Αρχείο μηνός Οκτωβρίου 2019

Στο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη» άνοιξε η βαλίτσα μας…

01

     Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:30 άνοιξε η βαλίτσα γεμάτη με θησαυρούς του ?40 από τους μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας στο Πολιτιστικό Κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη».

Η εκδήλωση του σχολείου μας περιελάμβανε την προβολή της εκπαιδευτικής ταινίας «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία» που ετοίμασαν τα παιδιά με τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο.

02

     Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης στον χώρο του Βουδούρειου βρέθηκε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κοζάνη, κα Αμαραντίδου Δέσποινα, η οποία θέλησε να ετοιμάσει ρεπορτάζ για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3. Για τον λόγο αυτό, πήρε συνεντεύξεις από παιδιά, γονείς, τον δάσκαλο, την κα Μπάτζιου Σοφία και τη κα Ώττα Αικατερίνη που συμμετείχαν πολύ ευγενικά στην ταινία μας.

03 04 05

     Αρχικά, η διευθύντρια του σχολείου μας, κα Στέφου Ζωή, απεύθυνε χαιρετισμό στους επισήμους και στους υπόλοιπους καλεσμένους των παιδιών. Ευχαρίστησε και συνεχάρη τα παιδιά της Δ΄ τάξης καθώς και τον υπεύθυνο δάσκαλό τους για τη φιλότιμη προσπάθεια. Μίλησε για τη στόχευση του δασκάλου για σύνδεση των μαθητών με το ιστορικό παρελθόν του τόπου και την καλλιέργεια της ιστορικής τους συνείδησης. Η διδασκαλία της ιστορίας επιβάλλεται ιδιαίτερα την εποχή που η ελληνική νεολαία κινδυνεύει να περιπέσει σε μια κατάσταση ιστορικού αναλφαβητισμού, σύμφωνα με την άποψη του διακεκριμένου ιστορικού Χάγκεν Φλάισερ, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, τόνισε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, σύμφωνα με τη διευθύντρια «Τα παιδιά προσεγγίζουν την εποχή που η μικρή Ελλάδα όρθωσε το ιστορικό «Όχι», κρατώντας μέσα στην επίγεια κόλαση του Β΄ παγκοσμίου πολέμου άσβεστη την ελπίδα για δικαιοσύνη και τις ιδέες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και του ανθρωπισμού, εφαρμόζοντας για άλλη μια φορά την προτροπή του Αισχύλου μέσα από τον παιάνα  «Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδα, νυν υπέρ πάντων αγών». Στον επίλογό της η κα Στέφου εστίασε στα δεινά που έφερε ο Β? παγκόσμιος πόλεμος.

06 07

     Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στο Βουδούρειο την ημέρα εκείνη. Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, συγγενικά πρόσωπα των μαθητών καθώς και απλού κόσμου της Σιάτιστας οι οποίοι ήρθαν να χειροκροτήσουν τη γεμάτη κόπο δουλειά των παιδιών. Στην εκδήλωσή μας είχαμε την τιμή να παρευρεθούν ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ Αθανάσιος, ο δήμαρχος Βοΐου κ. Ζευκλής Χρήστος, η πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, κα Ντιό Ευφροσύνη, ο ευεργέτης της πόλης μας κ. Παπανικολάου Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σιάτιστας κ. Σαμαράς Δημήτριος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Μαγιάγκας Γεώργιος, κα. Πάτρα ? Τσούκα Νικολέτα, κ. Ώττας Βασίλειος, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Β. κ. Τσιαούσης Ναούμ, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΒΟ κα. Κακάλη Ελένη, μέλη του δημοτικού συμβουλίου Βοΐου, μέλη του Τοπικού Σιάτιστας, ο πρώην διευθυντής του σχολείου μας κ. Δίκος Στέργιος, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων και όλοι όσοι βοήθησαν με τον τρόπο τους.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, τόσο κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της ταινίας όσο και την ημέρα της παρουσίασης με αποτέλεσμα ο κόσμος να χειροκροτήσει πολύ θερμά το άψογο αποτέλεσμα.

08

     Κατά τη διάρκεια της ταινίας οι μαθητές τραγούδησαν ζωντανά τον «Ναπολιτάνο» και τις «Γυναίκες Ηπειρώτισσες» ενώ λίγο πριν το τέλος επιφύλασσαν ακόμη μια έκπληξη για το κοινό. Ανοίγοντας την παλιά αυτή βαλίτσα που βρισκόταν πάνω στη σκηνή, το κάθε παιδί με αφορμή την επέτειο του «Όχι», σήκωσε το δικό του μήνυμα? Το τέλος καθιερωμένο με τον εθνικό ύμνο από τους μικρούς αλλά θαυματουργούς μαθητές μας.

