Αρχείο μηνός Μαΐου 2021

Εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα και Πειραματικά Γυμνάσια

Ακολουθεί το ψηφιακά υπογεγραμμένο με αριθμό πρωτ. 58877/2021 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) με Θέμα ««Εισαγωγή μαθητών/τριών και σχετικές ρυθμίσεις στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία (Π.Σ. & ΠΕΙ.Σ.) για το σχολικό έτος 2021-2022»».

6ΩΔΝ46ΜΤΛΗ-ΘΛΟ (Εισαγωγή μαθητών).pdf
2184 ΦΕΚ.pdf

Προσφορά ζαρζαβατικών

02

Για περάστε, για περάστε…. Εδώ οι καλές ντομάτες!

Ημέρα λαϊκής η Πέμπτη στη Σιάτιστα και στην πλατεία της Χώρας βρέθηκαν στις 27 Μαΐου 2021 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε” και Α” του σχολείου μας, με τους δασκάλους τους, Μαρία Κουγιούφα και Μιχάλη Δούβλο.

Χάρισαν περίπου 200 ρίζες ζαρζαβατικών που οι ίδιοι φύτεψαν στο σχολείο, δέκα μέρες πριν, και φρόντισαν στη συνέχεια στο σπίτι τους.

Ντομάτες, κολοκυθάκια, αγγουράκια, πιπεριές, από τους μαθητές, για τον κόσμο της Σιάτιστας.

Τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, τα παιδιά, με τις φωνές και την κίνησή τους, έδωσαν έναν διαφορετικό, χαρούμενο τόνο στο παζάρι της Πέμπτης, προχωρώντας με μια κίνηση ευγένειας, προσφοράς και καλής θέλησης. Το δώρισμα των ευεργέτιδων (κα Ναούμα Ταχμιντζή και κα Ζωή Παπαγεωργίου), από τα «Χελιδονίσματα», γίνεται δώρο σε πολίτες της Σιάτιστας.

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς των μαθητών για τη στήριξη και τη συνεργασία καθώς και τον κόσμο που έδωσε χαρά στα παιδιά!

«Κάνε τις ρίζες σου πιο δυνατές»

01 03 04 05 06

Συμμετοχή στον διαγωνισμό του European School Radio

01

Στον διαγωνισμό «Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2021» που διοργανώνει το European School Radio συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του σχολείου μας, με την καθοδήγηση του δασκάλου τους, Μιχάλη Δούβλου.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού είναι «Από το εγώ στο εμείς» και οι μαθητές μας συμμετείχαν στην κατηγορία ραδιοφωνικό μήνυμα.

Η δημιουργία μας φέρει τον τίτλο «Μες στο φως των Ευεργετών» κι έχει διάρκεια 1΄ 29΄΄.

02 03

Τι καλύτερος τρόπος, να κατανοήσουμε το «εγώ» που γίνεται «εμείς», μέσα από το έργο των ευεργετών της πόλης μας.

Μέσα από τη συμμετοχή τους αυτή, τα παιδιά αναφέρονται σε ένα κομμάτι της πραγματικότητάς τους, της ζωής τους…. Τα σχολεία, τις εκκλησίες, πλατείες, την έννοια κληροδοτήματα, τον Αιμοδοτικό σύλλογο Σιάτιστας, την Εθελοντική δράση πολιτών, τη δωρεά βιβλίων και πολλά άλλα έργα ευεργετών του τόπου μας.

Τα πρωτάκια μας προσπάθησαν να ανακαλύψουν τη σημασία της φράσης «Από το Εγώ στο Εμείς» μέσα από την ίδια τους την πόλη. Μπήκαν στη διαδικασία να ηχογραφηθούν και να γνωρίσουν το «ραδιοφωνικό πρωτόκολλο». Ήρθαν σε επαφή με έννοιες όπως ευεργέτης, φιλανθρωπία. Έβαλαν το εγώ τους, για να έρθει το εμείς, μια ομαδική δουλειά. Τέλος, σημαντικό το κομμάτι της γνώσης, έστω και οι λίγες πληροφορίες που μπορεί να αποκόμισαν από κτίρια της Σιάτιστας, με δεδομένο το νεαρό της ηλικίας τους (Α΄ τάξη).

Οι μαθητικοί διαγωνισμοί είναι οι αφορμές που προσφέρει το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία για δημιουργίες των μαθητών.

04 05 06

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν και τα σχολεία που διακρίθηκαν είναι τα εξής:
21ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αττικής, «Εμείς για όλους είναι ασπίδα»
1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Αρχάνων Κρήτης, «Μην σπας την αλυσίδα»
Δημοτικό Σχολείο Μενεού Κύπρου, «Γίνε το εμείς»

Είναι μια καλή ευκαιρία να κατανοήσουμε ότι στη ζωή σας δε θα κερδίζουμε συνέχεια αλλά θα κοιτάμε κάθε φορά να διασκεδάζουμε με ό,τι δημιουργούμε. Άλλωστε, το ταξίδι κρύβει τη μαγεία κι όχι ο προορισμός.

Θερμά συγχαρητήρια στα σχολεία που διακρίθηκαν καθώς και στα συνολικά 49 σχολεία από Ελλάδα και Κύπρο για τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη κατηγορία του διαγωνισμού του European School Radio.

Κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε τη δημιουργία των παιδιών

 

 

ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

 Την Τρίτη 18/5/2021 εορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων οργανώθηκε επίσκεψη  στον ιστορικό ναό του Προφήτη Ηλία που αποτελεί ένα αληθινό μουσείο τέχνης. Ο κ. Χρήστος  Κάστιας φρόντισε να ανοίξει τον ναό και ο κ. Χρήστος Καρακουλάκης μάς μίλησε  για τα εικονογραφικά θέματα που «ιστορήθηκαν» στον ναό.

 Στον ιστορικό ναό που φαίνεται πως οικοδομήθηκε το 1701 αποτυπώνονται έντονα επιρροές από τη δυτική τέχνη, γεγονός φυσικό σε μια πολιτεία ανοιχτή στην επικοινωνία με τη Δύση.  Ωστόσο εντυπωσιάζει το σπάνιο εικονογραφικό θέμα της ρίζας του Ιεσσαί με την απεικόνιση των σπουδαιότερων πνευμάτων της κλασικής αρχαιότητας.

Ο ιστορικός αυτός ναός-μουσείο μαρτυρεί  την πολιτική ιδεολογία των κατοίκων (με τις συχνές απεικονίσεις του δικέφαλου αετού) και  τη βαθιά συνείδηση της ιστορικής συνέχειας της φυλής. Αποτυπώνει επίσης την αναγνώριση της σημασίας της κλασικής αρχαιότητας στη διαμόρφωση του ελληνοχριστιανικού χαρακτήρα της ρωμιοσύνης και τη σημαντική επιρροή του διαφωτισμού την παραμονή της τιτάνιας προσπάθειας του Παπαζώλη για την έγερση του έθνους.

  Την ευκαιρία της επίσκεψης είχαν οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Στ΄, Δ1, Δ2 και Β΄ που εισήλθαν ξεχωριστά ανά τμήμα στον ιστορικό ναό. Συνοδοί ήταν οι εκπαιδευτικοί Στέφου, Πορπόρης, Κύρου, Διαμαντοπούλου, Χατζή και το προσωπικό εξειδικευμένης υποστήριξης Τσενεκλίδης και Δελαβερίδου.

ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Μετά από την υποβολή σχετικού αιτήματος προς την  Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης, τη Δευτέρα στις 10.00 πμ οργανώθηκε επίσκεψη των μαθητών και μαθητριών των τμημάτων  Γ1 και Γ2 με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών κ. Χατζηζήση Αναστασίας,  κ. Μέντζα Αγνής και κ. Τσιώνη Αλεξάνδρας στον χώρο όπου σταθμεύει το πυροσβεστικό όχημα στην πόλη μας. Με πολλή προθυμία το προσωπικό της υπηρεσίας εξήγησε στα παιδιά τη λειτουργικότητα του εξοπλισμού του μεγάλου πυροσβεστικού οχήματος. Η παρουσίαση ενθουσίασε τα παιδιά.

 Ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που πρόθυμα ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα των εκπαιδευτικών  και των μαθητών της Γ΄ τάξης.

Μια σπουδαία συμβουλή που λάβαμε ήταν η εξής: Να μην ξεχνάμε ποτέ πως η προστασία του περιβάλλοντος από σκουπίδια συμβάλλει σημαντικά  στην αποτροπή πυρκαγιών στη φύση!

Οι μικροί μας κηπουροί

01

Την πρώτη ημέρα μετά την επιστροφή των διακοπών του Πάσχα, αυτή την ημέρα προσαρμογής, θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως μια μικρή γιορτή των σπόρων στο σχολείο μας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Α΄ και Ε΄ με τους δασκάλους τους, Μιχάλη Δούβλο και Μαρία Κουγιούφα, ασχολήθηκαν με την κηπουρική.

Άνοιξαν τρύπες στη βάση από κυπελλάκια, γράψανε το είδος του φυτού στο καθένα, προσθέσανε φυτόχωμα και στο τέλος τον σπόρο. Το κάθε παιδί έφυγε με 15 φυτά που το ίδιο επιμελήθηκε. Η φροντίδα θα συνεχιστεί στο σπίτι…

Τα έξοδα της συγκεκριμένης δράσης καλύφθηκαν από το δώρισμα των ευεργέτιδων, κας Ζωής Παπαγεωργίου και κας Ναούμας Ταχμιντζή, από τα Χελιδονίσματα. Ευχαριστούμε θερμά.

Η προμήθεια των υλικών έγινε από καταστήματα της Σιάτιστας.

 »Κάνε τις ρίζες σου πιο δυνατές»

02 03 04 05 06 07 08 09 10 11

 

 

Yποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης από COVID-19

Στο παρακάτω σύνδεσμος θα βρείτε το έγγραφο με αρ. πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 27707 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 1825/5-5-2021) με θέμα: «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID-19 σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

self_test_sxoleia.pdf

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΟΙΚΟΥΝ ΜΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΥΣΙΩΝ

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το ψηφιακά υπογεγραμμένο με αριθμό πρωτ. 48137/2021 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) με Θέμα «Παροχή οδηγιών για τη δικαιολόγηση των απουσιών μαθητών_τριών που συνοικούν με άτομα που πάσχουν από σοβαρό_ά υποκείμενο_α νοσήματα Σχετ_Η αρ πρωτ 14109_ΓΔ4_05_02_2021 ΚΥΑ Β 455 όπως έχει τροποποιηθεί με την με αρ πρωτ 43274_ΓΔ4_14_04_2021 ΚΥΑ Β 1512».

ΕΞΕ – 48137 – 2021 -δικαιολόγηση των απουσιών μαθητών_τριών.pdf