Αρχείο μηνός Νοεμβρίου 2022

Στο Βουδούρειο το έκτακτο δελτίο για τη μάχη της Σιάτιστας

01

Σιάτιστα. Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19:00, Πολιτιστικό Κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη». Μαθητές και μαθήτριες της Ε2΄ τάξης του σχολείου μας βγάζουν στον «αέρα» μια δική τους δημιουργία, την εκπαιδευτική ταινία «Έκτακτο δελτίο: Η μάχη της Σιάτιστας 1912».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από την απελευθέρωση της Σιάτιστας, τα παιδιά, δείχνοντας δύναμη, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους έπειτα από ένα δεκαήμερο κινηματογράφησης σε διάφορα σημεία του τόπου μας.

Με μοναδικές ερμηνείες από τα παιδιά, η ταινία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι νεαροί και νεαρές δημοσιογράφοι κατάφεραν με το έκτακτο δελτίο τους να σκορπίσουν γνώση και συγκίνηση, με αποτέλεσμα να κερδίσουν το δυνατό χειροκρότημα πλήθους κόσμου που βρέθηκε στο Βουδούρειο.

Την εκδήλωση προλόγισε η διευθύντρια του σχολείου, κ. Στέφου Ζωή – Δέσποινα, η οποία μίλησε για τη σημασία των βιωματικών μαθημάτων και την ξεχωριστή δημιουργία των μαθητών πάνω σε ένα θέμα από την τοπική ιστορία.

Για τους στόχους της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δράσης και τη σημασία της δημιουργίας της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής ταινίας μίλησε στο τέλος ο δάσκαλος των μαθητών της Ε2΄ τάξης, Μιχάλης Δούβλος.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στη δημιουργία της ταινίας. Αποτελούν την αφορμή να γνωρίσουμε κι εμείς ένα κομμάτι της ιστορίας της Σιάτιστας, μέσω της δικής τους δημιουργίας. Αφήνουν στο αρχείο του σχολείου και του τόπου τους ένα μοναδικό οπτικοακουστικό αφιέρωμα.

Επιπλέον, μητέρες μαθητών και μαθητριών πριν την έναρξη της εκδήλωσης μοίρασαν στον κόσμο μια άλλη δημιουργία των παιδιών, ένα χειροποίητο έντυπο το οποίο δημιούργησαν στο σχολείο ως ανατροφοδότηση του συγκεκριμένου σχολικού προγράμματος. Θερμές ευχαριστίες και στους γονείς όλων των παιδιών. Βοήθησαν, συμπαραστάθηκαν, στάθηκαν δίπλα σε αυτή την προσπάθεια.

Θερμές ευχαριστίες για την παρουσία στην εκδήλωση των παιδιών στον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης Αρχιμανδρίτη π. Γεώργιο Ράνιο, στην Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Ντιό Ευφροσύνη, στον Δήμαρχο Βοΐου κ. Ζευκλή Χρήστο, στον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού κ. Τσιαούση Ναούμ, στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σιάτιστας κ. Τέρτη Μάρκο και στο μέλος του Τοπικού κ. Σφενδόνη Παναγιώτα, στον Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Σιάτιστας κ. Θεοδωρόπουλο Θωμά και στον κ. Κώτσικα Λάζαρο για την τιμή να παρευρεθούν στη γιορτή των παιδιών.

Επιπλέον, ευχαριστίες στον Δήμο Βοΐου για τη φιλοξενία στο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη» και στον υπάλληλο του δήμου μας, κ. Καραμάνη Γεώργιο, για την τεχνική κάλυψη της εκδήλωσης.

Χαρά δίνει κάθε φορά η παρουσία παππούδων, γιαγιάδων, νονών κι άλλων αγαπημένων προσώπων των παιδιών καθώς και απλού κόσμου που έρχεται να κερδίσει κομμάτια γνώσης από την τοπική ιστορία. Θερμές ευχαριστίες.