09 10 11 12 13

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο μητροπολίτης κ.κ. Αθανάσιος ο οποίος ευχαρίστησε το σχολείο εγκαρδίως για την πολύ ωραία εκδήλωση. Ο σεβασμιότατος μίλησε για τη σημασία της διδασκαλίας της ιστορίας στους μαθητές και τόνισε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν η κύρια του νομού μας για την επέτειο του «Όχι». Στο τέλος, ευχήθηκε στα παιδιά να καταφέρουν ό,τι δεν καταφέραμε εμείς οι μεγάλοι, να προσφέρουν στην πατρίδα τα χαρίσματά τους, τον εαυτό τους, την καρδιά τους.

14

     Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο δάσκαλος των παιδιών και αρχικά μίλησε για τη σημασία της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δράσης στην αρχή του σχολικού έτους και τον συνδυασμό της βιωματικής μάθησης με τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Κατόπιν, ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση κι αυτής της ιδέας η οποία έγινε πράξη ενώ προσπάθησε να εξηγήσει στους μαθητές του τη σημασία της ομαδικότητας και τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει. Έπειτα, ο δάσκαλος γνώρισε στα παιδιά τους επίσημους και ευχαρίστησε το πλήθος που επέλεξε να περάσει το απόγευμα εκείνο με τη γιορτή του σχολείου μας. Ο κ. Δούβλος ευχαρίστησε, ακόμη, τους γονείς των μαθητών και μαθητριών για την έως τώρα συνεργασία τους και την οργάνωση σημαντικών λεπτομερειών που αφορούσαν τα παιδιά τους. Ανέφερε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη ταινία θα συμμετέχει σε δυο εγκεκριμένους μαθητικούς διαγωνισμούς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Λίγο πριν το τέλος, ο δάσκαλος απευθυνόμενος και πάλι στα παιδιά τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης και τη χρησιμότητά τους στην κοινωνία? «Πόσος κόσμος ενημερώθηκε σήμερα εδώ από εσάς για τα γεγονότα εκείνα του ?40».    Και ο επίλογος του δασκάλου: «Μάθετε στη ζωή σας να μην κρύβεστε μέσα στη βαλίτσα, αλλά να τη χρησιμοποιείτε έτσι δυναμικά, λάθη θα κάνετε, φόβο να μην έχετε. Σας εύχομαι αγαπητά μου παιδιά, στις βαλίτσες που θα ανοίγετε στη ζωή σας να βγάζετε μόνο όμορφα πράγματα. Και τα ταξίδια που θα κάνετε με αυτές να συνοδεύονται πάντα από υγεία και χαρά.  Κι από μεθαύριο σας περιμένω και πάλι στο σχολείο να συνεχίσουμε αυτό το όμορφο ταξίδι της γνώσης και της σοφίας».

73323779_2610092389048881_314659345738498048_n

     Συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία τα παιδιά χάρισαν μια ανθοδέσμη ως ένδειξη τιμής στην κα Σοφία Μπάτζιου, 93 χρονών, για τη συμμετοχή της στον πόλεμο του ?40 και τις αφηγήσεις της στην ταινία μας.

15 16

     Να ευχαριστήσουμε επιπλέον τις μητέρες μαθητών της τάξης μας και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, κα Νταλαμήσιου Λίτσα και Νεράντζη Τατιάνα, που ανέλαβαν τον ρόλο της ταξιθέτησης των επίσημων προσκεκλημένων της εκδήλωσής μας καθώς και τους γονείς που παρευρέθηκαν στο «Βουδούρειο» την επομένη της εθνικής επετείου για καθαριότητα.

Για το τέλος της εκδήλωσης, μαθητές και γονείς, επιφύλασσαν μια έκπληξη? Τον λόγο πήρε η κα. Νταλαμίσιου Λίτσα, μητέρα μαθητή της Δ΄ τάξης, και απευθύνοντας έναν σύντομο και όλο νόημα χαιρετισμό, τόνισε πως με κάποιο τρόπο τα παιδιά ήθελαν να εκφράσουν την αγάπη που ήδη άρχισαν να αισθάνονται για το πρόσωπο του δασκάλου τους, εμφανίζοντας μπροστά μια πολύ όμορφη ανθοδέσμη την οποία χάρισαν τα παιδιά στον κ. Μιχάλη. Μια ευγενική κίνηση των παιδιών κι ένα όμορφο κλείσιμο της βαλίτσας που πλημμύρισε με ζεστά συναισθήματα τα παιδιά και τον δάσκαλο. Στην αρχή του σχολικού έτους, στο ξεκίνημα της συνεργασίας μας, η ετοιμασία όλου του έργου αυτού βοηθά σημαντικά στο δέσιμο της ομάδας μας!

