«ΠΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΚΕ.ΠΕ.Α ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ-ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Την Τρίτη 5-12-2023, στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας «Απόδραση σε φύση, ιστορία και πολιτισμό», οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Ε΄και Στ΄ με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Πορπόρη, Κουγιούφα και Στέφου, παρακολούθησαν ένα εξ αποστάσεως πρόγραμμα του ΚΕ.ΠΕ.Α Βελβεντού-Σιάτιστας με τίτλο: «Προβιομηχανικά εργαστήρια. Παραδοσιακή υδροκίνηση». Το πρόγραμμα παρουσίασε ο κ. Νίκος Τσιουκαρδάνης, υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Ομάδας του ΚΕ.ΠΕ.Α.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορούσε την εντυπωσιακή ιστορία εφευρέσεων της μηχανικής με αξιοποίηση της υδροκίνησης από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τα χρόνια πριν την Βιομηχανική επανάσταση.
Η ανθρωπότητα από νωρίς επινόησε τρόπους εκμετάλλευσης της δυναμικής και κινητικής ενέργειας του τρεχούμενου νερού. Αξιοποιώντας ο άνθρωπος την ανανεώσιμη και ήπια πηγή ενέργειας του νερού, δημιούργησε καταπληκτικές εφευρέσεις, προάγοντας το βιοτικό επίπεδο και γενικά τον πολιτισμό. Έτσι δημιούργησε νερόμυλους για το άλεσμα των δημητριακών, νεροτριβές και μπατάνια για το πλύσιμο των υφαντών, νεροπρίονα για το κόψιμο σανίδων ή κορμών (όπως εκείνο που σχεδίασε ο Ντα Βίντσι), μπαρουτόμυλους κά.
Ένα πλήθος τέτοιων εργαστηρίων υδροκίνησης -νερόμυλοι, νεροτριβές, μπατάνια -υπήρχαν στο Βελβεντό, ιδίως κατά μήκος του ποταμού Λάφιστα. Σήμερα όσα απέμειναν αποτελούν σίγουρα κομμάτι σημαντικό της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τσιουκαρδάνη για την αποδοχή του αιτήματος της σχολικής μονάδας παρακολούθησης του προγράμματος και για την εξαιρετική παρουσίαση που συνοδευόταν από πλήθος τεκμηρίων (φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, τομές κατόψεις νερόμυλων-νεροπρίονων κά), με την οποία βοήθησε να κατανοήσουμε το δύσκολο θέμα της ιστορίας της μηχανικής-τεχνολογίας, βασισμένης στην υδροκίνηση.