Αρχείο μηνός Απριλίου 2017

ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 στην αίθουσα τελετών «Αναστάσιος Σπύρου» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας πραγματοποιήθηκε διάλεξη με ομιλήτρια την ψυχολόγο του ΚΕΔΔΥ Κοζάνης κ. Άννα Τέρτη με θέμα: «Διαχείριση θυμού». Επίσης η ομιλήτρια αναφέρθηκε και σε θέματα συμπεριφοράς παιδιών σχολικής ηλικίας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν γονείς μαθητών και μαθητριών του σχολείου.

Σχετικό βίντεο:


 

ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Με την ευκαιρία της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού και με σύνθημα του ΙΒΒΥ «Με σύμμαχό σου τα βιβλία διώξε τη βία από τα σχολεία» (σε  συνδυασμό με την Ημέρα του Άντερσεν) οργανώθηκε στην αίθουσα τελετών «Αναστάσιος Σπύρου» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας στις 31/3/2017 εκδήλωση με θέμα: τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη διαχείριση του θυμού και τη φιλία μέσα από δραστηριότητες, μικρά κείμενα και βιβλία.

Η εκδήλωση περιλάμβανε τα παρακάτω μέρη:

Α. Παρουσίαση μέσα από μικρές ταινίες – βίντεο των θεματικών αξόνων:

1. Τα δικαιώματα των παιδιών

2. Ποιος είναι ο νταής;

3. Όταν λείπει η διαχείριση θυμού, ο κόσμος γίνεται κόλαση

4. Η αλυσιδωτή καλοσύνη κάνει τον κόσμο παράδεισο

5. Ποιος είναι ο φίλος;

Β. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης δραματοποίησαν με φως και σκιά τις ιστορίες:

1. «Δάμων και Φιντίας» της Ρένας Καρθαίου, που αναφέρεται στη φιλία και

2. «Η άσχημη ψυχή» του Χάρη Σακελλαρίου, που αναφέρεται στη διαχείριση θυμού.

Γ. Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου συμμετείχαν στη δράση: «Τα βαζάκια των γλυκών ευχών». Τα παιδιά κάθε τάξης και τμήματος ξεχωριστά είχαν γράψει νωρίτερα γλυκές ευχές που τις έκλεισαν σε βαζάκι. Οχτώ βαζάκια με ευχές (όσα και τα τμήματα του σχολείου) συγκεντρώθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης. Τα βαζάκια κληρώθηκαν και κάθε τάξη έλαβε ένα βαζάκι με ευχές, το οποίο προερχόταν από μια άλλη τάξη ή τμήμα.

Δ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε1, που είχαν μελετήσει το διήγημα «ο Ασημούλης» κατασκεύασαν και παρουσίασαν ένα μεγάλο εικαστικό έργο με θέμα τη διαφορετικότητα και με τίτλο: « Είμαστε διαφορετικά (ψαράκια) αλλά ? κολυμπάμε στην ίδια θάλασσα», καθώς και άλλα καλλιτεχνικά έργα τους, όπως τα «μπαλόνια της φιλίας».

Την οργάνωση της εκδήλωσης επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί: Κουγιούφα Μαρία και Στέφου Ζωή. Τεχνική επιμέλεια για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης προσέφεραν οι εκπαιδευτικοί: Πορπόρης Γιάννης και Σαμαρά Ζωή.

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 στην αίθουσα τελετών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας «Αναστάσιος Σπύρου» οργανώθηκε εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της Επανάστασης του 1821.

2017 25 μαρτίου 001 2017 25 μαρτίου

 Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης με την επιμέλεια της δασκάλας τους Στέφου Ζωής παρουσίασαν δώδεκα ιστορικές σκηνές από την πορεία προς την Εθνεγερσία. Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Φυτάκης Γεώργιος. Μετά τη δραματοποίηση των ιστορικών σκηνών ακολούθησε αφιέρωμα στον Γαλλικό Φιλελληνισμό που επιμελήθηκε η καθηγήτρια της γαλλικής γλώσσας του σχολείου κ. Αικατερίνη Βόντσα. Την εκδήλωση παρακολούθησε πολύς κόσμος και μαθητές του σχολείου μας.

 Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων της πόλης μας.

  Το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου με τη συνοδεία εκπαιδευτικών παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία και τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

2017 0642017 065

 Κατόπιν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων: Δ΄, Ε΄ και Στ΄ του σχολείου παρέλασαν στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, τιμώντας τη μνήμη των ηρώων.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

 Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ και της Στ΄ τάξης συμμετείχαν στις 10/3/2017 στον 11ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε΄2 , καθώς και 12 μαθητές και μαθήτριες της Στ΄ τάξης συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικών Δημοτικού «Αριστοτέλης» 2017, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Επίσης, δύο μαθητές και μία μαθήτρια της Στ΄ τάξης συμμετείχαν φέτος στον Παγκόσμιο διαγωνισμό επιστημονικής έκθεσης «Επιστήμονας του Κασίνι για μια μέρα». Ο διαγωνισμός αυτός δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να προτείνουν στη NASA και στην ESA ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος  στόχος προς τον οποίο πρέπει να στραφούν οι κάμερες του διαστημικού σκάφους Cassini για την επόμενη παρατήρησή του. Η ειδική ομάδα της Nasa πρότεινε για φέτος τρεις πιθανούς στόχους. Αυτοί ήταν:  «Οι πίδακες του Εγκέλαδου», «Οι λίμνες του Τιτάνα» και «Το εξάγωνο του Κρόνου». Η μαθήτρια Κ. Γκόλια υποστήριξε με την έκθεσή της τον πρώτο στόχο, ο μαθητής Κ. Μπόραβος τον δεύτερο στόχο και ο μαθητής Κ. Πολύζος τον τρίτο στόχο. Την ευθύνη διοργάνωσης του διαγωνισμού στην Ελλάδα φέρει ο Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.