Αρχείο μηνός Οκτωβρίου 2020

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ «ΟΧΙ»

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ «ΟΧΙ»

Ζήτω! «ο γίγαντας λαός που η μπόρα δεν τον σκιάζει

κι από τον μόχθο ορθώνεται κι ορμά μες στο χαλάζι.

Κι ορμά φωτιά μες στις φωτιές με στέριο βήμα αντρίκειο

για της πατρίδας την τιμή, για λευτεριά για δίκιο!»

Ζήτω το ΟΧΙ των Ελλήνων του 1940!

Ζήτω τα προαιώνια ΟΧΙ των Ελλήνων!

φωτογραφικά τεκμήρια

Φέτος στα σχολεία οι εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου για το ΟΧΙ των Ελλήνων του 1940 πραγματοποιήθηκαν ανά τμήματα την 27η Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αναστάσιος Σπύρου» οργανώθηκε από τις 8.30-9.30 πμ τελετή για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης από τη διευθύντρια του σχολείου Στέφου Ζωή σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό της τάξης κ. Πορπόρη Ιωάννη που περιλάμβανε ποιητική αναφορά στο ΟΧΙ των Ελλήνων με παράλληλη προβολή τεκμηρίων κι ακόμη ένα μικρό αφιέρωμα με προβολή διαφανειών στο προαιώνιο ΟΧΙ της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από την αναχαίτιση της μηδικής θύελλας. Στη συνέχεια ακολούθησε η γιορτή της Σημαίας με ανάγνωση ποιημάτων, ανάγνωση της 14ης Πράξης του Συλλόγου της 21ης/10/2020 με θέμα την επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπεύθυνων κατάθεσης κι ακόμη την παράδοση της σημαίας από τη Διευθύντρια στον σημαιοφόρο της χρονικής περιόδου μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκε στους μαθητές/τριες και το φετινό μήνυμα της υπουργού Παιδείας που εστίαζε στην υπενθύμιση των υψηλών αξιών των Ελλήνων, στην ανάγκη εγρήγορσης για την προάσπισή τους και στη σημασία της ομοψυχίας και της εθνικής ενότητας στην επίτευξη εθνικών στόχων.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αναστάσιος Σπύρου» στις 10.00 πμ – και μετά από την απαραίτητη απολύμανση των καθισμάτων- ακολούθησε εορταστική εκδήλωση της Ε΄ τάξης με προβολή σχετικών με το ηρωικό ΟΧΙ των Ελλήνων μικρού μήκους ταινιών και φωτογραφικού υλικού με την επιμέλεια της δασκάλας κ. Κουγιούφα Μαρίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις των άλλων τάξεων πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες.

Σύμφωνα με οδηγία της δημοτικής αρχής δεν πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο από εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας.

Την Τετάρτη 28η Οκτωβρίου τη σχολική μας μονάδα εκπροσώπησε στον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου για τη Δοξολογία και το μνημόσυνο για τους ήρωες του μεγαλειώδους ΟΧΙ στον φασισμό και στο ναζισμό ο σημαιοφόρους του σχολείου Δίκος Βασίλειος με τη συνοδεία της διευθύντριας του σχολείου.

Σαββατοκύριακο με ποπ κορν και.. συλλαβές!

01

     Με γράμματα, γράμματα σπουδάγματα γέμισαν τη δάφνη τους τα πρωτάκια του σχολείου μας την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020. Για να κάνουμε τις ρίζες μας πιο δυνατές, αρχίζουμε να παίξουμε με τα γράμματα.

Όσο σημαντική είναι στο σχολείο η ομαδοσυνεργατική μέθοδος, τόσο σημαντική είναι και η εξατομικευμένη διδασκαλία. Μια γραμματοθήκη για κάθε πρωτάκι μας από τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο, γεμάτη με όλες τις φωνές, όλα τα γράμματα. Μια γραμματοθήκη και για το σχολείο και για το σπίτι.

