Αρχείο μηνός Δεκεμβρίου 2022

Χριστουγεννιάτικες κάρτες για το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης

Όμορφες χριστουγεννιάτικες κάρτες δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε1΄ και Ε2΄ του σχολείου μας για να τις χαρίσουν σε παιδιά που νοσηλεύονται τούτες τις μέρες στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης.

Τις κάρτες παρέδωσαν στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου στην Κοζάνη την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 οι δάσκαλοι των παιδιών, Μαρία Κουγιούφα και Μιχάλης Δούβλος.

Ευχαριστούμε πολύ τη γιαγιά μαθητή μας για το χριστουγεννιάτικο κουτί αποστολής των καρτών.

Με οδηγό την καρδιά, κάνε ταξίδια σχολικά! Καλή χρονιά!

01

Η σκάλα των Χριστουγέννων της Σιάτιστας

01

Τα έθιμα του Δωδεκαήμερου της Σιάτιστας μπαίνουν σε σειρά και γίνονται μια εορταστική σκάλα από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε2΄τάξης του σχολείου μας και του δασκάλου τους, Μιχάλη Δούβλου.
Έμπνευση αποτέλεσε ένα παλαιότερο ποίημα μαθητών του σχολείου μας, της Δ΄ τάξης του σχολικού έτους 2019-2020, με τίτλο «Το παζλ των Χριστουγέννων της Σιάτιστας».
Τα παράθυρα της τάξης μετατράπηκαν σε «τετράδια» και τα τζάμια γέμισαν με λέξεις του Δωδεκαήμερου της Σιάτιστας.

Ευχαριστούμε όλες τις πηγές για τις εικόνες που ομόρφυναν τη σκάλα.

Μια σκάλα ένα Δωδεκαήμερο, μια σκάλα όλο παράδοση!

02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14

Διαγώνισμα «Το ταξίδι ενός μήλου»

01

Ε2΄ τάξη, Φυσικά, Ενότητα «Πεπτικό σύστημα»

Διαγώνισμα «Το ταξίδι ενός μήλου»

Δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας προφορικά στο μάθημα των Φυσικών στην ενότητα «Το πεπτικό σύστημα», τρώγοντας ένα… μήλο.

Κουβεντιάζουμε για τους κοπτήρες, κυνόδοντες, προγόμφιους και γομφίους, τα νεογιλά και τα μόνιμα δόντια, τον οισοφάγο, το στομάχι, τη χολή, το λεπτό και παχύ έντερο, τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος… Το ταξίδι του μήλου που βρήκαμε μπροστά μας, ολόκληρο διαγώνισμα.

Μιχάλης Δούβλος

02 03

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΪΟΥ

ΔΡΑΣΗ Α. «ΜΙΚΡΟΙ ΛΩΤΟΦΑΓΟΙ»

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βοΐου, που συνεργάζεται με τον Τομέα Περιβάλλοντος της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, παρέλαβε από το αγρόκτημα της ΔΕΗ λωτούς κι αναπτύσσοντας δράση συνεργασίας με το σχολείο χάρισε μια ποσότητα λωτών με τη μορφή πουγγιών στα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με το παράξενο φρούτο. Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους του Κοινωνικού Παντοπωλείου που χάρισαν το πολύτιμο για την υγεία αυτό δώρο στα παιδιά.

20221118_095559

ΔΡΑΣΗ Β. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ

Με αφορμή την έλευση της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης, των Χριστουγέννων, οι μαθητές του σχολείου ανταποκρίθηκαν στην υπ΄αριθμ πρωτοκόλλου 25468/23-11-2022 πρόσκληση της αντιδημάρχου κ. Πάτρα Νικολέτας, Προέδρου της 5μελούς Επιτροπής του Κοινωνικού Παντοπωλείου με θέμα: «Δωρεά τροφίμων για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δ.Βοΐου», συγκεντρώνοντας αρκετά τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, τοματοπολτούς κά) που τακτοποίησαν σε κιβώτια. Τα κιβώτια παραλήφθηκαν με εποπτεία της υπεύθυνης του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ. Τύπα Ελευθερίας.

