Αρχείο μηνός Δεκεμβρίου 2018

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018, μετά από τον εκκλησιασμό των μαθητών και των μαθητριών του σχολείου μας, οργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου: «Αναστάσιος Σπύρου» η χριστουγεννιάτικη γιορτή για τους γονείς και συγγενείς των παιδιών των τάξεων Α΄ και Β΄.

Η γιορτή οργανώθηκε από τις εκπαιδευτικούς της Α΄ τάξης : κ. Χατζή Θεολογία και κ. Λαφαζάνη Ρένα και της Β΄ τάξης: κ. Τσιώνη Αλεξάνδρα και κ. Μέντζα Αγνή.

Η γιορτή περιλάμβανε θεατρική απόδοση παραμυθιού (από τη Β΄ τάξη) που αφορούσε την προετοιμασία μιας πολιτείας για τον χριστουγεννιάτικο χορό και την αφάνταστη δουλειά ενός τσαγκάρη. Μέσα από όνειρο του τσαγκάρη ζωντάνεψε η θαυμαστή νύχτα της Γέννησης του Ιησού (από την Α΄ τάξη). Ευτυχώς που οι άγγελοι της φαντασμαγορίας της Γέννησης βοήθησαν τον τσαγκάρη στο τελείωμα της δουλειάς του ώστε τα παπούτσια να είναι έτοιμα για τον χριστουγεννιάτικο χορό!

Τα παιδιά τραγούδησαν εξαίσιες χριστουγεννιάτικες μελωδίες συγκινώντας τους μεγάλους με το πάντα επίκαιρο αίτημα για ειρήνη και για αγάπη.

Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλαν ακόμη: η υποδιευθύντρια κ. Χατζηζήση Αναστασία που επιμελήθηκε τον χορό των «νιφάδων», των «αγγέλων» και των «ευχών», καθώς και το προσωπικό εξειδικευμένης υποστήριξης: η κ. Δραγγώγια Σουλτάνα που ανέλαβε τη δημιουργία σκηνικού με τη βοήθεια της κ. Κουρπουανίδου Αποστολίας.

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή παρουσιάστηκε και την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018, στους μαθητές και τις μαθήτριες των τάξεων Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄, καθώς και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Όλοι οι θεατές ενθουσιάστηκαν από την όμορφη γιορτή. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με τα παραδοσιακά κάλαντα που τραγούδησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων χάρισε από ένα δωράκι σε κάθε μαθητή και κάθε μαθήτρια μαζί με θερμές ευχές.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου οργανώθηκε από το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Μακεδονίας και τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής κ. Τζήμα Δημήτριο επιμορφωτική συνάντηση για τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής με θέμα: «Erasmus+ και Εκπαιδευτική Ρομποτική». Ακολούθησε συζήτηση για την Πληροφορική παιδεία. Στην επιμορφωτική συνάντηση συμμετείχε και ο εκπαιδευτικός ΤΠΕ του 1ου Δημοτικού σχολείου κ. Γκούμας Γεώργιος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Υλοποιήθηκε και φέτος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας το εγκεκριμένο από το ΥΠ.Π.Ε.Θ πρόγραμμα Οδοντιατρικής πρόληψης μετά από πρόταση της κ. Ελένης Θεοδοσιάδου, οδοντιάτρου του Νοσοκομείου Κοζάνης και τη γραπτή συναίνεση των γονέων μαθητών και μαθητριών μας.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 η οδοντίατρος κ. Ελένη Θεοδοσιάδου, προβάλλοντας φωτογραφικό υλικό, ενημέρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ και της Β΄ τάξης για τις αρρώστιες, αλλά και τους τρόπους φροντίδας και διατήρησης της υγείας των δοντιών. Δίδαξε ακόμη στα παιδιά τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών. Στη συνέχεια έκανε τον οδοντιατρικό έλεγχο στα δόντια των παιδιών, καταγράφοντας τις παρατηρήσεις της στα βιβλιάρια υγείας.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ελένη Θεοδοσιάδου, οδοντίατρο του Νοσοκομείου Κοζάνης για το συνεχές ενδιαφέρον της για τη φροντίδα της υγείας των δοντιών των μαθητών μας.

«ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ» ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση του έργου «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα από τη θεατρική σκηνή «Λύχνος» στο Πνευματικό Κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη».

Για την παρακολούθηση της παράστασης προηγήθηκε: ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, ώστε τα παιδιά να έχουν μια ευκαιρία γνωριμίας με το έργο της σπουδαίας πεζογράφου και ακαδημαϊκού Πηνελόπης Δέλτα, καθώς και η σύμφωνη γνώμη των γονέων των παιδιών.