Ετοιμαζόμαστε να σχηματίσουμε τις πρώτες μας λέξεις. Αυτά που κάποτε μάθαμε να σχηματίζουμε προφορικά, τώρα έφτασε η ώρα να τα σχηματίσουμε και γραπτώς! Άλλο ένα θαύμα της ζωής, μπροστά μας! Το παιχνίδι αρχίζει!

Κάνε τις ρίζες σου πιο δυνατές!

02 03 04 05

«Το βραβείο για την ταινία με τη βαλίτσα του ΄40 στο σχολείο μας ? Μια ανάσα σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο»

01Πέρσι τέτοιο καιρό, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξη του σχολείου μας με τον δάσκαλό τους, κ. Μιχάλη Δούβλο, για ένα παραμύθι έψαχναν, μια βαλίτσα βρήκαν. Ιστορία ολόκληρη ξετρύπωσαν…1940!

Φέτος, ένα χρόνο μετά, κάτι επίσης όμορφο μάς έβγαλε η βαλίτσα! Το βραβείο «εύφημης μνείας» για την ταινία μας «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία» στον 10ο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «Cinema… διάβασες;»

Η εκδήλωση βράβευσης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα, είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον περασμένο Απρίλιο, αναβλήθηκε λόγω των δύσκολων συγκυριών για την περασμένη Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020, ακυρώθηκε όμως οριστικά για τον ίδιο λόγο.

Το βραβείο έφτασε στο σχολείο ηλεκτρονικώς και πήρε τη θέση του στο γραφείο της διευθύντριας, δίπλα από το προηγούμενο, εκείνο με τον? γάμο από παλιά.

03Επιπλέον, σε κάθε μαθητή, μαθήτρια της περσινής Δ΄ τάξης του σχολείου μας, παραδόθηκε το δικό του προσωπικό βραβείο. Θερμά συγχαρητήρια στους δημιουργούς της ταινίας, μαθητές πλέον της Ε΄ τάξης, για τη σπουδαία αυτή διάκριση. Κάνουν περήφανο το σχολείο μας και τη Σιάτιστα. Υγεία και καλή πρόοδο να έχουν στη ζωή τους!

Δεν είναι τόσο η βράβευση, δεν είναι τόσο αυτό το κομμάτι χαρτί. Είναι όμως η δημιουργία και η ανταμοιβή των κόπων. Καλύτερος τρόπος δεν υπάρχει για να αποδείξεις σε μικρά παιδιά ότι αυτό που κάνουμε σήμερα, μπορεί να μας φέρει όμορφα αποτελέσματα και μετά από καιρό.

Το αρχικό μας έργο «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία» είχε αρχικά διάρκεια 1 ώρας κι ενός τετάρτου, προσαρμόστηκε όμως στα 18 λεπτά, ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Επίσης, η ταινία, μαζί με τις άλλες βραβευμένες ταινίες του συγκεκριμένου διαγωνισμού, θα προβληθεί από το κανάλι της Βουλής κατά τη φετινή τηλεοπτική σεζόν.

Θερμές ευχαριστίες και στον κόσμο που στήριξε την προσπάθειά εκείνη του σχολείου και των τότε μαθητών μας:
Γονείς όλων των παιδιών της περσινής Δ΄ τάξης για την πλήρη στήριξή τους,
τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και τις
κυρίες Μπάτζιου Σοφία, Μπόντα Καλλιόπη και Ώττα Αικατερίνη για τη συμμετοχή τους.
Επιπλέον, ευχαριστούμε θερμά (κατά σειρά στην ταινία):
Οικογένεια κ. Βασίλειου και κας Μαίρης Μπατσή,
Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Μαρκίδες Πούλιου»,
κ. Ρόνα Ιωάννη,
Παραδοσιακή κατοικία Τσιότσιου ? Ντέρου,
κ. Μπόσιακα Διονύση,
Τοπικά ΜΜΕ (siera fm, radio Siatista, siatista ? info, siatistanews.gr),
καθώς και όλους όσοι ευγενικά μας βοήθησαν.

Τον συγκεκριμένο διαγωνισμό διοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα ? Μορφωτικό Γραφείο ?Σπίτι της Κύπρου.

Και εις άλλες δημιουργίες με υγεία!