Όλα τα άρθρα του/της teacher

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 οι κυρίες του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων επιφύλαξαν μια έκπληξη για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μοιράζοντας υπέροχα μικρά βασιλοπιτάκια. Τα μικρά υπέροχα κέικ έκρυβαν οχτώ (8) τυχερά φλουριά- ένα για κάθε τάξη και τμήμα, αλλά και ένα για τους/τις εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας.

Τα τυχερά φλουριά κέρδισαν οι μαθητές/τριες: Νικόλας Κ. (Α΄), Κωνσταντίνα Π (Β΄), Κωνσταντίνα Σ (Γ΄), Κωνσταντίνος Χ (Δ΄), Αναστασία Β (Ε1), Νίνα Τ (Ε2), Άκης Χ (Στ1) και Σάρα Γ (Στ΄2). Το τυχερό φλουρί των εκπαιδευτικών έτυχε η κ. Χλιαρά Μαρία, μέλος της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ). Τα δώρα για τα παιδιά ήταν: ακουστικά ή μικρά ηχεία, ενώ για την εκπαιδευτικό ένα βιβλίο-ημερολόγιο (ατζέντα).

Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων για την χαρά και τον ενθουσιασμό που χάρισαν στα παιδιά.

Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία οι τάξεις Γ΄και Ε1 πραγματοποίησαν τις παρακάτω δράσεις: 1) Δημιουργία αφίσας με τίτλο « Εγώ κι εσύ μαζί!» , η οποία μοιράστηκε στα καταστήματα της πόλης μας με σκοπό την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας σε θέματα αναπηρίας. 2) Κατασκευή καρδιών με θέμα «Δίνω χρώμα στην αναπηρία», οι οποίες και αυτές χαρίστηκαν στα καταστήματα της πόλης μας. 3) Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με πλαστικοποιημένα γράμματα και σχηματισμός της φράσης «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ» 4) Κατασκευή ταμπλό με ζωγραφιές των παιδιών με θέμα: «Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία». 5) Γραφή του ονόματος των παιδιών με τη γραφή braille. Ευχαριστούμε θερμά τους καταστηματάρχες της πόλης μας για την άριστη συνεργασία τους και υποδοχή των μαθητών του σχολείου μας. Χτίζουμε γέφυρες σχολείου και κοινωνίας.

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Την Παρασκευή 23-12-2022 οργανώθηκε από τη δασκάλα κ. Τσιώνη Αλεξάνδρα στην αίθουσα εκδηλώσεων ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΥ χριστουγεννιάτικη εκδήλωση.

Με την επιμέλεια της κ. Τσιώνη οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης μεταμορφώθηκαν σε αγγέλους, χιονονιφάδες, βοσκούς, μάγους κά και παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο με θέμα την προσκύνηση της γέννησης του Ιησού από τους βοσκούς και τους μάγους.

Στη συνέχεια τα παιδιά της Β΄τάξης παρουσίασαν την αλφαβήτα των γραμμάτων. Όπως εξήγησε η δασκάλα τους, τα γράμματα έχουν πια αγανακτήσει από την κακή χρήση τους σε άσχημες λέξεις-έννοιες, όπως πχ βία, πόλεμος, εκφοβισμός, όπλα κλπ και διεκδικούν την όμορφη χρήση τους σε λέξεις καλοσύνης κι αγάπης.

Τα παιδιά επίσης τραγούδησαν όμορφα τραγούδια των Χριστουγέννων που συνοδεύτηκαν με θεσπέσιες μελωδίες.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στην υπεύθυνη εκπαιδευτικό κ. Τσιώνη Αλεξάνδρα και στα χαριτωμένα δεκαεννέα παιδιά της Β΄τάξης που κατέπληξαν το ακροατήριο με την υπέροχη προσπάθειά τους και την αυτοπειθαρχία τους.

Την εκδήλωση-αφιέρωμα στη γιορτή αγάπης- προλόγισε η Διευθύντρια αναφερόμενη σε «Τρεις μορφές έμπρακτης εκδήλωσης αγάπης σε σχέση με την προσωπική μας ανάπτυξη» και συγκεκριμένα: 1) στην αγάπη ως συγχωρητικότητα (Η συγχωρητικότητα μάς απελευθερώνει από τη συνεχή, χρονοβόρα και μάταιη αναζήτηση κι απόδειξη της αδικίας που μας πληγώνει), 2) στην αγάπη ως ευγένεια (Η ευγένεια μάς διασώζει από την επίκριση-κατάκριση, που παρουσιάζεται στην εποχή μας ως επίφαση ενεργητικότητας, καλύπτοντας αδράνεια και προσωπική αποτυχία. Επίσης όπου ευδοκιμεί η ευγένεια δεν έχει λόγο ύπαρξης η κοροϊδία-λεκτική βία, ο εκφοβισμός, η καταστροφικότητα κοκ), 3) η αγάπη ως εμπιστοσύνη στους συνανθρώπους και στον Θεό (Η εμπιστοσύνη μάς διασώζει από τη δειλία που μας ακυρώνει, με τη μη αυθεντική έκφραση του εαυτού μας, οδηγώντας μας στην αδράνεια κι επομένως στη μη αυτοπραγμάτωσή μας).