17 18 19 20

H ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ «ΟΧΙ»

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 οργανώθηκε σύμφωνα με τη 12η Πράξη της 22/10/2019 του Συλλόγου Διδασκόντων η εορταστική εκδήλωση για την επέτειο του «ΟΧΙ», η οποία περιλάμβανε αρχικά την ανάγνωση από τη Διευθύντρια της 11ης Πράξης του Συλλόγου Διδασκόντων που αφορούσε την επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπεύθυνων κατάθεσης, καθώς και σύντομη ομιλία.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ιστορικό χρονικό της εποχής από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γ΄1 με την επιμέλεια του υπεύθυνου εκπαιδευτικού της τάξης κ. Κύρου Ηλία και με την τεχνική υποστήριξη του κ. Πορπόρη Ιωάννη και κατόπιν θεατρικό δρώμενο από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γ΄2 με την επιμέλεια της υπεύθυνης δασκάλας κ. Διαμαντοπούλου Βασιλικής. [Το αφιέρωμα αυτό της Γ΄τάξης στο ?ΟΧΙ των Ελλήνων? παρουσιάστηκε και στους γονείς των μαθητών την Πέμπτη 24/10/2019 στις 10.20].

Επίσης ολοκληρώθηκε στους μαθητές και στις μαθήτριες η προβολή της ταινίας «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία» που δημιούργησε ο κ. Δούβλος Μιχαήλ με τους μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης.

Κατόπιν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης με τη συνοδεία της κ. Στέφου Ζωής, της κ. Χατζηζήση Αναστασίας, του κ. Κύρου Ηλία και του κ. Πορπόρη Ιωάννη προσήλθαν στο Ηρώον της πόλεως στις 11.00 για την κατάθεση στεφανιού.

Το στεφάνι που κατατέθηκε από τη μαθήτρια Τσακνάκη Αικατερίνη πλέχτηκε την Πέμπτη από τον πρώην Δ/ντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας κ. Στέλιο Αντωνιάδη στο σχολείο μπροστά στους μαθητές και τις μαθήτριες του ΣΤ΄2 και τον ευχαριστούμε θερμά.

Η κα Μπάτζιου Σοφία στην ταινία μας για τον πόλεμο του ?40

01

Πολλοί οι θησαυροί που βγάζουν από τη βαλίτσα του ?40 τα παιδιά της Δ΄ τάξης του σχολείου μας. Και για όλα κάτι έχει να θυμάται η κα Σοφία Μπάτζιου, 93 χρονών, που έζησε, ως παιδί τότε, τις δύσκολες εκείνες συγκυρίες για την πατρίδα μας. Μια αυτόπτης μάρτυς από τον πόλεμο του ’40 στην ταινία μας.

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Μπάτζιου Σοφία για τη συμμετοχή της στην ταινία μας «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία». Ένα ντοκουμέντο πραγματικό οι αφηγήσεις της που θα μείνουν στο αρχείο του σχολείου κι ένα μάθημα δυνατό για μικρούς και μεγάλους!

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε τις μαρτυρίες της κας Μπάτζιου Σοφίας

 

 

Η κα. Μπόντα Καλλιόπη με μια συγκλονιστική ιστορία στην ταινία του σχολείου μας

03Τα παιδιά της Δ΄ τάξης ξετρυπώνουν στη βαλίτσα μια παλιά φωτογραφία. Πίσω της γράφει? Γράβας Παναγιώτης?

Η συμπατριώτισσά μας, κα. Μπόντα Καλλιόπη, φυσικός ? ερευνήτρια τοπικής ιστορίας, συμμετέχει στην ταινία των παιδιών και αφηγείται μια ιστορία που γνωρίζει απ?  τον παππού της, μια ιστορία αληθινή από τον πόλεμο του ?40 στη Σιάτιστα. Ο νεαρός τότε καθηγητής Γράβας Παναγιώτης του Παναγιώτη αγνοείται πάνω στ΄ αλβανικά βουνά?

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Μπόντα Καλλιόπη για την ξεχωριστή συμμετοχή της στην ταινία «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία». Τα παιδιά του σχολείου μας έμαθαν μια ιστορία της Σιάτιστας του πολέμου του ?40 μέσα από την αφήγηση της. Τα στοιχεία και οι πληροφορίες της κάθε φορά, σημαντικά στο έργο του σχολείου μας!

