Με όμορφες εμπειρίες και εικόνες τυπωμένες στα μάτια και την καρδιά τους επέστρεψαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας από την τριήμερη εκδρομή τους στην Αθήνα. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 12 Απριλίου έως και την Κυριακή 14 Απριλίου 2019.
Πρόκειται για μια εκπαιδευτική εκδρομή καλά οργανωμένη από τον περασμένο Σεπτέμβριο κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κυλήσει ήρεμα. Τα παιδιά συνόδευσαν οι γονείς τους και από το σχολείο μας συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν: κα. Χατζηζήση Αναστασία, κ. Δούβλος Μιχάλης, κα. Μέντζα Αγνή, κα. Τσιώνη Αλεξάνδρα και η κα. Χατζή Θεολογία.
Η πολύ καλή οργάνωση, με τον κάθε εκπαιδευτικό και κάθε γονέα να γνωρίζουν καλά τον ρόλο τους, έφερε πλήρη συνεννόηση μεταξύ εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η εκδρομή να είναι απολύτως «κερδοφόρα» για τα παιδιά. Η συμπεριφορά όλων ήταν εξαιρετική και απέδειξαν ότι κατάλαβαν τον ρόλο τους που ξεκάθαρα ήταν να κερδίσουν όσα περισσότερα γίνεται από την πρωτεύουσα μας , την Αθήνα.
Για την πραγματοποίηση της εκδρομής, η διευθύντρια του σχολείου κα Στέφου Ζωή, ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός της ΣΤ΄ τάξης κ. Δούβλος Μιχάλης, το εκπ/κό προσωπικό του σχολείου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης καθώς και οι γονείς τους ευχαριστούμε θερμά τους αξιότιμους ευεργέτες για την οικονομική τους στήριξη για τη μετάβαση και διαμονή των παιδιών στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας «Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τους απόδημους Σιατιστινούς της Αθήνας. Θερμά ευχαριστούμε:
- Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ιδρύματος «Παπαγεωργίου» με έδρα τη Θεσσαλονίκη
- Τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ιδρύματος «Georgios L. Papageorgiou Public Benefit & Charitable Foundation» με έδρα το εξωτερικό
- τον κ. Παπανικολάου Κωνσταντίνο
- την κα. Ταχμιντζή Ναούμα
- την οικογένεια κ. Κωνσταντινίδη Γεώργιου και κας. Κωνσταντινίδου ? Ζιώγου Σούζης
- τον Δήμαρχο Βοΐου κ. Λαμπρόπουλο Δημήτριο, το Δημοτικό Συμβούλιο και την Πρόεδρο τοπικής κοινότητας Σιάτιστας κα. Δάρδα Καλλιόπη.
Με υπογεγραμμένα πρακτικά και αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου μας θα αποσταλούν ευχαριστήρια στους παραπάνω ευεργέτες.
Την τελευταία εβδομάδα πριν από την αναχώρηση οι μαθητές και οι μαθήτριες ασχολήθηκαν και ενημερώθηκαν εκτενώς γι΄ αυτά που θα αντικρίσουν στην Αθήνα από ένα βιβλίο με τίτλο «Τουριστικός οδηγός της Αθήνας» που ετοιμάστηκε από τον δάσκαλό τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το ενδιαφέρον τους για κάθε επίσκεψη που πραγματοποιούσαμε να κρατιέται ζωντανό και οι εκπαιδευτικοί στόχοι να εκπληρωθούν με το παραπάνω.
Απόδειξη αυτού η παρουσίαση που έκαναν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης με την επιστροφή τους στα παιδιά των υπόλοιπων τάξεων του σχολείου μετά την πρωινή προσευχή της Τετάρτης 17 Απριλίου 2019.
Παρακάτω διαβάστε τα λόγια των ίδιων των παιδιών που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό τριήμερο στην Αθήνα:
1) Ξεκινήσαμε στις 05:15 από τη Σιάτιστα που βρίσκεται στον νομό Κοζάνης. Περάσαμε από τους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και φτάσαμε στον προορισμό μας, τον νομό Αττικής.
2) Αφού αποβιβαστήκαμε από το λεωφορείο, είδαμε την αλλαγή της φρουράς από τους Εύζωνες στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη μπροστά από τη Βουλή. Αυτό είναι καθιερωμένο από την εποχή του Όθωνα για να προστατεύει τα ανάκτορά του.
3) Μετά κατευθυνθήκαμε στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο ήταν ιδιοκτησία της Σιατιστινής Ειρήνης Μανούση και χρησιμοποιείται ως πρωθυπουργική κατοικία.
4) Δίπλα από το Μέγαρο Μαξίμου είδαμε το Προεδρικό Μέγαρο το οποίο είναι η έδρα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλου.
5) Στη συνέχεια βρεθήκαμε μπροστά από το «Καλλιμάρμαρο» στάδιο που λεγόταν Παναθηναϊκό γιατί ήταν αφιερωμένο στη θεά Αθηνά. Το 1896 εκεί πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες.
6) Έπειτα κατευθυνθήκαμε στους στύλους Ολυμπίου Διός που ήταν αφιερωμένος στον Θεό Δία. Κατασκευάστηκε τον 2ο μ. Χ. αιώνα από τον αυτοκράτορα Ανδριανό.
