Αρχείο μηνός Ιουνίου 2017

Ενημέρωση σχετικά με το μάθημα της Πληροφορικής

Στον ιστότοπο (http://users.sch.gr/gkiatasioa/) θα βρείτε υλικό και εργασίες από τη διδασκαλία του μαθήματος της Πληροφορικής (Τ.Π.Ε.- Τεχνολογία Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ανά τάξη στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση,  πληροφορίες για τους γονείς ,για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και επικοινωνία για τυχόν απορίες.

Γκιάτας Ιωάννης, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gkiatasioa/

gkiatasioa

Γιορτή Αποφοίτησης των μαθητών της Στ΄

  Την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 στις 10 π.μ. οργανώθηκε στην αίθουσα τελετών «Αναστάσιος Σπύρου» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας η γιορτή αποφοίτησης των μαθητών και μαθητριών της Στ΄ τάξης. Η γιορτή περιλάμβανε θέατρο, ποίηση και τραγούδια κι οργανώθηκε με την επιμέλεια της δασκάλας Στέφου Ζωής και τη βοήθεια της κ. Σαμαρά Ζωής.

   Η εκδήλωση περιλάμβανε τα εξής:

Α . Ένα κωμικό μονόπρακτο με τίτλο «Η πελατεία του γιατρού»

Β. «Κατευόδιο με αξίες και ιδανικά που προβάλλει η καβαφική ποίηση»  Συγκεκριμένα έγινε θεατρική ανάγνωση ? δραματοποίηση 12 ποιημάτων του Κ.Π.Καβάφη.

Γ. Αγαπημένες μελωδίες.

  Την εκδήλωση παρακολούθησε πολύς κόσμος.  Επίσης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του σχολείου, απηύθυνε χαιρετισμό και λόγους νουθεσίας και παρακολούθησε την εκδήλωση. Ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Φυτάκης Γιώργος μίλησε στους γονείς και κατευόδωσε τους μαθητές.

  Στο τέλος της εκδήλωσης τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου χάρισαν στους μαθητές και τις μαθήτριες αναμνηστικό δωράκι και βιβλίο για την αποφοίτησή τους, καθώς και πολλές ευχές.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ

Στις 5 του Μάη οι 22 μαθητές της Στ΄ τάξης επισκέφτηκαν το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιερής Μητρόπολης, όπου ξεναγήθηκαν από την κυρία Σουζάνα Σιαμσιάρα με στόχο να γνωρίσουν τους εκκλησιαστικούς πολιτιστικούς θησαυρούς της Σιάτιστας και της ευρύτερης περιοχής.

 Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του Μουσείου ξεχωρίζουν τα έργα των ζωγράφων Πουλάκη και Κλόντζα, το τετραευαγγέλιο της Αγίας Παρασκευής, ο κώδικας Ζωσιμά, καθώς και έργα μικροτεχνίας, ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας και  χρυσοκεντητικής.

  Οι μαθητές και οι συνοδοί τους εντυπωσιάστηκαν από το υψηλό πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο των προηγούμενων γενιών, καθώς κι από την υψηλή αισθητική τους.

Την Παρασκευή 26/5/2017 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης με τη δασκάλα Στέφου Ζωή ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Διεύθυνσης του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου», όπου παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα Δημοτικά της Σιάτιστας τραγουδούν» και με την επιμέλεια του καθηγητή κ. Θεοδωράκη Δημητρίου.

 Στη συνέχεια, κι αφού είδαν το στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού «Ορθοδοξία και παράδοση»,  ξεναγήθηκαν στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που αποτελεί εξαιρετικό μνημείο μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής με μεγάλο εικονογραφικό πλούτο (ανάμεσα σ΄ αυτόν απεικονίζονται και οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί), με εξαίσια ξυλογλυπτική και με τον θρύλο-προφορική παράδοση του «κρυφού σχολειού». Τα παιδιά ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκαν που ο ναός εσωτερικά περιλαμβάνει 12 τρούλους (βυζαντινός ρυθμός), ενώ εξωτερικά οι τρούλοι του δε διακρίνονται (δίνοντας την εντύπωση βασιλικής).  Ευχαριστούμε την κ. Περιστέρα Μάνιου που φρόντισε για τον προγραμματισμό της επίσκεψης αυτής

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Στ΄ ΤΑΞΗΣ

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Στ΄ ΤΑΞΗΣ

 

  Την Τρίτη 30 /5/2017 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη των μαθητών της Στ΄ τάξης στη Νάουσα.

 Οι μαθητές και οι μαθήτριες της τάξης με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Στέφου Ζωής και  Πιτσιάβα  Αναστασίας επισκέφτηκαν το «Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλη» στη Μίεζα, όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία της περιοχής και κατόπιν παρακολούθησαν σε αίθουσα προβολής ταινία για τη λατρεία των Νυμφών. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της σχολής του Αριστοτέλη, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος μαθήτευσε κοντά στον σπουδαίο φιλόσοφο τουλάχιστον δύο έτη.

  Κατόπιν έγινε επίσκεψη και ξενάγηση σε δύο σημαντικούς μακεδονικούς τάφους της περιοχής που διασώζονται σε εξαιρετική κατάσταση: τον τάφο Λευκαδίων-Κρίσεως (δωρικού ρυθμού) και τον τάφο των Ανθεμίων (ιωνικού ρυθμού). 