02 03 04 05 06 07 08 α 08 β 09 18 19 20

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ-ΕΝΑ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης υλοποιεί ένα πιλοτικό δια ζώσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με την καλλιτεχνική κληρονομιά της μεταβυζαντινής περιόδου μέσα από σημαντικά κοσμικά μνημεία της Σιάτιστας. Το πρόγραμμα στοχεύει να γίνουν τα παιδιά ικανά να ξεχωρίζουν τις διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες (έργα ξυλογλυπτικής, λιθογλυπτικής, χαλκογραφίας, τοιχογραφίας…), να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, να γνωρίσουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των αρχοντικών και να κατανοήσουν το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής δημιουργίας των αρχοντικών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό και περιλαμβάνει εικαστικό εργαστήριο για τα παιδιά στα Αρχοντικά Πούλκως ή Μαλιόγκα-Αργυριάδη, ώστε μέσα από την εικαστική δημιουργία να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις καλλιτεχνικές φόρμες της μεταβυζαντινής περιόδου και μέσα από εικαστικό παιχνίδι να διαμορφώσουν μια ιδέα για τα τοπικά ιστορικά γεγονότα και την καλλιτεχνική δημιουργία της εποχής.

Την Τετάρτη 16-11-2022 στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα στο Αρχοντικό Πούλκως συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης. Συνοδοί των παιδιών ήταν η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της τάξης κ. Διαμαντοπούλου Βασιλική, καθώς και η κ. Τέλιου Χρυσούλα, ΕΒΠ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΤΟ ΚΠΕ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ-ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ ΣΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΠΙΕΡΙΑ

Στα πλαίσια Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας με θέμα Περιβαλλοντικές και Πολιτιστικές διαδρομές τη Δευτέρα 7-11-2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε΄και Στ΄ επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Βελβεντό για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος ΔΑΣΟΣ-ΚΙΒΩΤΟΣ ΖΩΗΣ-ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ.

Τα παιδιά, αφού παρακολούθησαν το θεωρητικό υπόβαθρο του παραπάνω θέματος στο ΚΠΕ, μετακινήθηκαν στην περιοχή Μετόχι Βελβεντού για παρατήρηση κι εκπαιδευτικά παιχνίδια έρευνας στο πεδίο.

Συνοδοί ήταν οι εκπαιδευτικοί: Πορπόρης Ιωάννης, Μέντζα Αγνή, Δούβλος Μιχαήλ και Χασιώτης Αθανάσιος.

Πρόσκληση

Πρόσκληση

Το έκτακτο δελτίο ειδήσεων – αφιέρωμα στη μάχη της Σιάτιστας του 1912 βγαίνει στον «αέρα» το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στο πολιτιστικό κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη». Η τάξη Ε2′ σας προσκαλεί.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΔΥ

Στα πλαίσια Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας για τη βελτίωση του διαύλου επικοινωνίας σχολείου-οικογένειας μετά από τα 2 έτη πανδημίας υλοποιήθηκαν την Παρασκευή 11-11-2022 δύο συναντήσεις- παράλληλα εργαστήρια με τους γονείς παιδιών των τάξεων Α΄και Β΄. Τα δύο δίωρα εργαστήρια οργανώθηκαν με τη συνεργασία της σχολικής μονάδας και της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) και αφορούσαν θέματα και δυσκολίες της σχολικής καθημερινότητας.

Η 110η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε φέτος η 110η επέτειος από τη Μάχη της Σιάτιστας.

Η σχολική μονάδα ανταποκρίθηκε με προθυμία σε αίτημα του Δήμου Βοΐου για συνεργασία με στόχο την ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση των παιδιών φέτος για τη σημασία της 110ης επετείου.

