Αρχείο μηνός Μαΐου 2019

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στην οποία συμμετείχαν οι 56 μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Ε΄ και Στ΄. Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν η Στέφου Ζωή, ο Πορπόρης Γιάννης, η Κουγιούφα Μαρία και ο Δούβλος Μιχαήλ.

Εκπαιδευτικός προορισμός ήταν η αρχαία Μίεζα, κοντά στον Κοπανό Νάουσας, όπου συναντήθηκαν οι δύο μεγάλες προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο: ο Αριστοτέλης και ο Αλέξανδρος.

Πρώτος σταθμός ήταν το Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλη, που ανήκει στον Δήμο Νάουσας, όπου τα παιδιά παρακολούθησαν σύντομη ομιλία και ταινία, ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον χώρο της σχολής του Αριστοτέλη, που αποτελούσε χώρο λατρείας των Ναϊάδων.

Δεύτερος σταθμός ήταν οι δύο μνημειώδεις επισκέψιμοι μακεδονικοί τάφοι στην περιοχή Λευκαδίων, κοντά στο χωριό Κοπανός της Νάουσας: ο μεγαλύτερος τάφος που ανασκάφθηκε ( 8,5 μ Χ 9 μ Χ 10 μ ) ο τάφος της Κρίσεως, δωρικού ρυθμού και ο τάφος των Ανθεμίων, ιωνικού ρυθμού. Οι τάφοι εντυπωσιάζουν με το μέγεθός τους, τις τοιχογραφίες, τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες (τρίγλυφα, μετώπες, ανθέμια, κοινόκρανα, ημικίονες, μαρμάρινες πόρτες και μαρμάρινα ψευδοπαράθυρα με θυροκάρφια). Ακόμη εντυπωσιάζει και ο τρόπος προστασίας των τάφων.

Τρίτος εκπαιδευτικός σταθμός ήταν το συντηρημένο θέατρο Μίεζας, συνολικής χωρητικότητας 1.500 θεατών, στο οποίο διασώζονται οι πέντε πρώτες σειρές καθισμάτων.

Κατόπιν τα παιδιά ξεκουράστηκαν και ψυχαγωγήθηκαν στην περιοχή Αγίου Νικολάου Νάουσας από τις 13.00 ως τις 17.30 , οπότε έγινε η αναχώρηση για επιστροφή σύμφωνα με το πρόγραμμα, μολονότι γύρω στις 16.00 είχε ξεσπάσει μια ξαφνική, αλλά ευτυχώς περαστική νεροποντή.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε΄ και Στ΄ και οι γονείς τους

ευχαριστούν θερμά

το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

για την κάλυψη της δαπάνης μεταφοράς όλων των μαθητών

με λεωφορείο του Κτελ Κοζάνης.

Τα παιδιά επιβαρύνθηκαν μόνο με 0,50 ευρώ για την είσοδο στο Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλη.

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14

AΘΛΗΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΧΑΡΑΣ

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 στις 6.30 μμ οργανώθηκε στον αύλειο χώρο Γυμνασίου-Λυκείου «Γ.Παπαγεωργίου» από την κ. Χατζηζήση Αναστασία, εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής, η «Χααρμοκίνηση», μια αθλητική γιορτή χαράς στην οποία συμμετείχαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας.

Τα παιδιά παρουσίασαν κατά τάξεις ασκήσεις μίμησης, αρμονίας και ρυθμικής με στεφάνια και κορδέλες, επιδεξιότητας, παιχνίδια άμιλλας, ασκήσεις αερόμπικ, χορό και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν όλοι οι εκπαιδευτικοί, υπεύθυνοι των τάξεων του σχολείου, καθώς και η διευθύντρια που προλόγισε την εκδήλωση.

Στο τέλος της εκδήλωσης η κ. Χατζηζήση Αναστασία τιμήθηκε για την πολύχρονη προσφορά της από τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Για την επιτυχημένη πραγματοποίηση της εκδήλωσης το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων κάλυψε τη δαπάνη ηχητικής κάλυψης, ενώ το σούπερ μάρκετ «Λάγγας» πρόσφερε νερά στα παιδιά. Αρκετές μητέρες μαθητών του σχολείου από νωρίς επιμελήθηκαν την καθαριότητα του χώρου, ενώ ο Δήμος Βοΐου μερίμνησε για το κούρεμα των χόρτων και την άρση κάποιων επικινδυνοτήτων. Τους ευχαριστούμε!

Παρουσίαση «Ένα εκπαιδευτικό τριήμερο στην Αθήνα»

60541474_452903185479667_6416892027413200896_n

Μια όμορφη μάζωξη είχαν οι μαθητές, οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης και οι γονείς τους με τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο το απογευματάκι της Τετάρτης 15 Μαΐου 2019.  Το θέμα της συνάντησης ήταν η παρουσίαση της ταινίας «Ένα εκπαιδευτικό τριήμερο στην Αθήνα».

