Συνέντευξη από μια δασκάλα? ανήμερα των 3ων Ιεραρχών

01

     Χρήσιμο το κλειδί που παραλάβαμε στην αρχή του σχολικού έτους. Πέρα από πόρτες μας βοηθάει ν΄ ανοίγουμε και καρδιές? Σειρά είχε η καρδιά της συνταξιούχου πλέον δασκάλας κυρίας Μαρίας Μέτσιου την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020. Κλειδοκράτορες οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης με αφορμή την ημέρα των Τριών Ιεραρχών, των δασκάλων και των μαθητών.

Μετά τη διαθεματική προσέγγιση των Τριών Ιεραρχών από τις προηγούμενες ημέρες μέσα από κείμενα στο μάθημα της Γλώσσας, προβλήματα με στοιχεία από τον βίο τους στα Μαθηματικά, κατασκευές στο μάθημα των Εικαστικών, εκκλησιασμό ανήμερα της εορτής, τα τεταρτάκια του σχολείου μας και ο δάσκαλός τους κ. Μιχάλης Δούβλος υποδέχτηκαν στην αίθουσα διδασκαλίας τους την κυρία Μαρία η οποία δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόσκλησή μας.

02 03 04 05 06

Μετά την πρώτη γνωριμία και χρησιμοποιώντας τα κλειδιά τους, τα παιδιά ξεκλείδωσαν την καρδιά της παλιάς δασκάλας. Με 32 χρόνια υπηρεσίας, πρωτοπόρα, σταθερή, δοτική, ζώντας το σχολείο από τον μαυροπίνακα μέχρι τη νέα του μορφή, άφησε μεγάλα κομμάτια της ψυχής της σε ένα άλλο σχολείο της Σιάτιστας, το 2ο Δημοτικό.

Τα παιδιά αισθανόμενα το μεράκι και την εμπειρία της μετατράπηκαν σε δημοσιογράφοι και κέρδισαν πολλά από αυτή τη συνέντευξη ? κατάθεση ψυχής. Ως Δασκάλα μίλησε για τα μαθήματα, τη συμπεριφορά, τη δική της οπτική γωνία για το σχολείο όλα αυτά τα χρόνια. Συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία με δάκρυα στα μάτια η κυρία Μαρία ύστερα από ερώτηση μαθήτριας εκμυστηρεύτηκε στα παιδιά σχετικά με την τελευταία της μέρα στο σχολείο, τον Ιούνιο του ΄18.

Επιπλέον, φρόντισε για κέρασμα ενός γλυκίσματος στα παιδιά μέσω μιας κατασκευής, την εκμάθηση διδακτικού τραγουδιού με αφορμή την ημέρα με τίτλο «Γέφυρες χτίζουμε, φράγματα γκρεμίζουμε» και την κατασκευή ενός σελιδοδείκτη.

07 08 09 10 11 12

Τριών Ιεραρχών λοιπόν και καλύτερο μάθημα δε θα μπορούσε να δοθεί στους μικρούς μαθητές από μια δασκάλα με ψυχή. Το σχολείο είναι εδώ να διαφυλάξει τους σκοπούς του και η κυρία Μαρία μας το θύμισε πάλι. Θερμά την ευχαριστούμε.

Την επόμενη ημέρα μιλήσαμε για τα πρότυπα. Τα πρότυπα που θέλουμε να ακολουθήσουμε τα επιλέγουμε εμείς. Αυτό που θαυμάζουμε, αυτό μιμούμαστε, αυτό γινόμαστε. Οι 3 Ιεράρχες αποτελούν πρότυπα στη ζωή όλων μας. Τέτοια πρότυπα θέλουμε στα σπίτια μας, στα σχολεία μας, στη ζωή μας. Όχι από αυτά της τηλεόρασης. Αυτά τα «εύκολα».

Χρόνια πολλά σε όλους!

Σημείωση: Μεταξύ των άξιων δασκάλων των σχολείων της Σιάτιστας επιλέχθηκε η κυρία Μαρία Μέτσιου ως ξεχωριστή ανάμνηση του δασκάλου της Δ΄ τάξης από τα δικά του μαθητικά χρόνια στο 2ο Δημοτικό.

13 14 15