Ένα γράμμα στον νέο μας φίλο, τον Ορέστη από την Κίσσαμο Χανίων

01

Ο 10χρονος Ορέστης Λεμπέσης με καταγωγή από την Κίσσαμο Χανίων συμμετέχει στην ταινία των μαθητών και μαθητριών της Ε2΄ τάξης του σχολείου μας, «Έκτακτο δελτίο: Η μάχη της Σιάτιστας 1912″. Παίρνει τον ρόλο του Κρητικού δημοσιογράφου του 1912 και μιλάει για τη συμβολή της Κρήτης στη μάχη της Σιάτιστας. Φορώντας την κρητική ενδυμασία του, μας συγκινεί να τον ακούμε να αναφέρεται στους Κρητικούς Μιχαήλ Αναστασάκη (Κισσαμιώτης), Γεώργιο Κατεχάκη, Παύλο Γύπαρη και Λεωνίδα Παπαμαλέκο. Με τον δικό του τρόπο μας διδάσκει ιστορία.

Κάποιες γενιές μετά, έστω και μέσα από μια εκπαιδευτική ταινία, συναντιούνται μαθητές της Σιάτιστας με παιδί από την Κίσσαμο Χανίων. Σημείο αναφοράς όλα αυτά που ένωσαν τους προγόνους τους.

Με αφορμή την ενότητα 6 στο μάθημα της Γλώσσας Ε΄ Δημοτικού και τη διδασκαλία της δομής της επιστολής, μαθητές και μαθήτριες με τον δάσκαλό τους Μιχάλη Δούβλο συντάσσουν ευχαριστήριο γράμμα στον καινούριο τους φίλο από την Κρήτη.

Ομαδική δουλειά των παιδιών, όμορφα λόγια, καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας με φόντο το «μεγάλο ευχαριστώ» στον Ορέστη.

Στον φάκελο ως δώρα στέλνονται συμβολικά το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» του Σιατιστέως Μιχαήλ Παπαγεωργίου (1766) και το ημερολόγιο της «Αλφαβήτας της Σιάτιστας», κάτι από τον τόπο μας. Επιπλέον, μια αναμνηστική φωτογραφία όλων μας με το Κρητικόπουλο στον διαδραστικό πίνακα της τάξης μας καθώς κι ένα ακόμη βιβλίο, η «Οδύσσεια» για παιδιά.

Ευχαριστούμε πολύ τον Ορέστη και τους γονείς του για την τιμή – συμμετοχή του παιδιού στην ταινία μας.

Ευχαριστούμε ακόμη τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Ναούμ Τσιαούση, ο οποίος μας έφερε αρχικά σε επαφή με τον εξαίρετο παππού του Ορέστη που κάθε χρόνο επισκέπτεται τη Σιάτιστα στις 4 Νοέμβρη.

Επιπλέον, ευχαριστούμε τον Δήμο Βοΐου για το αντίγραφο του «Αλφαβητικού Βιβλιαρίου», τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για το ημερολόγιο και τη διευθύντριά μας, κ. Ζωή Στέφου, για την «Οδύσσεια».

Όλα με αγάπη για τον νέο μας φίλο, το Κρητικόπουλο που συμμετείχε στην ταινία μας!

02 03 04

Δημοσίευση ταινίας – Ευχαριστήριο

Τελική εικόνα

Δημοσίευση ταινίας «Έκτακτο δελτίο: Η μάχη της Σιάτιστας 1912».

Η Ε2΄ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας ευχαριστεί θερμά:

Τη διευθύντρια του σχολείου, κ. Στέφου Ζωή – Δέσποινα, για τη στήριξη καθώς και τον σύλλογο διδασκόντων.

Τους γονείς όλων των μαθητών και μαθητριών για τη βοήθεια, τη στήριξη και τη συνεργασία. Οι γονείς αισθάνονται το πραγματικό νόημα του σχολείου και στέκονται δίπλα σε αυτό.

Την ιστοσελίδα siatistanews.gr της κ. Ζωγράφου Αικατερίνης (Ρηνούλα). Ό,τι θες για τη Σιάτιστα εκεί θα το βρεις!

Για επιπλέον ιστορικά στοιχεία, λεπτομέρειες, συμβουλές: κ. Κώτσικα Λάζαρο, κ. Μπόντα Γεώργιο, κ. Μπόντα Καλλιόπη, κ. Σιάσιο Δημήτριο.

Τον 10χρονο Ορέστη Λεμπέση από την Κίσσαμο Χανίων καθώς και τους γονείς του για τη συμμετοχή του παιδιού στην ταινία μας.

Τον κ. Μπόσιακα Διονύσιο για την κάμερα.

Την Ευεργέτιδα κ. Ταχμιντζή Ναούμα για τη ζεστή φιλοξενία στον ιερό ναό αγίου Ελευθερίου.

Τον Δήμο Βοΐου για τη λήψη γυρισμάτων στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο και την παρουσίαση της ταινίας στο πολιτιστικό κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη» καθώς και στο ιστορικό γυμνάσιο.