Η πρωτοβουλία του Δήμου υλοποίησης της ιδέας εκτύπωσης σε αφίσες έργων της Φλωρά υπήρξε εξαιρετική κι ευχαριστούμε θερμά για τη διάθεση όλης της καλαίσθητης σειράς αφισών στο σχολείο. Έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν την πολύπλευρη προσωπικότητα και το έργο της Φλωρά που ιδιαίτερα σχετίζεται με την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων και τη Μάχη της Σιάτιστας. Επιπλέον τα παιδιά της ΣΤ΄τάξης επισκέφθηκαν και το Εκκλησιαστικό Μουσείο για την παρατήρηση ενός αυθεντικού έργου της Φλωρά.

Τα παιδιά είχαν επιπλέον την ευκαιρία να λάβουν πληροφόρηση για το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων από τον κ. Κώτσικα, επισκεπτόμενα την έκθεση ιστορικής φωτογραφίας στο Τραμπάντζειο.

Επίσης τα παιδιά της Στ΄τάξης επισκέφθηκαν σχετικά με την εποχή τοπόσημα της πόλεως.

DSCN8472

Στα πλαίσια της συνεργασίας της σχολικής μονάδας με τον Δήμο Βοΐου τα παιδιά με την καθοδήγηση του καλλιτέχνη κ. Πάντου Λαζάρου εμπνεύστηκαν από αποτυπώσεις μορφών μακεδονομάχων ή πρωτεργατών της ιστορικής μάχης και δημιούργησαν έργα που εκτέθηκαν στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο. Ευχαριστούμε τον Δήμο για την ευκαιρία συνεργασίας με τον σπουδαίο καλλιτέχνη και για τη διάθεση των απαραίτητων υλικών για την εικαστική έκφραση των παιδιών.

Η σχολική μονάδα αντιπροσωπεύτηκε στον ναό κατά την ημέρα μνήμης της ιστορικής Μάχης από τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες, ύστερα από οδηγία του Δήμου και συμμετείχε στη λαμπρή φετινή παρέλαση με διμοιρίες μαθητών/τριών των τάξεων Δ΄, Ε΄και Στ΄.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Την Πέμπτη 3-11-2022 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσίασε διαδικτυακά εκπαιδευτικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα τη μουσική παράσταση «Σεχραζάντ» σε μουσική του Ρώσου συνθέτη Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ σε 500 σχολεία και σε 20.000 μαθητές.

Την υπέροχη μουσική αφήγηση του παραμυθιού παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄τάξης του σχολείου μας, που έγιναν δεκτοί μετά από σχετική υποβολή αιτήματος της σχολικής μονάδας.

Η μουσική παράσταση «Σεχραζάντ» αποτελούσε διασκευή του παραμυθιού της Ανατολής «1000 και 1 νύχτες» και το κεντρικό μήνυμα ήταν πως η προσφορά καλοσύνης και αγάπης μαλακώνει και την πιο σκληρή καρδιά.

Τα παιδιά απόλαυσαν τους 64 μουσικούς της ΚΟΘ που έπαιξαν ζωντανά κλασική μουσική από τις 11.30 έως τις 12.30 κάτω από τη διδασκαλία της μαέστρου Ελένης Παπακυριάκου, ενώ παράλληλα η μουσική παράσταση περιλάμβανε τμήματα αφήγησης και δραματοποίησης.

Επρόκειτο για μια σημαντική αισθητική εμπειρία για τα παιδιά παρακολούθησης παράστασης κλασικής μουσικής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που οργανώθηκε στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Ευχαριστούμε θερμά την ΚΟΘ που πρόσφερε τέτοια σημαντική αισθητική εμπειρία στα παιδιά.

DSCN8507

«ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 όλα τα παιδιά του σχολείου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την παραγωγή της Παιδικής-Πειραματικής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης «Το πιο γλυκό ψωμί» στην υπέροχη αίθουσα εκδηλώσεων του ιστορικού Τραμπαντζείου.

