσει στο παζάρι. Για παράδειγμα: μικρά μολύβια, αυτοκόλλητα, βραχιολάκια, στέκες για μαλλιά, ξύστρες, παραμύθια, μαρκαδόρους υπογράμμισης κοκ.

Έτσι την Πέμπτη 6-4-2023, την 5η ώρα άνοιξε στην αίθουσα εκδηλώσεων ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΥ της σχολικής μονάδας το παζάρι ανταλλαγής αντικειμένων της Γ΄τάξης και τα παιδιά διαπραγματεύτηκαν με απροσδόκητη σοβαρότητα κάθε συναλλαγή με τους συμμαθητές τους και τις συμμαθήτριές τους. Με τη δράση αυτή τα παιδιά κατανόησαν ότι τα άχρηστα δικά μας αντικείμενα μπορεί να είναι πολύτιμα για τους άλλους και ότι με τέτοιες δράσεις μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων. Με το τέλος του παζαριού κάθε παιδί έλαβε- ως συμβολή του σχολείου στο παζάρι – ένα μικρό σακουλάκι με λίγους βολβούς για καλλιέργεια κι ένα συλλεκτικό καρτ ποστάλ που απεικόνιζε βιτρώ των αρχοντικών της Σιάτιστας.

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς των παιδιών της Γ΄τάξης για την εμπιστοσύνη και την πρόθυμη συνεργασία.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του παζαριού, που αποδεικνύεται από τον ενθουσιασμό των παιδιών, η σχολική μονάδα θα προχωρήσει, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον κι από άλλες τάξεις, στην οργάνωση παρόμοιων παζαριών τάξεων, αλλά κυρίως και στην οργάνωση ενός μεγάλου παζαριού ανταλλαγής για επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων στο οποίο θα εμπλακούν αποκλειστικά οι γονείς.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ – ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Τα δύο τμήματα της Ε΄τάξης με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των τμημάτων κ. Κουγιούφα Μαρία και κ. Δούβλο Μιχαήλ συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικών Δημοτικού «Αριστοτέλης» 2023 της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ) την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023.

Επίσης, τα τμήματα Ε1, Ε2 και ΣΤ1 , με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των τμημάτων κ. Κουγιούφα Μαρία, κ. Δούβλο Μιχαήλ και κ. Μέντζα Αγνή αντίστοιχα, συμμετείχαν στον 17ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά» του περιοδικού «Ο Μικρός Ευκλείδης» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023.

Έπαινος αξίζει α) στους εκπαιδευτικούς για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των παιδιών στους προαιρετικούς διαγωνισμούς με στόχο την καλλιέργεια της άμιλλας μεταξύ των παιδιών και την αποκόμιση από τα παιδιά εμπειριών από τη συμμετοχή σε πανελλήνιους αγώνες και β) στα παιδιά για την αυτοπαρακίνησή τους, τη στοχοθεσία τους, την αυτοπειθαρχία τους και την προσπάθειά τους.

Παρακάτω στιγμιότυπο της απονομής τίτλων από τον Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά» 2023.

DSCN9030

Στιγμιότυπο της απονομής τίτλων στους μαθητές και στις μαθήτριες της Ε΄τάξης από τον Διαγωνισμό Φυσικών «Αριστοτέλης 2023″

DSCN9085_sm

Δίνω ανάσα στη γη. Μέρος 2ο.

Κατά το δεύτερο μέρος της συμμετοχής μας στο εκπαιδευτικό δίκτυο «Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη», μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Δ΄,  Ε΄ και ΣΤ΄ του σχολείου μας, με την αποχώρησή τους για τις διακοπές του Πάσχα, με δική τους ευθύνη, παραλαμβάνουν από ένα αειθαλές δέντρο, για φύτευση σε δικό τους ιδιωτικό χώρο. Μια ευκαιρία για συνεργασία παιδιών – γονέων – παππούδων, στη φύτευση και περιποίηση δέντρου, για τη μετάδοση γνώσεων και πολύτιμης εμπειρίας.

Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές του δικτύου δράσης, καθώς και την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης κ. Φίλιου Δήμητρα και τον γενικό διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α.Β.  κ. Καλογερίδη Νίκο για τη μεταφορά των δέντρων από τη Θεσσαλονίκη.

01 02

Παραθέτουμε την πλατφόρμα των διοργανωτών του δικτύου με τις σχετικές παρουσιάσεις σχολείων από όλη την Ελλάδα.

Κάντε κλικ εδώ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ

ην Τετάρτη 29-3-2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΥ οργανώθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ με θέμα την ανακύκλωση των θησαυρών της γης. Η Περιβαλλοντολόγος κ. Ευγενία Καραπάτσιου μέσα από παρουσίαση σχετικού υλικού, προβληματισμό και παιχνίδια καλλιέργησε την ιδέα ανακύκλωσης των υλικών με στόχο την εξοικονόμηση της ενέργειας και την προστασία του πλανήτη.