7) Μετά από λίγες ώρες παρευρεθήκαμε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου εκεί στεγάζεται η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική σκηνή. Οι εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν από τον Σταύρο Νιάρχο που ήταν εφοπλιστής , επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης. Παρουσιάσαμε την ταινίας μας «Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα» στην αίθουσα «Πύργος βιβλίων» στους απόδημους Σιατιστινούς Αθηνών ? Πειραιώς. Ζήσαμε πολύ όμορφες και συγκινητικές στιγμές.
8) Αμέσως μετά, κατά το βραδάκι, πήγαμε στο κέντρο της Αθήνας, στα γραφεία του συλλόγου απόδημων Σιατιστέων Αθηνών ? Πειραιώς. Εκεί μας καλοδέχτηκαν με ενθουσιασμό και μας είχαν έναν πλούσιο μπουφέ με διάφορα κεράσματα.
9) Το Σάββατο το πρωί περάσαμε έξω από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου είναι η κατοικία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμου Λιάπη. Εκεί είναι η έδρα της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας.
10) Η επόμενη στάση μας ήταν στη Μητρόπολη Αθηνών που είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εγκαινιάστηκε το 1862.
11) Μετά από λίγο επισκεφτήκαμε μια βυζαντινή εκκλησία, την Καπνικαρέα, που πήρε το όνομά της από τον υπεύθυνο που εισέπραττε τον καπνικό φόρο. Εκεί ανάψαμε κεράκι.
12) Κατόπιν ο δρόμος μας έβγαλε στην Παλαιά Βουλή που εκεί στεγάζεται το Ιστορικό Μουσείο. Είδαμε εκθέματα από την άλωσης της Κωνσταντινούπολης (1453) έως σήμερα.
13) Εκεί μας έκαναν εντύπωση η περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη, η καρδιά του Κανάρη, το καριοφίλι του Διάκου, τα πορτρέτα των αγωνιστών, το βόλι που σκότωσε τον Μπότσαρη, οι ενδυμασίες των αγωνιστών, τα αντικείμενα του Λόρδου Βύρωνα, ένα κανόνι Ιταλών και πολλά άλλα.
14) Μεγάλη εντύπωση μας έκανε ότι ο Βράχος της Ακρόπολης ήταν χτισμένος από το 3000 π. Χ. Τον 5ο π. Χ αιώνα, τον χρυσό αιώνα του Περικλή, η Αθήνα γνώρισε μεγάλη ακμή και η Ακρόπολη χτίστηκε από την αρχή.
15) Εκεί είδαμε τα Προπύλαια που ήταν η είσοδος της Ακρόπολης.
16) Ο Παρθενώνας χτίστηκε τον 5ο π.Χ αιώνα , στον χρυσό αιώνα του Περικλή. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στην Παρθένο θεά Αθηνά και τον έχτισαν οι αρχιτέκτονες Ικτίνος και Καλλικράτης ενώ τον γλυπτό διάκοσμο ανέλαβε ο Φειδίας.
17) Μετά είδαμε το Ερέχθειο που ήταν ναός αφιερωμένος στη θεά Αθηνά και στον θεό Ποσειδώνα και τον έχτισαν για να συμφιλιωθούν οι δυο Θεοί.
18) Στη συνέχεια είδαμε τον ναό Απτέρου Νίκης Αθηνάς όπου μέσα τότε βρισκόταν το ξύλινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς χωρίς φτερά για να μην μπορεί να πετάξει.
19) Το απόγευμα του Σαββάτου πήγαμε στο μουσείο της Ακρόπολης και είδαμε τα εκθέματα από το 3000 π.Χ μέχρι τον 5ο μ.Χ αιώνα. Δηλαδή κούρους, κόρες, τις Καρυάτιδες, το Εκατόμπεδον, πολλά αναθήματα, αετώματα, νομίσματα, ζωφόρους, μετόπες και αντίγραφα των εκθεμάτων που υπάρχουν στο Βρετανικό μουσείο.
20) Την Κυριακή το πρωί περάσαμε από την πλατεία Συντάγματος που παλιά ονομαζόταν πλατεία Ανακτόρων. Ονομάστηκε έτσι γιατί στις 3 Σεπτεμβρίου 1843 πολύς κόσμος μαζεύτηκε εκεί και ζητούσε νέο Σύνταγμα.
21) Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το κτίριο της Βουλής και αρχικά μας έδειξαν ένα βίντεο για το πολίτευμα της Ελλάδας. Επίσης είδαμε την έκθεση για τον Ρήγα Φεραίο, τη χάρτα της Ελλάδας, το πορτρέτο του Σιατιστινού Θεοχάρη Τουρούντζια και τον Θούριο που τυπώθηκε στο τυπογραφείο των Μαρκίδων Πούλιου. Ύστερα μας πήγαν στην αίθουσα συνεδριάσεων και καθίσαμε στα έδρανα των βουλευτών.
22) Πριν από την επιστροφή μας στη Σιάτιστα, περάσαμε από το Αττικό ζωολογικό πάρκο. Εκεί είδαμε την επίδειξη δελφινιών και πάρα πολλά είδη ζώων.
23) Τέλος, αυτήν η εκδρομή θα έχει μια ξεχωριστή θέση στο κουτί των αναμνήσεων μας γιατί εκτός από τις υπέροχες στιγμές. Κερδίσαμε και πολλές γνώσεις!
«Όσα πρέπει να θυμάμαι από αυτό το εκπαιδευτικό τριήμερο στην Αθήνα»
Ευχόμαστε στη ζωή σας να κάνετε ακόμη καλύτερα ταξίδια μέσα από τα οποία να κερδίζετε γνώσεις και εμπειρίες.