Αρχείο κατηγορίας Τάξη Β΄

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗ Β΄ ΤΑΞΗ

Την Πέμπτη 16-3-2023 οργανώθηκε από την κ. Τσιώνη Αλεξάνδρα στο σχολείο λαογραφική έκθεση με οικογενειακά κειμήλια των μαθητών και μαθητριών της Β΄τάξης. Η έκθεση περιλάμβανε περίτεχνα αντικείμενα ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, αργυροχοΐας, υαλουργίας, λαϊκής ζωγραφικής που μαρτυρούσαν το βιωτικό επίπεδο και την αισθητική καλλιέργεια των προγόνων μας.

Την έκθεση επισκέφθηκαν από τις 10.00 έως τις 12.20 όλοι οι μαθητές κι όλες οι μαθήτριες καθώς και οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας. Στη συνέχεια από τις 12.30 κι εξής επισκέφθηκαν την έκθεση οι γονείς των μαθητών/τριών της Β΄τάξης, οι οποίοι είχαν λάβει ειδική πρόσκληση από τα παιδιά τους.

Ευχαριστούμε θερμά τις οικογένειες των παιδιών για τη συνεργασία και τη διάθεση πολύτιμων και περίτεχνων κειμηλίων για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτιστικής ενδοσχολικής δραστηριότητας της κ. Τσιώνη.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Την Τετάρτη 8-3-2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄τάξης με τη συνοδεία της κ. Τσιώνη Αλεξάνδρας επισκέφθηκαν το Εκκλησιαστικό Μουσείο Σιάτιστας, όπου ξεναγήθηκαν από την κ. Σουζάνα Σιαμσιάρα.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Παλαιοντολογική Συλλογή και την Βοτανική Συλλογή στο ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο, όπου ξεναγήθηκαν από τον κ. Τσότσο Παναγιώτη.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Σιαμσιάρα και τον κ. Τσότσο για την πρόθυμη ανταπόκριση στο αίτημα της εκπαιδευτικού κ. Τσιώνη και για τις υπέροχες ξεναγήσεις.

Οι «Ομπρέλες», ένα αντιπολεμικό έργο του Ζογγολόπουλου, εμπνέουν τα παιδιά των τάξεων: Α΄και Β΄

Οι Ομπρέλες του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά εικονογραφικά μοτίβα του καλλιτέχνη. Tο έτος 1987 φιλοτέχνησε για πρώτη φορά ομπρέλα.

Λέγεται πως εμπνεύστηκε τις ομπρέλες από τη μάχη της Κρήτης, όταν ο ουρανός γέμισε από Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, ενώ οι Έλληνες πρόβαλαν ισχυρή αντίσταση. Άλλη ερμηνεία του έργου είναι η εξής: Η ομπρέλα, ένα οικείο καθημερινό αντικείμενο προστασίας που προσφέρει προστασία του ανθρώπου απέναντι στα καιρικά φαινόμενα συμβολίζει στο εικαστικό έργο του Ζογγολόπουλου ειρωνικά την ασήμαντη προστασία απέναντι στην πυρηνική απειλή.

Οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης εμπνεύστηκαν από το έργο του Ζογγολόπουλου και φιλοτέχνησαν ομπρέλες. 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης με τις δασκάλες τους κ. Χατζή Θεολογία και κ. Τσιώνη Αλεξάνδρα οργάνωσαν λαογραφική έκθεση με αντικείμενα από τον υλικό βίο και τον πολιτισμό των προηγούμενων γενιών. Κάθε μαθητής έφερε από το σπίτι του και εξέθεσε ένα ή περισσότερα οικογενειακά κειμήλια, για τα οποία ετοίμασε καρτέλα με σχετικές πληροφορίες.

Οι μαθητές έστειλαν προσκλήσεις στους συγγενείς τους και με αφίσα γνωστοποίησαν τη λειτουργία της έκθεσης στους υπόλοιπους μαθητές, καθώς και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Η έκθεση λειτούργησε την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα της Β΄ τάξης και περιλάμβανε αξιόλογα αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής, υαλουργίας, κεντητικής, παλαιά νομίσματα κ.ά.

Γονείς και συγγενείς των παιδιών επισκέφτηκαν την έκθεση, καθώς και όλοι οι μαθητές του σχολείου με τους εκπαιδευτικούς τους.

H κυρά Κακή και οι δώδεκα μήνες

Τα παιδιά της Β΄1 και Β΄2 τάξης με αφορμή το παραμύθι «Η κυρά-Καλή και οι δώδεκα μήνες» που είναι στο μάθημα της Γλώσσας, έγραψαν και εικονογράφησαν την παραλλαγή του παραμυθιού με τίτλο «Η κυρά-Κακή και οι δώδεκα μήνες».


Διασκευή παραμυθιών – Σταχτοπούτα και Χιονάτη

Τα τμήματα Δ1,Δ2,Β1 και Β2 του σχολείου μας με την εκπαιδευτικό των αγγλικών Ευδοκία Σαλίκα πραγματοποίησαν παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Διασκευή παραμυθιών – Σταχτοπούτα και Χιονάτη καθώς επίσης και δραματοποίηση παιδικών τραγουδιών στην αγγλική γλώσσα».

Το παρουσίαση του θεατρικού έγινε στις 14 Μαϊου 2014.