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τη μαρτυρία της κας Μπόντα Καλλιόπης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

αφίσα

   Η  τάξη Δ΄  του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας σας προσκαλεί στην παρουσίαση της ταινίας  «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία»  την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:30 στο πολιτιστικό κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη». 

   Ψάχνοντας για το παραμύθι «Ο Αλή Μπαμπάς και οι 40 κλέφτες»
στο υπόγειο της γιαγιάς, τα παιδιά ξεκλειδώνουν μια βαλίτσα παλιά, χαμένη απ΄ το ΄40.

         Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία και μια ταινία με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά? Σας περιμένουμε! 

 

Ατέλειωτοι οι θησαυροί της βαλίτσας μας?

Με αμείωτο ενδιαφέρον βγάζουμε κι άλλους θησαυρούς από τη βαλίτσα που βρήκαμε στο υπόγειο της γιαγιάς, ψάχνοντας για τους «40 κλέφτες». Ένα όμορφο σενάριο το οποίο απαιτεί και τη συμμετοχή κόσμου κι εκτός σχολείου. Ένα σενάριο που προϋποθέτει το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Ένα σενάριο που χρησιμοποιεί κι άλλα κομμάτια ? πρόσωπα της Σιάτιστας που στέκονται χρήσιμα για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τα γεγονότα του ΄40.

Ευχαριστούμε θερμά την 93χρονη κα Μπάτζιου Σοφία η οποία αρκετές φορές εμφανίζεται στην ταινία των παιδιών με αφηγήσεις της σχετικές με τη δύσκολη εκείνη περίοδο για τη χώρα μας και κατ΄ επέκταση και τον τόπο μας. 13 χρονών τότε η κα Σοφία έχει πολλά να θυμάται τα οποία αφηγείται με τη διαύγεια και την καθαρότητα πνεύματος που τη διακρίνουν. Ένα ντοκουμέντο πραγματικό οι αφηγήσεις της κα Μπάτζιου που θα μείνουν στο αρχείο του σχολείου και στη μνήμη των μαθητών και μαθητριών μας. Μια αυτόπτης μάρτυς στην ταινία μας! Να ευχαριστήσουμε επιπλέον θερμά την οικογένεια της κας Ώττα Αικατερίνης και τη βρεφονηπιοκόμο κα Ώττα Ευφημία που μας φιλοξένησαν στο σπιτικό τους προκειμένου να γίνει η λήψη των γυρισμάτων με την κα Σοφία Μπάτζιου. Χωρίς δεύτερη σκέψη μας άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού τους.

01 02

Η βαλίτσα μέσα έκρυβε και «ντόπιους» θησαυρούς. Μια φωτογραφία παλιά, ερχόμενη από τη Σιάτιστα. Είναι ο Σιατιστινός καθηγητής Γράβας Παναγιώτης του Παναγιώτη ο οποίος «έφυγε» στον πόλεμο του ?40. Σημαντική είναι η μαρτυρία της κας Μπόντα Καλλιόπης η οποία θυμάται από τον παππού της το γεγονός μιας κι εκείνος έθαψε με τα ίδια του τα χέρια στα βουνά της Αλβανίας τον Σιατιστινό καθηγητή. Ευχαριστούμε θερμά τη φυσικό ? ερευνήτρια τοπικής ιστορίας κα. Μπόντα Καλλιόπη η οποία με πολύ όμορφο τρόπο εμφανίζεται στην ταινία μας κι αφηγείται τη συγκεκριμένη αληθινή ιστορία φέρνοντας στο φως και ιστορίες Σιατιστινών από τον πόλεμο του ?40. Για πολλοστή φορά η κα Μπόντα στηρίζει το έργο του σχολείου μας με τις διάφορες πολύ ενδιαφέρουσες  πληροφορίες που μας δίνει. Πληροφορίες που απ΄ ότι διαπιστώσαμε με πολύ κόπο «ξετρυπώνει». Πληροφορίες που όλους μας ενδιαφέρουν μιας και πρόκειται για κομμάτια της Σιάτιστας. Άξια! Μεταλαμπαδεύει πραγματικά ντοκουμέντα στους μαθητές και μαθήτριες μας. Ευχαριστούμε επιπλέον θερμά την κα Καλλιόπη για το κέρασμα που έστειλε στα παιδιά της τάξης μας!