Ευχαριστούμε θερμά τη ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας) και την κ. Καραπάτσιου για την πρόθυμη ανταπόκριση στο αίτημα του σχολείου για την υλοποίηση σχετικού προγράμματος για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών στο θέμα της ανακύκλωσης.

Η κ. Καραπάτσιου χάρισε στα παιδιά που παρακολούθησαν το ενδιαφέρον πρόγραμμα ένα μικρό δωράκι-έκπληξη για να θυμούνται τα παιδιά πάντα τα χρώματα των κάδων ανακύκλωσης και να ονειρεύονται έναν όμορφο κόσμο γεμάτο χρώματα

«ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤ΄ΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕ.ΠΕ.Α ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Την Τρίτη 28-3-2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν εξ αποστάσεως με το Κέντρο για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕ.ΠΕ.Α) Ελευσίνας, δια μέσου της ηλεκτρονικής τάξης στο Webex του κ. Πορπόρη Ιωάννη και να παρακολουθήσουν το ενδιαφέρον πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο: «Ταξίδι στον κόσμο της θάλασσας».

Η Προϊσταμένη του ΚΕ.ΠΕ.Α Ελευσίνας κ. Βάσω Κόντου με μία διαδικτυακή παρουσίαση και πολλά διαδραστικά παιχνίδια ευαισθητοποίησε τα παιδιά στα θέματα προστασίας του παράκτιου και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τα παιδιά γνώρισαν τους συνήθεις τρόπους ψαρέματος στις ελληνικές θάλασσες (τράτα και γρι γρι), το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από την υπεραλιεία με τον κίνδυνο αφανισμού της θαλάσσιας ζωής σε 50 χρόνια, τα προβλήματα που σχετίζονται με τις ιχθυοκαλλιέργειες, τη θαλάσσια ρύπανση από τα σκουριασμένα εγκαταλελειμμένα πλοία στα ναυπηγεία, τα προβλήματα στη θαλάσσια ζωή που προκύπτουν από την αμέλεια των ανθρώπων στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων-λυμάτων, τα θέματα της θαλάσσιας ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα που έπληξε την αττική ριβιέρα το 2017 κλπ.

Η Ελευσίνα, που βρίσκεται 21 χλμ ΒΔ από την Αθήνα, αποτέλεσε σημαντικότατη πόλη της αρχαιότητας, όπου λειτουργούσε λατρευτικό κέντρο προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης και τελούνταν τα Ελευσίνια μυστήρια. Στην Ελευσίνα γεννήθηκε το 515 πΧ ο τραγικός ποιητής Αισχύλος. Στα στενά μεταξύ της Ελευσίνας και της Σαλαμίνας έγινε η ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 πΧ που έκρινε την ιστορική πορεία του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Όλη η περιοχή της Ελευσίνας αποτέλεσε τον 20ο αιώνα ένα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο που εξαιτίας όμως από το σπουδαίο λιμάνι και τα ναυπηγεία Ελευσίνας δυστυχώς προκλήθηκε σοβαρή ρύπανση στο φυσικό περιβάλλον. Ο ποιητής Νίκος Γκάτσος αποτύπωσε την υποβάθμιση της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος της Ελευσίνας εξαιτίας της βιομηχανικής δραστηριότητας στο ποίημά του «Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης». Φέτος, το 2023, η Ελευσίνα αναδείχθηκε η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, όπου οργανώνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των τμημάτων της Στ΄τάξης, τον κ. Πορπόρη και την κ. Μέντζα συναποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος για παρακολούθηση του παραπάνω προγράμματος μέσω της κ. Φίλιου, της Υπεύθυνης Σχολικών δραστηριοτήτων της Δ/νσης ΠΕ Κοζάνης και το οποίο έγινε αποδεκτό άμεσα από τον ΚΕ.ΠΕ.Α Ελευσίνας.

Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη!

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023.

Στο πλαίσιο συμμετοχής στο εκπαιδευτικό δίκτυο δράσης «Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο»,  μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας «δίνουν ανάσα» στον αύλειο χώρο του ιερού ναού Προφήτη Ηλία στη Σιάτιστα, με τη φύτευση καρποφόρων δέντρων. Ροδιά, κερασιά, καστανιά, πράσινη μηλιά, ροδακινιά, συκιά, κορομηλιά.

Σκάψαμε, σκαλίσαμε, λερώσαμε τα χέρια μας, πατήσαμε το χώμα, ποτίσαμε, περιφράξαμε, ήρθαμε σε επαφή με τη φύση! Με την ελπίδα… μετά από λίγα χρόνια να έχουμε δέντρα με καρπούς που θα μας δροσίζουν και οι σχολικοί μας περίπατοι να έχουν τη… δική τους γεύση!