Η χριστουγεννιάτικη εορτή επαναλήφθηκε για τους μαθητές και τις μαθήτριες των τάξεων Δ΄, Ε΄και Στ΄ με προσθήκη της παρουσίασης από την τάξη Στ΄1 του γαλλικού τραγουδιού “On ecrit sour les murs” που διδάχθηκε από τη δασκάλα της γαλλικής γλώσσας κ. Χατζηκώστα Χρυσούλα.

DSCN8700

[Οι μαθητές των τάξεων Α΄και Γ΄ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση την Πέμπτη 22-12-2022.]

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΪΟΥ

ΔΡΑΣΗ Α. «ΜΙΚΡΟΙ ΛΩΤΟΦΑΓΟΙ»

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βοΐου, που συνεργάζεται με τον Τομέα Περιβάλλοντος της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, παρέλαβε από το αγρόκτημα της ΔΕΗ λωτούς κι αναπτύσσοντας δράση συνεργασίας με το σχολείο χάρισε μια ποσότητα λωτών με τη μορφή πουγγιών στα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με το παράξενο φρούτο. Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους του Κοινωνικού Παντοπωλείου που χάρισαν το πολύτιμο για την υγεία αυτό δώρο στα παιδιά.

20221118_095559

ΔΡΑΣΗ Β. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ

Με αφορμή την έλευση της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης, των Χριστουγέννων, οι μαθητές του σχολείου ανταποκρίθηκαν στην υπ΄αριθμ πρωτοκόλλου 25468/23-11-2022 πρόσκληση της αντιδημάρχου κ. Πάτρα Νικολέτας, Προέδρου της 5μελούς Επιτροπής του Κοινωνικού Παντοπωλείου με θέμα: «Δωρεά τροφίμων για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δ.Βοΐου», συγκεντρώνοντας αρκετά τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, τοματοπολτούς κά) που τακτοποίησαν σε κιβώτια. Τα κιβώτια παραλήφθηκαν με εποπτεία της υπεύθυνης του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ. Τύπα Ελευθερίας.

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ-ΕΝΑ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης υλοποιεί ένα πιλοτικό δια ζώσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με την καλλιτεχνική κληρονομιά της μεταβυζαντινής περιόδου μέσα από σημαντικά κοσμικά μνημεία της Σιάτιστας. Το πρόγραμμα στοχεύει να γίνουν τα παιδιά ικανά να ξεχωρίζουν τις διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες (έργα ξυλογλυπτικής, λιθογλυπτικής, χαλκογραφίας, τοιχογραφίας…), να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, να γνωρίσουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των αρχοντικών και να κατανοήσουν το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής δημιουργίας των αρχοντικών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό και περιλαμβάνει εικαστικό εργαστήριο για τα παιδιά στα Αρχοντικά Πούλκως ή Μαλιόγκα-Αργυριάδη, ώστε μέσα από την εικαστική δημιουργία να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις καλλιτεχνικές φόρμες της μεταβυζαντινής περιόδου και μέσα από εικαστικό παιχνίδι να διαμορφώσουν μια ιδέα για τα τοπικά ιστορικά γεγονότα και την καλλιτεχνική δημιουργία της εποχής.

Την Τετάρτη 16-11-2022 στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα στο Αρχοντικό Πούλκως συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης. Συνοδοί των παιδιών ήταν η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της τάξης κ. Διαμαντοπούλου Βασιλική, καθώς και η κ. Τέλιου Χρυσούλα, ΕΒΠ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΤΟ ΚΠΕ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ-ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ ΣΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΠΙΕΡΙΑ

Στα πλαίσια Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας με θέμα Περιβαλλοντικές και Πολιτιστικές διαδρομές τη Δευτέρα 7-11-2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε΄και Στ΄ επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Βελβεντό για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος ΔΑΣΟΣ-ΚΙΒΩΤΟΣ ΖΩΗΣ-ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ.

Τα παιδιά, αφού παρακολούθησαν το θεωρητικό υπόβαθρο του παραπάνω θέματος στο ΚΠΕ, μετακινήθηκαν στην περιοχή Μετόχι Βελβεντού για παρατήρηση κι εκπαιδευτικά παιχνίδια έρευνας στο πεδίο.