03 04

Ανάμεσα σε όλα διακρίνουμε στη βαλίτσα μας κι ένα κόκαλο για τα παπούτσια. Είναι το κόκαλο του Λευτέρη. Ο δάσκαλος των παιδιών, κ. Δούβλος Μιχάλης, αφηγείται την ιστορία αυτού του κόκαλου… Ο Λευτέρης μαζί με άλλους 5 ? 6 φαντάρους φιλοξενούνταν εκείνο το διάστημα στο σπίτι του παππού του, του Δούβλου Βασίλειου στη Γεράνεια. «Χάθηκε» στον πόλεμο και το κόκαλο έμεινε ανάμεσα στα πράγματα του που βρήκε η γιαγιά του στο σπίτι. Ο δάσκαλος των παιδιών αφηγείται?

05

Η βαλίτσα άνοιξε τόσο με το μεράκι των παιδιών όσο και με τη βοήθεια κι άλλου κόσμου της Σιάτιστας που βοήθησε. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μπόσιακα Διονύση, πατέρα μαθήτριας του σχολείου μας, ο οποίος μας παραχώρησε την κάμερά του για μια εβδομάδα μιας και προέκυψε τεχνικό θέμα της τελευταίας στιγμής με τη δική μας. Ευχαριστούμε θερμά την κα Καφάση Άννα για τη βαλίτσα και την κα Γκουτζιαμάνη Σουλτάνα για τα μάλλινα. Επιπλέον στέλνουμε τις ευχαριστίες μας στην κα Γιαννακού Φωτεινή για τη φωτογραφία του Σιατιστινού Παναγιώτη Γράβα και στον κ. Κοψαχαλίδη Φάνη για τη διόρθωση ενός «σκοτεινού» πλάνου μας. Σημαντική στήριξη του έργου μας παρέχει κάθε φορά με τις πληροφορίες η ιστοσελίδα siatistanews.gr την ομάδα της οποίας ευχαριστούμε θερμά. Και βέβαια συμπαραστάτες σε όλο αυτό οι γονείς ? κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών της Δ΄ τάξης του σχολείου μας. Επιμελήθηκαν με προσοχή τις ενδυμασίες των παιδιών τους, φρόντισαν για την εκμάθηση των κομματιών αφήγησης των μαθητών και για την έγκαιρη και ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση από τα σημεία των γυρισμάτων. Ευχαριστούμε θερμά. Να ζητήσουμε συγγνώμη αν κάποιον ξεχάσαμε και μια ακόμη συγγνώμη σε περίπτωση που κάποιον στενοχωρήσαμε. Η εμπλοκή πολλών ατόμων, η οργάνωση και η δημιουργία όλου αυτού μπορούν ανθρώπινα να φέρουν και δυσκολίες. Το σχολείο όμως είναι εδώ για να σκέφτεται πρώτα το συμφέρον των μαθητών και μαθητριών του!

Για το παραμύθι με τους 40 κλέφτες ψάχναμε, ολόκληρο το ?40 βρήκαμε? Δημιουργία ταινίας συνέχεια!

Συνεχίζοντας τα γυρίσματα της ταινίας «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία», ψάχνουμε στο υπόγειο της γιαγιάς το παραμύθι με τον «Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες». Δυσκολευτήκαμε αρκετά να ανοίξουμε μια βαλίτσα που βρήκαμε μπροστά μας και σ΄ αυτό μας βοήθησε το κλειδί που παραλάβαμε την πρώτη ημέρα της φετινής σχολικής χρονιάς. Οι θησαυροί που «βγάζει» η παλιά χαμένη βαλίτσα φαίνεται να μην έχουν τελειωμό?

