ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΟΥΛΚΩΣ»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, συμμετέχοντας στην επικοινωνιακή δράση με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»  του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Δ/νσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οργάνωσε εκπαιδευτική δραστηριότητα για μικρά παιδιά με τίτλο «Ζωγραφίζουμε τη φύση στο Αρχοντικό Πούλκως» σε συνεργασία με το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Βοΐου για την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019.

Το σχολείο μας,   στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18-5-2019), που σύμφωνα με το φετινό θέμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)  θεωρούνται «κόμβοι πολιτισμού», ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησητης Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Γραφείο Τουρισμού του Δήμου μας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι τάξεις Α΄ και Β΄με υπεύθυνες συνοδούς τις κυρίες: Χατζή Θεολογία, Μέντζα Αγνή, Λαφαζάνη Ρένα, Δραγγώγια Σουλτάνα και Κουρπουανίδου Αποστολία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλάμβανε ξενάγηση μαθητών και μαθητριών στο συντηρημένο αρχοντικό Πούλκωςκαι εικαστική έκφραση των παιδιών εμπνευσμένη από τα τοπία και τα φυτικά μοτίβα του τοιχογραφικού διάκοσμου του αρχοντικού.

Το Αρχοντικό Πούλκως στη Σιάτιστα, κτισμένο μεταξύ των ετών 1752-1759, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι περίτεχνες τοιχογραφίες με ζωηρά χρώματα που αναπαριστούν φυτικά μοτίβα, απόψεις πόλεων, φανταστικά τοπία, μυθολογικές σκηνές, ακόμη και προσωπογραφίες. Χαρακτηριστική είναι η οροφή του αρχοντικού που στολίζεται με ρόδακες, άστρα, φρούτα, συχνά σε συνδυασμό με γεωμετρικά σχήματα και άνθη.

20190510_120439_800px2