Η ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 37ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΊΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 στην Αθήνα, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Πολυγνώτου 2 και Διοσκούρων, βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους στον 37ο Πανελλήνιο/ 65ο Πανευρωπαϊκό Μαθητικό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες:

  • Κωντσιόγλου Γεώργιος-Άγγελος ( δοκίμιο), μαθητής Στ΄ τάξης σχολικού έτους 2017-18
  • Στάθη Κρυσταλλία-Μαρία (διήγημα), μαθήτρια Στ΄ τάξης σχολικού έτους 2017-18

Και οι μαθήτριες της φετινής Στ΄ τάξης:

  • Νίκου-Γκόγκου Κατερίνα (διήγημα) και
  • Τζώνου Παναγιώτα (δοκίμιο).

Οι επιτυχόντες: Κωντσιόγλου, Στάθη και Τζώνου παρευρέθηκαν με τους γονείς τους στην τελετή βράβευσης.

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν: «Οραματιζόμαστε το μέλλον μας- Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον: Νέες τεχνολογικές εφευρέσεις και προκλήσεις, επιστημονικές ανακαλύψεις, εικονική πραγματικότητα, σχέδια εποικισμού άλλων πλανητών, επαπειλούμενα οικοσυστήματα. Πώς οραματίζεστε τη ζωή και τον κόσμο μας στις επόμενες δεκαετίες;»

Συγχαίρουμε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του παιδιού θεωρείται η 20η Νοεμβρίου, ημέρα της επετείου υιοθέτησης από τον ΟΗΕ, το έτος 1989, της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η συνειδητοποίηση των δικών μας δικαιωμάτων με την ταυτόχρονη αναγνώριση των δικαιωμάτων των άλλων μπορούν να οδηγήσουν στην ειρηνική συμβίωση και στην αδελφοσύνη των ανθρώπων.

Ωστόσο εκατομμύρια παιδιά δυστυχώς σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με διαπιστώσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, όπως της Unicef, εξακολουθούν να στερούνται των βασικών δικαιωμάτων επιβίωσης, ανάπτυξης, προστασίας?

«Η Σιάτιστα σας περιμένει στα έθιμα του Δωδεκαήμερου», ταινία μικρού μήκους

03Σιάτιστα, η πόλη της παράδοσης, της παιδείας και του πολιτισμού, η πόλη των παμπάλαιων εθίμων. Μια ευκαιρία για όμορφη χειμωνιάτικη απόδραση. Παρακολουθήστε την ταινία μικρού μήκους των παιδιών της ΣΤ? τάξης του σχολείου μας με αφορμή το εορταστικό Δωδεκαήμερο με τις «κλαδαριές», τα «κόλιαντα», τα «σούρουβα» και τα «μπουμπουσάρια». Μια αναφορά των παιδιών μέσω της ταινίας με τίτλο «Η Σιάτιστα σας προσκαλεί στα έθιμα του Δωδεκαήμερου» και μια προσπάθεια προβολής της Σιάτιστας.

01 02 04

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε το βίντεο

Η συγκεκριμένη ταινία μικρού μήκους είναι απόσπασμα του έργου «Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα» που δημιούργησαν τα παιδιά κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.

Καλά Χριστούγεννα! Ευτυχισμένο το νέο έτος! Με υγεία!

 

Εικαστικό εργαστήρι? στο πνεύμα των Χριστουγέννων

01     Εικαστικό εργαστήρι  στο Πνεύμα των Χριστουγέννων έζησαν τα παιδιά της ΣΤ? τάξης του σχολείου μας με τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο το απόγευμα της Παρασκευής 7 Δεκεμβρίου 2018 καθώς και τις ημέρες της τελευταίας εβδομάδας πριν από το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές.

Προσβλέποντας σε ένα σχολείο αγαπητό στα παιδιά που θα μοιράζει όμορφες ευκαιρίες και αναμνήσεις, τα παιδιά συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες μπαίνοντας σιγά ? σιγά στο κλίμα των Χριστουγέννων:

 

Μία κάρτα για σένα που προσφέρεις?

Δίνοντας μεγάλη σημασία στο μήνυμα της Γέννησης του Χριστού και θέλοντας να εκφράσουμε την αγάπη και την εκτίμηση στα πρόσωπα των αξιότιμων ευεργετών της πόλεώς μας, δημιουργήσαμε όμορφες κάρτες με ευχές για ανθρώπους που προσφέρουν στον τόπο: τους εθνικούς αξιότιμους ευεργέτες μέλη του ιδρύματος Παπαγεωργίου, τον αξιότιμο ευεργέτη κ. Κωνσταντίνο Παπανικολάου, την αξιότιμη ευεργέτιδα κα. Ναούμα Ταχμιτζή καθώς και τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. κ Παύλο. Η καλλιέργεια της εκτίμησης των παιδιών σε πρόσωπα με μεγάλη προσφορά για τη Σιάτιστα και την παιδεία αποτελεί σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επιπλέον αποστείλαμε ευχετήριες κάρτες και στα μέλη των συλλόγων απόδημων Σιατιστέων στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και στις Η.Π.Α, προσβλέποντας στη σύσφιξη σχέσεων έπειτα από την προβολή της ταινίας μας στο εξωτερικό.