Η σημαία της Γερμανίας, της Ιταλίας κι ένα πλοίο παλιό? Χώρος, το αρχοντικό «Δόλγκηρα», το στολίδι του Μορφωτικού ? Πολιτιστικού Συλλόγου «Μαρκίδες Πούλιου». Ομάδα κοριτσιών της Δ΄ τάξης μας υποκρίνονται τις γυναίκες της εποχής του ?40. Τα νέα από όλη την Ευρώπη είναι άσχημα. Μαύρα σύννεφα πολέμου απλώνονται σε όλη την υφήλιο κι ο Χίτλερ με τον Μουσολίνι ξεκινούν τον Β? παγκόσμιο πόλεμο. Παραμονές του πολέμου κι οι γυναίκες παρατούν τις δουλειές του σπιτιού και βρίσκονται στο αρχοντικό «Δόλγκηρα» για να κουβεντιάσουν σχετικά? Ευχαριστούμε θερμά την Πρόεδρο του Μορφωτικού ? Πολιτιστικού Συλλόγου «Μαρκίδες Πούλιου» κα Σιάσιου Βασιλική μιας και για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια με πολλή χαρά επιτρέπει στο σχολείο μας να «χρησιμοποιήσουμε» το αρχοντικό «Δόλγκηρα». Τις πόρτες του αρχοντικού μας άνοιξε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Οκτώβρη 2019 το μέλος του Συλλόγου κ. Σιάσιος Αναστάσιος τον οποίο θερμά ευχαριστούμε. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε «Και δέκα ώρες να έχετε γυρίσματα, ο Σύλλογος είναι διατεθειμένος να σας περιμένει». Άλλος ένας χώρος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Σιάτιστα έδωσε χαρά σε ομάδα παιδιών της τάξης μας. Χρησιμοποιήσαμε τους περισσότερους χώρους του αρχοντικού το οποίο με πολύ μεράκι μετέτρεψαν τα μέλη των «Μαρκίδων Πούλιου» σε λαογραφικό μουσείο. Ο Σύλλογος «Μαρκίδες Πούλιου» σύμμαχος στο έργο του Σχολείου μας.

01 02 03 04 05 06 07 08

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 ασχοληθήκαμε με τη συνάντηση του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά με τον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι στην οικία του πρώτου στην Κηφισιά. Ως οικία και γραφείο του Μεταξά επιλέξαμε το γραφείο του κ. Ρόνα Ιωάννη.  Ομάδα αγοριών της Δ΄ τάξης, ο Μεταξάς, ο Μπάτλερ κι ο Γκράτσι, φορώντας τις στολές τους μας παρουσιάζουν την επίσκεψη του Ιταλού πρέσβη στον Έλληνα πρωθυπουργό. Αποτέλεσμα αυτής, ο πόλεμος? Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ρόνα Ιωάννη που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε το γραφείο του για τα συγκεκριμένα γυρίσματα της ταινίας. Μας καλοδέχτηκε από την αρχή και το εντυπωσιακό ήταν ότι την ημέρα των γυρισμάτων αποχώρησε διακριτικά από τον χώρο, ακριβώς για να νιώσουν πιο ελεύθεροι οι μαθητές. Δείγμα ανθρωπισμού και κατανόησης, υψηλής ευφυΐας. Πολύς κόσμος πραγματικά στο πλευρό μας!

09 10 11 12 13 14 15 16

Ο Μεταξάς με το διάγγελμα του αναγγέλλει τον πόλεμο με τους Ιταλούς και οι πρώτες εφημερίδες των ημερών κυκλοφόρησαν. Στον ρόλο του εφημεριδοπώλη ένας μαθητής της τάξης μας. Προσπαθώντας να βγάλει το μεροκάματό του κι έχοντας στον ώμο του τη βαριά τσάντα που δανειστήκαμε από τα ΕΛΤΑ Σιάτιστας, κυκλοφορεί στα γραφικά καλντερίμια της πόλης μας για να αναγγείλει την είδηση? «Εφημερίδες, εφημερίδες, η Ιταλία εισβάλλει στην Ελλάδα, εφημερίδες?» Ευχαριστούμε θερμά τα ΕΛΤΑ Σιάτιστας για την τσάντα του ταχυδρόμου.

17 18 19

Συνεχίζουμε το ψάξιμο στην παλιά βαλίτσα μας. Αυτή τη φορά βγάζουμε μια φωτογραφία σχεδόν καμένη. Είναι από τον Φαρδύκαμπο, το σημείο όπου στις 6 Μαρτίου 1943 οι Σιατιστινοί ενωμένοι αντιστέκονται σε ένα ολόκληρο πάνοπλο τάγμα Ιταλών. Στο σημείο βρεθήκαμε την Τετάρτη 9 του Οκτώβρη με μια μαθήτρια της Δ΄ τάξης η οποία σε ρόλο δημοσιογράφου μας ενημερώνει για τη μάχη εκείνη για την οποία κάθε Σιατιστινός θα πρέπει να στέκεται περήφανος.

20 21

Γυρισμάτων συνέχεια? Κυριακή 6 Οκτώβρη

Συνεχίστηκαν την Κυριακή 6 Οκτώβρη 2019 τα γυρίσματα της ταινίας «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία»  που ετοιμάζει η Δ΄ τάξη του σχολείου μας με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του τμήματος, κ. Δούβλο Μιχάλη.