Ο καθένας και η καθεμιά από εμάς, με τη βοήθεια των γονέων μας, μπορούμε να «ξεδιψάμε» τα δέντρα μας κι απογευματινές ώρες.

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοργανώνουν τα ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Ποροΐων, Κιλκίς και Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου καθώς και η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης  Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα στο εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας αγίου Δημητρίου Σιάτιστας, στο δασαρχείο Τσοτυλίου και στο δασολογικό γραφείο του δήμου Βοΐου.

Ευχαριστούμε θερμά το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, για την κάλυψη των εξόδων – αγορά των καρποφόρων δέντρων.

IMG_20230327_114022 IMG_20230327_100321_1 IMG_20230327_111246_1 IMG_20230327_104043 IMG_20230327_102650_1 IMG_20230327_101856_1 IMG_20230327_115209_1

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το σχετικό βίντεο

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Έργο Βασιλικής-Στεφανίας Στέφου

Έργο Βασιλικής-Στεφανίας Στέφου

Την Παρασκευή 24-3-2023 οργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΥ του σχολείου από την κ. Μέντζα Αγνή και τον κ. Πορπόρη Ιωάννη, υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των τμημάτων ΣΤ΄1 και ΣΤ΄2 αντίστοιχα, θεατρική παράσταση με κείμενα-αποσπάσματα από το θεατρικό έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» με στόχο τον βαθύτερο προβληματισμό μεγάλων και παιδιών για εθνική αυτογνωσία. Η παράσταση οργανώθηκε για τους οικείους των μαθητών/τριών της Στ΄τάξης και για τους μαθητές/τριες της Ε΄τάξης.

Οι μαθητές/τριες των υπόλοιπων τάξεων παρακολούθησαν την παράσταση την Πέμπτη 23-3-2023 στις 11.45 πμ.

Η διευθύντρια της σχολικής μονάδας Στέφου Ζωή-Δέσποινα προλόγισε την εκδήλωση, εκφράζοντας χαρά για την υποδοχή των γονέων των μαθητών και μαθητριών της Στ΄τάξης στο σχολείο για την παρακολούθηση της οργανωμένης παράστασης των παιδιών. Έκανε αρχικά μια αναλυτική αναφορά σε όλες τις δράσεις που προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν για την Στ΄τάξη, ευχαριστώντας τους συνεργαζόμενους φορείς και υποστηρικτές.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παγκόσμια σημασία της Μεγάλης Επανάστασης, με αναφορά στο βιβλίο του Roderick Beaton Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η παγκόσμια σημασία της, εκδ. Αιώρα και έκανε μια αντίστιξη ανάμεσα στα ψυχικά αποθέματα και το σθένος των ηρώων και στα κυρίαρχα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά των σύγχρονων Ελλήνων κατά τον σύγχρονο φιλόσοφο Ράμφο (Time out , εκδ. Αρμός). Στόχος της διευθύντριας ήταν να εστιάσει την προσοχή των γονέων στα χαρακτηριστικά, τις δεξιότητες και τις αξίες ζωής που σφυρηλατούν την ψυχική ανθεκτικότητα και την αυτοπεποίθηση-αποφασιστικότητα για τη διαμόρφωση του μέλλοντος, ώστε η συνάντηση με τους γονείς να αποτελέσει ένα εργαστήριο για την κατανόηση των δεξιοτήτων ζωής που απαιτούνται στη σύγχρονη εποχή.

Στη συνέχεια, μαθητές και μαθήτριες της Στ΄τάξης, εκπροσωπώντας τη σχολική μονάδα κατέθεσαν στις 11.15 πμ δάφνινο στεφάνι στο Ηρώο της πόλεως.

Το Σάββατο 25-3-2023 η σχολική μονάδα εκπροσωπήθηκε στην εκκλησία από τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες, σύμφωνα με την πρόσκληση του Δήμου Βοΐου, ενώ συνοδοί ήταν οι εκπαιδευτικοί: Στέφου, Τσιώνη και Αμπατζίδης.

Τα παιδιά των τάξεων Δ΄, Ε΄και Στ΄ συγκεντρώθηκαν αργότερα στη σχολική μονάδα, όπου τα περίμεναν οι εκπαιδευτικοί: Διαμαντοπούλου, Αμπατζίδης, Στέφου, ώστε να συμμετέχουν στην παρέλαση, η οποία έγινε στις 12.15. Υπεύθυνος συνοδός των παιδιών στην παρέλαση ήταν ο κ. Χασιώτης Αθανάσιος, εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής.