Όλα τα άρθρα του/της Γεώργιος Γκούμας

Σχετικά με Γεώργιος Γκούμας

Εκπαιδευτικός ΠΕ19 (Πληροφορική)

ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου οργανώθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στο παραμύθι και στο παιδικό βιβλίο στην αίθουσα τελετών ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΥ του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας, την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης με την επιμέλεια της δασκάλας τους Στέφου Ζωής και της δασκάλας θεατρικής αγωγής του σχολείου Βαρβάρας Κεβρεκίδου παρουσίασαν τα παρακάaτω:

  1. Κουκλοθεατρική παράσταση του παραμυθιού των αδερφών Γκριμ «Οι μουσικοί της Βρέμης» σε διασκευή Χάρη Σακελλαρίου. Το παραμύθι προβάλλει τις αξίες της φιλίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης των περιφρονημένων από τους ανθρώπους ζώων που πρωταγωνιστούν στην ιστορία και ξεπερνούν μαζί τις δυσκολίες της ζωής.
  2. Δραματοποίηση του παραμυθιού «Τρία χτυπήματα στην πόρτα» της Χρυσούλας Χατζηγιαννιού. Το συγκεκριμένο κείμενο, που έχει πολλά στοιχεία λαϊκού παραμυθιού, προβάλλει μέσα από το διάλογο μιας απλής γυναίκας του λαού με τα προσωποποιημένα εντυπωσιακά στοιχεία της φύσης- τον βοριά, τη βροχή και τον ήλιο- τις αξίες της ευγένειας, της υπομονής και της θετικής σκέψης.
  3. Θεατρική απόδοση με φως και σκιά του παραμυθιού «Η πριγκίπισσα κι ο βάτραχος» του Ευγένιου Τριβιζά. Ο Τριβιζάς ανατρέπει την εξέλιξη της γνωστής ιστορίας του κλασικού παραμυθιού σαρκάζοντας τη ματαιόδοξη ζωή των πριγκιπισσών των κλασικών παραμυθιών και προτείνοντας μια ζωή χαράς κοντά στην φύση, βασισμένη στις αξίες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας και της αληθινής φιλίας.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης με την επιμέλεια της δασκάλας της αγγλικής γλώσσας του σχολείου μας κ. Σαλίκα Ευδοκίας παρουσίασαν στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση, με πολλά στοιχεία δραματοποίησης και παντομίμας, την ιστορία ?The potato people? της Pamela Allen. Η σύγχρονη αυτή συγγραφέας προβάλλει με εξαιρετικό τρόπο τη σχέση αγάπης ενός παιδιού με τη γιαγιά του και τις αλησμόνητες δημιουργικές ώρες που περνούν μαζί στο σπίτι της γιαγιάς. Επιπλέον μέσα από την εξέλιξη της συγκεκριμένης ιστορίας τα παιδιά-αναγνώστες κατανοούν τη διαδικασία πολλαπλασιασμού των φυτών και προτρέπονται στην ενασχόληση με την κηπουρική. Επίσης διακρίνουν τη μοναξιά των ηλικιωμένων που ζουν μακριά από τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, καθώς και την αναφορά στον κύκλο της ζωής.

Ο Διευθυντής του σχολείου προσέφερε σε όλα τα παιδιά του σχολείου την ευκαιρία να μιμηθούν τον μικρό πρωταγωνιστή της συγκεκριμένης ιστορίας και να ασχοληθούν δημιουργικά με την κηπουρική, μοιράζοντας πατατόσπορο.

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης ακολούθησε απονομή βραβείων φιλαναγνωσίας. Η υπεύθυνη δασκάλα της λειτουργίας της σχολικής βιβλιοθήκης προσέφερε πανσεδάκια και πετούνιες από τους παραμυθένιους κήπους των βιβλίων στα παιδιά που συμπλήρωσαν κάρτες δανεισμού της βιβλιοθήκης κατά την περίοδο 2-4-2015 έως 2-4-2016.

Στην πραγματοποίηση της όμορφης εκδήλωσης συνέβαλε και ο εκπαιδευτικός πληροφορικής του σχολείου μας κ. Γκούμας Γεώργιος, μεριμνώντας για την τεχνική υποστήριξη.

ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Με την ευκαιρία εορτασμού της Ημέρας κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και της Σχολικής Βίας στην αίθουσα τελετών «Αναστάσιος Σπύρου» του σχολείου μας οργανώθηκε σχετική εκδήλωση την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016.

