Αρχείο μηνός Ιανουαρίου 2021

Το γράμμα Ξξ στη σιατιστινή ντοπιολαλιά

01 02 03

Με την έννοια της ντοπιολαλιάς επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του σχολείου μας, με εμψυχωτή τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο. Μέσω του σχολικού προγράμματος «Το γράμμα Ξξ στη σιαστιστινή ντοπιολαλιά», έγινε μια προσπάθεια να κατανοήσουν ότι κάθε τόπος έχει τους δικούς του ιδιωματισμούς και λέξεις.

Συνδυάζοντας το γράμμα Ξξ από το μάθημα της Γλώσσας, τα πρωτάκια μας παρουσιάζουν σιατιστινές λέξεις από το παρελθόν.

Αναμφίβολα, η ντοπιολαλιά αποτελεί μέρος της Γλώσσας ενός τόπου κι αυτομάτως στοιχείο του πολιτισμού του. Πλέον, τα παιδιά δε χρησιμοποιούν σιατιστινούς ιδιωματισμούς. Παρόλο αυτού, βρήκαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια μικρή οπτικοακουστική παρουσίαση – αρχείο σιατιστινών λέξεων με αρχικό γράμμα το Ξξ.

Ένα μικρό ταξίδι στο παρελθόν για μικρούς και μεγάλους. Ένα ταξίδι στη Γλώσσα που φέρνει στο μυαλό μας τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, με λέξεις που θυμόμαστε από αυτούς…

Μια παρουσίαση γεμάτη… Σιάτιστα. Λέξεις από τη Σιάτιστα και καρτέλες γραμμένες στον τοίχο του πέτρινου σχολείου μας, τα θεμέλια του οποίου μπήκαν το 1908. Κι όλα αυτά, υπό τους ήχους σιατιστινών τραγουδιών… «Σούστα», «Αη Βασιλιάτικος» και «Πέρα στον πέρα μαχαλά».

Κάντε κλικ εδώ για να… ξξξιγλιντίστι με την προσπάθεια των παιδιών. Ακούστε τα πρωτάκια μας να μιλούν σιατιστινά

Ο ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΤΟΥ ΄40 – Διάκριση με το 1ο βραβείο

02

Ένα πολύπαθο 2020, από πολλές απόψεις, αναχώρησε, αφήνοντάς μας όμως και μια ευχάριστη είδηση…

Ξετρυπώσαμε τα αποτελέσματα του 2ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ». Ένας διαγωνισμός που προωθεί στα σχολεία τη χρήση του πλούσιου αρχείου της ΕΡΤ.

Η ταινία που δημιούργησαν κατά το περασμένο σχολικό έτος (2019-2020) οι μαθητές και οι μαθήτριες της τότε Δ΄ τάξης με τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο, με τίτλο «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία» διακρίνεται με το 1ο βραβείο (εξ ημισείας) στην κατηγορία ταινιών μέγιστης διάρκειας 30 λεπτών.

Μοιραζόμαστε τη χαρά της διάκρισης με τους μαθητές και τους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας του νομού Μεσσηνίας, μιας και το 1ο βραβείο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, απονέμεται και στα δύο σχολεία.

01 03

Θυμίζουμε ότι η ταινία μας διακρίθηκε και με ένα ακόμη βραβείο, της «Εύφημης μνείας», στον 11ο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό «Cinema… διάβασες;».

Πρόκειται για ένα ακόμη σχολικό πρόγραμμα «χειροποίητο» με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά. Κι είναι αυτός ο λόγος που μας κάνει χαρούμενους και για τη συγκεκριμένη διάκριση.

Με όση χαρά δημιούργησαν την ταινία, με τόση χαρά θα δέχτηκαν το αποτέλεσμα τα παιδιά. Τι καλύτερος τρόπος να διδαχθούν ότι η χαρά επιστρέφει τις περισσότερες φορές σε αυτόν που τη δίνει. Το ίδιο και η αγάπη και η καλοσύνη. Λειτουργούν σαν τον καθρέφτη. Αυτό που δίνεις, αυτό παίρνεις.

Για άλλη μια φορά, στέλνουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας σε ανθρώπους του τόπου μας που στήριξαν την προσπάθεια αυτή. Αναγράφονται όλοι αναλυτικά στους τίτλους τέλους της ταινίας.

Μια ταινία και μια διάκριση για το σχολείο μας και τη Σιάτιστα από τους μαθητές και τις μαθήτριες της περσινής Δ΄ τάξης του σχολείου μας. Είναι εκείνα τα παιδιά με τη βαλίτσα του ΄40. Ο Θεός να τα έχει καλά!

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την ταινία των παιδιών, διάρκειας, 1 ώρας κι ενός τετάρτου

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το απόσπασμα της ταινίας, διάρκειας 30 λεπτών, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την ταινία του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργα, που μοιραζόμαστε το πρώτο βραβείο