 Ύστερα οι εκδρομείς ξεκουράστηκαν στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Νάουσας.

  Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι οικογένειές τους, καθώς και οι εκπαιδευτικοί ευχαριστούν θερμά το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων που κάλυψε τα έξοδα συμμετοχής όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική και ψυχαγωγική αυτή εκδρομή.

«Η Πετρόσουπα » και «Η Διατροφή »

Στις 07/06/2017 πραγματοποιήθηκε η γιορτή της Α΄ και Β΄  τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου Σιάτιστας στο χώρο του σχολείου,

  • με θέμα «Η Πετρόσουπα » των μαθητών της Α΄τάξης
  • και με θέμα «Η Διατροφή » των μαθητών της Β΄τάξης

 

Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Καστοριά

Στις 25/05/2017 πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή του Γ2 τάξης
του 1ου Δημοτικού σχολείου Σιάτιστας στην Καστοριά

Επισκεφθήκαμε :

  • Το Ενυδρείο Καστοριάς
  • Το Αρχοντικό Νεραντζή Αϊβάζη
  • Το πάρκο στον Προφήτη Ηλία Καστοριάς

«ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

«ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»


ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ TEACHERS FOR EUROPE(T4E)

Υπεύθυνη προγράμματος:
Βόντσα Αικατερίνη ΠΕ05, MEd Παιδαγωγικής

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2016 -2017 η ΣΤ? τάξη του σχολείου μας υλοποίησε πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο : «Περίπατοι στην Ευρώπη».

Η όλη διαδικασία επικεντρώθηκε στο να ενθαρρυνθούν οι μαθητές για τις Ευρωπαϊκές αξίες, σ?ένα πλαίσιο όπου διατηρείται η εθνική φυσιογνωμία των κρατών ?μελών, σε μια Ένωση που δεν περιορίζει την πολιτιστική και γλωσσική ποικιλομορφία των μελών της, αλλά παρέχει κοινή ταυτότητα, αλληλεγγύη, αμοιβαία υποστήριξη και προάγει την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας αι συνεργασιών.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Η Ευρώπη, μονάχα όταν την κοιτάζουμε από ψηλά, δείχνει όλη τη λαμπρότητά της. Όταν σηκωθεί το αεροπλάνο, και αποκτήσουμε προοπτική, και μπορέσουμε να αγκαλιάσουμε την ήπειρο με μια ματιά, αισθανόμαστε ξαφνικά την αρμονία του συνόλου. Οι τοπικές παραφωνίες ενώνονται σε μια ανώτερη συμφωνία, που δεν μπορεί να τη συλλάβει το αυτί του πεζοπόρου, γιατί συντελείται ψηλά. Οι άπειρες αντιθέσεις συγχωνεύονται σε μια ανώτερη σύνθεση.»
Γιώργος Θεοτοκάς, Eλεύθερο πνεύμα

Αρχικά αναγνώσθηκε απόσπασμα από το βιβλίο το Θεοτοκά για την Ευρώπη , έργο που είναι γραμμένο αρκετές δεκαετίες πριν από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, ο συγγραφέας δείχνει να συναισθάνεται την ύπαρξη μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας και μιλάει γι” αυτή με αγάπη και σεβασμό.(αρχικό έναυσμα)

Σε δεύτερο χρόνο, εξετάσαμε τα τραπεζογραμμάτια ?ευρωπαϊκά χαρτονομίσματα και τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται στις απεικονίσεις: παράθυρα, πύλες και γέφυρες, αστέρια που συμβολίζουν το ανοιχτό πνεύμα, καθώς και το πνεύμα συνεργασίας στην Ευρώπη. Αναφέρθηκαν οι χώρες της Ε.Ε. κι έτσι αποφασίσθηκε να γίνει μια εικονική περιήγηση σ? αυτές. Οι μαθητές χωρίσθηκαν σε ομάδες και τους ανατέθηκε να βρουν πληροφορίες (διαδικτυακά) και να παρουσιάσουν τον δικό τους περίπατο σε τόπο επιλογής τους, στις πρωτεύουσες των χωρών που εικονικά θα ήθελαν να περιηγηθούν. Έγιναν παρουσιάσεις και με τη βοήθεια του zee map καρφιτσώθηκαν οι μαθητικές παραγωγές (βίντεο, εικόνα ή γραπτός λόγος), ώστε να παραχθεί ένα τελικό προϊόν.

Οι εικονικοί περίπατοι σε πόλεις χωρών ?μελών τη Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσε για τους περισσότερους μαθητές μια πρωτόγνωρη γνωριμία με νέους τόπους. Οι ίδιοι διάλεξαν πού θα περπατήσουν, τι θα δουν και ποια διαδρομή θα ακολουθήσουν. Έτσι αποκαλύφθηκαν σπουδαία τοπία φυσικής ομορφιάς, μνημεία με πολιτιστική και ιστορική σημασία και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.

Ηλεκτρονικός χάρτης Zee map της Ευρώπης, πάνω στον οποίο έχουν καρφιτσωθεί οι παρουσιάσεις όλων των μαθητών, όπως βίντεο, κείμενα , φωτογραφίες ,με τόπους επιλογής τους βρίσκονται στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση :
http://www.zeemaps.com/view?group=2432452&x=24.966760&y=45.943161&z=15

Έτσι οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει κοινωνός των εμπειριών και των εντυπώσεών όλης της τάξης.

[metaslider id=1263]