Η εκδήλωση περιλάμβανε τα ακόλουθα μέρη:

  1. ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ -Χρησιμοποιήθηκε υλικό από τον Συνήγορο του παιδιού.
  2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ -Χρησιμοποιήθηκε υλικό από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της βίας που διευκρίνιζε ότι βία σημαίνει ζήλια, προσβολές, απειλές, περιφρόνηση, αδιαφορία, ανισότητα, κακομεταχείριση, έλλειψη επικοινωνίας, έλεγχο, κριτική?
  3. ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ -Προβλήθηκαν και σχολιάστηκαν δύο μικρές ταινίες κινουμένων σχεδίων: Costo Animado Bulling (Blender) και The story of Yu.
  4. Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΑΙΤΙΑ ΒΙΑΣ -Προβλήθηκε και σχολιάστηκε η μικρή ταινία κινούμενων σχεδίων For the birds της PIXAR .
  5. ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Όλοι μαζί γιατρεύουμε μια πληγωμένη καρδιά Οι μαθητές κάθε τάξης έγραψαν μηνύματα κατά της σχολικής βίας και του ενδοσχολικού εκφοβισμού σε κομμάτια παζλ για να συνθέσουν από κοινού μια καρδιά, γιατρεύοντας μια τραυματισμένη.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τις εκπαιδευτικούς: Στέφου Ζωή και Σαλίκα Ευδοκία. Την τεχνική επιμέλεια των προβολών είχε ο καθηγητής πληροφορικής κ. Γιώργος Γκούμας.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ

Στις 24 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα τελετών «Αναστάσιος Σπύρου» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας οργανώθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Επανάστασης.

Μετά το απολυτίκιο και την ομιλία του Διευθυντή του σχολείου κ. Γεωργίου Φυτάκη, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης με την επιμέλεια των εκπαιδευτικών Αγνής Μέντζα και Μαρίας Κουγιούφα έθεσαν το ιστορικό πλαίσιο, απήγγειλαν ποίηση, ερμήνευσαν πολλούς ρόλους ιστορικών προσώπων και τραγούδησαν υπέροχα τραγούδια με την καθοδήγηση του δασκάλου μουσικής του σχολείου μας, κ. Κωνσταντίνου Δημητρίου.

Συγκεκριμένα, η παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου από τα παιδιά συνοδεύτηκε με προβολή για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Επανάσταση εικαστικών έργων σημαντικών ζωγράφων του 19ου αιώνα (Βρυζάκη, Ντελακρουά κά). Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ΄1 παρουσίασαν τα θεατρικά δρώμενα «Χορός του Ζαλόγγου» και «Επανάσταση του 1821», ενώ του ΣΤ΄2 τα θεατρικά δρώμενα «Οι κλέφτες» και «Οι Μεσολογγίτισσες». Τα παιδιά απήγγειλαν ποίηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και του Διονυσίου Σολωμού και τραγούδησαν τον «Θούριο» του Ρήγα, το «Τσάμικο» του Γκάτσου, αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους πολιορκημένους» του Σολωμού και άλλα τραγούδια. Με μουσική συνόδευσαν τα τραγούδια των παιδιών ο κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου, ο Στράτος Καραμπατζιάς, ο Νίκος Τσιότσιος και η Ιωάννα Γκούντρα.

Στο τέλος της εκδήλωσης μαθήτριες και μαθητές της Δ΄ τάξης παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς που διδάχθηκαν από τη γυμνάστρια του σχολείου μας κ. Αναστασία Χατζηζήση.

Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλαν και οι εκπαιδευτικοί: θεατρικής αγωγής κ. Βάνα Κεβρεκίδου και πληροφορικής κ. Γιώργος Γκούμας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης με τη συνοδεία εκπαιδευτικών κατευθύνθηκαν στον χώρο του Ηρώου για την κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των αγωνιστών της λευτεριάς.

Ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της Μεγάλης Επανάστασης αντιπροσωπεία παιδιών παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Στ΄, Ε΄ και Δ΄ συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση.

Τις εκδηλώσεις του Δήμου μας για την επέτειο της Εθνεγερσίας τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης κ. Ιωάννης Γκαμπούρας και ο Σχολικός Σύμβουλος της 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κοζάνης κ. Ιωάννης Παπαδέλης.

«ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Ο Διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου ευχαριστούν θερμά το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που κατέβαλε και φέτος το αντίτιμο για την παρακολούθηση από όλα τα παιδιά του σχολείου μας στις 22 Μαρτίου 2016 της θεατρικής παράστασης «Τα 40 κλειδιά» που οργάνωσε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης.

