Αρχείο μηνός Νοεμβρίου 2019

Συμμετοχή σε διαγωνισμούς ταινιών

01 02

Σε δυο διαγωνισμούς ταινιών, εγκεκριμένους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα συμμετέχει το σχολείο μας κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Στον 10ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema? διάβασες;» με δυο συμμετοχές:

-          «Η δίκη των δικαστών», ένα δημιούργημα των μαθητών και μαθητριών της περσινής ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας με αφορμή την Επανάσταση του 1821. (Δίνεται η δυνατότητα από τους διοργανωτές μιας και δημιουργήθηκε σε χρόνο πέραν της λήξης του περσινού διαγωνισμού)

-          «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία», ένα δημιούργημα των μαθητών και μαθητριών της Δ΄ τάξης του σχολείου μας με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ.

Τονίζουμε ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, τη γενική γραμματεία επικοινωνίας και ενημέρωσης, το τμήμα εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης και ψηφιακών μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, την ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοτηλεόραση), το ΕΚΟΜΕ (εθνικό κέντρο οπτικοακουστικών μέσων και επικοινωνίας) και την πρεσβεία της Κυπριακής δημοκρατίας στην Ελλάδα ? Μορφωτικό Γραφείο ? σπίτι της Κύπρου.

Η χρονική διάρκεια των ταινιών στον συγκεκριμένο διαγωνισμό ορίζεται στα δέκα (10) λεπτά.

03 04

Επιπλέον οι δυο εκπαιδευτικές ταινίες θα συμμετάσχουν και στον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ».

Η «δίκη των δικαστών» θα συμμετάσχει στη θεματική «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821» στην κατηγορία μέγιστης διάρκειας 10 λεπτών.

Η ταινία «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία» θα συμμετάσχει στη θεματική «Κατοχή ? Εθνική Αντίσταση» στην κατηγορία μέγιστης διάρκειας 30 λεπτών.

Τον συγκεκριμένο διαγωνισμό διοργανώνουν η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.ΑΙ.Θ.) σε συνεργασία με το αρχείο της ΕΡΤ ΑΕ.

05 06 07

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής σε διαγωνισμούς είναι η προσκόμιση Υπεύθυνης δήλωσης από τους γονείς ? κηδεμόνες των παιδιών. Στο αρχείο του σχολείου υπάρχουν τα έντυπα της συγκατάθεσής τους.

Θυμίζουμε ότι οι κάποιοι από τους στόχους των εν λόγω διαγωνισμών είναι:
-          Η ενίσχυση της φαντασίας και της πρωτοβουλίας για καλλιτεχνική έκφραση και πηγαία δημιουργικότητα με αισθητικό αποτέλεσμα.
-          Η ομαδική εργασία των μαθητών προκειμένου να καλλιεργηθεί το συνεργατικό και συλλογικό πνεύμα.
-          Η καλλιέργεια της διαθεματικότητας και της διεπιστημονικότητας μέσα από την υλοποίηση μαθητικών ψηφιακών έργων.
-          Απόκτηση δεξιοτήτων οπτικοακουστικής αγωγής.
-          Ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση.
-          Η επαφή/γνωριμία/εμβάθυνση γνώσεων με πτυχές της ελληνικής Ιστορίας, το Θέατρο, τη Λογοτεχνία, τις Τέχνες, Πολιτιστικά Δρώμενα, τη Φιλοσοφία, τις Επιστήμες.
-          Η ανακάλυψη πολιτιστικών στοιχείων και παραδόσεων μιας άλλης εποχής.
-          Η διαμόρφωση ερευνητικούς πνεύματος και η ενίσχυση της αυτενέργειας των μαθητών και μαθητριών σε όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
-          Η εξοικείωση με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και το σενάριο.

Τα πνευματικά δικαιώματα των ταινιών ανήκουν στο σχολείο μας και στον δάσκαλο κ. Μιχάλη Δούβλο. Η δημιουργία ταινίας έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με εμπορία, διαφήμιση ή προώθηση εμπορικών προϊόντων ή πώληση πάσης φύσεως υλικού.

 

Ολόκληρη η ταινία «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία»

01

Κάντε κλικ παρακάτω για να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκπαιδευτική ταινία «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία» που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ.

Τα πνευματικά δικαιώματα της ταινίας ανήκουν στο σχολείο μας, 1ο Δημοτικό σχολείο Σιάτιστας, και στον υπεύθυνο εκπ/κό κ. Δούβλο Δ. Μιχαήλ.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η πώληση, η διανομή και η προώθηση για εμπορικούς λόγους.

Ευχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν με τον τρόπο τους.

Κάντε κλικ εδώ για την ταινία!

Στα Γρεβενά με τη βαλίτσα του ’40

01

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Γρεβενών άνοιξε η βαλίτσα των μαθητών και μαθητριών της Δ΄ τάξης του σχολείου μας την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019. Έπειτα από πρωτοβουλία της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, κας Ντιό Ευφροσύνης, τα παιδιά παρουσίασαν την ταινία τους, ?1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία? σε περίπου 180 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων της πόλης των Γρεβενών (1ο Δ.Σ, 2ο, 3ο, 7ο και Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών). Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το έπος του ’40.