Σε μια προσπάθεια του σχολείου να κατανοήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα του ?40 μεταφερόμαστε σε διάφορα σημεία της Σιάτιστας που παρουσιάζουν κι αυτά το δικό τους ενδιαφέρον. Ζωντανή, βιωματική η μάθηση στο νέο σχολείο, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών να τραβάει το ενδιαφέρον των παιδιών σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το πρωινό της Κυριακής, λοιπόν, με ομάδα παιδιών της τάξης, μεταφερθήκαμε στην παλιά σιταποθήκη (οίκημα στο πάρκινγκ του Δημοτικού Αθλητικού Σταδίου της Σιάτιστας) στη Γεράνεια. Βάζοντας μπόλικη φαντασία, μετατρέψαμε το συγκεκριμένο παλιό κτίριο σε σιδηροδρομικό σταθμό της εποχής του ?40 απ΄ όπου αναχωρούσαν οι φαντάροι αποχαιρετώντας τα δικά τους πρόσωπα . Με οδηγό τη φαντασία, στη συνέχεια «μίλησαν» οι στρατιώτες? και μια μάνα, κρατώντας την Παναγία, χαιρετά το βλαστάρι της που αναχωρεί για το μέτωπο?.

01 02 03 04 05 06 07

Το μεσημεράκι της ίδια μέρας, όλα τα κορίτσια της τάξης, σαν Γυναίκες Ηπειρώτισσες, ετοίμασαν τα μάλλινα και τα φαγητά που θα μεταφέρουν πάνω στα βουνά της Πίνδου. Για σπιτικό των ετοιμασιών των γυναικών επιλέξαμε την Επισκέψιμη παραδοσιακή κατοικία Τσιότσιου ? Ντέρου. Η κα Τατιάνα Ντέρου για άλλη μια φορά στάθηκε δυνατά στο πλευρό του σχολείου μας και υποδέχθηκε τα κορίτσια της τάξης μας κάνοντάς τα νιώθουν σαν το σπίτι τους. Μας δάνεισε τον χώρο του μουσείου της που με πολύ κόπο δημιούργησε με την οικογένειά της. Μας δάνεισε και κάθε αντικείμενο που μας φάνηκε χρήσιμο για τις Γυναίκες Ηπειρώτισσες. Μας έδωσε, ακόμη, και πολύ χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση του χώρου της. Μας χάρηκε. Ευχαριστούμε θερμά την κυρία ? άκρως χρήσιμο κομμάτι της Σιάτιστας – Τατιάνα Ντέρου, διότι για πολλοστή φορά άνοιξε την πόρτα της στο έργο του σχολείου μας. Έκανε τα πάντα έτσι ώστε τα κορίτσια της τάξης μας να μπουν στο ρόλο και να μετατραπούν σε Γυναίκες Ηπειρώτισσες?

08 09 10 11 12 13 14 15 16

Απόγευμα Κυριακής κι όλα τ?  αγόρια της τάξης μας, ντυμένοι φαντάροι, ρίχτηκαν στη μάχη. Με αρκετή φαντασία μετατρέψαμε την περιοχή «Τσιούκα» της Γεράνειας (εξωκκλήσι του Αγίου Κοσμά) σε Πίνδο. Ανεβήκαμε τα δύσβατα μονοπάτια, έχοντας στην πλάτη μας όπλα, φυσέκια και το παγούρι μας. Σταθήκαμε, καθαρίσαμε τα όπλα, φάγαμε μια μπουκιά ψωμί και ξαφνικά απέναντί μας οι Ιταλοί?. ΑΕΡΑΑΑΑΑ? και κάπως έτσι έρχονται οι πρώτες επιτυχίες? Άξιοι οι Έλληνες φαντάροι – μαθητές!

17 18 19 20 21 23 24

Ψάχνοντας αυτή τη βαλίτσα γεμάτη ιστορία, ξετρυπώνουμε έναν φάκελο. Τον ανοίγουμε. Είναι ένα γράμμα. Ένας φαντάρος στέκεται σ΄ έναν βράχο και γράφει στην αδερφή του, λόγια ανατριχιαστικά και αληθινά!

25 26 27

Στην οικία του Βασίλειου και της Μαίρης Μπατσή, αναζητώντας ένα παραμύθι!

01

     Στην οικία της οικογένειας Βασίλειου και Μαίρης Μπατσή (πρώην αρχοντικό Μουχτάρη) βρέθηκαν τα δεκαεπτά τεταρτάκια του σχολείου μας με τον δάσκαλό τους, κ. Μιχάλη Δούβλο, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019. Αφορμή ήταν η έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας με τίτλο «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία» που ετοιμάζουν τα παιδιά για την 28η Οκτωβρίου.