Στο πλαίσιο της «κλειστής» αυτής εκδήλωσης και στην αρχική του ομιλία ο δάσκαλος των παιδιών μίλησε για την εκδήλωση βράβευσης της ταινίας που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα. Στη συνέχεια δόθηκαν κάποιες πληροφορίες για την εγγραφή των παιδιών στο Γυμνάσιο με αφορμή τη λήξη του σχολικού έτους και την αποφοίτηση τους από το Δημοτικό Σχολείο.

Με τη συνάντηση αυτή δόθηκε μια καλή ευκαιρία για να γίνει και ο απολογισμός της δράσης «Ένα εκπαιδευτικό τριήμερο στην Αθήνα».  Ένα πρόγραμμα η οργάνωση του οποίου διήρκησε ολόκληρο το σχολικό έτος και υπήρξε στενή συνεργασία μεταξύ του δασκάλου, των μαθητών και των γονέων τους. Ένα σχολικό πρόγραμμα στο οποίο υπήρξε η ενεργός συμμετοχή των παιδιών με την κατασκευή και πώληση ημερολογίων καθώς και με τη λαχειοφόρο αγορά.

Στη συνέχεια ήρθε η ώρα να παρακολουθήσουμε τις όμορφες στιγμές που περάσαμε στην Αθήνα μέσω της ταινίας μας. Όμορφο, χαλαρό κλίμα με ποπ ? κορν και πατατάκια γυρνώντας τον χρόνο ένα μήνα περίπου πριν, με το ταξίδι μας. Στο τέλος της όμορφης αυτής μάζωξης το κάθε παιδί παρέλαβε από τον δάσκαλό του ένα αντίγραφο της ταινίας, ένα όμορφο ενθύμιο από την πρωτεύουσα της Ελλάδος.

Είναι αυτό το σχολείο που ονειρευόμαστε, το σχολείο το οποίο στέκει πάνω σε αξίες και ιδανικά, το σχολείο που μας αξίζει!  

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΟΥΛΚΩΣ»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, συμμετέχοντας στην επικοινωνιακή δράση με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»  του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Δ/νσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οργάνωσε εκπαιδευτική δραστηριότητα για μικρά παιδιά με τίτλο «Ζωγραφίζουμε τη φύση στο Αρχοντικό Πούλκως» σε συνεργασία με το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Βοΐου για την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019.

Το σχολείο μας,   στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18-5-2019), που σύμφωνα με το φετινό θέμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)  θεωρούνται «κόμβοι πολιτισμού», ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησητης Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Γραφείο Τουρισμού του Δήμου μας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι τάξεις Α΄ και Β΄με υπεύθυνες συνοδούς τις κυρίες: Χατζή Θεολογία, Μέντζα Αγνή, Λαφαζάνη Ρένα, Δραγγώγια Σουλτάνα και Κουρπουανίδου Αποστολία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλάμβανε ξενάγηση μαθητών και μαθητριών στο συντηρημένο αρχοντικό Πούλκωςκαι εικαστική έκφραση των παιδιών εμπνευσμένη από τα τοπία και τα φυτικά μοτίβα του τοιχογραφικού διάκοσμου του αρχοντικού.

Το Αρχοντικό Πούλκως στη Σιάτιστα, κτισμένο μεταξύ των ετών 1752-1759, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι περίτεχνες τοιχογραφίες με ζωηρά χρώματα που αναπαριστούν φυτικά μοτίβα, απόψεις πόλεων, φανταστικά τοπία, μυθολογικές σκηνές, ακόμη και προσωπογραφίες. Χαρακτηριστική είναι η οροφή του αρχοντικού που στολίζεται με ρόδακες, άστρα, φρούτα, συχνά σε συνδυασμό με γεωμετρικά σχήματα και άνθη.

20190510_120439_800px2

Η εκδήλωση βράβευσης στην Αθήνα

02

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 10 Μαΐου 2019 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η εκδήλωση βράβευσης του 9ου Διεθνούς Mαθητικού Διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους. Θυμίζουμε ότι το σχολείο μας διακρίθηκε με την ταινία «Σιάτιστα: Ένας γάμος από παλιά» της ΣΤ΄ τάξης με το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Τεκμηρίωση».

Ανάμεσα στην κατάμεστη αίθουσα θεάτρου του Ιδρύματος Κακογιάννη βρέθηκαν η υποδιευθύντριά μας κα. Χατζηζήση Αναστασία, ο δάσκαλος της ΣΤ΄τάξης κ. Δούβλος Μιχαήλ, η δασκάλα της Β΄ τάξης κα. Τσιώνη Αλεξάνδρα καθώς και γονείς με μαθητές και μαθήτριες της τάξης, κα. Γκουτζιαμάνη Σοφία, κα. Νεράντζη Τατιάνα και κ. Παπάς Αναστάσιος.

