Αρχείο μηνός Ιανουαρίου 2024

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Όπως κάθε χρόνο η ημέρα αυτή δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία στους οργανισμούς, στις κοινωνίες, στα σχολεία, να εστιάσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Έτσι και φέτος στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις: Τα παιδιά της Δ ΄τάξης διάβασαν τη βιογραφία διάσημων ανθρώπων με αναπηρία, που η αναπηρία τους δεν τους στάθηκε εμπόδιο να ανοίξουν τα φτερά τους και να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους. Με τη συνοδεία πιάνου από τη μουσικό του σχολείου μας τραγούδησαν το τραγούδι « Διαφορετικοί – Αερικά». Οι μαθητές του ΣΤ1 απήγγειλαν ποιήματα και διάβασαν κείμενα σχετικά με τη διαφορετικότητα, την ισότητα, τη μοναδικότητα, την ενσυναίσθηση και τη συμπερίληψη. Τραγούδησαν το τραγούδι « Όπου υπάρχει αγάπη» και παρουσίασαν ένα μέρος του στη νοηματική γλώσσα. Επίσης κατασκεύασαν καρτέλες που έγραφαν στη γραφή braille διάφορες λέξεις όπως: ένταξη, αποδοχή, αγάπη κ.ά. Στη δράση αυτή συμμετείχαν και οι μαθητές των τάξεων Α και Β με κατασκευή αναπηρικών αμαξίδιων.

Το σύνθημα της ιερής αυτής ημέρας ήταν η μαγική λέξη «αποδοχή» που πρέπει πρώτα να ξεκινάει από όλους μας, από τις οικογένειές μας, από τις προσωπικές μας σχέσεις.

Ας μη φοβόμαστε πια να προφέρουμε τη λέξη «αναπηρία», μια λέξη είναι που αφορά όμως χιλιάδες ανθρώπους. Η λέξη «αποδοχή» πρέπει να γίνει σκοπός ζωής, περήφανα και φωναχτά!

DSCN9494DSCN9498DSCN9500 DSCN9503DSCN9506 DSCN9493DSCN9509DSCN9510 DSCN9511

Απόδραση της Στ τάξης σε ένα πλωτό μουσείο

Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας «Απόδραση σε φύση, ιστορία, πολιτισμό» μαθητές και μαθήτριες της Στ΄ τάξης, την Πέμπτη 7-12-2023 από 11.15 έως 13.00, παρακολούθησαν εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πλωτού Μουσείου «Νεράιδα», το οποίο βρίσκεται στη Μαρίνα Φλοίσβου.

Η υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος κ. Μαρία Καλογεροπούλου, που βρισκόταν μέσα στο πλοίο, αφού αφηγήθηκε την ιστορία του εμβληματικού πλοίου, μας ξενάγησε σε όλα τα επίπεδα αυτού και στα αξιόλογα εκθέματα της μουσειακής συλλογής, μυώντας τα παιδιά στην εντυπωσιακή ιστορία της ελληνικής ναυτοσύνης.

Το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο ναυπηγήθηκε το 1939 στις κροατικές ακτές, αφού χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ως νοσοκομειακό, αγοράστηκε το έτος 1949 από τον Λάτση και μετονομάστηκε από Laurana σε «Νεράιδα», προς τιμή της γενέτειρας του πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα.

Το πλοίο χρησιμοποιήθηκε για τη σύνδεση των νησιών του Αργοσαρωνικού. Επίσης στο πλοίο αυτό γυρίστηκαν σκηνές πολλών ελληνικών ταινιών. Αποτελεί το μοναδικό πλωτό μουσείο της Ελλάδας που είναι αξιόπλοο, διότι με την ανακατασκευή του αντικαταστάθηκαν και τα μηχανικά μέρη του πλοίου.

DSCN9512 DSCN9537DSCN9538DSCN9539DSCN9540 DSCN9541