Αρχείο μηνός Μαΐου 2016

ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου οργανώθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στο παραμύθι και στο παιδικό βιβλίο στην αίθουσα τελετών ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΥ του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας, την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης με την επιμέλεια της δασκάλας τους Στέφου Ζωής και της δασκάλας θεατρικής αγωγής του σχολείου Βαρβάρας Κεβρεκίδου παρουσίασαν τα παρακάaτω:

  1. Κουκλοθεατρική παράσταση του παραμυθιού των αδερφών Γκριμ «Οι μουσικοί της Βρέμης» σε διασκευή Χάρη Σακελλαρίου. Το παραμύθι προβάλλει τις αξίες της φιλίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης των περιφρονημένων από τους ανθρώπους ζώων που πρωταγωνιστούν στην ιστορία και ξεπερνούν μαζί τις δυσκολίες της ζωής.
  2. Δραματοποίηση του παραμυθιού «Τρία χτυπήματα στην πόρτα» της Χρυσούλας Χατζηγιαννιού. Το συγκεκριμένο κείμενο, που έχει πολλά στοιχεία λαϊκού παραμυθιού, προβάλλει μέσα από το διάλογο μιας απλής γυναίκας του λαού με τα προσωποποιημένα εντυπωσιακά στοιχεία της φύσης- τον βοριά, τη βροχή και τον ήλιο- τις αξίες της ευγένειας, της υπομονής και της θετικής σκέψης.
  3. Θεατρική απόδοση με φως και σκιά του παραμυθιού «Η πριγκίπισσα κι ο βάτραχος» του Ευγένιου Τριβιζά. Ο Τριβιζάς ανατρέπει την εξέλιξη της γνωστής ιστορίας του κλασικού παραμυθιού σαρκάζοντας τη ματαιόδοξη ζωή των πριγκιπισσών των κλασικών παραμυθιών και προτείνοντας μια ζωή χαράς κοντά στην φύση, βασισμένη στις αξίες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας και της αληθινής φιλίας.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης με την επιμέλεια της δασκάλας της αγγλικής γλώσσας του σχολείου μας κ. Σαλίκα Ευδοκίας παρουσίασαν στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση, με πολλά στοιχεία δραματοποίησης και παντομίμας, την ιστορία ?The potato people? της Pamela Allen. Η σύγχρονη αυτή συγγραφέας προβάλλει με εξαιρετικό τρόπο τη σχέση αγάπης ενός παιδιού με τη γιαγιά του και τις αλησμόνητες δημιουργικές ώρες που περνούν μαζί στο σπίτι της γιαγιάς. Επιπλέον μέσα από την εξέλιξη της συγκεκριμένης ιστορίας τα παιδιά-αναγνώστες κατανοούν τη διαδικασία πολλαπλασιασμού των φυτών και προτρέπονται στην ενασχόληση με την κηπουρική. Επίσης διακρίνουν τη μοναξιά των ηλικιωμένων που ζουν μακριά από τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, καθώς και την αναφορά στον κύκλο της ζωής.

Ο Διευθυντής του σχολείου προσέφερε σε όλα τα παιδιά του σχολείου την ευκαιρία να μιμηθούν τον μικρό πρωταγωνιστή της συγκεκριμένης ιστορίας και να ασχοληθούν δημιουργικά με την κηπουρική, μοιράζοντας πατατόσπορο.

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης ακολούθησε απονομή βραβείων φιλαναγνωσίας. Η υπεύθυνη δασκάλα της λειτουργίας της σχολικής βιβλιοθήκης προσέφερε πανσεδάκια και πετούνιες από τους παραμυθένιους κήπους των βιβλίων στα παιδιά που συμπλήρωσαν κάρτες δανεισμού της βιβλιοθήκης κατά την περίοδο 2-4-2015 έως 2-4-2016.

Στην πραγματοποίηση της όμορφης εκδήλωσης συνέβαλε και ο εκπαιδευτικός πληροφορικής του σχολείου μας κ. Γκούμας Γεώργιος, μεριμνώντας για την τεχνική υποστήριξη.