Αναβίωση του εθίμου με τα κουδούνια

01

Μια όμορφη βόλτα πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας το βραδάκι του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου 2019.

Με κουδούνια στα χέρια και τραγουδώντας «Πιδιά μ΄ ήρθαν τα κόλιαντα» τα παιδιά έδωσαν χαρούμενο τόνο στην πόλη μας αναβιώνοντας το έθιμο με τα κουδούνια και τα κυπριά. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Σιατιστινοί τέτοιες μέρες χτυπούσαν τα «κδούνια» για να αναγγείλουν στον κόσμο τη χαρμόσυνη είδηση του ερχομού στη Γη του Χριστού.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, αφού ασχολήθηκαν σε θεωρητικό επίπεδο στο μάθημα της Γλώσσας, με τα έθιμα των Χριστουγέννων στη Σιάτιστα, γράφοντας το ποίημα «Το παζλ των Χριστουγέννων στη Σιάτιστα», προχώρησαν και στο πρακτικό μέρος έπειτα από πρόταση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Πάτρα Νικολέτας, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Η πορεία που ακολουθήθηκε  ήταν από το χωριό του Αϊ ? Βασίλη, πάρκο του Αγίου Δημητρίου, μέχρι το Δημαρχείο και συνοδοί των παιδιών ήταν αρκετοί από τους γονείς τους, η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΒΟ. κα Κακάλη Ελένη και ο δάσκαλός τους Δούβλος Μιχάλης.

«Από τη Χώρα ως τη Γεράνεια θα πάμε
και τα κουδούνια θα χτυπάμε.
Το χαρμόσυνο μήνυμα θα φέρουμε
και τον Χριστούλη θα περιμένουμε.»

Άλλη μια όμορφη κίνηση συμμετοχής στην παράδοση από παιδιά της Δ΄ τάξης του σχολείου μας. Μια κίνηση σεβασμού στην πόλη μας. Ένας σεβασμός που αποκτάται μέσα από δράσεις και όχι από λόγια. Το σχολείο πέρα απ΄ το σχολείο!

Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά, γερά να είναι!

Και τα χρονάκια σας, με υγεία! Καλές γιορτές!

02 03