Επρόκειτο για ένα λαϊκό σκυριανό παραμύθι, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1943 με τον τίτλο «Η Μαρδίτσα» από τη Νίκη Πέρδικα στο περιοδικό Σκύρος και αργότερα, το 1973, συμπεριλήφθηκε στην ανθολογία «Παραμύθια του λαού μας» του Γιώργου Ιωάννου.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από το θάνατο του Γιώργου Ιωάννου το ΔΗ,ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης οργάνωσε τη θεατρική απόδοση του συγκεκριμένου παραμυθιού, το οποίο αναφέρεται στη ζωή και στις δυσκολίες της, στην αδερφική αγάπη, στην καλοσύνη και στην ανάγκη για συνεχή αγώνα.

Στο παραμύθι εντοπίζονται στοιχεία των κλασικών παραμυθιών (ο χήρος βασιλιάς, η βασίλισσα-μάγισσα, η ορφανή καλή πανέμορφη βασιλοπούλα) κι αρκετοί κοινοί τόποι με τα κλασικά παραμύθια της Χιονάτης, της Σταχτοπούτας, του Κοντορεβιθούλη κά.

Η δράση είχε ρυθμό καταιγιστικό και οι έξι ηθοποιοί ερμήνευσαν πολλούς διαφορετικούς ρόλους, Με δημιουργική επινόηση και με απλά υλικά η σκηνή μεταμορφωνόταν συνεχώς σε κάποιο διαφορετικό μέρος: σε πυκνό δάσος, σε κάστρο, σε φουρτουνιασμένη θάλασσα κά.

Οι μαθητές ταξίδεψαν στον κόσμο της δημιουργικής φαντασίας και της θεατρικής «μαγείας» κι εξοικειώθηκαν με τη γλώσσα του θεάτρου.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης με τις δασκάλες τους κ. Χατζή Θεολογία και κ. Τσιώνη Αλεξάνδρα οργάνωσαν λαογραφική έκθεση με αντικείμενα από τον υλικό βίο και τον πολιτισμό των προηγούμενων γενιών. Κάθε μαθητής έφερε από το σπίτι του και εξέθεσε ένα ή περισσότερα οικογενειακά κειμήλια, για τα οποία ετοίμασε καρτέλα με σχετικές πληροφορίες.

Οι μαθητές έστειλαν προσκλήσεις στους συγγενείς τους και με αφίσα γνωστοποίησαν τη λειτουργία της έκθεσης στους υπόλοιπους μαθητές, καθώς και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Η έκθεση λειτούργησε την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα της Β΄ τάξης και περιλάμβανε αξιόλογα αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής, υαλουργίας, κεντητικής, παλαιά νομίσματα κ.ά.

Γονείς και συγγενείς των παιδιών επισκέφτηκαν την έκθεση, καθώς και όλοι οι μαθητές του σχολείου με τους εκπαιδευτικούς τους.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟ ΦΑΡΔΥΚΑΜΠΟ

Στις 6 Μαρτίου 2016, ημέρα Κυριακή, αντιπροσωπεία μαθητών του σχολείου μας με τη συνοδεία εκπαιδευτικών παρευρέθηκε στο χώρο του μνημείου της ιστορικής μάχης του Φαρδύκαμπου, όπου παρακολούθησε την εκδήλωση μνήμης που οργανώθηκε από τη δημοτική αρχή Βοϊου για τα 73 χρόνια από την ηρωική πράξη αντίστασης στις ιταλικές δυνάμεις κατοχής. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφάνων  από εκπροσώπους πολλών αρχών και συλλόγων, καθώς και ομιλία από τον εκπαιδευτικό και δημοτικό σύμβουλο κ. Χρήστο Δόρδα.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 οργανώθηκε στην αίθουσα τελετών «Αναστάσιος Σπύρου» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας δίωρη εκδήλωση για τη γιορτή των γραμμάτων, την οποία παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας.

Η εκδήλωση περιλάμβανε δύο άξονες: Α) αναφορά στο πολύπλευρο έργο των τριών Ιεραρχών και Β) αναφορά στην προσφορά των ευεργετών του σχολείου μας, καθώς και στην ιστορία του λαμπρού διδακτηρίου.

Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Φυτάκης Γεώργιος στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στο πνευματικό έργο των τριών μεγάλων Ιεραρχών: Αγίου Βασιλείου, Γρηγορίου Θεολόγου και Ιωάννου Χρυσοστόμου, οι οποίοι αναδείχθηκαν συστηματικοί μελετητές της ελληνικής φιλοσοφίας, πιστοί μιμητές Χριστού, αληθινοί φιλάνθρωποι, πρωτοπόροι σε έργα προσφοράς και πρόνοιας, φωτεινά παραδείγματα αφοσίωσης στην ορθή πίστη, αληθινοί δάσκαλοι της εκκλησίας και θεμελιωτές της ελληνοχριστιανικής αγωγής. Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο κ. Φυτάκης αναφέρθηκε στο έργο των ευεργετών του σχολείου μας από την εποχή της ίδρυσής του μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή ταινίας για το έργο των Τριών Ιεραρχών, καθώς και προβολή παλαιού φωτογραφικού υλικού από την ιστορία του 1ου Δημοτικού σχολείου [Κάποια φωτογραφικά ντοκουμέντα από την ιστορία του λαμπρού διδακτηρίου δημοσιεύονται στον ιστότοπο του σχολείου].