Τους κληρονόμους του Αναστάσιου Αλεξίου για τη λήψη γυρισμάτων στην οικία του δημάρχου Μηνά Θεοδώρου.

Το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας για το φορείο, το παραβάν, την κουβέρτα και τις ποδιές – ρόμπες των γιατρών.

Τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ορθοδοξία και Παράδοση» για τη βάση του μικροφώνου.

Τα τοπικά ΜΜΕ για τις δημοσιεύσεις άρθρων κι άλλων σχολικών δραστηριοτήτων μας:
Siera fm, κ. Σαμαρά Βασίλειο,
Ράδιο Σιάτιστα, κ. Πεσνικά Θεόδωρο,
Siatista info, κ. Γράβα Γεώργιο,
Web News, κ. Ώττα Τάνια, δημοσιογράφο,
Voio voice, Agiotopia, κ. Μπόσιακα Διονύσιο,
«Εφημερίς» του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου «Μαρκίδες Πούλιου»
και τοπικά ΜΜΕ της Κοζάνης.

Τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς TOP Channel και WEST Channel για την προβολή της ταινίας μας.

Πλήθος κόσμου για τις πηγές μας (βιβλία), αντικείμενα και υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, φωτογραφίες, μουσικές. Αναγράφονται όλα αναλυτικά στους τίτλους τέλους της ταινίας μας. Είμαστε ευγνώμονες. Μια δουλειά τέτοιου είδους απαιτεί συνεργασία και στήριξη. Τη χαιρόμαστε χρόνια.

Τους πολίτες της Σιάτιστας που παρευρέθηκαν στις δύο παρουσιάσεις, στο Βουδούρειο και στο Τραμπάντζειο.

Κι όλους όσους ξεχνάμε…

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες, στους 10 μικρούς δημοσιογράφους για το έκτακτο δελτίο τους. Μας διδάσκουν τοπική ιστορία μέσα από μια μοναδική οπτικοακουστική παρουσίαση που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας.
Σενάριο- Διάλογοι, Σκηνοθεσία, Λήψη γυρισμάτων, μοντάζ: Δούβλος Μιχαήλ.

Χτίζοντας γέφυρες σχολείου – κοινωνίας!

Με οδηγό την καρδιά, κάνε ταξίδια σχολικά!

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήστε την ταινία των παιδιών!

Σήμερα στο Top Channel το έκτακτο δελτίο για τη μάχη της Σιάτιστας

TOP

Στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό TOP Channel σήμερα Τετάρτη 07/12/2022 και ώρα 22:30 κι αύριο Πέμπτη 08/12/2022 και ώρα 13:00 θα παρουσιαστεί η εκπαιδευτική ταινία «Έκτακτο δελτίο: Η μάχη της Σιάτιστας 1912» των μαθητών και μαθητριών της Ε2΄ τάξης του σχολείου μας.

Σε ρόλο δημοσιογράφου, μαθητές και μαθήτριες παρουσιάζουν τα γεγονότα της φονικής μάχης της Σιάτιστας της 4ης Νοέμβρη του 1912.

«Χτίζοντας γέφυρες σχολείου – κοινωνίας»

110 χρόνια κι ένα μήνα μετά στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο, Πρόσκληση

01

4 Νοεμβρίου 1912. Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο μετατρέπεται σε ιατρείο κατά τη μάχη της Σιάτιστας.

4 Δεκεμβρίου 2022, ακριβώς 110 χρόνια κι ένα μήνα μετά, στον ίδιο χώρο, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας σάς προσκαλούν:

- στην προβολή της εκπαιδευτικής ταινίας «Έκτακτο δελτίο: Η μάχη της Σιάτιστας 1912», των μαθητών και μαθητριών της Ε2΄ τάξης και του δασκάλου τους, κ. Μιχάλη Δούβλου.

- στην έκθεση εικαστικών έργων που δημιούργησαν τα παιδιά της Στ΄ τάξης για τα 110 χρόνια από την  απελευθέρωση της πόλης τα οποία προέκυψαν από την αποδοχή  συνεργασίας της σχολικής μονάδας με τον Δήμο
Βοΐου  για ένα εικαστικό εργαστήριο με τον καλλιτέχνη  κ. Λάζαρο Πάντου, το οποίο υποστήριξε και η εκπαιδευτικός εικαστικών κ. Ευδοξία Σαπνάρα.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 10:30 π.μ. στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας. Μια έκθεση εικαστικών έργων και μια ταινία από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας. Σας περιμένουμε!