02 03 04 05 06 07

08

 

Ένα αστέρι και μια ευχή για τα παιδιά του Τρίτου κόσμου

Ο Χριστός γεννάται και κάθε χρόνο ο ερχομός του μας θυμίζει την αγάπη, την ελπίδα, την υπομονή, την αλήθεια. Μεταξύ άλλων και τη συμπόνια σε παιδιά που ζουν πιο δύσκολα από εμάς, συμπόνια στα παιδιά του Τρίτου κόσμου. Μέσα από μια απλή κατασκευή χρυσών αστεριών οι μαθητές και οι μαθήτριες στέλνουν τις νοερές ευχές τους στα παιδιά του Τρίτου κόσμου με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων. Όμορφες ευχές βγαλμένες από την αγνότητα των μαθητών. Τα αστέρια των παιδιών με τις ευχές τους στόλισαν την τάξη μας στο σημείο πάνω από το δέντρο.

09 10 11

 

Μια χιονισμένη πολιτεία

Με περίσσιο πάθος, σε πνεύμα δημιουργικότητας και υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικων μελωδιών, τα παιδιά στόλισαν κι άλλο την τάξη μας. Το θέμα της κατασκευής, η πιο κρύα εποχή του χρόνου, ο χειμώνας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες με μια απλή χάρτινη κατασκευή στόλισαν τα παράθυρα της τάξης μας δημιουργώντας μια χιονισμένη πολιτεία.

1513 14 ???

 

Ο δικός μου χιονάνθρωπος

Αφήσαμε για το τέλος μια ατομική κατασκευή που θα ομορφύνει το δωμάτιο των παιδιών στο σπίτι τους. Σε κεραμίδι, το οποίο χρωμάτισαν με πλαστικό καφετί χρώμα, σχεδιάζουν έναν χιονάνθρωπο χρωματίζοντάς τον με τέμπερα λευκού χρώματος. Προσθέτουν το καπέλο με βελουτέ μαύρο χαρτόνι, τη μύτη με χρυσό κι ομορφαίνουν το τοπίο με χιονονιφάδες που «απαιτούν» υπομονή μεγάλη. Ένα μικρό κεράκι τυλιγμένο με σπάγκο, ένα κουκουνάρι και μια καρτέλα ευχών ολοκληρώνουν τη χειμωνιάτικη κατασκευή.

16 17 18 19 20

Χριστούγεννα, η αγαπημένη γιορτή των παιδιών. Κι ένα εικαστικό εργαστήρι που βοηθά τους μαθητές να βρουν τη δική τους πινελιά και να δημιουργήσουν τόσο προσωπικά όσο και ομαδικά έργα με στόχο να έρθουν ακόμη πιο κοντά στη μαγεία των Χριστουγέννων.

 

 

 

Συμμετοχή σε διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος

01Έναν διαγωνισμό σχετικό με το μάθημα της Γλώσσας επιλέξαμε φέτος να συμμετέχουν τα παιδιά της ΣΤ? τάξης του σχολείου μας. Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών προκηρύσσει για το έτος 2018, τους Πανελλήνιους και Παγκύπριους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς για παιδιά και εφήβους: Παιδικής και εφηβικής ποίησης και παιδικού και εφηβικού διηγήματος.

Τα παιδιά συμμετέχουν στον διαγωνισμό γράφοντας ένα ποίημα ή διήγημα. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού στο επάνω μέρος του κειμένου αναγράφεται ένα ψευδώνυμο του παιδιού ενώ τα πραγματικά στοιχεία αποστέλλονται σε διαφορετικό φάκελο. Επιπλέον, για τη συμμετοχή των παιδιών απαιτούνταν υπεύθυνη δήλωση ? συγκατάθεση των γονέων ? κηδεμόνων και η δημιουργία των έργων πραγματοποιήθηκε εκτός ωρολογίου προγράμματος όπως προβλέπουν οι όροι του διαγωνισμού. Τα παιδιά συνέθεσαν τα έργα τους, ποίημα ή διήγημα, στο σπίτι τους και η βοήθεια ακόμη κι από άλλα πρόσωπα είναι θεμιτή. Η συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό δεν προσβλέπει στην πρωτιά αλλά στην προσπάθεια, την καλλιέργεια και ανάδειξη της αισθητικής έκφρασης, την ανάπτυξη δημιουργικότητας και έμπνευσης καθώς και στην εκπαίδευση στη δημιουργική γραφή. Κι όλα αυτά καλλιεργούνται ακόμη και μέσω της βοήθειας από αγαπητά πρόσωπα.

Το κάθε παιδί θα παραλάβει αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής από το σχολείο.

Παρακάτω δείτε τα έργα των μαθητών και μαθητριών σε αλφαβητική σειρά ανάλογα με το ψευδώνυμο του καθενός:

02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24