Επρόκειτο για ζωντάνεμα-δραματοποίηση του λαϊκού παραμυθιού με κεντρικό μήνυμα την κατάκτηση της χαράς μέσα από την προσπάθεια και τη δημιουργικότητα. Επομένως η ισχυρή θέληση, η εργατικότητα, η συνέπεια και η αυτοπαρακίνηση μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία και στη χαρά.

Οι τρεις αφηγήτριες ζωντάνεψαν με ενθουσιασμό και χιούμορ, με τραγούδι και κίνηση κάθε λέξη του λαϊκού διδακτικού παραμυθιού, ενεργοποιώντας τις αισθήσεις (μεταξύ αυτών και τη γεύση), αλλά και τη φαντασία.

Ευχαριστούμε θερμά

το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων

που κάλυψε το κόστος όλων των εισιτηρίων των παιδιών,

ώστε να χαρούν όλα τα παιδιά το όμορφο παραμύθι με τα σπουδαία μηνύματα.

Ευχαριστούμε επίσης τη ΔΗΚΕΒΟ

που παραχώρησε πολύ πρόθυμα μετά από αίτημά μας

την αίθουσα εκδηλώσεων του ιστορικού Τραμπαντζείου

για τη φιλοξενία της παράστασης της Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ

και για το κέρασμα σε όλα τα παιδιά.

DSCN8460

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης η «Ομπρέλα Προστασίας» των Εθνικών Ευεργετών

01

Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης στολίζει η «Ομπρέλα Προστασίας» που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Ε1΄ και Ε2΄ του σχολείου μας. Με αφορμή την ημέρα μνήμης Εθνικών Ευεργετών, 30 Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν σε μια σειρά δραστηριοτήτων πάνω στη ζωή και το έργο των Εθνικών Ευεργετών, με καταγωγή από τη Σιάτιστα, Νικολάου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου.

Την ομπρέλα είχαν παραδώσει τα παιδιά με τους δασκάλους τους, κ. Μαρία Κουγιούφα και κ. Μιχάλη Δούβλο, στις 11 του Οκτώβρη 2022 κατά την επίσκεψή τους στο εργοστάσιο Παπαγεωργίου CPL Hellas AE στη Σιάτιστα.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες υποδέχτηκε τότε ο κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά τα παιδιά για την τιμή στο πρόσωπο των Εθνικών Ευεργετών, συγκινημένος διαισθάνθηκε τη χαρά του πατέρα του, Νίκου Παπαγεωργίου, αν έβλεπε από κοντά την ομπρέλα προστασίας, αυτή τη δημιουργία παιδιών.

Η παρουσίαση της εικόνας με την ομπρέλα προστασίας στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης σκόρπισε χαμόγελα ικανοποίησης στα πρόσωπα των παιδιών. Θυμίζουμε ότι μια ίδια ομπρέλα στολίζει και το σχολείο μας…

Ένα μικρό αλλά με πολλή αγάπη αφιέρωμα, κοσμεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της βόρειας Ελλάδας. Ένα αφιέρωμα από παιδιά της γενέτειρας των Εθνικών Ευεργετών, Νικολάου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου.

Χτίζοντας γέφυρες σχολείου και κοινωνίας…

02 03 01

«Έκτακτο δελτίο: Η μάχη της Σιάτιστας 1912»

01

Κυρίες και κύριοι, διακόπτουμε το πρόγραμμά μας για να συνδεθούμε απευθείας με τη Σιάτιστα… Μαθητές και μαθήτριες της Ε2΄ τάξης του σχολείου μας, με εμψυχωτή τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο, γίνονται δημοσιογράφοι της εποχής κι ετοιμάζουν ένα έκτακτο δελτίο ειδήσεων.

Από το στούντιο της δικής τους τηλεόρασης, ανακοινώνουν τα σημαντικά γεγονότα που επισφράγισαν τη λευτεριά της Σιάτιστας, τη μάχη της 4ης Νοεμβρίου 1912.