Το φιλόξενο σπίτι της οικογένειας Μπατσή μετατράπηκε σε σπίτι της γιαγιάς μιας μαθήτριάς μας και το σενάριο «πήρε τον δρόμο του»?

Ψάχνοντας για το παραμύθι «Ο Αλή Μπαμπάς και οι 40 κλέφτες» στο υπόγειο της γιαγιάς, τα παιδιά ξεκλειδώνουν μια βαλίτσα παλιά, χαμένη απ΄ το ?40. Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία και μια ταινία με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά.

Στον ρόλο της γιαγιάς σε δυο σκηνές της ταινίας έπαιξε η κα Ώττα Αικατερίνη την οποία θερμά ευχαριστούμε.  Με το ήρεμο πνεύμα της και χωρίς δεύτερη σκέψη ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του σχολείου κι έτσι έδωσε μεγάλη χαρά στα παιδιά με την ξεχωριστή συμμετοχή της!

Κάποια πλάνα γυρίστηκαν στο σαλόνι του σπιτιού ενώ το υπόγειο της οικίας Μπατσή φιλοξένησε τα περισσότερα γυρίσματα του έργου μας. Τα παιδιά πέρασαν σχεδόν πέντε ώρες ιδιαίτερα ευχάριστα. Όση ώρα είχαμε γυρίσματα στο υπόγειο με διάφορες ομάδες παιδιών, οι υπόλοιποι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο σύγχρονο εργαστήριο γουνοποιίας «BACCI» που διατηρεί η οικογένεια σε άλλο χώρο του αρχοντικού κτιρίου της. Επιπλέον, τα παιδιά έζησαν όμορφες στιγμές και στην καταπράσινη αυλή του σπιτιού, έχοντας για θέα στο πιάτο τους ένα μεγάλο κομμάτι της Σιάτιστας.

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά την κα Κάβουρα Ελένη, μητέρα μαθητή μας, η οποία έμεινε στον χώρο καθ΄ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων, έπειτα από παρότρυνση του δασκάλου, για επίβλεψη των παιδιών!

Λίγο πριν την αναχώρησή μας, η κα Μαίρη θέλησε να μας γλυκάνει κι άλλο προσφέροντάς μας από ένα κέρασμα στον καθένα. Τα παιδιά έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και η οικογένεια Μπατσή φρόντισε να μας βοηθήσει στην εκπλήρωση ενός πολύ βασικού στόχου του σχολείου: Σχολείο δεν είναι μόνο η σχολική αίθουσα!

Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια του Βασίλειου και της Μαίρης Μπατσή για την τόσο ζεστή φιλοξενία στο σπιτικό τους. Ήταν η δεύτερη φορά που τα τελευταία χρόνια διάφορες ομάδες παιδιών φιλοξενήθηκαν στη συγκεκριμένη οικία με αφορμή εκπαιδευτικές δράσεις του σχολείου μας. Τόσο ο κ. Βασίλης και η κα Μαίρη, όσο και τα παιδιά τους, Αναστασία και Δημήτρης, απέδειξαν έμπρακτα τη σιατιστινή φιλόξενη καταγωγή τους και συμμετείχαν με έναν πολύ όμορφο τρόπο στο έργο του σχολείου. Ενός σχολείου ανοιχτού στην κοινωνία!

02 03 04 05 06 07 08 09 10 1172483568_2428222457390683_8541020227373105152_n 72582024_962910624062309_1110826985405284352_n  72980104_541769929929278_5560619052038094848_n  72870594_400658933938413_2179717880067653632_n

 

«Ο ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΣ» ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΔΟΥΡΕΙΟ

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη» στις 10.45 όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας είχαν τη χαρά να απολαύσουν θεατρική παράσταση του κλασικού έργου του Μολιέρου «ο Φιλάργυρος» από την Παιδική Σκηνή Ονειροπόληση της σκηνοθέτιδας Τούλας Ζαχαριουδάκη.

Η παράσταση, που διάρκησε 1 ώρα και 20 λεπτά χωρίς διάλειμμα, ικανοποίησε πολύ τα παιδιά και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Η Δ/ντρια, οι εκπαιδευτικοί,

καθώς και οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου

ευχαριστούν θερμά

το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

που κάλυψε το κόστος όλων των εισιτηρίων των παιδιών,

ώστε να μη στερηθεί κανένας μαθητής ή μαθήτρια του σχολείου

την ευκαιρία για την αισθητική απόλαυση της θεατρικής παράστασης.