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνος ο οποίος στην ομιλία του έδωσε συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που διακρίθηκαν καθώς και στους εκπαιδευτικούς που καινοτομούν υλοποιώντας καινοτόμες ιδέες και έθεσαν τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο διαγωνισμό αποδεικνύοντας ότι ακόμη και στα χρόνια της κρίσης το σχολείο κρατιέται ακόμη ζωντανό.

Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Βίτσας Δημήτριος ο οποίος συνεχάρη και ο ίδιος μαθητές και εκπαιδευτικούς που επιμένουν με την πρωτοτυπία τους χρησιμοποιώντας τα νέα οπτικοακουστικά μέσα.

Μετά τις ομιλίες και των υπόλοιπων επισήμων , η εκδήλωση ξεκίνησε με μια ταινία μικρού μήκους των διοργανωτών κατά την οποία μαθητές Δημοτικού έστησαν ένα ολόκληρο σχέδιο να πείσουν τον δάσκαλό τους για δημιουργία ταινίας.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η παράδοση των βραβείων στα διακριθέντα σχολεία. Ήταν όμορφο γιατί παρακολουθήσαμε και εργασίες άλλων σχολείων της Ελλάδας ( Ρόδο, Αθήνα, Λήμνο, Πάτρα, Ξάνθη, Σέρρες, Λάρισα, Τρίκαλα κτλ.) καθώς και από σχολεία της Κύπρου (Λευκωσία, Πάφος).

Ήρθε η σειρά μας, η παρουσιάστρια της εκδήλωσης παρουσιάζει στο κοινό το σχολείο μας, το 1ο Δημοτικό σχολείο Σιάτιστας, με την ταινία «Ένας γάμος από παλιά?» όπου χαρακτηριστικά όπως είπε «συμμετείχε το σχολείο και όλη η πόλη». Το βραβείο παρέλαβαν τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας Λ.Κ,  Π.Κ. και  Ρ.Δ  από τον Πρόεδρο του Χαμόγελου του παιδιού κ. Γιαννόπουλο Κωνσταντίνο. Εκπροσώπησαν επάξια τους συμμαθητές τους κι έζησαν από κοντά τη σημαντική αυτή διάκριση της τάξης τους, βάζοντας στο τσεπάκι τους κάτι ακόμη σημαντικό. Στη συνέχεια ο δάσκαλος των παιδιών κ. Μιχάλης Δούβλος παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στη συμμετοχή και τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να διαφημίσει τη Σιάτιστα για τα αρχοντικά και τα κρασιά της μιας και πρωταρχικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η προβολή του πλούτου της πόλης μας. Τέλος, προσπάθησε να δώσει μια χιουμοριστική νότα στην  εκδήλωση όπου χαριτολογώντας ανέφερε ότι «Δεν μπορέσαμε να φέρουμε τη νύφη και τον γαμπρό, ήρθαν όμως οι φίλοι τους».

Ήταν μια όμορφη εκδήλωση από την οποία σίγουρα κρατάμε το βραβείο το οποίο θα πάρει τη θέση του στο Γραφείο δασκάλων του σχολείου μας αλλά το πιο σημαντικό, κρατάμε τη διαδικασία της δημιουργίας της ταινίας, αυτές τις στιγμές χαράς των παιδιών κατά την πραγματοποίηση του έργου. Ενός έργου που απαίτησε πολύ κόπο και με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων στοχεύουμε πάντα σε ένα σχολείο που συνδυάζει την νέα εποχή με την παλαιά.

Ο κάθε μαθητής της ΣΤ΄ τάξης θα παραλάβει εντός των ημερών το δικό του βραβείο από την οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού.

Θυμίζουμε ότι τον συγκεκριμένο διαγωνισμό συνδιοργανώνουν εδώ και 9 χρόνια η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης  Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η ΕΡΤ και το Σπίτι της Κύπρου ? Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Και πάλι, θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας. Έκαναν περήφανο το σχολείο μας και τη Σιάτιστα ολόκληρη. Ανεξάρτητα από την πορεία της ζωής τους, ας κρατάνε κάπου βαθιά στην καρδιά τους τη γενέθλια πόλη τους, τη Σιάτιστα!

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο

Παρακολουθήστε διάφορες φωτογραφίες από την εκδήλωση βράβευσης στην Αθήνα:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ- ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ οι εγγραφές στην Α΄ τάξη των Δημοτικών Σχολείων θα πραγματοποιηθούν από 6 ως 20 Μαΐου 2019.

Τα δικαιολογητικά εγγραφής είναι:

  1. Βεβαίωση φοίτησης στο Νηπιαγωγείο
  2. Βιβλιάριο υγείας παιδιού όπου να αποδεικνύεται ο εμβολιασμός του
  3. Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ)
  4. Αποδεικτικό της διεύθυνσης κατοικίας του μαθητή

Οι εγγραφές θα γίνονται από 13.15 έως 14.00 καθημερινά.