Συνοδοί ήταν οι εκπαιδευτικοί: Πορπόρης Ιωάννης, Μέντζα Αγνή, Δούβλος Μιχαήλ και Χασιώτης Αθανάσιος.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΔΥ

Στα πλαίσια Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας για τη βελτίωση του διαύλου επικοινωνίας σχολείου-οικογένειας μετά από τα 2 έτη πανδημίας υλοποιήθηκαν την Παρασκευή 11-11-2022 δύο συναντήσεις- παράλληλα εργαστήρια με τους γονείς παιδιών των τάξεων Α΄και Β΄. Τα δύο δίωρα εργαστήρια οργανώθηκαν με τη συνεργασία της σχολικής μονάδας και της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) και αφορούσαν θέματα και δυσκολίες της σχολικής καθημερινότητας.

Η 110η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε φέτος η 110η επέτειος από τη Μάχη της Σιάτιστας.

Η σχολική μονάδα ανταποκρίθηκε με προθυμία σε αίτημα του Δήμου Βοΐου για συνεργασία με στόχο την ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση των παιδιών φέτος για τη σημασία της 110ης επετείου.

Η πρωτοβουλία του Δήμου υλοποίησης της ιδέας εκτύπωσης σε αφίσες έργων της Φλωρά υπήρξε εξαιρετική κι ευχαριστούμε θερμά για τη διάθεση όλης της καλαίσθητης σειράς αφισών στο σχολείο. Έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν την πολύπλευρη προσωπικότητα και το έργο της Φλωρά που ιδιαίτερα σχετίζεται με την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων και τη Μάχη της Σιάτιστας. Επιπλέον τα παιδιά της ΣΤ΄τάξης επισκέφθηκαν και το Εκκλησιαστικό Μουσείο για την παρατήρηση ενός αυθεντικού έργου της Φλωρά.

Τα παιδιά είχαν επιπλέον την ευκαιρία να λάβουν πληροφόρηση για το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων από τον κ. Κώτσικα, επισκεπτόμενα την έκθεση ιστορικής φωτογραφίας στο Τραμπάντζειο.

Επίσης τα παιδιά της Στ΄τάξης επισκέφθηκαν σχετικά με την εποχή τοπόσημα της πόλεως.

DSCN8472

Στα πλαίσια της συνεργασίας της σχολικής μονάδας με τον Δήμο Βοΐου τα παιδιά με την καθοδήγηση του καλλιτέχνη κ. Πάντου Λαζάρου εμπνεύστηκαν από αποτυπώσεις μορφών μακεδονομάχων ή πρωτεργατών της ιστορικής μάχης και δημιούργησαν έργα που εκτέθηκαν στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο. Ευχαριστούμε τον Δήμο για την ευκαιρία συνεργασίας με τον σπουδαίο καλλιτέχνη και για τη διάθεση των απαραίτητων υλικών για την εικαστική έκφραση των παιδιών.

Η σχολική μονάδα αντιπροσωπεύτηκε στον ναό κατά την ημέρα μνήμης της ιστορικής Μάχης από τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες, ύστερα από οδηγία του Δήμου και συμμετείχε στη λαμπρή φετινή παρέλαση με διμοιρίες μαθητών/τριών των τάξεων Δ΄, Ε΄και Στ΄.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Την Πέμπτη 3-11-2022 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσίασε διαδικτυακά εκπαιδευτικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα τη μουσική παράσταση «Σεχραζάντ» σε μουσική του Ρώσου συνθέτη Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ σε 500 σχολεία και σε 20.000 μαθητές.

Την υπέροχη μουσική αφήγηση του παραμυθιού παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄τάξης του σχολείου μας, που έγιναν δεκτοί μετά από σχετική υποβολή αιτήματος της σχολικής μονάδας.

Η μουσική παράσταση «Σεχραζάντ» αποτελούσε διασκευή του παραμυθιού της Ανατολής «1000 και 1 νύχτες» και το κεντρικό μήνυμα ήταν πως η προσφορά καλοσύνης και αγάπης μαλακώνει και την πιο σκληρή καρδιά.

Τα παιδιά απόλαυσαν τους 64 μουσικούς της ΚΟΘ που έπαιξαν ζωντανά κλασική μουσική από τις 11.30 έως τις 12.30 κάτω από τη διδασκαλία της μαέστρου Ελένης Παπακυριάκου, ενώ παράλληλα η μουσική παράσταση περιλάμβανε τμήματα αφήγησης και δραματοποίησης.

Επρόκειτο για μια σημαντική αισθητική εμπειρία για τα παιδιά παρακολούθησης παράστασης κλασικής μουσικής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που οργανώθηκε στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Ευχαριστούμε θερμά την ΚΟΘ που πρόσφερε τέτοια σημαντική αισθητική εμπειρία στα παιδιά.

DSCN8507