Τα παιδιά συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, κ. Δούβλος Μιχάλης και κα. Κουγιούφα Μαρία, καθώς και αρκετοί από τους γονείς ? κηδεμόνες τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του υπεύθυνου δασκάλου της Δ” τάξης ο οποίος αναφέρθηκε στη δημιουργία του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, ευχαρίστησε όσους ενεπλάκησαν για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, μίλησε για το όμορφο αυτό αντάμωμα Γρεβενών και Σιάτιστας ενώ στο τέλος έκανε ανοιχτή πρόταση στα σχολεία των Γρεβενών για επίσκεψη στην πόλη μας ?Και πάλι ευχαριστούμε για τη φιλοξενία στην πόλη σας, τα Γρεβενά. Η Σιάτιστα και το 1ο Δημοτικό Σχολείο θα χαρεί να σας δει και να σας ξεναγήσει στα αρχοντικά μας, τις εκκλησίες, στα λαογραφικά μουσεία μας, στο Βοτανικό μουσείο, στο Παλαιοντολογικό, το Εκκλησιαστικό, στα οινοποιεία και στα τυροκομεία μας?.

02 03 04 05 06 07

Πριν την άφιξη στα Γρεβενά, τα τεταρτάκια του σχολείου μας ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Μηλιά Γρεβενών όπου είδαν ευρήματα ελέφαντα περίπου 200.000 χρόνων, μαστόδοντα 3.000.000 χρόνων καθώς και άλλα ευρήματα ζώων παλαιολιθικής εποχής που βρέθηκαν στην περιοχή των Γρεβενών. Λίγο πριν την αποχώρησή μας, τα παιδιά του σχολείου απέσπασαν και τα καλά λόγια του υπεύθυνου του μουσείου για υπακοή και προσηλωμένη ξενάγηση.

08 09 10 11 12 13 14 15 16

Η Δ/ντρια,  το εκπ/κο προσωπικό,  ο δάσκαλος της Δ” τάξης,
ο Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων,  οι γονείς ? κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών της Δ” τάξης,  οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ” τάξης

ευχαριστούν θερμά

τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, κ. Κασαπίδη Γεώργιο,
την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας,
κα Ντιό Ευφροσύνη για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης,
τον Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, κ. Τσιούμαρη Γρηγόριο και τον Πρόεδρο των ΚΤΕΛ Κοζάνης, κ. Πάλλα Ιωάννη για τη μετακίνηση μαθητών,
τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών κ. Γιάτσιο Ιωάννη,
τον Δήμο Γρεβενών και τη ΔΕΚΕΓ για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου Γρεβενών,
την ιδιωτική εταιρεία στην οποία ανήκει ο χώρος και τον υπεύθυνο κ. Καραμήτρο Αλέξη,
τον τεχνικό, κ. Παντελή Παύλο, για την οπτικοακουστική κάλυψη της εκδήλωσης,
τους Δ/ντες, το εκπ/κό προσωπικό και τους μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών σχολείων Γρεβενών που παρευρέθηκαν στην εκδήλωσή μας.

Τέλος να ευχαριστήσουμε τα παιδιά της Δ΄ τάξης του σχολείου μας που μας εκπροσώπησαν στην εκδήλωση αυτή. Δίδαξαν ιστορία σε άλλα παιδιά κι έζησαν μια όμορφη εμπειρία την οποία έβαλαν στο ντουλαπάκι των αναμνήσεων τους.

Σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ3 η βαλίτσα με τους θησαυρούς του ΄40

εικόνα

     Στο δελτίο ειδήσεων της Περιφέρειας στην ΕΡΤ3 παρουσιάστηκε την Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019 το ρεπορτάζ που είχε καλύψει η δημοσιογράφος, κα Αμαραντίδου Δέσποινα. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν την ημέρα της παρουσίασης της εκπαιδευτικής ταινίας «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία» από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας στο Πολιτιστικό Κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη».

Ευχαριστούμε θερμά την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ3 στην Κοζάνη, κα Αμαραντίδου Δέσποινα, και την ΕΡΤ3 για τον λόγο που έδωσαν στην προσπάθεια των παιδιών, του σχολείου και της Σιάτιστας!

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το σχετικό απόσπασμα από την ΕΡΤ3

Στην ΕΡΤ1 η βαλίτσα του ?40

εικόνα

     Στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» μίλησε ο δάσκαλος κ. Δούβλος Μιχαήλ την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019. Σε ζωντανή μετάδοση από τη Σιάτιστα, στις 07:10 το πρωί και έχοντας ως φόντο το σχολείο μας, ξεδίπλωσε τις σκέψεις του για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία» που πραγματοποίησε η Δ? τάξη του σχολείου μας με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ.

Ευχαριστούμε θερμά, για την πρόσκληση και την πραγματοποίηση της ζωντανής σύνδεσης, την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κοζάνη κα. Αμαραντίδου Δέσποινα καθώς και την ΕΡΤ1 και τον  παρουσιαστή της εκπομπής κ. Σκάλκο Ιωάννη που έδωσαν βήμα στο σχολείο μας και στη Σιάτιστα.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το σχετικό απόσπασμα από την ΕΡΤ1

 

Στο κανάλι της Βουλής «ο γάμος από παλιά?»

72290226_2336557553262968_520882866175868928_n

     Στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής το ερχόμενο Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 17:00 ? 18:00 θα προβληθεί η ταινία «Σιάτιστα: Ένας γάμος από παλιά…» που είχαν δημιουργήσει οι μαθητές και οι μαθήτριες της περσινής ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας.

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο έργο είχε διακριθεί στον διεθνή μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «Cinema? διάβασες» κατά το προηγούμενο σχολικό έτος (2018 ? 2019) και η βράβευση είχε γίνει στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Μαζί με τη δική μας ταινία θα προβληθούν κι άλλες πέντε (5) που είχαν διακριθεί στην κατηγορία «Τεκμηρίωση» (σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια).

Άρωμα Σιάτιστας, λοιπόν, στο κανάλι της Βουλής το ερχόμενο Σάββατο με εκείνη την προσπάθεια των παιδιών που ακόμη και σήμερα δίνει καρπούς στο σχολειό και την πόλη μας!

Στιγμιότυπο 1 (23-11-2018 4-31 μμ)