Ανήμερα της εορτής των Γραμμάτων, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, έγινε ο προγραμματισμένος εκκλησιασμός εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου μας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, όπου τελέστηκε ιερή λειτουργία στην οποία πρωτοστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος. Λόγος για τους Μεγάλους Ιεράρχες εκφωνήθηκε από τον δάσκαλο κ. Κωντσιόγλου Χριστόφορο, ο οποίος στη συνέχεια ανέγνωσε και τα ονόματα ευεργετών και δωρητών των εκπαιδευτηρίων της Σιάτιστας, ενώ δεξίωση οργανώθηκε με επιμέλεια φέτος της Δ/νσης του 3ου Δημ. Σχολείου Σιάτιστας στο ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Την Τρίτη 22/12/2015 οργανώθηκε η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του σχολείου μας από τις εκπαιδευτικούς Θεολογία Χατζή, Αλεξάνδρα Τσιώνη, Αλεξία Δούνα, Βαρβάρα Κεβρεκίδου και Αναστασία Χατζηζήση.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β΄1 παρουσίασαν το παραμύθι του Τριβιζά ?Η Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα?, ενώ του Β΄2 παρουσίασαν θεατρικό με θέμα τη Γέννηση του Χριστού και την προσκύνηση των βοσκών και των μάγων.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης παρουσίασαν θεατρικό έργο με πρωταγωνιστή τον Άγιο Βασίλη και τους βοηθούς του.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄τάξης τραγούδησαν στην αγγλική γλώσσα γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες με την επιμέλεια της κ. Ευδοκίας Σαλίκα και με τη συνοδεία του δασκάλου της μουσικής του σχολείου μας κ. Κωνσταντίνου Δημητρίου.

Σύλλογος διδασκόντων 2015-2016

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο σχολείο μας κατά το διδακτικό έτος 2015-2016.

A/A ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΛΑΔΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1 Φυτάκης Γεώργιος ΠΕ70 Δ/ντης
2 Στέφου Ζωή-Δέσποινα ΠΕ70 Ε (Υπ/ντρια)
3 Δούνα Αλεξία ΠΕ70 Α
4 Χατζή Θεολογία ΠΕ70 Β1
5 Τσιώνη Αλεξάνδρα ΠΕ70 Β2
6 Νεράντζη Κατερίνα ΠΕ70 Γ
7 Κύρου Ηλίας ΠΕ70 Δ1
8 Διαμαντοπούλου Βασιλική ΠΕ70 Δ2
9 Μέντζα Αγνή ΠΕ70 ΣΤ1
10 Κουγιούφα Μαρία ΠΕ70 ΣΤ2
11 Μπάτζιος Γεώργιος ΠΕ70  Ολοήμερο
12 Γκάλλο Μαρία Ρόζα ΠΕ05 Γαλλικά
13 Αμπατζίδης Γεώργιος ΠΕ06 Αγγλικά
14 Σαλίκα Ευδοκία ΠΕ06 Αγγλικά
15 Σημαδοπούλου Δέσποινα ΠΕ06 Αγγλικά
16 Σταθοπούλου Ευαγγελία ΠΕ07 Γερμανικά
17 Σταυρόπουλος Ευάγγελος ΠΕ08 Εικαστικά
18 Χατζηζήση Αναστασία ΠΕ11 Φυσική Αγωγή
19 Βέτσου Λαμπρινή ΠΕ11 Φυσική Αγωγή
20 Δημητρίου Κων/νος ΠΕ16 Μουσική
21 Γκούμας Γεώργιος ΠΕ19 Τ.Π.Ε.
22 Κεβρεκίδου Βαρβάρα ΠΕ32 Θεατρική Αγωγή

H κυρά Κακή και οι δώδεκα μήνες

Τα παιδιά της Β΄1 και Β΄2 τάξης με αφορμή το παραμύθι «Η κυρά-Καλή και οι δώδεκα μήνες» που είναι στο μάθημα της Γλώσσας, έγραψαν και εικονογράφησαν την παραλλαγή του παραμυθιού με τίτλο «Η κυρά-Κακή και οι δώδεκα μήνες».