Σε απευθείας σύνδεση με τον λόφο «Γκραντίστι», διαβάζουν το τελεσίγραφο του Μεχμέτ πασά το οποίο παραδόθηκε στο φαρμακείο του Θανάση Στρακαλή κι ακούν το γνωστό ποίημα του Σιατιστινού Γιάννη Τόζη… Κοιμάται η Σιάτιστα και όμως αγρυπνάει…

Στο Δημαρχείο συναντούν τον κτηνοτρόφο Νικόλαο Στρακαλή που με το φέσι του πατέρα του κι όλους τους Σιατιστινούς υψώνουν μόνοι τους την ελληνική σημαία στις 12 του Οκτώβρη 1912.

Σε ζωντανή μετάδοση από την Κίσσαμο Χανίων, ο 10χρονος Κρητικός, ο Ορέστης, συμμετέχει στο δελτίο των παιδιών και μιλάει για τη συμβολή των Κρητών στη μάχη της Σιάτιστας. Τον ευχαριστούμε πολύ, τον ίδιο και τους γονείς του.

Μέσα στα καλντερίμια της Σιάτιστας, οι γυναίκες της εποχής. Και πέτρινη καρδιά να είχε κανείς, θα συγκινούνταν με το θέαμα…

Στη συνέχεια, ο τότε δήμαρχος Σιάτιστας, γιατρός στο επάγγελμα, Μηνάς Θεοδώρου, μας ξεναγεί στο σπίτι του το οποίο είχε μετατρέψει σε τόπο διαμονής αξιωματικών, στρατιωτών και οπλιτών.

Επιπλέον, συνδέονται απευθείας με το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο το οποίο είχε μετατραπεί σε ιατρείο. Εκεί συναντούν τον Κρητικό Μιχαήλ Αναστασάκη, τον γιατρό Σκεύο Ζερβό καθώς και τον διοικητή του στρατού Αντισυνταγματάρχη Ηπίτη Αντώνιο.

Στον ιερό ναό αγίας Τριάδας Σιάτιστας κάνουν ρεπορτάζ και παίρνουν συνέντευξη από τον διοικητή της Πυροβολαρχίας Νικόλαο Κλαδά. Ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στη μάχη. Εμφανίστηκε εκεί με το άλογό του.

Λίγο αργότερα, η Θάλεια Φλωρά – Καραβία, καταξιωμένη Ελληνίδα ζωγράφος, με καταγωγή από τη Σιάτιστα – ανταποκρίτρια των βαλκανικών πολέμων που απαθανατίζει στιγμές από τις μάχες, δίνει συνέντευξη ενώ τη βλέπουμε να σχεδιάζει τον «Νικόλα της Σιάτιστας».

Σε απευθείας σύνδεση με τον λόφο «Καπιτσίνη», μιλάνε για τον ιερό ναό αγίου Ελευθερίου κι όλοι μαζί ξεφωνίζουν «Όχι, ποτέ, η Σιάτιστα έζησε, ζει, θα ζήσει…».

Κι όλα αυτά σε μια νέα εκπαιδευτική ταινία, ένα αφιέρωμα στη μάχη της Σιάτιστας, στη μάχη της 4ης Νοεμβρίου 1912.

Μαζί, σε ρόλο συμπαραστάτη – βοηθού και οι γονείς των παιδιών. Θερμές ευχαριστίες σε όλους. Επιπλέον, θερμές ευχαριστίες και όλες τις πηγές μας καθώς κι ανθρώπους οι οποίοι στήριξαν με τον τρόπο τους κι αυτή την προσπάθεια του σχολείου. Τα ονόματα θα αναφερθούν με τη δημοσίευση της εκπαιδευτικής ταινίας.

1912 – 2022, 110 χρόνια ελεύθερη Σιάτιστα, με ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας. Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ένα έκτακτο δελτίο ειδήσεων, άλλο ένα βιωματικό μάθημα ιστορίας.

Χρόνια πολλά, Σιάτιστα.

02 04 05 06 α 07 09 11 12 14 15 16 1717 18 19 21 22